Fredag igen, och vi går mot ljusare tider

INBOX
Ja, i alla fall vad gäller solinstrålningen, men varje vecka är det något nytt att fundera över. Jag hoppas kunna pigga upp er med något från mailskörden senaste veckorna. Tack alla bidragsgivare.
Vintern är ju ännu inte slut, och åtminstone i Schweiz har man på bilprovningen full förståelse för att vissa vill minska sitt koldioxidfotavtryck genom att värma bilen med biobränsle av förstklassig björk. En video av undret kan beskådas här.
20120210stovecar1
20120210stovecar5
Har ni tagit några familjefoton hos professionell fotograf nyligen, förresten? Här är lite inspirerande resultat:
INBOX3429
INBOX3431
INBOX3430
INBOX3434
Ack ja. Vad ska vi hitta på mer? Bertel ! Här är en hyllning till det Finska svårmodet, i Galenskaparnas episka mästerverk från för många år sedan. Jag var så glad över att hitta den igen på YouTube.

Kanske också en galen dam kan roa – synd att ABC-nytt alltid hittar så tråkiga intervjuoffer …

Och så en musikhälsning – det måste bli den här, sorgligt nog – ha annars en bra veckända, alla på TCS.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Pelle L

    Härlig samling Peter!
    Kul att se hur du balanserar på gränsen mellan självironi och lyteskomik.
     
    Med tanke på debatten här på TCS (var annars?) om den ”förnybara” energisektorns effektivitet vill jag bidra med en annan klassiker, Ineffektivitetsvalsen:
    http://www.youtube.com/watch?v=dE6XNqOKsgU

  2. Iven

    Det vidrigt makabra bildmontaget med skelett och statsminister överträffar de mest intrikata oppositionella feltolkningar av statsministerns uttalanden gällande ett framtida individuellt och frivilligt val av tidpunkten då man vill eller kan gå i pension. Det viktiga är väl, att pensionen även vid tidigare tidpunkt är på en rimlig nivå och att en fortsatt arbetsinsats belönas.
    Mycket snart – kanske redan inom några år – kommer det att bli arbetskraftbrist på grund av stora naturliga pensionsavgångar. Då behövs både, välutbildade ungdomar och äldre, som är beredda att frivilligt fortsätta några år till efter 65.
    Sluta att häckla och feltolka personer, som vill ändra villkoren för dem som känner sig starka nog att bidra med sin livserfarenhet några år utöver snittet!    

  3. Karl-Oskar

    Iven # 2
    Om jag har förstått det hela rätt så vill statsministern att anställda skall ha rätt att arbeta till 75. Jag ser här ett problem för arbetsgivare som hellre vill ha in en ung person i företaget men sitter fast med ett gäng gamlingar som vägrar sluta.

  4. Ingemar Nordin

    Ahhh, Whitney Houston! Vem kan undvika att fascineras av hennes fantastiska röst och karisma vid framträdandena? Synd att hon inte fick utvecklas och åldras med värdighet.

  5. Tack Peter!
    Vad gäller # 2 och # 3…..
    Ingen tror väl på allvar att människor som arbetar där kroppen slits ut orkar hålla på tills de är 75 år gamla!?
    Reinfeldts förslag gäller naturligtvis akademiker, som kanske inte börjar sin yrkeskarriär förrän de är 25-30 år gamla.
    Själv tycker jag nog att hela frågeställningen skevar. Man borde utgå från en ”livsarbetstid” (herregud, det låter ju som straffarbete!). Nåväl..
    För resonemangets skull, låt oss säga att denna livsarbetstid bör vara…….45 år.
    Det skulle innebära att de som arbetar med kroppen som insats, dvs de som börjar arbeta i 20-årsåldern går i pension ungefär vid 65 års ålder.
    De som studerar längre, och alltså inte kommer ut i arbetslivet förrän 5-10 år senare, bör naturligtvis också gå i pension senare. Klart som korvspad!

  6. Pelle L

    Iven #2
     
    Du vet väl att det är fredag (= lite plats för lättsamheter)?
    Men kanske hela ditt i sanning imponerande ordstaplande var menat som satir? Svårt ibland att se i text.
     
