Göran Everdahl: Vårt behov av anti-gretor

I lördagens program ”Spanarna” så gör sig Göran Everdahl lustig över det nya mediefenomenet Naomi Seibt. https://sverigesradio.se/avsnitt/1468244 , kl 14.40 – 27.20

Som den humorist och filmkritiker Göran Everdahl är så har han noll koll på klimatvetenskapen och den mångåriga diskussion som pågått kring klimathotets vara eller inte vara. Och han tar heller inte upp några av de sakliga argument mot ett klimathot som Naomi Seibt tar upp. Hon är, till skillnad från Greta Thunberg, påläst om klimatet och den vetenskapliga grunden. Hon är bara 19 år men har en god utbildning på den naturvetenskapliga sidan. Hon blev helt fascinerad av klimatet förra våren och ägnade all sin fritid till att läsa allt som hon kom över.

Man kunde ju kanske förvänta sig att Göran Everdahl, som själv inte är insatt i frågan, höll en blygsam men ironisk distans till sakinnehållet och nöjt sig med att diskutera existensen av motpoler och motreaktioner i klimatfrågan. Men icke: Istället avslöjar han sitt clowneri och brist på självrespekt genom att överösa Naoimi Seibt med alla de vanliga klyschorna. Som att hon är resistent mot fakta och vetenskap, att hon finansieras av Big Oil etc. Han t.o.m. liknar henne vid en själlös robot utsänd av makthavarna! – Alla i panelen skrattade snusförnuftigt med, uppenbarligen utan att ha en susning om vare sig Naomi Seibt eller om klimatfrågan.

I Sveriges Radio är det fritt fram för allehanda kändisar och charlataner att håna alla som inte håller med om den rådande politiska agendan. Nyttiga idioter. Du betalar!

Stöd istället Naomi Seibt genom att följa hennes hemsida på youtube där alla hennes videos läggs upp: https://www.youtube.com/channel/UCeYSlCaX1PheCaqxN7u2klw

Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Ulf

  Detta är verkligen idioternas årtusende och det visar nu Coronaviruset. Den totala bristen på ledarskap och sunt förnuft kan tyvärr komma att utlösa en mycket djup ekonomisk kris. Som vanligt står alltid hoppet till att USA ska agera rationellt, EU kommer inte att göra det.
  Det är förvånande det här med ”oljeintresse”. När någon pratar om detta då ber jag dem explicit att nämna exakt vilka organisationer och/eller bolag vi pratar om. Då ser de naturligtvis ut som fågelholkar men går snabbt vidare i livet utan att reflektera över sin enorma dumhet.
  Men som sagt att ställas inför ett riktigt hot som faktiskt Corona är kanske skakar om folk till att ägna sig åt verkliga hot istället för påhittade.

 2. Daniel Wiklund

  Jag har inget behov av varken Greta eller Göran E. Men jag kanske är finansierad av big oil, trots att jag cyklar varje dag året om. Indirekt genom att turistnäringen i Norrbotten får stora inkomster från norska turister, som ju är sponsrade av oljan. Deras fond för avkastning av olja och gas närmar sig 10000000000000 norska kronor. Den skulle nog EU gärna sätta sina klor i.

 3. Ivar Andersson

  Jag tror att Göran Everdahl har fått all sin kunskap från Greta som inte vet vad vetenskap är. I stället för att kunna diskutera så tar Göran Everdahl till det fula knepet att håna. Tusen fy (hoppas att omskrivningen godkänns)

 4. Sören G

  Jag har sedan länge slutat att lyssna på Spanarna. En samling nyttiga idioter.

 5. Guy

  Ulf #1

  ”Som vanligt står alltid hoppet till att USA ska agera rationellt, EU kommer inte att göra det.”

  Kan du öppna upp vad du menar med rationellt agerande? Hur tror du USA (Trump) kommer att agera?

  Hittills har Trump nedvärderat virusets framfart både medicinskt som ekonomiskt. Den ekonomiska sidan ser han troligen, men tycks tycka det är bäst att vara så tyst som möjligt för ekonomin kan störta honom. För Trump är det primära Trump. Det är han inte ensam om bland politiker.

