Europas politiker låter finanskrisen följas av en energikris

europa

(Lätt modifierat gästinlägg av Ove E. Lilljequist – några av er kanske redan har sett nedanstående i hans värdefulla veckobrev. Bilden ovan  – gjord av den fantastiske bildkonstnären Andrej Budajew – är däremot inlagd av mig själv).

Europas finansministrar försöker i dagarna komma tillrätta med den katastrof som hotar den av dem själva felkonstruerade gemensamma valutan, euron.

Under tiden är deras kollegor klimatministrarna i full färd med att ställa till en annan katastrof för Europa, nämligen klimat och energipolitiken. Det råder i Europas regeringar en fullständig, men inte rörande, oenighet om vad som kan och som bör göras .

Tyskland (och Schweiz) har beslutat att lämna kärnkraften utan att ha några egentliga aningar om var 50% resp. 40% av elförsörjningen skall komma ifrån.

Frankrike, som får 80% av sin elkraft från kärnkraftverk, har inga avsikter att avskaffa kärnkraften. Och motarbetar därför billigare alternativ som skiffergas.

Italien har stoppat planerna på att bygga ett eget första kärnkraftverk, utan tänker fortsätta att importera kärnkrafts-el från grannen i Frankrike.

Polen får 90% av elkraften från kol, och har just deklarerat att man inte kommer att acceptera några regleringar från EU för kol. Eller för skiffergas, där man vill bli av med beroendet av gasleveranser från historiskt inte alltid gode grannen Ryssland.

England är som vanligt värst ute. En kolossal energibrist hotar inom överskådlig tid, när en hel rad kolkraftverk, gaskraftverk och kärnkraftverk blir överåldriga eller utslitna. Förre klimatministern Ed Miliband gjorde allt för att förvärra läget genom att förhindra nybyggnader, och hans konservative efterträdade Chris Huhne (libdem) har lyckats göra det ännu värre genom att insistera på över 10’000 hopplöst ineffektiva och kostsamma vindturbiner runt kusterna.

Förra månaden redovisades jättelika fyndigheter av skiffergas i nord-västra England. Massor av billig elkraft, billigare än kärnkraft, hägrar. Men Chris Huhne vägrade den tanken, för gasen skulle omöjliggöra regeringens åtaganden för reduktion av CO2 gentemot Bryssel. Se Christopher Bookers kommentar från The Telegraph nedan. Till den totala förvirringen bidrager att prime minister David Cameron redan tidigare sagt att målsättningarna för CO2 kan komma att omprövas 2013. Och finansministern George Osborne säger nu klart på den konservativa partikonferensen, att England inte får ha högre målsättningar än sina handelspartners, enligt GWPFs rapport nederst.  

Är det för mycket att hoppas att nya klimat- och energiminstrar i den svenska regeringen kan få någon förnuftig ordning på den svenska politken, efter de skrämmande exempel som våra grannländer uppvisar?

Varma hälsningar

Ove

För bakgrundslänkar och uppdatering till ovanstående överstrukna från Ove’s originalutskick, se http://thegwpf.org/opinion-pros-a-cons.html  /Peter Stilbs   

 

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. L

    Dessvärre har våra nya klimat- och energiministrar fullt upp med att vara grönare än Miljöpartiet för att försvara sin position i Regeringen…

  2. pekke

    Inget nytt som jag påpekat tidigare, den ekonomiska krisen är framförallt en kris som drabbar västländerna än de nya industriländerna.
    USA skyller på Europa som skyller på Grekland, men krisen handlar mer om att pengar och jobb lämnar de gamla i-länder till förmån för de nya i-länderna.
     
    Väst ( välfärdsländerna ) är inför sin största kris någonsin eftersom de förlorar sin dominans över ekonomi och produktion precis som Romarriket än gång gjorde.
     
    Politikernas frikostiga bidrag till ” förnybar energi ” kommer nog sina snabbt när de är tvungna att försöka upprätthålla väljarnas välfärd med allt mer sinande skatteintäkter.
    18- och 1900-talet var västs tid, 2000-talet verkar bli östs och syds tid och jag hoppas att vi i väst inte faller för långt ner.
     
    Börskraschen -29 var en annan typ av kris, all produktion stannade kvar i västländerna, i dag flyttar både pengar och jobb ut från västländerna.
    Det är något som våra politiker inte vågar säga !