    Betr. kostnaderna för en åldrade befolkning finns en ny intressant artikel på Newsmill:
    http://www.newsmill.se/artikel/2012/02/15/ldersexplosionen-kar-inte-kostnaderna-f-r-v-rden

  7. Peter Stilbs

    Iven #2. Visst är han feltolkad, och saker ryckts ur sitt sammanhang. Men jag tycker den är rolig ändå. Kanske min humor är för svart för vissa. Själv ska jag gå i pension vid 67; efter det får man ingen lön av staten – men man gå kvar om man drar in externa medel för sin försörjning pch verksamhet. Men visst kunde jag gå kvar längre.
    I USA kan man inte tvångspensioneras i mitt läge – man får inte diskriminera mot ålder.
    Jag har också förståelse för att vissa vill gå efter kanske 45 års slit, och inte orkar längre.

  8. Iven

    Karl-Oskar #3
     Ännu så länge är tanken att erbjuda fortsatt arbete upp till 75 år inte mer än en idé utan klara riktlinjer. Förmodligen regleras detta, om och när det blir verklighet.
    Tror knappast att någon kommer att kunna tvinga sig kvar på en arbetsplats.
    Det hela hanteras väl på frivillighetens grund. Wait and see…
    För närvarande är ju det största problemet ungdomsarbetslösheten, som kräver sina speciella åtgärder. Därför är det lite onödigt att göra nu så stor affär av eventuella ändringar i villkoren för frivilliga variationer för pensioneringen i framiden, även om det kan vara klokt att förbereda allmänheten ”mentalt” för en sådan utveckling. 🙂    

  9. Thomas

    Labbibia #5 ”De som studerar längre, och alltså inte kommer ut i arbetslivet förrän 5-10 år senare, bör naturligtvis också gå i pension senare.”
     
    Ja, något straff skall ju akademiker ha för att de studerar utan lön istället för att börja tjäna pengar.
     
     

  10. Fredagstanke….;-)
    Framtida socialdemokratisk valslogan, kanske redan till nästa valrörelse??:
    De som jobbar med kroppen
    Måste få gå i pension
    Tidigare än de som jobbar med knoppen!
    (hehehe, ja jag vet, den var verkligen dålig) 😀

  11. Karl-Oskar

    Iven # 8
    Redan i dag är det fullt möjligt att arbeta så länge man vill om företaget och den anställde är överens. (privat sektor)
    Jag tror att regeringen ser en möjlighet att skjuta över problemet med en åldrande befolkning på företagen.

  12. Thomas
    Jag tror nog att de flesta akademiker tar igen den ”förlorade inkomsten” så småningom……om inte annat eftersom de kan arbeta tills de är 75-80 år gamla… 😉

  13. Thomas # 9
    Jaha, jag som trodde att de som studerade längre såg det som en investering som bär sig i längden, en garanti för ett bättre betalt arbete, och förmodligen oändligt mycket mer stimulerande.
    Ja, förutom de goddagspiltar som bara gör vad föräldrarna begär av dem, förstås. 😉

  14. Bengt Abelsson

    Det är svårt att tänka sig att det stora flertalet ska kunna få ut mer ”välfärd” ur systemet än det de stoppar in.
     

  15. Ingemar Nordin

    Antag att framtida generationer (mina barn-barns barn t.ex.) kommer att leva i 500 år (ingen orimlig tanke om man ser till den medicinska utvecklingen inom området). Vilken ålder är lämplig för staten att tvinga dem i pension? Eller skulle man helt enkelt kunna låta den enskilde bestämma detta helt själv?

  16. Bengt Abelsson # 13
    Det är väl ungefär där vi kommer in på frågan om tillväxt……..
    Ingemar Nordin # 14
    Jag såg en dokumentär på Discovery (?) för något år sedan, där liknande frågeställningar togs upp. Där menades på fullt allvar att människor förmodligen kommer att kunna leva i över 1000 år så småningom. Allt handlar om att lösa problemet med åldrande celler som gör sämre och sämre kopior av sig själva, alltså det som är själva åldrandet.
    Nå, där hade man räknat ut att sannolikheten för att dö i någon form av olycka, eller bli mördad etc, gjorde att den förväntade livslängden när åldrandets gåta var löst, skulle vara ca 1000 år. Ingen dör då längre en ”naturlig” död……
    Skrämmande framtidsperspektiv?
    Intressant tanke i allafall.

  17. Lennart Bengtsson

    A propos åldrandet och drömmen om det eviga livet så hänvisar jag till Gullivers resor och berättelsen om ”Struldbruggarna” från Luggnagg. Det är ett läsvärt avsnitt liksom Gullivers resor i allmänhet. Jag har faktiskt börjat skriva på en version där Gulliver besöker det nuvarande Sverige men på grund av en myckenhet arbete ligger det tills vidare ofärdigt. 
    Hsn
    LennartB 

  18. Rune

    Jag förstår helt och hållet vad Reihnfelt menar och stöder honom  men tycker ett det var en väldigt rolig bild.
     Jag är en ”knegare” men har blivit erbjuden arbete på kontoret ,på skämt har jag sagt att det finns väl ingen anledning till att en arbetsför person skall sitta på kontor .  

