Extremväder är alarmisternas nya kassako

weathers450

Nature News: M. Hollingshead/Science faction/Getty; M. Metzel/AP; M. Hollingshead/Science faction/Corbis; J. Edds/SPL

Det har varit lite trist att vara klimatalarmist ett tag nu, med tanke på att den globala temperaturen knappt har ökat alls på de senaste 10-15 åren. Att skrämmas med att temperaturen ökar fortfarande, och t.o.m att den ökar med accelererande hastighet, fungerar ju bara om man jämför med IPCCs klimatmodeller. Och det fungerar inte alls om man jämför med verkligheten. Som sagt, ganska trist ur alarmistisk synvinkel.

Men den nygamla strategin att använda varenda extremhändelse (torka, skyfall, orkaner och tornados) är ju något som spindoktorerna sedan länge rekommenderat som en mer framkomlig väg. Och det har väl fungerat hyggligt hittills. Det enda som behövs är lite mer ”vetenskaplig” underbyggnad för sådana kopplingar mellan extremhändelser, global uppvärmning och mänskliga koldioxidutsläpp.

Så nu lanseras i Nature ett nytt stort forskningsprojekt för att hitta en sådan koppling.

Tidigare har bl.a. forskare försökt länka översvämningarna i England i början av 2000-talet till “Climate Change”, dvs. till klimatförändringar pga mänsklig påverkan.

Klimatbloggaren Gavin Schmidt var lite skeptisk då. Men nu:

”Mitt tänkande har utvecklats nu” säger Gavin Schmidt, en klimatmodellerare vid the NASA Goddard Institute for Space Studies i New York. Tack vare en utveckling av statistiska verktyg, klimatmodeller och datakraft. ”Att attribuera (CO2-produktion till) extremer är svårt – men det är inte omöjligt”, påstår han.

Detta skall tydligen bli framtidens lilla nisch för IPCC-anstrukna klimatforskare.

“Tanken är att varje månad eller så titta på de förändrade oddsen” som är kopplade till denna påverkan, säger Peter Stott, en klimatvetare vid UK Met Office’s Centre i Exeter och ledare för forskningsgruppen.

Målet för gruppen är att dela upp de extrema väderhändelserna och beräkna hur mycket var och en av dem beror på antropogen uppvärmning av växthusgaser och hur mycket som beror på naturliga cykler. Kunskapen som fås av dessa retrospektiva studier kan sedan forskarna använda för att rutinmässigt ge ett mänskligt påverkansmått på pågående väder, och för att ge prognoser för kommande klimatbaserat extremväder.

Och vad kostar det här då?, undrar förmodligen den orolige skattebetalaren.

Natureartikeln säger att det fortfarande är oklart vad det kommer att kosta, eller vem som skall betala för det. Kevin Trenberth, som är klimatforskare vid NCAR, uppskattar att det räcker med några futtiga miljoner dollar för att koordinera ett internationellt nätverk där man använder de anläggningar som redan är på plats. Men det är klart, i sin förlängning – om man går längre än bara till detta ursprungsskelett — och skall skapa exempelvis ett fristående centrum som skall kunna ge prognoser månadsvis, säsongsvis och för decennier, så kostar det mycket mer.

På andra håll är man redan i full gång:

Det amerikanska ekosystemet kommer att uppleva abrupta och oförutsägbara förändringar som beror på människans påverkan på klimatet, säger Nate Sanders, associate professor of ecology and evolutionary biology.

”Det globala vetenskapssamhället är till 99 procent övertygade om att klimatförändring pågår och kommer att fortsätta”, påstår Sanders. ”Vårt syfte är att berätta för resten av världen vilka konsekvenser detta har.”

Det här forskningsprojektet, för att konstruera ett nätverk som skall studera dessa förväntade ekologiska katastrofer, går lös på $ 434 miljoner.

Wow! Tänk så mycket riktig, och användbar forskning man hade kunnat få för dom pengarna…

Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. L

  Att berätta om hur ”klimatförändringarna” kommer att drabba oss och våra barn har blivit en industri som lever på andras okunnighet. Och media vågar inte såga av den gren dom sitter på genom att avslöja bubblan…

 2. Kristian Grönqvist

  Intressant tolkning det där med att extremväder har blivit alarmisternas nya kassako. Varifrån kom extremvädret…?

  Att en del barn får tillgodogöra sig andras okunskap, har ju mycket att göra med att okunniga idag är så villiga att sprida sin tro och sin uppfattningar som om den vore kunskap… 

 3. Kristian Grönqvist

  Det ställer ju som sagt vissa krav på föräldraskapet och andra krav på vetenskapsföraktet…

 4. Slabadang

  99% av vetenskapsamhället övertygade om att klimatförändringar pågår.

