Fredag är det igen

När jag meddelade mina föräldrar att jag fått en professur vid KTH i Stockholm, var min fars första reaktion ”Men var ska Du parkera bilen?”  – ja lite sorglustigt, men här är några lösningar på problemet – först en för experter:

och en för de pragmatiska:

och en instruktionsvideo om hur man kommer ut igen:

Om någon undrar så åker jag bara bil till Stockholm när det är absolut nödvändigt… på forna jobbet kostar det ju 45 kr dag i parkering, och man slipper inte undan trängselskatten heller.
Man kanske skulle blivit läkare istället? Min handstil är väl inte så kalligrafiskt lysande, men man kan ju lära sig. Tur att recepten i dag är datoriserade, förresten … (klicka för större bild)
539348 10152048936210276 498469233 n1
Det är ganska otroligt med en del yrkesmänniskor förresten – skulle ni tänka er att klättra tiotals meter uppför en stolpe med grävmaskin, och sen ner igen? Se här hur man gör:

Själv kan jag knappt backa med släp… Var och en har sin begåvning.
Här är några reflektioner över lovande elever, som vågar tänka annorlunda:
STUDENT WHO OBTAINED 0% ON AN EXAM – I would have given him 100%
Q1. In which battle did Napoleon die? * his last battle
Q2. Where was the Declaration of Independence signed? * at the bottom of the page
Q3. River Ravi flows in which state? * liquid
Q4. What is the main reason for divorce? * marriage
Q5. What is the main reason for failure? * exams
Q6. What can you never eat for breakfast? * Lunch & dinner
Q7. What looks like half an apple? * The other half
Q8. If you throw a red stone into the blue sea what it will become? * I t will simply become wet
Q9. How can a man go eight days without sleeping ? * No problem, he sleeps at night.
Q10. How can you lift an elephant with one hand? * You will never find an elephant that has only one hand..
Q11. If you had three apples and four oranges in one hand and four apples and three oranges in other hand, what would you have ? * Very large hands
Q12. If it took eight men ten hours to build a wall, how long would it take four men to build it? * No time at all, the wall is already built.
Q13. How can u drop a raw egg onto a concrete floor without cracking it? * Any way you want, concrete floors are very hard to crack.
Ja, ack ja. 
Har Du tränat hjärt-lungräddning på senaste tiden? Kanske inte. Men det finns ju andra vitala organ som också måste räddas.
image001
Men de flesta använder ju Google dagligen, där kan man slå upp hur man lämpligen gör:
image003
Och minns nu vad Socialstyrelsen och andra vill att Du ska äta – vare sig Du vill eller inte:
image021
Ja, livet är underbart. Fånga dagen, och sök göra Ditt liv som Du vill ha det.
Musikhälsningen får följaktligen bli denna, med det unika 80-talsbandet Talk Talk  – och deras lysande sångare Mark Hollis. Själv gillar jag musik som denna, som går sina egna nyskapande vägar. Hollis’ sista soloalbum ”The Color of Spring” fick betecknande nog recensionen ”brave”…
Ha en bra veckända, alla.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. John Silver

  Amerikanska frågor och svar tydligen; Nappe dog i sin säng på Sankt Helena. Fransoserna tror naturlgtvis att han blev förgiftad.

 2. John Silver

  Själv sitter jag och ser på OS-semifinalen Sverige-Ungern i handboll.
  Det är riktigt fredagskul, det.

 3. Thomas

  Har man inte svindel kan man alltid hitta någonstans att sova:
  http://i.imgur.com/7nPmb.jpg
   

 4. Labbibia

  John Silver # 1
  Apropå ”frågor och svar”
  Var nämns att det handlar om Napoleon Bonaparte i frågan? 😉

 5. John Silver

  Napoleon Godwinson?
  Napoleon Barbarossa?

 6. Tålis

  Säsongens första snöglopp drabbades jag av igår; från kl 7-11. Kallt var det hela dan och snön låg kvar på det enda fjället i närheten, men smälte bort idag.
  Tömde soporna efter två veckor. En påse har jag ”lyckats” få ihop. Tur man inte sorterar: Sablar, bilden är borta, som handlade om hur man kan behandlas på den moderna soptippen.
  Ööh, sätter in länken till hemsidan där den fanns igår: http://www.bonton.se/. Finns en del roliga satirteckningar där, och en direktlänk till en av gravitationens verkan

 7. Micke Johnsson

  Bra låt! Men jag tycker denna med samma grupp är något bättre! 
  http://www.youtube.com/watch?v=DPwyaud48Aw 
  Ännu en fredagsgoding!
  http://www.youtube.com/watch?v=aI9lo5BRJmg&feature=related 
  Om inte denna föll i smaken så får ni lite franskt
  http://www.youtube.com/watch?v=qDEQxuChyf8&feature=related 
  och från samma.
  http://www.youtube.com/watch?v=4hgD7CVJjh4&feature=relmfu 
  om man inte orkar med intro så börja från 4:00
   

 8. Tålis

  Apropå PS länk till grävmaskinskonst ska jag skicka en länk till ”min” grävmaskinist om det. Han lär aldrig försöka det…
   
  Vi gräver gropar i urskog och har fått meja oss fram. Tack ock lov, när vi kommer till ett kalhygge! Jag älskar kalyggen! Särskilt bra om våren, säger skoterförarna.
   