 6. Lasse

  Bra att du tar upp detta kulturfenomen Ingemar.
  Det är häpnadsväckande hur kulturskribenter anser sig kunna en fråga så till den grad att de ger sig på allt som minskar paniken hos unga.
  Säkerheten finns inte hos seriösa naturvetare vilket IPCC vittnar om: 1,5 – 4,5 grader är ju inte ett mått på säkerhet. Ur Greta vill ju skapa panik och att vi skall lyssna på vissa forskare.
  FNs chef påstår att vi har en besvärlig situation idag och värre blir det. Helt utan verklighetsförankring.

  OT
  Nu regnar det i Kalifornien också:https://wattsupwiththat.com/2020/03/08/looking-for-acceleration-in-all-the-wrong-places/
  ”Visst, acceleration eller inte. Det kommer att visa sig i sinom tid. Och om du finner någon glädje i att visa nedanstående för dina likasinnade, så varsågod. Ange källan bara :)” (Jörgen Öberg SMHIs oceanograf)

 7. Ulf

  Svar 5

  USA har satt ihop en task force under vicepresident och ännu inte drabbats av panik bortsett ifrån någon guvernör. Det gäller nu att hantera ekonomin samtidigt som man försöker begränsa smittan. Balans måste ändå upprätthållas vi kan inte lägga ner samhället för en smitta som är farlig för vissa riskgrupper. Vi får se, men önskvärt vore att mer gå in för att skydda riskgrupper och samtidigt hålla igång samhället. Det kan man göra genom att så långt som möjligt avskärma riskgrupperna tillfälligt ifrån samhället. Men att stänga ner samhället kommer att ge mycket större skador än vad Corona någonsin kan ge. jag noterar att om USA ger efter för paniken så kommer världen att uppleva helt enorma problem. Bekämpa Corona men samhället måste lik förbannat fungera. Jag litar mer här på USA än EU helt enkelt.
  Själv skulle jag vilja se nya direktiv där äldre och multisjuka inte besöker vården annat än i nödfall. Och väsentligen mer hembesök eller egna avdelningar för riskgrupper. Mycket tydligare direktiv till personal som arbetar med riskgrupper framförallt vad gäller hygienkrav och sjukdom. Man kan mycket tillfälligt stänga ner områden men i praktiken måste samhället efter några veckor återgå till det normala oavsett Corona. När folk inser det så kommer paniken att lägga sig. Jag har inga belägg för att USA kommer att handla mer rationellt men jag tycker de gjort det i tidigare kriser. Man har sedan länge återhämtat sig ifrån 2008 krisen men det har inte EU.

 8. Håkan Bergman

  Ulf #1
  Fick dekarationen i veckan och tyvärr kan jag konstatera att jag för första gången i mitt liv tvingas betala för stolligheterna. Fick en mindre schock när jag sen igår läste i bladet om ”mellon”, dom hade packat in 35000 pers i Friends Arena i lördags för det spektaklet. Misstänker att det till råga på allt var upplagt så att många, kanske flertalet kom från landet bortom Fjollträsk. En sån där tillställning tar väl längre tid än en normal hockey- eller fotbolls-match och sen lär många ta sig därifrån med överfulla kollektiva färdmedel. Men man får väl ha förståelse för en så viktig nationell angelägenhet och ha överseende tills vi ser utfallet om nån dryg vecka.

 9. Ulf

  Svar 8

  Det blir intressant att se utvecklingen i Danmark jämfört med Sverige. I Danmark var man snabba med avråda ifrån resor till riskområden och att stänga ner för samhället totalt oviktiga evenemang som ”mellon”. I Sverige precis tvärtom väldigt långsamma. Syns nog redan i statistiken.
  Jag menar att man kan inte annat än under mycket begränsad tid stänga samhällen, men att avhålla sig ifrån meningslösa spektakel som ”mellon” kan inte vara så mycket till uppoffring.

 10. Ingemar Nordin

  Håkan B #8,

  Nej man har svårt att förstå att SVT tillåts packa ihop 35 000 i en arena för att lyssna på Mellon, som man precis lika gärna kan titta på hemifrån. Vi andra uppmanas dock att undvika stora folksamlingar och skjuta på möten som kräver resor i packade tåg och flyg.

  Varför säger för övrigt ingen att köra i egen bil går bra? Ta bilen gott folk!

