Follow the money

dollartecken

 

Jag, liksom flera andra, störde mig rätt rejält på det som Trewin Restorick (chief executive of the event’s UK partner Global Action Plan), sa till Reuters i måndags ang Al Gores nya kampanj.

“There will be a full-on assault on climate skeptics, exploring where they get their funding from.”

Från hemsidan: ”The deniers may have millions of dollars to spend”.

Kampanjen går alltså inte bara ut på att propagera för att människans utsläpp av CO2 är huvudorsaken till i stort sett alla allvarliga naturkatastrofer de senaste åren utan också på att smutskasta dem som säger emot. Men kastar han inte sten i växthus när han anklagar motståndare för att agera på grund av pengar snarare än på grund av egna åsikter och tankar?

Donna Laframboise och Anthony Watts har skrivit några intressanta inlägg om Al Gores och hur mycket han kräver för att ställa upp som talare.

Enligt Donna har han tagit upp emot 170.000 dollar för att ställa upp som talare. Washington University betalade 145.000 dollar vilket är lika mycket som de andra åtta talarna under förra året tillsammans.

Malmö FF arrangerar den 1 oktober en ”historisk kväll” med Al Gore och Hans Blix. Biljetterna kostar från 1.595 kronor till 2.995 kronor. Jag undrar verkligen hur mycket Al Gore får för det uppträdandet men med tanke på vilken storleksordning hans gager brukar ligga på gissar jag att den är ett historisk sådant för Malmö FF.

Anthony konstaterar att vi förmodligen inte kommer att få uppleva en jämförelse mellan Al Gores tillgångar och skeptikers.

Något som Donna tar upp men som jag har funderat över själv är varför filmen An Inconvenient Truth inte finns fri att se för alla på ex You Tube, vill han inte föra fram sitt budskap?

 Eller som Donna avslutar sitt inlägg med:

”Martin Luther King Jr. did not demand to be paid before he delivered a speech. Nor did Winston Churchill. Those great men campaigned tirelessly because it was the right thing to do.

Not once did they pass up an opportunity to be heard because the cheque wasn’t big enough.”

 

 

 

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Peter Stilbs

  Och tänk på alla byråkrater inom ex Naturvårdsverket och ”klimatansvariga” på företag och kommuner…

 2. KristianA

  Då slutade jag hålla på MFF!

 3. Dagfinn

  Denne er en god oversikt: http://joannenova.com.au/2010/03/the-climate-industry-wall-of-money/

 4. Ulrik

  Jag vill gärna läsa Sydsvenskans synpunkter på syftet med Al Gores kampanj. Nu när deras politiska chefredaktör gjort sig till hans sponsor och megafon.

 5. Tage Andersson

  För ett par år sedan arrangerade Växjö (som säger sej vara grönaste kommunen) ett miljöjippo där Al Gore skulle vara främsta dragplåster. Smålandsposten uppmärksammade att Gore aldrig besvarade frågor. Besöket blev inte av och kommunen sparade någon miljon i arvode plus alla kostnader för säkerhet. Kanske skulle man fråga arrangörerna för 1 okt-jippot om Gore nu vågar besvara frågor?

 6. John Silver

  Vad har Malmö FF med det här att göra?

 7. KristianA

  #6
  Eh, de hyr in en av de största bedragarna som finns??? En bedragare som har kostat mig massor av penagar i höjda el- och energiskatter över ett påhittat hot från spårgasen CO2.
  Kan de bara lura 450 godtrogna så kan Al få sin MILJON för att framträda en timme eller så. Det är helt klart vi som FÖRNEKAR att det finns ett klimat som tjänar storkovan från oljebolagen.
  När ska vansinnet sluta?????

 8. John Silver.
  De har väl blivit vad som Lenin kallade  ”nyttiga idioter”  Och det blir kanske en hacka över när Al Gore tagit sitt störtfeta arvode

 9. ThomasJ

  Helt sanslöst! Har la inte hyst större intresse för MFF och detta lilla försvann helt, fort som 17 när tråden här kom upp. Samma gäller för de ’sponsorer’ som anges.
  Tråkigt oxo att notera Hans Blixt’s medverkan… där svann mkt förtroende…

  Mvh/TJ

 10. bom

  Så Du hyste förtroende för HB? Han är likadan som Eliason och Björn Erikson. Springer vid blotta åsynen av en journalist och hinner oftast ifatt. Undrar just varför det såta paret Wijkman och Rockström dök upp i mitt huvud just nu? Samma smörja?