  19. Gunnar Strandell

    Apropå att jobba till 75.
    Det finns människor som är glada om de överlever så länge. En del av dem bygger sin dagliga trygghet på det vi gör här i Sverige.
    http://www.scania.com/media/calendar/2011/scania-driver-competitions/
    I den globala verkligheten vill människor som bor i bergssamhällen i Peru också ha tillgång till varor och bekvämligheter som vi tar för givna.
    Let’s do it!

  20. Gunnar Strandell

    Bommade titeln i länken:
    ”Driving on the Edge”
    Klicka där och få perspektiv på att jobba till 75.

  21. Thomas

    Labbibia #12 I många yrken kan man ta igen förlorad lön, men långtifrån i alla. Prova och gå en utbildning som sjuksköterska och se om du kan räkna ihop det.

  22. Bertel

    Peter S
    Äääääntligen en fredag med dina alster att beskåda/ta till sig.
    Först ang pension och bilden. Jag gillar/hoppas att vi, sk skeptiker, kan se det humoristiska. Ironisk distans till ens ev politiska självbild är klädsamt, oavsätt om bildbudskapet är orättvis.
    Tittade med frugan den ”Finska” avsnitten och skrattade så tårarna rann. Den var klockren.    🙂
    Tänkte efteråt, att hur kommer det sig, att ”vi” Finländare kan skratta åt oss själva(och känna igen oss), när samma drift av andra befolkningsgruppers egenskaper(kiulturella skiljagtigheter) skapar ramaskri och JO anmälningar?
    Avslutar med ett stort tack till dig och musikhälsning med lite ”perkele”. 
    http://www.youtube.com/watch?v=uHVVBiSnnck      

  23. Thomas # 21
    Tja, min svägerska är just det, sjuksköterska, och jag kan nog lugnt säga att svaret är ja, hon kan definitivt ”räkna ihop det”.
    Det är nya tider Thomas, numera kan man jobba även inom den privata sektorn som sjuksköterska……

  24. Thomas #21 och Labbibia #23
    Storebrorsvarning!!!
    Människor får räkna på sitt eget sätt och vi måste göra vad vi kan för att alla ska kunna ”räkna ihop det”!
    Det finns inget alternativ i en strävan för social demokrati.

  25. Bertel

    Thomas # 21
    Nu är du åter ute och cyklar(på dom hala, år efter år, återkommande vinterisarna i mälardalen, som enligt många av sk AGW-siare/troende, skulle vara ett minne blott på 2000-talet).
    Vad vet du om arbetsutbudet för individer med sjukskötarutbildning. Troligen väldigt lite. Du verkar ha agerat i affekt, för att enbart komma till tals, och därav halkat in i ett av många ämnesområden du inte behärskar.
    Jag tar tre individer som exempel i min nära omgivning, och vilka jag har känt ca 25 år, som är sjukskötare i sin grundutbildning.
    Alla har jobbat som syrror inom somatik/psykiatri, men sedan har de avancerat och i dag är en av dem enhetschef, den andre bitr klinikchef och den tredje driver terapimottagning i egen regi och de tjänar bra, vääääldigt bra.
    En liten musikhälsning som bejakar ämnet.
    http://www.youtube.com/watch?v=4lD0j8Df_uE
    Ha en trevlig helg.   🙂   
              

  26. Bertel # 25
    Klart passande länk där! Hehehe…. 😀

  27. Bertel

    Labbibia # 23
    Du får den nyare versionen gällande muikhälsningen till Thomas.   🙂  
    http://www.youtube.com/watch?v=kHAWhpcmYQU
    och en till med hår som ”blänker”.
    http://www.youtube.com/watch?v=LzUQZw3wfro
      

  28. ThomasJ

    Inte helt ot – i vanlig ordning knivskarpt/skalpellerat/ beskrivning della Donna L.:
    http://nofrakkingconsensus.com/2012/02/17/big-oil-money-for-me-but-not-for-thee/
    Mvh/TJ

  29. Håkan Bergman

    Tror nog att mycket av dagens ”pensionsmissnöje” bottnar i politikernas oförmåga att tala om hur ekonomiskt ohållbartt vårt gamla system var. Tänk efter, 30 år räkna bara dom 15 bästa och få full pension på det, finns inget pensionssystem som pallar det i längden. Så sluta jämföra med det gamla systemet, inte många årskullar fick ut det fullt ut.
    Nåt roligare, vedeldade Volvon, hoppas den är riktigt dragig om han tänker sig att ”natta” i den. Lite längre ner på samma sida finns den här:
    http://dailypicksandflicks.com/2012/01/14/homemade-car-parking-sensor-video/
    Räknas både killen i bakluckan där och ”volvohimmler” som ”nya gröna jobb tro”? 

