USA bättre än EU – och billigare

Fracking
Enligt en artikel av Björn Lomborg har koldioxidutsläppen i Förenta staterna har sjunkit till sin lägsta nivå på 20 år. Enligt uppskattningar på grundval av uppgifter från US Energi Information Agency (EIA) från de första fem månaderna av 2012, har årets förväntade koldioxidutsläpp minskat med mer än 800 miljoner ton, eller 14 %, från toppnivåerna 2007. Anledningen är omställningen till naturgas, som har 45 % mindre koldioxidutsläpp per energienhet.
USA har tidigare genererat ungefär halva sin el från kol och ungefär 20 % från gas. De senaste fem åren har dessa siffror helt ändrats, först långsamt och nu dramatiskt. I april i år hade kolets andel i kraftproduktion rasat till endast 32 %, i nivå med gasen. Amerikas snabba växling till naturgas är resultatet av tre årtionden av teknisk innovation, särskilt utvecklingen av hydraulisk ”fracking”, som har öppnat upp stora nya resurser av tidigare otillgänglig skiffergas. Trots viss legitim oro för säkerheten är det svårt att överdriva de överväldigande fördelarna.
Fracking har resulterat i att gaspriserna sjunker dramatiskt. Justerat för inflationen, har gas inte varit billigare under de senaste 35 åren. Nu i år är priset 3-5 gånger lägre än det var i mitten av 2000-talet. Om än en haltande ekonomi kan förklara en liten del av utsläppsminskningen, så betonar EIA att den viktigaste förklaringen är naturgas. Minskningen är ännu mer imponerande när man betänker att 57 miljoner ytterligare medborgare och energikonsumenter har tillkommit under de senaste två decennierna. Per capita har koldioxidutsläppen sjunkit cirka 20 % per invånare och ligger nu på sin lägsta nivå sedan 1961.
David Victor, energisakkunnig vid University of California i San Diego, uppskattar att övergången från kol till naturgas har minskat utsläppen med 400-500 megaton (Mt) CO2 per år. För att ge det hela ett perspektiv så handlar det om två gånger den totala effekten av Kyotoprotokollet i koldioxidutsläpp i resten av världen, inklusive Europeiska unionen. Det är frestande att tro att förnybara energikällor är ansvariga för utsläppsminskningarna, men siffrorna säger något annat. Den redovisade minskningen av 50 Mt koldioxid/år, som USA:s 30 000 vindkraftverk påstås ha minskat utsläppen med är bara en tiondel av den minskning som naturgas stått för. Biobränslen minskar utsläppen med endast 10 Mt och solpaneler med ynka 3 Mt.
Sedan 1990, har EU kraftigt subventionerat solenergi och vindkraft till en kostnad på mer än 20 miljarder dollar årligen. Trots detta har koldioxidutsläppen per capita minskat med mindre än hälften av den minskning som uppnåtts i USA – även procentuellt sett är USA nu bättre. Detta beror på en europeisk skepticism för fracking, det existerar inget gasmirakel i EU. Nedläggningen av tyska kärnkraftverk, har ironiskt nog, istället lett till en renässans för kol.
Välmenande amerikanska politiker har dock också visat att man inte bör bekämpa global uppvärmning med subventioner och skattelättnader. Den relativt lilla minskningen av utsläppen som uppnåtts genom vindkraft, till kostnader på mer än 3,3 miljarder dollar årligen, och de ännu mindre minskningar från etanol (biobränslen) och solpaneler som kostar minst 8,5 respektive 3 miljarder dollar årligen, visar detta.
Uppskattningar visar att utsläppsminskningar om ytterligare 330 Mt koldioxid i EU skulle kosta 250 miljarder dollar per år med hjälp av koldioxidskatter. Frackingen i USA ger inte bara en mycket större minskning gratis, utan skapar också långsiktiga sociala förmåner genom lägre energikostnader.
Sanningen är att alltså att fracking har lyckats där Kyoto och koldioxidskatter har misslyckats. Jag undrar om svenska politiker har en aning om detta?
Länkar: SvD