 11. Lasse

  En liten film för Göran Everdahl: https://www.youtube.com/watch?v=0e_jfMRcarY
  Endast modellerna ger underlag för paniken. För en filmkritiker så är det väl lätt att uppfatta uppdiktade händelser som verkliga.

 12. Ann lh

  Ingemar, bra särskilt slutklämmen: ”I Sveriges Radio är det fritt fram för allehanda kändisar och charlataner att håna alla som inte håller med om den rådande politiska agendan. Nyttiga idioter. Du betalar!”
  Kultureliten i all sin glans, HC Andersen med ”Den nakne kejsaren” är ständigt aktuell.
  Här är ett slående exempel på hur media arbetar:
  https://www.mirror.co.uk/tv/tv-news/piers-morgan-forced-apologise-anti-21630421
  Men , denne Piers Morgan fick i varje fall be Naomi Seibt om ursäkt efteråt.
  Det finns nu en hel del på Youtube med Naomin Seibt, ett riktigt fynd! Hon mosar både Greta och MSM!

  Sedan Ulf, bra förslag att låta epidemin ha sin gång, men att tänka lite extra på riskgrupperna och såvitt jag vet har vice Presidenten fåt ansvar för Corona-frågan i USA.

 13. Bim

  Jag lyssnade på programmet i bilen.
  När Göran Everdahl påstod att så kallade klimatförnekare föredrar att stanna kvar i mörkret, (medeltida mörkret menade han nog) i stället för att ta till sig Gretas och de andra klimststollarnas profetsior, som adrig lyckats få rätt i sina påstående.
  Göran E är rolig, men på ett helt annat sätt än han avser. Så inte ens i det avseendet prickar han rätt.
  Att radio, tv och alla pkmedia tramsar omkring på samma sätt är faktiskt alvarligt. Vansinniga lagar stiftas, barn hjärntvättas, energipolitiken är helt uppåt väggarna galen. Dessutom har vi en statsmnister som kallar en annan partiledare för nazist och kommer undan med det. Han borde sitta inne, på sommaren, på vintern kan han sitta ute.
  Ann LH har ju tagit upp det väldigt bra på sitt senaste inlägg. Vi borde inte finna oss i alla påhopp utan att reagera, vi måste återföra vetenskapen till vetande istället för religiöst trams, även om klimatspecialisten ärkebikopen Jackelen skulle få spader.
  De skall banne mig inte få indoktrinera våra barn och barnbarn utan att bli åtalade.

 14. Ingemar Nordin

  Naomi Seibt är mycket artikulerad och tydlig i sitt budskap. Hon blir ständigt påhoppad av media – men hon verkar stå pall. Ett av de otrevligaste övergreppen hände i höstas i samband med Madridmötet där två journalister låtsades vara hennes vänner men hade dolda kameror i hopp om att hon skulle försäga sig på något sätt. De vill ju gärna koppla ihop henne med vit-makt rörelsen och dylikt. Allt enligt vänsterns standardsätt att fula ut sina motståndare istället för en öppen diskussion. Här är en av hennes första videos:

  https://www.youtube.com/watch?v=0m2wKSadeoM

 15. Rolf Mellberg

  #1 Ulf
  #5 Guy

  ”Som vanligt står alltid hoppet till att USA ska agera rationellt”

  Det vill jag se innan jag tror på. Lars Bern (anthropocene.live) länkade igår till en film som jag finner mycket intressant: https://www.youtube.com/watch?v=dcJDpV-igjs&feature=youtu.be&fbclid=IwAR2sGnHvo_UmsISlxpf-uYtilQ3DYvnGXDk9zaAmQ1ibbF3Djs-OYjGG4uA

  Vid 13:45 kom man in på riskerna för USA:s del. Experten Richard Hatchett var mycket orolig. Kina har efter en dålig start tagit tag i epedemin med skärpa och framgång på ett sätt som (tyvärr?) inte nog är möjligt i Europa och ännu mindre i USA. Här finns risk för en mycket allvarlig samhällskollaps i USA. En avgörande faktor kan vara att många amerikaner står utanför god sjuk- och hälsovård.

  Även politiskt – där det hittills sett enormt ljust ut för Trump – kan vändas upp och ner inför valet i höst.
  Kanske kan ändå något gott komma ut ur det här, en mer förnuftsbaserad klimat- och CO2-debatt är ett exempel. Ett annat är en mer sansad respektfull ton mellan USA.s politiska krafter.

