Grönland säsongen 2016/2017

massbalans 20170831

Här ser ni slutresultatet för massbalansen denna säsong. Dynamiska processer är inte med i denna graf så den visar inte den totala massabalansen för Grönland. NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) kommer varje år med en rapport där de redovisar det totala utfallet. Deras period är inte samma som DMI (Danska Meteorologiska Institutet) använder enligt ovan. Istället redovisas vad som har hänt april – april. Rapporten kommer inte förrän i början av december och visar alltså inte vad som har hänt den närmast föregående sommaren, vad gäller Grönlands massbalans, utan året innan. Slutresultatet för årets sommaravsmältning kan vi alltså se i rapporten som kommer december 2018.

Det är ju en lång och olidlig väntan men jag hittade till ett gästinlägg på Carbon Brief skrivet av klimatforskarna Ruth Mottram, Peter Langen och Martin Stendal som alla är verksamma på DMI. De menar att det kom väldigt mycket snö i oktober 2016 men att nederbörden under resten av vintern var rätt normal. De ovanligt kraftiga snöfallen i oktober berodde, enligt dem, på orkanen Nicoles framfart. Vintersäsongen följdes av en sommarsäsong som var ovanligt kort. Sammantaget menar de att säsongen 2016/2017 kan innebära att den totala massbalansen är nära noll eller möjligen till och med positiv. Det är dock en kvalificerad gissning och vi måste vänta på resultatet från satelliterna innan vi säkert vet. Tyvärr har de problem med satelliten Grace och det är inte säkert att denna gamling ger oss några data och dess ersättare är planerad att skjutas upp senare i år. Vi får verkligen hoppas att andra satelliter kan ge forskarna de data som behövs för att visa den totala massbalansen för denna säsong.

Som ni kan se i grafen är här under har Grönlands avsmältning sedan 2002 bidragit med ca 1 cm till den globala havshöjningen.

Grace med mm

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Lasse

    Grönlands massbalans har varit föremål för alarmisters uppmärksamhet. Därför är det intressant att hålla koll på den via de sidor som redovisar siffror och grafer.
    Men frågan är hur relevanta de är, när dem som ansvarar för dem har så uppenbart förutfattade meningar.
    Kontroversen mellan DMI och Tony Hellers, som visade graferna ovan, är roande.
    https://realclimatescience.com/2017/09/dr-ruth-blaming-nicole/

    Svensk media redovisade det relativt varmare pol-området i början av vintersäsongen, med stora alarm-men glömmer helt den normala utvecklingen därefter. Det var fuktig luft som hindrade utstrålningen i början av vintern.
    http://ocean.dmi.dk/arctic/meant80n.php

    Fö så jobbar jordens olika termostater rätt normalt, både i Arktis och längs ekvatorn.

  2. tty

    DMI-folkets analys kan vara värd att diskuteras. Det är riktigt att nederbörden under hösten var exceptionell. Det hänger dock inte enbart ihop med en enstaka orkan (som ju bara har effekt några dagar) utan på att en hel serie lågtryck passerade norrut över Framsundet/Grönland. Det var f ö detta som ledde till de mycket omtalade rekordtemperaturtopparna i Arktis, liksom den torra hösten i Sverige (där det låg ett högtryck som böjde av lågtrycksbanorna norrut).

    Dessutom var det också en period med exceptionellt snöfall under vårvintern (vilket syns i diagrammet).

    Smältsäsongen var något (men inte mycket) kortare än normalt och arealen med avsmältning var normal. Däremot blev nettoavsmältningen liten p g a att det bara var en längre högtrycksperiod (i slutet av juli) och flera perioder med ovanligt kraftigt snöfall under sommaren.

    Vad beträffar besked om den totala massbalansen så bör man inte göra sig några större förhoppningar. Batterierna på GRACE-satelliterna är i dålig kondition, och man har kraftigt minskat mätningarna, något som lett till närmast absurt stor osäkerhet i de senaste publicerade siffrorna. Skall man vara cynisk kan man nog befara att batterierna lägger av helt nu…

  3. Titta även här:

    https://www.klimatupplysningen.se/2017/09/05/upprop-en-klimatkonferens/#comment-452475

    Inom KLIMATSANS försöker vi nå utanför kretsen av informerade, särskilt de som sköter ”beslutsfattandet” i landet. De behöver förstå att hotet om global uppvärmning inte är reellt. Det är nödvändigt för att bespara oss det slöseri som nu sker med subventioner till vind- och solel samt elbilar och annat.

