Häggström vs. Fagerström

En bild säger mer än tusen ord. Två bilder säger desto mer. Jämför millningar av Olle Häggströms artikel på Newsmill (överst) och Jonny Fagerströms dito (för Stockholmsinitiativets räkning). The rest remains silence.
Olle Häggström på Newsmill
Jonny Fagerström på Newsmill

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Jag får väl gratulera till framgången, maggie. Det finns tydligen lite drygt 70 personer som uppskattar er verksamhet. Bara ett knappt tjog till och ni kommer upp i fler än dom som röstade på EAP i senaste riksdagsvalet.

 2. …lite drygt 75 ska det visst vara, jag såg fel på 6:an. Då har ni bara 8 röster upp om jag inte minns fel.

 3. Tjänare
  osäkerheten på  75 är bara 8.5 personer.  Den halva personen härrör kan hända sådana som knappast kan läsa siffror. Och som inte brys med att visa upp sin grötmyndighet med korrekt avläsning. Harru funderat på karriär som elmätaravläsare ? 

 4. Elling: Du är för grym ibland. 😉 Elavläsare? 😉

 5. Du vet, dom som går runt å tittar på nuffrorna på hur mycket folk har bränt av med el. Bör vara rappfotade tonåringar som står för egna Nikeskor, läser rätt på första forsöket och kartlägger hela Kungsholmen för lunch. Lön : 13.75SEK per timme Extrem social förmåga är en merit. Innrapportering till dom fattiga elbolagen så dom kan konstruera enda mer oläsbara avtal och finuerliga fakturerimgstaktiker. 
  Innrapporteringsfel uppstår lätt när det blir fler enn 3 nuffror och olika färg på registren. 

 6. Iven

  AGW-trogna räknar alltid med en mystisk ”underliggande” trend (som avvikar från verkligheten), förmodligen även i detta fall. Man kan väl inte begära att man med sådan visdom ska kunna erkänna åsiktsmotståndarens överlägsenhet? 🙂

 7. Maggie,
  De knappt hundra personer som ”Millat” är ett bevis för att oerhört många fler läser din blogg än Uppsalainitiativets blogg. 
  Och det är inte konstigt. Jag skulle tro att du har cirka hundrafyrtio gånger fler läsare än Uppsalainitiativet (och Stockholmsinitiativet). Och även om skillnaden inte ökar exponentiellt så är den dramatiskt ökande ändå.
  Och den kommer att fortsätta att öka. Kanske rent av kan bli en exponentiell ökning under en tid.
  Ocj jag är inte ironisk, utan menar allvar. Det där initiavitet från Uppsala tycks ju bara ha ett syfte. Att hacka på, och förlöjliga det första initiativet.
  Varför? Undrar man… vad bidrar dom med? Förutom spydigt tjafs.
  Och jag läste för en stund sedan en märklig kommentar från ”Uppsalahållet”. Hittade det…
  Det var Erik S som skrev:
  ”Jag får väl gratulera till framgången, maggie. Det finns tydligen lite drygt 70 personer som uppskattar er verksamhet.”
  Vilken verksamhet undrar jag då? Är jag del i någon sorts verksamhet, bara för att jag uttrycker stark skepsis till tanken på att rädda västvärlden från oljeberoende genom att hota med klimatförändringar?
  Jag är också skeptisk till att bromsa teknisk utveckling inom energiområdet genom att subventionera väderkvarnar och andra dyra miljöexperiment.
  Ungefär som att subventionera alla som odlar egen potatis på balkongen…

 8. Gunnar Littmarck

  Fan vad alla låser sig in i läger.
  Vem bryr sig om en miljard millar pillar eller vad fasiken som helst.
  Jag skulle uppskatta ett slut på ställningskriget och en övergång till konstruktiv problemlösning, det kan va o.k. att slänga prestigen på sophögen, eller?
  Nu är jag säker på att även Thomas förstår att CO2-hotet är ett byråkratiskt blindspår.
  Vi behöver inga blindspår för att ändra världen till det bästa för de flesta.
  Vad anser boggens nyktraste debattör, Mats Frick?