 16. Rale

  Förr lyssnade jag titt som tätt på Spanarna. Alltid lite kul putslustigheter. Numera är de som Pravda där de kommer att säga förutsägbara grejor. Precis som nutidens DN.

  Min favorit var Jonas Hallberg (tror han slutat). En gång talade han om Linje 3 (Nej till kärnkraft) och övriga gänget med Tage Danielsson och så.

  (https://www.youtube.com/watch?v=-RpUlDtANyg)

  Själva slutklämmen var att det kärnkrafts-gnällande gänget hade haft FEL eftersom det inte hade varit någon kärnkraftsolycka med dödligt utsläpp i Väst statistiskt sätt på typ 10 000 år eller så. Övriga i panelen flämtade till…..

  (Kanske hamnen i Spetsbergen kommer frysa igen. Väldigt kallt där i veckan som kommer.
  Olika webkameror där:

  https://www.spitsbergen-svalbard.com/photos-panoramas-videos-and-webcams/spitsbergen-webcams.html
  )

 17. #9 Ulf, ang Danmark
  Sverige har 10 ggr så många smittade som Danmark. Bra kontinuerligt uppdaterad karta https://gisanddata.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6
  Som vanligt har http://joannenova.com.au/ saklig information. Inte bara om klimatfrågor utan också om Covid-19.

 18. Guy

  # 15 Rolf M, Ulf och Annlh

  Jag håller med Rolf M här. Med tanke på världens skuldsättning så kan coronan åstadkomma en soppa som ingen vet vad den blir.
  Kanske smart av Trump att sätta vicen på saken så har han någon att skylla på när sk***n träffar fläkten.

  Som Rolf säger finns det en god chans att vi kan få en mera sansad klimatdebatt eller åtminstone en debatt överhuvudtaget.

 19. Evert Andersson

  Naomi och Greta har en trevlig sak gemensamt – de talar en väldigt bra engelska. Artikulerar även mariga saker på studs. Åtminstone Naomi till synes utan manus. Imponerad. Inga andra jämförelser förstås, men lyssna på Mörner t ex 🙂 Lyfter tjejerna utan att förminska hans vetenskapliga insatser menar jag.

 20. Ulf

  Svar 15

  Jag ser inte längre själva viruset som det stora problemet längre utan skadan det kan göra på världsekonomin. Kollapsar världsekonomin så kommer miljontals människor dö. 100 tals miljoner lever varje dag på gränsen till katastrof och en jättebroms i världsekonomin kommer slå hårt. För mig är det en gåta varför man istället inte går inför att skydda riskgrupper i i länderna.Dessa är väl definierade redan. Dödligheten bland redan sjuka och äldre är mycket hög men bland friska och yngre mycket låg. Inga smittade i Sverige är särskilt sjuka. I Italien är medelåldern på döda 81 år. Riskgrupperna är således inte alls omöjliga att omge med mycket kraftfulla säkerhetsåtgärder. De har inga jobb som de måste gå till så det torde vara förhållandevis lätt att avgränsa riskerna med lite service och sjukvård och extraordinär hygien/säkerhet hos personal som träffar dem. Dessa grupper kan helt enkelt hålla sig hemma under en tid om de får lite extra hjälp.
  Jag tror fortfarande att rationella åtgärder kan fungera och jag hoppas de kommer i USA och Europa. Men att som nu stänga ner är inte hållbart särskilt länge.
  Sedan är det iofs lite kuriosa att samtliga presidentkandidater tillhör riskgruppen så det skulle bli en annorlunda kampanj.

 21. Guy

  Ulf # 20
  Kan tänka mej att det i USA är svårt att bli hemma. Många i riskgruppen måste fortfarande vara på jobb och att utebli är ingen option. Varifrån kommer den där extra hjälpen när allting kostar?

 22. Ulf

  Svar 17
  Vilken brist det är på sunt förnuft i Sverige. Varför utsätta sig för dessa onödiga risker när vi hade chansen att hålla tillbaka viruset?

