Fredag är här igen

spot9
Ovanligt svårt denna vecka att hitta roliga saker att pigga upp mig själv och andra med, innan man utsätts för melodifestivalspektaklet igen. Själv tittar jag inte – jag bara hatar denna typ av musik – och dansband. Sorry om jag sårar någon – smaken är som baken delad, heter det väl.
Den enda behållningen brukar för min egen del vara att betrakta den slutliga omröstningen i Eurovisionfinalen – efter musiken, alltså. Intressant psykologi…
Mycket av mitt fredagsmaterial kommer annars från en supplier i Australien, där det verkligen inte varit någon höjdarsommar. Kanske därför jag inte har så mycket input.
I går var det för en gångs skull sol där i Sydney. Annars har det regnat och varit kallt. Och klimatforskarna var nyss eniga – det blir ju bara torka och värmeböljor. Jo, dom tror säkert på er nu, i Queensland och nu i New South Wales.
Kul spindlar där nu, förresten… Så här skyddar de sig för regnen:

Här i Sverige löper allt på som vanligt. Man tycker det mesta verkar som en overklig dröm, bl.a. vår Miljöministers framträdanden under veckan, i radio och i eget inlägg på Newsmill i dag.
Jag förstår egentligen inte hur dessa politiker funkar, det är helt förutsägbart att hon också skulle bli totalslaktad, liksom många andra politiker som skrivit liknande inlägg senaste tiden i DN och SvD. De avslöjar ju bara sin egen okunnighet och dumhet, och retar upp folk ytterligare. Någon positiv effekt för den egna saken kan de inte räkna med. Slutsatsen måste bli att de lever i en total drömvärld.
USA verkar vara på en mer sansad väg – denna bild är ett par år gammal, men passar i dag i Sverige.
untitled
Ja, vad finns det för andra roliga nyheter? Många har väl önskat att vissa snörrika Hollywoodkändisar och popmusiker med egna jetplan, helikoptrar, slottsliknande villor etc – men med pekpinnelik ”miljöprofil” utåt i känd Al Gore-stil kunde sluta hyckla för egen del, och dra dit pepparen växer. Regissören James Cameron har varit en av de mest talföra – och det verkar nu som om han sköter det själv. 50 år efter det att Trieste nådde Marianergraven på 11 km djup, ska han söka sig på det ensam.
Visserligen finns ingen peppar där, men symboliken är densamma. Betänk att det är ett tryck på ca 1100 kilo per kvadratcentimeter därnere.  Beundransvärt, modigt eller korkat? En annan i samma fålla, Richard Branson (han med Virgin etc) har hoppat på samma idé, men med 3 mans besättning…
Ja, en del tycks vilja förkorta sina liv. Här är annars ett trick från Östern om hur män på ett enkelt sätt kan förlänga sitt liv med 5 år. Sorry, kvinnor … 😉
För att lösa Jordens livsmedelskris har här kommit ett genialt förslag. Mal ner insekter till ett pulver, och kör detta sedan genom en 3D-printer, till önskad sintrad form (tabletter eller vad). Nej – det är inte 1 April ännu.
Ska ni ut och köra i helgen? Om er hund uppför sig så här, kanske ni borde kolla synen eller åldern?
image001
I alla fall talar hon inte i mobilen, utan verkar koncentrerad på omgivningen … Konstigt annars hur Sverige (och Albanien?) fortsatt kan tillåta mobilbabbel utan hands-free? Man skyller nu på att forskarna ska ha funnit att det inte gör någon skillnad – även några på KTH har hoppat på detta. 30 miljoner från EU får de också: ”Snart behöver Du inte trotsa SMS-förbudet”.
Frågan är ju egentligen fel ställd – man ska koncentrera sig på körningen och omgivningen – inget annat – men jag lämnar det därhän, övertygad om att det finns vissa TCS-läsare som gärna kommenterar, vi har haft det uppe tidigare… Så var det sist, i alla fall.
Ska ni spela dataspel i helgen?  Nu finns det populära spelet ”Sim City” med klimatstuk – lägg in Dina egna oåterkalleliga klimatförändringar, och skapa värmeböljor, snöstormar och översvämningar… Sten Bergström, kanske något?
Nej – det blev väl inte så mycket roligt i dag, men kanske något att tänka på eller diskutera. Jag har annars en samling fräckisar som kom i veckan från en svensk leverantör – men det är nog bara denna av åtta, som jag vågar ta in här på TCS…

