En tråd att kommentera valresultatet i, ur perspektiv med bäring mot ”klimat”, ”energi” och ”miljö”

När jag nu på söndagseftermiddagen lägger ut denna länk, att aktiveras strax efter midnatt, vet ingen hur det gått.

Men jag antar att många av KU’s läsare har synpunkter ur ovanstående perspektiv, och andra. Var snälla låt dessa andra stanna utanför detta forum, så vi inte behöver ägna oss åt tröttande moderering i efterhand.

Lite småroligt kan ju platsa, om någon är på dåligt humör. Vi kan ju ta sammanställningen över de 52 ursäkterna för ”den uteblivna uppvärmningen”, från WUWT. Det troligaste är väl ändå att det är några grundläggande fel i den ”teori” och modellering som ligger bakom.

excuse

När jag läste den kom jag att tänka på detta klipp från SvD från mitten(?) av 1980-talet. Det finns onekligen likheter i argumentationen, och innehållet i övrigt kan kanske också ge våra politiker några nya debattidéer?

sagaide

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Daniel Wiklund

  Har lyssnat på valstudion och förundrat mig över hur SD-s framgångar behandlas av de andra partierna. Dom ska se till att hålla SD utanför. Säger alltså dom partierna som fått betydligt mindre röster än SD. Kan sägas att jag inte röstat på SD. Under valrörelsen har många arbetat aktivt för att SD ska tappa röster, man har lyft fram hur rasistiska dom är osv. Trots det, eller kanske tack vare det så har SD vuxit kraftigt. Så fortsätter de andra partierna att nonchalera SD så kommer dom troligtvis att få ännu fler röster vid nästa val. Oavsett vad man tycker om SD så kan man inte behandla dom som om dom vore luft. Det bedrövliga med valet är att det lilla partiet Miljöpartiet nog kommer att ingå i regeringen, det om nåt är nåt att oroa sig över. Då kommer nog Romsons och Fridolins redan starka hybris att växa med 100-tals %.

 2. Stickan no1

  Nu har 97% argumentationen fått en efterföljare.
  87%.
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article19535262.ab

  Ja jösses.

 3. Peter Stilbs

  Jag följde Aftonbladets ”realtidsstatistik” – som var betydligt mer meningsfull än SVT’s ältande i flera timmar av en redan föråldrad vallokalsundersökning. Det var lite som att fortsatt höra den ursprungliga ”hockeyklubban” diskuteras i nutid.

  Det enda jag hörde med bäring mot klimat etc under kvällen var en något märklig kort diskussion i SVT mellan Maud Olofsson och Wetterstrand om att de enda partier som diskuterat och sökt föra fram ”klimatet” varit MP och C, men att inget annat hakat på.

  Att Josef Fransson (SD’s talesman i bl.a. energi- och klimatfrågor) nu i Riksdagen i två debatter i början av juni förtjänstfullt sågat de nuvarande vanföreställningarna hos de övriga partiernas representanter låtsades dessa två överhuvudtaget inte om. Men de sitter ju inte heller i Riksdagen, så de kanske inte är uppdaterade

  https://www.klimatupplysningen.se/2014/06/16/robotarnas-invasion/

 4. Ann LH

  Svensk media har segrat! Mobbare och nakna småpåvar med totalhybris dominerar scenen. Publiken ser med stigande förvåning på skådespelet, kommenterar alltmer högljutt, bubblan spricker och när röken och dammet lagt sig tittar bonnförståndet fram och rensar upp. När scenen är städad, fönstren öppnade för nya friska vindar och ordning och reda åter gäller inser vi att detta var precis vad som behövdes. Men skam ändå för media!

 5. Lasse

  Valet är klart vi har sagt vår mening-utan att någon segrare korades.
  Löven får en svår tid frammåt-troligen faller de i höst som alltid!
  Kanske även Löfven faller , om han inte går en balansgång utan att utmana mitten.
  Nyval i vår med nya Lööf?

  SD som enda vinnare får svårt påverka, trots en realistisk syn på möjligheten att påverka politiken och Klimatet!

 6. Slabadang

  SVTs ständiga valkampanj för de rödgröna sket sig å det värsta!

  Det missfoster till public service vi tills vidare tvingas dra med har slagit knut på sig själv. Journalister är den mest föraktade yrkesgrupp vi har. Att ha dem som kompisar i ett val visar sig vara ett mindre stort framgångskoncept än vad de själva trott. Vilken sju he…etes örfil alla SVTs/SRs rödgröna politruker måste fått av valresultatet. MP backar V och sossar stampar och SD mer än fördubblar sina mandat. Att ha ett totalt okritiskt stöd av journalister är bevisligen ingen framgångssaga och något de övriga partierna borde notera och fundera över. Att återupprätta demokratin är nog inte så dumt och en nedläggning av SVT och SR ett måste.