  Svar 18 jag är betydligt mer optimistisk om att man kan hantera Corona än att vi får en sansad klimatdebatt. Det är fortfarande klimathotarna som kommer hålla i pennan.
  Vi får verkligen hoppas att det blir varmare och att även Covid 19 viruset trivs sämre i värmen.
  Trump kan knappast skylla på vice presidenten men sedan är sådana här saker ytterst oberäkneliga. Det kan också få folk att rösta på sittande president för att det känns säkrare. Staterna styr dessutom väldigt självständigt så vad olika guvernörer med olika partifärg gör kommer också spela roll.

 23. Håkan Bergman

  Jag tror att på lite sikt kan det vara bra för våra ekonomier här i väst. Vi lär komma att ta hem nyckelindustrier från Kina för att säkra tillverkningskedjorna, det fungerar inte att ha det som idag. Vart tog ”second source” vägen, dog det begreppet med ”just in time”? Det är inte bara att googla fram en ny leverantör om en sån inte finns i den fysiska världen.

 24. Ulf

  Svar 21

  Tror inte man ska gå så mycket på fördomar. USA har ett betydligt bättre utvecklat civilsamhälle med frivillighet, vilket kan hjälpa. Speciella krisanslag kan användas och det är knappast så att särskilt många i riskgrupperna måste gå till ett jobb. Men vi får väl se.

 25. Lasse

  På tal om kultur och öden
  Schack matt: https://www.youtube.com/watch?v=anvRFJFUnRE
  RIP

 26. P-A Johnsson

  En del ser positiva sidor med Coronaviruset:

  https://wattsupwiththat.com/2020/03/07/times-coronavirus-will-kill-all-the-old-climate-skeptics/

  Det räcker alltså inte med att håna och smutskasta klimathotsförnekare, helst ska vi dö också.

 27. Rolf Mellberg

  OT sorry men detta får bli ett undantag på grund av att många människor dör nu.

  Kina och Korea har nu MYCKET lägre dödstal i COVID-19 än främst Italien. Mycket stora doser 30 GRAM intravenös dos av C-vitamin (til patienter i Korea och Kina) kan vara orsaken till detta om man får tro följande:

  https://www.europereloaded.com/news-media-attacks-vitamin-c-treatment-of-covid-19-coronavirus-video/

  Att sjukvården går väldigt försiktigt fram är naturigtvis viktigt i normalfallet men nu dör folk i parti och minut, kanske även snart i vårt land.

  Hur ska man agera nu?

 28. Ulf

  Svar 26
  Vi pratar om mycket religiösa fanatiker i nivå med IS så man ska naturligtvis inte bli förvånad .

 29. Fredrik S

  Lite OT men men noterar att statsepedemiologen Anders Tegnell lämnat landet några dagar för att resa till Somalia och ge expertstöd angående etablerandet av en ny hälsomyndighet där.

  Ska det tolkas som coronaläget är starkt överdrivet på hemmaplan eller är det bara kass prioritering?

 30. Tudor

  Greta 2065

  https://detgodasamhalletdotcom.files.wordpress.com/2020/03/greta-thunberg-meme-e1583617479431.jpg

 31. Greger

  Mer Anti-Greta. Kanske en motvikt till hysterin bland ungdomar och barn.

  https://www.youtube.com/watch?v=0m2wKSadeoM

 32. Greger

  Fast det var ju denna video jag ville visa!

  https://www.youtube.com/watch?v=aKET8Hs2aac

 33. Jan

  Vi behöver inga gretor eller anti.gretor. I ett sunt samhälle skulle klimatfrågan och energifrågorna vara en diskussion mellan vuxna och i ämnena kunniga människor som allmänheten skulle kunna följa i massmedia som såg sin roll att vidareförmedla information och olika ståndpunkter så sakligt det bara går.

 34. Ulf

  Svar 29

  Han blev mobbad i Sverige så han har sökt asyl. Men nu har media hittat Agnes Wold istället. Hon dömer ut alla länder som usla på att bekämpa Viruset. Utom Sverige förstås som gör ett jättebra jobb. Det måste väl trots allt finnas vettiga experter i Sverige också? Rimligen måste det väl vara media som alltid vill intervjua pajaser istället för experter med sunt förnuft?