 • En äldre dam blev intervjuad på ålderdomshemmet.
  -Säg mig fru Olsson, när hade ni sex senast?
  -Tja. Det var nog kring 1945…..
  -Jaha då är det rätt så länge sen?
  -Ni ungdomar har inget begrepp om tid….klockan är inte mer än 2030 !

Musikhälsning? Tja, kanske denna matchar dagens material:

den användes som filmmusik i Donnie Darko. (Jag tror mig också minnas att jag använt den tidigare).
Hoppas ni får en bra helg – det ska visst bli rätt varmt, jämfört med vad vi haft.
Just när jag tänkte släppa detta inlägg kom lyckligtvis lite bidrag från PR-firman Westanders – som har i uppdrag att göra propaganda å Naturvårdsverkets vägnar. Humor i den högre skolan… Ack Ja. Här är ett av dem:

 • Vindkraft billigare än kol El från vindkraft och andra förnybara källor är cirka 30 procent billigare än el från ett nytt kolkraftverk enligt en rapport av Michigan Public Service Commission, skriver Miljöaktuellt.
  American Wind Energy Association (AWEA) skriver att de genomsnittliga kostnaderna för förnybar el är 91 dollar per megawattimme över hela livscykeln, medan siffran för ett kolkraftverk är 133 dollar per megawattimme.
  Läs artikeln i Miljöaktuellt
  Läs mer på AWEA:s webbplats

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. B Wisser

  Tack
  Ett sant nöje att läsa detta!
  Th(= Trevlig Helg)
  Besser W   

 2. Thomas

  En fin kortfilm att titta på:
  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Adzywe9xeIU
   
  Den som vill ha något mer seriöst kan fundera på vad Lindzen tänkte på när han gjorde det här diagrammet:
  http://www.realclimate.org/index.php/archives/2012/03/misrepresentation-from-lindzen/#more-11099

 3. Thomas #2
  Verkligen jättefin kortfilm!
  Tack!

 4. Pehr Björnbom

  Thomas #2,
   
  Prisvärd humoristisk kortfilm som uppenbarligen prisats:
  http://www.imdb.com/title/tt1778342/
   
  Inslaget från Real Climate kan ju också ses som stor humor men inte fullt lika begripligt. De har uppenbarligen svårt att hitta något substantiellt att kritisera Lindzen för.
   

 5. Thomas

  Pehr #4 ” De har uppenbarligen svårt att hitta något substantiellt att kritisera Lindzen för.”
   
  Det är märkligt hur totalt oförmögen du är att erkänna att de på din sida gör dumheter, även när det rör sig om grova sådana. Du har inga problem med att Lindzen anklagar GISS för att manipulera data baserat på ett felaktigt argument där han blandar ihop olika temperaturindex?

 6. Pehr Björnbom

  Thomas #5,
   
  Vad synd! Nu låter du ditt vi och domtänkande ta över från fredagskulsnacket, jag vet inte ens vad du menar med uttrycket ”din sida”.
   
  Jag bara förmedlade den känsla jag fick av att Real Climates drapa var löjlig eftersom saken de tog upp är så komplicerad att förklara (jag orkade inte ens ta till mig förklaringen) och verkar så obetydlig i det stora hela som Lindzen diskuterar i sitt föredrag.
   

 7. Håkan Bergman

  Men visst är det kul att vindkraft är så lönsamt. Kan vi få slippa subventionera den nu?

