"Globala uppvärmningen har bromsat in"

tempkurva från The Thelegraf
Rubriken till detta inlägg har jag inte satt själv. Den är ett citat från hör och häpna, Sveriges Television, SVT. Anledningen är att WMO (World Meteorological Organization) nu har kommit med en prognos för 2012 som tros bli ett varmt år. Men inte varmare än för ca 10 år sedan. Grafen har jag tagit från The Telegraph som också rapporterat om att den globala uppvärmningen har saktat ner.

Den senaste statistiken sammanställd av NASA, Met Office och University of East Anglia tyder på att medeltemperaturen för 2012 kommer att bli ungefär 14,45 grader.  Det är 0.45 grader över genomsnittet mellan 1961 och 1990.
Anledningen till att ökningen har avstannat kan vara flera som ”att haven absorberar mera värme, att föroreningar över Asien blockerar solstrålning och på kraftiga El Niña–fenomen.” Undersökningar för att få fram en förklaring fortsätter men Peter Stott ( Chef för klimatövervakning på Met Office, brittiska motsvarigheten till SMHI) säger till The Telegraph att:
.
– Den globala uppvärmningen är verklig. Återigen har vi ett år (2012) bland de tio varmaste. Det har saktat ner men kommer att ta fart igen.
.
Den som lever får se hur temperaturen utvecklar sig men det  känns ändå som att bristen på uppvärmning nu har fått ett erkännande och en officiell status.
————
Uppdatering
De förklaringar till att den globala uppvärmningen har bromsat som togs upp i artikeln på SVT kopierade jag in för enkelhetens skull. Jag har nu markerat den delen samt kursiverat den lilla ”hen” som smugit sig in i SVTs artikel  (El Niña–fenomen). Tack till Daniel F.
DN skriver också om WMOs rapport men valde en rubrik som inte gör läsaren uppmärksam på att uppvärmningen har bromsat in, ”Varmt år med isbrist i norr”, även om de tar upp det i artikeln.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Gaupa

  Jaa, Lena K, det känns skönt att bristen på uppvärmning fått officiell status. Många har ju tvivlat på dessa uppgifter. Det blir intressant att se, hur det utvecklar sig.

 2. Lasse

  Bra när verkliga mätningar kommer till allmänhetens kännedom-och inte bara gissningar om framtiden.

 3. Hans H

  Vem är det på SVT som kommer dragandes med fakta ? Tänk om det inte är en praktikant utan en fast anställd ? Vi måste få ett namn att stödja här, stackarn kan ju få ett helvete.

 4. bom

  OT Bishop Hill idag: En lååång inlaga om Hendersons et al grisbrottning med IPCC om felaktiga omräkningar av ekonomiska data (jämförelse fattigvärlden kontra rikavärlden) som så småningom (ca ett decennium) ledde till insikten att IPCC gör har fel i nästan allt de hävdar!
  CITAT
  ‘In this submission I draw attention to eight further errors in the SRES and/or in the responses of the SRES Teams to our critiques, in addition to those identified in our previous papers. My purpose is to provide additional evidence in support of the view that the IPCC should not be accepted as the authoritative source of information on the economic aspects of climate change’.

 5. Daniel F.

  SVT håller i alla fall genusflaggan högt och skriver ”El Niña”. En hen, således.
  😉

 6. Lasse

  På tal om verklighet och dikt. Samt havsnivåmätningar från SMHI.
  I världens äldsta mätning från Skeppsholmen påbörjades mätningar 1774 och pågår fortfarande. Där sjunker havets nivå med 4,06 mm per år vilket beror på en kontinuerlig landhöjning. SMHI redovisar denna i en lite skrift där de  dragit en linje(1774-1885 regression) och visat på avvikelser sen 80 talet.
  På detta sätt kan de anpassa sina data till rådande klimatalarmisters konsensus -3,0 mm per år sen 1980 och ansluter sig i skriften till IPCC rapport från 2007.
  Frågan är om de nu måste arbeta om denna skrift för att anpassa sig till nya alarmen?
  http://www.smhi.se/polopoly_fs/1.19877!Svenska_havsvattenstandsserier_-_En_klimatindikator.pdf

 7. bom

  Och en ny Andas Lugnt med ett Bojsinslag som förskräcker. Han skriver om ”fyragradersgate” eller vad man nu skall kalla det?
  Och så en Henderson till från Bishop H:
  CITAT
  ‘Increasingly, and unexpectedly, I have become critical of the way in which issues of climate change have been viewed and treated by governments across the world. In particular, I have become a critic of the official expert advisory process which governments have created and continue to rely on, within which the main single element is the work of the IPCC as reflected in its successive Assessment Reports. Over the past 22 years governments everywhere, and a great many outside observers too, have put their trust in the expert advisory process as a whole and the IPCC process in particular. I have come to believe that this widespread trust is unwarranted.’[ix]

 8. Peter F

  Hans H #3
  Calle Elfströms tidigare alster
  ligger i linje med all annan smörja från SVT.