    Hjälp oss med ett bidrag till ett arrangemang, som vi hoppas skall spräcka den bastanta tystnadsmuren. Där vill vi engagera alla organisationer i Norden, som arbetar för saklig upplysning om klimatets fakta. Vi har preliminära löften on medverkan av några av världens mest kända forskare. Men bara om vi får ihop tillräckligt med pengar för att betala deras kostnader.

    Vill du dra ett strå till stacken ?

  4. pekke

    tty #2
    Dåliga batterier, ser så ut ja !

    https://egsiem.wordpress.com/2016/04/18/extending-the-lifetime-of-grace/

    Verkar även som att de tappar höjd och lever på lånad tid.

    ” • December 8, 2016: The twin GRACE satellites are labeled GRACE-1 and GRACE-2 by the Operations Team. The GRACE-1 satellite continues to collect nominal science data as before. The GRACE-2 satellite collects data in reduced circumstances. The accelerometer on GRACE-2 is turned off. The K-band instrument collects inter-satellite ranging data in the sunlight and through partial shadow. All the spacecraft functions are carried out nominally as long as shadows are short. When the shadows grow long, the diminished battery capacity can affect the spacecraft functions in the shadow. The current mission operations strategy is intended to maximize the chances of safe passage through such regime. First indications are that the data collected – using this strategy – during November 2016, can be used to deliver credible science data products. 7)

    • GRACE mission status in October 2016: The 2016 GRACE Science Team Meeting (GSTM) took place October 5-7, 2016, at the GFZ (GeoForschungszentrum ), in Potsdam, Germany. GRACE with a design mission life of five years, has been operating for 14.6 years and has undergone a degradation in operational capability. The 2015 NASA Senior review identified an overlap with the GRACE-FO mission as a high priority objective. 8)

    Mission Lifetime Issues:

    – Altitude Decay: Drag estimates predict lifetime to last at least through 2017. Initial altitude: 485 km; current altitude: ~349.3 km (-88 m/d)
    – Battery Capacity: Uncertain, but current strategy might allow operation until 2018.
    – Propellant for Attitude Control: Available until mid-2018
    – Single String Instrument Operations: Degraded science mission options under study. ”

    https://directory.eoportal.org/web/eoportal/satellite-missions/g/grace

    Undrar hur mycket man kan lita på data från satelliter som både har energiproblem och inte kan hålla höjden när det gäller gravitationsmätningar ?

  5. Thomas P

    tty #2 ”Skall man vara cynisk kan man nog befara att batterierna lägger av helt nu…”

    Du syftar på att det finns folk som föredrar att bara använda ytmassbalansen för att visa på att Grönlandsisen inte krymper?

  6. Björn

    Thomas P [5]; Du kanske vill påstå hellre att isen krymper och att det beror på antropogen CO2. Tänk om det nu är så som framgår av Allmendingers rapport i en av de andra trådarna här, att det är luften i vår atmosfär som absorberar och inte enbart CO2? I princip är då luftens alla molekyler växthusgaser. Trevligt va?

  7. Kristian Fredriksson

    Jag är lite nyfiken på deras påstående att smältsäsongen var kortare än normalt. Det verkar ju inte stämma med deras egna mätningar avseende hur stor del av Grönland som var utsatt för avsmältning under sommaren. En kraftig avsmältning inleddes redan i början på maj då drygt 10% av ön var utsatt för avsmältning och vi har precis haft en kraftig avsmältning i månadsskiftet då 20% var utsatt för smältning. Just nu smälter det endast på 5% av Grönland men det kan ju komma ytterligare värmeböljor framöver innan smältsäsongen helt är över. Det verkar vara ett märkligt påstående om det inte är så att det är smältsäsongen vid en punkt eller några punkter på ön som man utgår ifrån här. Det kan ju inte bygga på den areal som smälter uppenbarligen. Någon som vet hur de resonerar?