  3. Bertel

    pekke # 2

    Frågan är, hur vi i Sverige skall förhålla oss gentemot omvärlden?, som producerar varor, mat mm billigare/mer effektivt än vi?, dvs global handel.

    Om tex Islänska vulkanen Katla får utbrått(är ev närstående) och Europas flygtrafik slås ut i obestämd tid, kommer vi få ta del av svårigheterna, men än värre kan det bli, ifall ”all” matproduktion skulle ske utanför landets gränser och en vacker dag säger producenterna att vi blir utan varor i obestämd framtid!

    PS. Vilken beredskap bör vi ha som nation?.DS      

                

  4. Bertel

    Pekke

    Eftersom förra humorhälsning från min sida berörde fel tidsperiod, så hoppas jag att denna (musik)hälsning landar rätt.  🙂 

    http://www.youtube.com/watch?v=GBwSN0Yw5l0&feature=related
     

  5. Ann L-H

    Vetenskapsradions veckomagasin tog upp frågan om hur högt det är i tak på svenska universitet. Professor Ulf Danielsson teoretisk fysik gav vetenskapsradion en rejäl känga, men frågan är om de förstod. Därför fick de nyss följande mail:

    ”Hej!
    I det senaste veckomagasinet tog ni upp problemet med om det är högt i tak på den svenska universiteten. Professor Ulf Danielsson nämnde att det speciellt inom miljö-energi området finns en risk att man kan ha politiskt grundade tankar och förutfattade meningar om vad svaret ska vara.
    Slog det er att professor Danielsson beskrev just den situation som de s.k. skeptikerna anser råder på SR’s vetenskapsredaktion, dvs hur högt i tak är det angående den politiskt grundade klimatfrågan på er redaktion?
    Har ni någon  gång gått till grunden med och analyserat å ena sidan den VETENSKAPLIGA grunden till det sk klimatHOTET och å andra sidan VETENSKAPLIGA grunden som ”skeptikerna”  lutar sig mot? Med tanke på det sk klimathotets enorma betydelse för hela västvärldens framtid borde detta vara den i särsklass viktigaste frågan för en VETENSKAPSredaktion värd namnet. Demokratin bygger på att opinionen är upplyst så att politikerna drivs att fatta välgrundade beslut. I vilken utsträckning har ni bidragit till en allsidigt vetenskapligt upplyst opinion i klimatfrågan?”

  6. Lars C

    Euron vara döende, det var den i så fall redan innan den föddes, mina funderingar innan jag röstade nej inte var tyvärr inte helt fel. Däremot så röstade jag ja till EU av lite naivt idealistiska skäl, jag trodde att samarbete skulle skapa ett stabilare Europa utan risk för framtida konflikter och krig. Nu undrar jag om inte Euron skjuter hela EU bygget i sank? Att skylla på Grekland är bara att skyla över att Italien är en potentiell finansiell atombomb. Och Spanien och… Inte ens Frankrike går säkert på sikt. Det som hedrar svenska politiker är att de inte försökte få med oss i EMU genom bakdörren utan respekterade valresultatet. Nu är i alla fall den tanken död för överskådlig tid.
     
    När man diskuterar evig tillväxt så gör man ett generalfel. Man diskuterar utifrån dagens ekonomiska system. Det är bara det att dagens ekonomiska och för all del politiska system kommer inte att finnas i framtiden, allt förändras över tid med eller utan dramatik. Det gör det alltid, det är bara det att vi glömmer. Dagens finanskris beror bla på att man gjort monopolpengar . Dvs pengar som egentligen inte finns, derivat av olika typer mm. En konstruktion avsedd att maximera vinst som vad jag kan förstå bara kan existera så länge som bankerna kan hålla fasaden intakt och att bank A litar på att Bank B gör samma sak.  Och sist men inte minst att vi vanliga dödliga litar på både bank A och bank B.
     
    Vi lär inte slippa en härdsmälta av något slag under de närmaste åren men vi i Sverige kan lindra den genom att börja göra rätt nu. Kanske är rätt väg att kapa förtöjningarna till det sjunkande skeppet och börja ro.
     
     
     
     
     

  7. Lars C

    #6
    Tappade ett ord
     
    ”Euron vara döende” Ska vara Euron kan vara döende.