 9. Inge

  Vad bra! Då gäller det bara att övertyga Björn T också!

 10. bom

  Ek åker tydligen till Doha enbart för vecka två. Var är det för fummel med vårt ”världslederi”?
  Vi har ju nu även ett aktuellt exempel vart vårt ”världslederi” leder nämligen vaccineringen mot svinH1N1. Sverige var det enda land som gav sig på att vaccinera hela befolkningen! Följden är att våra politiker har skadat ca 400 barn och ungdomar för livet. Vaccinets virus har skadat sova/vakna-mekanismen i hjärnan. Orsakat narcolepsisjukdomen! Vi har över hälften av alla fall i världen – vi som är ett promilleland! Och som vanligt är det ”ingens fel”. Och som vanligt är det allra minst politikernas fel.
  Till råga på allt annat har politikerna också ställt stora patientgrupper utanför läkemedelsförsäkringens skydd ”men det är EUs fel för vi får inte kräva obligatorisk anslutning av Big Pharma” för det vore ett handelshinder! Och Narcolepsibarnen erbjuds småpengar för ett förstört liv. Svensson Du är inget värd! Känn Dig blåst – du får inga pengar för vi äger dig!

 11. Daniel F
  Ha ha, den missade jag faktiskt. En liten ”hen” har smugit sig in. Jag ska markera vad som är rent citat för säkerhet skull.  

 12. Holmfrid

  I Expressen  idag läser man, att SMHI menar, att vi får en ”Vargavinter” med minusgrader från Lucia till slutet av mars

 13. Jan E M

  Hej Lena.
  10 år är lite kort tid för att avgöra om uppvärmningen avtagit. I slutet på 80-talet till början på 90-talet så var det en period på nästan 10 år då temperaturen sjönk något. Den följdes av en kort period då temperaturen ökade kraftigt.
  Alla nya år som lagts till i statistiken har varit bland de 10 varmaste sedan 1986.

 14. Inge

  Svåra problem på klimatmöte:
  http://www.svd.se/nyheter/utrikes/svara-problem-pa-klimatmote_7711128.svd

 15. Hans H

  @#PeterF ..ok…men alla framsteg om även små måste understödjas..jag trodde att man inte överhuvudtaget fick säga nåt annat än att uppvärmningen galloperar.Den senaste veckan har ju varit överjävlig när det gäller grundlösa spekulationer.Jag är sanslöst glad för TCS så man kan länka till fakta på svenska när man får sjuka klimofobiska inlägg på facebook eller måste grundutbilda nån som är halvt ångestfylld av MSMs dystopier.

 16. Daniel F.

  Jan E M,
   
  Varje år de senaste åren har min ålder varit den högsta uppmätta hittills. Bara i år har den stigit med 2,7%!!! Jag har gjort en prognos som visar att jag kommer att vara 30 år äldre om bara 8 år!
   
  Det är värre än jag någonsin trott…
   
  😉

 17. bom

  #16
  Det blir tio poäng på den prognosen. Nu behöver Du bara hinna ikapp en journalist så är skrämseln ett faktum! 🙂

 18. Bertel

  # 16
  Hoppas denna accelerande trend sker med behag.   🙂
    

 19. Jan E M
  I slutet på 80-talet till början på 90-talet så var det en period på nästan 10 år då temperaturen sjönk något.”
   
  Så kan det vara (behöver kollas dock) men koldioxidhalten var inte lika hög då (under 350 ppm fram till 1988).
    

