Fredagslättsamt i högsommaren

Jag vet faktiskt inte hur många procent av TCS läsare som saknar dessa inslag. Det är inte så mycket feedback på dem, utom från några trogna läsare.  Nu var det en månad sedan sist. Själv har jag haft dålig influx av material, pga att mina normala källor varit på semester. Men här kommer några försök till att muntra upp er alla i semestertider.
Först några insända bidrag från några anonyma TCS-relaterade personer. Bilden från 2006 har kanske många sett tidigare, men en återupprepning kan ju inte skada – men något badväder blir det nog inte i sommar heller, i allafall för extrema badkrukor som mig (= numera obehagligt med badvatten under 24C)…
bevis
Och så har vi två ”frozen windows”-varianter
a) A wife texts her husband on a cold winter morning:
”Windows frozen.”
The husband texts back:
”Pour some lukewarm water over it.”
Wife texts back 5 mins later:
”Computer completely messed up now.”
b) image001
Tack, Wulffmorgenthaler-tecknarna för lånet. Och så har jag fått en länk med 1000-tals historier – vi provar väl en, med tema ”Gamlingar”:

 • Gamle Enok hade svårt att sova där han låg på ålderdomshemmet. Han klagade hos personalen. – Jag kan inte sova. Snälla, ge mig en sömntablett. – Nej, du får vänta tills nattsköterskan kommer. – När kommer hon då? – Klockan tio. – Men hur ska jag hålla mig vaken så länge?

Resten av Temat för Dagen får bli ”förändringar” – alltsedan ungefär min egen ungdomstid har både värderingar, attityder och materiella förutsättningar har blivit så annorlunda. Nästan allt material nedan kommer härifrån – och där finns mycket mer av samma vara.
phone
Ja, hur många har tre telefoner hemma (i villan får man tro)?  Många byter väl dessutom numera mobiltelefon tre gånger om året. Själv hade jag min gamla i mer än 5 år (Palm Treo 650 – stabilt byggd som en stridsvagn, ganska olik de barnleksaker som sålts senaste åren)
electricity
Det är länge sedan elektriciteten användes enbart för belysning och terapeutiska ändamål, som ovan. Man har också gått ifrån bruket av verkligt vitgörande tandkräm av nedanstående snitt:
radium
En tänkbar biverkan är dock håravfall, men det kunde man också bota:
hair
Nej – kanske bäst att hålla sig till något nyttigare – varför inte denna vegetariska sallad från 1950-talet? Jag minns min mor brukade servera oss färgglada Jello-desserter (Jello = en liten ask med smaksatt och färgat gelatinpulver, populärt främst i USA), och kanske fick vi också något som liknar det på bilden.
jello
Nej – just nu föredrar väl de flesta att grilla ute – tvivlar dock på om nedanstående ansats verkligen är genomförbar – spettet har nog först varit i en väsentligt större apparat… Men kanske är det en jätte-Chorizokorv – jo, då kanske.
grill
Får mig annars att tänka på ett utrymme i köket i vad som en gång var Påvarnas residens, i Avignon i Frankrike – jag var där på utflykt förra sommaren. I ett rum format som en jättelik spiskupa, som slutade som skorsten, kunde man en gång i tiden samtidigt tillaga 5(fem) helstekta oxar! Jodu, Per Morberg, släng Dig i väggen.
dress
Kanske ni också har någon höna oplockad med någon? Har ni annars funderat på det kommande höstmodet? Det mesta kommer ju tillbaka, och kanske ni har något sådant sedan tidigare i garderoben?
Eller kanske ni kommit ur garderoben, som många av våra kändisar?
Vi brukar ju inte skämta om sådana saker här på TCS, men tiderna har ju också förändrats på även detta plan, och detta sanslöst roliga  klipp (i alla fall i mitt tycke) är som väl de flesta begriper en drift med attityder (en Windows mediafil, ca 3 MB).
Jag hoppas verkligen ingen tar illa upp, det är inte så menat. Just på detta plan har mycket stora förändringar skett över tiden. Därför är det relevant att ta upp det även i humoristisk anda här på TCS återkommande Fredagsinslag.
Vi kan kanske också i TCS spalter skänka en tanke till Alan Turing, ett av förra seklets absoluta genier, som i år skulle ha blivit 100 år om han ännu levat. Ett mycket märkligt levnadsöde.
För tillbakablickar vill jag annars starkt rekommendera en App till iPhone och iPad – som heter  Video Time Machine. Den är en suverän länk till material på YouTube – filmer, dokumentärer, musik. Man kan bli sittande med den i timmar.
I går fann jag där följande YouTubeklipp, som får bli dagens musikhälsning. För mig själv är det en speciell relevans, eftersom Granne #1 först i fyra veckor ROT-avdragit för uppgrävning och omdränering runt huset och sen hela gräsmattan och ny stenläggning över hela tomten.
Precis när det var klart börjar nu Granne #2 med total tegeltakomläggning… Jodu, ”Sounds of Silence”…

Själv tycker jag annars att det var orättvist att inte Art Garfunkel fick dela Polarpriset med Paul Simon – nu tjatar man bara märkligt om albumet Graceland – där några dåtida Sydafrikanska musikstilar kopierats. Inte särskilt nyskapande i min mening. Men PK var det verkligen då, och andra tycker säkert annorlunda också om de musikaliska aspekterna.
Bra att vi inte alla har samma mening.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Lars

  En annan kul om sömntabletter .
  Vakna vakna du måste ta din sömntablett . 