 7. Håkan Bergman

  Vi var 93,2% som inte röstade på Mp!

 8. Peter Stilbs

  Ann #4 – jag håller helt med. Medias journalister har varit helt vidriga i denna valrörelse

 9. lennart bengtsson

  Jag tror inte valresultatet och en ny regeringsbildning kommer att påverka Sveriges miljö- och klimatpolitik. Man kan bara hoppas med Löfven i ledningen att de i alla fall väntar några år till för att se hur die Energiwende kommer att gå i Tyskland. Jag har svårt att tro att klimatpolitiken spelar någon större roll då man har betydligt viktigare frågor på sitt bord. Jag tror att allt fler inser att Sverige inte behöver leda världens länder i en kamp emot stormar och oväder som alltid har funnits och som man inte kan göra något åt. Man behöver inte alltid följa don Quijote och hans kamp emot väderkvarnarna. Att klara ekonomi och utbyggnad av infrastruktur i en snabbt växande befolkning till följd av den höga invandringen är en fråga som måste lösas tillfredsställande. Härtill kommer andra frågor som behovet att förstärka försvaret, osv.

 10. Peter Stilbs

  Valresultatet måste ändå ses som ett framsteg i tillnyktringens tecken i ”klimat” & energifrågan. MP’s eufori efter EU-valet sprack stort

 11. bom

  Det är viktigt för Sverige att miljöpartiet fick stryk. Tyvärr kommer de ändå att få mer makt genom att topprida den svage Löfven och genom att journalistreservatet i Stockholm ger dem sitt stöd. En intressant detalj är att Göteborg måste lyda 57 procent av medborgarna och stänga sina biltullstationer. Den megalomane Reinfeldt är borta ur politiken. Hans reaktion bekräftar det vi alla känt nämligen att det inte stått rätt till med honom. De sju systrarna vägrar att ta till sig valutslaget och kommer att fortsätta att bespotta demokratin och stollepartiet F! får nu partistöd och hjälp med valsedlar för 2018. Någon tillnyktring är det inte tal om på långa vägar ännu. Detta kommer att stå oss dyrt – ock klimathotet rullar på men med luften pysande ur däcken. Vad skall hända med Förbifart Stockholm och med slussen nu? Och hur skall dom trolla bort Bromma? Det ser mörkt ut trots att vi slapp FR. Blir import av och handel med kol förbjudet innan 2030 nu? Och när kommer det en efterlängtad 1W dammsugare som bara innehåller ett ljudchip? LBt med sina famösa linjära extrapolationer kanske vet?

 12. Daniel Wiklund

  Lyssnade nyss på en miljöpartist som förklarade att under EU-valet så röstade folk på deras klimatpolitik, men den fråga var inte lika framträdande i riksdagsvalet. Men tänk om den var det, SD-s klimatpolitik kanske var ett skäl till att dom fick så många röster. Även om 87% inte röstade på dom, men det var drygt 93% som inte röstade på Miljöpartiet.

 13. lennart bengtsson

  Det är svårt att inte hålla med Ann LH. Att det blev ett sådant valresultat trots ett massivt motstånd av alla officiella media mot SD visar ganska tydligt att medias makt inte längre är så stor som många befarat. Det visar hur enormt viktig Internet har blivit för att bevara och stärka en levande demokratin. Jag föredrar att vända på Thorilds text och i stället säga ”att tänka rätt är stort, att tänka fritt är större” även om Uppsala Universitet känner sig sårat, men som de flesta känner till så var inte heller Ingemar Hedenius särskilt förtjust i detta yttrande som han ironiserade över.
  Hans version gick så här :” Att tänka fritt är stort, att tänka rätt är större, vad är det nu för skit Du skrivit har på dörre(n)”

 14. Ingemar Nordin

  Det kommer att bli intressant att se vem som blir energiminister, givet att Mp tar miljöministerposten. Att ge båda posterna till Mp vore en katastrof för landet. Blir det en pro-industriell sosse så är det upplagt för storgräl om ett par år. Tyckte förresten att Lövén mumlade något om att han ville ha mycket breda överenskommelser om försvaret och energipolitiken.

