EU-valet: Kommer M att svänga i klimatfrågan?

tobe kristersson

Jag hajade till lite häromdagen när jag läste en pressrelease från Moderata Samlingspartiet om EU-valet. Den är formulerad av Ulf Kristersson och Tomas Tobé.och påstår att de kommer med en nyhet om tillväxt.

Så här skriver de bl.a. ”Vi sätter konkreta mål för klimatarbetet, för vårt stöd till Ukraina och för försvaret. Vi måste sätta mål också för tillväxten. När EU:s klimatpolitik ska blir ännu mer ambitiös så behöver vi också säkerställa en god ekonomisk tillväxt som skapar de resurser som behövs.”

Vidare: ”Sverige har redan visat att stora utsläppsminskningar kan förenas med ökad tillväxt. Sedan år 1990 har vi minskat våra utsläpp med 37 procent, medan tillväxten har ökat med 92 procent.”

OK, på 70-talet byggdes en rad kärnkraftverk i snabb takt och oljepannorna byttes ut mot fjärrvärme och i viss mån mot direktverkande el i husen. Men var är nyheten? Kanske här: ”… när EU:s klimatpolitik ska bli ännu mer ambitiös framöver måste vi säkerställa att den ekonomiska tillväxten inte drabbas negativt. Om den gröna omställningen i Europa leder till ökad fattigdom och högre arbetslöshet kommer inte länder som USA, Kina och Indien att följa efter.”

Hmmm. Är detta det nya? Ja kanske, om de verkligen menar att tillväxten inte får drabbas av EUs klimatpolitik så är det ett villkor som jag inte sett förut. Hittills har i stort sett hela riksdagen ropat på hårdare tag mot en förment klimatkris, oavsett konsekvenserna för tillväxt. MP och andra har ju också insett att det finns en konflikt mellan EUs klimatpolitik och tillväxt och då istället argumenterat för att tillväxt är något ont som bör bekämpas.

Om nu M börjat fatta att den omhuldade klimatpolitiken innebär stora problem så kan det vara en början på en insikt om vart EUs klimatpolitik kan leda. Men det framgår också att deras bekymmer om tillväxten egentligen inte är att de hyser omsorg om Sveriges befolkning, Deras största bekymmer är att USA, Kina och Indien inte skall ”följa efter”.

Så jag vet inte om man skall vara hoppfull eller pessimistisk om partiets insikter om klimat och klimatpolitik.

Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Jan Ågersten

  Moderaterna driver `Fit for 55`lika hårt om Socialdemokraterna. Så länge som Moderaterna inte säger de skall riva upp `Fit for 55`kan man vara säker på att de saknar insikt om klimat och klimatpolitik. Vidare så stöder partiet Ursula von der Leyen som kommissionsordförande och det är mycket oroande. Vår smala lycka är vår regerings fiskala disciplin som ger ett bättre läge för tillväxt jämfört med USA och många andra EU-länder. Men allt hänger på en skör tråd då den gröna omställningen inte bär sina egna kostnader.

 2. foliehatt

  Ingemar,
  tyvärr ska nog denna pressrelease läsas som ”tulipanaros”.
  Hade det varit på riktigt hade nog Ubbhultaren varit med på ett hörn, men han har inte skrivit en rad om något sådant, vad jag har sett.

 3. Thorleif

  En Trump-seger i november kan ”dämpa” demokraternas gröna politik (Green Deal). Väljarsympatierna just nu pekar mot en jordskredsseger för Trump. Inte minst pga utgifter för proxy-Ukraina och pågående Gaza-slakt. Klassiska demokratiska väljargrupper av ”minoriteter” stöder inte Biden’s utrikespolitik t.ex. Hörde siffran 53% för Trump nyligen vilket förebådar något extraordinärt. Valdagens resultat brukar dock bli lite annorlunda än väljarundersökningar.

  Här något som kanske uttrycker landets problem!
  Verkligheten börjar komma ikapp?

  https://x.com/TuckerCarlson/status/1758529993280205039

 4. Magma

  #2 Foliehatt
  Ubbhultaren har kommenterat på sin blogg.

 5. Magma

  Har fler än jag fått budskapet ”du publicerar i för hög takt” och så försvinner inlägget? Känner inte att jag har ”högre takt” än vanligt … 🤔 det har hänt några gånger i dag …

 6. Visst hajar man till, över klimat och omställningspolitiken.

  I veckan som gick hördes ju sossarna kräva ” stopp och belägg” angående elkabel ner till Tyskland- ” Det blir för dyrt och varför skall vi rädda tyskarnas energihaveri” hördes plötsligt från sossarna, med krav på moderaterna och regeringen.

