I dagens Sydöstran kan vi läsa om Magnus Manhammars funderingar kring klimathotet. Magnus är 27 år och kommer från Karlskrona. Han är en engagerad socialdemokrat och driver bloggen Manhammar. Han är också kronikör i Sydöstran.
Den här gången handlar hans krönika om den globala uppvärmningen.
När detta skrivs är orkanen Gustav på väg in mot New Orleans. Två miljoner människor har flytt staden, de allra flesta med orkanen Katrina i färskt minne. Den gången dog 1 800 människor. Hur det går den här gången återstår att se. Fler och starkare orkaner och stormar tas av många som en intäkt för att den globala uppvärmningen är ett högst verkligt fenomen. Fortfarande finns det emellertid många människor, däribland en hel del forskare, som menar att talet om den globala uppvärmningen är påhittat eller i vart fall överdrivet. Vad är egentligen sant? Och behöver vi verkligen veta sanningen för att våga agera?
Nej, menar Magnus. Vi behöver inte veta vad som är sant eller falskt för att välja väg. Om vi vidtar kraftiga åtgärder för att möta ett hot som senare visar sig kraftigt överdrivet riskerar vi att spendera ”en väldig massa pengar i onödan”.
Även om miljön sannolikt skulle må bättre skulle vi ha riskerat kraftigt minskad tillväxt och möjligen global ekonomisk depression. Inte så bra. Om vi vidtog tillräckliga åtgärder och det senare visade sig att hotet faktiskt var verkligt? Ja, i så fall klarade vi oss! En massa pengar gick åt, men vi lyckades förhindra en global katastrof!
Gör vi ingenting och hotet visar sig vara överdrivet så är det ju toppen ”eftersom vi klarade oss utan att behöva spendera en enda krona”.
Men. Om vi struntade i att vidta åtgärder och det senare visade sig att hotet faktiskt var verkligt? Nu blir det riktigt otäckt! Vi snackar globala katastrofer med svält, sjukdomar, orkaner, gigantiska flyktingströmmar till följd av att stora landarealer antingen lagts under vatten eller förvandlats till öken och slutligen global ekonomisk kollaps.
Med andra ord vill Magnus Manhammar tillämpa försiktighetsprincipen och satsa ”en väldig massa pengar” därför att om ”en majoritet av världens ledande forskare faktiskt är överens om att hotet från den globala uppvärmningen både är verkligt och allvarligt borde vi bli riktigt oroliga”.
Riskerna förenade med att inte göra någonting eller att göra för lite är så oerhört mycket större än riskerna förenade med att agera att det är oerhört oansvarigt att bara sitta med armarna i kors.
Bara en liten parentes i sammanhanget. Jag tog mig en liten titt på Magnus blogg och fick då reda på att han älskar bl.a. Star Wars och Indiana Jones och läser gärna Alkemisten och Sagan om ringen. Och att han hoppas att ingen missat kriget i Georgien trots att han själv inte skrivit om det. 🙂
Bra överblick av hans ståndpunkt utan vinklingar. Det verkar som om Magnus även gillar YouTube.
Mats F: Vad Magnus dock har missat är att fundera över om de kraftfulla åtgärder som planeras verkligen kommer att ha önskad effekt. För om vi satsar en väldig massa pengar på något som överhuvudtaget inte gör någon skillnad – då är det väl inte så värst bra det heller? 😉
Försiktighetsprincipen.. det är väl den då man dagligen äter sitt jordbävningspiller, köper en moln-försäkring samt sprejar sig med ”shark-repellent” innan man badar i badkaret ?
Toprunner – Så länge det är ”Anti-shark bat repellant” funkar det bra. Köp inte billiga kopior.
Manhammar har fel. Vi vet tillräckligt.
Förresten: Guess who’s back!
Anders: 🙂 Vi skrev visst simultant!
Star Wars och Indiana Jones är mycket bra filmer. Heder åt Manhammar 🙂
Eftersom han gillat försiktighetsprincipen och Star Wars så borde han också ta upp det gamla Star Wars-projektet så vi kan hålla koll och ev. skydda oss mot stora rymdstenar som vill parkera på Jorden.
En sten med dia på 400-500 m kan skapa den värsta klimatförändringen sedan istiden och det på nästan ett ögonblick.
F.ö. gillar även jag Star Wars och Indiana Jones.
”Efter semester i augusti är jag nu tillbaka i storstan och här på bloggen. Har hänt en hel del på det internationella området under månaden, men jag hoppas att ingen missat kriget i Georgien trots att jag inte skrivit om det..”
Georgien? Nej, jag läste bara hans blogg och väntade på att han var tillbaka från semestern så världen kan andas ut.
Pekke:
FN har bildat en IPCC-liknande organisation som ska hålla koll på rymdstenarna. Om de är är duktiga och lär sig av IPCC kan de så småningom bli mäktiga de också.
Fast hur man ska kunna skylla nedfallande rymdstenar på människan vet jag inte men man kan ju alltid kräva större teleskop och fler satelliter som håller koll.