  30. tty

    Iven #2
    ”Mycket snart – kanske redan inom några år – kommer det att bli arbetskraftbrist på grund av stora naturliga pensionsavgångar. ”
    Kolla befolkningsstatistiken. Fyrtiotalisttoppen var 1945, de fyller 67 i år. Från och med nu fram till ca 2025 kommer pensionsavgångarna att minska för varje år som går. 

  31. Thomas

    Bertel #25 visst finns möjligheten att avancera i alla branscher, men nu är det dock så att alla inte kan bli chefer, då blir det ingen kvar att chefa över. (I viss mån kan äldre chefa över nyutexaminerade, men om det inte skall vara en extremt topptung organisation räcker inte det). Men kanske kan man motivera folk att ta utbildningar med att locka med en hyfsad chans att få något av de välavlönade jobb du beskriver så småningom. Folk köper ju lotter också.

  32. Bertel

    tty # 30
    I de flesta frågor har du beresta kunskaper i dina inlägg(utöver sakkunskap) och i denna, är ditt svar, klockren, trots statistisk innehåll.
      
    En musikhälsng med text som ”berör” ovannämda.   :)http://www.youtube.com/watch?v=DTy3WA0Pq8M&feature=ymg
        

  33. OT: Uppsala Nya Tidning publicerade just en rad nya debattinlägg i klimatfrågan:
     
    Carl-Gustaf Ribbing: ”Vetenskaplig skyldighet att ifrågasätta” http://www.unt.se/debattspecial/vetenskaplig-skyldighet-att-ifragasatta-1668285.aspx
     
    David Gee: ”Sluta aldrig att ifrågasätta” http://www.unt.se/debattspecial/sluta-aldrig-att-ifragasatta-1668277.aspx
     
    Rickard Berghorn: ”Klimatvarningar ingår i en politisk tradition” http://www.unt.se/debattspecial/klimatvarningar-ingar-i-en-politisk-tradition-1668279.aspx
     
    Min insändare fick en bisarr underskrift på grund av att redaktören blev mycket förvirrad när jag länkade till <a href=”http://nymodernism.wordpress.com/about/”>denna sida</a> för att förklara vem jag var. Nåja, poängerna i insändaren framgår ändå.

  34. Bertel

    Thomas # 31
    Först, tack för svar trots min lätt raljanta formulering i skrift.
    Men du har väl gjort ”karriär” och har lön därefter? eller hur? och inget fel med detta. 
    Utan att gå in i det politiska resonemanget(ditt inlägg ovan bejakade det barsnliga, sk politisk sandlåderetorik), så har du med sjukskötarlegitimation, möjligheter att välja, var/hur/när du vill arbeta och valmöjligheterna inom hälsovården/sjukvården/servicesektorn mm är nästintill oändliga.     

  35. Bertel

    Rickard Berghorn # 33
    Läste din artikel och uppskattade innehållet och retoriken.  🙂
    Två anmärkningar utifrån läsarperspektiv(högst personlig reflektion).
    Rubriken ”Politisk tradition” buntar ihop alla politiker oavsätt färg och ideologi, var det meningen?
    För det andra kan skriftspråket, i viljan av att vara kunskapförmedlande, som tex följande ur artikeln, ” Problemet är förstås att hypotesen inte kan falsifieras på samma tydliga sätt som andra vetenskapliga teorier, utan verifieras utifrån antaganden och uppskattningar”, vara svårtolkad för den breda allmänheten. 
       

  36. Pelle L

    Thomas #30
    Kanske idé att jämföra utbildning/arbetsmarknadsläget
    Det är väl ungefär så här: Läkare tjänar multum (kanske ungefär vad de är värda) men sköterskor tjänar allmosor (mycket mindre än vad de EGENTLIGEN är värda).
     
    Titta på utbildningssituationen.
    Hur många utbildningsplatser finns det för läkare?
    Hur många utbildningsplatser finns det för sjuksköterskor?
    Hur påverkar tillgång/efterfrågan lönen?
    Go figure!