  Sjuka regler finns i Svedala. Bolaget (jag jobbar åt) får inte ta ner sin egen skog utan Skogsvårdsstyrelsen tillstånd, trots att alternativet är att den (skogen) begravs i sand…. Äganderätten behöver stärkas och stollarnas makt minskas/avskaffas!

 9. Napoleon I dog i fångenskap på St Helena, Napoloen II var aldrig regent och dog lungsot, Napoleon III blev tillfångatagen i slaget vid Sedan 1870, avsatt och dog i exil. Så vilken Napoleon stupade i ett slag? Den som kom närmast var Napoleon IV, som heller aldrig blev regent, men slogs på britternas sida i zulukriget och stupade där, om än inte under ett fältslag.
  Annars tycker jag att studentens svar på frågorna verkar helt korrekta och borde ha gett högsta betyg. Det kanske inte var de svar som examinatorn hade förväntat sig, men de är ju korrekta svar. 

 10. Tålis

  Kan inte låta bli när det är fredag igen Lars. Har du ridit en kamel?
   
  Inte jag, har bara med tvekan turistat i Egypten en gång och med Islamister vid makten lär det aldrig ske mer…
   
  Hemsk att ingen västerländsk makt/media ger stöd för yttrandefriheten för skitfilmen som fick islamistgalningar att löpa amok att mörda och våldta mm. SVT och TV4 verkar lobba för hädelseförbud i vårt land angående islam/mohammedanismen…
   
  Nu s

 11. Peter Stilbs

  Micke, #7, jo jag gillar den låten bättre också. Men till temat var It’s My Life En bättre match. Annars kunde man ha valt Life’s what you make it.
  Jag tror dock jag gillar My foolish friend i lång version bäst. 

 12. Labbibia

  John Silver och Lars Kamél.
  Ni glömmer Napoleonkonjak. Flaskan har tömts och ”dött” vid otaliga ”fylleslag” världen runt och ”liket” har kastats i soporna! 😉

 13. Micke Johnsson

  Peter S
  Håller med. Talk Talk är nästan bortglömda. Förbannat bra. Ultravox dyker upp i Malmö i mitten av Augusti. Lite samma stil! 

 14. Tålis

  Kanske inte fredagskul, men jag kan inte låta bli att fundera på mina yngre kollegor eller snarare när de känner sig vara i överposition.
   
  Hade ett litet intermezzo häromdagen. En simpel grej. De blev upprörda. Jag var tvungen att visa dem platsen trots utpekad på två meter när. 
  Måste vi bryta strömmen? De ringde någon (som de barnsligt trodde på) medan jag hade talat om för dem att det var/är inget problem.
  Sedan skulle de lösa problemet. Jag skriver att med sådana elektriker kan du fixa allt bättre hemma om du klarat el-tekniskt gymnasium på 70-talet. Berättar inte ens deras lösning, den är imbecill.
   
  I fredagskvällen?! Dessa personer jag refererade till är alla uppfostrade på dagis eller är åtminstone i den åldern. Kan det ha något med saken att göra? Auktoritetstroende?
   
  Nattinatti!

 15. ThomasJ

  Har, tror jag, redan lagt in nedan tål emellertid att upprepas -av flera anledninger… 😉

  TERMODYNAMIK
   
   
  En professor i termodynamik gav sina avgångsstudenter som hemtentamensuppgift en enda fråga: ”Är helvetet exotermiskt (avger värme) eller endotermisk (absorberar värme)? Bevisa din teori.”
   
