Fredagsåterblick

mannpoll
Hockeyklubbans skapare Michael Mann har ju nyligen kommit ut med en bok, och en av hans supportrar lade i samband med detta ut en webbomröstning som verkar ha gått mycket snett (se bilden). Man kommer osökt att tänka på SVT:s ”undersökning” häromåret – och den 97%:iga konsensusen i motsatt riktning.
Egentligen verkar det vara bäst för vissa att tiga – vi såg slakten förra veckan av Miljöministerns inlägg på SvD Brännpunkt och också av det i Newsmill. Onekligen verkar saker ha vänt ordentligt.
Men i bakgrunden har vi personer som i miljöns/klimatets namn oförtrutet verkar för ett totalitärt samhälle – nu senast i dagens Science. Inte oväntat kommer flera av författarna från Rockströms verksamhet, och vetenskap är det inte nu heller, trots att det är i Science. Kolla bara de tre första referenserna i artikeln… (Båda extremalarmisterna Steffen och Schellnhuber sitter mig veterligen i SEI:s styrelse)
Tydligare kan det inte sägas att man verkar för en världsregering som får EU-kolossen och FN-verksamheten att blekna till ingenting. Och allt ska drivas av en ny nomenklatura av självutnämnda byråkrater. Milovan Djilas beskrev begreppen redan på 70-talet. (Klicka för större bild. Jag är dock inte säker på om artikeln i länken ovan är fritt läsbar).
sciESEI
ref
Någon som sett filmen Soylent Green (1973), förresten? Den handlar om ett möjligt USA år 2022. Den kunde bli sannspådd.
Nej – kanske dags för lite roligare saker – här är något Du bör pröva innan Du dör – eller kanske medan …

Dom här är kul också, reklam för kollektivåkande – tryck på Full Screen för bästa upplevelse.


Njae – det blir väl inte så mycket roligt i dag heller. Vad jag fått in via mail från mina källor i veckan var inte mycket, och det lämpar sig nog inte för TCS läsare heller … 😉
Update !  Detta kom just från Singapore … Inte alla tycker dock sådant här är kul – i alla fall inte de medverkande, kan man tänka.

Vi kan väl också fortsätta på temat hands-free
HANDSFRE
och varna för att även det enklaste kirurgiska ingrepp kan vara förenat med fara… I alla fall i Danmark (klicka för större bild)
only in Denmark
Hörde annars om enorma mängder stadsbussar som brinner i Sverige – var det en om dagen? Och den gemensamma nämnaren verkar vara etanol – jo, det är mer lättantändligt (via gnistor) än bensin.
Musikhälsning? Light my Fire, med Doors, kanske?

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Thomas

  Den som är mest känd för det där med att kapa internetpolls är annars PZ Myers på bloggen Pharyngyla. Det finns rentav ordet ”pharyngulate” för fenomenet.
   
  http://www.urbandictionary.com/define.php?term=pharyngulate
   
  Jag brukar dra upp Soylent Green därför att det är en film som mitt under den period” alla” påstås ha trott på ny istid är en katastroffilm som har med global uppvärmning som del i katastrofkompotten. Det är en klassisk film som man bör känna till.

 2. Den där flygande galningen var ju hur häftig som helst!
  Visade filmen för en kollega som frågade hur man gör första gången? Man måste ju faktiskt våga kasta sig ut….
  😀
  Förresten var det väldigt kul med Mann-frågan som spårade ur…he he

 3. Ingemar Nordin

  Peter S,

  Ögnade just artikeln i Science som pläderar för en världsregering med oinskränkt makt att värna miljön, reglera den internationella handeln och omfördela pengar.

  Man kan hålla sig för skratt 🙁 när sådant tas på allvar. Och det verkar det tyvärr som man gör alltmer. Willis Eschenbach tar också upp denna ”vetenskapliga” publikation på WUWT

  http://wattsupwiththat.com/2012/03/16/seven-building-blocks-to-fairness-and-equity/

 4. guy

  Tack Peter för det bästa skratt jag har haft på länge. Reklamerna för kollektivåkandet är obetalbara.

