GOTT NYTT ÅR!

fyrverkeri

Redaktionen önskar alla sina läsare ett Gott Nytt År, 2020.

Och här presenterar Josh ett litet roligt spel till alla alarmister inför det nya året. Vi misstänker att vi kommer att få se åtskilligt av detta spel under året som kommer. 🙁

josh_climate_game

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. L

  Tack för ett trots allt skapligt Klimatupplysningsår och Gott Nytt 2020!

  Tony Heller har också lyst upp tillvaron; https://www.youtube.com/watch?v=oaFDkX3G2GI

 2. Björn Asplund

  Gott nytt år!
  Gott nyktert år till alla er andra.

 3. Johan Montelius

  Gott Nytt År

  Realist som jag är tror jag 2020 kommer bli ett ännu bättre år.

 4. Gustaf

  Har just varit ute och tagit en bild på snödropparna som blommar i min trädgård i norra Stockholm. Trots detta känner jag inte någon klimatångest så här på nyårsdagen 2020 utan ser med tillförsikt an sedvanliga väderomslag under året. Skall bli spännande att se vilka nya klimatpolitiska åtgärder som vår regering och riksdag vill plåga det svenska folket med.

 5. Isidor

  Rösta på Nr 5. Det största slöseriet är klimatpolitiken.

  https://skattebetalarna.se/arets-varsta-sloseri-2019/?fbclid=IwAR3lYX9QaffCjsEr4pCpxkV4ETPpcbjpd_cNYMwXqvZnuwCrRynJYNoVDZg

 6. Joachim A

  (3)
  Tyvärr. Tror nog att galenskaperna kommer eskalera resten av mandatperioden. Nästa mandatperiod kommer även den cyklande innerstadseliten drabbas bla med black out.
  Sedan tror jag på vändning och ett MP lika ihågkommen som ny demokrati.

 7. Ann lh

  Tack redaktionen för tipset om Josh’s innehållsrika Climate Science With no Science Kit!
  Borde utvecklas till att bli ett enastående välgörande familjespel!
  God Fortsättning önskar vi på Sveriges västra kust med typisk Bohusvinter frisk blåst, duggregn, sångsvan och små, förväntansfulla snödroppar som försiktigt tittar upp och undrar om det är dags än. Men icke!

 8. Lasse

  Gott Nytt År.
  Summerar uppvärmningen och finner den väldigt billig. Dvs husets värmebehov år 2019.
  33500 kWh mot 36000 normalt.
  Nu är det svårt att jämföra år efter år eftersom hushållen (2 familjer)ändras
  Men det är helt fossilfritt efter en uppgradering av värmepumpen.

  På P1 just nu är det forskare som studerat vad som är mest lönsamt att göra för att få husen mer miljösnåla.
  Tilläggsisolera och byt fönster är deras resultat.
  Byt till VP är min slutsats.
  När vi hade en expert som gick igenom huset ovan så var det många dyra åtgärder som föreslogs , men han kom aldrig ner till oljepannan-som då drog 10 M3 olja tros kalla rum.
  Vi gjorde inget av det han föreslog utan satte in en VP , vilket sänkte energiförbrukningen till 30%.

 9. Sören G

  Snöfri vinter är inget ovanligt på Gotland. Det har inget med koldioxid att göra. Jag minns liknande vintrar tillbaka till 50-talet. Mina föräldrar berättade om liknande på 30-talet. Men jag har också varit med om rejält kalla vintrar med enormt mycket snö. Vintern 1987 var stora vägen mellan Visby och Roma avstängd i tre dygn p.g.a av snö.
  Det är lågtrycken som bestämmer. Har de en nordlig bana som nu pumpas milda luftmassor från sydväst in över framförallt södra Sverige. Går lågtrycken på en sydligare bana får vi östvindar med kall luft från Ryssland. Situationen kan snabbt ändras om lågtrycken tar en annan bana. En mild inledningen på vintern kan följas av en kall avslutning. Om våren blir sen eller inte blir till stor del avhängig av hur mycket is som bildats i Östersjön.

