En stilla insomning

ripUppsalainitiativet

Efter en länge tids ”livlöshet” tvingas vi nu tillkännage att vår käre vän / vårt barn / vår djupt respekterade opponent / vår stimulerande trätobroder / etc. etc. etc….

UPPSALAINITIATIVET

efter fyra månader utan ett enda livstecken – härmed dödförklaras. (Detta trots att det inte helt kan uteslutas att vissa kvarvarande dödsryckningar kan komma att uppträda.)

Begravningen äger rum i fullkomlig stillhet på hemlig plats, all publicitet (utöver detta) undanbedes på uttryckliga krav från dödsboet.

Kondoleanser:

Med största sorg i hjärtat – vårt stöd har lämnat oss /Al Gore

Det känns så bedövande tomt – Hur ska vi nu kunna finna mening och mål i vår kamp?
/Klimatsans och Klimatupplysningen.

Med sorg och skam, förlåt oss för för vår sinande entusiasm och vår försumlighet!
/Anders Martinsson, Olle Häggstgröm, Patrik Lindenfors, Marianne Hall, Anders Emretsson, Erik Svensson, Lars Karlsson, Cecilia, Kim Bergström, Emma Jonson, Per Edman, Carl-Henrik Pettersson, Magnus Westerstrand

Med sorg och saknad!
/Sveriges mediala och politiska etablissemang. Ingen nämnd ingen glömd.

Ett svårt slag för vår stora apokalyptiska dystopi, den som burit oss så långt.
/Gustav, Isabella och hela Miljöpartiet.

Älskad och saknad bland oss som ogillar kritiker av konsensus/ VoF

In Sweden, can you imagine? Sweden!? So sad, who will now provide the fake news? See you in a fantastic and hot place 🙂
/Donald J Trump

Insänt av

Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Håkan Bergman

  RIH

 2. Håkan Bergman

  Zlatan lever, påsken är inställd.
  https://www.youtube.com/watch?v=JwFgnGqMTws

 3. Alvar Nyrén

  Se vidare info wwwklimathotetsomkomochgick

 4. Ulf

  Rätt onödig blogg när de har en hel okritisk journalistkår som fortsätter återge allt trams.

 5. Simsson

  Det var en tid sedan jag läste ett inlägg från vår älskade trätobroder Tomas P. Har han också gett upp? Eller sitter han insnöad någonstans och inte kan komma till tals?
  Tomas P, hör av dig, vi saknar dig och dina tvärsäkra inlägg!

 6. Peter F

  Anar att UI och Thomas P nu hjärntvättat sig själva och varandra med ”science is settled” så till den milda grad att de inte orkar framföra sin trosbekännelse längre. För det kan väl inte vara så väl att deras övertygelse sviktar.

 7. Robert N.

  Jag tror – som man gör i klimatkyrkan – att de har gått i klimatkloster.

 8. Sören G

  På nyheterna i P1 presenterade man en undersökning som visar att kärnkraftsmotståndet ökar allt mer, inte minst bland välutbildade personer.
  Vad betyder det? Då tar man alltså inte det s.k. klimathotet på allvar? För alternativet till kärnenergi är ju fossila bränslen, eftersom sol- och vindenergi inte kan uppväga det. – Eller man har inte fattat att det inte går att bara lägga ner kärnkraften och samtidigt sluta med fossila bränslen.

 9. Ingvar i Las Palmas

  Sören #8
  Många sådana där ”undersökningar” är riggade,

 10. Ivar Andersson

  Jag tror att UI och Thomas P har blivit koldioxidförgiftade.

 11. Robert N.

  Det snöar och blåser på Österlen.
  Våren som försvann.

 12. Sören G

  #8
  Sen beror det förstås på vad för sorts utbildning dessa välutbildade personer har. Den stora massan dit jag räknar journalister och politiker har inte naturvetenskaplig eller teknisk utbildning.

 13. Ingvar i Las Palmas

  Välgjord bild Ingemar!!

 14. tty

  #11

  Titta på SMHI Max/minvärden snödjup:

  https://www.smhi.se/vadret/vadret-i-sverige/maxmin#ws=wpt-a,proxy=wpt-a,param=s,area=swe,time=latest

  Nästan varenda snödjupsiffra är markerad (*) = ”Värdet ligger utanför kända extremvärden för stationen och kommer att granskas manuellt.”