    http://www.dmi.dk/groenland/maalinger/indlandsisens-massebalance/

  8. Olle R

    Det finns ju andra än DMI som modellerar Grönlands SMB, exempelvis:
    http://climato.be/cms/index.php?climato=the-2017-melt-season-over-greenland-as-simulated-by-marv3-7

    Denna belgiska modell visar ju inte på lika extremt snöande senaste säsongen (20016-2017). Om DMI:s modell anger en SMB på 176 Gt jämfört med normalperioden, så är detta överskott bara hälften enligt den belgiska modellen.
    Modellering av SMB är ingen exakt vetenskap. Standardfelet (RMSE) kan ligga uppemot en halvmeter vattenpelare vid verifieringar mot faktiska mätplatser. På det hela taget (hela ytan och längre perioder) jämnar dock sådana fel ut sig hyfsat.
    Ett undantag skulle vara om senaste årets nederbörd och fördelning avviker från det normala, och det har den nog… Det har kommit mycket nederbörd, en hel del i form av regn, i de lägre regionerna, särskilt i sydöst. Förutom att påverka SMB-modellerna så kan dessa varmare blötare förhållanden i isen också påverka och sätta fart på glaciärdynamiken. Hur mycket kan dock bara direkta mätningar av kalvningen, eller GRACE-data, ge svar på

  9. Sören G

    OT
    Slut med ”förnybar el” på Gotland. Orsakar för många strömavbrott.
    http://www.helagotland.se/samhalle/brattom-for-alla-som-tanker-installera-solceller-14733187.aspx

  10. Lasse

    Lena -Det är värt att vänta på NOAAs rapport. Det skall bli kul att se deras utvärdering av säsongen 16-17.
    Tittade igenom deras tidigare alster och det är ”hot stoff”. De tar fasta på alla symptom på ett varmare klimat. Fast år 2012 var det värre: ftp://ftp.oar.noaa.gov/arctic/documents/2012/ARC2012_climategov_graphics_AGU_all3.pdf

    Synd att deras överdrifter drabbar seglare: http://www.arcticmission.com/reaching-80n-interesting-questions-answered/

  11. tty

    #8

    Lägg dock märke till att MARv3-7 kom fram till en nettoackumulation av ca 520 Gt mot DMI:s ca 550 Gt, häpnadsväckande lika faktiskt (ca 5%). Den stora skillnaden är att DMI har ett medelvärde på ca 370 Gt mot MARv3-7 ca 430 Gt.

    ”Förutom att påverka SMB-modellerna så kan dessa varmare blötare förhållanden i isen också påverka och sätta fart på glaciärdynamiken.”

    Nu är ju sydostgrönland den absolut mest nedisade delen av Grönland med en mycket blygsam smältzon på sommaren och isen är i motsats till sydvästsiden delvis kallbaserad så regnet fryser nog långt innan det når botten på inlandsisen.

  12. Kristian Fredriksson

    Jag hittade de här intressanta diagrammen från en tråd på DMI:s hemsida från 2012.

    En bit ner i tråden hittar man Grönlands massbalans från 1958 till 2006 uppdelad i nederbörd, avrinning och NSB, samt stora vulkanutbrott.

    Även diagrammet under som visar sommartemperaturerna vid Summit camp från 1840 till 2011. Det tycks som den huvudsakliga uppvärmningen har skett från 1865 till 1930. Det dröjde till år 2003 innan temperaturen från 1931 uppnåddes igen. Även 1960 hade en temperaturtopp.

    http://www.klimadebat.dk/forum/groenlands-temperatur-og-afsmeltning–d14-e2102-s40.php

  13. tty

    #10

    ”Synd att deras överdrifter drabbar seglare”

    Ärligt talat, är det någon som tror att de verkligen inbillade sig att de kunde segla till Nordpolen? Så okunnig kan väl ingen ändå vara.
    Och 80gr10min är verkligen inte mycket att skryta med. Scoresby nådde 81gr30min redan 1806 med ”Resolution” vilket möjligen fortfarande gäller som rekord för en ren seglare. Det finns dock obekräftade uppgifter om valfångare som nådde ändå längre norrut på 1700-talet.