 8. Jättetack Peter!
  För mig är dina ”fredagsbetraktelser” verkligen något extra!
  Trött, både i kroppen och knoppen, efter en intensiv arbetsvecka, har de blivit något av en ventil……ett gott skratt, som snabbt får de fysiska spänningarna ur kroppen, och (som i dag) bra musik, som får de psykiska spänningarna ur knoppen!
  Apropå bra musik, den här vill jag gärna dela med mig av. ”Celtic Woman” sjunger  Scarborough Fair……Många har känt sig kallade, men ingen gör det bättre än så här!
  Det är så inih-te vackert, och med en röst renare än tonen från ett kristallglas, så sopar denna version banan med Roger Whittakers, Simon & Garfunkels etc etc…..
  Lyssna och njut!
  http://www.youtube.com/watch?v=wiZJP_XLmrQ

 9. Thomas

  Pehr #6 Om du inte förstått hur du sitter fast i ett vi och domtänkande saknar du helt självinsikt. När det gäller något om Mann så lusläser du rapporter för att hitta ett ”regrettable” som du kan tolka som han är skyldig fast utredningen kom fram till att han var oskyldig. När det gäller Lindzen orkar du inte sätta dig in i vad frågan gäller men anser dig ändå kunna säga att kritiken måste vara betydelselös.
   
  Här en kortversion: Lindzen anklagar GISS för datamanipulation och visar på ett graverande diagram över hur deras temperaturrekonstruktion har förändrats mellan 2008 och 2012. En kontroll visar att någon sådan förändring inte skett. Däremot kan man få en kurva snarlik Lindzens om man tar skillnaden mellan temperaturökning för jordens landyta och för hela jorden inklusive hav.

 10. Thomas.
  Fin kortfilm!

 11. Pehr Björnbom

  Thomas #9,
   
  Du tycks har missförstått mig. Jag hävdar i #6 att du har fastnat i ett vi och domtänkande, men det var menat på ett lite skämtsamt sätt så här på fredagskultråden.
   
  När det gäller något om Mann så lusläser du rapporter för att hitta ett ”regrettable” som du kan tolka som han är skyldig fast utredningen kom fram till att han var oskyldig.
   
  Om du tänker efter och går tillbaka och tittar på vad vi verkligen har diskuterat så skall du finna att du har fel. Du blandar ihop olika saker. Följande video kanske kan var till ledning:
  http://www.youtube.com/watch?v=8BQpciw8suk
   
  Lindzen talar i sitt föredrag om klimatfrågan som rör om havsnivån skall stiga upp till 6 meter eller inte, om vi skall utsättas för enorma stormar som i din kortfilm eller inte, om vi skall gå under på grund av enorm hetta och enorm torka eller enorma översvämningar.
   
  Detta skall ställas emot de problem som har att göra med att Lindzen kanske eller kanske inte misstagit sig när han observerat konstigheter i GISS data.
   
  Vilka problem är av störst betydelse anser du?
   

 12. Mitt fredagskul med hundar hamnade fel, på Metro

 13. Håkan Bergman

  Inte fredagskul precis, men positivt. Ingen har väl undgått att märka att det är minst sagt motigt för MP, C och V på debattsidorna nu, inte ens på självaste Pravda får dom särskilt mycket medhåll:
  http://www.aftonbladet.se/debatt/article14500679.ab
  Synd om katten f.ö. Bud Light? Går det verkligen att tunna ut det ”ölet” mer?

 14. Jag länkar till ytterligare en låt i kväll. När den här låten låg på ”Tio i topp” var jag 11 år gammal. Ändå minns jag den mycket väl, kanske finns det någon slags igenkänningens vemod i den, inte vet jag? Men en vacker låt, och en fantastiskt bra text är det.
  http://www.youtube.com/watch?v=L8XQZYIiNgo&feature=related
  Peter Sarstedts nästa, och sista(?), hit i Sverige hette ”Take off your clothes”….hmmm…….den kanske vi ska hoppa över här? 😉

 15. Thomas

  Pehr #11 Vi har redan ältat den där missledande videon tillräckligt, men som sagt, för dig är inget misstag för litet för att ältas till leda när det handlar om sådant du anser att ”dom” har gjort fel.
   
  När det däremot handlar om vad ”vi” har gjort, då drar du direkt fram att Lindzen sa så mycket som du anser vara vettigt, och dessutom vägrar du ta ställning till om Lindzen gjort fel så det blir ”kanske eller kanske inte misstagit sig” (fast, allvarligt talat Pehr, när du uttrycker dig så om en på din sida är rätt uppenbart vad du egentligen anser).
   