  De glömmer naturligtvis att tala om att klimatförändringar alltid pågått.
  Vi kan glömma att klimatvetenskapen själv kommer hoppa av den gren de satt sig på. De suger ut medborgarna å det hjärtlösaste med lögner påhitt och rena dumheterna allt för egenintressets skull.

  Det utgör ett av de bättre bevisen på hur grundlös hela klimathotet är när de tvingas ut på en ännu halare is än den upphörda globala uppvärmningen.

  Evidensläget för mer extrema väderhäöndelser är NOLL och absolut NOLL. Desperationen att hitta nåt som kan övertolkas som onaturlig ”avvikelse” eller trend i vädersammanhang faller alltid vidd första bästa kontroll av fakta.

  Stormarna som var ett kort de intensivt försökte spela ut vid både Katrina och Irene är bevis på hur totalt samvetslöst oseriös hela kliamthotspatrasket är. Sen blandade de medvetet ihop stromfrekvens med ökade skadekostnader. Översvämmningarna i Australienpoch Missippi är ytterligare exempel där fakta och observationer avslöjar lögnerna och oseriositeten.

  Att beskriva en lite varmare värld som en positiv utveckling finns inte på kartan och ingen har för mig kunnat förklara eller motivera vilken idealtemperatur planeten som råder.

  Varffrö vi inte kan lita till media har ju bevisats sedan länge. Vi har fått bevis på att kanske den viktigaste funktionen i demokratin inte fungerar och hr lämnat sin uppgift ryggen. Klimathitet är det största sveket från media någonsin. De stöttar och hjälper dem som nu profiterar på det folk de är till för att skydda.

  Klimatvetenskapen har brännt upp sitt eget förtroende i båda ändar och jag känner ett bottenlöst förakt för alla de manipulatörer och profitörer som deltar i detta folklurendrejeri.. 

 5. L

  Kristian, extremvädret kom med internet…

 6. karlsson

  Märkligt att klimatförändringar som alltid skett, som alltid pågår i någon form, vi hade ju en istid här för bara 10 000 år sedan, märkligt att klimatet nu helt plötsligt sedan 50 – 60 år styrs av våra personliga CO2 utsläpp. 

  Hur kunde tidigare klimatförändringar ske då vi människor inte fanns på plats – de har bevisligen skett utan mänsklig närvaro.

  Är det historielöst tänkande, okunnigt tänkande eller brilljant tänkande?

 7. Slabadang

  Christian Grönquist!

  Bra att du tar upp vetenskapsföraktet. Det är en central punkt för skepticismen. Aldrig tidigare har så mycket rent klimatdravel kallats för vetenskap när det i sanningens namn inte håller vetenskaplig grund än att tyda kaffesump.

  Det är ett genuint vetenskapsförakt som är den tydligaste signalen ifrån CAGWetablissemanget. Oseriösa aktivister som kidnappat ordet ”vetenskap” för att sno åpt sig båpde makt och stålar. Agerandet och resultatet blir en tydlig markering på att de andast paratiserar på det förtroende ordet ”vetenskap” är förknippat med.

  Ni dödar helt enkelt hela vetenskapens legitimitet och trovärdighet och uppvisar och använder ert eget vetenskapsförakt till att profitera på den. Hur illa ni skadat hela vetenskapens trovärdighet är kommer att visa sig. Men illa skadad är den.

  Vi har fått en kulturmarxistiskt politiserad kader som infiltrerat klimatvetenskapen och hur det ska gå till för att vända på skutan och hur man får ut månglarna från universiteten är en diger uppgift men samtidigt en fråga om vetenskapens överlevnad.

 8. Staffan Lindström

  Men vilket sammanträffande, i Campechebukten har vi TS Nate och Knoxville, TN EN Nate Sanders…. F.ö. så har Expressens prasselupplaga nyheten om att tropiska orkanen ”Katia” är på väg mot oss… NHC HAR fortfarande orkanstyrka på henne som post/extratropisk till 1000 km ca väster om Irland….
   

 9. pekke

  Slabadang, så rätt så.
  Klimatvetenskapen är ett jättelikt pussel där ingen vet hur den slutliga bilden ser ut.
  Men de ” ledande ” klimatforskarna och deras fans har redan bestämt hur bilden skall se ut och försöker få bitarna att passa in i deras bild och när det inte funkar så ändrar de på hur bilden borde se ut i stället för att se hur varje pusselbit passar in med andra pusselbitar.
   
