En vindsnurra för fattiga länder

Två studenter vid Linköpings universitet har konstruerat något de hoppas ska kunna lösa en del av elbehovet i fattiga delar av världen. Deras lösning är ett vindkraftverk i miniformat, tillverkat av bambu och med en generator hemsnickrad av delar från en tvättmaskinsmotor.
”Vid blåst ger den lilla vindsnurran ett par kilowattimmar per dygn, tillräckligt för att ge en några timmar vid en dator och för att hålla ett par lampor brinnande kvällstid”, skriver Miljöaktuellt.
Nu återstår bara frågan: hur får man tag i en tvättmaskin på ett ställe som saknar elektricitet…

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Alltså det här tyckte jag faktiskt var en kul grej. Billig teknik som inte ”låser in” användarna och kan användas till bra saker (behöver inte vara att man ska sitta framför en dator ute i urskogen) är alltid intressant.

  2. Att det är uppfinningen som ”ska lösa elfrågan i tredje världen” är däremot en minst sagt fånig rubrik, och att tillskriva den här grejen alldeles för stor betydelse.

  3. Det är som jag sagt i många år nu. Problemet med en obegränsad, oreglerad demokrati, där folk tror att allt är öppet för majoritetsbeslut, det är att man tvingas att konstant lobba för sin egen sak.
    Man tvingas hela tiden vara proaktiv för att försvara att man fortsätter göra det man redan gör. För om man inte gör det finns det alltid några som försöker skramla ihop en majoritet för att stoppa det. Kanske för att gynna sin egen verksamhet. Men allt för ofta bara för att döva sitt eget samvete eller förstärka sitt missledda ego.
     
    Till slut blir demokratin så överlastad med byråkrati och aktivism att den kollapsar.

  4. oops fel tråd

  5. Lars

    Haha, ja idén om att använda skrotade delar är klassiskt västerlänskt, vi har ju hur många skrotade tvättmaskiner som helst… hmm.
    Men det är klart en kompakt och enkelt konstruerad generator för vind- eller vattenkraft skulle säkert vara attraktiv både i u-länder och här. Men det ska med största sannolikhet vara massproducerad i en fabrik, har sedan mitten av 1800-talet visat sig vara den effektivaste vägen.

  6. pekke

    Varför skall de alltid krångla till det !
    Motor från tvättmaskin ?
    Finns ju hur många bilgeneratorer som helst ute i världen !
    Räcker gott tillsammans med en hemmasnickrad snurra och några batterier, laddsystemet finns ju redan med bilgeneratorn.
     
    För hemmabruk med belysning, dator, radio och tv räcker ett 12 voltssystem långt.
    Det är ju energibehovet till företag och vattensystem som måste byggas i u-länderna och då räcker det inte med nån hemmasnickrad snurra.

  7. Såg på TV ett reportage, där ett svenskt företag levererar system för mobil kommunikation till Nigeria. Sändarna använder vindkraft plus batterier i stället för dieselaggregat.  En nigerian, som flyttat till Sverige har blivit lokal chef i Nigeria med lyckat resultat både för företaget och för honom själv.

  8. John Silver

    Tja, det är ju gott om bambu och tvättmaskiner i Africa.

  9. Pekke.
    Helt rätt.  Det finns hur mycket generatorer som helst på bilskrotar!  Iofs tas de flesta om hand. Det finns flera fabriker i USA som inte gör annat än tar hand om dessa, lindar om, byter lager och säljer. Helt fräscha. Och billiga. Har köpt många till mina jänks

  10. Slabadang

    Det börjar hetta till i skottland!
    Moncktons UK independence party skrämmer brallorna av etablissemanget. Det kommer nya partier med liknande agenda snart i alla länder. Det finns en stark underström av folk som inte litart på EU och FN. Etablissemanget har gjort bort sig.
    http://vodpod.com/watch/7900857-lord-monckton-carbon-tax-scam

  11. Slabadang

    Hur många ångrar inte sin röst för att gå med i EU?
    5% ? 10%? 40% 60% ? Med ett totalt havererat cap and trade mutskandaler, en frigående icke folkvald kommission, alllt dummare förslag som att grekiska fiskare skall samla plast måste det vara många många som börjar fatta att de blivit kidnappade av byråkrater med agendor det inte går att granska.
    C Sodergaard är ju ett exempel som om hennes bravurer vore mer kända bland folk, så skulle det krvas utträde direkt!

