God Jul

Dagens namn är Eva, gårdagens var Adam. Enligt de heliga skrifterna återförs vi alltså till tidernas begynnelse eller åtminstone tillbaka till ett paradisiskt klimat i Edens lustgård. Jag tror att det är fler än jag som när vi föreställer oss ett paradisiskt klimat kommer att tänka på en korallö i Polynesien, med mycket sol och mycket värme.
Det finns de som med utgångspunkt ifrån dessa skrifter räknat ut att Adam och Eva fördrevs från lustgården vid pass 5000 år före det första året av vår tideräkning. Det bör kanske tilläggas att eftersom nollan ännu inte var uppfunnen då vår tideräkning infördes så finns inte år Noll, utan det första året fick heta år Ett. Hur som helst så var klimatet då betydligt bättre än vad det varit sedan dess. Om det berodde på Kain och Abel att människorna straffades med att jorden blev kallare vill jag låta vara osagt, men att människornas synder, framför allt andra människors, ofta haft en ogynnsam inverkan på klimatet har det alltid rått konsensus om.
Kanske bättrade de sig dock en aning eftersom klimatet trots allt började förbättras igen, t.o.m. så mycket att skaparen vågade sända sin egen son till jorden. Trots att denne, enligt vad kyrkofäderna några århundraden in i den nya tideräkningen bestämde, föddes mitt i natten och mitt i vintern utan annat skydd mot nattkylan än en bädd av halm och möjligen en fårfäll till täcke (fast trots att målade beskrivningar av denna tilldragelse finns att se på museer runt hela världen har jag aldrig sett varken en fårfäll eller något annat täcke över den nyfödde), så överlevde barnet både denna natt och många till.
Men inget människoliv varar för evigt och detta gällde även den gud som blivit till människa, så att efter 30 eller kanske 33 eller 35 år så avslutades även detta människoliv – fast minnet av den händelsen hör förstås inte julen till, så att det får vi tänka på om några månader när klimatet (eller kanske bara vädret) åtminstone i dessa trakter blivit något livsvänligare.
Eftersom värmen sedan höll i sig i flera hundra år så kanske människorna trots allt inte syndade allt för mycket under denna tid, eller så var det som det också står i skrifterna så att barn och barnbarn fick lida för fädrens ogärningar, för rätt som det var så blev det kallare igen och den medeltid som ibland kallats den mörka, men som kanske borde ha kallats den kalla, tog sin början med fimbulvintrar och annat otyg. Det var under dessa kalla år som nordborna började resa söderut, där de tyvärr ibland var så ovälkomna att de tvingades inte bara bära utan även använda vapen för att få komma iland.
Men sakta, sakta så blev somrarna längre och vintrarna allt kortare och mildare och det kom en ny blomstring och resorna från norden började istället gå norrut och västerut och nya länder som kom att kallas Grönland och Vinland besöktes och befolkades. Samtidigt blev de byggnader där människorna ville visa sin vördnad och bekänna sina synder allt större och vackrare. Det hjälpte dock inte utan goda tider tycks alltid leda till att människorna ådrar sig makternas vrede så att återigen blev jorden kallare.
Den tid som följde blev t.o.m. så kall så att den i efterhand kommit att kallas den lilla istiden – men det var förstås inte förrän jorden upphört att vara universums centrum och istället blivit en liten planet i ett solsystem bland andra i ett ofantligt universum. Medan denna lilla istid pågick så lydde jorden fortfarande under guds lagar, så att krig, kalla somrar med missväxt och kalla vintrar med pest och andra farsoter sågs fortfarande som straff för männniskornas synder. Och eftersom det blev så kallt att holländare lärde sig att åka skridskor och londonbor kunde gå över Themsen så längtade de söderut och upptäckte och befolkade ny världar – förutom att de också tog delar av den gamla världen i besittning.
Men när den lilla istiden så sakta kom att gå mot sitt slut så började guds lagar att ersättas av nya lagar, lagar som instiftades av en ny tids vise män (ja det var mest män), vetenskapsmännen, lagar som kom att kallas naturlagar. Med hjälp av den nya teknik som följde i vetenskapens spår, så upptäcktes det att stora delar av världen för inte alltför många tusen år sedan faktiskt täckts av is, och sedan man upptäckt att det funnits riktiga istider så kunde den lilla istiden äntligen få sitt namn.
Vi börjar nu närma oss slutet av denna lilla krönika om den tid som gått sedan Adam och Eva fördrevs ifrån Edens lustgård, och har alltså kommit fram till den tid i vilken vi själva lever. Vi kan då konstatera att i den tid som ibland beskrivits som Pax Americana så är det tydligen just amerikanerna som faktiskt vet bäst. Det är inte krig och mord och annat våld som ådrar oss gudarnas vrede, utan de enda synder som de tar på allvar tycks vara de som inte får visas i TV i Förenta Staterna.
(Hade det inte varit så borde vi väl ha straffats med åtminstone en liten istid efter allt ont människorna gjort under det förra århundradet.)
Dessvärre har jordens klimat alltid varit föränderligt, såväl lokalt som globalt och även om solen kanske lyst likadant ända sedan Adams och Evas tid så finns det många kända och okända faktorer som påverkar klimatet. Visserligen fruktar jag själv en kallare jord mer än en varmare men jag älskar snön och denna vita jul, och vill därmed önska alla TCS trogna läsare (och alla andra) en riktigt