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Staffan

  North-Dakota är bäst i USA–arbetslösheten lägst, ekonomin mest positiv, osv.  P.g.a. fracking.
  Obama har faktiskt, i State of the Union-talet 24/1/2012, blivit positiv till fracking.  Fracking kan ge mer än 600 000 jobb mot decenniets slut, sade han.
  Obama stoppade ju Keystone XL-pipelinen från Kanadas oljesand till Gulfen.  Av ’miljöskäl’, om jag förstod rätt.  Dvs de gröna storstadsväljarna.  (Nu går den oljan till Kina…)
  Kanske O:s nya fina hus på Hawaii,  och flytten dit, ändrat perspektivet…?
  http://www.bloomberg.com/news/2012-01-25/obama-backs-fracking-to-create-600-000-jobs-vows-safe-drilling.html
  En grön, men inte oförnuftig kommentar:
  http://grist.org/natural-gas/situation-normal-all-fracked-up-obama-embraces-fracking/

 2. Ann L-H

  Tack Jonny – vad stort sker sker tyst – utom på TCS!

 3. Janne

  Det är en tidsfråga innan USA:s bilpark drivs av gas.

 4. Slabadang

  Tack Jonny!
  Så vad blir sens moral? Just det som den grönröda rörelsen hatar och föraktar dvs den fria tanken och de fria initiativen och nyfikenheten löste den största utmaningen och kom och körde över dem från höger medan miljoner byråkrater satt och reglerade åt vänster. Idèerna bakom frackning har inget som helst att göra med något klimathot eller CO2 och kunde utvecklas pga av att det INTE fanns några byråkrater som satt stopp för utvecklingen genom sina ideologiskt drivna tvångströjor.
  Den falske fienden ”Oljelobbyn” till CAGWkyrkan sitter nu och gnuggar händerna när den gröna rörelsen dödat dess största konkurrent det billliga kolet i USA och tackar CAGWkyrkan för hjälpen. Det är fantatstiskt hur man kan lra skjortan av folk och vi kan bli så grundlurade av att vi inte kan tänka oss att politiker kan vara så fräcka att de s’ger sig eftersträva en sak men i sanningens namn är ute efter det rakt motsatta. Oljelobbyn har skratttat hela vägen till banken hjälpt av grundlurade gröna fanatiker so rakade sina skallr i Köpenhemn i tron om att de bekämpade dem. Jag kan inte mer än tycka att klimatvänstern verkligen förtjänat sitt öde. En större grupp av aningslösa rena idioter går inte att hitta. Ett perfekt verktyg och resurs för vilken kraft som helst att utnyttja. De är så totalt verklighetsfrånvända att de är direkt farliga i sin aningslöshet och går på vad som helst bara nån påstår att det är bra för ”miljön” eller ”klimatet”. När kvicksilverlampor i varje hem anses vara ”miljövänligt” så är det ett bevis som räcker.
   
  Bezmenow ”Who are this people? Who elected them? How come they have so much power? People who sais to your elected politicians what to do? They can rape your mind! ….. and they do!! När folk inte längre har kontakt med vad som är rätt fel sant eller falskt så kollapsar samhället till slut. De fanatiska profeternas arv är att anlägga vägen till helvetet med plattor av goda intentioner.

 5. Lasse

  Vad jag inte förstår är den prissättning som gör gasens energikostnad till 30%? av oljeenergikostnaden-detta i en marknadsekonomi.
  Nu går väl Tyskland över till mer gas när Gazproms Nordstreem nr 2 fylls i dagarna. Men de får ännu betala oljepriset för gasen!
  Men Gazprom är nog avvaktande till utvecklingen i EU-blir det USA priser på gasen?
  Mer om US success här:
  http://www.rigzone.com/news/oil_gas/a/120857/Shale_Gas_An_American_Success_Story

 6. LBt

  Uppiggande nyheter.

 7. Ann L-H

  Och Slabadang – ännu en höjdare!

 8. Bim

  Håller med Ann L-H
  Slabadang är en höjdarskribent som kan se runt hörnet och sanslöst bra beskriva vad han ser, liksom Ann L-H själv.
  Tack för det. 

 9. Slabadang

  Ta och gör användning av den kunskap ni besitter!
  Skaffa er själva en uppfattning om oljepriset! Vad kommer att ske? De försökte med hjälp av politiker bli av med kolet som konkurrent istället dök som vanligt när man försöker döda konkurrenter en ny aktör upp. För mig är bilden tillräckligt klar och har varit sedan i våras om hur oljepriset kommer att utvecklas. optioner cdfér och terminer går att investera i med mindre belopp.