 11. L

  bom 🙂

 12. ThomasJ

  bom #10: Nja, det som fanns var ej heller övermöga mycket. Har dock en, uppenbarligen, bristfällig info om karl’n, medgivet… Tack för komplettering, you live & learn… 😉

  Mvh/TJ

 13. J-O

  Nu är finns det ett gyllene tillfälle att ta tillvara på !!!!

  Jag antar att ni liksom jag känner att ens engagemang som ”hardcore klimatförvillare” inte riktigt ger den ekonomiska utdelning som borde vara rimligt.

  Men NU skall vi alla få veta var pengarna finns så gör er redo att springa dit och skörda !  Tidigare har vi ju bara fått luddig information från bl.a UI och dess favoriter som Oreske men NU skall Al Gore tala ur skägget och visa oss vägen till Klondyke.

  VÄNNER ! Gör er redo ! 

 14. ThomasJ

  BTW; ansvarig för ’event’ hos MFF är Pernilla Lyberg, e-post:
  pernilla.lyberg@mff.se
  skriv nåra rader till henne och tala om vad ni tycker om ’eventet’…
  Har gjort så inkl. bifogande av Jacob Nordangårds (’Thoughts leading to Action’) utmärkta sammanfattning av vem, hur, när, varför osv..

  Mvh/TJ

 15. Tage Andersson

  J-O #13

  Listigt nog brukar Al Gore inte svara på frågor 

 16. L

  Tage, listigt kanske, men han skulle troligen bli svarslös ändå…

 17. J-O
   
  🙂
   

 18. Olaus Petri

  J-O # 13

  Knutby, inte Klondyke, menar du väl? 😉

 19. bom

  MFF har förbyggt sig och måste dra in mera pengar till salen under läktaren som rymmer 2200 pers. Man försökte först med Lady Gaga men denna var för dyr. Sedan var Gores f d chef Hr Clinton påtänkt (Läs gärna boken ”The worst Family”) men han föll nog bort i prövningen. Pernilla Lyberg är troligen redigt klimatförvillad om hon tror att kreti och pleti vill slänga en resp. två laxar på världens ledande (men sakta falnande) förvillare. Jag får en känsla av att de outtömliga skattepengarna kommer att dyka upp någonstans i denna eventuellt blivande härva (Ilmar Reepalu har ju erfarenheterna från BO 2000-2001 att falla tillbaka på) och säkert skall alla kommuner som tävlar om att vara grönast tvångskommendera sina miljötjänare till eventen. Rockis och AW får säkert sina fribiljetter!
   

 20. Lejeune

  Follow-the-money: här är ett gäng till som har anträtt dansen kring AGW-guldkalven:
  http://aleklett.wordpress.com/2011/09/14/green-growth-a-consumption-perspective-on-swedish-environmental-impact-trends-using-input%E2%80%93output-analysis-%E2%80%9Dsveriges-klimatutslapp-ar-storre-an-regeringen-sager%E2%80%9D/
  även i dagens DN:
  http://www.dn.se/debatt/sveriges-klimatutslapp-ar-storre-an-regeringen-sager

 21. bom

  http://events.linkedin.com/Al-Gore-och-Hans-Blix-pa-Swedbank/pub/781695
  Oj då PEAB sponsrar. Med deras målgrupp hade det nog varit bättre med ett ordinarie arrangemang med fotboll?  Borgelin (vem hon nu är?) syns i rutan och noll är f n intresserade. Jag bör nog också komplettera med att Reepalu (som skall vara med frikändes i BO2001härvan!

 22. J-O

  Tage#13  

  Det fina är ju att vi inte skall behöva fråga utan allt skall bli oss givet denna 14 september!  🙂 

 23. J-O

  sorry Tage 15# skulle det vara.