 9. Håkan B

  Tyvärr Elling, men från 1 juli i år ska all elavläsning i Sverige vara automatiserad. Undrar vem vilka som har kodat det? Bli inte förvånad om det kommer en elräkning motsvarande ett par Forsmarksreaktorer, mjukvara kan bete sig lite hursomhelst i version 1.0!

 10. Gunnar Littmarck

  Håkan B
  Oroa dig icke jag har hört från trovärdiga källor var det fanns lediga programmerare..
  Kanske får du 4C varmare i huset om det är elvärmt om 100 år… det kanske kommer en film om dé
  Sorry det hoppas jag var min sista, annars är det ynkligt att mobba de som försvarat en åsikt som visat sig fel av empiriska data och vetenskapliga mätvärden, för att inte säga fysikaliska samband.
  Åsiktsskutan:
  Klart för vändning.
  -Aj aj kapten..
  -Ror i lä..
  Så kan vi fortsätta om något ännu ej motbevisat.
  Kanske huruvida det finns en optimal procentnivå på andelen som kontrollerar och reglerar i förhållande till de som skapar mervärden?

 11. Håkan,
  det är ju Telenor Cindus som står bak. Komm bara ihåg att det inte var jag som tipsade att GPRSkorten kan fixas så att elräkningen blir som förr !

 12. Peter Stilbs

  Irriterande att Newsmill redan  gömt undan Jonny’s artikel och behållt Häggströms äldre på huvudsidan. Jonny fick heller aldrig sitt vackra ansikte på bild i spalten ;-), till skillnad från Häggström   

 13. Göran Lindkvist

  Lite byte av ämne…kolla DN idag och allas vår favorit (VETENSKAPS?) reporter K. Bojs: Istäcket över Nordpolen snart borta (inom 11 år möjligen)…………….Citat, istäcket väldigt litet ”Och troligen mindre än det hade varit på tusentals eller till och med miljontals år” ???

 14. ErikS – Hur går det med Uppsalainitiativet? Är det många som söker sig dit för sin kunskapsinhämtning, eller för att bryta argument med andra som ev inte har samma uppfattning?
  Och med tanke på att Häggström har legat på första sidan ett bra tag, medans Jonny aldrig gjorde det, inte ens syns bland ’relaterat’ om man läser Häggströms, kanske du inte skall  dra allt för stora växlar på siffrorna heller!
  Men, på en lite allvarligare not, ErikS. Du som trots allt är disputerad, och förmår att debattera både lite mer initierat om vad sakfrågorna faktiskt handlar om, och dessutom inte har kört ner inte något träsk av dogmatism,  följt av prestigekamp att inte förlora en skärva av ansiktet:
  Hur vore det om du faktiskt försökte seriöst bemöta en del av (substansen av) den kritik som faktiskt riktas mot AGW-hypotesen, om hur bärkraftig, eller rimlig (alt. sannolik) den är? Om du (återigen seriöst) kunde argumentera för varför man ändå skall ta hypotesen på allvar, trots att dess banérförare bara verkar klanta till det gång på gång, varefter de verkar behöva höja tonläget och försöka skruva upp insatserna ytterligare?
  (Alltså en mer mogen approach än alla dina Ctrl-C Ctrl-V kompisar, som sällan begriper mer än själva orden de återger, som snabbt spårar ur, går över till ad hominem, bara man ifrågasätter detaljer, övergripande slutsatser, eller pekar på bedömningar man inte själv delar. Hur vore det? Tror du att du skulle ses som en ’förädare’ bland åsiktsfränderna ifall du exponerade att där finns sprickor, eller iaf hål som ingen har lyckats fylla i AGW-bygget?)
  Det vore iaf befriande tycker jag

 15. Jonas, jag skulle aldrig komma på idén att skriva ett blogginlägg om att 100 personer minsann millat min, eller någon annans artikel, och att det flesta är positiva. Och, ja, jag tycker att ett sådant inlägg förtjänar en lite sarkasm på en blogg som i övrigt översvämmas av haverister som Elling, Ingvar Åstrand och EAP, samt tillrop om ”klimatizter” och Nürnbergrättegångar mot alarmister.
  Jag har sedan länge insett att det här inte är rätt typ av forum för att verkligen diskutera vetenskapliga frågor, iaf. inte för mig. Om jag ska diskutera vetenskap på ett seriöst sätt vill jag kunna förhandsgranska och redigera mina inlägg, samt lägga upp bilder och grafer. Möjligheter till detta finns bla. på VoF:s forum.

