EUs klimatpolitik är misslyckad och farlig

flyg
Benny Peiser är chef för Global Warming Policy Foundation (GWPF) och har sedan många år skrivit och informerat om klimat och klimatpolitik. Hans senaste artikel handlar om EUs unilaterala satsning på att få ned koldioxidutsläppen, samt om deras försök att tvinga resten av världen att följa efter.
I snart 20 år så har man på en rad klimatmöten försökt få igenom bindande avtal för att minska koldioxidproduktionen. EU också ”gått före” genom att, på olika sätt, unilateralt åsamka sina egna medlemsländers ekonomier betungande bördor. En sådan åtgärd är införandet av utsläppshandel för koldioxidsrättigheter.  Den schweiziska banken UBS meddelade nyligen att dessa koldioxidsrättigheter hittills kostat de europeiska konsumenterna omkring 210 miljarder euros (nästan 2 000 miljarder kr). Effekten på nedskärningarna av koldioxid är så gott som noll.
Som vi tidigare berättat om här och här på TCS , så hotar nu också ett handelskrig med 30 andra länder. Orsaken är att EU ensidigt har infört en koldioxidskatt på världens alla flygbolag som startar eller landar i Europa. Och bolagen är tvungna att betala skatt även för de sträckor som planen befinner sig utanför europeiskt luftrum.
Inte oväntat så har flera länder som Kina, Indien, USA och Ryssland protesterat och har tillsammans med ett 25-tal andra länder bildat en regelrätt koalition för att vidta motåtgärder. Kina har förbjudit sina flygbolag att betala för utsläppsrättigheter och därmed ingå i EUs utsläppshandel. USAs representanthus har just drivit igenom en motsvarande lag. Indien stoppar sina flygbolag från att uppge utsläppsdata till EU. Och Ryssland funderar på att förbjuda europeiska bolag att använda sig av ryskt luftrum. Ett öppet handelskrig står uppenbarligen för dörren.
Man tar sig för pannan och undrar hur långt EU tänker driva sin destruktiva klimatpolitik?
Nu har i alla fall Tysklands ekonomiminister reagerat och uppmanar EU att åtminstone sätta sig vid förhandlingsbordet med koalitionen av protesterande stater. Huruvida klimatkommissionären Connie Hedegaard kommer att bry sig återstår att se. Hon har än så länge bara uppmanat de länder som motsätter sig skatten att komma med förslag på hur de skall bekämpa klimatförändringarna.
Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Håkan Sjögren

  Ingemar Nordin : Jag hoppas att svaret från Sverige på frågan från Connie Hedgaard blir att ”Det finns inga bekämpningsbara klimatförändringar”. Mvh, Håkan.

 2. Peter F

  Europa står för ca 11 procent av världens koldioxidutsläpp ! Övriga världen satsar på olja, kol och gas som aldrig förr. Världen, både människan och naturen, mår allt bättre. Man häpnar över EUs formidabla okunnighet och dumdristighet. Jag hoppas att omvärlden ställer Europas flyg på marken. Då kanske man vaknar till sans och besinning.

 3. James M

  Flyg i sig självt är väl så pass destruktivt för miljön alldeles oavsett CO2-utsläpp genom att sprida så många andra kemiska föreningar högt upp i atmosfären så att fokus på CO2 blir ganska löjligt. Eller har jag fel där?

 4. 2 000 miljarder kronor.
  Huvudlöst! Jag tror att Europas politiker har drabbats av en pandemi som långsamt men säkert käkar upp de delar av hjärnan som är avsedd för rationellt tänkande. Alternativt fått den del av hjärnan som fastnar i fanatiskt religiöst tänkade att växa som en cancersvulst

 5. Gun

  Gudars!…. det är alltså värre ställt än man i sin aningslöshet gått och trott. Vart skall detta sluta, handelskrig är inte att leka med. Har man helt tappat huvudet?   

 6. Christopher E

  Helt otroligt att EU i ett läge med stora finansiella problem väljer att försvaga ekonomin ytterligare genom att starta handelskrig där vi har allt att förlora.
  Att driva upp oljepriset genom att starta reguljärt krig med Iran är jag också tveksam till det vettiga med.  