  ”Vilka problem är av störst betydelse anser du?”
  Skulle det vara en ursäkt? Man får ljuga för den goda sakens skull, typ?
   

 16. Läs kommentarerna till Miljöministerns inlägg på Newsmill!! Hon blir mosad!:D
  Vi måste få ett ”klimatrealistiskt” parti i Sverige! Ek, Lööf och Hatt – suck!

 17. Håkan Bergman #13
  Fast jag tycker att långa transporter inte har något på vägarna att göra, de ska gå på järnväg.
  Det är framför allt säkrare rent trafikmässigt och sliter mindre på vägarna också. De är monster redan idag, låt dem för tusan inte bli än längre! 
        

 18. Pehr Björnbom

  Thomas #15
   
  Jag anser att Richard Muller har rätt i den kritik som han framför i videon. Jag ville också påminna dig om att det är CRU och Jones som Muller kritiserar och som vi har diskuterat i samband med ordet regrettable som kommer från Oxburghrapporten.
   
  Mann har skrivit följande i sin bok enligt ett blogginlägg:
   
  There was one thing Jones did in his WMO graph, however, that went beyond what we had done in our Nature article: He had seamlessly merged proxy and instrumental data into a single curve, without explaining which was which. That was potentially misleading, though not intentionally so; he was only seeking to simplify the picture for the largely nontechnical audience of the WMO report.
   
  Mann är alltså noga med att framhålla att han inte skall kritiseras för WMO-kurvan, vilken är den kurva som Oxburghrapporten fann regrettable och som Muller kritiserar i videon.
   
  Här är en video där Michael Mann talar om sin nya bok och bland annat påpekar fenomenet att en an icon in the climate change debate … often gets fiercly attacked.
   
  En framstående klimatforskare som verkligen kan betecknas som an icon in the climate change debate och som ofta har blivit fiercly attacked är just Richard Lindzen som presenterar några av sina huvudargument i denna video.
   

 19. Stephen Graye

  Funderar lite på ämnet hands-free du tar upp. Det går ju att problematisera det en smula, vilket jag gärna gör eftersom jag är emot onödiga förbud hit och dit. Du skriver att man bör göra det olagligt att tala i mobiltelefon när man kör bil p.g.a att man bör koncentrera sig på bilkörningen, det känns som att du blandar ihop det en smula. Om talandet i sig (oavsett om det sker direkt i en mobil eller via en handsfree) inverkar på koncentrationen. Då måste man förstås förbjuda allt tal i bilen, även till en passagerare. Förmodligen även förbjuda stereo, GPS och tärningar i backspegeln. 
  Om man istället tänker sig att man inte kan framföra ett fordon med bara en arm då den andra håller telefonen bör man samtidigt förbjuda enarmade att köra samt allt annat (typ äppelätande) som upptar en hand.  
  Tänker jag knas? 

 20. Thomas

  Pehr #18 du har rätt i att det inte var Mann som du syftade på med ditt ”regrettable”, där slarvade jag, och därigenom lyckas du slingra dig undan att ta ställning till Lindzens senaste tabbe. 
   
  Din video med Lindzen var ju upplysande *ironi*. Han sa ju absolut ingenting av intresse, vilket var tunt t o m för honom. Lite allmänt svammel om att jordens klimat varierat. Han drog upp Faint Young Sun paradox, men ”glömde” nämna att atmosfärens sammansättning var helt annorlunda då och att den innehåll långt mer CO2 än idag. Han körde med gamla halmdockan om att några skulle tro att CO2 är enda faktorn som kan påverka klimatet.

 21. Pehr Björnbom

  Thomas #19,
   
  Kul att du medger att du hade fel! Samtidigt bekräftar min observation att du använder retorisk förstärkning av dina ofta svaga argument, i detta fall för att omdirigera uppmärksamheten på ditt eget fel till det som du anklagar mig för, att slingra mig undan att ta ställning till Lindzens senaste tabbe.
   
  Det sista är också kul för där bekräftar du min observation om att Lindzen är en ikon i klimatdebatten som ofta utsätts för mer eller mindre ohederliga attacker.
   