  12. Slabadang

    Jag glömde EURON!! 🙂

  13. István

    # 8
    🙂  🙂  🙂
    Sanctus simplicitas!

  14. Jan E M

    Löjlig kommentar Maggie!
    ”Nu återstår bara frågan: hur får man tag i en tvättmaskin på ett ställe som saknar elektricitet”
    Jag har varit i några U-länder. I alla städer har det funnits elektricitet, men inte alltid på landsbygden. Att återvinna skrot är vanlig sysselsättning i U-länder.
    Ditt religösa korståg mot vetenskapen blir allt löjligare. Att hjälpa till så att landsbygden i U-länder kan få tillgång till elektricitet på ett billigt sätt har inget med klimatfrågan att göra. Jag sett både solceller och hembyggda vindkraftverk i Indonesiens djungel. En vanlig orsak att en familj på landsbygden i Indonesien skaffat sig elkraftverk är att de skaffat mobiltelefon. Många har bensindrivna elverk men det är allt fler som skaffar solceller eller ett litet vindkraftverk istället.

  15. Torsten Wedin

    Jan E M #14:
    ”Löjlig kommentar Maggie!”
    Det är bara löjliga personer som säger att andra är löjliga.
    Hoppsan! Nu blev jag löjlig själv. Men det bjuder jag på.

  16. Slabadang

    Jan EM!
    Är det något som är löjligt så är det alla ÅSA Nissar som kommer med ”Ideeer”. Har du varit i Afrika så vet du att vinddrivna elgeneratorer existerat sedan femtiotalet. Det är liksom ingen nyhet annat än för dem som har total nollkoll. Problemet är att de ger så lite och vanligaste användningen är att ladda ett bilbatteri till nästföljande kvälls ljus om det råkat blåsa tillräckligt.
    Det är för mycket trams och för lite verkstad.

  17. Pär Green

    Slabadang # 16
    Nu är du lite hård i ditt omdöme!
    Negrer behöver väl ingen el till matlagningen?
    De kan kan ju ta en banan!
    Finns inget behov av utveckling i u-världen…….
    Obs ironi!
     

  18. Slabadang

    Pär Green!
    Nog finns det ett politiskt korrekt ”negerförakt” inbyggt i myckat av biståndssfären. Ett bror duktig perspektiv som jag blivit förbannad på många gånger. En del verkar tro att delfiner och Afrikaner är ungefär samma sak , glada om man ger dem en fisk för då får man klappa dem på huvudet … liksom!!

  19. Pär Green

    Slabadang # 18
    Men det blir en kommande förändring nu när SEI skall ge lösning!
    (befarar att det blir enbart en lös mage)

  20. Pär Green

    PÅ tal om vindfjollor!
    Effekt och energi
    Elproduktionen måste alltid och i varje ögonblick vara lika stor som elanvändningen. Annars slutar elsystemet att fungera och det blir elavbrott. En del av landets elproduktion kan ersättas av elproduktion i ett grannland eftersom det finns överföringsledningar och kablar till grannländerna. På motsvarande sätt kan en del av sveriges elproduktion exporteras om den inte behövs för att hålla balansen i det svenska elsystemet. Det är frekvensen som signalerar om det är obalans i systemet. Sjunker frekvensen under 50 Hz så ökar vi produktionen och tvärtom om frekvensen överstiger 50 Hz. Denna reglering sköts automatiskt i vattenkraftverken för hela systemets räkning.
    För att hålla balansen i systemet måste elproduktionens effekt (mäts i MW) vara lika stor som elanvändningen (i MW). Energi är effekt gånger tid (MWh) och det är viktigt att skilja på effekt och energi. Energi i MWh är således det som ett kraftverk levererar under en viss tid, t ex ett år. Ju längre tid av året kraftverket levererar sin effekt desto mer energi levereras.
    Skillnaden mellan effekt och energi
    Ett exempel: Ett vattenkraftverk brukar leverera full effekt under ca 4000 timmar per år, dvs produktionen blir 2 x 4000 = 8000 MWh per år om vattenkraftverkets maximala effekt är 2 MW. Utnyttjningstiden 4000 timmar är en beräknad tid som resulterar i samma mängd elenergi per år som i verkligheten då kraftverket används längre tid men inte alltid vid full effekt.
    Ett vindkraftverk brukar bara leverera full effekt under ca 2500 timmer per år och då blir produktionen 2 x 2500 = 5000 MWh per år om vindkraftverkets maximala effekt är 2 MW.
    I det svenska kraftsystemet är energi det viktigaste därför att vattenkraften ger utmärkta möjligheter till effektreglering tack vare vattenmagasinen. Därför blir utnyttjningstiden av avgörande betydelse för värdet av prduktionen från ett kraftverk. I det svenska kraftsystemet har kärnkraftsverken normalt de längsta utnyttjningstiderna och ger följaktligen mest energi i förhållande till effekten.
    svenskenergi.se
     