 16. Göran Lindkvist

  Apropå ämnesbytet i #13
  Några länkar till en blog om Grönland, där man kan hitta historiska fakta om klimatet nära Nordpolen från tex vikingatiden och fram till 1500-talet. Om en temp.ökning är i antågande är det inte säkert att det innebär en katastrof….
  Länk 1: http://norah4you.wordpress.com/2009/04/06/allt-gar-inte-att-salja-med-mordande-reklam/
  Länk2:  http://norah4you.wordpress.com/2008/11/23/stackars-al-gore-verkligheten-hinner-ifatt/

 17. Adolf Goreing

  #14 Har försökt få igång en vetenskaplig debatt på Uppsalainitiativet. Men det är inget roligt. De är för okunniga i sin egen religion: AGW-hypotesen. RealClimate är betydligt bättre på att bita ifrån utan krusiduller. Det finns ingen svensk blogg som har tillräcklig kunskap på AGW-sidan. (Även om modellerna visar bevis på att det aldrig tidigare har funnits så många bra AGW-bloggar. Åtminstone enligt scenario A1 som förutsätter fortsatt ökat utsläpp mha av dogmer och personangrepp samt auktoritetsargument!

 18. Erik S
  Jag tror dig angående första stycket. Har inga invändningar mot det där.
  Angående andra, så har du ju möjligheten på ’Uppsalainitiativet’, men strikt talat tycker jag att du undvek frågan lite. Det handlade inte om var/hur du kan argumentera bättre för de uppfattningar du redan har (av vilka säkert många är mycket mer sansade än dina ’fränders’), det handlade om ifall du var kapabel att hantera även den befogade kritik som riktas mot (de sansade versionerna av) AGW-hypotesen som existerar, och där jag menar att det finns en ren beröringsångest.
  Sen befarar jag att du nödgas leva med spydigheter om ’Nürnbergrättegångar’ mm, när nu en av de mest tongivande alarmisterna på fullt allvar, och i USAs lagstiftande församling, har argumenterat för att åtala fossilinudtrins ledare för ’brott mot mänskligheten’. Han har inte bara gjort det, han uppviglar även själv till brott och sabotage. Du skall inte ta sådant personligt, och jag tror ingen på allvar menar sådant om AGW-lämmlarna, inte ens mot de forskare som tror på tesen .. (men även jag är riktigt förbannad  på alla populister som försöker rida på vågen, och sno åt sig egna pengar för gud-vet-allt. Även jag skulle önska att man kunde göra dem återbetalningsskyldiga. Men det är en annan fråga)
  PS Du kan säkert lägga fram dina egna argument pedagogiskt och bra mha bilder och grafer, men de vanliga argumenten och deras versioner är ju inte svåra att att finna annorstädes bara man orkar läsa dem på engelska. Det var alltså inte ’mer och snyggare av samma’ jag efterfrågade DS

 19. Jonny Fagerström

  God kväll!
  Jag tackar alla som medverkat till att göra Stockholmsinitiativets artikel på Newsmill läs- och bloggvärd. Väldigt många har läst den kan jag konstatera. När jag summerar debatten med Häggström i SvD och lokaltidningarna kan jag inte göra annat än tycka lite synd om honom som blivit indragen (i samarbete som Uppsalagrabbarna skriver) i Uppsalainitiativets lite studentikosa och upptågsmässiga verksamhet. Inget för en som skall vara proffs kan man tycka. Proffs hoppar heller inte på alla köttben som kastas ut. Men ”what the hell” , kör hårt grabbar, det blir ju roligare då. Bered er på nästa. Snart säger jag BU igen