  I det här fallet påstår du helt fräckt att det Lindzen säger är ointressant, men du tror nog inte på detta själv. Det är så att säga en obligatorisk nedsättande kommentar som du upplever att du bör komma med eftersom du anser dig representera någon slags bättre sida i klimatdebatten än Lindzen.
   

 22. Håkan Bergman

  Lena #17
  Jo men timmertransporter handlar om 10-20 mil, om man tycker det är långt kan ju diskuteras. Att bygga ett järnvägsnät för såna transporter är knappast realistiskt, men man utnyttjar redan befintligt järnvägsnät där det är möjligt.

 23. Thomas

  Pehr #20 ”I det här fallet påstår du helt fräckt att det Lindzen säger är ointressant, men du tror nog inte på detta själv.”
   
  Det han sa i den där videon var totalt ointressant där det inte var direkt missledande. Detta är vad jag anser oberoende av dina små psykologiska analyser av vad jag egentligen tror.
   
  ”Lindzen är en ikon i klimatdebatten som ofta utsätts för mer eller mindre ohederliga attacker.”
  Lindzen är den mest kända klimatforskare ni har på er sida, därigenom antar jag att man kan kalla honom en ikon, och därför blir också kritik mot honom som man märker här en väldigt känslig fråga. Att någon kritiseras är dock inget bevis för att han har rätt. Trots alla inlägg du skrivit har du konsekvent slingrat dig undan sakfrågan om hans senaste tabbe vilket jag finner väldigt upplysande.

 24. Inte så värst mycket fredagskul inte.
  Q:  Doctor, I’ve heard that cardiovascular exercise  can prolong life. Is this  true?
  A: Heart only good for so  many beats, and that it…. Don’t waste on  exercise. Everything wear out eventually. Speeding  up heart not make you live longer; it like saying  you extend life of car by driving faster. Want to  live longer? Take  nap.
  Q: Should I  reduce my alcohol  intake?
  A: Oh no.  Wine made from fruit. Brandy distilled wine, that  mean they take water out of fruity bit so you get  even more of goodness that way. Beer also made of  grain. Bottom up!
  Q: How can I  calculate my body/fat  ratio?
  A: Well,  if you have body and you have fat, your ratio one  to one. If you have two body, your ratio two to  one.
  Q: What are some of  the advantages of participating in a regular  exercise  program?
  A: Can’t  think of single one, sorry. My philosophy: No  pain…good!
  Q:  Aren’t fried foods bad for  you?
  A: YOU NOT LISTENING!  Food fried in vegetable oil. How getting more  vegetable be bad?
  Q : Will sit-ups help  prevent me from getting a little soft around the  middle?
  A: Oh no!  When you exercise muscle, it get bigger. You  should only be doing sit-up if you want bigger  stomach.
  Q: Is chocolate bad  for me?
  A: You  crazy?!? HEL-LO-O!! Cocoa bean! Another vegetable!  It best feel-good food around!
  Q: Is swimming good  for your  figure?
  A: If  swimming good for figure, explain whale to  me.
  Q:  Is getting in shape important for my  lifestyle?
  A:  Hey! ’Round’ is  shape!
  Well… I hope  this has cleared up any misconceptions you may  have had about food and diets.
  And  remember:
  Life  should NOT be a journey to the grave with the  intention of arriving safely in an attractive and  well-preserved body, but rather to skid in  sideways – Chardonnay in one hand – chocolate in  the other – body thoroughly used up, totally worn  out and screaming ”WOO-HOO, what a  ride!!”
  AND…..
  For  those of you who watch what you eat, here’s the  final word on nutrition and health. It’s a relief  to know the truth after all those conflicting  nutritional studies.
  1.  The Japanese eat very little fat and suffer fewer  heart attacks than  Americans.
  2. The  Mexicans eat a lot of fat and suffer fewer heart  attacks than  Americans.
  3. The  Chinese drink very little red wine and suffer  fewer heart attacks than  Americans.
  4. The  Italians drink a lot of red wine and suffer fewer  heart attacks than  Americans…
  5. The  Germans drink a lot of beer and eat lots of  sausages and fats and suffer fewer heart attacks  than Americans.
  CONCLUSION: Eat and  drink what you like. Speaking English is  apparently what kills you.