    Elförbrukning för Gotland idag:
    Förbrukning 80,9 MW
    Vindfjollor 0,1 MW
    Andel Vind 0 %
    Är ju kanonresultat, mer vindfjollor till folket/markägare som får 150.000:- i bidrag per år per vindfjolla!!!!!!!!!!!

  21. Kent Forssgren

    Ett litet påpekande i vindkraftsdebatten. Det är endast vindkraft som ansluts till rikets stomnät som behöver reglerkraft. Vindkraftverk som används för produktion av el till den egna fastigheten behöver ingen reglerkraft. Det är ju sådant bruk som titeln på denna tråd avser. Det har ju som sagts funnits sådana snurror länge; i Stockholms skärgård t.ex. Då just som Slabadang skrev med 12 v och bilbatterier. För t.ex. kyl, radio och tv. Vindsnurror lämpliga för enskild användning har faktiskt blivit bättre så mycket bättre att många vill ansluta dom till nätet. Så länge som antalet inte är för många misstänker jag, vet ej, är behovet av reglerkraft inte avgörande. Då vill man förståss också få avräkna den produktion som man levererar. Då bromsar elbolagen. Det måste till en ny mätare, det blir extra administration och elbolagens intäkt minskar. Här måste en lagändring ske för att tvinga bolagen. Denna tror jag är på gång. För samma sak gäller när el med solens hjälp blir vanligare. Har man privar kraft som ger överskott men inget leveransavtal med elbolagen får man göra som bolagen gör i vissa lägen. Låta överskottet gå ner i marken. Eller stänga av anläggningen. Elbolagen jordar ibland vissa vindsnurror därför att de anser att det är för kostsamt att ansluta dom. Detta mörkar man för att inte förstöra statistiken och riskera subventionerna. Denna uppgift har jag fått från en egen person i ledande källa på Vattenfall som givetvis vill vara anonym. 

  22. Pär Green # 20
    Tack för intressant info!
    Och apropå bygga grejor av andra grejor…….
    Ta Pekkes bilgenerator från högre upp i tråden, svetsa, eller på annat sätt, fäst den vid en sån här:
    http://www.youtube.com/watch?v=ITXqFe_aG1I&feature=fvwrel
    Lysande ju!

  23. Pär Green

    Kent Forssgren # 21
    Får jag ”låna” din kommentar?

  24. Ulrik

    Pär Green #20. Jag hade under min aktiva tid anledning att tala om elförsörjningen för olika typer av åhörare. Gemensamt för dessa var att de vanligen inte kunde skillnaden mellan effekt och energi; precis som dagens beslutsfattare och journalister.
    Jag brukade därför göra en jämförelse med taxibilar. jag sade, vi har säkert tillräckligt med taxibilar utslaget på ett år så att vi alla kan åka som de önskar. Men om du vill åka en nyårsafton när det är snöstorm så får du nog vänta länge.
    Då fick åhörarna en aha-upplvelse och begrep skillnaden mellan effekt och energi. I eftersnacket hörde jag: visst – jag kan vänta på en taxi. Men jag vill inte få en black-out i elnätet.