 7. Montera ner EU!
  Bit för bit. Det ledande skiktet har drabbats av total hybris!
   

 8. Detta är som en galen mardröm! Hur kan det bli så dj-a tokigt? Har politiker inget eget logiskt tänkande eller är alla lika humhum som Thomas? När skall jag vakna ur denna mara? Man ruinerar Europa, driver fattiga till svältdöd. Ekologiska katastofer för regnskogar. Okontollerad spridning av kvicksilverlampor. Enfaldig och ensidig propaganda från gammelmedia. HJÄLP!

 9. Jan-Erik S.

  IE #4:
  Hehe…där träffade du huvudet på spiken 🙂 

 10. Nu vet jag inte vilka krafter som ligger bakom, det kan vara regering och/eller MSM men i Australien pågår det försök att stoppa det fria flödet av information. Jag har skrivit om det tidigare. Nästa attack från Fi kommer att riktas mot det fria internet.
   

 11. opps länk:
  http://joannenova.com.au/2012/03/finkelstein-yes-please-just-try-it/

 12. Håkan #1
  Perfekt slogan, den gillar jag.
  ”Det finns inga bekämpningsbara klimatförändringar”

 13. Jan-Erik S.

  IE #10:
  Huvudet på spiken igen. 
  Begränsningar av ett fritt internet är egentligen livsfarligt men jag tror samtidigt att det i princip är omöjligt att genomföra. 

 14. Jan-Erik S.
  🙂
  Jag är inte så säker på det. Man kommer att använda ”moraliskt” fina skäl till det. Förhindra terrorister. Förhindra barnporr. Eller nåt nytt som låter bra. Det verkliga skälet, att kontrollera informationsflödet talar man inte om. Det är som FRA-lagen. ”Har du vitt mjöl i påsen har du inget att frukta”. Det är bara det att ”makten” har tolkningsföreträde på vad vitt mjöl är och hur det ser ut.
  Så jag är oroad. Det har ju redan talats om en uppdelning av internet.

 15. Ann L-H

  Tack Ingemar N. för att du uppmärksammar detta trauma och M.Sc.Eng. har i #8 på ett suveränt sätt sammanfattat eländet på sitt sätt. Inte lär det bli bättre med nuvarande pratkvarn som miljöminister. Hon har direktkontakt med och möjlighet att prata sönder både EU och de innersta kretsarna i Vita Huset.  Det värsta med henne är att hon inte bara är en outhärdlig pratbubbla som i högsta grad tror på sig själv utan att det evinnerliga ordsprutandet snarast fungerar som tortyr vilken slår ut åhörare och  eventuella diskussionspartners så att hon högst sannolikt till sist får sin vilja igenom. Till råga på eländet ska den ytterligt själv- och klimathotsmedvetne J. Eliason nu enligt egen utsago i GP få fart på FN genom att plocka in fler svenskar på viktiga poster. Undrar vilka han tänker på …
  Och miljöreportrarna är sig lika … men  TCS är ändå ett litet ljus i mörkret, tack för att ni orkar!   
    
   

 16. PÅ många sätt är Connie Hedegaards agerande bra då den i sitt extrema fokus mot en icke bevisad och numera allt mer osannolik klimateffekt helt förbiser de ekonomiska konsekvenserna för EUs medlemsländer. Därigenom drivs frågan till sin spets och frågans verkliga stöd och betydelse prövas i relation till andra mer påtagliga och snabbverkande effekter som ett eventuellt motdrag från USA, Kina och andra kan ge upphoov till. Jag tror att miljörörelsen inom EU står inför ännu ett nederlag och får anledning till att ytterligare en gång lära sig skillanden mellan retorik och politisk verklighet.

 17. Björn

  Det är inte bara konstigheter med flyget, nu gäller det även energin. I DN idag står det att Svensk Energi, energiföretagens branschförening, är starkt kritiska till att Svenska EU-parlamentariker har röstat ja till ett förslag som leder till att det blir ett tak på EU-ländernas energiförbrukning. Det leder till att basindustin inte kan öka sin produktion. Är vi på väg att bli ”sovjetstater”?