 2. Sten Kaijser

  Hej Peter,
  för mig tillhör ”fredagsroligt” och söndagsdikt bloggens själ
  jag saknar båda när de inte kommer
   

 3. bom

  Kul som vanligt och verkligen hysteriskt roligt med den klavertrampande fadern. Skam den som tänker illa därom. Engelska skådespelare – bättre går inte.

 4. Peter F

  Peter Stilbs
  Dina fredagsinstick är underbara. Fortsätt.

 5. ThomasJ

  Har som bekant ’dragit’ nedan tidigare (om åren), men den tål banne mig att repriseras:
  Den svenska modellen
   
  AB Sverige och AB Japan bestämde sig för att utkämpa en årlig roddtävling med åttamannalag. Ländernas manskap tränade länge och när dagen för kapprodden kom var de i absolut toppform. Japanerna vann med ett försprång på 1 km.
   
  Efter nederlaget var moralen i botten hos AB Sverige. Högsta ledningen beslutade att man skulle vinna påföljande år och tillsatte en utredning, med ingående konsult-, rådgivnings-, respektive expert- och samrådsgrupp, vilken skulle undersöka problemen och utarbeta verkningsfulla åtgärder.
   
  Utredningsgruppen konstaterade (man var eniga!) efter mycket och idogt analysarbete att japanerna hade sju roddare och en styrman medan det svenska laget hade en man för att ro och sju som styrde båten. Dessutom framförde Konsulten att vattentemperaturen inte var samma i de två roddarbanorna samt att det förelåg graverande skillnader i ländernas alfabeten.
   
  I denna krissituation visade AB Sveriges ledningsgrupp prov på avsevärd handlingskraft – även i internationell jämförelse. Man tillsatte en ny utredning som helt förutsättningslöst enligt de omarbetade direktiven skulle undersöka strukturen i det svenska laget.
  Utredningen kom efter flera månaders intensivt och ansträngande arbete, inklusive studieresor, t.ex. i januari ända ner till New Zealand, fram till slutsatsen att det var för många som styrde och för få som rodde.
  Mot bakgrund av detta resultat genomfördes omedelbart förändringar i lagstrukturen; nu hade man fyra styrmän, två överstestyrmän en styrledare och en roddare. Dessutom införde man, enligt förslag från ordföranden, ett poängsystem för att motivera roddaren. ”Vi måste utvidga hans arbetsområde och ge honom mer ansvar”.
   
  Året därpå vann japanerna med ett försprång på 2 km.
   
  AB Sverige avskedade omgående roddaren med hänvisning till dennes osolidariska arbetsprestationen samt uttalat ogillande av gul färg och betalade ut den avtalsenliga bonusen till ledningen som uppskattning för de stora ansträngningar den lagt ned.
   
  Utredningsgruppen utarbetade, nu i samråd med expertis från AMS, landstingen, LO, SCB, DO, Jämo, Folkhälsoinstitutet, Naturvårdsverket, KO m.fl. en ny analys, vilken visade att:
  målsättningen var klart definierad, man hade valt rätt taktik, utredningens nätverksavstämning fungerat klanderfritt, budgeten hade, liksom sparmålen uppfyllts ’med råge’ t.o.m., motivationen var hög,
  ledning och experter agerat kompetent, demokratiskt, lojalt, jämlikt och helt utan inslag av orättvisa färgnyanser, man borde eftersträva ett gemensamt alfabet enligt svensk modell samt, inte minst, att i internationell jämförelse var segermarginalen alls inte så stor.
   
  Det måste alltså vara materialet som behövde förbättras!
  Idag är AB Sverige i full färd med att utveckla en ny båt.
   