 20. Korrigering: Jag ser nu att Fagerström finns långt ner (utan bild) bland länkarna under ’relaterade artiklar’, som om den vore bland dom gamla. Hade faktiskt inte sett den där förän alldeles nyss, utan var tvungen att gå via länken här.  (Newsmills sökmotor är usel, den  hittar den inte ens under ’Fagerström’)

 21. Jag kan bara gratulera Jonny Fagerström och även dej Maggie. Fast jag kan erkänna att det blir med lite genans.
  Det hela har ju aldrig handlat om en egentlig debatt.
  På ena sidan, Olle Häggström i en sandlåda som ett mentalt barn, med en argumentering som han själv måste tro, ska leda till övertygelse, inte från kontrahenten, utan från publiken.
  Ytterligare en Professor, Professor Batlazar.
  Hur många är dom. Jag kan bli allvarligt bekymrad för forskningens utvekling. Vi har så många frågor kvar. Inte minst inom kvantfysiken och astrofysiken.
  Nå väl..
  Jag kan ge ett råd i all välmening som ges till den som är inteligent nog att ta det öch med tillräckligt stort ego, kan motparten få höra det och tro att det gäller honom..
  Never interrupt your enemy when he is making a mistake.
  Napoleon Bonaparte

 22. Vi får vel utse Uppsala som AGW Sin City. Skicka ner några dalkarlar med mökkagrep och hårda krav. 
  Det tog ju tid innan kristendomen spred seg i Sverige. Ni kör vel fortfarande enlight Arrhenius där uppe på slätten. 
  Eran hemsida är värre enn Expressens kommentatorfunktion. Det har inte ens gått upp för er att Cicero ordinerar dekorum och grace under pressure för den underlägsna parten. Till upplysning : Det är ni som är den underlägsna parten.
  En företagskultur sitter i väggarna och försvinner inte för firman går til kronofogden. Ellers har jag inget att havarera med. Bara konstaterar att allmennbildning inom diversa elementära fysiska ämnen, planetens utveckling, solens inre och annat inte nått fram. Apropå havari :  Sitter man på et pastorat i Sveriges äldsta lärosäten så borde man vel kan hända vårda språket til ett minimum. Bara sånn i ren nationalhygen, för allmänn trivsels skull. För att man ska läsas mer enn til första raden till  ex Jag menar, vi frivilliga sponsrar ju er med brödfödan der uppe i korridorerna.  Får ju känslan att Gustav Vasa med domkyrkan, Linneträdgården och hela garnityret havarerar i Fyrisån varje gång ErikS forsöker seg på en replik. 

 23. Elling, jag bor i Göteborg.

 24. Elling, nu skall du vara snäll mot Erik S, han är ju den ende som inte havererar för varje motgång för AGW-hypotesen som tas upp. Ge honom lite tid, och ffa knuffar åt rätt håll när det är påkallat. Folk är inte  godtrogna eller har fel av illvilja …

 25. Spelar roll
  Tror’u du har et poäng ?
  Si meg din adress och jag ska tala om var du bor. 1-0 till han med diplomen. 
  Ellers : Would you care to enlighten us this evening, Mr S ?  

 26. Bra att du läser fortf Erik S, för jag noterade att du undvek ytterligare en fråga innan:
  ”Hur går det med Uppsalainitiativet? Är det många som söker sig dit för sin kunskapsinhämtning, eller för att bryta argument med andra som ev inte har samma uppfattning? ”

 27. Jonas, jag vet inte vilka som läser på UI.
  Angående dina tidigare frågor som jag kanske inte besvarade fullt ut: Jag försöker mitt bästa att påta ihop pedagogiska texter för att lägga ut, men det går trögt just nu.
  För övrigt är Ellings knäppa utfall underhållande. Sluta inte!