  För någon vecka sedan krävde maggan att det skulle bli lättare att utesluta medlemsländer i EU.

  Det höga och oväntade tonläget förvånar – men vad hela västvärldens makthavare generellt tycks behöva nu är tillgång till – eftertanke och sunt förnuft – och mindre av hot och alarmism.

  Sveriges radio tog ju t o m frågan i veckan – om varför högerväljare fortsätter att envist titta på nyhetsprogram på SVT – och lyssna på SR – då dessa anses förmedla rödgrön vinkel och propaganda – av högerväljare – märkligt program och märklig undersökning…

  Så, visst hajar man till – i dessa dagar av påhittad indignation över trollfabriker.

  Själv var jag sosse i decennier men lämnade när dom kastade sig in i alarmism och hot och avdemokratisering och maktpolitik – en ganska obehagligt politik – som nu blivit det nya normala i väst.

  Alarmism och panik – hur kunde vi i väst släppa loss den demonen som ledarskapsstil?

 7. Ann lh

  SD är och förblir både en tillgång och ett hot för M.
  Den största tillgången hittills är att de banat väg för och stöder den stora omställningen i svensk kriminalpolitik.
  SD har sedan länge varit klarsynta när det gäller energifrågan och driver den nu i EU.
  Hotet från SD är att de vid nästa val (för)blir näst största parti här i landet – vilket minsann skulle få konsekvenser för M.
  Tobe’ och Kristersson har nog förstått att M hamnat i en återvändsgränd när det gäller energi- och klimatfrågan. Deras omsvängning när det gäller kärnkraften var första steget och när de nu lyfter utvecklingen i Kina och inte minst Indien så tyder det på att de är beredda att ”följa efter” SDs linje och bli som vanligt folk är här i landet – vilket kan få konsekvenser.

 8. Lasse

  Nån som vet vad som eftersträvas?
  Vilket är målet”netto noll”?
  Gissar att detta diagram inte är relevant?
  https://www.naturvardsverket.se/data-och-statistik/klimat/sveriges-utslapp-och-upptag-av-vaxthusgaser/

  I så fall behöver vi bara luta oss bakåt och vara nöjda 😉

 9. Ivar Andersson

  Att man funderar över vart EUs klimatpolitik kan leda är ett första men litet steg mot vettigare klimatpolitik.

 10. Scholtz var ju här i veckan och tiggde el, vi får hoppas att regeringen står emot.
  https://www.tn.se/naringsliv/37243/tyskland-tigger-el-fran-sverige-blockerar-samtidigt-karnkraft/
  https://sprayhattas.crabdance.com/energiewende/

 11. Thorleif

  #3

  EUs prioritet är bl.a ”Klimatet” och glöm inte heller att UvdL sitter med i WEFs ledning som är centralort för FNs PPPs där motparten är bl.a EU (alltså dubbla stolar).

  CIA et al är medlem i WEF samtidigt som EU nu enligt Benz växer samman med NATO i Bryssel (Ukraina-kriget har i praktiken stängt ner EUs egna försvarsplaner).
  EU är mao under amerikansk kontroll nu när Tyskland infogat sig (gm De Gröna). Trump har enl uppgift stora planer på att ge sig på denna ”the blob”, aka ”deep state”. Mycket oroliga tider väntar oavsett valutgången i USA.
  Hur Moderaterna kommer agera här blir sannolikt fyllt av problemställningar både inom partiet och Tidö.
  För att inte tala om handelsrelationerna med Kina ifråga om tillväxt framgent då Kina är Washingtons främsta prioritet.

 12. Tege Tornvall

  Jag besökte ett lokalt M-möte på torget i Leksand i fredags. Där framkom att de väntar sig att den ekonomiska verkligheten kommer att tvinga fram ändrad klimat- och energipolitik. Men först då, inte tidigare. Alltså tyvärr för sent – eller i alla fall i senaste laget. M följer opinionen men leder den inte. Fingret i luften. Vart blåser det?

 13. Thorleif

  #10 Håkan Bergman

  Samtidigt klagar USA på Norge som ”säljer för mycket naturgas” till Europa (via Polen-kabeln till Tyskland).
  Gasen hotar den amerikanska LNGn hit nu när Biden försökt sanktionera Texas.