 15. Lasse

  Valet visar hur nyktra vi är i miljöfrågan.
  Utgången borgar för att extrema frågor inte kommer upp.
  Vi får en lam regering utan utmanande förslag eller nyval!
  Klimatet tål det!

 16. Christopher E

  En seger för demokratin och istället fick media och några partier sig en knäpp på näsan. Svenska folket genomskådade mobbningskampanjerna. Känns ändå bra att 13% av riksdagen nu är – om inte starkt uttalat klimathotskeptiska – så i alla fall långt ifrån klimatalarmister.

  Personligen uppskattar jag att två partier som verkligen är ”rasister”, emot vita medelålders heterosexuella män, inte gjorde några framgångar.

  Ett annat litet solsken är Göteborgarnas nej till biltullar. Igen fick politisk arrogans mot medborgarna ett straff. Som boende på västkusten känner man irritation över att betala bara för at passera Göteborg även om man inte har ärende i stan. Europaväg 6 har vi redan betalt med vägskatter, tack så mycket.

 17. Christopher E

  Fick ett gott skratt i morse på radion också.

  Lyssnade på P1. Inför väderrapporten kl. 06.55 säger presentatören:

  ”Och nu efter all politik till något som politiken inte kan påverka… vädret.”

  🙂

 18. Daniel Wiklund

  Lyssnar just nu på när man pratar om Fi-s framgångar(kom in i många kommuner). Det som inte många verkar ha upptäckt är att det redan finns en arena där vi har ett feministiskt styre, skolan, i varje fall upp tom årskurs 6. Finns en bok skriven av en manlig dansk högstadielärare som heter ”Vilse i damdjungeln” som tar upp dom problem som kan uppstå om mannen lyser med sin frånvaro i skolan. Jag fick tipset om den boken av en kvinnlig kollega.

 19. Håkan Bergman

  Jag kan inte se hur Mp ska kunna få nåt avgörande inflytande på energipolitiken i en regering ihop med S. Visserligen ska man ta allt som en politiker säger med en rågad grävskopa salt, men Löfven menar nog allvar med att han vill ha en bred, långsiktig överenskommelse i energifrågan och kan han tråckla ihop en sån med Mp i regeringen så blir det nog döden för Mp till nästa val.

 20. ceebee

  Klimatfrågan har knappast märkts i valrörelsen. Som obotlig optimist vill jag tro att det beror på att även etablerade politiker nu inser att hotet har varit starkt överdrivet och nu söker vägar ut ur det hörn man målat in sig i utan att tappa ansiktet.
  Risken är stor att SD blir det enda parti som driver klimatfrågan utifrån vetenskapliga fakta och sunt förnuft. Det kan leda till prestigemässiga låsningar som hindrar övriga partier från att föra fram kloka ställningstaganden då dessa kan sammanfalla SD linjen.
  ceebee

 21. Kenneth Mikaelsson

  Vad Moderaterna förlorade på är nedmonteringen av akassan ,fas3 och sjukförsäkringen..
  alla som blivit dissade av arbetsförnedringen …
  sen att se invandrare som kommer hit får mer pengar än våra fattig pensionärer gör ju inte saken bättre.

  Jag undrar jag vilka var det som gick till SD.. Och av vilken orsak??….

 22. Kenneth Mikaelsson

  Inte undra på att dyckert kallas moderatspik…….

 23. Daniel Wiklund

  Hörde just att i vallokalsundersökningen så var det 4% som hade S och MP som en önskeregering. Det är alltså 96% som inte önskar en sån regering(i varje fall i vallokalsundersökningen). Blir intressant att se hur fortsättningen blir.

 24. tty

  En rolig artikel i DN:s nätupplaga nu på morgonen som visar hur journalisterna totalt tappat fotfästet i verkligheten. Den diskuterar hur Löfvén skall komma överens med MP efter att MP gått framåt i valet. I och för sig var artikeln troligen skriven i förväg, men man tycker att de åtminstone kunde ha gått in och strukit de direkta felen innan de lade ut den, men icke.

 25. Om Mp är det enda parti som Löfven kan liera sig med torde han få svårt att regera. Alliansen tillsammans med SD kommer att kunna välta det mesta och då lär vi kunna skymta ett nyval. Har det inträffat i modern tid?
  Bra är att väljarna markerade mot Mp som hade en tilltagen hybris före valet.

 26. AOH

  bom # 11

  ”……LBt med sina famösa linjära extrapolationer kanske vet?……” 🙂 🙂

 27. Mats G

  Skägget i brevlådan.