 28. OK, Erik, men du undviker fortf  mina egentliga frågor. Men ditt undvikande kanske skall ses som en form av svar trots allt! Ett lite nedslående svar i så fall …

 29. Erik S
  Håller med Jonas som frågar varför Uppsalainitiativet har en blogg.
  Är ni många som är nyfikna på klimatförändringarna och orsakerna? Eller gillar ni bara att protestera mot alla som är nyfiket skeptiska till IPCC och våra politikers nuvarande försök till att använda klimatförändringarna som förevändning för att styra bort från oljeberoendet?
  Tycker ni att det är spännande med alla hysteriskt skrämmande artiklar om hur klimatet kommer att ödelägga världen?
  Vill ni inte att det ska vara kul att leva som människa i en sansad värld med fortsatt strävan efter ökat välstånd för alla?
  Vill ni att vi i den rikare världen ska börja spara och samla i ladorna så att inte andra delar av världens befolkning får det lika bra?
  Eller hur menar ni?
  Ska vi bromsa så mycket att alla får det lika besvärligt? Risken är ju då att de som ligger längst bak i kön hamnar i en seriekrock som blir förödande.
  Vad vill ni? Förutom att agera motvikt till oss som är nyfiket skeptiska.

 30. Ni har ju inte ens texter. Forstår att forsök att göra nåt icke-existerande pedagogisk kräver sin Lenin. En litterär förmåga som är få förunnat.  Lycka till. Pinga när det er klart. 
  Du är ju inte ens rolig. Tror meg veta du är typen som inte har förmågan. Vilket enligt Piet Hein är tragisk. 

 31. Oj då, Jonas. Gjorde jag dig besviken? Så synd…
  Uffeb: Du är alltså ”nyfiket skeptisk” till ”våra politikers nuvarande försök till att använda klimatförändringarna som förevändning för att styra bort från oljeberoendet”. Ser du den inneboende motsättningen? Själv är jag ”nyfiket skeptisk” till våra politikers försök att dölja att det egentligen är utomjordingar som styr Sverige…
  Vill ni inte att det ska vara kul att leva som människa i en sansad värld med fortsatt strävan efter ökat välstånd för alla?
  Jo, och detta kan hindras av alltför snabba klimatförändringar.

  Vill ni att vi i den rikare världen ska börja spara och samla i ladorna så att inte andra delar av världens befolkning får det lika bra?

  Det vill jag definitivt inte. Det är vi i västvärlden, som släpper ut mest växthusgaser per capita, som måste minska våra utsläpp mest. Och, handen på hjärtat, är det inte där skon klämmer?

 32. Hur mycket skall vi i västvärlden gå ner i utsläpp – när ? För att undvika hur många extra grader som skulle ha inntruffet – när ?När måste u-länderna följa upp ?  Var är tipping points i koncentration och tid ? 
  (Om du tycker det fortsatt är underhållande, har du misförstått. Jag har tyckt det er roligt hela tiden )  

 33. ErikS: Självklart tillför inte ett inlägg som jämför antalet ”millningar” inget vetenskapligt till debatten. Men med tanke på vilken uppmärksamhet professor Häggström får i vissa kretsar kan det vara roligt att veta att han i andra knappt förtjänar en gäspning. 😉

 34. Erik S #31
  Kul att du är skeptisk till att utomjordingar styr. 🙂
  Men jag förstod inte parallellen. Strunt samma. Jag blev inte ens nyfiken på vad du menade. Men jag fattade att det skulle vara dräpande och förnedrande.
  Och mina skor klämmer inte. Jag har heller inga behov av att släppa ut en massa växthusgaser. Om inte skorna bidrar efter en svettig dag…
  Jag hinner dessutom inte eftersom jag tillbringar större delen av sommaren på en golfbana 2 km bort, och vintertid glider jag mest utför på skidor efter att ibland ha transporterats upp med hjälp av grön vindkraftsel.
  Och jag gillar alla småskaliga lokala initiativ för matproduktion. Vi har nyligen fått en härlig restaurang som samerna i Idre öppnat. Promenadavstånd och råvaror bakom nästa vägkrök.
  Vi har nämligen ett par vägar här uppe också. 
  Vad tycker du att vi ska göra för att förbättra klimatet?
  Sluta spela golf och använda snöskor i stället för skidor på vintern?
  Eller kanske flytta till Göteborg så att vi kan samåka till Konsum?