  De som påpekar det får inte var med i pusselverkstan eftersom de inte har den rätta tron !

 10. Håkan Stenberg

  Vi som minns, kommer ihåg stormfloden 1953, som drabbade Holland med närmare 2 200 döda och enorma skador på länderna kring Nordsjön. Men det var väl före klimatförändringen? Annars är listan lång på stora och enorma katastrofer, orsakade av oväder och höjda havsnivåer, bara i den regionen.1717 drunknade 11 500 personer och 100 000 djur. 100 år tidigare dog över 30 000. Och så kan man hålla på, ända till 1200-talet, med ett par hundra tusen döda. Men vi hade ju inga klimatforskare på den tiden, som kunde tala om att det var människorna själva, som var de skyldiga. 

 11. Bertel

  Slabadang # 4

  ”Vädret” har varit ojämn ett bra tag(några miljarder år) och här kommer en stormig? påminnelse, från en försvunnen tid, då klimatet hade sin stilla gång.

  http://www.youtube.com/watch?v=ivUpwfFpkXg&feature=related

  PS. Jag njuter av dina alster, fortsätt att skriva.DS

 12. Och numera kan man ju heller inte påpeka alla  felaktigheterna i klimatrelaterade ämnen i MSM:s artiklar. Så praktiskt för AGW-propagandan…….

 13. tty

  Jag undrar just var man hittar den 1 % av ”vetenskapssamhället” som inte tror att klimatförändring pågår.

 14. 100 % av det globala vetenskapssamhället borde känna till att klimatförändringar har pågått i miljarder år, så varför skulle bara 99 % tro det?

 15. Kristian Grönqvist

  tty

  Bl.a. på scammen 

 16. Kristian G # 15

  Vem menar du inte tror att klimatförändringar pågår?
  Tala ur skägget karl!

 17. hahn

  Kristan Grönqvist, även en blind höna kan hitta ett korn av sanning ibland. Klimatförändringar pågår visserligen i det stora hela, men just nu är tidpunkten illa vald, då klimatet legat oförändrat ganska länge.

 18. Osynlige Mannen

  ”…abrupta och oförutsägbara förändringar…”

  Just det, oförutsägbara. Och vad kallas de som påstår att de kan förutsäga det oförutsägbara? Charlataner. 

 19. Ingemar Nordin

  Osynlige Mannen #18,

  Jag förutsäger att klimatförändringarna kommer att fortsätta att vara oförutsägbara. Det borde väl vara värt några miljoner att komma fram till? 🙂

  Men allvarligt talat så är det här en stor grej pengamässigt. Många är intresserade av att sponsra den här typen av spåkonst. Med overifierbara modeller påstår de här skojarna dels att man kan förutsäga (med en viss förment kalkylerbar och stor sannolikhet), dels att man med andra otestade modeller kan förutsäga typ,  frekvens, styrka och, inte minst, var någonstans onormala väderhändelser kommer att inträffa. Försäkringsbolag, kommuner och andra myndigheter och företag erbjuds alltså en fullkomligt värdelös produkt men med vetenskapliga förtecken. Det är den sämsta formen av pseudovetenskap.

  Det borde vara samma kvalitetsgranskning vid uppköp på sådana här utfästelser om framtida produkter som om det gällde kristallhealing eller andeskådande.

 20. Ingemar Nordin

  Den dag en ”klimatmodelldator” klarar av att få 13 rätt på stryktipset 2 veckor i rad, ska jag börja tro på AGW-hysterikernas framtidsförutsägelser för de närmsta hundra åren… 🙂

 21. Bertel

  Labbibia ” 20

  Jag är med på ”raden”(ifall du hittar en AGW-hysteriker som har  kunskap inom europeisk ligafotboll med säkerställd modellering(sk 99 procents samtycke)).

  PS.Klimatmodeller liknar trav(vetenskap?)kunskap, med en enda skillnad, att det går att avläsa resultat gällande travet, omgående, men att spå framtiden,s klimat, ger fantasin utrymme, där politik och vetenskap kan löpa ammock, utanför resultattavlan.DS  

 22. Bertel

  tty # 13

  Jag har inte hittat(och som jag har letat/sökt)dessa vetenskapsmän i tusental, som sägs(av många NGO,s) stödja AGW-hypotesen,s katastrofala följder?….var är dom?