  25. Pär Green

    Som en klok en skrev tidigare, tål att upprepas!
    Vi har med andra ord överfört 20.000 per svensk sen 2005 till i huvudsak utländska elbolag. Helt oförståeligt att politikerna kan få för sig sådana totala stolligheter som detta.
    Politikernas huvuduppgift borde vara att se till att medborgarna inte blir uppskörtade. Men istället medverkar de aktivt till att elbolag, banker, försäkringsbolag osv. plockar oss på helt otroliga summor. Politikerna hjälper t.o.m. till med att dölja detta genom diverse krångliga upplägg såsom utsläppsrätter och elcertifikat. Ett annat exempel är pensionssparande – hur många vet att pensionsbolagens avgifter tar över 40% av sparkaital och avkastning på ett vanligt pensionssparande? Bankerna är ännu värre – övervinster på 30-40 miljarder per år. Tack för det Reinfeldt
    USA:s representanthus beslöt , med rösterna 244 mot 179, att ta bort sin finansiering av IPCC. De ger inte längre IPCC sitt förtroende att genomföra fler utredningar om klimatet för deras räkning.
    En vision är att alla skall kunna se uppvärmningen av sitt boende som en medborgerlig rättighet och inte som en stor kostnad.Företag skall inte behöva fundera över elpriser och tlllgång till el hurvida de skall investera i Sverige.Vi ska producera elförsörjningen så att vi har en ständig överkapacitet och med den teknik som nu finns tillgänglig så är det bara viljan som saknas.
    Vi ger Vattenfall ett helt nytt uppdrag där vi gemensamt skall göra sveriges EL till den billigaste i världen istället för att maximera statens intäkter.Så bygger vi framtiden så bygger vi välfärd så kan vi avlasta både miljö och medborgare från kostnder och framtidsångest.Vi ska skicka ett tydligt budskap om att statens uppgift är inte att pungslå medborgarna med höga energipriser och elskatter.Statens uppgift är den omvända.
    Vi skall skapa så mycket El som möjligt till en så låg kostnad som möjligt.Det är som att skapa egna oljekällor för Sverige och för den som är orolig för klimatet så ger denna målsättning minskade ”skadliga klimateffekter” som en ren bonus eftersom det blir billigare att bedriva elintensiva miljöavlastande processer och fler kan därigenom komma till stånd samtidigt som elen bättre kan kunkurrera med oljan.
    Vi ska inte släcka ljus ! Vi ska tända och sprida det!!

  26. tt

    Kent Forsgren #21
    Det är fullständigt likgiltigt om vindkraften påverkar (=ökar) variationerna på produktions- eller konsumtionssidan i elsystemet. Det går åt exakt lika mycket reglerkraft. Och att elbolagen inte är entusiastiska över att få oförutsägbart tillskott av kraft på oförutsägbara ställen i nätet på oförutsägbara tidpunkter förstår jag mycket väl. Nyligen fick nätmyndigheten i Skottland (där man har feed-in) betala ut mer än 10 miljoner till vindkraftverksägare för att de inte skulle leverera kraft som inte behövdes och därmed överbelasta nätet.
    Och kom inte och kör med att man alltid kan exportera överskottet. Att bygga högspänningsledningar och undervattenskablar som används några timmar om året är inget alternativ. Då är den skotska lösningen, hur grotesk den än må vara, trots allt bättre.
     

  27. Jan E M #14
    Tack för det inlägget!
    ”Nu återstår bara frågan: hur får man tag i en tvättmaskin på ett ställe som saknar elektricitet”.
    Jo det förekommer en del korkade inlägg här som avslöjar en brist på intresse. Men det kryllar av kommentarer som har hittat tonen för att bli populärt korrekta. PK-inläggen överväger.
    När det gäller frågan om enkla lösningar för el i små byar i Afrika så är nog inte kärnkraft eller fabriksrenoverade bilgeneratorer lösningen.
    Har dom råd att konkurrera med veteranbilsägare och köpa en renoverad generator? Nej.
    Har dom råd att byta kol när det behövs? Nej.
    Och vad är det som säger att datorer skulle vara det sista dom behöver?
    Med risk för att det här uppfattas som ett lika roligt inlägg som maggies kommentar om tvättmaskiner där det saknas el.. 🙂
    Utbildning och kommunikation med omvärlden är nog ett bra sätt att minska fattigdom i världen genom ökad insikt om hur sjuherrans mycket resurser det finns.

  28. Det påminner mig om westernfilmerna, där alla rancher har en liten, i Leones filmer gnisslande, vindsnurra. Vet inte exakt vad de drev med sina vindsnurror på den tiden, men det var nog för tidigt för elektricitet.
     