 35. …inget ont om Konsum, och om man bor tätt kan man ju samåka till ICA också, eller LIDEL.

 36. Boktips utanför ämnet, men det börjar bli sent.
  ”Det automatiska paradiset” som Göran Hägg skrev en gång.
  Hittade den i bokhyllan igår. Har läst den för många år sedan men glömt allt. Rackarns kul bok.
  Har just kommit till avsnittet där han hamnat som lärare på AMU. Fnissigt rolig bok, samtidigt som man undrar varför man inte gjorde något åt eländet redan då… men det fanns väl inga skeptiker som fick gehör i media då heller…

 37. Patrik

  ErikS>> Personligen är jag för all form av demokratispridning i världen.
  Det är, anser jag, det enda som på sikt kan lösa fördelningsproblemen.
  Fördelningsproblemen, antingen det gäller vatten, mat, utbildning, infrastruktur etc., är det enda som kan lösa problem som vi eventuellt står inför i framtiden. Så som t.ex. klimatförändringar som eventuellt kommer att ställa till det för vissa befolkningsgrupper.
  För att lösa demokratiproblemen så behöver vi ett helt nytt FN. Ett FN med klara och tydliga stadgar kring en ”lägsta nivå” som ska gälla för alla stater då det gäller demokrati. Detta FN ska sedan ha mandat att se till att detta efterföljs.
  Möjligt att denna tanke låter utopisk/fascistisk/kommunistisk eller ngt annat, beroende på vem som läser den, men som jag ser det så är alla andra åtgärder bara plåster på variga sår. Tyvärr…. 🙁
  Det framtida klimatet anser jag får alldeles för stort utrymme i media, speciellt med tanke på att vi knappast kommer att kunna påverka det, det enda vi sannolikt kan göra är att anpassa oss.
  Fossila bränslen är det väl bara folk som är anknutna till de branscherna som försvarar, antar jag. Personligen är jag inte särskilt förtjust i varken olja eller kol, men alternativen lyser ju än så länge med sin frånvaro. Personligen tycker jag inte heller om att köra bil, men min livssituation gör det tyvärr nödvändigt.

 38. Labbibia

  Uffeb.
  ”Eller kanske flytta till Göteborg så att vi kan samåka till Konsum?”

  Nja, om jag inte minns fel så skulle ju Göteborg flytta till västgötaslätten, eftersom Göteborg inom kort kommer att uppslukas av havet. Enligt ”vad hon nu hette” , kommunpolitiker (MP) i Göteborg. 🙂
  Jag tror du skulle tråkas ihjäl där ute på slätten……inte en skidbacke värd namnet på mils avstånd. 

 39. Labbibia #38
  Nu är visserligen min kommentar lite inaktuell och hamnar i en ”död” tråd, men ändå.
  Vill ju inte vara oartig och låta bli att svara på en kul kommentar.
  Ska jag flytta till Göteborg så är det för att börja segla igen. Vindsurfing vintertid och slösegling sommartid   😎

 40. …och golfen är väl förhoppningsvis över vattenytan…

 41. Labbibia

  Uffeb
  Jo, naturligtvis, själva golfandet sker väl för det mesta iallafall (glöm aldrig Van Velde, hette han så, han som ” badade bort” British Open?) på fast mark. Mina golfbollar är dock unika, de gör gamla slagrutemän arbetslösa en masse. Med en värmesökande robots precision söker de sig garanterat till närmsta vattendrag! 😉
  http://www.google.se/url?q=http://www.youtube.com/watch%3Fv%3D1dR1pkCGY80&ei=4MDbSfqwN8OMsAbmi4XZCA&sa=X&oi=video_result&resnum=4&ct=thumbnail&usg=AFQjCNE7gEILA3syI2d0d63k3k00G6tE2A

 42. Labbibia #41
  Jag såg eländet på TV.
  Vattenslag är kul att se när andra försöker. Men inte i det läget och på det djupet…
  Jag har samlat på härliga vattenslag och vissa har blivit rätt häftiga på bild. Det bästa jag fått i bild blev en hel golfare av glas… finns på min blogg här.