 GOD JUL

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Ann L-H

  Här ute i västra Bohuslän vaknade vi till en vit skärgårdsjul. Det innebär mörka lövträd och bergknallar mot de relativt vitklädda fälten. Ingen julkortsjul inte med vitklädda granar och djup snö. Om ungarna kan åka rutschkana i morgon eller inte hänger på en skör tråd. Vindar från Atlanten väntar. Ingen rysskyla här inte.  God Jul till er alla från lutfiskens land! 

 2. Labbibia

  Tack Sten Kaijser!
  Och numera spekuleras ju i om ifall vårt ”ofantliga” universum bara är ett bland många……tanken svindlar….
  Här strax nordost om Fjollträsk har det kommit ytterligare ett par-tre cm snö inatt. Hårda vindar gjorde att den inte lagt sig på tunna grenar och kvistar. Träd som tall och gran är dock pudrade i vad som nästan ser ut som florsocker. Ett riktigt vackert vinterlandskap med 3-4 minusgrader och ca 30-40 cm snö möter ögat när man tittar ut i verkligheten där utanför fönstret.
  God Jul önskar jag alla här på TCS!

 3. Staffan

  Geologiskt sett har polar-trakterna haft det varmare ibland.  Mycket varmare.  Men tropikernas klimat har aldrig varit livs-fientligt varmt – eller hur?
  .  Som nu, alltså:  Blir det varmare, blir det det uppe i Nunavut, o.s.v.   Skulle inte tro att inuiterna gråter över det.  [-7ºC just nu i Iqaluit, men -20º onsdag]
  .  Några värme-rekord nerifrån ekvatorn hörs däremot inte av.
  .  Jag hittar inte detta i Nationalencyklopedin, eller på nätet – men visst har jag väl rätt?

 4. Iven

  Tack att Ni finns!
  Stockholmsinitiativets redaktörer och artikelförfattare och likaså alla  Climate Scam bloggens flitiga debattörer:
  Vill önska Er alla en lugn, frid- och glädjefull GOD JUL
  Iven

 5. pekke

  God Jul Sten och alla TCS-läsare !
   

 6. Peter F

  God Jul alla.
  Här i Holmsund är det minus 17, träden tyngda av snö och ett underbart  vinterlandskap. Havet har börjat lägga och vinterfisket kan nu flytta längre ut.
  Må så grankott !