    Det är väl i princip inget fel med såna små maskiner som kan göra lite nytta på en gård. Men något större lyft lär det inte bli – inget som omvandlar samhället direkt.

  29. Lars C

    För några år sedan så skissade jag på ett fritidshus utan elanslutning.
    Jag kom fram till att det mycket väl skulle bo permanent i ett sådant hus om man dels inte var mörkrädd och dels hade ett litet dieselelverk som komplement när man absolut måste ha ström just nu! Se här:
    Sommartid räcker solpaneler till varmvatten. Solcellerna räcker till att driva kylskåpet och TV/dator samt belysning. Kylskåpet är placerat i ett isolerat utrymme så att man kan utnyttja kylan utifrån på vintern genom att öppna ett par spjäll. Solcellerna producerar rätt lite då men 2 meters vindsnurran går skapligt. 2 rejäla batteribankar jämnar ut ojämnheterna. Det går att fixa till en tvättmaskin så att den inte använder el till uppvärmning utan matas med varmvatten från extern källa. Elbehovet fixas då i regel av batteribank + inverter. Osv, osv. Med självbygge så blev merkostnaden då ca 250′-300′ Min lilla studie omfattade ca 30 A4 och har tyvärr försvunnit, datorer kommer och går medan utskrifter består. Om man gör några vill säga. Samma sak gäller säkerhetskopior där man inte får med riktigt allt. Hur som helst så hade det varit inaktuellt idag. Allt utvecklas utom konservativa människor.
    Mycket pengar och inte lönt just nu men vill man undvika kontakt med elbolagen och har pengar och vilja…
    Allt förutsätter att huset är av passivtyp och att ved står för värmetillskott vid sträng kyla vintertid och att allt går på 12 eller 24 VDC. Med eller utan inverter.
     

  30. Kent Forssgren

     
    Per Green # ”# och 25. Jag håller med dig i det mesta som du framför.
    Du får gärna använda mina uppgifter. Jag har fått dom bekräftade från en annan källa också.
    Beträffande Vattenfall. Verksamheten borde gynna ägarna, svenska folket, inte politiker och byråkrater för skyhöga styrelsearvoden utan egen egentlig arbetsinsats och än mindre ansvar.
    Vattenfall betyder för politiskt tillsatta tjänstemän enorma löner, bonusar och pensionsavtal. Till en fullkomligt inkompetent ledning. Sämre ledning för ett stort företag är nog inte lätt att hitta. Vore det ett privat företag så hade hela ledningen fått sparken för länge sedan. Men inte i ett statligt. Politiker styr enligt sin egen personliga agenda. Som lämplig avslutning av en politisk karriär så hägrar befattningen som t.ex informationsdirektör i Vattenfall. En ekonomisk full pott bingo för personen i fråga.
    Jag har tidigare här på TCS framfört en tanke och idéer kring ett upplägg just kring Vattenfall med utdelning av aktierna till svenska folket. Då skall Vattenfall få nya direktiv… Dessa tankar har jag även fört fram till ledningsgruppen i ett av våra ledande politiska partier. Fröet finns där och kanske det börjar gro nu.
    Jag har också tidigare här redogjort för cirkusen kring Vattenfall och KU-anmälningarna. Det är faktiskt rent för dj.. hur ansvarslöst våra politiker agerar. Allt är ett spel för galleriet. Alla är medvetna om vad det handlar om och alla agerar därefter. Lite gruff på ytan men inte mer. När det ena blocket sitter vid makten anmäler oppositionen regeringen till KU för bristande styrning av Vattenfall. När det så bli maktskifte, så händer samma sak igen. Med ombytta roller men samma anklagelser, svar och resultat. Hur sjukt som helst. KU är enbart ett spel för galleriet.
    Kort sagt . De som har fått Vattenfalls ägarnas förtroende, politiker i riksdagen, klarar inte av sitt uppdrag, att styra Vattenfall. Därför sker det som sker. Verksamheten fullkomligt bara flyter. Ledningen sysslar med företagsköp i stället för den egentliga verksamheten. Detta beroende på att ledningen inte har minsta insikt om verksamheten. Dessvärre har ledningen inte haft bättre insikt i de andra företagen de har köpt upp. Kärnkraftsverken i Tyskland som inte en fungerar alls. Där man dessutom skrev på ett avtal som innebar obegränsat skadeståndsansvar i händelse av en olycka. Hela Vattenfall kunde gått i konkurs! Med svenska staten som ägare kan kan ju fundera på vilket ansvar svenska skattebetalare skulle kunna få? Ledningen kunde inte tyska så de kunde inte läsa avtalstexten. OBS. Avtalet är i kraft! Men ingen får ta ansvar. VD fick gå, med ett synnerligen rejält pensionsavtal, förutom avgångsvederlag så klart. Trots att det borde vara ett uppdrag för Riksrevisionen och en åklagare.
    Det finns mer gömt i garderoben! T.ex. har många vindsnurrorna i Nordsjön så allvarliga konstruktionsfel att det kostar betydligt mer än vad intäkterna från elproduktionen, när den fungerar, ger och bidragen från skattesubventionerna.
    Hur många som helst företagsekonomiska katastrofala satsningar har skett. Men det är klart, har Vattenfall verksamhet ute i den stora världen, EU, då skall cheferna också ha de stora lönerna. De är ju så eftertraktade och oersättliga på den marknaden!
     