 10. Lasse

  Oljepriset kommer att rasa , om inte gaspriset stiger!
  Just nu kostar gasen ca 3 USD/1000cft vilket kan omräknas till ca 20 USD/fat oe.
  Skiffergas finns lite överallt även i Sverige. Kvarntorp är en plats där det tidigare exploaterats.
   

 11. inge

  region gotland säger ja till borrning lodrätt men inte vågrätt. Ingen fracking här inte. 

 12. Olaus

  Frankrike och Bulgarien har förbjudit utvinning av skiffergas genom fracking.
  Miljöpartiet lobbar i Bryssel för ett allmänt förbud inom EU. Gasen är inte grön.
  http://heavenorshell.se/frankrike-forbjuder-hydraulic-fracturing
  http://www.mp.se/templates/mct_177.aspx?number=263642

 13. Stickan no1

  Olaus;
  Mycket intressant.
  Länken via MP ser mer ut att vara ett Guiness rekordförsök i ren dumhet.
  Första bilden i videon ”Stop the propaganda” kan jag hålla med om, men resten är just propaganda med som det ser ut Guiness i glasen.
  Förstår att Pernilla känner sig hemma i det partiet.
  http://www.svt.se/nyheter/sverige/miljopartist-cia-slapper-ut-tungmetaller-over-sverige
   

 14. Ann L-H

  Olaus – # 12 Vad kunde man annat vänta av MP, detta skenheliga Tjuren Ferdinand – parti. 

 15. Thomas

  Stickan #13 ”Förstår att Pernilla känner sig hemma i det partiet.”
   
  Missade du mitt citat från Pernilla i slutet av tråden där? Hon verkar passa bättre på denna blogg än i mp med sina påståenden om att det blir kallare och hur Antarktis isar växer.

 16. Slabadang

  Thomas!
  Du är kul du!! Var hittar du observationer som säger att Antarktis isar inte växer? 🙂
   

 17. Peter Stilbs

  Kanske därför det finns 14000 övergivna vindkraftverk i USA
  http://toryaardvark.com/2011/11/17/14000-abandoned-wind-turbines-in-the-usa/ 
  Snart står väl skrotet här också – själv har jag sett några som aldrig verkar vara igång, bl.a. ett strax norr om Örebro – på väg mot Falun   
     

 18. Slabadang

  Vindkraften är skrot om tio år!
   
  Lewandowski i Australien har ju blivit världsberömd av skäl han inte riktigt kalkylerade med eller avsåg med sitt försöka att med forskningsfusk bekräfta Oreskes fördomar myter lögner och konspirationsteorier om skeptiker.MCIntyre har gjort slarvsylta av Lewandowskis artikel.
  Han håller här en monolog där han låter oss vittja hans förvridna världsbild.
  En kompis till Thomas kan man tänka! En riktigt ”sann” och opartisk vetenskapsman.
  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=C8wVfxoPqPA

 19. tty

  Inge #11
  Man kan mycket väl borra vågrätt utan att använda fracking och gör det mycket ofta. Att borra vågrätt innebär bl a att det behövs mycket färre borrplatser och att miljöeffekterna av borrningen blir mindre, men det är kanske det region Gotland vill hindra.

 20. István

  Olaus #14
  Härliga länkar! Gasen är tydligen häller inte RÖD!
  Marita Ulvskog ogillar fracking. 

 21. Kristian J

  ”Jag undrar om svenska politiker har en aning om detta?” slutar artikeln. Hur i hela fridens namn ska de veta det?

 22. Ann L-H

  Vilken färg är det på gasen från Ryssland?

 23. Lejeune

  Slabadang #18
  Tack för tipset, videon är verkligen sevärd och ger en skrämmande inblick i Lewandowskis förvridna världsbild.
  Med sådana vänner behöver CAGW inte några fiender.

 24. Peter F

  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/sverige-bor-forbjuda-utvinning-av-skiffergas_7521420.svd

 25. Inge

  tty #19
  Region Gotland har tidigare sagt att de inte ville ha oljeutvinning på ön eftersom det ”rimmade illa med Gotland som EKO-kommun”.
  De vill alltså inte ha någon utvinning helt enkelt. Att det kan skapa arbetstillfällen tycks inte intressera, de ideologiska intressena är viktigare.

 26. Hans-Erik

  Peter #17; Jag har försökt hitta en vederhäftig källa till uppgiften om 14 000 övergivna vindkraftverk men allt jag hittar är ett otal referenser till  ett ostyrkt påstående från en Andrew Walden. Har du någon mer substantiell källa?
   