 18. Thomas

  Här en snabb beskrivning av en mer ”rationell” politik:
  http://edsteinink.com/wp-content/uploads/2012/02/Stei120224.gif
   

 19. Slabadang

  Man tror knappt att det är sant!!
  Nu sitter diktaturen redan regeringställning i Australien!
  Labor har ballat ur totalt och Guilliards bakgrund som delaktig i de Australiska kommunisternas inmarsch i Labor när muran föll har nu beställt en utredning om hur den Australiesiska statscensuren skall upprättas. Enilgt förslaget skall utöver MSM även bloggar med över fyrtio besökare ställas under den nya censuren och vad skall då krävas och hur skall själva cesuren går till?
  Hur skall dessa beslut motiveras?
  Even worse, the SuperRegulator ”would not not have to give reasons for its decisions” and the decisions ”would not be subject to appeal.”
  Att CAGW egentligen drivs av kommunister som via NGOs försöker införa en världsdiktatur visade sig vara en helt korrekt misstanke och att den här typen av förslag ens når fram till en regering att överväga visar att demokratin redan är förgiftad av den gröna diktauren att förslaget anses rumsrent.
  Det är viktigt att studera just Australien där vattenmelonerna fått det största
  inflytandet och lägg märke till hur MSM i Australien redan är regeringstrogen. ABC har valt regeringens sida och MSM i sin helhet inser att konkuranten NÄTET utgör ett hot mot den journalistiska makten och problemformuleringsmonopolet.
  GetUp scepticalscence och andra aktivist grupper utgör förtrupperna vars svenska variant utgörs av UI. Där man attackerar oppositionella och media som avviker eller är kritisk till klimatdogmerna. Det här är ett organiserat angrepp på den fria demokratin och kommunistaer vill inte ivsa sitt sanna fula tryne utan tvingas agera bakom olika fasader och titlar. Det är helt enkelt så de jobbar.
  Kommentaren modererad
  Vi måste våga ta bladet ifrån munnen och se den otäcka sanningen precis som den är. Vi är inte ”skeptiker” eller ”förnekare” vi ses och behandlas som ”kontrarevolutionärer” i deras ögon. ”Oppositionella” som utgör ett hot mot det ideologiska monopolet  av opinionsbildningen och därigenom ett hot mot deras klimatdiktaturs avslöjande. Det är självklart att de är beredda att ljuga förförfölja och hota så tänderna lossnar för att bibehålla redan tagen makt och inflytande. De didioter till politiker som pudlat under klimatismen kommer bli uppkäkade och utspottadde så snart maktstrukturen finns på plats och vad som nu ligger på bordet i Australien är bara en eskalering av den försmak vi redan fått och man måste vara helt aningslöst naiv om man inte inser vad klimathotaronmdustrin egentligen är för något.
  De skiter fullständigt i ”klimatvetenskapen” den är bara entrojansk häst för att bakvägen ta sig in i den demokratiska maktapparaten och vi kan kyssa alla demokratiska rättigheter bye bye om vi tillåter dessa krafter få fortsatt legitimitet. Trodde vi verkligen att det handlade om nåt klimat överhuvud taget? Det är bara den ringmur de skapat för att vi inte skall se vilka planer som upprättas i den inre borgården.
  Australiens folk är verkligen illa ute och allra längst fram som bevis på vad som komma skall. De har redan börjat indoktrinera våra barn till och med i skolorna och det tar en halv ca femton år innan en generation glömt bort sinna grundläggande rättigheter och fått dem utbytta mot nya skyldigheter på bekostnad av sin egen makt och frihet.
  Att ljuga folken världen rätt upp i ansiktet och hävda att alla problem måste lösas allt längre bort ifrån folkdemokratierna och röstsedelns värde i globala byråkratiska expertorganisationer är ett sätt att demoralisera folken till att tro att de inte längre har någon makt och därigenom heller inte rätten att slåss för  
  den folkförankrade nationella politiken. Utan göra att vi skall bli de fjärrstyrda hjon som styrs av beslut långt ovanför våra huvuden. Att inkompetensförklara väljarna har varit ett måste för att kunna utvidga de ideologiskt korrupta EUs och Fn byråkraternas makt på folkens bekostnad.
  Lägg märke till vilka fördelar och rättigheter som tex EUbyråkraterna skaffar sig själv och hur dessa avtal är ett spel mot ett mål. Kraven ställs ALLTID på medlemsländerna men aldrig på EUs förmåga att leva upp till de målsättningar för de system eller påbud som läggs på medlemsländerna. Skyldighet att följa regelverk men utan makt att lämna eftersom några löften om leverans av målsättningar inte finns definerade mål som motprestation att utvärdera som villkor för skyldigheterna.
  Därför blir medlemsländerna maktlösa eftersom dt inte finns några uppsatta mål att granska utfallet med. EURON är ett exempel handeln med utsläppsrätter ett annat, system som gått fullständigt åt helvete och skadat mer än det hjälpt EUROPA. Men EU är helt ansvarbefriat från den inkompetens 
  den besitter. Avtal utan uppsägningsklausul eller villkorade för omförhandling/uppsägning utan utfästa konkreta resultat och uppfyllda målsättningar skall omedelbart förbjudas av hur många skäl som helst.
  EU och FN får inte bli en skyldigheternas AIDS utan definierde krav på motprestationoch resultat för de folk som skrivit under avtalen. 