  Nu är vi över i april och så här mycket snö i april har det tydligen aldrig varit under den tid stationerna existerat.

 15. Slabadang

  Regim -> MSM -> NGO = Propaganda

  Folk ser igenom propagandan allt mer. Nätet gör att de inte lyckas lura allmänheten i samma utsträckning som planerat. Nu angriper makten istället,facebook, twitter, Google, lexbase, och alternativ media med censurlagstiftning. Interaktiviteten gör att de alternativa rösterna kommer fram och för propagandasiter som UI så är det kört. Folk och Svenska folket i synnerhet litar inte på myndigheter och MSM längre. Folk har nu alltmer erfarenhet hur propagandasiter fungerar och trafiken till dem är nästintill NOLL. De blir små Knutby-liknande tillhåll för rabiata aktivister ofta betalda av särintressen. KARMA ……….

  http://www.lblskills.co.uk/blog/2018/03/01/i-want-a-leader-that-i-can-trust/world-of-distrust-min/

 16. Björn

  Gravstenen är lite suspekt eftersom det är 1:a april idag. Men som sagt, önsketänkande kan bli verklighet.

 17. Biblio

  Det är väl ungefär lika länge sedan Slabadang och Jonas N var aktiva…
  Kul att se ett livstecken, Slabadang!

 18. Lars Kamél

  Hela klimathotstron är dömd att långsamt tyna bort, eftersom ingen seriös vetenskap stödjer den. När den så helt har försvunnit, kommer vi att se att tidigare klimathotstroende har hoppat på nästa uppblåsta hot och låtsas som om de aldrig någonsin trodde på ett akut och allvarligt klimathot. Ingen av de aktiva nu kommer att erkänna att de hade fel och be om ursäkt. Frågan är bara hur mycket klimathotstron kommer att ha kostat världen innan den är politiskt död för alltid.

 19. Bim

  Sören G # 12 Välutbildade personer, det betyder inget i sammanhanget. Alla är olika, en del är av födsel och ohejdad vana auktoritetsbundna. Tror, så att säga, uppåt och har svårt att frigöra sina tankar när de stöter på lögner ovanifrån.
  Ett exempel från 1950 talet.
  En liten flicka som allmänt kallades Ryssen för att hon ständigt bar en fotlång grå kappa och en pälsbrämad mössa på huvudet. Hon bodde granne med en spårvägare som hon beundrade lidelsefullt för hans stiliga uniform.
  En dag stod spårvägaren och putsade fönstret på andra våningen i hyreshuset där han bodde, Ryssen stod på gatan nedanför och beundrade sin idol.
  Plötsligt kommer en liten kille som också tittade på spårvägaren. Titta! En gubbe som putsar fönster, utbrast han.
  Killen fick en dagsedel av Ryssen så han gråtande sprang därifrån.
  Då tittade Ryssen beundrande upp på spårvägaren och neg.

 20. Simsson

  #8 Lars K

  Jag hoppas att du har rätt men vetenskapsförnekarna kommer inte ge upp så lätt. Politiker, journalister och alarmister vill helst se ett samhälle utan besvärliga naturvetare.

 21. Lars Cornell

  #12 Sören G. Det räcker inte med utbildning, det behövs kunskap också.
  Jens Ergon, vetenskapsjournalist på SVT är ett exempel. Han är välutbildad. Men i det reportage om solkraft i Kina, USA och Arabien som han gjorde vimlade det med faktafel och slutsatser som var helt galna. Så är det ofta.

 22. Michael E

  Det verkar vara fler än Uppsalainitiativet som går en mörk framtid till mötes, I dagens di.se kan man läsa att finansanalytiker börjar dra öronen åt sig avseende Teslas framtid;

  ”Tesla representerar en finansiellt icke-livskraftig affärsmodell. Räkenskaperna är upp och ner, samtidigt bränns mångmiljard belopp utan något slut i sikte”, säger Gabe Hoffman på hedgefonden Accipiter Capital.”

  se, https://www.di.se/nyheter/analytikerna-varnar-for-tesla-krasch/

 23. Sören G

  #21
  Och att vara flexibel och ha förmåga till kritiskt tänkande.