 27. bom

  Region Jämtland (med några av Sveriges fattigaste kommuner!) vill förbjuda uranbrytning (ändå har de Europas bästa förekomster av denna viktiga energiråvara). Är man grön så är allting omöjligt utom skrock och okunskap!

 28. KF

  Peter Stilbs #17
  Jag har för mig att just den där propellern är privat. En bonde satte upp den för att fixa billig el till sig själv. Men när det visade sig att han skulle bli tvungen att betala energiskatt på producerad el, från sitt privata egenfinansierade vindkraftverk, så sket han helt enkelt i att slå på det. Så nu står det där och förfaller. 

 29. Ampersand

  Hans-Erik #26
  Den här artikeln ur American Thinker minns jag beskrev eländet utförligt. Jag har inte läst om artikeln nu, så jag vet inte om den nämner just siffran 14 000. 
   
  Vindkraftkyrkogårdar på Hawaii kan man läsa om på många ställen. Jag tycker det verkar vara miljöförstöring av stora mått.
  Men här hemma har man ju förstört delar av Österlen och Gotland, offer på de självutnämnda ”miljövännernas” altare. Och jättetornet invid Brahehus ska vi inte heller glömma. Det är så man vill gråta när man tänker på att dessa meningslösa skapelser smälls upp för enorma summor (från skattebetalarna) i namn av att värna om ”klimatet” och ”miljön”.
  Ur led är tiden! 

 30. Ampersand

  Glömde ju lägga in länken!
  http://www.americanthinker.com/2010/02/wind_energys_ghosts_1.html

 31. Kf 28
  Om inte staten kan få in sitt ”tionde” eller vad det det nu är för skattesats så är det inte tillåtet.
  Basta!

 32. Ampersand #29
  Ur led är tiden.
  Så är det. Makten har tolkningsföreträde i alla frågor. Viktigast av allt är skatten

 33. bom #27
  Det är för djefla konstigt. Det känns som den svenska gröna rörelen är nån sort ”modern” variant av de amerikanska ”Amish”-rörelse. Tillbaks till ”naturen” men med en teknologisk twist.
   – Inte häst och vagn men bilar som körs på ”biofuel”
   – inte vindmöllor utan ”moderna vindkraftverk”
   – Radikalism. Inte utnyttja jordens resurser, typ olja. är kommer nästa steg? Järn, koppar, neodym.  Oops!! Neodym är ok, behövs för magneter i vindkraftstverk så det är ok.
   
  I den gröna religionens namn är allt tillåtete som främjar den gröna religionen.
  KAN INTE VÅRA POLITIKER SE DET???????

 34. Hans-Erik

  Ampersand #29&30; Jo, jag hittade samma artikel och det tycks vara härifrån siffran 14000 emanerar. Men källa till siffran saknas och det finns inget som styrker att den är korrekt.
  Eftersom jag själv bedrövas av de oerhörda ingrepp i vår miljö som dessa kolosser innebär vill jag veta mer om om dem för att kunna förstå och argumentera om dem. Men den artikeln ger inget bra underlag; det är en himmelsvid skillnad mellan att säga att 37 turbiner i en viss vindkraftpark står avställda eller till och med att tusentals står övergivna i Californien mot att ange att 14000 står avställda i USA. Det var därför jag undrade om det fanns en bättre källa till uppgiften än en nätartikel som tycks ha spritts som en prärieeld.  

 35. bom

  #27
  Amish är nog rätt träffsäkert, men sedan finns väl också en ganska stor grupp som inte ”tror” renlärigt utan bara vill tillhöra den stora godheten. Sådana som vill både ha och ändå äta kakan.

 36. bom

  Äh # 33 blev rätt referens då!

 37. bom

  #33
  Det är väl väljarna de som röstar på mp som måste vakna upp och rösta med fötterna?

 38. Ampersand

  Hans-Erik #34
  Jo, jag håller helt med dig. Sifferuppgifter bör vara noga underbyggda och grunda sig på någon form av seriös utredning. Det är alltför lätt som lösryckta och icke verifierade uppgifter sprider sig över hela nätet och blir ”sanningar”.
  Jag hinner inte nu försöka jaga rätt på någon ursprungskälla – kanske det inte finns någon. I så fall får denna uppgift läggas till den enorma högen av overifierade ”fakta” på internet.
  Det är klen tröst att även ansvariga politiker ofta svänger sig med lika illa underbyggda och ofta påvisbart felaktiga ”fakta”. Var det inte miljöminister Lena Ek som hävdade i Metro att fossila bränslen subventioneras 5-8 gånger mer än alternativa bränslen? Jag har aldrig sett minsta belägg för det påståendet, och befarar att det är ännu ett bluffargument från en miljörörelse som helt har spårat ur. 