    Nyligen var det ju också några snillen som skulle ro till Svalbard och sedan Island för att bevisa hur varmt det är i Arktis. De kom inte ens till 80:e breddgraden (mycket is vid Svalbard i år) hamnade till sist på Jan Mayen och fick räddas därifrån:

    https://www.nytimes.com/2017/08/28/world/arctic-polar-row-norway-rowers.html?mcubz=3

    Det mest komiska är att de fick ge upp för att deras solceller inte gav tillräckligt mycket kraft! I Arktis. Vad var det nu Fridtjof Nansen kallade Arktis, jovisst ”Tåkeheimen” var det.

  14. Olle R

    #11
    Ska vi gissa att både DMI och Fettweis & co håller ett öga på GRACE och beräkningar av kalvningen när de kalibrerar sina modeller, så att de hamnar i rätt härad..

  15. Olle R

    #1
    Det har ju varit bråk på Twitter också mellan Heller/Goddard och Ruth Mottram. I det fallet gällde det DMI:s modell för isstjocklek och isvolym i Arktis. Heller har helt enkelt raderat all is tunnare än 1 m på DMI:s kartor för att visa att det var mindre is 2008 än 2017, vilket fick Mottram att gå i taket..

    Som den äkta charlatan och körsbärsplockare Heller är, så har han fått upp ögonen för en brist i den danska ismodellen, där 2008 har aningen lägre isvolyms-minimum än ”rekordåret” 2012, vilket han genast exploaterar…. 🙂

    Den betydligt mer betrodda och använda PIOMAS-modellen visar på något helt annat:
    https://sites.google.com/site/arctischepinguin/home/piomas/grf/piomas-trnd2.png

    Alla år efter 2008 har lägre isvolym än 2008 i september (och även i de flesta andra månader)

  16. Lasse

    #13
    Från deras bloggande fotograf:
    ”Last summer (2016), we reviewed a range of satellite-generated images of the Arctic Ocean’s sea-ice cover, and believed there was a reasonable possibility of reaching 88N.

    We monitored the satellite-observed sea-ice cover from November 2016 through to March 2017, which indicated less sea ice had formed in each month since records began in 1979. We concluded it may prove possible to reach 90N in the late summer of 2017.”
    Från ryska karteringen för ett år sen: http://www.aari.ru/odata/_d0015.php?lang=1&mod=0&yy=2016
    Fritt upp till 85 breddgraden. Nu täckt ner till 80 graden.
    Forskare har ju lovat att solen skall värma vattnet allt mer när det är sommar där uppe.

    Åter till Grönlands snö: Albedot måste spela stor roll vid avsmältning något som kan ha stört årets avsmältning, med återkommande vit snö under smältsäsongen.

  17. tty

    #7

    ”En kraftig avsmältning inleddes redan i början på maj då drygt 10% av ön var utsatt för avsmältning och vi har precis haft en kraftig avsmältning i månadsskiftet då 20% var utsatt för smältning.”

    De tre smältepisoderna du pekar på ledde faktiskt alla tre till ökad snöackumulation. När ett lågtryck sommartid kommer in över inlandsisen faller nederbörden som regn eller blötsnö närmast iskanten. Är det regn så innebär det (i regel) verklig avsmältning, men däremot inte blötsnö. Kartan som visar andel yta med avsmältning bygger på mikrovågmätning från NOAA:s satelliter som mäter vatten i vätskeform och tolkar därför blötsnö som avsmältning. Dessutom leder sådana lågtryck normalt till avsmältning på motsatta sidan av Grönland genom föhneffekt. Det syns sämre på NOAA kartan eftersom det till stor del sker genom sublimation, men däremot på DMI:s kartor över nettotillväxt/avsmältning. Den stora smälttoppen i slutet av juli berodde däremot på ett stationärt högtryck med stark solstrålning och dito avsmältning. Det berömda smältåret 2012 rådde sådant väder större delen av sommaren.

  18. tty

    #15

    Jag som varande gammaldags naturvetare (och med rätt omfattande praktisk erfarenhet av datormodellering) får väl nöja mig med att hänvisa till de enda verkliga mätningar av istjockleken som faktiskt finns:

    http://www.cpom.ucl.ac.uk/csopr/seaice.html

    De mätningarna sträcker sig visserligen bara från oktober till maj eftersom det är omöjligt att mäta under smältsäsongen.