  Epilog:
  Det meddelas, att den första utredningens ordförande utsetts till Landshövding i Roddens Län, samrådsgruppens ordförande utnämnts till GD för det där nyinrättade Årverket och att bonusen är utbetald till alla utom Konsulten, som vänt sig till KÅU (=KonsultÅtgärdsUtskottet) och begärt omedelbara åtgärder.
  BTW: två tjänstemän vid Gbg spårvägar dömdes idag till fleråriga fängelse-straff för korruption. När (& hur) höjs åklarar-ribban till övriga ofantliga beslutsnivåer… Hmmm  🙄
  Mvh/TJ

 6. ThomasJ

  #5: åklagar-ribban ska dé vá, sorry!
  /TJ

 7. Labbibia

  För guds skull Peter…..fortsätt med dina fredagsbetraktelser. Skrattade så jag skrek åt den ”gammaldags” pappan i den engelska sketchen. Fantastiskt skojigt. 😀
  Drar en historia som en vännina lade upp på ”Fejan” igår. Intressant i sammanhanget är att 9 st hade kommenterad den. 7 män och 2 kvinnor. Alla 7 männen tyckte den var ”görskoj”. De båda kvinnorna tyckte inte den var ett dugg kul….min ovetenskapliga slutsat blir det jag empiriskt observerat genom åren….män och kvinnor har ganska olika sinnen för humor. 😉
  Nå, här kommer storyn:
  En anka gick in på en bar, vaggade fram till bardisken och frågade bartendern..”har ni bröd?”
  Bartendern svarade: ”Nej tyvärr, bröd har vi inte”
  Ankan satt tyst en stund, sedan frågade han igen: ”Har ni bröd?”
  Bartendern suckade och sa; ”Som jag nyss sa, så har vi inte bröd på det här stället. Vi serverar dryck här!”
  Ankan begrundade detta en stund, och sa sedan: ”Har ni bröd?”
  Nu hade bartendern förlorat tålamodet med ankan, så han sa: ”Nej sa jag ju!Om du frågar mig om bröd igen, så kommer jag att spika fast din näbb i bardisken!”
  Ankan satt tyst en liten stund…sen sa han: ” Har ni spik”?
  Bartendern svarade ”Nej, vi har inte spik”
  Ankan sa: Har ni bröd?”

 8. Tålis

  Jag uppskattar Peter Stilbs ”fredagsinlägg”, lite humor behövs egentligen dagligen.
  Bidrar med:
  Klimatnörden Al Gore. Al är ett träd och Gore är engelska och betyder stelnat blod. Jag tror hans namn säger något om honom. Inga träd växer till himlen och blodet i hans huvud har helt klart stelnat. Så låt oss göra oss lustiga på klimathysterikernas bekostnad och skämta om klimatåtgärder.
   

  Att vara klimatsmart
  – sanning, fakta och ren information
  När nu världens samlade klimatexpertis och alla höga politiker flockas i hotellbarerna i Schweiz’ vackra huvudstad Köpenhamn, är det viktigt att vi alla blir klimatsmarta. Därför skall du här få några goda råd för hur du i dag kan förhindra att världen drabbas av en katastrof i morgon. Det är för sent om du vaknar av att du är död, för då har jorden redan gått under. Alla pratar om vädret, men ingen gör något åt det. Nå, du kan göra något åt det.
  Från Klimathumor, där resten av råden kan läsas…
   
  Klimatet kanske varken varierar naturligt eller pga CO2. Kan det vara bögarnas fel?
   
   

 9. Ingemar Nordin

  Peter S,

  Fredagsroligt är oundgängligt! Att vi inte alltid kommenterar har inget med graden uppskattning att göra. Vi bara njuter!

  När det gäller grillning så är det väl bara en tidsfråga innan det förbjuds. Liksom användandet av parfym, eldning i sommarstugor, otvättade människor utomhus, odling av doftbärande blommor i trädgårdar samt, naturligtvis, bilar inom stadsgränserna. Jag har hört att folkhälsoinsitutet, Socialstyrelsen och EU förbereder ett helt batteri av nya lagförslag. För vårt eget bästa. 🙂

 10. ThomasJ

  Njae… vad står där i framtiden Enligt SEBs vd gäller högre (bo-) räntor samtidigt förklarande det bättre resultatet med att ’våra’ lånekostnader har sjunkigt/sänskt, who is kidding who???
  Go figure!
  Mvh/TJ

 11. Thomas

  När vi är inne på Art Garfunkel:
  http://www.youtube.com/watch?v=MODq81_cDKI

 12. Gaupa

  Tack Peter Stilbs! 
  Humor är ett underbart sätt att belysa ”vårt liv och leverne”.
  Jag saknar det i dagens debattklimat. Alla är så hysteriskt allvarliga, nuförtiden.
  Labbibia # 7
  Hehe
  Här har du en kvinna som tyckte den var kul! 🙂
  Innebär det att jag skulle kunna vara en hen???
  Jag har ingen rolig historia att ge er men…den här beräkningen tycker jag
  är kul (den finns i fler varianter).
   http://www.svt.se/nyheter/regionalt/varmlandsnytt/hur-stor-ar-vanern

 13. Håkan Bergman

  Fredagsroligt vill vi ha kvar som sagt. Och den där om Vänerns storlek är kul, hur kan man på allvar tro att en så stor insjö skulle ha en fix yta!
  Simon and Garfunkel är bara så stora, har ni inte den här på DVD så ligger den här, ni får ta den efter OS:
  http://www.youtube.com/watch?v=63-N7cHFBjI

 14. Peter Stilbs

  Tack alla för vänliga ord. Vi kör vidare. Sänd gärna bidrag till stilbs@gmail.com

 15. Ingemar Nordin

  Gaupa #12,

  Det där med att beräkna yta kan vara svårt. Skall man räkna med varenda liten vik och inbuktning? Fraktalteorin säger väl att strandlinjen går mot oändligheten ju mer detaljerat vi granskar den?