 35. Lasse

  ” Det vi också har sett det här året är att det har varit allt fler samtal som har koppling till en oro för framtiden, och det handlar mycket om klimatkrisen, det hotet som vi står inför. Där går vi också tydligt fram med att politiker behöver bli bättre på att redovisa vad man faktiskt gör, säger Magnus Jägerskog.”
  https://sverigesradio.se/artikel/7424929

  Kanske borde vuxna i rummet förklara att Greta bara är ett samhällsfenomen som inte har relevans i verkligheten. Barn, likt Riddare, är inte bredda att överlämna sig till öden utan kamp.

 36. Daniel Wiklund

  OT Just nu har Norrbottenskuriren en artikelserie soom heter ”När isen smälter”. Med en reporter i Swalbard. Domedagen är nära, katastrofen lurar runt hörnet, om den inte redan är här. Det är naturligtvis koldioxiden som spökar. Under nödåren (den senaste klimatkatastrofen i Sverige) på 1860-talet var det problem med att isen INTE smälte. När min farfar föddes, den 28/6 1866, i en by utanför Piteå, låg det kvar is på träsket, likadant året efter. Om frånvaron av somrarna under nödåren berodde på för mycket eller lite av koldioxiden vet jag inte. Under nödåren var det kris, det är det inte nu, i varje fall inte klimatkris. Idag har vi ett fantastiskt vårvinterväder i Luleå, strålande sol och en minusgrad. Med eller utan hjälp av Rockström och hans klimatkris troende. Och isen på luleälven (just nu minst 60 cm) kommer att smälta, i varje fall innan midsommar. Värre var det under den senaste istiden, då var istäcket över 2000 meter ovanför mitt huvud i 1000-tals år. Men även den smälte, kanske pga gravitationens lek med lilla jorden.

 37. Lasse

  #36 Daniel W
  Norrbottenskuriren har inplanerat sin reportage på gamla data.
  Idag är det Svalt i Svalbard: -30 grader. Gott om is däruppe men nu startar smältsäsongen.
  De borde läst på och hyllat den forskning som påvisade detta fenomen på 1930 talet:
  (Hans Ahlman)
  Det är strömmar i havet som spökar däruppe.
  För vår rekordvarma vinter så är det luftströmmar från väster-havet som kan förklara.
  Havet kyls av detta. Norra Atlanten är kallare än normalt.

 38. Ulf

  Nu tar lite OT Corona över igen. Men jag tycker på något sätt att mycket påminner om klimatdebatten speciellt politikers och medias enorma inkompetens. Finns det någon som sett någon bra rapportering på hur Kina lyckats bromsa spridningen fast de öppnat arbetsplatserna och samhället återgått någorlunda till normalt igen? Rapporteringen och åtgärderna hänger inte ihop. Antingen ljuger de eller så är det helt enkelt så att de flesta människor helt enkelt inte är mottagliga för smittan, vilket vore värdefull information. Sydkorea kan jag förstå eftersom utbrottet var så koncentrerat. Men om det här är en mycket smittsam sjukdom så borde hela Wuhan vara smittat nu.

 39. Ingemar Nordin

  Ulf #38,

  ”om det här är en mycket smittsam sjukdom så borde hela Wuhan vara smittat nu.”

  Jag undrar om det inte helt enkelt handlar om en anpassning snarare än om att alla blivit smittade. Av den information vi fått så verkar det ju vara relativt lätt att undvika smittan. Den är droppburen, vilket innebär att det räcker att hålla sig någon meter borta från personer som hostar och nyser. De flesta kan undvika detta i någorlunda stora affärer, på jobbet och även om man tar bilen/cyklar till jobbet istället för en trång tunnelbana/tåg/buss. Det handlar nog väldigt mycket om att få in ett beteendemönster som är anpassat och förutseende.

 40. Fredrik S

  Läser att finansminister Andersson inte utesluter slopad flygskatt i spåren av Corona.

  Vi väntar med spänning på en holmgång med Lövin om detta. Ja, fast för tomma läktare förstås.

 41. Ulf

  Svar Ingemar 39
  Jag känner mig inte helt övertygad om att det skulle räcka. Sedan ska man ha klart för sig att Wuhan inte är Shanghai. Har själv varit i Kina innan det lyfte och kan konstatera att det var oerhört extremt primitivt vad gäller både hygien och matvanor. Med tanke på att man i Wuhan fortfarande käkar fladdermöss så kan jag tänka mig hur det ser ut där. Att få befolkningen där att ändra sig över en natt är inte görligt.
  Men huruvida du har rätt får vi se nu i Italien för räcker det du säger, så bör det vända ganska snabbt där. Man får hoppas det.