 7. inge

  god jul alla

 8. Kul skrivet Sten!
  Las Palmas, lugnt, 20 grader. lite lätta skira moln.
  God Jul till  redaktionen och alla läsare. På TV visades just att internaionella valutafonden eller om det nån annan valuta-blabla haft julmiddag får 350.000 Euro.
  Den nya nomenklaturan. Fri dricka

 9. Bim

  Instämmer i hyllningskören för Sten Kaijser och TCS.
  Utan Er vore världen en betydligt kallare och ogästvänligare plats.
  Men en liten detalj har Sten  missat. Vi tänker oss ju Eva som en oblyg naken skönhet som skapades till Adams fröjd och människors föreställning om Paradiset.
  Ledsen , men Eva var inte naken och ingen skönhet heller. Hon liknade en chimpans, var pälsklädd och armarna räckte ner till anklarna och Adam såg  inte bättre ut, han.
  Vi måste vara noga med vetenskapen och inte tro på vad som helst.
  Ledsen om jag raserat Er idylliska bild om Paradiset, men en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År med fler sanningar önskar Bim till Er alla. 😀
   

 10. Tack Sten för en trevlig inledning på Julafton.
  En god vän hade flyttat till Kalifornien. Efter en tid längtade han till åtminstone en dag med moln.
  Min Jul nu är precis som den skall vara – VIT.
  GodJul

 11. Slabadang

  Go Jul på er alla!
  Börja Julafton med riktigt härlig musikglädje ”Amacing grace en man och hans gitarr! Sitter i Heeeeela dan!
  http://www.youtube.com/watch?v=4QXQUHsOgbo

 12. Staffan

  I Mesopotamien uppkommer kulturer först;  gammalsumerisk tid börjar 3200 fKr… (#9)
  –  Det där med evolutionen – jag ifrågasätter inte att det skett en utveckling / förändring.
  Men kan någon av er ge ett enda klart exempel, ”från A till B”, på denna evolution?  Inte bara några pilar på ett diagram, alltså…
  Vad säger ni om den ”kambriska explosionen”, för resten?  The Cambrian explosion?

 13. Lennart Back

  Här mitt i Sverige har vi en vykortsjul – lätt snöfall och några grader kallt. Inte ett spår av den globala uppvärmningen som de extrema miljövännerna omhuldar med sådan värme. Tack för alla upplysande inlägg och trevliga kommentarer. God Jul  till alla!

 14. Mats Ensér

  Bim #9
  Minns att skönheten alltid finns i betraktarens öga. För Adam måste Eva varit det vackraste han någonsin sett.
  God Jul till alla skribenter på TCS. Ni gör ett strålande jobb i förnuftets tjänst!

 15. Staffan

  ”Central dogma of molecular biology” (Crick, 1958) säger att ändringar i systemet DNA-RNA-proteiner kan ske ”nedåt”, från DNA till RNA till proteiner.  Däremot aldrig från protein och tillbaka.  Ändringar måste med andra ord ske i ritningen först.  Om stachanoviten tränar upp stora armmuskler går det aldrig [automatiskt] vidare till hans barn.
  .  Det här beror på antalet ’bokstäver’ i de ’alfabet’ man arbetar med.  Protein har 20 codons, DNA har 64.

 16. Ingemar Nordin

  Jag instämmer i Stens hälsning:

  GOD JUL

  Och må vädrets makter vara med eder! 🙂

 17. Staffan

  ”The WUWT 2013 Sceptic Calendar”–en bild av ”Sceptic Isle” först, för oss ”klimat-realister”.
  .  Jag såg den först här:
  http://www.powerlineblog.com/archives/2012/12/funniest-koch-brothers-paranoia-ever.php
  ….och gick vidare till WUWT, och så till upphovsmannen,  Bishop-Hill i UK.
  .  Kostar 10 pund därifrån.  Den borde man ha på väggen!

 18. tompas11

  GOD JUL till alla!
  Nu går vi mot ljusare och förhoppningsvis varmare tider. 🙂

 19. Lejeune

  Joyeux Noël
   
  Koldioxidneutral julmat: http://abcnews.go.com/blogs/health/2012/12/20/mealworms-the-future-of-farm-to-table-dining/

 20. István

  Kellemes Karácsonyt!
  Feliz Navidad!