 16. Labbibia

  Gaupa # 12
  Svaret på frågan är: Nej, det betyder att du är undantaget som bekräftar regeln! 😀

 17. Håkan Bergman

  Kom på att det där med Vänerns yta är riktigt knepigt. Thomas brukar ju anföra att vågor kompenserar för solljusets låga infallsvinkel i Arktis, vågorna påverkar albedot. Men vågorna påverkar ju ytan också, alltså borde utstrålningen öka. Så hur stor är Vänerns yta? Och har IPCC studerat vågornas effekt på havens utstrålning? En sak är klar, ska man hålla huvet kallt är det vågor i håret som gäller.

 18. Labbibia

  Thomas # 11
  Tack för länken! Underbar låt…..för att inte tala om hur bra boken var!
  Har för tillfället två ”gäster” boendes på balkongen….två kaniner, kul sammanträffande!

 19. Thomas

  Håkan #17 Sorry för att vara lite allvarlig, men att havets yta blir större påverkar inte nettoutstrålningen. Den extra strålning som sänds ut från en våg träffar bara en annan våg, mängden som försvinner ut mot rymden är konstant. Hemläxa: antag motsatsen och använd detta för att konstruera en evighetsmaskin!

 20. Thomas

  Labbibia #18 jo, det är en bra bok. Av en egendomlig slump mötte jag själv en räv idag 🙂

 21. Labbibia

  Thomas # 20
  En mänsklig ”räv” eller en räv-räv?
  Det sägs ju att det finns människor som har ”en räv bakom örat”….Märkligt uttryck egentligen…. 🙂
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Lista_%C3%B6ver_svenska_idiomatiska_uttryck

 22. Thomas

  Labbibia #21 Den fyrbenta sorten, annars hade det inte passat in.

 23. Tålis

  Apropå OS:
  Två såg den olympiska elden på TV.
  ”Varför brinner det?” undrar den ene.
  ”Det begriper du väl att de måste elda när de avverkar så många grenar.”
  ”Det är hemskt vad allt är dyrt nu för tiden.”
  ”Ja, nu har solen gått upp också.”
  Hansen och Mann var ute och gick, det var kväll.
  Mann tände sin ficklampa, lyste rakt upp i luften och sa: ”Jag slår vad om att du inte kan klättra uppför ljusstrålen!”
  Hansen: ”Jodå, det kan jag visst, men då släcker du bara.”
  När NASA började skicka upp astronauter i rymden upptäckte de snabbt att kulspetspennor inte fungerade i noll gravitation. För att lösa problemet spenderade NASA-forskare ett decennium och 12 miljarder dollar. De lyckades utveckla en penna som skriver i noll gravitation, upp och ner och på nästan alla ytor, inklusive glas och vid temperaturer från under fryspunkten till 300 grader Celsius.
  Ryssarna använde en blyertspenna.

 24. Gunnar Strandell

  Jag gillar historier som lär ha utspelats i verkligheten:
  En kvinna går fram till bussen i Ockelbo med ett paket i handen och väcker chaufförens uppmärksamhet.
  – Hur mycket kostar det att skicka det här paketet till Hofors?
  – 25 kronor.
  – Men det kostade ju bara 15 kronor att skicka ett likadant till Gävle!
  – Skicka det dit då!
   

 25. Håkan Bergman

  Liten fundering om OS-invigningen, tydligen inte PK längre att kalla deltagarna för idrottsmän och idrottskvinnor, nu har jag hört kommentatorerna säga ”atleterna” cirka femtioelva gånger, trodde i min enfald att atlet på svenska mera betydde muskelbyggare, kraftkarl, kraftkvinna möjligen. 

 26. Pelle L

  Håkan Bergman #25
  Två alternativa tolkningar:
  A)
  Atlet är ett könsneutralt ord, pekar inte ut någon som tillhörande ett visst kön, som idrottsmän/kvinnor gör.
  Speciellt viktigt i idrotts- förlåt atletsammanhang, där guld eller diskning kan hänga på könsbestämningen.
   
  B)
  En anpassning till det engelska språkbruket, där athlete betecknar just ”idrottspersoner”.