  8. Lite enkel slutledning.
    Om man godtar den beskrivning av verkligheten som görs här ovan av Ove E. Liljequist/Peter Stilbs så kan man inte komma till någon annan slutsats än att Europas politiker har noll koll på verkligheten. Det finns överhuvudtaget inget rationellt i de beslut som fattas. De springer runt som yra höns och kacklar med varandra och kacklet blir den verklighet som de fattar beslut efter..
    Undantag
    Tjeckien, Polen och kanske också Finland
    Det är för d-a bedrövligt att åse spektaklet.
     
    Ann L-H
    Bra skrivet. Du kommer att  få ett svar där de säger att de belyst bägge sidor i rätt proportioner

  9. Peter Stilbs

    Ann #5 – verkar positivt att denne Ulf Danielsson nu skulle ha sagt så.

    Vid Engelsbergsmötet i maj förra året (finns refererat i några inlägg här på TCS, och ligger ute i sin helhet på Axess TV ”Det stora klimatgrälet” http://www.axess.se/tv/program.aspx?id=1832 ) så uppfattade jag honom stödja uppfattningen att vi andra skulle hålla tyst, och istället andaktsfullt lyssna på ”experterna” i ”klimatfrågor”. 

  10. Stickan no1

    I kronologisk ordning:
    Finansbolagen i USA skyller på låntagarna, USA regering skyller på finansmarknaden, finansmarknaden och regerineg i USA skyller på europas finansmarknad för att exportera sitt egna problem. Europas finansmarknad skyller på ”PIGS” ländernas politiker. Övriga politiker i Europa har först gått i fällan och skyllt på PIGS ländernas politiker men kommer, sanna mina ord, att hitta en ny syndabock.
    Ingen vill sitta med Svarte petter.
    Den riktiga orsaken är att det finns en” princessa på ärten” finansmarknad som inte på en hel generation varit med om nedgång i ekonomin och därför fått panik när de glömt hantera risk i sina kalkyler.
    Enda lösningen är att låta de ta smällen med avskrivningar av DERAS tillgångar. Gör en ”Carnegie” med större delen av världens finansmarknad så slipper vi gnället från dem för all framtid. 
    Set är vad jag tror Europas politiker kommer att göra tids nog. Men aldrig med  ett land som Grekland. Grekland kommer däremot vara katalysatorn för att ge sig på finansmarknaderna. Den nya skatten är första steget.
     

  11. Ann L-H

    Peter – visst sa han så.
    http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=415
    under ”Är det högt i tak på svenska universitet”.

  12. Bertel

    Peter S # 9

    Lyssnade också på vetenskapsradion i går och uppfattade Ulf Danielsson,s uttalande så som Ann L-H beskrev i inlägg # 5.   

  13. Ivh

    Peter Stilbs #9
     
    Att man skall lyssna på experterna inom området ska man väl alltid göra. Att ifrågasätta experterna är väl inte fel, men att komma med egna dåligt underbyggda hypoteser är ju inte vettig kritik. Man kan heller inte hävda att det är en demokratifråga. Vi kan ju inte ha en folkomröstning om den globala uppvärmningen finns eller inte.
     

  14. Om det är något som jag oroar mig för så är det just detta med energifrågan. Att vi står där en dag utan tillräckligt med energi för industrier men också att värma våra hus i vårt kalla klimat känns inte som något att se fram emot precis.

    Visserligen kommer människor att lösa det genom att montera in kaminer etc men vad har man vunnit då?

     

  15. Inge

    Ivh #13

    Du är rolig du. För att kunna avgöra om vi sysslar med ogrundade hypoteser så måste du, enligt ditt eget sätt att resonera, vara expert, vilket du inte är.

  16. bom

    #14
    Kaminer är väl bra men titta på bilderna från Stockholms kajer under andra världskriget! Då fanns en fungerande ved och kolhandel (dom hade oftast sina upplag på kajerna (minns Beier Vd och Kol!)). Och Du kan gå tillbaka bara några decennier när kommunala miljönämnder förbjöd massor av kamininnehavare i våra tätorter att elda (utöver en mysbrasa var annan veckohelg) för att grannarna var rädda att få cancer av vedröken.
    Och vad händer med dem som investerat i olika typer av värmepumpar när vindkraften som vanligt står stilla när det är 20-30 grader kallt och och de tre kärnkraftbolagen som vanligt fått för sig att renovera sina verk i december-januari!  Jag såg i går någon elacking skriva att ”det fordrades bara att MadMaude avgick för att elpriset skulle halveras (före skatt)”. Jag undrar vad som fordras för att vi skall få en rimlig ”energipolitik” i detta land. Det kanske skulle räcka med att förbjuda miljöpartiet och WWF-SNF-Greenpiss?