 20. Ja fan Slabadang!
  Du skriver bättre och mer tillspetsat det jag också försöker säga. Vi står inför ett stort hot mot demokrati och frihet det är det ingen tvekan om!

 21. Björn #17
  >EU-parlamentariker har röstat ja till ett förslag som leder till att det blir ett tak på EU-ländernas energiförbrukning.
  WTF!!!
  Det finns ingenting som är bättre än tillgång till energi!!!

 22. Björn #17
  Har du nån länk? 
  Hittar inte i nätupplagan

 23. Björn

  Ingvar Engelbrecht [22]; Det är bara en liten notis under avdelning, I korthet, sid 21 i dagens DN här i Stockholm.

 24. Björn #23
  Verkar inte vara tillgängligt i nätupplagan

 25. Håkan

  Det blir sannolikt en kompromiss där EU ges en chans att rädda ansiktet, tex att CO2 avgifterna begränsas till flygsträckan inom EU.

 26. tty

  Håkan #25
  En sådan lösning skulle troligen accepteras av övriga stater. Dumheten EU har gjort i detta fall är att de gett sig på kärnan i den nationella suveräniteten, nämligen beskattningsrätten och gör anspråk på att beskatta verksamhet inom andra länders territorium. Dessutom strider det helt mot Chicagokonventionen (1944) som ger varje land full suveränitet över sitt luftrum och trafiken där.
  För övrigt har EU-juristerna gett en märklig och ganska kuslig motivering för varför detta inte gäller för EU, nämligen att samtliga medlemsländer i EU visserligen har ratificerat Chicagokonventionen, men inte EU som organisation. Detta skulle innebära att EU i stort sett inte är bundet av några internationella konventioner överhuvud taget.

 27. Ingemar Nordin

  Håkan #25,

  Vi skall dock inte glömma bort att det ideologiska huvudmotivet för Conny Hedegarrd och klimatbyråkraterna i Bryssel är inte att nå fram till en ”kompromiss” eller att ”rädda ansiktet”. Deras övergripande syfte är att, i andan från Durbanöverenskommelsen, helt enkelt tvinga de motsträviga staterna att böja sig för kravet att dra ned koldioxidutsläppen. De kan tänka sig att släppa på kravet på skatt, men endast om de andra länderna självmant drar ned på koldioxidutsläpp och bidrar till FNs klimatfond. Jag tror inte att detta kommer att lösa sig i brådrasket. Och heller inte utan en del allvarliga skärmytslingar.

  Kanske kan de enas om att konsumenterna och skattebetalarna betalar 🙂. Men det är framförallt en klimatideologisk fråga.

 28. Ingemar Nordin

  Aktuell länk med anledning av # 27

  http://www.thegwpf.org/international-news/5127-green-bureaucrats-risk-confrontation-with-germany-over-trade-war-threat.html

 29. Thomas

  Någon som vet var GWPF får sina pengar ifrån? Precis som Heartland är det en sån där skattebefriad ”välgörehets”organisation.  Budgeten ligger på drygt 500,000 pund, av vilka 8,000 är medlemsavgifter (vilket innebär högst 80 medlemmar eftersom avgiften är lägst 100 pund!) Resten är okända donatorer.
   