  De flesta studenter hänvisade till Boyles lag – gas kyls av när den expanderar, och värms upp när den komprimeras – eller någon liknande lag.
  En student skrev dock följande:
  ”Först och främst måste vi veta hur helvetets massa ändras med tiden.  Vi behöver alltså veta hastigheten av hur många själar som anländer till helvetet och i vilken hastighet de försvinner därifrån. Jag tror vi kan anta att när en själ väl kommit in i helvetet så kommer den inte därifrån. Alltså, inga själar lämnar helvetet.
  När det gäller antalet själar som anländer till helvetet behöver vi titta på världens alla olika religioner. En del av dessa religioner säger att då du inte är en anhängare av just deras religion så kommer du att sluta i helvetet. Eftersom det är fler än en religion som säger så, och eftersom människor inte är anhängare av flera religioner samtidigt kan vi anta att samtliga människor och själar kommer att hamna i helvetet. Med födelse- och dödstalen som vi har i dag kommer antalet själar i helvetet att öka exponentiellt.
  Nu måste vi räkna in ändringar i helvetets volym, då Boyles lag säger att för att temperatur och tryck i helvetet ska kunna hållas på samma nivå, måste helvetets volym öka då nya själar kommer till. Detta ger oss två möjligheter:
  1.Om helvetet expanderar med lägre hastighet än den med vilken nya själar anländer, kommer temperaturen och trycket i helvetet att öka tills hela helvetet brakar loss.
  2.Om helvetet å andra sidan expanderar med högre hastighet än den det kommer till nya själar med, kommer temperaturen och trycket att sjunka tills helvetet fryser till is.
   
   
  Så vilket stämmer? Om vi tar med i beräkningen den grundprincip som gavs till mig av unga damen Therese Banyan under mitt första universitetsår: ”Helvetet kommer att frysa till is innan jag går till sängs med dig” och sedan tar in det faktum att jag fortfarande inte haft några framgångar i att förverkliga en sexuell relation med henne, faller möjlighet nummer två, och därför är helvetet exotermiskt.”
  Denne elev fick den enda femman i klassen.

  Go figure…  🙄
  Mvh/TJ 
   

 16. Bertel

  Peter
  Återigen humoristisk fullträff och gällande föräldrarnas reflektioner, kommer jag med det ”motsatta”, dvs hur jag reagerade som föräldrer.
  Mellansonen fick den enda stibendium till University of Baltimor, som varje år kan sökas av alla Finlandssvenska universitet/högskole studenter(han studerar på Åbo akademi).
  När han ringde och berättade detta, så var mina första ord, hur skall du finansiera ditt boende mm. Så jag har viss förståelse gentemot din far.  ;)Efteråt har han fått all beröm han förtjänar.  🙂    
  Musikhälsning, som berör ovannämda och ger ”lite” av synlighet för vår allas längtan att bli sedda av fäder och våra närmaste.
   
  http://www.youtube.com/watch?v=IATz8ZVTALo
   

 17. ThomasJ

  Music I kind ’o like (har faktiskt en original-LP i ngn vrå…):
  http://www.youtube.com/watch?v=8i-m_yaFh2k&feature=related
  Obs! Rätt lång… 2x fulla LP’s…
  Mvh/TJ

 18. Christer Löfström

  Peter Stilbs
  Då TCS i val av artiklar, och kommentarer till artiklar, är lite av Vilda Västern, pekar jag på att det verkar vara en ny vetenskaplig ”konflikt” på gång i EU. (kanske har ni behandlat tidigare då jag inte kollat)
  Franska forskare påstår att GMO-majs, godkänd för import till EU, i högre grad än ”vanlig” majs, orsakar för tidig död hos råttor, och att samma kan gälla för människor.
  När forskarna i den EU-grupp, som har ansvaret för EU’s godkännande, vill ha data från den franska gruppen, vägrar de franska forskarna att lämna ut sina data.
  Verkar inte bara vara ”klimatforskare” som har svårt för ett naturvetenskapligt synsätt!

 19. Peter Stilbs

  Christer Löfström #18  – tack för feedback. Jag har just en timma letat bland gamla saker i gillestugan, och kom att bläddra i IVA:s årsböcker med populära översikter över aktuella forskningsområden.
  Kontrasten mot dagens anda var slående.    

 20. Tålis #10: Min dotter har ridit på en kamel, i pausen på en cirkus, men jag har aldrig gjort det.
  ThomasJ #15: Den historien har jag läst med ett annat slut: Att studenten skriver att han hade sex med den unga damen kvällen före och att helvetet alltså måste vara endotermiskt.
  Christer Löfgren #18: I Europa har vi ett fanatiskt och vetenskapsfientligt motstånd mot GMO och det verkar ledas från Frankrike. 

 21. Pelle L

  Det blir naturligtvis stopp för de här genmodifierade bakterierna också:
  http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/energi/article3390689.ece
   
  Tänk vad bra om vi kunde tillverka Koskenkorva och Explorer av CO2 + solljus.
  I stället för att göra sprit av mat 😉

 22. John Silver

  ”A process developed and marketed by Celanese Corporation under the name TCX Technology uses hydrocarbons such as natural gas or coal for ethanol production rather than using fermented crops such as corn or sugarcane.”
  Aha, det är den egentliga anledningen till gasbubblan.

 23. gOOgle-bilden  var  duBBelt  rOOlig!!