Europas industrier ryter till

industri

Bild: euobserver.com

I ett pressmeddelande (som presenterar en ny rapport) så kräver 137 europeiska industriledare en ändring av EUs energipolitik. I bortåt 20 år så har den europeiska industrin stagnerat. En miljon industrijobb, och indirekt fyra miljoner verkstadsjobb, har försvunnit. Bara den, i övrigt framgångsrika, tyska tillverkningsindustrin har förlorat 52 miljarder euro i exportintäkter sedan 2008 p.g.a. de höga energipriserna i landet. Den stora satsningen på s.k. förnyelsebar energi innebär 2-3 gånger högre kostnader i Europa än i t.ex. USA.

Industriledarna påpekar också att satsningen på förnyelsebar energi inte gett avtryck i nya innovationer, eller i någon sänkning av koldioxidutsläppen. Och man efterlyser att politikerna skall tillåta en utvinning av skiffergas.

Det är bra att den europeiska industrieliten säger ifrån på skarpen till sina politiker. Man undrar bara varför de dröjt så länge? Konsekvenserna av EUs galna klimat- och energipolitik kan ju knappast ha kommit som en överraskning. Det svenska näringslivet sover dock fortfarande sin Törnrosasömn …

Tyska expertgruppen EFI kritiska uttalande (på svenska)

Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Lasse

  Här kommer en replik från Kina:
  http://www.stateair.net/web/post/1/1.html
  Snälla befria vår industri från denna förödande produktion!

 2. Astrid Å

  Ingemar N
  Det här är glädjande nyheter. Kanske det kan få ”våra” politiker i EU att krångla sig ur den tvångströja av klimatmål, som de så tanklöst stuckit armarna i. Möjligheten till arbete och låga energikostnader står ju högst på medborgarnas önskelista… som det ju alltid gör, egentligen.

 3. Pär Green

  I en kommentar på Klimatupplysning fanns denna information, förutseende!
  Minns ej vem det var, men tack till dig!
  En vision är att alla skall kunna se uppvärmningen av sitt boende som en medborgerlig rättighet och inte som en stor kostnad.
  Företag skall inte behöva fundera över elpriser och tlllgång till el hurvida de skall investera i Sverige. Vi ska producera
  elförsörjningen så att vi har en ständig överkapacitet och med den teknik som nu finns tillgänglig så är det bara viljan som saknas.
  Vi ger Vattenfall ett helt nytt uppdrag där vi gemensamt skall göra sveriges EL till den billigaste i världen istället för att maximera
  statens intäkter. Så bygger vi framtiden så bygger vi välfärd så kan vi avlasta både miljö och medborgare från kostnader och
  framtidsångest. Vi ska skicka ett tydligt budskap om att statens uppgift är inte att pungslå medborgarna med höga energipriser
  och elskatter. Statens uppgift är den omvända.
  Vi skall skapa så mycket El som möjligt till en så låg kostnad som möjligt. Det är som att skapa egna oljekällor för Sverige och
  för den som är orolig för klimatet så ger denna målsättning minskade ”skadliga klimateffekter” som en ren bonus eftersom det blir
  billigare att bedriva elintensiva miljöavlastande processer och fler kan därigenom komma till stånd samtidigt som elen bättre kan
  konkurrera med oljan.
  Vi ska inte släcka ljus ! Vi ska tända och sprida det!!

 4. Sören G

  Vindkraften skapar spricka i regeringen http://www.svt.se/nyheter/val2014/mer-pengar-till-vindkraft-riskerar-hoja-elpriserna

 5. sibbe

  # se mitt inlägg i ”varför hatar de oss” nr. 34

 6. Pär Green

  4 Sören G 2014/03/02 kl. 15:29
  Vindkraft kan aldrig ge lägre elpris! Undermålig produktion vid behov, ger inga förutsättningar för lägre elpris!
  Som KD sa: det går inte att lugga en flintskallig!
  Fredrik och regeringen behöver slås med häpnad!