  Borta med vinden?   🙂
   
  http://www.youtube.com/watch?v=Yws8NiQTEWU&feature=related

    

 23. ThomasJ

  Ingemar #19: YES! Vi kan la ansöka om megastora ’forsknings’-anslag för utrönande av den långfristiga klimatförändringen, why not?  😉
  Det torde finnas intressen båd här & där… PIK, SMHI, WWF, GreenP**s, Sierra, Tällberg, Rockis, IVA/KVA, centerpartiet (de har mega-mycket penga-penga!), lämna Fredrik R. utanför dock då han uppenbarligen fortsatt är i övertygelsen att HAN (+ några andra nickedockor) tror sig till att själva – mellan kl. 06:30 & 07:00 varje dag kunna ’styra’ klimatet… 
  /sarc off

  Jösses djä**ar, sicket unket tänk!  Arma Land!  😯

  Mvh/TJ

 24. Bertel

  ThomasJ # 23

  http://www.youtube.com/watch?v=f2a2d93qaXM

  Hur man tänker? ang styrning av vår utbildning.

 25. ThomasJ

  Bertel #24: TÄNKER…  vaddå? Är där öht nåt tänk..?
  Hörde f.ö. betecknande svensk utbildning följande:
  ”I Burkina-Faso är läskunskapen i befolkningen endast 18%”
  ”Ja, men det är ju oxo ett väldigt litet land, där finns kanske inte mer än 18% befolkning”…. Häpp! 
  Arma Land! 

  Mvh/TJ
  PS: kul med alla kantareller… tack för info! //DS

 26. Om det verkligen var på det sättet att människans små extrautsläpp av koldioxid förändrade klimatet så skulle det vara tillräckligt långsamt för att vi inte skulle kunna märka det. Den sanningen är dock inte tillfredsställande för klimatmaffian, så de hittar på att varje tecken från himmelen är ett tecken från deras gud som vi måste böja oss för.

  De som skakar på huvudet åt medicinmän i Afrika bör kanske först syna våra egna medicinmän. 

 27. Ivh

  Vilket förakt mot de som bedriver seriös forskning Ingemar Nordin visar.
   
  Det enda s k ”bevis” som Ingemar Nordin har för sin helt ovetenskapliga hypotes, om att klimatet inte blir varmare, är att globala temperaturen nästan inte blivit varmare under de senaste 15 åren.
   
  När man diskuterar isläget vid norra ishavet så anses på den här sajten att 32 år är för kort mätperiod för att med säkerhet ha någon uppfattning om isen långsiktigt minskar där eller inte. Men tydligen så är halva den tiden tillräcklig när det gäller att få en uppfattning globala temperaturens utveckling.
   
  Om man då går på Ingemar Nordins påstående att den globala temperaturen knappt har ökat alls på de senaste 10-15 åren.
   
  Om man går in på NASA:s hemsida om klimatet och delar upp de senaste 15 åren i 5-årsperioder så får man följande resultat:
  -år 1996-2000 så var temperaturen +0,38 grader över medeltalet 1980-2010
  -år 2001-2005 så var temperaturen +0,53 grader över medeltalet 1980-2010
  -år 2006-2010 så var temperaturen +0,56 grader över medeltalet 1980-2010
   
  Att temperaturen ändrats med 0,18 grader för 5-årsperioden 2006-2010 jämfört med 5-årsperioden 10 år tidigare tycker inte jag är ”knappt ökat alls” som Ingemar Nordin påstår.
   
  Källa för temperaturerna finns på följande hemsida.
  http://climate.nasa.gov/keyIndicators/
  Man får räkna ut medeltalen för 5-årsperioderna själv.
   
  Vem försörjer Ingemar Nordin?
  Tänk att man istället kunde få riktig och användbar forskning de pengarna.
   

 28. Thomas

  Labbibia #20, det är trivialt. En modern dator kan med lätthet generera samtliga rader på tipset på kort tid, och då kan man inte undvika att få 13 rätt 🙂
   
  Om din fråga var tänkt som någon sorts seriös analogi ber jag åter få påminna om skillnaden mellan klimat och väder.

 29. L

  Thomas, skillnaden mellan klimat och väder är stadsjeeparna. Eller hur?

 30. Thomas # 28

  Inga problem, det klarar jag också av, bara att helgardera alla matcher. Underförstått var naturligtvis att det ska vara 2 enkelrader, som dessutom lämnas in till tipsombudet. Din metod blir ganska dyr………

  Men ok, angående väder och klimat, låt datorerna tippa resultatet (enkelrad)och lämna in  för den fjärde stryktipsomgången år 2050……då blir det ju ännu mera likt datamodellerna av det kommande klimatet…..undrar hur det går?Lycka till!