  17. bom

    Beier Ved och Kol naturligtvis!

  18. Kristian Grönqvist

    Vissa saker behöver Ni inte bekymra Er för. Grannlandet Finland bygger nu kärnkraftverk en masse. Långt över det egna behovet. Så Ni kan slarva bäst Ni vill. När Ni behöver energi, kommer den att finnas till salu. Kanske inte till ett pris Ni finner behagligt, men det finns. Och Know Howen, den finns också i Finland, både om underhåll och driftsäkerhet. Den går säkert att köpa. Kanke inte för ett pris som är behagligt, men finns…

  19. pekke

    Lena #14 och bom #16
    Vedeldning var lönsamt för några år sedan men krävde ofta mycket jobb, speciellt för de som inte hade egen skog.
    I dag är det knappast lönsamt med vedeldning för den som måste köpa veden vare sig den är kluven eller okluven.
     
    Jobbarkompisen gav upp vedeldning för flera år sedan pga ett evigt jobb med att få tag ved, klyva den och passa pannan.
    Trots att vedeldningen fortfarande var lönsam då installerade han bergvärme och är mycket nöjd.
     
    Allt större konkurrens om skogen som bränsle kommer nog påverka vedpriserna så allt fler privatpersoner överger ved/pellets.
    De enda som jublar över prisökningarna är ju skogsägarna som kan få betalt för minsta lilla träbit jämfört med förr.

  20. Ivh

    Kristian Grönqvist #18
     
    I år har man beslutat om att ge tillstånd till två reaktorer. Den första som det bara återstår detaljer för innan kontrakt kan skrivas beräknas ha byggstart 2014 och vara klar 2020. En projekttid på 9 år från det att kontrakt skrivits, vilket är realistiskt. Det kan jämföras med Olkiluoto 3 som kontrakterades 2002 och beräknades vara färdigt 2009 vilket visade sig vara en för optimistisk tidplan.

     
    Detaljerna som återstår är mest finansiering. Konsortiet som skall bygga vill ha bättre garantier från staten än vad Olkiluoto 3 har. Vissa delägare i Olkiluoto 3 har motsatt sig det om inte de också får bättre villkor.

     
     

  21. Slabadang

    Den nya klasskampen!

    Allt hör ihop på nåt sätt. Politker visar en aningslöshet och ett folkförakt med alla sina förbannade självkonstruerade ”politiska projekt” ingen frågat efter och ingen behöver och som gör absolut NOLL nyttaannat än för de byråkrater och ”representanter som fläskar runt hela jordklotet på vår bekostnad..
    Överkurser och rena AMSverksameter med katastrofala följder. De lyder numer i allt större utsträckning under särintressenas spin doctors och deras hopkok till produkter på medborgarnas bekostnad. Energipolitiken är ett exempel på där politiken skapar och utgör själva problemet. Energiförsörjningen är i sig en peace of cake om politikerna höll sig borta istället.

    Vad är sann och riktig rättvisa? Vad är ”klasskillnader” ? Vad är jämlikhet?

    Med Juholts 160.000 kr som han tillskansat sig på skattebetalarnas bekostnad genom att skicka kostnaderna för älskarinnans hyra till dem, så utreder nu åklagare de oriktiga uppgifter Juholt lämnat för att lägga rabarberna på stålarna. De skall utreda ”om” det kan vara ett brott. Böter är det max straff Juholt kan beläggas med.

    Det är ju tur för Juholt att han är lite ”mer jämlik” än oss andra. För om han stod på den skattebetalandesidan och inte betalt in 160.000 i skatt på det enga arbetet så hade det klassats som grovt skattebrott med fängeölsestraff upp till 2-4 år. Bara att lämna ”oriktig uppgift” för samma belopp ger samma straffsatser.

    Men det här gäller ju bara vanligt folk som betalar in skatt. Att privat som politiker tillskanka sig de av folket inarbetade och inbetalade skatterna är inte beskaffat med samma straff och krav. En ojämlikhet och ett bevis på en extremt tydlig orättvisa där politiker är lite mer jämlika än oss övriga.