 21. Peter Stilbs

  Lejeune #19 – undrar hur det är med övrig gasbildning ?

 22. bom

  #17 Ho ho ho! Sceptikerkalendern var verkligen en dånande fullträff. Manns reaktion säger verkligen mycket om den människans karaktär. Hans paranoida reaktion måste ha överträffat avsändaren Tony Watt`s alla förväntningar: ”Bröderna Koch har lagt miljoner på att skicka skeptikerkalendrar till varenda alarmist! Äntligen har vi beviset för den stora konspirationen!”
  God jul till alla (och speciellt alla TCSare) även till den stackar Mann som än en gång har visat sig vara en stackars dumbom! Hans Jul blev ju inte fullt så rolig som vår! Skall vi sala till 20 pund till varsin skeptikerkalender till TP och Gunbo kanske?

 23. Olaus Petri

  God Jul alla och låt oss hoppas att den senaste spjutspetsforskningen inom klimatologin – climate musicology – inte får bli settled:
   
  http://joannenova.com.au/2012/12/death-threats-anyone-austrian-prof-global-warming-deniers-should-be-sentenced-to-death/

 24. bom

  Men vad är det med Österrikare? Ni har väl inte glömt att Schikelgruber också började sin bana i detta lilla alpland. Aritstnamnet fastnar väl i filtret men initialerna AH lär väl vara rumsrena?!

 25. bom

  PS Föräldrapipet lär väl komma med en ansökan om behandling av Dig Börje S? Stå på Dig Du är vår vite riddare! DS

 26. Börje S.

  #23 O.P.
   
  Jag har i och för sig redan lagt ut detta citat, men det kan gott få mana till eftertanke även här:
  ”ser jag den (grön-)bruna färgendarrar jag in i märgenoch hör du taktfast stöveltrampså är det dom, min vän.För dom marcherar än.” (Cornelis)
   
  Men bortsett från detta: God Jul på er allihop och stort tack för att ni delger mig era tankar om huruvida vi står inför världens största bedrägeri eller ej.
   
  Speciellt stort tack riktar jag till alla som driver den här bloggen!
   
  (Tillägg:
   
  Ruggigt spännande att se om de senaste vetenskapliga teorierna från Universitet i Graz kommer att iscensättas år 2013. Det handlar om att i stället för att försvara sina hypoteser med vetenskapliga argument helt enkelt ta var och en som ställer en kritisk fråga av daga. 
   
  Det förra är ju såå besvärligt. Det senare är mycket bekvämare, men kanske inte så lustigt för en akademiker. Men anlitar denne några råskinn som tycker sådant är det skojigaste som finns, slipper han ju besväret själv.)

 27. Börje S.

  #26
  Radbrytningarna försvann visst från Corneliscitatet:
   
  ”Ser jag den (grön-)bruna färgen
   
  darrar jag in i märgen
   
  Och hör du taktfast stöveltramp, så är det dom min vän.
   
  För dom marcherar än.”

 28. Att göra datamodeller av stormars verkan fungerar tydligen bra prognosen av stormen SANDY slog helt in för New York med dess vädertjänst med varning veckan före,men det fanns ingen CO2 i dess datamodell.
  Räddningstjänsten var superb i New York,dokumentären om SANDYpå Discovery var en de mest realistiska jag sett.
  Den välbärgade delen New Jersey drabbades hårt,för lång tid framöver.De lägre områden som Brooklyn och Manhattan stod under meter djupa vattennivåer.Tydligen gav Månens och Jordens gravitation en extra skjuts av stormen Sandy,dels det kraftiga högtryck över Grönland som påverkade Jetströmmen ,Sandy stormen hade ingenstans att ta vägen,därav dess kraftiga påverkan av kustområden.
  God JUL önskar jag till er på TCS!
  ALI.K.

 29. Bertel

  God Jul till er alla.