  Är detta relevant för vad de säger? I samband med diskussionen om Heartland talades det om hur relativt liten budget den organisationen hade, så det kan vara värt att påminna om hur många små organisationer det finns i den här floran av astroturf. Dessutom hävdas ju ofta här på bloggen att forskare bara säger vad de gör om AGW för att få in mer pengar…

 30. Ingemar Nordin

  Thomas 29,

  Det där är säkert en intressant fråga. Men det mesta materialet på GWPF bygger på vanliga tidningsartiklar. Så, jag föreslår att vi diskuterar den uppkommande handelskonflikten istället.

   

 31. Slabadang

  Kommentar borttagen

 32. Det är svårt att förstå rationalen bakom EU:s agerande. Tror de verkligen att de kan genomdriva en ensidig skatt utan att det får andra ekonomiska konsekvenser? Vill EU isolera sig?

 33. Thomas

  Slabadang #31 ”Det är ju tur att det finns organisationer som drivs av frivilliga krafter och inte är korruperade av särintressen”
   
  Det låter som du vet vilka som finansierar GWPF, kan du kanske förklara för oss andra som inte vet?

 34. tty

  Thomas #29
  Du får väl göra en liten Gleick. Värst vad du har blivit känslig av dig. Är du lika bekymrad över de (okända) finansiärerna bakom RealClimate?

 35. Ingemar Nordin

  Slabadang #31,

  Nu slukar du Thomas bete! Låt honom hållas med sitt lilla OT.

  Ingvar E #32,

  Jag tror inte EU kan se sig själva som isolerade. En sådan tanke är främmande för dem. Nej, de ser sig som ledare för världens stater som i samlad tropp drar ut i fält för att bekämpa klimatet.

 36. Ingemar #35.
  Ett antal misslyckade Don Quijote-figurer med totalhybris mao.

 37. Vilket är det mest ansvarslösa styret, Greklands regering eller EU-kommissionen?

 38. Slabadang

  Mats J!
  Grekerna var smarta med insikten om att EU var möjlig att råna hur mycket som helst och att resten av EU skulle få stå för hela förlusten. Klart att inte Grekerna nu vill lämna EURON då sitter de med skulder som blir svårare att med hjälp av EU få skriva av.
  Jag undrar hur opinionsläget för/emot EU ser ut i Europa. Jag menar då den folkliga opinionen som inte är samma sak som den ”politiska” opinionen. Opinionsundersökningar har den egendomliga naturen av att bara dyka upp när det politiska etablissemanget vill använda dem i opportuna frågor och omfatta okontroversiella frågor.

 39. Slabadang
  Eurokraterna har ju både slösat bort pengar på egen hand och låtit grekerna göra sammaledes utan påföljd. 

 40. Rune

  Visst är de stolliga i EU men våra egna stollar vill att Sverige skall gå före EU i stollighet.

 41. L

  Om man tog bort alla förmåner för EU-byråkraterna kanske vi fick in lite kompetens istället…

 42. L
  Kul att du använde just ordet kompetens! I sin nyspråkliga iver har de ju bestämt att kompetens inte längre betyder kunnighet utan makt. Det är i deras värld EU som har kompetensen.
  Den utlovade subsidiaritetsprincipen är skrotad. 

 43. OT….men med syftning på trådens rubrik.
  I  miljömupparnas paradis nr 1, Sverige, blir det bara värre och värre….
  http://www.dn.se/nyheter/sverige/en-enda-man-kan-fa-mobilnatet-slackt

 44. Slabadang

  Labbibia!
  Ett bevis på att vi lever i en postmodern tid.

 45. Europa drivs av en febrig religiös hänryckning. Då låter man sig inte stoppas av rationella argument. ”Gud vill det”, som korsfararna sa.

 46. Christopher E

  Labbibia #43
  Hörde det där på nyheterna i morse. Kunde knappt tro det var sant.
  Miljönämndens ordförandes inställning är helt otrolig! Och silverdräkt… det slår foliehatt.     

 47. Holmfrid

  Europas bilindustri är i kris,  16 milj bilar köps av 26 milj  kapacitet.  Fiat, Opel, Renault  och många fler ropar på hjälp,  i Italien är det nästan tvärstopp,  Tyskland dyker sista månaden.  200 miljarder Euro för CO2-utsläpp och ett handelskrig i luften – inte klokt!!!