     

  31. Kent Forssgren

    tt #26. Och att elbolagen inte är entusiastiska över att få oförutsägbart tillskott av kraft på oförutsägbara ställen i nätet på oförutsägbara tidpunkter förstår jag mycket väl.
    Bra kommentar. Då förstår du också varför vi inte skall ha någon vindkraft alls.

  32. Skogsmannen

    Varför så mycket negativa kommentarer till detta koncept?
    Jag tycker att det låter som en rimlig ekonomisk insats med hänsyn till vad tikniken kan ge.

  33. 1. Det är väl så att  generatorer från skrotade europeiska bilar lär det finnas fler än vad det är efterfrågan på. Det är trots allt få  bilmärken med volym som är intressanta hobbyobjekt.
    2. Att tro att den tidigare redovisade snurran med ett cykelhjul skulle kunna generera elektricitet av intressant mängd är inte realistiskt.
    På skoj byggde jag faktiskt ihop en tvättmaskinsmotor och en bilgenerator för att ladda bilbatterier. Snurrade fint med remskiva ända tills jag kopplade in batteriet. Då högg det till!  Med andra ord , skall du ladda ett batteri så behöver du generera 14 volt och absolut minimum 20 ampere, dvs  250-300 watt. Det grejar inte ett  cykelhjul. Kanske om det stormar.

  34. Maggie#
    Det var ett undermåligt amatör bygge de har åstadkommit i Linköping.
    Finns mycket bättre o billigare byggen med lastbilsgeneratorer.
    Fel typ av propeller dessutom,varför envisas man jämt om propeller
    för vindkraft som är  en ineffektiv lösning.
    Det det skall vara cirkulära vindblad,som fungerar i alla vindriktningar
    och klarar stormvindar,som dessutom klarar att snurra vid neråt
    3-4 m/s vinsdtyrkor.(Typ ICA’s reklamskyltar,cirkulerande skylt.),men med många vindblad påmonterade.
    Dödar ej fåglar och låter inte som en fabrik på högvarv.
    ALI.K

  35. István

    Pär Green #20
    Ursäkta en mekaniker, men är det inte spänningen på nätet som reagerar snabbast på en lastförändring?

  36. Maggie#
    Man skäms lite ,när man är före detta Linköpingsbo,att man i 2000-
    talet inte åstadkommit bättre lösningar,nära en stenålderslösning nästan,(lite ironi på slutet där).
    ALI.K.

  37. pentaxZ

    Mikael (@Klarsynt) #28

    Snurrorna du ser i westernfilmer är till för att pumpa upp vatten. 😉

  38. Maggie#
    Jag tänkt fram och provat små kraftverk,som ser ut som UFO’s tefat,
    fast med många vindblad runt om ’tefatet’,detta fungerar ypperligt,
    men som jag ser det är vindkraft ett komplemnent,tex,på skärgården,fjällstugor eller där det är olönsamt att dra långa elledningar.
    Vindkraft är ingen total lösningavSveriges(inteVärldensheller)fram- tida elbehov,man måste vara realistik där.
    Solvinden kan kanske användas för framtida kraftverk.
    ALI.K.