 43. Labbibia

  Uffeb
  Fantastisk bild, med det stänkande vattnet som ju faktiskt ser ut som en golfare……Men enligt mitt sätt att se (och spela golf) så var det ett fegis-slag……Själv hade jag siktat betydligt mer till vänster för att vinna distans, och med största sannolikhet hamnat i bäcken igen, 30 m längre fram! 😉

 44. Erik Svensson

  Den här jämförelsen gör mig bara än mer övertygad om att Newsmill inte är någonting man ska lägga tid på eller som bör tas på allvar. Menar du verkligen att nätbaserade omröstningar av det här slaget ska ersätta vetenskapliga argument? I synnerhet när Newsmill befolkas av korkade och fanatiska nyliberaler och pseudovetenskapliga klimatförnekare…

 45. Erik
   På samma sätt är ditt ursinne och din frapperande omdömesbrist heller inga argument mot AGW-hypotesens giltighet. Och trots idogt postande från din sida har du ju inte presterat några argument som vare sig stärker AGW-hypotesen, eller på vetenskaplig nivå bemöter någon av de många invändningar där den har skriande brister.
  Istället har du just ägnat dig åt att försöka kompensera innehållsbrist med antal internetkommentarer ursinnigt vevande mot de egna halmgubbarna. Som tex ovan.
  Tänk att du ens behöver låtsas om att någon vill ersätta ersätta vetenskapliga argument med nätbaserade omröstningar. Patetiskt! Och det när det ändå är AGW sidan som ständigt håller fram hur många ej insatta som också tror på eller är bekymrade över mänsklig klimatpåverkan och tom framtida katastrofer. Som räknar antalet ’forskare’ som står bakom IPCC rapporterna, eller antalet akademier som sägs ansluta sig …
  Personligen tror jag att ditt tonläge bottnar i dels osäkerhet, både i sakfrågan, men även i en vidare mening iom att du inte verkar begripa stora delar av din omgivning alls, och är så arg på att den inte uppträder enligt dina dogmer. Jag vet inte ens hur många ggr du ilsket men okunnigt har skällt ut ’verkligheten’ och blivit ännu mer ilsk när folk försökt förklara för dig hur det hänger ihop.
  Klimatdebatten är en bra spegel av detta, men bara en liten del av det större problemet.

 46. Anders L

  Leif #21
  ”Never interrupt your enemy when he is making a mistake.”
  Det kan väl ändå inte Napoleon ha sagt? Möjligen någonting i stil med ”Ne jamais interrompre votre ennemi quand il fait une erreur.”

 47. Thomas

  Jonas, ”Tänk att du ens behöver låtsas om att någon vill ersätta ersätta vetenskapliga argument med nätbaserade omröstningar. Patetiskt!”
  Hade det inte varit lämpligare att rikta någon sådan kommentar mot Maggie som var den som skrev inlägget som drog fram just en nätbaserad undersökning som om den hade betydelse? Nej, visst nej, hon är ju på din sida och sådana kritiserar inte du, men när Erik bemöter inlägget, ja då hoppar du in och kritiserar honom.
  Det är dock intressant att läsa mellan raderna vad ni egentligen måste tycka om varandra. Jag får ett intryck av att respekten är rätt ytlig.

 48. Thomas
  Om du har läst posten, tror jag att du (och tom Erik S) fattar att den  ingenstans handlar om att  ’ersätta vetenskapliga argument med nätbaserade omröstningar’. (Tom Erik Svensson skulle kunna begripa samma sak, om han verkligen försökte)
  Men jag skall försöka förklara poängen ändå:
  Maggies postning handlade att fler, bland läsarna Newsmill, var positiva till ’Stockholmsinitiativet’ än till ’Klimatdebatten’  (eller möjl Häggströms version av denna). Just inget mer.
  Men sen kommer det roliga (#44). Ur detta dras sedan följande ’slutsatser’:
  Pga Maggies ’jämförelse’ övertygas Erik att vad som skrivs på Newsmill måste vara värdelös(!)
  Han låtsas att Maggie egentligen vill ersätta(!) vetenskap med nätomröstningar.
  Vi får veta vilka som egentligen hänger på och befolkar Newsmill,
  därefter om deras  fantatism och avsaknad av  intelligens,
  deras politiska preferenser samt
  att de förnekar klimatet(!) och/eller ägnar sig åt pseudevetenskaplighet.