  Vi vaknar upp till en ny värld. Den verkliga värden där riksdagspolitiker, Journalister och opinionsmätningar utan värde inte har har någon plats. Vi befinner oss i ett besvärligt och låst läge. Folk som målar in sig i hörn eller tjurar på ett principfast sätt. Varje uttalande i odemokratisk riktning är en spottloska i ansiktet p väljarna. Vi noterar det. Använder som energi vid nästa val. Jag skyller inte varken på invandrarna eller väljarna att vi har hamnat där vi hamnat. Jag skyller i första hand på MSM och i andra på politikerna. Bevisligen saknar de kontakt med verkligheten. Vi som betalar deras löner. Att konstruera en världsbild, öldrickandes på en krog i Södermalm kanske inte är så lyckat alla gånger. Det är lätt att skjuta över målet eller missa helt och hållet. Jag roas med skräckblandad förtjusning hur käpprätt åt skogen deras analyser är gång efter annan. Hur länge ska de få hålla på tills någon reagerar. Noll rätt är ju ett ganska imponerande facit i sig. Med ett sånt facit skulle de flesta fått gått för länge sedan. Och det är sant. De har inte ens gått upp för dem vad som har hänt och hur de kommer in i bilden för att lamslå och föröda partiet. Sanningen ligger inte i skummet av ett ölglas.

  Allt lutar åt nyval och de hoppas då att väljarna röstar rätt. Min analys. Verkligheten kommer gå upp för fler och det gynnar inte etablerade partier. Reinfeldt inser åt vart det barkar och vill inte vara med på den resan. Det borde finnas fler som han. Men jag gilla honom och kommer sakna honom. Tack för allt du gjort för Sverige.

  17
  Christopher E

  Jag noterade det också. Ett hånfullt fnys kom mer från mig än ett skratt dock.

 28. Håkan Bergman

  Lite obegripligt att alla blev så överraskade av Reinfeldts beslut, partitoppen inom M borde väl åtminstone ha varit informerade i förväg och haft en plan klar för att vaska fram en ny partiledare redan i höst.
  Men Sverige är inte det enda landet där den politiska kartan ritas om. I Tyskland har man försökt samma taktik, att isolera en ny spelare, AfD, nåt som inte fungerade där heller. Nu senast i Brandeburg och Thüringen, för ett par veckor sen i Sachsen.

  http://www.faz.net/aktuell/politik/linke-und-afd-von-wegen-rechtspopulisten-13153325.html

 29. pekke

  En väntad men intressant utveckling i Riksdagsvalet, M förlorade säkert bl.a. på den välfärdsdiskussion som varit de senaste månaderna, MP verkar ha förlorat röster till F! vilket tyder på att de inte har så stabil väljargrund, att SD växer utanför storstäderna är inte förvånande för den som rör sig utanför stadsgränserna men att de även plockar röster på de rödgrönas bakgårdar i storstäderna ( bl.a. Södra Stockholm ) förvånar något men är nog ett tecken i tiden.

  Så nu skall S med Löfven i spetsen bilda regering och då kan man undra vilken energipolitik de tänker föra, det vore sensationellt om han som gammal fackboss inom industrin skulle föra en energipolitik som riskerar sänka svensk industri.

  Fast dagens politiker verkar mest vara vindflöjlar som följer hur vinden blåser i media och inte hur det blåser i verkligheten.

  Finns nog inga modeller eller kristallkulor som kan spå Svea Rikes framtid med en svag rödgrön röra vid styret.

 30. Ann LH

  Energi- och klimatpolitiken ja. I det politiska stillestånd som kommer att råda efter gårdagens kaos, är det svårt att tänka sig några avgörande beslut överhuvud taget för lång tid framöver. Under tiden växter insikten om Die Energiwende i Ty. och om den tillnyktring som är på G ute i stora världen. För att försöka kämpa ner SD än en gång kommer oppositionen att låtsas som om det var de och inte SD som såg ljuset och gav hela klimatismen på båten.
  Allvarligt talat vore det intressant att få svar på hur stor del av dess röster som berodde på deras insikter i klimatfrågan.

 31. Evert Andersson

  Det lär väl bli svårt, att inte ge miljö- och/eller energitaburetter till Romson och Fridolin. Man får då ställa hoppet till att Löfven kan hålla dem i samma hyfsat strama tyglar som M/FP/KD lyckats med mot C’s Lööf, Ek och Hatt. Har många gånger skrivit, att om vi inte trott det kunde bli värre, befarar jag att vi blir varse, att det kunde det.