 24. KristianA

  #21
  En politiker som frikänndes när massa kommunala kulor rullar utan kontroll. Vad förvånad jag blev, NOT. 
  Kanske Göteborgshärvan gör att fler kommer fällas i framtiden.

 25. bom

  Oops och Wetterstrand ska va i panelen – hon har alltså börjat försörja sig utan oss (kanske)! Prima!

 26. pekke

  Bom#21
  Notera de sista raderna i din länk.
  ” Under kvällen serveras en klimatsmart och närproducerad trerättersmeny. Biljettpris från 1.595 kr exkl moms och serviceavgift! ”
   
  Dryga tvåtusingen för en privatperson !
   
  Blir nog bara företag som kan dra av det och skattefinansierade personer som hamnar där, möjligtvis några klimatsmarta hang-arounds oxå.
   

 27. KristianA

  #26
  Man får väl utgå från att Al tar sig till Malmö på ett KLIMATSMART sätt, t.ex. cyklar.
  Nej visst ja, han flyger ju privatjet.
  Det är vi andra som inte får flyga!! Glömde bort de, hejdå.

 28. Inge

  Hoppas de går back så det sjunger om det …

 29. pekke

  Nån som märkt av jippot ??
  Halva 14 september har ju gått här i Europa och den 15:e knackar väl på borta i öst eller är det som vanligt när en amerikan ska dra i gång nåt så är det bara USA-tid som gäller !?
   

 30. KristianA

  #29
  Har inte sett nåt nämnas på internätet i DN eller sydsvenskan.
  Ingen direkt impact i vår avkrok av världen,men i Mongoliet, Bangladesh och Libyen, där dj…
  En klar succé.
  /sarc

 31. pekke #29

  Hittills är det stendött, både i inhemska och utländska media, vad jag kan se. De kanske tycker att det är lika pinsamt som vi?

  😀

 32. J-O

  pekke & Lena – det är inte så underligt då det hela drar igång 7pm CT dvs kl 0200 i natt. det finns en nedräkning på Goraklets hemsida…

  19:00:00 Wednesday September 14, 2011 in US/Central converts to
  02:00:00 Thursday September 15, 2011 in Europe/Stockholm
   

 33. J-O

  Aha, det förklarar kanske saken.

  Då får man se imorgon med andra ord!

 34. Jan Lindblom

  Lejeune #20.

  Jag har alltid funderat på om man räknar bort vår export i sina kalkyler över CO2 utläpp i och med att de vill räkna med vår importerade konsumtion??? Någon som kan upplysa mig i detta ärende.

 35. Lejeune

  Jan #34

  Jag har aldrig fördjupat mig i den problematiken, mitt intresse ligger helt inom området peak oil, och vad det medför. Det här bisarra och opportunistiska intresset för CO2 är något som har tillförts på senare tid.

 36. P.Persson

  Tur att det finns ett fullgott alternativ!
  http://www.ifkmalmo.com/

 37. pekke

  J-O
  Aha !
   

 38. KristianA

  #36
  Synd bara att det första man möttes av var
  ”IFK Malmö saknade geist”
  😉

 39. John Silver

  Josh är igång med en egen Gorathon:
  http://www.bishop-hill.net/gorathon/

 40. ThomasJ

  OT, men bra timing av cAGW-isterna:

  http://www.regeringen.se/sb/d/15086/a/175035

  Mvh/TJ

 41. Eftersom jag är en vän av återvinning, presenterar jag än en gång en budgetversion av Gore´s framträdande. Kostar inget, klicka bara på länken.
  På så slipper ni betala hutlösa biljettpengar för att se ”Goraklet” live i Malmö……. 

  http://www.youtube.com/watch?v=gNrGhekg8GI

 42. Ingemar Nordin

  Labbibia #41,

  Vad! Skulle jag ens offra en enda minut av mitt liv för att titta på en demagog som smutskastar vetenskapen? Nej, hellre äter jag taggtråd 🙂

 43. Ingemar Nordin # 42

  Jag tror att du ljuger! Du har redan klickat på länken!

