Global uppvärmning ingen bisak

honey bee
Dagens Nyheter rapporterar att man äntligen löst mysteriet med massdöden av bin. Under de senaste åren har nämligen många bisamhällen runt om i världen kollapsat. Länge tvistades det om vad som orsakade fenomenet. Och jag har ett svagt minne någonstans att den globala uppvärmningen utmålades som syndabock. Men nu har forskare tydligen kommit fram till att bidöden beror på virus i kombination med svampangrepp. Om detta sedan har att göra med stigande temperaturer, ja, det låter jag vara osagt.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Alla dessa påståenden om att växter och djur skulle slås ut av att det blivit någon grad varmare är givetvis medveten desinformation. Nästan allt liv frodas när det blir varmare medan kyla brukar vara en viktig orsak när arter slås ut, det vet varje biolog.

 2. Jon Weman

  De artiklar jag läst säger att man tidigare spekulerat i att bekämpningsmedel skulle vara orsaken. Ingen skriver något om klimatförändringar.
  Några kommentatorer menar att det fortfarande kan vara bekämpningsmedlen som satt ned binas motståndskraft och gjort dem känsliga för infektionerna.
  Lars Bern, i genomsnitt finns det mer biomassa och fler arter i varmare klimat, speciellt i regnskogen förstås. Men arter som är anpassade för kallt klimat, mår givetvis ofta inte bra av att det blir varmare.

 3. Pingback

  […] Andra om klimat, politik, samhälle, […]

 4. Lennart Paulson

  Ensidig kost till bina kunde också vara en orsak, man gav bina enbart en typ av nektar ? Va , matar man bina ? Hämtar dom inte käket själva. Det kanske blivit för varmt för att flyga 🙂

 5. Erik L

  Här har vi ett av många miljöproblem som mycket väl kan ha orsakats av den gröna ekonomins framfart, vi vet att en tredjedel av USA:s jordbruksmark används till att producera etanol av framförallt majs, kanske har de naturliga oaserna med bioologisk mångfald jordbruksdistrikten helt raderats ut i jakten på odlingarealer för att rädda klimatet. Småjordbuken försvinner helt, de stora ”kolchoserna” tar över. En annan orsak kan ju vara att nästan all denna majs är GMO, kanske ser vi nu vad det leder till att leka gud, genom peta in främmande gener i grödor.
  Här i sverige har vi en splittrad utveckling, dels får man en massa bidrag om man är liten, odlar ekologiskt, har marker med särskilda värden mm. eller så måste du ha stora gårdar med hypereffektiv drift, här finns inget utrymme för biologisk mångfald längre.
  Hur vore det om ”normalgården” gynnades? Gårdar som inte odlar GMO, som inte sysslar med ”eco-trerapi” för att göra miljöfolk glada, Som inte raderar ut varenda dunge i jakt på mer åker för att producera subventionerad etanol, som inte använder mer konstgödning än nödvändigt osv, inte ekologisk, inte konventionell, utan  ”Snäll konventionell”  men tack vare EU:s jordbrukspolitik så är detta den stora förloraren. annars hade det nog inte varit så svårt att gynna dessa i ”landet lagom”
  Jag kan inte låta bli att göra lite reklam för Alex Jones, en man som ofta tar upp problemen med denna utveckling.
  http://www.prisonplanet.com/
  alla hans dokumetärer finns att se här (mest om NWO)
  http://www.infowars.tv/ 

 6. Erik L

  Och förresten, hur reagerar bin och andra insekter på lågfrekventa ljud? en hund blir ju tokig av frekvenser som vi inte ens uppfattar.  Jag tänker på alla vindkraftsparker som innom kort kommer att utgöra en stor del av sveriges yta.  Om det visar sej att pollenerande insekter ratar vindkraftsmiljön, vad händer då? Bara en fundering.

 7. Erik Österlund

  Jon Weman har rätt. Bakgrunden till rapporten är ett arbete av Dr Bromenschenk som är betald av Bayer när det gäller annan forskning. Bin och vax (binas bostad) är fylld av olika slags kemikalier från olika slags bekämpningar i lantbruk och mot patogener. Bilden är mer komplicerad, som för det mesta. Bin är som de flesta varelser mycket anpassningsbara och lever gott i Sonoraöknen såväl som i norra Europa.