 30. Staffan

  Tåg 94 kom till Murjek.  Inte till Kiruna.  För kallt att köra vidare, sade SJ.
  Ersättningsbussar?  Nej.  För kallt även för dem, menade bussbolagen.
  -40ºC?  Borde vara en baggis.  Är -45º nu i Yakutsk.  Och där går bussarna fortfarande.
  Hemskt i alla fall med det här klimatet!
  http://www.wunderground.com/maps/as/2xTemperature.html

 31. Mikael

  God Jul alla duktiga skribenter och alla positiva kommentatorer som länkar så mycket intressant information! Jag oroar mig inte för en varm värld. Tvärtom. Betrakta alla istider som funnits på Jorden. Den senaste slutade för ca 10 000 år sedan, dvs nyss. Den höll på i 100 000 år. En sådan skulle vara förödande för männskligheten, nästan lika ruskig som en större komet som träffar Jordytan. Hur många människor skulle klara en större istid och hur många krig skulle utlösas som ett resultat av svält och mark- och resursstrider? Det är sådana hot som vetenskapsmännen borde förhindra och planera för. Förhoppningsvis ligger sådant långt i framtiden.

 32. Peter F

  Årets julklapp till Norrtåg och SJ. God Jul
  http://www.youtube.com/watch?v=xb1i-h-m3G4

 33. Staffan

  ”Snowstorms to hit from Texas to Maine” (Drudgereport.com):
  ”Massive winter storm from Dallas to Maine threatens Christmas travel for 87 million people… as HALF of U.S. is set for a white Christmas (and the snow will continue for days after)
  •  Dozens of flights canceled and nearly 2,000 more delayed as a result of weather-related problems
  •  First white Christmas in Oklahoma City since 1914 is predicted
  •  Even Dallas, Texas, could see snowfall on Tuesday
  •  More than 150million Americans could see snow when they wake up on Christmas Day
  http://www.dailymail.co.uk/news/article-2252180/US-Weather-White-Christmas-nearly-half-Americans-storm-rumbles-nation.html

 34. Staffan

  ”Värmerekord i München”, 20,7º, säger SvD.  Varmaste påskaftonen.
  Gradtalet upmättes i innerstaden (av universitetets väderstation). [DPA via T-Online.de]
  Föralldel.  Men det blir max 15º juldagen, 8º på onsdag, 10º torsdag, och 6º fredag.   [Meinestadt.de/Muenchen/wetter]

 35. Staffan

  En skräckfilm inspelad vid Islands glaciärer visar hur värmen tar död på oss!  Hur ska vi klara oss utan glaciärer!?
  Learn:  Is It Too Late?  År 1880 var mondiala temp-medeltalet -0,3ºC [under någonting],  nu är det +0,6º [över].  Nästan en grad varmare!  Vi brinner upp!  Vi dör!  O.s.v.   Läser jag på deras sajt.  Där ser du deras officiella trailer också.
  http://www.chasingice.com
  Filmen ”Chasing Ice” spelas på Stratford Picture House i London i kväll!  Sedan inte mer där.  (Barden var väl inte road… Eh?]

 36. Staffan

  Hon trodde inte på ”Global Warming” förut.  Men ”Chasing Ice” väckte henne!  För sina barn och barnbarn ska hon kämpa!  Och gå med i Miljöp… ah, f’låt, Mp finns inte i Amerika.  Men hursomhelst har filmen fått henne att vakna!  ”Vi brinner upp!”  (Youtube 1:43)
  http://www.youtube.com/watch?v=Xzw1dZNWiL8

 37. Staffan

  ”Independent” (UK) konstaterade att ”Snöfall tillhör det förflutna” (mars 2000).  ”Barn kommer helt enkelt inte veta vad snö är för någonting”, instämde en forskare vid – you guessed it – University of East Anglia.  När det någon gång snöar kommer vi få problem;  ”Snö kommer  orsaka kaos om 20 år”, sade en annan forskare.  —  Visst, sörru.  E4 norr om Gävle…
  http://www.independent.co.uk/environment/snowfalls-are-now-just-a-thing-of-the-past-724017.html

 38. Varför denna ’vi brinner upp’ risken är nog att vi fryser till istappar i stället.
  Varmaste julen vilken var år? gissa tänk att skillnaden blev stormellan julafton och annandag jul temperaturmässigt,vilket år inträffade detta?.
  ALI.K.