    Och jag måste säga att jag avundas dig din säkerhet vid bedömningar av den moraliska halten av personer med annan uppfattning än du själv. Själv känner jag mig inte alls lika tvärsäker i sådana sammanhang.

  19. #18 Det är väl ingen hemlighet att med förmågan att förstå ’klimatforskningen’ och därav även känna till framtiden med stor säkerhet, och på sätt som aldrig tidigare observerats …

    … att dmed en förmågan inkluderar följer även både claivoyance och lika precis tankeläsning, inkl fjärrdetektering av moral och andra personlighetsdrag..

  20. tty

    #16

    ”Fritt upp till 85 breddgraden. Nu täckt ner till 80 graden.”

    Till 83:e breddgraden menar du. Grönt betyder 10-60% is. Enligt Parry, som nog hade mer erfarenenhet än någon annan att föra segelfartyg i Arktis, är 10% drivis eller en tum nyis det mesta ett segelfartyg kan forcera. Och den som tror att issituationen upprepar sig mellan åren vet inte mycket om Arktis. Hadow et al. borde ha avvaktat i förslagsvis Nordnorge till i Juli då det är någorlunda möjligt att gissa hur isläget blir.

    Enligt AARI (som i motsats till övriga isanalyser skiljer på olika istyper) så har förresten nyisbildningen nu börjat i Ishavet. Det är 1-2 veckor tidigare än normalt:

    http://www.aari.ru/resources/d0015/arctic/gif.ru/2017/20170905.gif

  21. Olaus Petri

    Olle, #15, bra att du tog upp bråket mellan Mottram och Heller. Här är den sistnämndes version:

    https://realclimatescience.com/2017/09/how-government-climate-alarmists-operate/#comments

    Från vad han berättar där var han väldigt tydlig med vad han hade gjort, alltså att han inte alls hade gjort något försök att dölja fakta.

    Om du läser vad Heller skriver vore det kul att höra din syn på saken.

  22. Ingemar Nordin

    Olle R,

    Vi är alla säkert ytterst imponerade av din förmåga att körsbärsplocka databaser allteftersom de råkar passa in i din ”berättelse”. Jag tycker däremot att det finns ett egenvärde i att hålla sig till samma databaser över åren, t.ex. DMI och UAH. Det är ju trots allt trenderna som är intressanta, eller hur?

  23. Roland

    Aftonbladet skrev nyss om att ”Dieselbilens död är överdriven”
    Enligt Atsushi Horiba från det japanska företaget Horiba så säger han nu att ” forskarna som hävdar att 100 procent av alla bilar kommer att vara eldrivna i framtiden har läst för många serietidningar ” 🙂

    http://www.aftonbladet.se/bil/a/yPGjA/vw-avslojaren-dieselbilens-dod-overdriven

  24. Roland!

    Det har skett en snabb och väsentlig utveckling av avgasrening i dieselmotorer sedan Euro 1 kraven kom 1992. Nuvarande krav enligt Euro 6 är rätt skarpa och börjar närma sig noll-utsläpp. Det pågår en intensiv fortsatt utveckling mot noll-utsläpp och Euro 7 är i annalkande.
    Litiumbatteriet har väl över 200 år på nacken. Först omkring 1910 fick man fram ett användbart batteri och först 1997 ett laddningsbart. Utvecklingen av elbatteriet har gått med snigelfart! Det finns också en begränsning av hur mycket man kan lagra rent kemiskt.

    Vad har en elbil för preferenser i jämförelse med en dieselbil med 60% verkningsgrad och nära noll-utsläpp.

  25. Olav Gjelten

    Grönlandsisen smälter heter det. På delar Grönlands inland är julitemperaturen -10 grader, d v s ungefär samma temperatur som i svenska fjällkedjan under januari.
    Varför upplyses vi aldrig om fakta gällande Grönland ock klimatet där, utan konsekvent visas till små områden nära kusten och låtsas som om dessa områden är representativa för Grönland?