 5. ThomasJ

  Ingemar N. #3: Världsregering = Agenda 21, någon/några har iaf uppmärksammat ……:
  http://www.tennessean.com/article/20120315/NEWS/303150098/House-passes-resolution-condemning-Agenda-21?odyssey=nav%7Chead
  PS: säg inget till Lena Ek…  😉
  Mvh/TJ
  Kommentar modererad

 6. Gaupa

  Jaa, reklamen för kollektivåkandet  var väldigt kul.
  För mig som har överaktiva spegelneuroner, så var de andra klippen en
  smärtblandad förtjusning. Fågel får jag bli i nästa liv. Nu törs jag inte!
  Tack för all information, denna vecka och jag vill bidra med en historia
  som i all enkelhet visar på det svåra i att förstå , orsak och verkan.
  En ”Norgehistoria”, men det går nog lika bra med någon annan nationalitet.
  Dansk kanske. 😉  Ha det bra!
  Norsk forskning
   
  Norska vetenskapsmän hade ett stort forskningsprogram om spindlar. 
  Först tog man en spindel och satte den på ett bord och sa: 
  – GÅ 
  Och spindeln började gå. 
  Sedan tog man bort benen från spindeln och gav samma kommando. Men spindeln gick inte. 
  Dagen efter så kunde man läsa på förstasidan i den största Norska dagstidningen: 
  Forskare har kommit fram till att spindlar utan ben hör dåligt.

 7. Wow!
  Tack Peter!
  Som gammal ”hojåkare” (motorcyklist för undvikande av ev missförstånd) 😉  kan man inte annat än imponeras av denne ”deardevil”, som till synes helt utan nerver susar förbi, tätt intill marken, i minst 150 km/h. Vilken bokstavskombination passar honom? (AD)HD kanske?
   Helt galet! Men enormt häftigt! Han kommer garanterat inte bli gammal, om han fortsätter sådär. Samtidigt måste man ju inse att det är människor som han som fört utvecklingen framåt. Att flyga de första flygplanen var nog definitivt även det en lek med döden….
   
  Kanske något för  misantroper i ”Miljörörelsen” att testa? I stället för cykelhjälmen……..  

 8. Jan-Erik S.

  Flygaren var något av det häftigaste som jag sett.
  Förmodligen så hade han marginal att ”lyfta” när han snuddade marken genom att reglera ”vingarna” och därmed styra vertikalt.
  Det kan ju inte vara så att han bara segelflög utan möjlighet att reglera höjden speciellt som det var planerat med en kompis som höll ballonger.
  Helt enkelt underbart att se!    
  För 30 år sedan och 30 kilo sedan så hade jag nog vilja testa men inte nu.
  Det skulle vara som att slänga ett kylskåp från klippkanten.  

 9. Ingemar Nordin

  ThomaJ #5,

  Tack för länken. Äntligen en stat som har genomskådat Agenda 21!

 10. John Silver

  Jag kunde inte rösta på Mann för valet ”should be hanged in public” finns inte med.

 11. John Silver

  ”Should be drawn and quartered” finns inte heller med.

 12. Slabadang

  Till och med de FOXredaktioner som varit pro Cap and trade har träffat på verkligheten.
  http://www.myfoxla.com/dpp/news/pov/pov-climate-change-bill-2012-03-15

 13. http://www.green-agenda.com/agenda21.html
   
  http://www.youtube.com/watch?v=DCUe61hmqsA&feature=related
   
  http://www.youtube.com/watch?v=O2I37RT3TCo&feature=related
   
  Agenda 21 and the Club of Rome
  http://www.youtube.com/watch?v=7krVbDfsgcU

 14. Jacob

  Detta följer också Trilaterala kommissionens (David Rockefeller och Zbigniew Brzezinskis elitklubb) mål från rapporten Beyond Interdependence utgiven inför Riomötet 1992. Utvecklandet av ett Earth Council till 2012. Idéerna har sedan funnits med sedan klimat- och resursfrågorna väcktes. Projektet Managing Global Insecurity från tankesmedjan Brookings Institution är också värd att nämnas. 
  Rapport: http://iis-db.stanford.edu/pubs/22318/11_action_plan_mgi.pdf
  Projekthemsidan: http://cisac.stanford.edu/research/global_governance_and_organizations/
  Idéerna är också djupt förankrade i EU. http://www.consilium.europa.eu/ueDocs/cms_Data/docs/pressData/en/discours/93250.pdf
  Utom tvivel sker dramatiska klimatförändringar. Klimat är dock ett ord med flera innebörder. Det vi ser är ett skifte (tipping point, global shift, macroshift, quantum leap) från ett samhällssystem till ett annat. Det är snarare ett förändrat samhällsklimat som åsyftas. Transformeringen till ett globalt kontrollsamhälle för att hantera ”kriser” och ett effektivt management av resurser (människor och råvaror). Den klimatfråga som handlar om mänsklig påverkan på vädersystemet kommer säkerligen att falla i glömska precis som en rad andra globalt orienterade miljöfrågor. När målsättningarna har infriats upphör resurserna att tillföras till forskningen och propagandan styrs om i andra riktningar.