 39. Detta inträffade under senare del av 60-talet,vilket år exakt är osäkert,Julafton var temp kring -25,annandag +8-10 undermellandagar steg temp till ca +12 grader,varmt kring nyår också,någon som finns exakt år,gissning spannet 67-70 året.
  Flera varma Jular har ,det kan du säkert åstadkomma Staffan.
  ALI.K.

 40. Rekordet i Norra Lappland -53 grader under 50-talet ,men jag minns en bok, som påstod att två orter i Lappland tävlade inbördes om värsta temperaturen som rapporterades under flera år,så man bör ta dessa temperatur uppgifter med en ’nypa salt’.
  Kvikjokk mfl köldhål.
  ALI.K.

 41. Slabadang

  Inte ens på julafton…
   
  Kan man gå och lägga sig utan att svänga in på TCS. Läser man MSM eller ser på SVT (vilket jag inte gör längre) så blir man blåst. Det roliga har istället blivit att upptäcka sanningen och samtidigt lära sig hur och hur mycket media luras och också varför. Nätet är helt enkelt störtskönt och man lever liksom i två helt olika parallella världar där du hittar sanning så väl som lögner på nätet och de systematiska halv och hellögnerna från media.
  Bra en sån liten pinsam detalj på SVTs webb (ja där surfar jag in i bland) idag där rubriken om tågen som står still i Norrland inte talar om att det är på grund av kylan. Men däremot tre rubriker ner så står det om ”värmerekord i Mùnchen”.
  Jag förstår direkt vilka manipulativa tankefigurer som gått i huvudet på webbredaktören vid val av rubriksättning. Rent förbannat barnsligt men samtidgt måste man nog bara tränad och intresserad för att upptäcka detta finstilta propagandarbete. Att nu hela Sibirien och norra/östra Europa är 4360 ggr större än Mùnchen med sina nu över 100 ihjälfrusna människor och med tåg som inte ens lämnar perrongen pga av kylan är inget att förmedla utan Mùnchen får istället rubriken.
  I Sverige är det nu hundra år sedan vi hade så väl snötäckta Decembrar tre av fyra år i följd (Tack tty!) och Naturvårdsverkets propagandarulle om räven som simmar över sjön blir en pjäs att sätta in i det historiska bibliotekets dumheter mellan Göbbels och ”Vindkraftssatsningarna på 2000-talet Hur tänkte vi egentligen”.
  Anders Wijkmans WFC är bara en i raden av samma organisstioner med samma agenda målsättning och med samma folk. Grinpiss Grinpiss Prinpiss har blivit den välfinansierade torpeden att använda för dessa organisationer. Genom att masskopiera ideologin i olika skenoberoende NGOs så är det nu uppenbart att det krävs förbud mot den här typen av organiserad kamarillsk verksamhet. De kör helt enkelt runt demokratins spelregler och kapar folkdemokratin genom att ha professionella ofta gamla avdankade politiker där de har utnämnt sig själva till ”experter” och kräver inflytande och skapanden av ”policys” där de själva konstruerat hela argumentskedjan som de överfaller politikerna med. Folkintresset har inte en chans mot dessa krafter.Demokratins egen flygande fågel som spanar efter byten på marken som inte rör på sig och där bytet sedan helst imundigas i sällskap av andra fåglar av samma sort som Anders Wijkman har nu skapat denna nya fasad iform av World Future  Council där det är lika tätt med Grinpissaktivister som det är mellan sparrisarna på sparrisåkern. ”e-parlament” är kopplat till WFC en informell samordning och kamarillsk påverkan på alla parlamentsledmöter, Genom Yxkull så håller de påp att nöte ner Nobelstiftelsen att tjäna deras syften också genom att kräva att det inrättas nya ”gröna” pris . De kör med stridsvagn in i alla organisationer och gör dem ideologiskt underlydande till den neomalthusianska gröna fascismen.
  Likt socialistinternationellen har de nu WFC lyckats mygla till sig en sanktionerad ”rådgivaroll” till FN. Precis som om det inte redan räckte med att hela djävla FN och EU redan är ockuperat av samma folk från WWF Grinpiis och den ena mer fanatiska miljörörelsen än den andra. Vilka som finansierat WFC
  mer än EUlobbyioster får vi inte veta. De håller solklart å¨att förbereda sin förbannade globala gröna diktatur och den är redan i befattningsfördelning och maktfördelning redan till hälften genomförd. De bara försöker stjäla mandaten också sen är det klart!! Men det känns ju tryggt av vi har sådana som L EK och Carlgren som skyddar oss emot dessa globala fascisters maktövertagande.
   