  37. Bertel

    Pelle L # 36
    Vet du vad det är för skillnad mellan läkare och gud?   

  38. Pelle L

    Bertel #37
     
    Va? Vad då skillnad?
     
    Nu är du väl bara ute för att marknadsföra det vanligaste bloggordet: Hittepå

  39. Bertel

    Pelle L # 38
    Gud vet att han inte är en läkare.   😉
    Vet du vad är det för skillnad mellan allah och en läkare?   

  40. Når vi nu er lidt ud i det finske. Og sangen til den er rigtig god.
    Håber det kommer med korrekt, ellers er det her.
    http://www.youtube.com/watch?v=RJvw4ZvCXnk

  41. Bertel #35: ”Två anmärkningar utifrån läsarperspektiv (högst personlig reflektion).
     
    Rubriken ”Politisk tradition” buntar ihop alla politiker oavsätt färg och ideologi, var det meningen?”
     
    Jag satte inte rubriken, men jag tycker nog den stämmer. Paret Ehrlich på 70-talet (överbefolkningsdebatten) var socialistiskt orienterade, men flirtade också med högerpolitiska idéer.
    ”För det andra kan skriftspråket, i viljan av att vara kunskapförmedlande, som tex följande ur artikeln, ’ Problemet är förstås att hypotesen inte kan falsifieras på samma tydliga sätt som andra vetenskapliga teorier, utan verifieras utifrån antaganden och uppskattningar’, vara svårtolkad för den breda allmänheten.”
     
    Stämmer säkert. Hur som helst vände jag mig till en skribent som titulerade sig själv som fysiker. Han kommer antaglgen att anstränga sig stort för att låtsas inte förstå vad jag skrev 😉

  42. Bertel

    Pelle L # 38
    Tyvärr gick det humoristiska innehållet i frågan ev förbi i nattens dimma, men jag ville enbart följa trådens fredagstoner, och gällande frågan nummer två ” vad är det för skillnad mellan allah och en läkare” är svaret, det finns bara en gud.  🙂
    Och som avslutning en påminnelse om fördommar och framtidstro(har sett denna klipp flertalet gånger och än blir jag berörd).
    http://www.youtube.com/watch?v=RxPZh4AnWyk  

  43. Bertel

    Rickard Berghorn # 41
    Tack för tydliggörande och eftersom vi/du/jag ibland ligger i motvind i klimat/mat frågor(är en av sk lchf-fans, tack vare Annika) så jag lägger en musikhälsning med livsbejakande toner.
    http://www.youtube.com/watch?v=uEBBGSgO16M&feature=related   

  44. Bertel

    Svend Fredinansen # 40
    Haaa, haaaa, helt ljuvlig film.   🙂 

  45.  
    Bertel #42:”Tack för tydliggörande och eftersom vi/du/jag ibland ligger i motvind i klimat/mat frågor (är en av sk lchf-fans, tack vare Annika)”
    De som har gett Annika Dahlqvist dåligt rykte är skräp- och skittidningar som Aftonbladet och Expressen; det räcker med att läsa vad hon själv skrivit för att avgöra att hon helt uppenbart varit utsatt för en förtalskampanj som underblåsts av den lilla föreningen VoF. Det var hon och ingen annan som införde LCHF i Sverige och gjorde det salongsfähigt, även om andra numera försöker ta äran ifrån henne.
     
    Jag tog parti för LCHF och emot svininfluensahysterin redan på ett tidigt stadium. Det kommer också att visa sig att jag/du/vi har rätt i klimatfrågan, det tvivlar jag inte en sekund på. Frågan är bara vilka opportunism-psykologiska drivkrafter som driver den motsatta uppfattningen; för oss andra räcker det med att ha koll på vetenskapshistorien för att inse att CO2-hypotesen inte på något sätt måste vara sann, bara för att klimatforskare själva påstår det.

  46. Thomas

    Bertel #34, varför går du inte tillbaka till Labbibias inlägg som jag bemötte och tolkar vad jag skrev utifrån detta?

  47. Plötsligt står allt klart för mig!.
    Tänk att lösningen kan vara så enkel……
    Jag köpte helt enkelt nya läsglasögon! 😀

  48. Bertel

    Labbibia # 47
    Haaa,haaaaa. Åldern har sina för och nackdelar. 
    Nu kommer allt bli ”rätt” igen. Lyssna på orden och njut.   🙂
    http://www.youtube.com/watch?v=HagzTRmUBIE