 27. Håkan Bergman

  Pelle L #26
  Kan nog hålla med om båda förslagen, lutar mest åt B dock. Problemet som jag ser det är att ordet redan används i en lite annorlunda betydelse i svenskan. Tänk på t.ex. begreppet ”atletiskt byggd”, skulle vi säga så om t.ex. en maratonlöpare? Häftig inledning i London dock, hade kunnat slå vad om att sir Paul skulle dyka upp nån gång på slutet.

 28. John Silver

  Apropå videoklippet, Harry Enfield är allldeles för okänd i Sverige. Har han visats i svensk TV?
  http://www.youtube.com/results?search_query=harry+enfield&oq=HARRY+EN&gs_l=youtube.1.0.0l10.23762.34149.0.36961.8.6.0.2.2.0.111.463.5j1.6.0…0.0…1ac.1N43ly0iMbg
  Med hans kompis Paul Whitehouse:
  http://www.youtube.com/results?search_query=harry+and+paul&oq=harry+and+paul&gs_l=youtube.12..0l10.3918.10585.0.15323.14.8.0.6.6.0.86.543.8.8.0…0.0…1ac.a9uqQHH9tdU
  Fastna inte där, gå ut och lek istället!

 29. ANNONym xxx

  Alltid kul med lite fredagsskoj, fast Alan Turing behöver nog egentligen inga särskilda omdömen från TCS, av några särskilda skäl (särskilt inte dennes märkliga levnadsöde). Fast man blir ju lite misstänksam mot KTH:are som skänker A.T. tankar, utan att förstå varför alternativt för att de har läst i någon bok att det är ”vore bra”…
   
  Saker på wikipedia om A.T. som inte riktigt stämmer:
  a. A.T. skapade inte något nytt utan arbetade enbart med formaliseringar och begreppsomdefiniering.
  b. Förföljelsen av A.T. handlade säkerligen inte om homosexualitet utan snarare om att A.T. hade för mycket egna ideér om samhället i kombination med att ”han visste för mycket”.  Annars är inte A.T.s märkliga öde något ovanligt inom de olika disciplinerna av teknologi och tillämpad matematik.  Det finns säkerligen 20.000 personer på samma nivå av västeuropa som av olika skäl ställt till med massiva problem eller drabbats av lika stora problem pga. utbildning & levnad etc. Batman-dåren är väl den sista i raden av en mycket lång rad personer i kantzonen mellan dåre/geni. Behring Breivik är en annan dåre med KTH professors nivå och harvard mall, dock officiellt synbarligen utan djupare akademisk utbildning….
  c. Ursäkten från House of Lords handlade med största sannolikhet inte om homosexualitet utan om att de i princip hade avrättat en person som gjort mycket stora arbetsinsatser för sitt land under de svåraste av tider och detta utan att ange en officiellt acceptabel anledning.
  d. A.T.s vetenskapliga bedrifter är i övrigt väldigt begränsade och A.T. verkar främst ha arbetat inom ramarna för elementär bevisföring, omskrivning av andras bevis och tillämpningar av det som inom modern ’computer science’ kallas för supervised learning [Att anpassa en matematisk konstruktion till kända data].
  e. A.T. kan nog i verkligheten främst ha bidragit till Englands krigsinsatser under ww2, då som tillämpad dekryptör och inte som nyskapande vetenskapsman.
   

 30. Labbibia

  Tålis # 23
  😀 😀 😀

 31. Peter Stilbs

  ANNOnym xxx, #30. Jag visste inte att Du var konspirationsteoretiker ? Och är verkligen alla KTH-professorer på Breiviks plan ? Kanske den sena kommentarstimmen bidragit 😉 

 32. ANNONym xxx

  Re Peter Stilbs #31:
   
  Jag är inte konspirationsteoretiker. I övrigt så rekommenderar jag dig att läsa vad din arbetsgivares professorer verkligen skriver i sina papper, särskilt avseende mjukvaruforskningen av social science karaktär. Man skulle kunna vända på steken och säga att …….. 
  Slutligen så vidmakthåller jag även i dag vad som skrevs igår, möjligtvis med additionen av informationen från ditt inlägg, att du sannolikt läst i en bok om A.T.
  Kommentar modererad
   

 33. Peter Stilbs

  ANNONym xxx, jag har bara läst likalydande omdömen om Turing i några tiotal år, och byggt min uppfattning på det. Jovisst är den grund.  Men det har varit en hel del hyllningsessäer senaste året också. Dessutom läste jag häromveckan i Chemistry world att Turing gjorde en inovativ insats även inom kemin, om oscillerande reaktioner och ”dissipativa strukturer”.
  Om KTHarna Du nämner vet jag noll – har inte noterat mer än att det inom miljö och energi finns skeenden jag inte gillar.

 34. Ingemar Nordin

  ANNONym xxx #29,

  Jag vet inte varför du skriver så raljerande om Alan Turings arbete. Du gör dina bedömningar – på vilken grund då?