 10. Mats Kälvemark

  #5 Isidor
  Vi röstar självklart på nr. 5.
  Ytterligare utveckling av motiveringarna till detta:
  https://www.klimatupplysningen.se/2019/11/13/miljarder-forsvinner-klimatpolitikens-svarta-slukhal/

  Låt sen 2020 bli det år då vi mer riktar debatten utåt i direkt clinch med politiker, klimathotare och MSM inklusive Public Service. Även om de inte ändrar sitt narrativ utåtriktat så ska de ändå skämmas över att fortsätta att sprida lögnerna.
  Jag tror benhårt på teorin om att till slut så urholkar droppen ändå stenen.
  Som vi säger i Närke: ”Vi ger oss allrii”…

 11. Håkan Bergman

  1920-talet omnämndes ju som det glada 20-talet, gör 2020-talet till det ännu gladare 20-talet. 2010-talet var trots allt bra mycket bättre än 1910-talet.

 12. Rolf Mellberg

  #8 Lasse

  Den där forskaren resp. experten hade då inte mycket fantasi. De verkar inte varit nere i S-Ö-europa på något studiebesök. Bostadsuppvärmning utgör en betydande andel energiförbrukning och det finns en mycket bra lösning: Bygg om huset så att den uppvärmda ytan kan reduceras efter årstiderna. Under de kallaste veckorna bor man i Köket 24 timmar om dygnet, gärna med en braskamin men husets värmesystem måste kunna vridas ner till 5-8 grader. Kaminer finns att hitta för nedåt tre papp. Då klarar man även en veckas vindstilla väder om man har ett litet lager stearinljus eller fotogenlyktor. Berörde din expert fallet att huset blir utan ström i flera dygn?

 13. Rolf Mellberg

  Jag hälsar det nya året väkommet genom att konstatera att det gamla var rätt avslaget vad gäller isens utbredning i arktis. Men mot slutet repade det sig riktigt bra och just nu ligger det klart över medel för de senaste 10 åren, se bara här: (och zooma in december genom klick-dra-släpp)

  https://nsidc.org/arcticseaicenews/charctic-interactive-sea-ice-graph/

  Vi håller tummarna både för att detta yt-mått håller stången framöver, att isvolymen (enligt DMI) blir bättre och att UAH-temperatjurer återgår mot lite svalare tider!

  Gott Nytt Decennium!!!!

 14. Ingemar Nordin

  Jag har inget emot varma vintrar, tvärt om. Däremot kan de bli konstigt ibland. Jag minns en vinter på tidigt 80-tal när det var 10 grader på nyår i Skåne (ungefär dubbelt så varmt som nu) och, vilket var det trista, det var även 10 grader på midsommarafton! Midsommar firade vi visserligen uppe i norra Bohuslän, men ändå.

 15. Fredrik S

  Gott Nytt År och Årtionde!

  Snart inte långt kvar innan allt måste vända säger experterna som syns i media. Typ idag enligt en del.

  Svinkall iskyla verkar vara vad många oroliga saknar har jag förstått. Fast många av dem hade nog dragit söderut ändå under julledigheten.

 16. Sören G

  #14 Ingemar Nordin
  10 C är inte dubbelt så varmt som 5 C. Då måste man räkna i Kelvin-skalan. Jämföra 283 K med 278 K.

  1974 läste jag i Lund. Då var det minst 10 C i januari. Har också minnen av att midsommarafton varit kallare än nyårsafton.

 17. Daniel Wiklund

  Det är inte alltid så lätt att förstå sig på väder, samma gäller väl människan. I slutet av januari 1979 skulle en klass som jag hade spela hockey mot en klass i Rutvik, lite utanför Luleå. Vi ställde in, det var minus 30 grader, skulle spelas på en uterink. Vi sköt upp matchen ett par veckor. Just den dagen var det plus 10 grader, vi spelade trots att banan nästan var täckt av vatten. Det gick spela, min klass förlorade. På den tiden funderade man inte på vädrets nyckfullhet. Jag minns några midsommarhelger som var kallare än den februaridagen.

