Grönt ljus för skiffergas i Storbritannien

osborne
Storbritanniens finansminister, George Osborne, gav i dag grönt ljus för utvinningen av egenproducerad skiffergas. Hela talet är här. Detta efter att i ett år ha lagt ett moratorium för att först undersöka risker och vad som behöver regleras.
Beslutet kommer i absolut sista minuten eftersom de gamla kol- och gaskraftsverken behöver bytas ut av åldersskäl. Den stora satsningen på förnyelsebar energi har visat sig bli en mycket dyr affär för energikonsumenterna, och flera energiintensiva industrier är redan på väg att flytta utomlands.
För en del är beslutet lite svettigt (om än inte överraskande). Energiminister Ed Davey är just nu i Doha, där han har som uppgift att övertala hela världen om hur viktigt det är att minska produktionen av koldioxid, och att England minsann tänker stå fast vid sina redan beslutade utsläppsmål.
Andra är mycket upprörda över att den brittiska regeringen gör ett sista försök att få ordning på sin energipolitik så att man åtminstone kan leverera el och värme till sina medborgare även i framtiden. Vind- och solkraftsindustrin är skräckslagen inför vad en konkurrens med skiffergas kan innebära för dem. Ingen privat finansiär vågar satsa på en sådan förlustaffär längre.
tipstack till Benny Peiser
Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Sture Åström

  En historisk insats,
  om den lyckas, kan du medverka till. Gå in här och anmäl dig till listan som skall gå till Granskningsnämnden:
  http://www.frihetsportalen.se/2012/12/upprop-till-granskningsnamnden/comment-page-1/#comment-2244
  Jag hoppas vi kan förmå den att bryta den ensidighet eller enögdhet som SVT och SR ägnat klimatfrågorna. När det blir debatt i Agenda handlar den bara om hur snabbt vi måste springa. Men många menar att vi springer fel håll. Brevet till generalsekreterare säger just det.
  Det blir en historisk vändpunkt, ifall SVT börjar fråga om vi springer åt rätt håll.
  Skicka ett mejl, så blir du med i denna historiska vändpunkt.
  sture.strm@telia.com
   

 2. Ann L-H

  P1 hade i morse ett inslag om sjöfarten norr om Ryssland mot Östasien genom Nordostpassagen. I en parentes omtalades att man numera inte exporterar gas till USA från Hammerfest eftersom de blivit självförsörjande – tack vare eller möjligen på grund av skiffergasen. Utvinning av skiffergas är en utveckling media inte riktigt verkar vilja ta i än, kanske är det på grund av att miljörörelsen hittills har kommit på efterkälken i frågan dvs kompassen är inte inställd. 
  Det är bara att gratulera Storbritannien. 

 3. OT.
  Om censur. Som jag nämnde i ett annat spår blev jag censurerad. Hände idag igen på Gudmundssons ledare i Svd. Lade in text därefter:
  Censuren slår till
  Varför??
  Mitt inlägg som inte innehöll otrevligheter, personangrepp eller annat har bara tagits bort trots flera gilla!!
  VEM CENSURER OCH VARFÖR??
  Inte ens står det att min kommentar är borttagen eller modererad. Den är bara borta
  Och jag glömde att kopiera texten som jag lovat mig själv eftersom jag råkade ut för samma sak i förrgår på en annan artikel!!
  Fick en kommentar:
   
  grisslyman 2 timme sedan som svar till ingvar_e
  Sakliga inlägg som kommer nära verkligheten, censureras ofta.
  Oseriösa gärna lite brutala inlägg, också dom som kommer vid sidan av ämnet får ofta stå kvar!
  jag vet för jag har provat båda modellerna!
  Vilket föranledde min kommentar:
  ingvar_e 43 minut sedan som svar till grisslyman
   Å tusan. Är det så enkelt. Men det är ju logiskt egentligen. Låt det dåliga stå kvar för att visa att kritikerna är oseriösa och ta bort de seriösa!

 4. Ingemar!
  >Vind- och solkraftsindustrin är skräckslagen inför vad en konkurrens >med skiffergas kan innebära för dem. Ingen privat finansiär vågar >satsa på en sådan förlustaffär längre
  Det tackar vi speciellt för. Kan vi fram ordentligt med skiffergas i Sverige också?

 5. Holmfrid

  Shells VD intervjuades i BBC Hardtalk om skiffergas bl a.  Han menar att gasfynden i USA kommer att vända upp och ner på världspolitiken – USA ut ur Mellanöstern,  Mellanvästern kommer att återindustrialiseras, Kina m fl får ta hand om Mellanösternoljan.  EU har troligen olja/gas för självförsörjning.  Ryssland levererar bara 30% i Northstreamröret och måste reducera priset till hälften.  Ukraina bråkar åter med ryssarna om gaspriset – ryssarna sänker priset om Ukraina byter handelspartner från EU till Ryssland/Vitryssland.
  Ukraina behöver hjälp med egen shale gas exploatering för att komma ur strypkopplet.