 42. Lasse11

  Ulf 38.
  Corona verkar inte vara särkilt smittsamt. Reproduktionstalet hittils ser ut att vara 2-2,5. Så även en mindre ändring i folks beteende borde göra att smittspridningen avstannar eller blir långsam. Resultatet hittils är ju att de länder som börjar med karantän av hela områden/ mindre städer (Sydkorea, Italien) fått en mycket snabb smittspriding. Tycker smittskyddet har gjort ett bra job hittils. Men saknar en kommunicerad plan att skydda riskgrupper om vi får en mer allmän spridning.

  Tror dock att USA redan har en allmänn smittspridning. Indikation är att svenskar verkar ha smittats i USA och att äldreboenden har drabbats. Vad jag förstår har man haft brist på testmöjligheter i USA.

  Skrattar åt Israel, som har karntän av alla som kommer till landet. Hur länge har dom tänkt att ha detta? Om man tittar på historiska influensa pandemier (Asiaten och Hong Kong) så varade det i flera år. Så att stänga ner samhället som de flesta medier verkar vilja vore både helt verkningslöst och en verklig katastrof med oöversiktliga konsekvenser.

 43. Inge bolin

  Trump hade som vallöfte att ”drain The swamp” med betydelsen rensa träsket av korruption, pedofili och djävulsyrkan.
  Han jobbar på och rensar nerifrån och upp i hierarkin. Det tar sin tid.

 44. Det är väl med de unga flickorna som med allt annat Orwellskt i vårt samhälle. Alla unga flickor har lika värde, men vissa unga flickor har mer värde än andra. Särskilt om den unga flickan faktiskt granskar frågan, så tycker nog storvulna demagogiska icke-granskare att det är särskilt klandervärt, förstås.

 45. Ulf

  Svar 39, 42
  Jag har just sett en australiensisk dokumentär om Wuhan och utbrottet och fått en bättre bild. Sveriges hantering av problemet är patetiskt och vi har sannolikt flera 1000 smittade. Lasse du har helt fel om Italien och Sydkorea spridningen var innan karantänen. Kolla på dokumentären så får du reda på hur Kina fick ner smittan. Det gäller även Sydkorea och troligen kommer Italien fixa detta också eftersom man är van att hantera krissituationer.
  Antalet smittade är högst troligt mångdubbelt fler än vi tror men väldigt många får inte ens symptom. Nästa steg i den här utvecklingen är att det i Sverige drabbar riskgrupperna och folk börjar dö och vården blir belastad. Då kommer det bli annat ljud i skällan. Lyssnar nu på en Agnes Wold som sitter på TV och fabulerar och spekulerar om saker hon inget vet om. Man blir så oerhört trött. Var finns experterna med sunt förnuft? Jag är helt övertygad om att Danmark kommer klara detta oerhört mycket bättre iom att de varit mycket snabbare på bollen. Troligen lär det bli värre i Sverige än Italien om Sverige fortsätter i samma löjligt loja stil.

 46. Ulf

  Svar 42

  Det är oerhört naivt att skratta åt Israel. Med mycket små medel kanske man kan hålla borta smittan med att ett fåtal människor får sitta i karantän. En sak ska du ha mycket klart för dig, inget land har hittills kunnat hantera Corona utan stora nedstängningar av samhället. Sverige kan förstås välja att köra på som vanligt, men då får vi räkna med flera 1000 döda och en kraschad sjukvård. En inte alltför avancerad gissning är att politikerna viker sig snabbt och nedstängningarna lär dugga tätt redan när några 10 tal dött i Sverige.
  Sedan är det som vanligt med självgoda svenskar som Agnes Wold som gör sina prognoser utifrån sina egna hopplösa fördomar.
  Men det är klart vi kan alltid ha en jäkla tur och chansa som vi gör nu.