 14. Berra

  OT: För någon vecka sedan exploderade en buss i Nybro, idag var det Växjös tur…

  ”Vid 09.30-tiden på söndagen larmades räddningstjänsten till en olycka med en buss på Högstorp i Växjö. Enligt uppgifter till Smålandsposten har en motor exploderat på en buss och en stor mängd olja har runnit ut.”

  https://www.smp.se/vaxjo/larm-om-olycka-med-buss-pa-hogstorp/

 15. Joachim

  #5 Magma
  Jodå, jag publicerar också i för snabb takt emellanåt.
  Det är nog inget personligt, utan bara att man skapat flera inlägg på kort tid. Ett spam-skydd. Jag kommer ofta på att jag missat en viktig detalj direkt efter publicering och vill komplettera.

 16. Björn

  Ja, den som inte förstår att enda vägen framåt är tillväxt, oberoende av var man står i klimatfrågan, är antiintellektuella bakåtsträvare. Vi i EU vill inte leva under en idealistisk tvångsstyrd tillvaro. Ett modernt och rationellt samhälle vilar på en mängd beslut som griper in i varandra, därför upphör samhället att fungera normalt om en fråga som klimatfrågan tillåts kortsluta målen för övrig verksamhet. Om så, hamnar vi i ett irrationellt kaos vilket bara kan förhindras genom att normala marknadsekonomiska principer får fortsatt styra utvecklingen.

 17. Joachim

  Valet till EU-parlamentet är ett stort vakuum.
  Vilka frågor kan parlamentet ens påverka?

  Min känsla är att EU-valet är så diffust och intetsägande att frågan om KLIMATET trängt undan alla andra möjliga frågor. Enorma skatter, vindkraftparker, energibrist och fördyringar är åtminstone något konkret.

  Då blir valet binärt:
  Inskränk demokrati, tillväxt och välfärd för att påverka temperaturen med som mest -0,11 grader till 2100 – rösta MP

  Inskränk INTE demokrati, tillväxt och välfärd för att påverka temperaturen med som mest -0,11 grader till 2100 – rösta SD

  Ett parti som två veckor innan valet börjar hymla om att EUs klimatpolitik kanske inte är självklar behöver inga röster.

  Tyvärr M.

 18. Berra

  #5 Magma: Det började för några veckor sedan. I samma veva så försvann förval av användarnamn och e-post.

 19. Thorleif

  #13 rättelse

  Polen-pipen från Norge skulle det stå 🙂

 20. Berra

  Igår var smhi:s prognos säker på att det skulle vara solsken på förmiddagen och sedan regna här hela eftermiddagen idag…

  Nu är prognosen osäker på om det är sol hela dagen…

  Men hur vädret blir 2100 är de helt säkra på….

 21. Göran

  Kan någon definiera tillväxt? Meningslöst att tal om tillväxt när det inte definieras vad som menas med tillväxt.

  Vad menar Ulf Kristersson när han nämner tillväxt? Kan det vara att byråkratin har svält och därmed omsätter mer pengar?

  Är det tillväxt när jag höjer priset på mina bullar, eller är det tillväxt när jag kan tillverka fler bullar med samma resurser som tidigare?

 22. Berra

  OT: Ramlade över denna artikel (dock 10 år gammal ) men den är ju precis tvärs emot pk-media…

  ”Solens påverkan på klimatet har debatterats livligt på senare år, framför allt med koppling till de senaste 15 årens inbromsade uppvärmning. ”

  ”Lägre solaktivitet kan leda till kallare vintrar i Sverige och Nordeuropa. Det handlar om att solens UV-strålning påverkar den atmosfäriska cirkulationen. Intressant nog visar samma processer att det blir varmare vintrar på Grönland ”

  https://www.lu.se/artikel/solens-aktivitet-paverkar-naturlig-klimatforandring

 23. Benny

  Undrar hur länge norrmännens pipeline får vara i fred innan det sker en ”olycka”?

 24. Björn

  Göran [21]; Med tillväxt menas underförstått ekonomisk tillväxt. Tillväxten är i sig beroende av flera faktorer som exempelvis humankapital, tillgång till material för industriell utveckling och produktion, samt inte minst, tillgång till billig energi. Det finns mycket att säga om detta, där för övrigt BNP hänger samman med tillväxten.