    Vems värdegrunder är det vi ska diskutera? Folkets skolornas eller kanske vi ska börja med att se till att våra politiker först själva följer de ”värdegrunder” de försöker pracka på oss? Att se till att våra lagar och grundlagar verrkligen blir jämlika och rättvisa?

    Man blir så förbannad så man spottar tandkött ! Här babblar Juholt  orättvisor utanförskap värdegrunder och jämlikhet nå?? … hur fan vore det med en spegel först!

    Grrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr!

  22. Bim

    Ann L-H
    Bra skrivet och bra gjort. Hoppas få se svaret här någon gång.

  23. Slabadang!
    Enkelt uttryckt:
    Vi har fått ett nytt ”Frälse”

  24. Bim

    Slabbadang
    Spegel?… E du galen? Det är ju som att skjuta sig själv mitt i planeten.

  25. Ivh

    Lena Kranz #14
     
    Jag har jobbat med energi i nästan hela mitt yrkesverksamma liv. Risken att energin inte räcker till är liten. Det som behöver göras är att minska oljeberoendet om inte annat av den anledningen att oljan ständigt blir dyrare. När det är utvinningen av skifferolja och oljesand som sätter världsmarknadspriserna så kommer oljepriset att pendla runt 100 $ fatet därför att det kostar så mycket i USA och Kanada ta fram den oljan. De metoderna har en hel del miljöproblem. Det finns fler oljereserver som är ännu dyrare att ta i anspråk och det kommer inte att göras innan världsmarknadspriserna blir ännu högre.

     
    Om vi tar elförsörjningen så pågår det en utbyggnad av främst kraftvärme men även till viss del vindkraft. Sedan den olyckliga nedläggningen av Barsebäck så har det byggts ut elproduktion som vintertid motsvarar mer än dubbelt så mycket som de verken  producerade under samma tid. Det var införandet av elcertifikaten som fick fart på utbyggnaden av elkraft.
     
    Fram till 2030 kommer tre kärnkraftsreaktorer att tas ur drift. De producerar tillsammans ungefär 12-13 TWh/år dessutom gör befolkningsökningen i landet att elenergibehovet ökar med kanske 10-12 TWh/år. Det gör att det finns ett behov på utbyggnad av c:a 25 TWh ny elproduktion fram till 2030. Att bygga ut kraftvärmen och vindkraften för att täcka de behoven är inga problem.
     
    Efter 2030 med början kanske 2033 fram till 2045 så kommer de övriga 7 Kärnkraftverken att läggas ned. De producerar nästan 50 TWh/år. Då blir det problem. Jag kan idag inte se någon annan lösning än att det mesta ersättes med nya kärnkraftverk. Beslut om det första nya kärnkraftverket måste fattas runt år 2020.

  26. RB

    Ja, det ser mörkt ut för fr a två ekonomiska tungviktare i Europa, Tyskland och England. Med en sådan aningslös energipolitik skulle man kunna sänka Europa riktigt ordentligt den närmaste framtiden. Det är illa. Vi får vara glada att vi har demokrati i Europa. Regeringar som står för en så ansvarslös energipolitik kommer att röstas bort. Eller, ställda inför fakta, kommer de att tvingas till en genant kovändning.
    Vi börjar nu skönja vilka ödesdigra konsekvenser AGW-teorin medför när den omsätts i praktisk politik. AGW-teorin kommer att gå till historien som den i särklass största politiska skandalen någonsin.

  27. Håkan Bergman

    Ten years ago we had Steve Jobs, Bob Hope and Johnny Cash. Today we have no jobs, no hope and no cash.

  28. Bim

    Håkan Bergman # 27
    Haha!
    Den skall jag försöka komma ihåg. 😀

  29. Håkan!
    10 out of ten!

  30. Kristian Grönqvist

    Ivh

    Din kunskap är betryggande. Min mening i sammanhanget var mera på beslutsplanet. Kommer man inte till beslut, blir ingenting heller åtgärdat.
    oavsett orsak….   

  31. Kristian Grönqvist

    IVH

    Din energikalkyl bygger på att de befintliga kärnkraftverken är i drift. De är de aldrig. Sverigen har världens sämsta verkninggrad pga dåligt underhåll och ständiga fel. Har Du sysslat med energi, behöver Du inga referenser. Du vet…

    Vilket gör att Din glädjekalkyl bör förpassas till papperskorgen.