  Eller hur? God Jul!

 42. pekke

  Värsta värmen i Munchen !!
  http://www.svd.se/nyheter/utrikes/varmerekord-i-munchen_7779960.svd
   
  Fast läser man ” the local ”:
  http://www.thelocal.de/national/20121224-46957.html#.UNj9GRdQSlI
   
  – så är det inte så ovanligt:
  ” Thomas Ruppert from the DWD said even the top expected temperatures of around 18 degrees this week were, ”not something to knock you off your stool.”
  ”A Christmas thaw is a common phenomenon,” he said, pointing to the end of the 1970s and early 1980s when such conditions repeatedly stymied hopes of a white Christmas. ”
   
  Men varför förstöra en bra story med fakta  ?!
   

 43. Staffan Lindström

  { 25.12.12 at 02:21 }
  pekke… ganska märkligt men DWD är ju inte riktigt lika alarmistiska som SMHI ser ingenting där å andra sidan har de fortfarande kvar ”världsrekordet” från Libyen 1922 men anger felaktigt att det var Augusti när det var 13 september… SVT tutar ut det här också Münchens flygplats hade enligt Weather Underground bara +14C igår och enligt Bayrischer Rundfunks sida så var temperaturen uppmätt på Universitetet nere i relativt centrala München… I förrgår uppmätte Santander +25C … Föhneffekt + ung julextra på DWD per telefon? … = julaftonsvärmerekord för Tyskland … O glömde jag dubiös termometerplacering…nej det var därför jag skrev ”julextra”…GOD JUL ALLE GUTE MENSCHEN!!

 44. Staffan Lindström

  Förtydligande, det var alltså på DWD:s sista man hade det numera ogiltiga libyiska värmerekordet… Blir kul att se om den här temperaturen blir godkänd!? För övrigt så är ju svenska decemberrekordet faktiskt från julafton, Simrishamn +13.7C … 1977…Alltså mitt i miniistiden på 60-80-talen…{MIN KOMMENTAR OM MINIISTID} TEMPUPPGIFT: SMHI

 45. Staffan Lindström

  DWD:s SIDA … BÅDE TIDIGT OCH SENT NU…

 46. Staffan

  Vet du var jultomten är?  NORAD bevakar Nordamerikas luftrum, från Colorado.  Sedan 1955 har man också hållit reda på var Santa Claus befinner sig.  Det året hade en lokal tidning en ad för Sears Roebuck där barnen fick ett telefonnummer till Santa.  Tyvärr var en siffra fel;  de hamnade hos NORAD i stället.  Överste Shoup insåg att man måste hjälpa barnen rätt.  Några man fick i uppgift att svara på samtalen, och ge dem Santas aktuella läge.
  NORAD:s sätt idag är kanske ännu bättre:
  http://www.noradsanta.org/en/track.html
  Tryck på någon av de gröna pilarna, och du får själv se!