 25. Berra

  Nu verkar expressens ledarredaktion vaknat till…

  https://www.expressen.se/ledare/sa-far-svensken-betala-for-tysklands-elhaveri/

 26. Sören G

  Stockholms Unversitet skriver: ”Ölands ringborgar påminner om den tid då ön var en rik och viktig handelsmetropol. Men på 500-talet övergavs många av borgarna. Inom ramen för ett forskningsprogram som leds från Stockholms universitet undersöker nu forskarna vad borgarna kan avslöja om hur dåtidens ölänningar reagerade på klimatförändringar och andra kriser. Programmet ”Kris, konflikt och klimat – samhällsförändring i Skandinavien år 300–700”

  Man ska lära sig hur ölänningarna reagerade på dåtidens klimatkris. Men den krisen berodde ju på att det blev kallare. Nu har man för sig att det blir kris om det blir varmare.

 27. #8 Lasse
  Sverige och även Finland har redan nettonoll, vilket framgår av grafen och som tidigare påpekats av t.ex. undertecknad på såväl Klimatsans, Klimatvett och Klimarealistene, nu också på Klimatupplysningen. Skogen är den springande faktorn. Naturvårdsverket och den svenska Regeringen för medborgarna bakom ljuset. De räknar endast ’utsläpp brutto’ och bortser från att nettonoll redan är uppnått, således ’utsläpp netto’, dvs ett enkelt vanligt räknestycke med + & – poster.
  Den enda vettiga slutsats gemene man kan dra är att avveckla alla s.k. klimatsatsningar i dessa bägge länder och återgå till en välfärdsorienterad politik, prioriterande ekonomisk tillväxt, frekvensstabil elproduktion utan metallträd och jordbruksfientliga solceller, därtill avveckling av samtliga bidrag till ’gröna’ investeringar av alla de slag. I den aktuella situationen inför EU-parlamentsval, rösta ’rätt’!

 28. Pingback

  […] gårdagens lite veliga utsaga https://klimatupplysningen.se/eu-valet-kommer-m-att-svanga-i-klimatfragan/ från Moderaterna inför EU-valet så kan nedanstående inlägg av vår vän i Finland, Christer […]

 29. foliehatt

  Magma, #4,
  jag missade uppenbarligen detta. Mea culpa!!

 30. Lasse

  #27
  Då kan vi inse att vi är lurade av EUs troll.
  Netto noll är i själva verket inget nettomål.
  Ändå ställs krav på skogens roll som upptagare av CO2.

  Miljöintressen blandar friskt naturliga och antropogena utsläppskällor. Vilket avslöjar den komplicerade CO2 process de försöker styra.

 31. stig morling

  Kära vänner apropos troll! Håll ill godo!I sagans värld” – eller en tidig morgondröm vid Billsjön

  Av Stig Morling, delägare i en vansinnigt stor skogsfastighet om 6 000 m2.

  Allt som oftast finner Du tröst och andra perspektiv hos våra diktare. Efter en gruvsam inläsning av den tänkta framfarten med vindsnunnor i hela Dalarna, ja enligt överheten behövs 500 i Dalarna, behövde jag tröst, för hur många biotoper skall krävas för dessa snurror? Så vår hörna var hotad två gånger inom 8 år av så kallade vindparker på Långholmsberget, delvis inom naturskyddat område!
  En långsamhetens läsning av Torgny Lindgrens ”Legender” gav onekligen andra perspektiv på livet. En av hans essäer i boken handlade om Josua (ja, han har en egen bok i Gamla Testamentet). Jousas framfart med människoförakt och slakt av ”motmänniskor” väckte trista associationer till den okänsliga framfarten med vindkraft.

  I natt jag drömde mig vara tillbaka i sagovärlden. Drömmen var fylld med dessa kloka och underfundiga sagoberättare, H C Andersen, Elsa Beskow, Felix Körling, Michael Ende, Evert Taube och Tage Danielsson. Alla kunde de tillsammans berätta om underliga ting och skeenden. Så småningom blev det en salig röra. Likväl fann jag till min förvåning att de alla talade om samma sak?

  Egentligen, bland alla troll och gråklädda män, av någon anledning är det nästan alltid män som stökar till vår tillvaro(?), så handlar ju alltid dessa sagor om vår verklighet. Givetvis stötte jag på den lille pojken hos H. C. Andersen som kunde se sanningen – Kejsaren var ju naken – ett generalangrepp på tom och svulstig reklam för exempelvis vindkraft.

  Där var också Elsa Beskow och berättade om den märkvärdiga ”Doktor Kloka-mundes” uppfinning – ja den som visade sig gå baklänges. Med andra ord, ett angrepp på våra förnumstiga skoltyckare, och på alla landbaserade vindsnurror som just snurrar alldeles för lite och inte ens går baklänges!