  Erkänn! 😉

 44. Ingemar Nordin

  Labbibia #43

  🙂

 45. Ivh

  Jan #34
   
  Det är svårt att jämföra. Det är blir mindre koldioxidutsläpp med att tillverka en Volvobil i Torslanda jämfört med i Belgien. Överlag så har svenska produkter mindre miljöpåverkan än importerade produkter. Men givetvis finns det undantag, som te ex grönsaker.

 46. Thomas

  Jan #34, i debattartikeln i DN idag stod att de även räknade bort vår export.

 47. lvh # 45

  Jag vore tacksam om du ville specificera ordet ” miljöpåverkan” här?
  Pratar du om ”klimatpåverkan” eller faktiskt ”miljöpåverkan”?

 48. Bertel

  Labbibian # 47

  Ev långsökt, men miljöpåverkan innefattar, enligt arbetsmiljölagen, också sk mentalhygieniska aspekter(svårdefinerad(tom för Freudianerna)tillstånd) men emotionella upplevelser kan vara klimatneutrala och ev naturnära.

  Därav en botanisk hälsning.   🙂

  http://www.youtube.com/watch?v=oR6okRuOLc8 

 49. Bertel # 48

  Tack! 🙂 

 50. Slabadang

  Grabbarna behagar skämta lite! 🙂

  Me LIKE!

 51. Slabadang

  Det råder en vädermakternas förbannelse över klimatkyrkans bönemöten.

  Al Goraclet Kalcon och Snopenhagen möts av kyla.

  Goraclets väderkarta för idag.

  http://wattsupwiththat.files.wordpress.com/2011/09/sept15_mint1_conus.png

  För deltagarnas skuil får vi väl skicka med följande ”klimatsmarta ” sätt att hålla värmen. Det är från SRs nyhetsredaktion som spritt klimatdesinformation till svenska folket under falskskyltning om ”folkbildning”.

  http://www.youtube.com/watch?v=Zaubdas0O4A

  redaktionen har säkert någon på plats för att bevaka ”reality”? 🙂

 52. Bertel

  Slabadang # 51

  Ang ” förbannelse över klimatkyrkans bönemöten.” finns det alltid avvikande sanningar, som kan liva upp puritanisk(AGW-styrd)syn på samvaro mellan oss tänkande varelser och ge ev en livsbejakande ton.

  Dina alster är en av dessa ”toner” och en tveeggad hälsning ank klimatkyrkan och ev ”syndfulla” predikaner,s följeslagare.

  http://www.youtube.com/watch?v=KvkfyYoLjho&feature=related  

 53. bom

  #51
  Ja nog skulle det sitta fint med en redig snöstorm i Malmö den 1/10 när ormoljeförsäljaren Gore slår sina gripklor i den arma staden. Någon önskade elakt att MFF skulle gå i konken på kuppen. Med 1,2 mille i talarkostnad bara för den uppblåste och 2200 x 2000 i bruttomaxintäkt (4,4 mille) vid utsåld sal är nog förlustrisken inte negligerbar. Miljödepartementet bör nog knäppa och låsa skattpengakistan. SIDA och SNV skulle nog glatt låta sig rånas dock. Från WWF och SNF är väl inga pengar att vänta för dom är ju bara intresserade av sina intäkter.

 54. Micke Johnsson

  Jag ringde en viss Pernilla Lyberg och frågade om man fick ställa vilka frågor som helst till Al ”the Liar” Gore? Nej det fick man ju så klart inte utan de skriver frågorna. Då undrade jag vilka de var. Fick inget svar. Jag frågade hur man kan sänka sig så lågt att ta in en känd lögnare utan att få ställa kritiska frågor, det känns som om Livet Ord ska hålla föredrag. Hon var ganska tyst i luren vill jag lova. 

 55. Måns B

  Micke Johansson
  ”Hon var ganska tyst i luren vill jag lova.”
  Det kan jag tänka mig, men dom pratar nog lite om dig i fikarummet 😉

 56. OR

  Al Gore förlorade ju presidentvalet särdeles snöpligt; man får väl betala lite extra för att se den förste som verkligen har blivit grön av avund.

 57. Tage Andersson

  Gör som Micke #54
  Ring eller maila sydsvenskan och MFF med krav att få ställa direkta frågor till Gore. 

 58. Slabadang

  Bertel 52# !Q

  Schysst feeling! 🙂