 15. Jacob #14
  Välinformerad!  Och ingen direkt trevlig läsning så här på lördagsmorgonen. ”Managing Global Insecurity” antyder ju precis det som Mencken sade:
  The whole aim of practical politics is to keep the populace alarmed (and hence clamorous to be led to safety) by menacing it with an endless series of hobgoblins, all of them imaginary.
  H. L. Mencken
  Samme Jacob kanske:
  http://www.tema.liu.se/tema-t/medarbetare/nordangard-jacob/dokument/1.177148/Thoughtsleadingtoaction3.pdf
   

 16. Jacob

  #15
  Det stämmer bra. Kan säga att det är mycket intressant att se hur idéer och tankar som konstruerats för flera decennier sedan nu kommer upp till ytan och, i stort sett, planenligt implementeras. Målet har hela tiden varit detsamma medan de globalt orienterade problem som ledsagat som motiv varit skiftande (kärnvapenhot, nukleär vinter, skogsdöd, överbefolkning, klimatkatastrof (istid/uppvärmning), peak oil etc.). Det är så många som är upptagna med att analysera problemen och hitta vägar till dess lösning (eller avfärda dem) medan ytterst få tittar på bakgrunden till problemen och vem som initierat dessa.
  Lite annan läsning från Worldshift Council om 2012 och skiftet till ett nytt styre (initierat av systemfilosofen/futuristen Ervin Laszlo, f.d. Club of Rome):
  ”The human system is more than an economic and financial system, and reestablishing its balance calls for more than economic and financial measures: it calls for the fundamental transformation of the world’s economic political, and social systems.”
  ”Unless decisive measures are taken, the climate changes produced by global warming will come together with such profound synergies that no human power will be sufficient to retain them.”
  ”In a democracy it is the people who lead, and in a global democracy it is all the world’s people who must lead. The world’s people have woken up: they are ready. They are divesting themselves of dictatorships and hierarchies, they are raising their voice and forming networks and alliances through throughout the globe. They know that the world is reaching a watershed, and that the year 2012 will be decisive to deconstruct the old and launch the new.”
  http://worldshiftcouncil.org/declaration/
  Är det frågan om en befrielse från gamla hierarkier och diktaturer till till en utopisk global demokrati eller handlar det om att makten och kontrollen av jordens resurser koncentreras till de få? 
   

 17. Jacob #16
  Det är väl ingen tvekan om vad syftet är.  En ”Global Demokrati” är en ”Contradictio in terminis”. Enda sättet att vidmakthålla en demokrati värd namnet är att fördela makten på flera kontrahenter som håller tummen i ögat på varandra. Nåt annat sätt finns inte.
  Lite synd, den här diskussion hör väl egentligen hemma på dagens inlägg 🙂
  Du får ta och kopiera över dina inlägg dit och sätta ännu mera fart på brasan!

 18. Slabadang

  Jacob!
  Det har knådats och jäst länge och Köpenhamn var tillfället då degen skulle in i ugnen. Medeln för att nå målen till en global politbyrå kommer att skifta men målen bestå. Det är de bakomliggande tankrfigurerna so är vad är att angripa och det är faktiskt lätt. Den centraliserade makten visar sig alltid vara inkompeten i i förhållande till sin storlek och makt. En funktionell naturlag som måste lyftas fram och med EUkommissionen som färskt exempel på denna sanning med det kollapsade CCCP som företrädare. Funktionaliten kollapsar helt enkelt under centralstyren oavsett syfte och ideologisk färg. Att olika decentraliserade lösningar får konkurrera med varandra är av osakttbart värde och men får ha skygglappar stora som serveringfat för att inte inse detta.
  Det finns ett tydligt samband mellan avståndet på funktionens leverans och beslutsfattandet. Att dra denna säkra slutsats så studerar man samtidigt var utvecklingen faktiskt skerhttp://www.myfoxla.com/dpp/news/pov/pov-climate-change-bill-2012-03-15lket är generande för regleringsöverklassen och journlaismen. Fria människor och det decentraliserade ansvaret är av den yttersta vikten får en god utveckling. Tusen olika sätt att lösa samma problem ger betydligt bättre resultat än någont byuråkratiskt förstoppad centralide.
  Vi kopierar i utvecklingen goda ideer och funktioner och förkastar eller byter ut de sämre. Att påtala problem och utmaningar är inget fel, men att reglera hur utvecklingen mot målen skall ske med central styrning är bara så ini helvete korkat och rent politbyråkratiskt tänkande.