  Felix Körling kom på besök i drömmen med sin barnvisa om det ”gamla och fula trollet, som lade sig i Småland med fötterna på Åland”. Dock, när trollet inte fann platsen tillräckligt lönsam så tog han sin luftballong och seglade bort – han kanske kom till solen? – SE, en så underfundig sammanfattning av såväl vind- som solkraft. I god samverkan kom vind och sol att stoppa det trolska hotet om naturförstörelse i södra och mellersta Sverige!

  Och så var det då Michael Ende – hans hjältinna Momo som stred så framgångsrikt mot männen i grått, som vill stjäla både tiden och det goda arbetet från oss. Med sann byråkratisk iver ville de ödelägga det goda livet för människorna. Dessutom vill de ju gärna få oss att tro på det lönsamma i saker som aldrig blir lönsamma!

  Nåväl, men friska vindar är ofta nyttiga. En gammal saga kom också till mig i drömmen:
  ”Kom friska vindar och vädra ut långöra, väldig haka och stornäsa. Kom västanväder och sopa bort trollen från gråa berget! Och de friska vindarna kom och tog trollen med sig. Strax därefter befriade pojken prinsessan.”

  Och i djupet – långt inne i drömmen, hörde jag Evert Taube besjunga vår svenska natur och fauna: Var det ”Havsörnsvalsen”, ”En inbjudan till Bohuslän” eller ”Änglamark” jag tyckte mig höra?

  Strax innan jag vaknar tyckte jag mig höra Tage Danielsson säga: ”Jag förstår nog ganska ofta vad Du menar”!

  Vilken morgon i stillhet att vakna upp vid Billsjön, men än är inte hotet från ”vindkraftstrollet” på Långholmsberget helt borta, kanske kan trollet förbrännas av den ibland nyttigare solkraften!

  PS NU I FEBRUARI 2024 ÄR PROJEKTET STOPPAT! DS

 32. Evert Andersson

  Den välkände stå-upp-komikern Muharrem Demirok (C) säger att vi kommer att bada i guld när ’omställningen’ är genomförd.

  Vi har länge hävdat att det är mytbildning ledd av regeringens (förra-) samordnare sagofarbrorn Svante Axelsson. När alla tunga klimatåtgärder drar mer resurser för samma eller till och med sämre nytta sjunker landets produktivitet.

  https://klimatupplysningen.se/en-valkommen-insikt-och-ett-valkommet-initiativ/

  En glimt av hopp noterade vi en artikel 2023 när finansminister Elisabeth Svantesson presenterade en produktivitetskommisson.

  Är det någon som hört talas om den sedan dess?

 33. Bo fredrik

  Polletten börjar ramla ner hos fler. Sabine Ossenfelder har en Youtube kanal där hon pratar svarta hål och annat inressant. Även lite klimat. Se här när hon blir klimatförnekare. Hon konstaterar det alla som sysslar med vetenskap vet, att IPCCs mål överspelade. Glöm 1,5 och 2 grader. Vi är på väg mot 2,5-3 grader. Det är bara medelkassen i vissa rika länder som bryr sig. Resten av världen struntar totalt i den påstådda ”galloperande klimatkrisen”. Och tre grader är forfarande bra om vi väger in kostnader mot intäkter totalt enligt Nordhaus. https://youtu.be/MaaJqPCjNr4?si=CR7SUVH3iPKREd66

 34. GK

  Moderaterna under Ulf Kristersson har blivit ett väldigt strömlinjeformat parti. Inte sticka ut åt något håll och inte reta någon.
  Det blir inte lättare för M eftersom de har statsministerposten och därmed ansvaret att hålla ihop regeringen. SD och L är som hund och katt, men M och Ulf K är beroende av båda för att regeringen ska kunna sitta kvar.
  Tege Tornvall skrev ovan att Ulf K inte är en ledare utan en följare. Det är en mycket bra beskrivning.

 35. Evert A. #32
  Såg också Demirok där i partiledardebatten, sen orkade jag inte mer där. Det skrämmande var att man såg på honom att han verkligen trodde på det han sa, där såg man en människa som sett ljuset i tunneln som inte begriper att det är tåget som kommer.

 36. Leif Åsbrink

  #33 Bo fredrik

  polletten börjar ramla ner hos fler. Sabine Ossenfelder har en Youtube kanal där hon pratar svarta hål och annat inressant. Även lite klimat. Se här när hon blir klimatförnekare. Hon konstaterar det alla som sysslar med vetenskap vet, att IPCCs mål överspelade

  Hur kan det koma sig att dett triviala faktum inte nått våra mainstrem meadia?