  26. Olle R

    #18 tty
    Verkliga mätningar av istjockleken? Är du säker på att denna fjärranalys inte bygger på någon modell om isens beskaffenhet? Riktiga mätningar görs med skjutmått, etc, på plats

    Tror du verkligen att expertisen på området skulle ranka åren med minsta observerade (beräknade) isvolym på samma sätt som DMIs HYCOM-CICE, dvs
    1) 2008
    2) 2016
    3) 2012
    Ett annat exempel på modellens knackighet är Baffin Islands östsida där det varje sommar tycks finnas stora arealer med ettårsis som är mer än 5 m tjock, men som på något märkligt vis försvinner helt från juli och augusti.

    Jag förstår att du kan ha vissa svårigheter att känna igen en tvättäkta bedragare, lögnare och förtalare. Du hade ju vissa problem med att skilja på rätt och fel i fartyg-boj-korrektionen (ERSST4) vill jag minnas… 😉

  27. Olle R

    Jag såg just på twitter att GRACE-satelliterna är helt slut nu och ska avvecklas. Det blir inga fler data troligen, januari 2017 är sista punkten. Detta tycks iofs vara någon slags inside information från ”Rolf Koenig from GFZ” och det har inte kommit något officiellt tillkännagivande ännu, så det kanske finns visst hopp om fortsättning..

  28. Kenneth Mikaelsson

    Tror green Olle behöver en tur till arktis för att förstå hur det fungerar….

    Havs is ligger inte stilla när underliggande vatten rör på sig….

  29. pekke

    Olle R #27

    Grace-satelliterna har varit på fallrepet i flera år nu, de ha tappat 100 km i höjd senaste åren och har krånglande energiförsörjning vilket gör att man kan fråga sig hur pålitliga deras data är.

    https://directory.eoportal.org/web/eoportal/satellite-missions/g/grace#mission-status

    Bild över höjdförlusten :
    https://www.google.se/imgres?imgurl=https%3A%2F%2Fdirectory.eoportal.org%2Fdocuments%2F163813%2F2575156%2FGRACE_Auto20.jpeg&imgrefurl=https%3A%2F%2Fdirectory.eoportal.org%2Fweb%2Feoportal%2Fsatellite-missions%2Fg%2Fgrace&docid=sh2KbH6uV8QQGM&tbnid=14Er-3moJN2gDM%3A&vet=10ahUKEwi0suv39JLWAhVPZ1AKHdV_DwkQMwgmKAAwAA..i&w=874&h=630&client=firefox-b&bih=612&biw=1316&q=https%3A%2F%2Fdirectory.eoportal.org%2Fdocuments%2F163813%2F2575156%2FGRACE_Auto20.jpeg&ved=0ahUKEwi0suv39JLWAhVPZ1AKHdV_DwkQMwgmKAAwAA&iact=mrc&uact=8

  30. sibbe

    Oho, Olle R är ute i arktiska skärgården med skjutmått och sjunklot:

    ”Verkliga mätningar av istjockleken? Är du säker på att denna fjärranalys inte bygger på någon modell om isens beskaffenhet? Riktiga mätningar görs med skjutmått, etc, på plats: ”

    berätta för oss tjockleken av isen exakt vid nordpolen = för DU vet väl, eller?

  31. Richard

    #24
    ”Nuvarande krav enligt Euro 6 är rätt skarpa och börjar närma sig noll-utsläpp. ”

    Men i verklig körning så släpper Euro 6 ut så de precis klarar Euro 3 kraven.

  32. Håkan Bergman

    pekke #29
    Dom har befunnit sig i fritt fall ända sen dom sköts upp.

  33. Olle R

    #26 Felskrivningar, så här ska det stå:
    ”Ett annat exempel på modellens knackighet är Baffin Islands västsida där det varje sommar tycks finnas stora arealer med ettårsis som är mer än 5 m tjock, men som på något märkligt vis försvinner helt mellan juli och augusti.”