 19. John Silver

  En omskrivning:
  http://www.youtube.com/watch?v=Py_IndUbcxc&feature=player_embedded

 20. Jacob #16
  Läste ”Toughts Leading to Action”  i maj  2010.
  Det var en rejäl ögonöppnare. Den är beskriven som en ”delrapport” eller nåt sånt, minns inte riktigt.
  Har du jobbat vidare på ämnet? Kommer det nåt mera som är ”Formaliserat”?
   

 21. Jacob

  Ingvar #20
  Jag disputerar i december. Delar av ”Thoughts…” kommer att finnas med som bakgrund till varför EU påbörjade sin satsning på förnybar energi. Avhandlingen kommer sedan att handla mer om hur lösningen i form av biodrivmedel hanterats av olika aktörer (miljörörelse, tankesmedjor, politikernätverk, multinationella bolag, researchinstitut) och hur de agerat i globala nätverk för att påverka frågan politiskt. Bland annat berörs hur miljörörelsen genom resursberoenden agerat som EU:s och ett par inflytelserika medlemsstaterns förlängda arm i att påverka och forma opinion.

 22. Jacob #21
  Intressant. Lycka till med disputationen!
  Hett ämne rent politiskt.

 23. Jacob.
  Nu är jag inte så insatt i den akademiska världen. Vad hamnar disputationen i för vetenskaplig kategori?

 24. Jacob

  Jag blir filosofie doktor om allt går som det ska. Ämnet är Tema teknik och social förändring.

 25. OK. tack.

 26. Peter Stilbs

  Jacob – skicka mig gärna ett ex av avhandlingen. Vore också intressant att vara med på disputationen.

 27. Pehr Björnbom

  Är det inte konstigt att omröstningen om Michael Mann fortfarande ligger kvar på bloggen i fråga. Och det är bara de två sista negativa staplarna som ändras.
  Varför ställer inga upp och röstar till Michael Manns fördel?
   

 28. Bertel

  Peter S
  Du knyter, åter, ihop olika teman med självklarhet, som endast en betraktare av tornseglare, i sin längtan av dess återkomst, kan frambringa.   🙂
  Hoppas musikhälsningen bejakar sommarnattens tonhöjder, på himlavalvets öppna ytor, där halvöppen sovrumsfönster är en del av seglast i lufvirvalnas vingslag, till toner av den nordiska natten,s självklara luftakrobat, den högtflyende tornseglaren, men där, vid din sidan, i sommarnatten, finns toner av vårt fria val, i hennes stillsamma andetag.
  http://www.youtube.com/watch?v=CbgO1O3uiv4&feature=related
        

 29. Bertel

  Pehr Björnbom # 27
  ”Man” och hans ”vänner”kan väl vara vän av SM, med betoning på M, och inget fel med detta.    🙂 

 30. Pehr Björnbom

  Bertel #29,
  Jo, jag tänkte också i de banorna. kanske inte helt fel om du kommit till samma tanke … 🙂
   

 31. Bertel

  Pehr Björnbom # 30
  Fick följande ”Finsk” musikalisk upplevelse ang ämnet.  http://www.youtube.com/watch?v=Jb3qi-1OobE

 32. JonasB1

  Ingemar Nordin,
  Artikeln i ”Science” verkar skriven i Lund.
  http://www.earthsystemgovernance.org/
  Fasansfullt!

 33. Jacob

  Peter #26
  Jag ska se till att ordna ett exemplar till dig. Du är välkommen på disputationen.

 34. Peter Stilbs

  Tack, Bertel och Jacob.