  Turing är för mig mest bekant för hans arbeten inom matematikens filosofi och logiken. Hans formuleringar av Gödels resultat, och senare även det oberoende beviset av det som kom att kallas Churchs teorem, bidrog båda till en bättre förståelse av dessa mycket omdiskuterade resultat. Inte minst hans introduktion av Turingmaskinen var avgörande för en helt ny gren inom den tillämpade matematiken och teknologin.

  Och vad massmördaren Breivik har med KTH-professorer att göra är helt obegripligt. Det förminskar Breiviks brott, och kan nog uppfattas som i hög grad kränkande av alla hans offer.

  Mindre raljerande och mer sakliga argument, tack!

 35. ANNONym xxx

  Re Peter Stilbs #34:
  Vad du läst men missförstått är att A.T. skulle vara en framstående vetenskapsman, så är inte fallet. Däremot gjorde A.T. för systems science svamlarna, vad Linné gjorde för Biologin. Han färdigställde alltså ett ramverk eller ett språk om man så vill för systems sciences.  Däremot så gjorde han inget nytt, så för alla andra utom de som anger sin trosuppfattning som ’systems sciences’ inom ’social science’ så är inte A.T. någonting.
   
  Vidare så betvivlar jag att A.T. egentligen gjorde något inom Kemin, men utesluter det inte. Man kan notera att Kemin har samma relation till fysiken och matematiken som ’system sciences’ har till teknologi, statistik/matematik och psykologi. Inget nyskapande existerar alltså utanför ramarna för ’förfädersvetenskaperna’.
   
  Slutligen så noterar jag att du medger att du inte läst deras verk, ifall du skulle göra detta så är jag övertygad om att du skulle dra samma slutsatser.
   

 36. ANNONym xxx

  Re Ingemar Nordin #34:
  Din moderering var lite onödig sett till tidigare inlägg, dvs. ett försök att tona ned svaret på den enorma förolämpning som Peter Stilbs avfyrat i sin referens om A.T., helt uppenbarligen omedvetet, genom att hänvisa till böcker av tvivelaktig karaktär som denne har läst utan att på egen hand genomföra faktakontroll.
   
  Sedan frågar du efter ’på vilken grund’ men har inte studerat materialet som det hänvisas till där det tydligt framgår att A.T. alltid är minst tvåa på puckarna och i många fall inte har någon delaktighet alls i det som diverse litteratur framställer det som. tex. konstruktionen av ’colossus’ eller de matematiska bevis som det hänvisas till. Vad gäller de övriga teoremen du tar upp så är A.T. helt uppenbart en plagiatör av church, dock är inte church-turings problem av den karaktären att de kan kallas nyskapande och inte heller omskrivningen av Gödels språk något att imponeras av. Notera att A.T. begränsar uttrycksformerna av Gödels språk och sedan visar att de redan bevisade egenskaperna består.

  Kommentar modererad

 37. Pehr Björnbom

  Jag tycker man borde moderera ANONyms kommentarer eftersom de innehåller synnerligen olämpliga personangrepp på Alan Turing.
   
  Dessutom skall det här vara en lättsam tråd och ANONyms kommentarer är absoluta motsatsen till detta.
   

 38. Ingemar Nordin

  Pehr B #37,

  Nej, så farligt personangrepp tycker jag inte att det är. Däremot tror jag inte att ANNONym xxx vet riktigt vad han pratar om när det gäller Turings insatser på flera områden. …

 39. ANNONym xxx

  Re Björnbom & Ingemar Nordin #37, #38:
   
  Personangrepp på döda, offentliga personer är inte på något vis olagligt i Sverige. Vidare så konstateras bara att kritiken av A.T.s status som vetenskapsguru är högst överdrivet samtidigt som A.T. får statusen av att vara ram & språkdefinierare för de som anser sig tillhöra ’systems sciences’. Vidare fastställs att A.T. gjorde stora insatser för England under ww2, som dekryptör. I praktiken kritiseras inte A.T. utan snarare de som hittat på historien om honom.
  Notera gärna att det är likadant med många stora historiska matematiker… lille gauss exempelvis som återupptäckte matematik/statistik känd långt innan jesus föddes… Bernoulli, Laplace etc.
   
  Så det är viktigt att ha goda kunskaper om vad man pratar om, annars kan man göra om PS lilla misstag och oavsiktligen ’högläsa’ förolämpningar som lagts till manuskriftet i efterhand. Sådant är förstås inte ovanligt någonstans, det har drabbat storheter som USAs president, Sveriges Konung, utrikesministrar in legio osv. osv.
   