  För övrigt, för att fortsätta liknelsen…Helgarderar är ju just vad många av de AGW-propagandistiska sysslar med. Blir det kallt är det pga AGW, blir det varmt, samma sak. Torka….AGW, Regn,…..AGW……..Blåst eller stiltje, ALLT skylls ju på AGW. Även du som AGW-oroad måste ju kunna erkänna att det inte är trovärdigt? 

 31. Peter Stilbs

  Likanr en del diskussioner med Thomas … 😉

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13604670.ab 

 32. Bertel

  Peter S  # 31

  Touché.  🙂

 33. Ivh

  Rättelse av det jag själv skrivit #27
   
  Jag skrev:
  … grader över medeltalet 1980-2010
  Det riktiga är:

  … grader över medeltalet 1880-2010

 34. Rolf

  @Ingemar
  ”Jag förutsäger att klimatförändringarna kommer att fortsätta att vara oförutsägbara. Det borde väl vara värt några miljoner att komma fram till? ”
   
  Riktigt så oförutsägbara kanske de inte är. Corbyn lär nog göra en hel av sina pengar på folks rädsla för större väder händelser. Särskilt om han lyckas träffa rätt oftare än fel. 
  Skänk pengarna till Corbyn !

 35. Inge

  Eftersom extremväder i vår del av världen till stor del styrs av temperaturskillnaden mellan Arktis och Ekvatorområdet så borde extemväder MINSKA i takt med en uppvärmning enligt klimatmodellerna. Nu har det snarare blivit tvärtom genom våra numera extremt kalla vintrar.
  Jag vill minnas att det forskats fram att de hade exrema höststormar under Lilla Istiden, så det är väl kanske vad vi kan vänta oss med fortsatt svinkalla vintrar.

 36. Ingemar Nordin

  Inge #35,

  Nja, jag har för mig att uppvärmningen borde gå snabbast vid ekvatorn.. enligt CO2-hypotesen. Men där har den legat stilla. de illröda områdena har varit i Arktis enligt NASA-GISS ganska grova uppskattningar. Så då borde tempdifferenserna minska. Och då borde stormarnas frekvens och intensitet minska. Enligt klimatmodellerna borde det vara tvärt om.

  Man undrar om man på GISS är medveten om att man motsäger sig själva?

 37. Inge

  Ingemar

  Enligt Erland Källén som var på Visby Högskola och höll ett anförande härom året så skulle uppvärmningen synas tydligast på våra breddgrader och jag vill minnas att vi här uppe skulle bli vinnare i det resonemanget. Däremot är det uppe i den högre troposfären som man mäter vid ekvatorn för at se en effekt vilken alltså inte är mätbar. Det är min bild av det hela.

 38. Osynlige Mannen

  Dumhet är entropisk. Vad sägs om att revolter kan förutses med hjälp av en superdator:

  http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/superdator-forutsager-revolter

  Hur kommer det sig att det är omöjligt att förutse hur en tennisboll som släpps i golvet kommer att studsa? (Med eller utan hjälp av en superdator.) Vertikal rörelse går förvisso att beräkna med god precision, men lateralt… Aj, aj, inte en suck.

  Men klimatet om hundra år, vädret om tre veckor och nu även kommande revolter, ja det går att modellera! Man tager sig för pannan. 

 39. När det gäller extremväder kan jag inte släppa tanken på att AGW-troende journalister i MSM lyfter fram väderhändelser runt om i vrlden, som för 10-15 år sedan inte skulle haft en chans att platsa i tidningarna. Allt för att visa att extrema väderhändelser blir allt vanligare. Ett praktexempel är ju den senaste tropiska orkanen ”Katia”. Braskande rubriker i tidningarna minsann:
   http://www.dn.se/nyheter/sverige/tropisk-orkan-pa-vag-mot-sverige

  Men när den når Sverige har den mattats av till någonting helt annat. I dag når den västkusten, och SMHI varnar för ”styv kuling”.

  Undrar hur många tropiska orkaner som nått Sverige som ”Styv kuling” de sista hundra åren? Utan att vi behövt pådyvlas tanken om att det är något ”fel på vädret”?

  För den som mot förmodan tror att oväder är någonting nytt och extremt på västkusten, länkar jag till denna visa av E. Taube. Framförs som sig bör av en västkustbo, som dock tyvärr inte finns med oss längre…..

   http://www.youtube.com/watch?v=s3UfcjjI3b0