 35. Jacob

  Artikeln från Science borde få större uppmärksamhet och förtjänar egentligen en egen tråd. Det hela har sin grund i ett FN-initierat projekt som har rullat på i tio år (International Human Dimensions Programme). Resultatet ska diskuteras på konferensen ”Planet Under Pressure” i London http://www.planetunderpressure2012.net/och användas under Riomötet i år (Rio+20). Det hela ligger i kontexten att FN initerar ett projekt som har som syfte att utöka FN:s makt och befogenheter. Detta görs under förespeglingen att rädda planeten från klimathotet. Det tål att tänkas på vilka konsekvenser en sådan form av regim skulle få med tanke på hur andra överstatliga samarbeten har utvecklats. Tänker också på hur tankesmedjor som Club of Rome har argumenterat för att demokratiska styrelseformer inte alltid är ideala för att hantera ”problemen”. Detta indikeras också av en del skrivningar som finns i de sju förslagen (mer makt åt G20 att genomföra snabba och effektiva beslut). Inflytelserika tankesmedjor från G20-länderna (som Council on foreign relations och Chatham House) har samtidigt gått samman i ett Council of Councils för att: “find common ground on shared threats, build support for innovative ideas, and inject remedies into the public debate and policymaking processes of member countries.” Från CFR:s global governance programme om globala utmaningar: http://www.cfr.org/global-governance/global-governance-monitor/p18985
  Pressreleasen från Lund: http://www.lu.se/o.o.i.s?id=1383&visa=pm&pm_id=1856
  ”Efter andra världskriget skapades FN och andra internationella organisationer som skulle avvärja framtida kriser. Nu hotas världen av en klimatkris som kan förändra livets villkor på ett oåterkalleligt sätt. Klimathotet kräver starka och effektiva motåtgärder, och därför måste de internationella beslutssystemen och regelverken göras om än en gång.
  De sju åtgärderna handlar om miljöstyrning, dvs hur världen snabbt ska kunna få styr på uppvärmningen innan den passerar farliga brytpunkter. Här är förslagen:
  • Hållbarhetsarbetet måste lyftas upp, exempelvis genom att skapa ett UN Sustainable Development Council direkt under FNs generalförsamling. I detta råd bör G20 – de länder som står för två tredjedelar av världens befolkning och nio tiondelar av dess BNP – få minst hälften av rösterna, så att besluten kan bli snabba och effektiva.
  • FNs miljöorgan UNEP (United Nations Environment Programme) bör också få en viktigare roll inom FN-systemet, på samma nivå som t.ex. Världshälsoorganisationen.
  • Ny teknik med stora möjligheter men också stora risker måste få reglerande ramar. Några exempel är nanoteknik, syntetisk biologi och geoingenjörsteknologi (storskaliga tekniska försök att förändra klimatet).
  • Världens ekonomiska regelverk måste förändras så att miljövänliga produkter och processer gynnas i handelsavtal, tullvillkor etc.
  • Fler internationella beslut måste tas enligt majoritetsprincipen. Att sträva efter konsensus tar för lång tid och gör att ribban sätts efter de minst ambitiösa länderna.
  • Det civila samhället bör få en starkare rådgivande roll i internationella sammanhang.
  • Fattiga länder måste få kraftfullt stöd för att göra de förändringar som krävs.”

 36. Dex

  Ja du…
  Att se folk som oönskat får hjärn- och ryggskador och se det som underhållning måste vara ett resultat av psykisk sjukdom. Det mesta var ju trafikolyckor. Man kanske skulle ställa sig och peka och skratta nästa gång man ser en allvarlig bilolycka om man får se hela förloppet. Nej, jag tillhörde inte den skaran.
  Och det sjukaste av allt är… jag visste vad klippet innehöll och tittade ändå. Dock utan ett leende.

 37. Jacob #35
  Är våra politiker rena ”zombies” som förblindats av vackert tal och hot från celebriteter på den internationella politikerarenan? Jag tycker inte att det är särskilt svårt att se dessa samband medan däremot våra politiker talar om att Sverige skall vara med och ”påverka”. Det är så otroligt naivt så man baxnar. Svenska politiker abdikerar från sitt ansvar att försvara demokratin för att istället delegera uppåt till EU och sedan skylla på EU när de genomför idiotiska beslut. Det är väl så här som revolutioner startar

 38. bom

  #14 Jacob
  Väldigt intressant skrivet. Så SEI startades med Kol&Koks-pengar! Beijerinstitutet minsann – och nu är det skattebetalarna via SIDA) som står för fiolerna. Först nu dyker Du upp här och visar oss att det faktiskt är bl a energibolagen(plus senare politikerkåren (Nato och DOE/DOD ställer jag mig personligen tvivlande till) ) som driver AGW-rörelsen. Då kanske vi skeptiker äntligen kan slippa att förknippas med dessa ”skumma multisar” (fast tobaksindustrin är väl omöjlig att bli kvitt kanske). In your face TTPP – att Du aldrig anade att det fina epitetet ”Big Oil Lackey” var som att spotta i motvind – det kom tillbaka!

 39. Pingback

  […] i Science diskuteras och uppmärksammas ordentligt. Förutom den korta blänkare som fanns i ”Fredagsåterblick” på TCS, så har många utanför Universitetsvärlden kanske inte heller haft möjlighet att läsa […]

 40. Pingback

  […] bok The Hockey Stick and the Climate Wars: Dispatches from the Front Lines. Men när jag läste om det märkliga resultatet av en åsiktsundersökning på webben som Peter Stilbs berättade om förra… så blev jag nyfiken att försöka förstå vad det är i boken som skulle kunna åstadkomma […]