    Alternativet är att kraftbolagen med flit stppar kraftanläggningarna regelbundet, för att höja elpriset, vilket är gangsterfasoner i värre omfattning än de Italien drabbas av…

    Take Your pick…       

  32. Ivh

    Kristian Grönqvist #31
     
    Att kärnkraftverken fungerar dåligt i Sverige  beror till stor del på att de är gamla som gör att underhållsperioderna blir längre. På vintern när de behövs som bäst så har de varit i drift.
     
    Att det varit brist på el under två år beror på tre saker i kombination, torrår, kalla vintrar och långa underhållsdriftsstopp i kärnkraften.
     
    Att elen kommer att bli billigare i vinter än förra vintern beror på att det finns mer vatten i kraftverksdammarna motsvarande 6 TWh och nya kraftvärmeverk och vindkraftverk har byggts som kan producera 3 TWh mer el i vinter än förra vintern. 9 TWh mer möjlig elproduktion under ett halvår motsvarar vad Forsmark 2 och 3 producerar.

  33. Peter Stilbs

    Ivh #32. ”anledningen” är snarast Birgitta Dahl och Torbjörn Fälldin.

  34. OT!
    The  Haircut

    One day a florist went to a barber for a  haircut. After the cut, he asked
    about his bill, and  the barber replied, ’I cannot accept money from you,  I’m
    doing community service this week.’ The florist  was pleased and left the
    shop. When the barber went  to open his shop the next morning, there was a
    ’thank  you’ card and a dozen roses waiting for him at his  door.

    Later, a police officer comes in  for a haircut, and when he tries to pay his
    bill, the  barber again replied, ’I cannot accept money from you ,  I’m doing
    community service this week.’ The cop was  happy and left the shop. The next
    morning when the  barber went to open up, there was a ’thank you’ card and  a
    dozen donuts waiting for him at his  door.

    Then a Member of Parliament came in for a  haircut, and when he went to pay
    his bill, the barber  again replied, ’I can not accept money from you.  I’m
    doing community service this week.’ The Member of  Parliament was very happy
    and left the shop. The next  morning, when the barber went to open up, there
    were  a dozen other Members of Parliament lined up waiting for  a free
    haircut.

    And that, my friends,  illustrates the fundamental difference between  the
    citizens of our country and the politicians who  run it.

    BOTH POLITICIANS AND DIAPERS
    NEED TO  BE CHANGED OFTEN
    AND
    FOR THE SAME  REASON!

    If you don’t forward this you have no  sense of humor. Nothing bad will
    happen, however, you  must live with yourself knowing that laughter is not  in
    your  future.

  35. Lena Krantz

    Bom #16 och pekke #19
    Jag tänkte väl mig inte att vi skulle gå över till kaminer o liknande helt och hållet men att man installerar någon slags stödvärme om man inte litar på att el kommer att finnas i tillräckligt hög grad.

    I ett sådant läge är man ju inte heller så intresserad av priset. Jag minns förresten vintern 77/78 när det blev svinkallt och strömavbrott samtidigt i några dagar. Som tur var hade dåvarande pojkvännens mamma en kakelugn så vi knatade ut och köpte (svindyr) ved och gjorde en finfin brasa.

     
     
     

  36. Lena Krantz

    Ivh #25

    Ja det låter ju lite bättre men vindkraften fungerar ju inte när det är under -10 vad jag förstår?

    Men vi har trots allt 9 år på oss att besluta om nya kärnkraftverk då alltså. Intressant!

  37. Stickan no1

    http://svt.se/2.22620/1.2560728/elbrist_hotar_i_soder
    ”Stora delar av Sverige hotas av elbrist.”
    ”-Det visar hur unik situationen är. Det är fortfarande varm väderlek och ändå tvingas vi starta oljekondens för att under vissa kritiska timmar kompenserar för det stora bortfallet av kärnkraftsel.”

  38. Slabadang

    Ingvar och Håkan!

    🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

  39. Håkan Bergman

    Stickan no1 #37
    Men tittar man på länken nedan så ser det ut som att elbristen i söder är en följd av export till Tyskland, skåningarna får ta smällen för Merkels politik:
    http://www.nasdaqomxcommodities.com/marketinfo/powersystemdata/

  40. Ingemar Nordin

    Men i England så obstruerar finansminister Osborn mot övriga regeringens beslut att höja elpriserna ytterligare för att gynna vindkraftsindustrin. Vindkraftsindustrin börjar bli nervösa för att beslutet dröjer.