  Det är imponerande hur mycket stolliga projiceringar Erik lyckas få in i ett så kort stycke. Eller vill du verkligen kalla detta för att ’bemöta’? (*)
  Men du, Thomas, tycker att jag borde kritiserat Maggie istället? För vaddå? Att hon gladde sig åt millningarna? Kom igen nu va?
  Ditt sista stycke är fö obegripligt, det där med att ’läsa mellan raderna’ för att extrahera ’information’ ur tomma intet kanske du snarare skall diskutera med andra på ’din sida’. Tex Erik S, han kan hålla på i åratal.
  (*) Gå gärna in på hans blogg, klicka på temat ’klimat’, och du kan skratta i timmar över hur ’vetenskapligt’ han utgjuter sig över avsaknaden av samma sak hos andra.

 49. Erik Svensson

  Som sagt: kritiken mot Newsmill kvarstår. Och nyliberaler är korkade, vilket Jonas N’s inlägg med all önskvärd tydlighet ovan visar. En person som Jonas N kan knappast ha ett reguljärt arbete och är troligtvis en parasit på skattebetalarna, med tanke på den tid han lägger på att häva ur sig oförskämdheter på olika bloggar. Hans svar på olika blogginlägg som han ogillar är ofta 2-3 gånger längre än ursprungsinläggen. Vad får han tiden ifrån? Undrar man…

 50. Erik, du blandar (som nästan alltid) ihop dina åsikter och ditt emotionella tyckande med ’kritik’, argumentation debatt och tom fakta.

 51. Gunnar Littmarck

  Erik Svensson
  Från det ena till det andra, har du lärt så mycket att du vet, liksom Thomas att CO2 inte är den molekyl som kan driva det globala klimatet till en katastrof?
  Då rekomenderar jag att du engagerar dig i något konstruktivt för livet på jorden, i stället för att slösa bort resurser och miljö på att driva okunskapens propaganda.

 52. Gunnar L, jag tror det är för sent i detta fall. Marxism kan vara som ett gift, som förtär folk innifrån. Ju starka desto större och mer uppenbar skillnaderna mellan utopin och verkligheten blir. Dom är få, men dom skriker högt, och måste höja tonläget allt mer ju sämre det går för deras drömmar.
  Det gäller för övrigt inte bara den vanföreställningen, den passar bra även på AGW-alarmister mfl ..

 53. Jag kan hålla med om att nyliberaler av den libertarianska , anarkistiske eller bokstavstro Ayn Rand sorten är korkade. Munkhammar, Norberg och andra Timbrotyper  befinner seg i tassemarkerna her. Detta märks specielt nå i kristider då dessas förklaringar til krisen är befriad från innsikt i enkla systemteoretiska samanhangar. Marx hade en del unika innsikter om bla teknologiers nyckelroll men vi vill inte ha marxism !
  Vi vill ha klassisk normalkonservativ progressiv liberalism i Abe Lincoln’s  och James Madison’s anda. Vi tar gärna med Veblen, Hayek, Burke, Toqueville og Epstein för att inkludera solidaritetens korrektion på marknadens framfart.  Bland ökonomerna finns mycket som talar för att Minsky, Keynes och norska Erik Reinert har rett.

 54. Mats Frick

  Håller för en gång skull med Elling till 100 procent. Konservatism handlar om att förvalta kapital, inte att tugga luft och irra sig bort i retoriska labyrinter.

 55. Håkan B

  Tyvärr Elling, men från 1 juli i år ska all elavläsning i Sverige vara automatiserad. Undrar vem vilka som har kodat det? Bli inte förvånad om det kommer en elräkning motsvarande ett par Forsmarksreaktorer, mjukvara kan bete sig lite hursomhelst i version 1.0!