 47. Staffan

  Väst-Antarktis har blivit mycket varmare än vad forskarna trodde, säger en ominös forskningsrapport.  Ismassan kan kollapsa på sikt, med potentiellt drastiska effekter på havsninån.
  .  ”Nature Geoscience” rapporterar, säger NY Times, att tempen på en forskningsstation mitt i området har ökat med 2,4ºC sedan 1958!   Höjningen skedde mest på 80-talet.  Men visst är det här horribelt!  Tre gånger mer än den globala höjningen!
  .  Jodå, års-snittet där är -45ºC.  Men ändå!  Från -47º till -45º !   Vad gör Mp åt det hotet mot vår välfärd och vårt välbefinnande?
  – New York Times, ”Science” 23 dec.  (24 dec enligt länken!)
  http://www.nytimes.com/2012/12/24/science/earth/west-antarctica-warming-faster-than-thought-study-finds.html?_r=0

 48. Staffan

  På NY_Times kostar det, efter 10 inloggningar.  Alltså har ni inte gått in där.
  .  Men BBC litar ni ju på!  ”Objektiva nyheter”, det vet vi sedan världskriget.  Och gratis.  Värmeökningen i Antarktis får ett eget uppslag hos dem.
  .  Tidigare hade man inte kunnat säga något om ”Byrd station”;  data var inkompletta.  Men nu använde man en datamodell av atmosfären för att fylla i de saknade observationerna!  Och då blev det som sagt en ökning med 2,4ºC!  +2,4ºC sedan 1958! 
  .   ”En av de starkaste uppvärmnings-signalerna på jorden”, säger en av forskarna.  ”För första gången ser vi att det är uppvärming också under sommar-säsongen”, slår han fast.  (Du trodde förstås att det bara var på vintern som Antarktis blev upphettsat?!)
  .   Om det var den mänskliga aktiviteten som låg bakom, visste han emellertid inte.   Datamodellen sa’ väl inte det.
  http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-20804192
  .  (Bagatellen om att årsgenomsnittet där är nästan minus 50ºF (-45ºC) nämner BBC förstås inte.)
  .  (En praktisk minnesregel är att minus 40ºF är lika med minus 40ºC !)

 49. Håkan Sjögren

  Staffan # 47 : Jag minns fortfarande krigsvintrarna på 40-talet. Oj va smältvattner forsade då temperaturen steg från minus 42 till minus 39 grader.! Jag tror att den antarktiska isen kommer att helt smälta bort vid minus 45 grader!

 50. Slabadang #41
  Faen! Här sitter man med en Mojito och mår rätt juste och så kommer du och drämmer en i huvet med den otrevliga verkligheten och demokratins dödgrävare. Man behöver inte va lugn en sekund tamejf..

 51. Staffan

  Santa’s väg runt jorden 2010 är bra;  3,661,675 gånger har den setts just nu.  1m28s lång:
  http://www.youtube.com/watch?v=OcTzRXlBcm4
  Årets upplaga, 2012, har setts 2,176,879 gånger, tror jag.  (”Gåvor som levererats” är 7,060,919,100 — sedan 1955?)  Man väljer alltså ort själv (kartan kan ändras), bland de gröna pilarna:
  http://www.noradsanta.org/en/track.html
  Sök på Youtube efter ”NORAD tracks Santa” efteråt, så får ni upp en mängd resultat!
  Har ni barn inom hörhåll (vad nu det är idag), är väl detta av intresse?

 52. Staffan

  ”Ryska kylan dödade över 120 – minus 60:  På tio dagar har den bistra kölden tagit 123 människors liv i Ryssland. Det har varit minus 30 grader i Moskvatrakten och minus 60 i östra Sibirien, vilket är tolv grader under säsongsgenomsnittet.” – Fem meter snö, på sina håll, enligt filmen (1m10s).
  http://www.expressen.se/nyheter/ryska-kylan-dodade-over-120—minus-60/

 53. Staffan

  SV-Europa hade över +10º kl 07 (06 GMT).  (Och Italien.)  Bara uppe i norra Finland var det rejält kallt.  Och förstås Ryssland (”N. Asia”;  välj karta i högerkanten).  Vi kan nog räkna med varmare väder framöver.
  http://www.wunderground.com/maps/eu/2xTemperature.html