 20. Staffan

  Karbon-utsläpp 1995-2009
  World Almanac 2012 (sid 294)
  Miljoner ton CO2
  Land……………..1995….2009……%
  Kina……………..2861….7706…..269
  USA……………..5319….5424…..102
  Indien…………….870….1591…..183
  Ryssland……….1603….1556……97
  Japan…………….1116….1097……98
  Tyskland…………890…..765…….86
  Kanada……………508…..540…..106
  Iran…………………262…..528…..202
  Sydkorea…………381…..528…..139
  UK………………….560…..519……89
  Sydafrika…………347…..451…..130
  Mexico……………321…..443…..138
  Saudiarabien…….235…..438…..186
  Brasilien………….289…..425…..147
  Australien………..289…..417…..144
  VÄRLDEN……22150…30313…..137
  Beöver man påpeka osäkerheten i de underliggande beräkningarna?
  PS.  World Almanac 2013 kommer i december.
  GBP 8:99 från Amazon.co.uk,  $10:99 från Amazon.com

 21. Jan E M

  Lena #19
  Tittar man på temperaturkurvan som Du redovisar ovan så får man för sig att temperaturen steg 0,4 grader under första halvan av perioden och 0,0 grader under andra halvan. Om man skulle ta med några år innan 1994, som var varmare, så får man en annan uppfattning.
  Tittar man tillbaka lite längre så har det varit några tillfälliga platåer i temperturkurvan tidigare. Sannolikheten är stor att det här också är en tillfällg platå.
  Man kan också vända på det. Om den underliggande temperaturökningen är 0,15 grader/decennium så är det sannolikt att det blir en platå i temperturökningen om det varit en period med en temperaturökning på 0,30 grader eller mer på ett decennium.

 22. Whoa! ”haven absorberar mera värme” bidrar till någon slags klimatutjämning. Sjösätt och glöm bort, som om det inte skulle få konsekvenser. Fråga Sandy-drabbade New  Yorkbor.
  Kommentar modererad

 23. Slabadang

  Anonymous!
   
  Du är verkligen helt utan klimatdata.NOLLKOLL!

 24. Bäckström

  Undrar vad det är för en märklig temperaturserie dom använt ovan?
  2005 varmare än 1998?
  Har det masserats fram någon ny? Eller är det bara sedvanligt kreativ knåpande för att få den modellvänligare. Är det månne ökända GISS?
  Jämför tempserierna här:
  http://www.climate4you.com/GlobalTemperatures.htm#GISS%20MaturityDiagram
  Lägg också märke till 2000-talets diskrepans mellan HadCRUT3 och HadCRUT4
  /Bäckström 

 25. BjörnT

  Vädernyheter

 26. L

  BjörnT, utsläppen har också ökat populationen av papegojor mer än vad någon förutspått! Dom är av en numera vanligt förekommande art som flyger jetplan jorden runt när dom ska kommunicera med sina artfränder…

 27. L!
  Wooha!

 28. Staffan

  Tempen i Stockholm går under noll idag fredag, når sedan ner till -9º dagtid (-12º nattetid). och är kvar på -6º den 8 dec, prognosens slut.  [I Norrköping ”bara” ner till -7º]  (Vackertvader.se)
  –  Förra året (30/11) var det plus 9½º t.ex. vid E4 Västberga och vid Lidingöbron.  (D:o)
  Här i Norrköping [1975-] brukade det komma en kortare kallperiod kring 15 november, men sedan dröjde det normalt till strax efter jul för riktig vinter.  Då kom ’alla’ femåringar på sina nya julklappsskidor.
  –  Men efter 1989 försvann vintern ett tag.  Först 2003 en rejäl januari-vinter, -4,3º i snitt (dygns-snitt) och nere på -16º/-20º i början av månaden.   Och jan 2010  -8,9º i månads-snitt.
  –  (Fast nu får femåringar inte skidor i julklapp.  Det finns flera skäl till det…)

 29. Inge

  Staffan
  Här på Gotland brukade vi få första snön i mitten på november men inte de senaste åren. Jag ska sätta på vinterdäcken idag, har inte funnits behov av det tidigare, fast de flesta har redan bytt.

 30. Tålis

  Att så många, en del kommentatorer här som ej är ens förmögna att läsa och tolka en tidsseriekurva, ändå propsar på att uppvärmningen fortsätter, kan man om man är snäll och håller sig enbart på den sidan av budgeten, hålla med om.
   
  Visst grovt, jorden värms upp på den solbelysta delen. Så det är uppvärmning jämt och ständigt, även om långtidstrenden är avkylning (som nu). Dock, bortser de ifrån att jorden avkyls från hela globen samtidigt och särskilt på den mörka sidan.