   
   
   

 40. Pehr Björnbom

  #39,
  Nej, men om man skall följa TCS kommentarsregler så vill slippa bland annat  
  personliga angrepp eller ärekränkande inlägg
  https://www.klimatupplysningen.se/regler-for-kommentarer/

 41. Slabadang

  Anonymxxx!
  vad som gör mig skeptisk till dina invändnignar om AT är de inte har någon referens utan svepande påståenden inom ertt område som är svårt att kontrollera. Säkert finns det i ATs historia som med nästan alla historiska personer skönmålningingar och idealserande inslag.
  Jan Guillou har utvecklat en typ av egen historisk forskningsmetodik som är så kantrad och partisk det bara går. Hans svenska historia är bland det mest vanskapta berättelser som kommit i skrift. När man är nästan ensam inom det segment man själv utropat sig som expert på så kan man dra i princip vilka valser och slutsatser som helst på lösa grunder, Man utecklar som Guillou en berättar och redovisningsteknik sönderbombad med för långt dragna slutsatser och anspelningar på extremt lösan grund.
  Så jag är intresserad av de påståenden du gör men vill ha fakta! Vilka källor använder du dig av? jag har utvecklat en hyperallergi mot hostorierevision. Att någon inom vetenskapen tar tag i lösa trådar/pusselbitar och samlar ihop dem till något strukturellt användbart är en mycket viktig del av vetenskapen utan att vara vare sig idéstöld eller att klä sig i lånta fjärdrar. För mig var det bl.a där ATs stora geni låg att föra idè till användbarhet och strruktur.
  Inget att för mig kritisera honom för utan tvärtom hylla honom för. 

 42. ANNONym xxx

  Re Slabadang #41:
  Källor: Vad sägs om att läsa wikipedia, samma material som PS hänvisade till. Länken finns i PS inlägg ovan. Notera att du måste läsa noggrant och att alla mina påståenden nogsamt styrks av wikipedia. Möjligtvis kan man påpeka att dokumentären om A.T. är lite extrem ”Han visste för mycket”. Å andra sidan är den medicinska behandling som A.T. utsattes för, innehavande en mycket stor grad av självmord i kombination med utredningen som visar att A.T. antingen avled av cyanidförgiftat äpple eller cyanid förgiftning genom gasning.
   
  Vad gäller Jan Guillou så är han inte historiker utan en skribent av poppislitteratur. De element hos denne JG som retar historiker är förstås dels den uppenbara kritiken av viss försköning av svensk historia, den vänsterinfluerade delen i termer av nytolkningar av tiden före riket Sverige samt slutligen kritiken av just centraliserings koncentrationen map. just Sthlms regionen. Sammanfattningsvis alltså påpekandet av historikers misstag, omtolkning med vänsterinslag och påpekandet av att Sverige är större Stockholm. JG presenterar inga egentliga bevis för sina påståenden, behöver inte göra det men tittar man noggrant så är det förstås enkelt att upptäcka att landet är större än huvudstaden (bara en sådan sak som att kyrkan i Birka inte var dagens Sveriges första kyrka..), att viss försköning skett, särskilt under 1800-talet till 1900-talet etc.
   
  Vad gäller A.T. så kan man konstatera att dennes språkdefiniering säkerligen var nyttig för systems sciences under 1950-1970 talen. Idag är det nog ingen som bryr sig sett till publikationerna där det blivit något av en sport, att hitta på nya ord utan mening och innehåll. Vidare kan man tvivla i användbarheten hos turingmaskinen som annat än ett subjekt att testa idéer på. En del tillskriver däremot Turing en språkmässig guldstjärna, god pedagogik helt enkelt. Däri låg nog Turings främsta fördel & storhet, möjligtvis i kombination med god marknadsföring även om han främst verkar marknadsförts efter sin död.
   

 43. Peter Stilbs

  Jag måste säga det blev en anomal snedtändning på denna tråd, av orsaker jag inte snappar. Vadå ”enorm förolämpning”, av vem ? #36 ??

 44. Slabadang

  Peter S!
  ja det e nåt som är trasigt här? Eller hur!

 45. Pehr Björnbom

  Alan Turing verkar ha varit mycket framstående men hans livsöde blev uppenbarligen tragiskt. Numera har man tydligen förstått att uppskatta det han gjorde för mänskligheten.
   
  Så här står det i Wikipediartikeln om Alan Turing Year:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Alan_Turing_Year
   
  The Alan Turing Year, 2012, marks the celebration of the life and scientific influence of Alan Turing on the occasion of the centenary of his birth on 23 June 1912. Turing had an important influence on computing, computer science, artificial intelligence, developmental biology, and the mathematical theory of computability and made important contributions to code-breaking during the Second World War.
   
  The international impact of Turing’s work is reflected in the list of countries with planned celebrations for Alan Turing Year, including: Bolivia, Brazil, Canada, China, Czech Republic, France, Germany, India, Israel, Italy, Netherlands, New Zealand, Norway, Philippines, Portugal, Spain, Switzerland, U.K. and the U.S.A.

 46. Thomas

  ANNON #42 ” Vidare kan man tvivla i användbarheten hos turingmaskinen som annat än ett subjekt att testa idéer på.”
   