 32. Mats G

  citat K-G BERGSTRÖM.
  ”Om S bildar regering med MP kommer det att bli en av de svagaste regeringar Sverige har haft.”

  Nu mumlar de ur skägget. Kanske man kunde kläckt ur sig detta innan valet så väljarna kunde ha undvikit detta. Så här går det om folk inte får rätt information. Makten utgår från folket vare sig man vill eller inte. Då kanske man skall respektera väljarna lite bättre även mellan men speciellt i valtider.

 33. Michael

  Mats G #27
  Alla som hoppas på nyval, är det för att de själva tänker ändra sin röst eller är det en förhoppning om att alla andra ska göra det?

 34. Mats G

  33
  Michael
  Nyval. Sossarna är helt rökta om det blir nyval. Då kommer fler få upp ögonen att S är helt regeringsodugliga. Ingen politik och inga (riktig)politiker. Jamenar. Det är samma personer som röstade fram Juholt som partiledare som skall leda Sverige. Urk!

  Alliansen förlamad utan Reinfeldt som var grunden och limmet för den.

  SD mer rumsrent. Nä ingen vill ha nyval. Men, men. Väljarna kommer tvinga politikerna se sanningen. Vi får se hur mycket tumskruvar det behövs för att leda dem dit.

 35. Björn

  I klimatets namn vill Mp riva upp beslut om förbifart Stockholm. Men S som vi nog måst se som ett pragmatiskt parti, kommer nog att söka stöd för att behålla den mycket nödvändiga förbifarten. Egentligen är det ofattbart att en förbifart inte redan för länge sedan har byggts. Ett stopp på E4 genom Stockholm via Essingeleden är katastrofal, då ingen annan möjlig alternativ väg finns. Denna propp är farlig ur alla synpunkter. Hur tänker man inom Mp? Finns det bara cyklar och gående i deras huvuden? En mycket olycklig konstellation mellan S och Mp!

 36. L

  Vi får sannolikt ännu en minoritetsregering och Löfven har faktiskt ingen som helst nytta av MP, bara problem, så det bästa är om S bildar regering själva och söker stöd där det passar istället för att tjafsa om allt med två samhällsfientliga muppar…

 37. Olav Gjelten

  I alla år har SD inte visat det minsta intresse för klimatfrågan. Uppvakningen kom först ett par veckor före valet. För varje dag på sluttampen i valrörelsen intog SD ett alltmer klimathotskritisk förhållniningssätt.
  Vad hände? Jo på en vecka gick SD upp som en raket. Själv tvekar jag inte att säga att orsaken var att svenska folket nu nått en gräns där de blivit rejält trötta på klimatskojeriet vi blivit serverrade i tjugo år.

  Att inga fler ser detta enkla sammanhang är mer än konstigt.

 38. Mats G

  Analys av valresultatet är i full gång.

  Statsvetare ang SD framgång i DN

  ”– Misstroendet mot hur medierna rapporterar om invandring och problem med invandring är mycket större i Sverige än i jämförbara länder i Europa.

  – Men å andra sidan, om medierna hade rapporterat mer om problem med invandringen så hade Sverigedemokraternas världsbild bekräftats och partiet fått ökad legitimitet.”

  Och verkligheten vart tog den vägen?

  Men, Det innebär att SD vinner varje gång. Påstående 1 gör att fler röstar på SD. Påstående 2 gör att fler röstar på SD.

  Hur kan det komma sig? Vilken storhet gömmer sig bakom en sådan konstighet? Verkligheten?

 39. Håkan Bergman

  Mats G #38
  Slutsatsen måste bli att SD lyckats infiltrera media, det är en listig dj*vel den där Åkesson.

 40. Peter Stilbs

  Olav #37 – Din historieskrivning är inte sann.

  Bl.a. i början av juni var SD’s talesman Josef Fransson mycket klar i sina inlägg i två stora Riksdagsdebatter om ”klimatet”.

  Tidigare åstadkom han bl.a. denna pedagogiska kurs om vindkraft och elnät för Miljöpartister – den är daterad mars 2013 på YouTube https://www.youtube.com/watch?v=NQw4ieunILw

 41. Håkan Bergman

  L #36
  Inte ens Mp kan ha nåt att vinna på att ingå i Lövfens regering. Romson och Fridolin kommer säkert att få sina hett eftertraktade ministerposter, men så värst mycket inflytande kan dom inte få i frågor där alliansen och SD går emot. Men har man som dom där två nu gått och drömt om platser i en ny regering under hela året ser man väl inte verkligheten längre. Kan bli bra t.o.m.