 25. Peter Stilbs!
  Låt oss inte dra alla politiker över samma kam.
  Jag hörde infrastrukturministern i morse, och hon balanserade skickligt mellan de synpunkter som fanns i auditoriet och jag tror att vi alla kände att hennes beslut kommer att vara välgrundade och förankrade.
  Håkan Bergman #13 och Lena Krantz #17
  Catharina Elmsäter-Svärd talade vid avslutningen av ETT-projektet.
  I diskussionen ville Lillemets att man istället skulle satsa på inlandsbanan, (mellan Munksund och Piteå?) och hon fick frågan om hon också är motståndare till elektriskt drivna lastbilar bara för att de rullade på gummihjul. Någon sa också att det gäller att hålla isär mål och medel.
  Gunnar Malm, trafikverket,  konstaterade att vägnätet ligger nästan öde på natten och att det öppnar möjligheten att köra långa fordonståg när tekniken är mogen.
  ETT-bilen har visat en möjlig väg och fortsättning kommer.
  Länk:
  http://www.skogforsk.se/sv/forskning/Logistik/ETT-Modulsystem-for-Skogstransporter/

 26. Håkan Bergman

  Ingvar #23
  Fast om man mäter trafikolyckor per tidsenhet så måste det ju vara så att sannolikheten för att råka ut för en olycka minskar ju fortare man kör, och då borde bilen hålla längre.

 27. Gaupa

  Labbibia # 14
  Ååh, tack för den påminnelsen!
  Den låten var en favorit.Jag levde mig väldigt in i den texten, som tonåring,
  minns jag. 🙂 Hade alldeles glömt…

 28. Håkan!
  Visst. Det är som i korsningar utan lysen. Ju fortare man kör genom korsningen desto kortare tid är men i den och därmed minskar risken för att man krockar i korsningen.
  Plattan i mattan!!
  🙂

 29. Pehr Björnbom

  Thomas #22,
   
  Du har rätt i att jag inte är någon psykolog eller någon större människokännare så jag kan helt ha missbedömt vad du tror på. Men alla dina retoriska men ovetenskapliga påståenden förvånar mig.
   
  Du skriver att jag inte gett min syn på sakfrågan angående hur Real Climate behandlade Lindzens föredrag. Men det har jag ju utrett i kommentar #11 där jag också ställde en fråga. Men din retoriska fint är då att inte låtsas om detta.
   
  Du har helt rätt att man inte har rätt bara därför att man får kritik. Jag antar att du lärt dig av egen erfarenhet här på TCS 🙂
   
  Ur saklig synpunkt är denna typ av retoriska påståenden nästan helt värdelösa, enligt min åsikt i varje fall. De bidrar inte till en saklig diskussion.
   
  Som kompensation för att jag och Thomas har sabbat fredagskul så har jag denna musikhälsning som en liten utmaning till Peter eftersom det var en vinnare i Melodifestivalen:
  http://www.youtube.com/watch?v=I189FF4SNGg
   

 30. Den här för i morgon  🙂
  http://www.masterresource.org/2012/03/perc-fme-action/

 31. pekke

  Thomas #2
  Underbar film/video !!
   
  Katten med ölen vore ett perfekt husdjur till mig !  😉
   

 32. Gunnar Strandell

  Lena #17
  Det drivs också projekt för att köra längre godståg genom Sverige.
  Jag har hört tals om 800 meter i längd och att svårigheten ligger i mötessträckor och längden på rangerbangårdar och platser för lastning eller lossning.
  Man har döpt projektet till ”Elvis” så en googling ger 203 miljoner träffar, varav tre är relevanta. Så kan det gå när ”SJ-gamle vän” döps om till ”Green Cargo”och vill vara modern, dvs höra till 1950-talet!
  Musik och text av Stefan Demert och Jeja Sundström:
  http://www.youtube.com/watch?v=L5zcxOlXBjY&feature=related

 33. Toprunner

  H.B. <#26: Skönt att det är fler än mig som uppmärksammat detta statistiska dilemma. Plattan i mattan spar liv.
   