 47. Lasse11

  Ulf 46.
  Angående Irael, man stänger ner hela ekonomin. Är det små medel ? För hur länge ? Eftersom Corona situationen kommer att vara I ytterligare ca 1 år, om man tittar på liknande ”nya” virus historiskt , Asiaten på 50 talet och Hong Kong på 60 talet så varade epidemin i ca 2 år. Kom i flera vågor. Så vad Isreaeliska regeringen gjort kommer att förstöra Israels ekonomi. (Men dom räknar väl med att USA betalar som vanligt).
  Den stora skadan Corona har gjort är att vi kommer att få en ekonomisk kollaps i världen (med start i Israel ?) , den ekonimiska kollapsen var inte nödvändig, men pga polistiska beslut i många länder är den redan ett faktum. Och Italien , sätta ett helt land i Karantän ? Norra Italien har haft en totalt okontrollerad smittspridning i mer än en månad nu.

  Nej, jag efterlyser en tydligare plan att skydda risk skgrupper samt att undvika att sjukvården överbelastas.

 48. Ratzz

  Även Expressens TV del har en ström av ärekränkande infamiteter om Naomi Seibt. Helt uppenbart sitter det aktivister som får vara helt okontrollerade i sina påståenden och inte behöver ha någon form av sanningsenlighet i vad dom häver ur sig på klimatizt redaktionen hos Expressen. Nya chefred’s policy eller vad?

 49. Fredrik S

  Ulf #46

  Vi kan nog sitta lugnt i båten.

  Vi har ju världens bästa sjukvård och system.

  Om jag behöver sjukvården i normala fall så ringer jag bara vårdcentralen, de ringer de tillbaka tidigast dagen efter och så får jag träffa läkare efter en och en halv vecka.

  Det fungerar säkert minst lika bra i dessa orostider.

 50. Ulf

  Svar 47
  Jag tycker som sagt du ska titta på den australiensiska dokumentåren om Wuhan på svt play. Sedan har inte alls Israel stängt ner sin ekonomi de har vidtagit åtgärder för att hindra smittan. Detta kommer att göra att de kan hålla igång ekonomin istället för att drabbas av panik som Sverige kommer att göra om ett par veckor när folk börjar dö och vårdplatserna tagit slut eftersom vi inte tagit detta på allvar.
  Italien har haft maximal otur, man fick in Corona för flera månader sedan innan någon ens misstänkte att det fann i Europa, därav den omfattande spridningen. Karantänen har de nyligen initierat, så just nu vet vi inte alls något om hur resultatet av det kommer att se ut. Men givet Kina och Sydkorea så lär det nog fungera.
  En sak är vi överens om, slaget mot ekonomin är värre än själva viruset. Däremot är vi helt oense om vad som är bäst för ekonomin, snabba tuffa åtgärder för att kväva viruset i sin linda tycker jag är bäst för ekonomin. Om ett par veckor kommer svenskarna att ha full panik och springa runt som yra höns och eftersom vi har yra höns i regeringen också, kommer Sveriges ekonomi att fullständigt lamslås emedan Israels kommer att tuffa på. Naturligtvis kommer också oskyldiga syndabockar attackeras i Sverige det kommer bli riktigt obehagligt. Räkna med reseförbud för svenskar också.
  För övrigt är Israel ett rikt väl fungerande högteknologiskt land som inte behöver några pengar ifrån det fattigare USA.

 51. Ulf

  Svar 49

  Kan ana en viss ironi. Jag kan nog med stor säkerhet säga ”you are on your own”. Men man kan säkert få se på TV där Agnes Wold dömer ut USAs hantering och ger beröm till Sveriges hantering emedan man försöker andas.

 52. Fredrik S

  Angående Gretor så verkar det som Prins Harry blev uppringd i Vancouver av ryska varianter av Kalle Sändare som utgav sig för att vara Greta och Svante och köpte allt.

  Han verkar vara en äkta rebellion-prins som är tvungen att flyga.

  https://www.thesun.co.uk/news/11144268/prince-harry-megxit-hoaxers-greta-thunberg/

 53. Fredrik S

  Ulf #51

  Ja, du anar rätt.

  Agnes kommer nog få fortsätta få utrymme att förtälja hur lyckligt lottade vi är som befinner oss i Sverige. Fast ingen har väl frågat henne om smittade per capita ännu antar jag?

  Själv fattar jag inte riktigt varför större evenemang inte ställdes in förrän nu, Schweiz tex gjorde det för två veckor sedan. De ställde in Geneve när vi körde mello.

  Här i förträffliga Sverige drar statsepedemiologen till Arlanda utrikes medans regeringen funderar på saker fram och tillbaka.