 42. Olav Gjelten

  Ceebee # 20
  Det du ser som en ”risk”, att SD nu kommer att sätta de partier i skamvrån som i tjugo år predikat klimatlögnen och stulit pengar för behövliga satsningar, är just det som jag INNERLIGT ÖNSKAR.
  Nu Ä-N-T-L-I-G-E-N tror jag (kanske) vi kan hoppas på mindre stolligheter om klimat och miljö när det borde stå klart att den här typen av idiotsnack inte är inne längre.

 43. Gustav

  Olav, #37.
  jag tror definitivt att du har rätt. Säker minst 1%-enhet som gick till SD för de var trötta på AGW. Eftersom SD är ensamma om att vara skeptiska har de ingen konkurens här alls och vad de riskerar är heller lika med 0. Alltså om man gillar AGW så sympatiserar man nog inte med SD till att börja med…

  Mats G, #38:
  Själv är jag helt oattraherad av SDs politik men jag blev till slut tvungen att iaf överväga dem då jag tycker det är ofattbart att alla, precis alla, reportrar på SVT/SR kan vara så värdelösa. De bemödar sig inte ens att se efter vad Åkesson verkligen sagt när de intervjuar honom, de säger bara saker som: ’du har sagt att du vill strypa alla invandring’. Åkesson: ’nja riktigt så tror jag inte jag sagt’… Vet de ens hur man gör när man citerar?

 44. Mats G

  43
  Gustav

  Jag övervägde SD men i slutändan blev det skolk(första gången för övrigt). jag fixa inte att välja. Inget alternativ för vettiga människor.

  Jag kan inte förlika mig med 90% stopp av invandring. Den borde vara resursstyrd. Dvs inte mer än vi socioekonomiskt klarar av.

  På pro sidan så var det klimatpolitiken och för mig blev det en demokratisk fråga. Ett demokratisk underskott är skadligt för ett land.

 45. Olav Gjelten

  Peter Stilbs # 40.
  Jag har i flera år kontaktat SD och de andra riksdagspartierna gällande klimatfrågan. SD och Josef Fransson har hela tiden varit de vänligaste att diskutera frågan med. Till och med har de i stort hållit med mig. Tyvärr har jag förstått att klimatfrågan har varit väldigt lågprioriterad för dem. Ända fram till någon vecka före valet då SD på ett helt annat sätt intog ett klimathotskritisk förhållningssätt. Deras uppvaknande i klimatfrågan ledde till att de sedan gick upp som en raket. Jag önskar SD all lycka i att sätta klimathotarna i riksdagen inför skamvrån. Hoppas de utnyttjar den möjligheten!

 46. L

  Olav #45,

  Det Josef Fransson framfört i klimatfrågan tror jag tyvärr haft nära noll genomslag och risken är att det inte blir bättre efter valet. SD har blivit större, men inte när det gäller inflytande i Sveriges politik…

 47. Christopher E

  Olav,

  Jag skulle önska du hade rätt, men jag tror ändå SD:s klimatskepticism var en mycket liten faktor i deras valframgång.

  Men det hindrar ju inte att skeptiska ledamöter i riksdagen nu ökat markant. Och de mest klimathotande partierna gick det inget vidare för. Alltid något. Klimat tycks inte vara svenskarnas prioritering längre.

 48. AG

  Att det gick så dåligt för MP har nog inte med klimattrötthet att göra. Skulle snarare tro att många MPare röstade bort sig på FI som inte kom in. Alltså brändes 3% MP-röster inne. Faktum kvarstår dock att SD ändå skulle blivit större än MP. Jag känner dock ingen som röstar FÖR sverigedemokraterna, bara EMOT alla övriga. Som vanligt har media och alla ”tyckare” ingen aning varför det gick som det gick. Det är verkligheten som knackar på och den rödgröna mediabubblan har nu äntligen spruckit. Förvirringen är total. Kommentatorerna på SVT måste bita sig i läppen för att inte avslöja sin bias. ”Men…HUR kunde det går så här?!!” och så lite klädsam allmän indignation över ”rasismen”. Dog de sista svenskarna med ryggrad när de slogs bredvid finnarna mot ryssen?

 49. Håkan Bergman

  AG #45
  Åtminstone för mig så var sjuklöverns bedyrande om att SD skulle hållas utanför varje form av inflytande oavsett valutgång det som fick mig att rösta på SD, det blev riskfritt s.a.s., att dom skulle få egen majoritet var ju uteslutet. F.ö. är det lite notabelt att DN fortfarande inte lyckats klämma fram en huvudledare idag, har Åkesson snott Haldan av Wolodarski?