  När du når nästa nivå börjar du också att fundera på vitsen med att förbruka energi via bilars halvljus trots att det är fullt dagsljus.
   
  Politiskt korrekta vägar äro outgrundliga.

 34. Ingvar E # 24
  God Morgon!
  Hahaha…..Stort tack! Helt enkelt lysande!

 35. Thomas

  Pehr #29 du fortsätter att försöka avleda uppmärksamheten från Lindzens tabbe. Du är inte helt oäven på den typen av retorik, men snyggt är det inte.

 36. Labbibia
  God morgon 🙂
   

 37. TopRunner #32
  Nu vet jag inte om det är sant men bakgrunden till halvljus på dagtid påstås komma från USA:s Greyhound bussar, De hade (har?) en jätteflotta av bussar som trafikerar hela USA. De hävdade att de sänkt olycksfrekvensen signifikant genom att införa halvljus-regeln.

 38. Blev nyfiken på det här med varselljus och sökte lite. Hittade en EU-rapport från 2003. Om den är pålitlig undandrar sig min bedömning, litar ine på nåt som ommer därifrån
  http://ec.europa.eu/transport/roadsafety_library/publications/DRL_Final_Report_Oct_2004.pdf

 39. tty

  Lena Krantz #17
  ”Fast jag tycker att långa transporter inte har något på vägarna att göra, de ska gå på järnväg.”
  Som i USA då, där 50% av godstransporterna går på järnväg. Men då skall man ha klart för sig att priset för det är att inte köra några persontransporter på järnvägen. Att försöka blanda gods och passagerare på samma spår minskar nämligen drastiskt järnvägens kapacitet (om man inte är villig att acceptera att persontågen hastighetsmässigt anpassar sig till godstågen, som man t ex gör på den Transsibiriska järnvägen). 

 40. Skogsmannen

  Tomas #35!
  Angående retorik!
   
  Pehr har väl förstått att tala med bönder på bönders vis och med de lärde på latin.  🙂

 41. Bertel

  Peter S
  Tack för denna fredagsbetraktelse, som med sitt lågmälda ton, får mig att dra på smilbandet åter.   🙂
  Jag tar rygg på fredagstankar och bjuder på följande rader som är hämtade från inskcikade mail.
  Vid senaste inköpsrunda i mataffären, ,föreslog kassörskan(ung,)att jag skulle köpa, sk flergångskassar av plast, eftersom vanliga plastpåsar inte är bra
  för miljön.
  Jag bad om ursäkt och förklarade att vi inte hade det här
  miljötänket i våra dagar.
  Kassörskan svarade att det är problemet. ”Er generation
  brydde sig inte tillräckligt för att bevara miljön till kommande generationer.”
  Hon hade förstås rätt i en sak – vår generation hade inte
  miljötänket på ”vår tid”
  Men vad hade vi i vår tid? Efter långt funderande och sökande djupt
  i min egen själ insåg vad vi hade..
  Då hade vi mjölkflaskor som vi lämnade tillbaka, läskflaskor som vi
  pantade. Butiken skickade tillbaka dem till tillverkaren, som förhoppningsvis, tvättade democh återanvände. Så de var verkligen återanvända flera gånger. 
  Men vi hade inte miljötänk.
  Vi gick i trappor för vi hade inte hiss eller rulltrappor i alla
  affärer, skolor och företagsbyggnader. Vi gick till affären för att
  handla och vi tog inte bilen varje gång vi skulle förflytta oss några
  hundar meter. Men kassörskan har rätt, vi hade inget miljötänk.
  Då, tvättade vi blöjor för att det inte fanns engångsblöjor. Vi
  torkade våra kläder på linor, inte i ett energiförbrukande monster. Sol och
  vindkraft torkade våra kläder på vår tid.
  Barnen ärvde kläder från sina syskon, inte alltid det senast märket.
  Men kassörskan hade rätt, vi hade inte miljötänket då.
  På den tiden hade vi en enda TV eller radio i hemmet, inte en i
  varje rum. Tv:n hade en liten skärm ungefär som en näsduk – inte som halva
  Gotland.
  I köket blandade, vispade vi alltid för hand, vi hade inte maskiner
  som gjorde allt åt oss. När vi packade sköra saker i paket använde vi
  gamla tidningar att skydda dem, vi hade inte bubbelplast eller
  styrénkuddar.
  På den tiden startade vi aldrig en bensinslukande motor bara för att
  klippa gräset, vi sköt gräsklipparen för hand. Vi motionerade genom att
  arbeta så vi behövde inte gå till ett gym som använder elmaskiner såsom
  löpband, trappmaskiner mm. Men kassörskan hade rätt, vi hade inte miljötänket då.
  Vi drack vatten från kranen istället för att använda en plastmugg
  eller flaska varje gång. Vi fyllde våra bläckpennor med bläck när de tog
  slut istället för att köpa en ny. Vi ersatte rakblad i rakhyveln istället
  för att kasta hela hyveln bara för att bladet är slött. Men vi hade inte
  miljötänket då.
  På den tiden åkte folk buss, barnen cyklade eller gick till skolan
  istället för att göra föräldrarna till en taxirörelse (öppen 24 timmar) Vi
  hade ett eluttag i varje rum istället för ett dussintal uttag i en
  förgrening. VI behövde inte ha en datoriserad pryl som skickar datasignaler 2000 mil ut i rymden för att hitta närmsta pizzeria.
  Är det inte lite sorgligt hur dagens generation beklagar sig över
  hur slösaktiga den äldre generationen var bara för att vi inte hade
  ”miljötänk”?
  Som musikhälsning lite blommiga toner i väntan på vitsipporna.
  http://www.youtube.com/watch?v=DUQq-FwbLDQ&feature=related      