  39. Toprunner

    Detta är väl mitt-i-prick vad det gäller vindkraft. Precis här kan tekniknaiva hålla på och utveckla sina ideer och låta den oss i den civiliserade delen fortsätta på spåret som leder hela världen till fusion.

  40. Bertel

    OT men dessa ord/toner sammanfattar en del?
    http://www.youtube.com/watch?v=z7-Tb_FsWRw

  41. ’Lite Ufo fantasi ’på denna sena timme,om dessa tefat cirkulerar hela tiden,som vissa personerhar inbillat eller sett,då bör ju dessa tefat använda någon form avgravitation som kraftkälla,de kan ju knappast använda solvinden då de far långt bortom solsystemen.
    Var det några Ufos när FUKushima katastrofen inträffade,en ryslig
    tanke om det var så,men vi får nog inga svar på detta är det inbill-
    ning eller något fenomen på vår jord,kusligt om vi är iakttagna av
    andra varelser.
    ALI.K
     

  42. Som Slababang påpekade så har vindkraft änvänds under lång tid
    redan  i s.kfattiga länder redan,med en massa olika lösningar av elkraftsbehovet.
    Vindkraft är Urgammalt.
    ALI.K.

  43. Pär Green

    István # 35
    Det är svenskenergi.se som skriver!
    Ta upp din fråga med dom och återkom med svar.

  44. István

    Pär
    Som jag nämnde är jag mekaniker, och därmed har en grundmurad misstro till elektroner. Ena små elaka rackare som ingen har sett! Inte ens dom som anser sig som specialister i ämnet. Det är duktigt folk det. Går något åt pipan, brukar man skylla på mekaniskt fel. Som när datorn pajjar, typ.
    Det finns dock fenomen som inte ens dessa elektriska magiker rår på.
    Ett sådant är masströghetsmoment.
    Frekvensen, dvs generatorns varvtal låter sig inte regleras med korta intervall.
    Stora roterande massor med turbin och axlar. Rusande vattenmängd i tilloppsrör.
    Så, när jag slår på min lågenergi läslampa på 11W, påverkar jag nätet omedelbart. Jag tar till mig energi på ögonblicket.
    Vad som sker (tro jag) att jag sänker spänningen på nätet, så att alla andra förbrukare får lite mindre effekt. Alla andra lampor lyser lite svagare till min förmån.
    Därav den vingelmån på tillåten spänning på mellan 220 till 240 volt.

  45. Pär Green

    István # 44
    Därav den vingelmån på tillåten spänning på mellan 220 till 240 volt.
    Var väl till för att säkra kvaliteten i nätet.
    Men det finns ju dom vet 🙂
    http://www.youtube.com/watch?v=csRqxVXR-N0

  46. Inge

    Istvan och Per
    När jag gick i skola senast (vilket är ett antal år sedan) hade vi en tillfällig lärare som sa att ”elektrisk ström, det är små möss som springer i ledningarna med små hinkar, en elektron i varje, och lämpar av och sedan springer efter en ny. Nå det kanske inte är så men ingen kan bevisa motsatsen.”
    F.ö. har jag lagt märke till att våra inhyrda elektriker på jobbet mest håller på med mekaniska jobb, dra kabel, sätta upp kabelstegar etc.

  47. Pär Green och István.
    Det är visserligen drygt 40 år sedan jag utbildade mig inom elkraftteknik och industriell elektronik, något som jag därefter aldrig jobbat med i yrkeslivet.
    Men jag drar mig till minnes ett monströst strömavbrott i Frankrike en gång på sjuttitalet när jag hade tur som hade hunnit ur hissen och satt i en taxi på väg till jobbet.
    Hela Frankrike blev strömlöst på grund av ett haveri i kopplingen någon stans mellan Frankrike och Schweiz. Det tog en halv dag att få igång nätet igen på grund av fasproblem när de olika kraftkällorna skulle kopplas in igen…
    Jag jobbade då på IBM i La Defense och där fanns dieselgeneratorer som grep in, men då och då stängdes de av och nätet opplades in för att snart kopplas ur igen.
    Som jag minns så var det problem med att fasa in alla levernatörer till nätet. Ett frekvensproblem snarare än spänningsproblem, även om det andra följer av det första…

  48. …ursäkta stavfelen… börjar bli mörkt trots att midsommar kommer närmare på ett påtagligt sätt här uppe.