 50. Daniel Wiklund

  Intressant att kolla hur man ser på SD-s framgångar. Ska sägas att jag inte röstat på SD. Aftonbladet har startat hashtaggen 87%. Där har en tvittrat ”87% av oss står för medmänsklighet, empati och mångfald och gillar olika”. Det är fantastiskt, SD verkar ha haft en positiv effekt på hela 87%. I förhållande till dom som röstat på SD så är ju hela 87% riktiga änglar. Måste ju innebära att vi i fortsättningen slipper en massa problem som tex mobbing på arbetsplatser(SD-arna är ju till stor del utan jobb menar många)otroheten begränsas till högst 13% av befolkningen. Kriminaliteten minskar drastiskt osv. Se där en positiv effekt av Sd-s framfart, alla vi andra kan klappa oss för bröstet, vi är absolut inte rasister, vi är rikt utrustade vad gäller empati, och vi är till 99% altruistiska, egoismen står ju SD-s anhängare för. Jag tycker att det luktar dåliga förlorare lång väg.

 51. Christopher E

  #50 Daniel Wiklund

  Se Håkan Bergmans lysande kommentar till 87%-dravlet i #7 ovan. 🙂

 52. Gunnar Strandell

  Ann LH #30 och Olav Gjelten #37
  Antalet kryss för Josef Fransson kanske ger en indikation på hur många som valt SD för att de är klimathotsskeptiker.

  I så fall kan vi räkna med att det blir en STOR nyhet i MSM. 😉

 53. Ann LH

  Gunnar S. #52 Tack, valanalysen kan ge mycket intressant upplysning. Men som sagt MSM kommer inte att leta efter just detta.

 54. Håkan Bergman

  Så kom det en ledare i DN till slut, dock daterad 16/9 2014 och inte accesbar från ledarsidan, det måste vara riktigt rörigt därute i Marieberg nu.
  http://www.dn.se/ledare/blockpolitikens-fange/

 55. Olav Gjelten

  Tyvärr misstänker jag att klimatfrågan är så lågprioriterat inom SD att de inte kommer att förmå utnyttja den briljanta situation de nu sitter i: att ha monopol på sanningen i den fråga som varit större än alla andra inom svensk politik i tjugo år.
  Är det inte för jä_ _ _ _ _nu när drömmen äntligen kan bli verklighet?
  Kan ingen här på Klimatupplysningen hjälpa dem??

 56. Svenska journalister försökte få in FI i riksdagen, försökte få ut SD ur den och försökte få MP att bli tredje största parti med mer än 10 % av rösterna. De misslyckades på alla punkter, men lär knappast lära sig något av det.

  Medier och etablerade partier har försökt köra samma taktik sedan SD började växa. Resultatet har bara blivit att SD har växt ännu mer. Ändå tänker åtminstone de andra partier fortsätta att köra samma taktik. Antagligen tänker medierna också köra på i samma hjulspår, som bara leder till att SD får ännu fler röster i nästa val.

  Visst, de andra sju riksdagspartierna kan inte samarbeta med SD när det gäller invandrings-, asyl- och integrationspolitik. Men i många andra frågor har SD vettiga åsikter och borde kunna komma överens med andra partier. Ändå vägrar de andra att ha något som helst samarbete med SD i någon fråga. Kan det kallas konstruktivt?

  Någon vecka för valet, tvingades en expert erkänna att det inte finns någon rasism i SD:s partiprogram. Sedan kom dock ett ”men…” som gick ut på att ett parti är mer än sitt partiprogram. Vilket kan vara riktigt.

  I Österrike vill jag minnas att en främlingsfientligt och populistiskt parti fick vara med i regeringen och därefter tappade en stor del av sina väljare. Populism går inte så bra ihop med att få ansvar.

  Jag begriper mig inte alls på Löfven. Han kan bilda en rent socialdemokratisk minoritetsregering som försöker komma överens med andra partier för att få majoritet i riksdagen för olika förslag. Han vägrar att träffa några överenskommelser med SD på grund av det partiets extrema förslag när det gäller invandring. Han väljer att bilda regering med MP, som har extrema förslag när det gäller ekonomi, energi, miljö och politik. Är inte ekonomi, energi, miljö och politik viktigare än invandring och flyktingmottagning? Utan en bra samhällsekonomi, finns inte en chans att ta emot särskilt många flyktingar och andra invandrare. Utan tillförlitlig och någorlunda billig energiförsörjning, finns inte mycket chans att ordna till en bra samhällsekonomi. Ska stora resurser slösas bort på meningslösa åtgärder för att försöka lösa överdrivna eller påhittade miljöproblem, blir det inte särskilt mycket resurser över till kärnverksamheten, som skola, vård och omsorg.