 42. Peter Stilbs

  Tack, Bertel. Det var mycket tänkvärt nu på söndagsmorgonen.

 43. Håkan Sjögren

  Bertel # 41 : En helt underbar betraktelse. Exakt så är det idag. Mvh, Håkan.

 44. Bertel # 41
  Suveränt bra! Tack!

 45. Thomas

  Såhär 70 år efteråt kanske vi kan skratta åt dessa nazistregler för jazzmusik:
  Pieces in foxtrot rhythm (so-called swing) are not to exceed 20% of the repertoires of light orchestras and dance bands;
  in this so-called jazz type repertoire, preference is to be given to compositions in a major key and to lyrics expressing joy in life rather than Jewishly gloomy lyrics;
  As to tempo, preference is also to be given to brisk compositions over slow ones so-called blues); however, the pace must not exceed a certain degree of allegro, commensurate with the Aryan sense of discipline and moderation. On no account will Negroid excesses in tempo (so-called hot jazz) or in solo performances (so-called breaks) be tolerated;
  so-called jazz compositions may contain at most 10% syncopation; the remainder must consist of a natural legato movement devoid of the hysterical rhythmic reverses characteristic of the barbarian races and conductive to dark instincts alien to the German people (so-called riffs);
  strictly prohibited is the use of instruments alien to the German spirit (so-called cowbells, flexatone, brushes, etc.) as well as all mutes which turn the noble sound of wind and brass instruments into a Jewish-Freemasonic yowl (so-called wa-wa, hat, etc.);
  also prohibited are so-called drum breaks longer than half a bar in four-quarter beat (except in stylized military marches);
  the double bass must be played solely with the bow in so-called jazz compositions;
  plucking of the strings is prohibited, since it is damaging to the instrument and detrimental to Aryan musicality; if a so-called pizzicato effect is absolutely desirable for the character of the composition, strict care must be taken lest the string be allowed to patter on the sordine, which is henceforth forbidden;
  musicians are likewise forbidden to make vocal improvisations (so-called scat);
  all light orchestras and dance bands are advised to restrict the use of saxophones of all keys and to substitute for them the violin-cello, the viola or possibly a suitable folk instrument.
   
  http://www.theatlantic.com/entertainment/archive/2012/01/josef-skvorecky-on-the-nazis-control-freak-hatred-of-jazz/250837/