    #29 Höjdförlustens verkningar kan de nog kompensera för. De är ju ”raketforskare”. Ett större problem är nog färre antal mätningar och att de tvingats stänga av en accelerometer på en av farkosterna. Enligt JPLs data har osäkerheten i redovisade data ( ca en punkt per månad) i det närmaste tredubblats mot slutet. se tredje kolumnen här:
    ftp://podaac-ftp.jpl.nasa.gov/allData/tellus/L3/mascon/RL05/JPL/CRI/mass_variability_time_series/greenland_mass_200204_201701.txt

    # 30 Jag vet inte ens var Nordpolen ligger exakt, bara ungefär. Jag tror själva axeln wobblar lite också.. Men om du bekostar en expedition dit kan jag mäta exakt där du vill, när du vill 🙂

    #27 Rolf Koenig som är källan till påståendet om GRACEs död jobbar tydligen på Geoforschungszentrum i Potzdam (GFZ), vilka är inblandade i Grace-projektet..

  34. tty

    #18

    ”Verkliga mätningar av istjockleken? Är du säker på att denna fjärranalys inte bygger på någon modell om isens beskaffenhet? Riktiga mätningar görs med skjutmått, etc, på plats”

    Vad man mäter är isens fribord, alltså höjd över havsytan (vilket är ca 10% av tjockleken). Detta görs med apertursyntesradar, i princip på samma sätt som man mäter havsnivån, fast det är ju betydligt lättare att mäta en isyta som ligger stilla. För att göra detta måste det finnas en fri vattenyta någonstans inom satellitens ”fotavtryck” som referenshöjd. Det är det som är anledningen till att vissa kustnära områden med fast is inte kan mätas. Det finns ingen havsyta att relatera till. Det är också därför det inte går att mäta sommartid eftersom radarn inte kan se skillnad på havsytan och smältvattenpölal på isen. Apertursyntesen innebär mycket god upplösning men också att bara en liten yta i taget kan mätas vilket är anledningen till att det tar ett antal veckor att täcka in hela Ishavet.

    Felkällor är i princip desamma som för havsnivåmätning, men många av dem som t ex atmosfärens påverkan på radarmätningen bortfaller eftersom man mäter en skillnad mellan två närliggande nivåer och inte en absolut höjd över jordens centrum. Det som kan tillkomma är väl att djupa snölager dämpar signalen och även trycker ned isen och jag skulle kunna tänka mig att kraftig skare också kan vara problematiskt.

  35. tty

    ”#29 Höjdförlustens verkningar kan de nog kompensera för.”

    Höjdförlusten i sig går att kompensera. Värre är det med det ökade luftmotståndet. GRACE bygger ju på att man mäter det varierande avståndet mellan satelliterna med extrem noggrannhet genom interferometri. Om satelliterna befinner sig i perfekt fritt fall så beror ändringarna helt på variationerna i det gravitationsfält de rör sig i.

    Nu finns det dock inget sådant som perfekt fritt fall, utan man talar istället om ”microgravitation” p g a att en satellit alltid utsätts för yttre krafter (strålningstryck, mikrometeoriter, luftmotstånd, små gasläckor etc). Detta måste kompenseras och båda satelliterna är därför försedda med extremt känsliga treaxliga accelerometrar. Nu fungerar bara den ena accelerometern, och satelliterna utsätts dessutom för ett successivt ökande luftmotstånd vilket gör att osäkerheten i mätningarna ökat mycket kraftigt.

  36. tty

    #35

    Apropå hur känslig en rymdfarkosts bana kan vara så googla gärna ”Pioneer anomaly”. Pioneer 10 och 11 följer inte riktigt den förutspådda banan. Efter många års funderande kom man på att det beror på att instrumenten ombord utvecklar värme, som strålas ut som IR-strålning. Denna är inte helt isotrop och skillmaden i strålningstryck åt olika håll får sonderna att avvika ur banan.

  37. tty

    #27

    ”Jag såg just på twitter att GRACE-satelliterna är helt slut nu och ska avvecklas.”

    Ref min gissning i #2:

    ”Skall man vara cynisk kan man nog befara att batterierna lägger av helt nu…”

  38. Olle R

    #34 tty
    Du som verkar vara insatt i det tekniska. Finns det inga praktiska möjligheter att använda penetrerande satellitradar, som kan se gränsskikten luft/is och is/vatten, och därigenom beräkna istjocklek och volym?