  Med V ville Löfven inte ens förhandla, utan gav bara beskedet att de inte får vara med i regeringen. Varför ger han inte samma besked till MP, som är lika extremt som V?

  Makthavare uttalade sig på SVT:s valvaka att 87 % av väljarna ändå hade valt att SD inte ska ha något inflytande. Men 93,2 % valde ju att MP inte ska ha något inflytande, och ändå kommer det partiet tydligen att komma med i regeringen. Hur vet vi förresten att alla de 87 % som inte röstade på SD anser att partiet ska vara helt utan inflytande? En del kanske röstade på ett parti som de hoppas ska komma överens med SD i olika frågor?

  Efter vad jag kan se, har SD de vettigaste förslagen till energi- och klimatpolitik. Dessutom en av få riksdagsledamöter som tänker själv och vill lära mer, i stället för att okritiskt tro på svenska mediers desinformation. Är det verkligen uteslutet att en del av dem som valde SD gjorde det på grund av energi- och/eller klimatpolitik, i stället för invandring, flyktingar och främlingsfientlighet?

 57. Osynlige Mannen

  Klimatfrågan hade inget med SD:s valresultat att göra. Om man studerar mätningar (prognoser, scenarier?) från Sentio (som har bäst track-record av samtliga opinionsinstitut) har SD legat på 12-14% sedan början av 2013. Den stora uppgången skedde helt och hållet under 2012. Nedgången för MP kan helt hänföras till kannibalism från F!. Det brukar talas om att det blivit trångt i mittenpolitiken. I år blev det trångt i pengaträdspolitiken.

 58. Micke S

  SD…. Ser ni verkligen inte den bruna betsen under den nylackerade ytan?

 59. AG

  #58 ”SD” du menar socialdemokraterna som tvångssteriliserade en hel folkgrupp ända in på 70-talet, lång efter nazismens fall? Jo, jag ser den bruna betsen

 60. AG

  …forts. från hemsida om de svenska tvångssteriliseringarna:

  ”Vi har alla – i högre eller mindre grad – en medfödd tendens till konformism, att vilja anpassa oss till gruppen. De flesta av oss känner oss trygga när andra håller med oss, och blir osäkra om vi sitter ensamma med vår åsikt. Psykologiska experiment visar att de allra flesta av oss anpassar oss till gruppens åsikt, även när det är helt uppenbart för våra sinnen att gruppen har fel. Så när hela det politiska etablissemanget och den medicinska forskareliten liksom läkarkåren som med en röst säger att vi måste göra detta, då blir det till slut mycket svårt för den som kanske från början haft andra tankar att stå fast vid dem. Både utåt, och inne i sig själv.”

  Det är lätt att dra paralleller till klimatfrågan även om följderna, åtminstone just nu, inte är så stora när man vägrar böja sig för grupptrycket och vansinnet.

 61. Slabadang!

  Pedofilska rötter i MP och ett Socialdemokratiskt parti som vuxit upp ur Rasbiologi och tvångssterilisering !

  Med samma måttstockar som journalisterna tillämpar på SD kan vi med betydligt tyngre bevisföring hävda dessa påståenden.

 62. Slabadang!

  Hur klimatkyrkan blandat ihop häst och vagn!

  “…scientists are putting the growth acceleration down to rising temperatures and the extended growing season. Carbon dioxide (CO2) and nitrogen are other factors contributing to the faster growth.”

  http://wattsupwiththat.com/2014/09/17/another-benefit-of-climate-change-and-increased-co2-trees-continue-to-grow-at-a-faster-rate/

  Ring till Ulrika Björksten eller Andreas Miller … ni vet de där klimattalibanska släktet ute i bunkern ”public service”, varför uppgiften om att planeten blivit 13% grönare inte skapar rubriker. Fråga samtidigt vad de tror att du tycker om dem när du får reda på det via nätet och inte ifrån SRs eller SVTs klimatiska politbyråer?

 63. Ann LH

  #62
  CO2 GREENING the WORLD
  Tack Slabadang för tipset. Vaknade till denna artikel som stimulerade till livsbejakande kommentarer med ytterligare lästips. Skönt att i denna ljuvliga morgon bli påmind om att världen har mer att ge än alla pinsamheter här i vår politiska sandlåda.