 7. Astrid Å

  OT
  http://wattsupwiththat.com/2014/03/02/argo-temperature-and-ohc/#more-104125

 8. Slabadang

  Garva inte läppen av er!! 🙂
  SVT s illgörna journalister är ju för sköna … kolla vilka artiklar de har under rubriken ”SVT granskar miljöpolitiken” he he he he … rena Nordkorea faktiskt !!
  http://www.svt.se/nyheter/amne/?tag=tag:story@svt.se,2011:SVT_granskar_milj%C3%B6politiken
  Att uppmärksamma är att sökfunktionen på SVT.se inte ät trasig sedan minst tre veckor tillbaka utan AVSTÄNGD!! Att deras egen sökfunktion används för att utvärdera och till bevis partiskhet osaklighet och beroende fick ansvariga att ta till panikåtgärder. De har dock inte kunnat stoppa googling på sitt material och ”wayback machine” gör att de sitter med partiskhetens dumflin på läpparna lik förbannat. Jag rekommenderar starkt att ni använder dessa sökverktyg när ni tittar på NVs och SMHIs ”klimatsidor” för att upptäcka hur de flyttar sina målstolpar allt eftersom. Om datum för ”redigering” av en artikel är angivet sök på samma ämne för tiden innan med hjälp av way back så kan ni själva hitta vad de ändrat.

 9. Ulrik

  Men svenska industriledare eller LO törs inte ryta. Allt medan industrier och arbeten flyttar utomlands.

 10. Ingemar Nordin

  Nu har England kommit på en lösning som verkar fungera!
  Hur skall man förhindra att det byggs alla dessa vindkraftparker som förstör landskap och ökar kostnaden för el? Jo, man sätter ett tak på den totala mängd subventioner som man är beredd att lägga ut. 🙂
  http://www.thegwpf.org/wind-farm-plans-tatters-government-cuts-green-subsidies/

 11. BoE

  Per Green
  ”Vi ska inte släcka ljus ! Vi ska tända och sprida det!!”
  Precis,,,,
  Således anbefalles utveckling i stället för avveckling…

 12. Jarek Luberek

  Och anledningen till det är att vi har folk med examina i statskunskap eller (i bästa fall) jurik eller ekonomi som dominerar det politiska livet och våra företag. Vi leds av säljare, folk som pratar och tycker, inte som skapar. Våra företag började gå åt skogen när ingenjörerna lämnade över till ekonomerna. Idiotin vi lider av idag är ett följd av folk började tro att välfärden var en egenskap av oss, inte av vårt arbete. Ni vet, ”it’s who you know, not what you know”. När det återigen blir tvärtom så börjar saker vända.

 13. Sigvard E

  # Astrid Å 2
  Om du till ”våra” politiker i EU räknar Ek och Hatt är det inte mycket att hoppas på. Dessa två torde räknas till hökarna vad gäller höjda s k klimatmål.

 14. f.d. Salasso

  SLITE VIND AB
  Vindkraftsbolaget SliteVind AB vill slå vår skärgårdsidyll i spillror
  all info på http://www.friavindar.se

 15. Astrid Å

  Sigvard E # 13
  Jag har inget hopp om någon svensk politiker i denna fråga, just nu.

 16. Hans Danielsson

  Jarek #12
  Håller med Dig till 100 %
  Hans

 17. Jarek Luberek

  När man dessutom tänker på att allt detta händer för att vi skall beröva atmosfären den gas som behövs för fotosyntesen, som gör jorden grönare och kanske till och med lite varmare så förstår man att galenskapen är fullkomligt bottenlös. Hur har vi låtit mentalt labila personer med latenta fobier sätta agendan?