 39. Stickan no1

  Helt apropå vindkraft:
  http://www.telegraph.co.uk/earth/energy/windpower/8770937/Wind-farm-paid-1.2-million-to-produce-no-electricity.html
  Mer betalt för att stå still.

 40. Lasse

  #31 Statens tionde i energiskatter-stämmer rätt bra 70 Miljarder får de in till en budget på 830.

 41. Olaus

  Hans-Erik nr 34
  Här görs ett försök att avliva uppgifterna om 14 000 övergivna vindkraftverk i Kalifornien.
  http://www.wind-works.org/LargeTurbines/DebunkingAnti-WindMythof14000AbandonedWindTurbinesinCalifornia.html
  Men jag blir inte mycket klokare. Avlivandet är inte särskilt övertygande trots många ord. Läs själv.
   
  Kamoa Wind Farm med 37 turbiner som togs ur bruk 2006 har nu under 2012 monterats ner. Parken användes under en tid som reservdelsdepå för en annan park.
  http://www.wind-watch.org/news/2012/03/31/turbines-come-down-at-defunct-wind-farm/

 42. Stickan no1

  Varför Japan måste starta sina kärnkraftverk.
  ”Det ena är att landet för första gången sedan 1980 haft underskott i utrikeshandeln de senaste 18 månaderna, en konsekvens av att landet måste importera energi efter kärnkraftskatastrofen. Pengaflödet sinar.”
  http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/varlden/elefanten-i-rummet_7519328.svd
   

 43. Nu  har  också  USA  stiftat  en  ny lag   som  förbjuder  amerikanska  flygbolag  att betala  CO2  skatter  till  konkursboet  EU!!!  Flygplansbränsle    är  skattefritt  enligt  Chicagoavtalet från 1944 som  reglerar det internationella luftrummet och  TOTALT förbjuder bland annat skatt på flygbränsle.
  Tidigare  så  har  också  Made  in  China  och  Indien  förbjudit  sina egna   flygbolag att  betala  dessa  olagliga  skatte pålagor  enligt Chicagoavtalet från 1944 som reglerar det internationella luftrummet och förbjuder bland annat skatt på flygbränsle.
  http://www.prisonplanet.com/senate-votes-to-shield-u-s-airlines-from-eus-carbon-scheme.html
  Senate votes to shield U.S. airlines from EU’s carbon scheme
  Valerie Volcovici
  Reuters
  Sunday, September 23, 2012
  The Senate unanimously passed a bill on Saturday that would shield U.S. airlines from paying for their carbon emissions on European flights, pressuring the European Union to back down from applying its emissions law to foreign carriers.
  The European Commission has been enforcing its law since January to make all airlines take part in its Emissions Trading Scheme to combat global warming, prompting threats of a trade fight.
  The Senate approved the bill shortly after midnight, as it scrambled to complete business to recess ahead of the November 6 congressional and presidential elections.
  Republican Senator John Thune, a sponsor of the measure, said it sent a “strong message” to the EU that it cannot impose taxes on the United States.
  “The Senate’s action today will help ensure that U.S. air carriers and passengers will not be paying down European debt through this illegal tax and can instead be investing in creating jobs and stimulating our own economy,” Thune said in a statement.

 44. Lasse

  Marknadsekonomi? I USA så handlar det om protektionism!
  Gasen bör stanna i USA inte exporteras , eftersom det ger högre priser för energin i USA!
  http://www.rigzone.com/news/oil_gas/a/120989/The_Role_of_Shale_Gas_in_Deciding_the_US_Presidential_Election

 45. Kristian J

  Ett stillastående vindkraftverk gör också nytta. Den fyller oss med sköna tankar om hur vinden är gratis. Stolt står den där mot det blåa himlafästet symboliserande vår fantastiska tro på grönhetens hållbarhetomställning, dess grandiosa konvektur, dess upphöjda metafysik, dess propellerande rotationscykel! Den leve!!