    Kanske finns det ändå ett litet hopp för Englands energikonsumenter (inklusive den övriga industrin)?

    http://www.thegwpf.org/uk-news/4061-huhnes-fingerprints.html

  41. Ivh

    Lena Krantz #36
     
    Vindkraftverk fungerar bra även om det är kallare än -10. Det blåser mycket mer på vintern än vad det gör på sommaren, så verken producerar mer då. Om det inte blir för stor andel vindkraft så fungerar det som ett bra komplement till vattenkraften. När det gäller vindkraft så är det i juni och juli som det blåser väldigt lite.
     
    Om det är 2020 som man behöver besluta om nya kärnkraftverk är ju osäkert. Det kan vara både tidigare och senare som det behöver göras. När vi närmar oss 2020 så kommer det att vara lättare att avgöra när ett nytt kärnkraftverk behöver vara klart och vilken typ som skall byggas. Utvecklingen kanske inte blir på det sätt man förutspår. En teknikgren kan utvecklas mer än en annan och det gör förutsättningarna annorlunda. Därför är det osäkert när ett nytt kärnkraftverk behöver stå klart.

  42. L

    Ivh, under de två senaste vintrarna som var ovanligt kalla, blåste det inte lika mycket som året innan. Riktig kyla och blåst lirar inte riktigt…

  43. Lena Krantz

    Ivh #41

    Ja du verkar ju kunna en hel del om saken. Jag håller med dig om att tekniken utvecklas hela tiden så därför är det ju svårt att idag ta någon slags ställning till hur energiframställningen skall ske om 90 år. Det vore ju lite som att de 1911 skulle lägga fram en plan för år 2000.

    Nej, jag tror på framtiden och jag tror att vi kommer fram till bra ersättningar för kol och olja vad gäller just drivmedel men vi har inte de där ersättningarna här och nu, det får vi acceptera. Dessutom används olja till så mycket mer än bara drivmedel, en sak som verkar försvinna i debatten.

  44. Inge

    Dagens Ny Teknik resonerar kring höga elpriser och låg tillgång:
    http://www.nyteknik.se/asikter/debatt/article3283515.ece

  45. Ivh

    L #42
     
    Nu känner inte till hur det blåst under vintersäsongerna, men för helåret 2009 så blåste det 6% mindre än normalt och för helåret 2010 så blåste det lite mer än normalt.
     
    Att det blåser mindre kalla vintrar stämmer inte. Det blåser mindre när det är små temperaturvariationer. Om man har -40 i Lappland och bara -20 i södra Norrland så brukar det blåsa rätt bra i södra Norrland. Det är när det blir ovanligt kalla vintrar i södra Sverige och ovanligt varma vintrar i Norra Sverige som det blåser dåligt.
     
    Om det är någon som har goda kunskaper i meteorologi så kanske den personen kan förklara varför temperaturskillnaden mellan södra och norra Sverige är större på vintern och varför det är en orsak till att det blåser mer på vintern än på sommaren.
     
    Lena Krantz #43
     
    Det forskas en hel del i kärnkraftsteknik, men det är inte lika känt som vindkraftsforskning. Om 10-20 år kan det finnas fungerande prrototyp på en reaktor som utnyttjar stora delar av den återstående energin i kärnkraftsavfallet från dagens kärnkraftverk. Om det skulle fungera så blir avfallet inte lika extremt farligt.

  46. Ivh #45

    En anledning till att temperaturskillnaderna mellan södra och norra Sverige vanligtvis är större vintertid är att solen inte värmer så mycket i norr vintertid.

    Sommartid kan det ofta bli tvärtom. Pite Havsbad är ett bra exempel på att man på regniga Västkusten ibland kan bli lite avis på Norrlandskusten.

    En annan skillnad i vindens effekt vintertid jämfört med sommartid är luftens densitet. Kall luft är tätare än varm luft. Det är bland annat därför vinterstormar kan fälla mer skog än sommarstormar påstås det… och det låter ju inte helt otroligt.

  47. L

    Ivh, jag utgick bara från vindkraftens statistik 2008-2010.

  48. Sten Kajser#
    För inte så länge sedan,gick över från hästar till fordon av olika slag
    det kunde då ingen förutse,utvecklingen sker med språng,men  den är svår att se.
    Det som sker,sker av nödvändighet.
    ALI.K.