 18. John Silver

  Från det stora brittannien:
  ”Peter Atherton, analyst at Liberum Capital, said Britain had become uninvestable”
  http://www.bishop-hill.net/blog/2014/3/2/more-dark-rumours.html

 19. Slabadang

  Jarek!
  Förvärva -ärva-fördärva är den cykel vi befinner oss i slutfasen av. Jag vet hur tokförbannade sossar blir när jag hävdar att svensk välfärd skapades av våra uppfinnare och ingenjörer och inte av sossarna. Kamprad har skapat mer välfärd för fler än vad LO bidragit med de senaste femtio åren. Ericsson Volvo Saab Scania vår stålindutri och våra industrialister är de som förvärvat tillsammans med de som jobbat i företagen. Det är parasiterna och dessertätarna som tagit över och som smiter från disken som dominerar partyt numer.
  När intervjuades en ingenjör eller företagare i SVT/SR senast? Är feminsim med genusvetenskap en stor exportartikel måntro? A ekonomi är ”kapitalistiskt och siffror och fakta helt onödiga det är TYCKANDET som är viktigt sörru och ju mer konstruerade och artificiella trasselsuddarna till tankefigurer är ju mer tid får du i rutan.

 20. Jarek Luberek

  #19 Slabadang:
  Ja, tack för den. Fast jag undrar om vi befinner oss i slutfasen av den. Det känns snarare som om vi befinner oss i kulmen av den, men det kanske bara är semantik. Frågan är snarare om Kamprad har skapat mer välfärd än LO har konsumerat, men jag tror svaret på den frågan är: nej.

 21. Peter Stilbs

  Lätt OT – Susanna Baltscheffsky börjar komma loss ordentligt med ”intressanta” artikelval i Ny Teknik http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/vindkraft/article3808593.ece

 22. Guy

  Vindkraftsparker görs lönsamma i och med att dom skyddar kuststäder för stormar. Hur räknar man det här i pengar? Det här är definitivt i klass med idén med molnbildande fartyg som skulle kyla jorden med sina moln.
  Jag tror dom här människorna har tittat för mycket på Sagan om ringen, Zombies springer om kring och liknande tjafs. Som följande skall dom väl anställa Harry Potter för att ställa allting till rätta????

 23. pekke

  Solen lyser tydligen bättre i Storbritannien än Spanien enligt Spanska solkraftföretag, eller är det annat som lockar !?
  http://www.thegwpf.org/subsidy-hunters-solar-companies-quit-spain-britain/

 24. Olav Gjelten

  Den stora frågan för mig har i många år varit varför den svenska industrin väljer denna kompakta tystnad i energifrågan, allt medan situationen för industrisektorn bara blir värre och värre.
  En sådan passivitet intog inte näringslivet på den tid skatterna var det stora debattämnet (tack o lov).
  Någon som förstår?

 25. Peter F

  Olav #24
  Jag såg någonstans att antalet arbeten i Sverige i de största svenska bolagen minskat med 250 000 arbetstillfällen sedan 1990 (?), medan antalet anställda i samma bolag i utlandet ökat med 650 000 !! Varför bråka när det är enklare att flytta till länder där det är billigare att verka.

 26. Olav Gjelten

  Peter # 25
  Jo, du har säkert rätt i att det är meningslöst att bråka för de företag som redan bestämt sig för att flytta utomlands.
  Men alla de andra, varför är de så tysta i en situation där det gäller att överleva? Eller är situationen den att det pågår ett krig bakom den lugna fasaden?

 27. Ingemar Nordin

  Olav G #26,
  ”varför är de så tysta”
  Därför att de är så fega. De vågar inte stöta sig med Alliansen, som inte vågar stöta sig med de gröna. Perfekt läge för hur en minoritetsuppfattning kan diktera villkoren för ett helt land.

 28. Pingback

  […] vi har kunnat konstatera flera gånger här på Klimatupplysningen, senast här, så är knappast Tyskland och dess Energiewende ett föredöme beträffande en miljövänlig och […]