  Den har aldrig varit tänkt som annat än just en teoretisk konstruktion. Folk har byggt turingmaskiner på pin kiv, men användbara är de inte. Däremot är den av stort teoretiskt intresse eftersom man kan visa att den i princip är ekvivalent med alla kända mer komplexa datorer och en del bevis för vad som går och inte går att göra är lättare att genomföra med en sådan grundläggande konstruktion.

 47. ANNONym xxx

  Re Björnbom #45:
  Det är en snygg skrift, men skriften klarar inte av att redogöra för ens med normal grad av fluffighet vad det är Alan Turing bidragit med. Detta med ett enda undantag, hans roll som dekryptör under ww2.
   
  Re Thomas #46:
  Problemet med ditt resonemang är tex. att de tidigare bevisen för sådant redan långt innan Turing var avsevärt mer generella. Man skulle kunna jämföra det med att:
  a. En person bevisar att alla nödvändiga egenskaper för multiplikation och division.
  b. Turing bestämmer sig för att visa samma sak men bara för addition och subtraktion.
   
  Går man sedan vidare i ditt resonemang så har det en liten poäng i enkelheten men de såkallade algoritm bevisen är väldigt triviala och i princip redan existerande för det fallet att man har en maskin som klarar just addition och subtraktion. Du har alltså blandat ihop beräkningsabstraktionen med hårdvaran, för en beräkningsabstraktion som helt överensstämmer med det den är tänkt att beskriva så är matematikens bevis direkt tillämpliga. Alltså är Turings maskin enbart tillämplig på vad som idag kallas för defekt hårdvara. Däremot kan man notera att 1950-talets datorer ofta kunde misslyckas med sina kalkyler pga. hårdvaran var försedd med fel.
   

 48. ANNONym xxx

  Vidare efter att ha pratat lite på telefon med en äldre mycket distinguerad matematiker så verkar det som att A.T.  av många anses ha skapat organisatoriska problem i forskningsvärlden i termer av massiv arbetslöshet, statussänkning osv.  Detta som ett avskaffande av saker som computer-girls (vilka ersattes av datorer under 1950-1960-talen, liksom de myriader av assistenter som vanligtvis omgavs professorer som pysslade med viktiga kalkyler). Helt populär var han nog inte i forskarsamhället, sett till utvecklingen.
   

 49. Pehr Björnbom

  #47,
   
  Jag tycker inte det är så mycket mer att diskutera.
   
  För mig står det helt klart vid det här laget att det är du som är kärringen mot strömmen.

 50. Ja dessa computer girls med Cobol och andra trevligheter försvann
  som kärringar mot strömmen,HE HE HE!
  ALI.K.

 51. Pelle L

  Herrarna lever i en drömvärld!
   
  Befattningshavarna i fråga gick under beteckningen stansoperatris och inget annat.
   
  Men computer girl låter väl sexigare i datanördarnas öron 😉

 52. ANNONym xxx

  Nej, Pelle L, termen computer girls tillkom långt innan stansoperatriserna kom igång med sin verksamhet. Företrädelsevis så bestod ”computer girls” av stora skolsalar fyllda med väna damer, vilka för hand räknade åt professorerna, map. de enkla, många och ofta repetitiva momenten.
   
  Varje professor hade alltså innan A.T. omkring en pluton eller ett kompani väna damer att räkna med så att säga…
   

 53. John Silver

  ANNONym xxx { 29.07.12 at 11:06 }
  Det var väl John von Neuman snarast, som var skyldig till den arbetslösheten.

 54. ANNONym xxx

  Säkerligen har du rätt, dock så har historien om A.T. förvrängts väldigt mycket, ifall du studerar vad som skrivs om vederbörande så kan man hitta påståenden om A.T. är allt från den mest betydelsefulla vetenskapsmannen i världen, till att han är datorns uppfinnare samt att han även skulle ha, helt på egen hand gjort allt dekrypteringsarbete under ww2.  Helt klart verkar det som A.T. fått bära både + och – ansvar för avsevärt mer än han gjorde och detta efter sin död.  ”Historieförklaringen till detta är förstås ”det var hemligt”…….
   
   

 55. Pelle L

   ANNON #52
   
  Tack, jag böjer mig naturligtvis för den äldre generationens sakkunskap,
  då min egen erfarenhet inte sträcker sig längre tillbaka än till Facits räknesnurror.
   
  Är det förmätet att fråga efter en referens?
  Wiki verkar ha missat detta.

 56. ANNONym xxx

  http://en.wikipedia.org/wiki/Alan_Turing

 57. Pelle L

  ANNON #56
   
  ????????????
   
  http://www.youtube.com/watch?v=syrh5XQXJqk

 58. ANNONym xxx

  Tror du på den reklamen så borde du nog hålla dig till andra debatter.