  49. Pär Green

    Uffeb # 48
     
    Det låter som det fanns intermittent elkraft!
    Kan det ha varit vindsnurror?
    😉

  50. Håkan Sjögren

    Uffeb # 48 : Under världskriget hängde inte Vattenfall med helt och hållet. Man levererade inte tillräckligt med kraft varför frekvensen sjönk på dagarna när förbrukningen var hög. På natten ”körde man ikapp med något högre frekvens. Resultated blev att klockorna på fabrikerna saktade sig så att arbetsdagen blev längre. På natten gick klockorna något för fort vilket innebar att arbetsdagen startade något tidigare. Redan på den tiden lurades vi av Vattenfall liksom de i dag lurar oss med marginalprissättning dvs de säljer den billiga vatten- och kärnkraften för samma pris som den dyra subventionerade vindkraften. Mvh, Håkan. 

  51. Skall man vara lite sansad så kan det vara motiverat i ett riktigt bananland med egen kraft trotts dess ”dyrhet”. Infrastrukturen finns helt enkelt inte så en stand alone lösning blir bästa alternativet.
     
     

  52. ThomasJ

    Studenterna rekommenderas läsa nedan:
    http://bravenewclimate.com/2011/05/12/renewables-are-not-sufficient-p2/
    Alldeles oavsett allehanda fiktivt baserade försök att finna ’lösningar’ på det deFacto ej existerande ’problemet/klimathotet’ borde/torde välan diverse axiom ha fortsatt giltighet även hos studenterna…
    Tänka fritt är stort – tänka rätt är större… eller hur var (är) det nu egentligen?  😉
    Mvh/TJ

  53. Seabeach

    Det medges, det var ett tag sen; i samband med folkomröstningen1980. Kanske var det lättare att få fram information då. Man hade gjort beräkningar på vindkraftens lönsamhet, men inte på det vanliga sättet, räknat i pengar. Man räknade istället ut hur lång tid tar det för en sådan kraftmaskin att återskapa den energi som gått in i produktionen av densamma. Dvs, man räknade ut energiförbrukningen för att framställa alla insatsvaror i form av stål, cement, etc som gått åt i att bygga vindkraftverket.
    Resultatet var mycket oroande och kanske därför fick det inte så stor spridning i media. Det tog ca. 30 (trettio) år att få tillbaka den förbrukade energin. Alla andra konventionella energi produktionsätt, inklusive kärnkraft, tog mindre än ett år. Eftersom vindkraftverket avsågs ha en avskrivningstid på ca. 25 år, betydde detta i praktiken att anläggningen gått i pension flera år innan den betalat av sin energiskuld.
    Sannolikt har produktionskostnaderna av vindmöllor kunnat reduceras en hel del sedan den tiden, även räknat i enbart energiförbrukning. Låt oss bara anta att energikostnaden halverats, utan att ha några belägg för denna siffra. Då tar det fortfarande 15 år att få tillbaka den använda energin. först därefter blir det vinst. Generellt kan man säga att så dåliga affärer gör inte vanliga vinstdrivande företag frivilligt. Den är också samhällsekonomiskt ett suicidalt beteende. Därför bör detta oroa oss.
    De uppgifter jag försökt redovisa är som sagt på gränsen till förlegade, inte desstu mindre relevanta. Mitt önskemål är att höra efter om mer uppdaterade siffror finns att få tag i. Förhoppningsvis finns sådan ”know how” bland besökarna på denna sight.

  54. ThomasJ

    Subventionerade ’verksamheter’ är i sanning lönsamma:
    http://www.stockpicker.se/ViewArticle.aspx?PageId=708
    Kolla in genomsnittlig intäkt per KWh = 87 öre!!!
    J**la sjöröveri…  🙁
    Mvh/TJ

  55. ThomasJ

    Seabeach #53: Nedan en länk med omfattande informationer över vindkraftvansinnet:
    http://www.masterresource.org/category/energy-sources/wind-power/
    En annan mkt bra är denna:
    http://www.windaction.org/resources
    Mvh/TJ

  56. SeaBeach.
    Jag har kopierat delar av din text och vidarebefordrat frågan till våra riksdagsledamöter  🙂

  57. Seabeach

    Tack för feed back. Speciellt tack till Ingvar Engelbrecht för dit initiativ.