 18. sibbe

  How dare you…
  Ja, egentligen var det ett år där klimatkyrkan trillade dit. En 16 årig tjej, med föräldrar som diggar Mao?
  Fjolåret var egentligen ett fiasko för klimatkyrkan, inte ens om man glömmer bort och enbart ser på den lilla avkroken norr om Alperna. Ett litet antal invånare, som indoktrineras av deras medier. Med invånare som vägrar lyda. How dare you. Just det. 3 miljoner bilar sålda i Tyskland 2019, 1 miljon SUV. How dare you? Klimatpaketet i lås i Tyskland, byter ut kol mot gas fram till 2038. Fossilt bara värre. Putin tackar…
  Trängselskatter ökar i Sverige? Ok, inget nytt under solen. Förbud för fossila bränslen? Då går nog statsfinanserna på knä.
  Tjejernas republik i Finland? Ha, ha, regeringskrisen i Finland handlade om att Centerpartiet ville freda både skogsavverkningen och bönderna från alltför ivriga försök av medier och de gröna i regeringen att införa ”ekologiskt”.
  Så, kalhuggningen fortsätter utan att regeringen ingriper. Bönderna får ännu mera subventioner.
  Men statsministerskan pratar om att Finland skall lära andra om hur bra man kan. Är det inte Sveriges sak, säg?

  OK, här i Åbolands skärgård, där jag bor , är det just nu fina 1 grad varmt. Uppehåll. Varmast på flera år.
  I Australien brinner skogen. Som vanligt men i år lite mera än vanligt. Där som i många andra länder har man inte eller vill inte förstå att man måste ha luckor i stora sammanhängande skogsområden, för att begränsa elden. Uups, så gör vi här i Finland… Men det är knappast vad vår nya statsministerskan menar…

  Santiago de Chiles klimatmötet stupade på klimatproblemet. Just de som bör stå upp för klimat
  började bråka. Vänstern!!!
  I Frankrike var det fattiga jobbare som drabbades av höga energiskatter. I Chile var det fattiga jobbare som drabbades av höga priser på buss och tunnelbanebiljetter. För att Chile satsade på vindmöllor. Som medförde högre elpriser. Solen och vinden är gratis? How dare you, bästa Greta.
  Madridmötet blev till en antiklimax.
  Blir 2020 bättre? Greta seglar till Kina, för att demonstrera mot kinesiska kolgruvor och kolkraftverk… ?
  Gott nytt år !!!!

 19. Ann lh

  # 18 sibbe
  How dare you… God Fortsättning!

 20. Anders

  Gott nytt år tillönskas alla realister!

  Med risk att ge överste åsiktstegistrator Martin Hultman på Chalmers vatten på sin kvarn (högerspöken diggar ju klassisk musik) undrar jag om fler än jag och min fru reagerade på Henrik von Sydows PK-littania under nyårskonserten från Wien? Han klämde i slutfasen in något som typ ”om vi får bukt på klimatförändringarna”. Vilka vi? Tror folk på allvar att vi styr över vädret och därmed klimatet?? Var finns de forskare som studerar lågtryckens (vindarnas och luftmassornas) roll i energiflödet på jordklotet?

  Upplever så tydligt att med sydliga vindar blir det varmt och med nordliga kallt. Var finns det plats för en eventuell effekt av några fjuttiga promille livsgas i den ”modellen”?

  Med hopp om att förnuftet vindar snarast blåser bort löven från Riksdagen.

 21. Henrik

  #18 Sibbe. Apropå protester från fattiga: jag fattar inte att partier (mp o v) som säger sig värna de fattigaste i samhället, accepterar att det ständigt blir dyrare el-och bränslepriser i Sverige.

 22. Sören G

  Riksdagen borde fälla alla löv snart, Löfven, Lövin, Lööf.

 23. Sören G

  #20 Anders
  Tyckte jag såg Stefan Löfven bland publiken apropå Henrik von Sydows PK-littania under nyårskonserten från Wien.