 24. Sören G

  Eller som Ton Heller skriver:
  ”With temperatures of -30C and Arctic sea ice nearing its winter maximum, government climate scientists and their useful idiots in the press announce that Arctic sea ice is “near an all time low.””
  https://realclimatescience.com/2018/03/climate-science-integrity-and-intelligence-at-all-time-record-low/

 25. Håkan Bergman

  Michael E #22
  Och i samma tidning

  https://www.di.se/bil/tesla-aterkallar-123000-bilar/

  Uppfinnaren i Californien tänkte inte på det. Nja, vi kan nog börja nedräkningen för Tesla, ett inte hållbart koncept helt enkelt.

 26. Lars Cornell

  #25 H.B. Jag tror mer på att någon kapitalstark investerare kommer att köpa Tesla för ”en dollar”, utnyttja investeringarna och bygga upp företaget. Dvs ungefär det som hade hänt med SAAB om GM inte hade satt sig på tvären.

 27. Daniel Wiklund

  OT Idag är det en stor dag för Miljöpartiet. Flygskatten införs. Dom vill att flygbolagen ska se till att färre flyger, på samma sätt som Systembolaget ser till att färre köper alkohol. Ibland tror man att miljöpartisterna dricker alkohol väldigt ofta, neuronerna har tagit skada. Flyget var en av de viktigare uppfinningar som gjorts, som har underlättat för oss människor att vidga våra vyer. Har nånsin en miljöpartist uppfunnit nåt. Mer än olika koldioxidskatter, och för det krävs ju ingen större tankemöda. (dom skulle ju kunna börja med att se till att deras EU-ledamöter inte får flyga, och samma med dom som deltar på de klimatkonferenserna).

 28. Ivar Andersson

  #27 Daniel Wiklund
  MP, regering, riksdag, MSM, EU, FN med flera kan föregå med gott exempel och sluta flyga. Det finns elcyklar, segelbåtar och apostlahästar som de kan använda på sina resor för att ”rädda” klimatet.

 29. JIMMY

  Angående OT och SoSSe och ( MP -Medeltids Kommunist Partiet ) ”Straff-flygskatten ”
  http://www.travelnews.se/flyg/sas-storsatsar-i-norge/

  SAS storsatsar i Norge
  SAS ska under de kommande åren öppna flera nya linjer från Norge och samtidigt säkra Avinors tillväxtplaner för Oslo Gardermoen.

  – Avtalet innebär att SAS ökar trafiken i Norge långt mer än tidigare planerat, säger SAS vd och koncernchef Rickard Gustafson till Aftenposten.

  Som en följd av avtalet kommer en stor del av de nya Airbus A320neo och Airbus A350XWB-plan som ska levereras till SAS de kommande åren att placeras på Oslo-Gardermoen. Långlinjer till bland annat Kina, Sydkorea och flera städer i USA finns med i planerna enligt Aftenposten.

  Avtalet träder i kraft vid nyår och löper till fram till 2022.

  Avinor uppger att avtalet med SAS inte hindrar liknade avtal med Norwegian och Widerøe.

 30. Guy

  Håller med Daniel W # 27. Beskattarna skall utan vidare föregå med gott exempel. Slutfluget för regering, tjänstemän i klimatärenden, alla miljöpartister och andra som vill rädda planeten. Följderna av en sådan ordning blir inte nödvändigtvis bra, men vi får se om dom har stake nog.

 31. zeke

  Tror inte att det är slutfluget för klimat-översteprästerna. Kommer att tänka på ett citat av George Bernard Shaw som sa ”Moralists are people who want to scratch others where themselves have an itch”.
  Alla vi andra ska klias in absurdum, kosta vad det kosta vill – men att klia sig själva, skulle inte tro det.

 32. Peter F

  När Frigolit/brunkål säger att det viktiga inte är att vara en populär politiker utan att det viktiga är att genomdriva nya lagar (skatter), då vet han inte vad hans demokratiska uppdrag går ut på. Må hans politiska karriär vila i frid, liksom UIs.

 33. ThomasJ

  Kul inlägg, Ingemar 🙂 Tack !

  Kan UIs hädanfärd månne bero på att de gått på värdegrund…? 😉

 34. Håkan Bergman

  Lars C. #26
  Snarare då att nån etablerad biltillverkare köper upp resterna billigt. Batterifabriken är väl det enda som kan vara av värde, alla biltillverkare satsar på att ha elbilar i utbudet som komplement till dom riktiga bilarna. Teslas organisation som global bilhandlare har aldrig satts på prov och är sannolikt icke existerande, inget värde där, och bygga elbilar klarar GM, VW, PSA, Toyota you name them bättre.

 35. Salasso

  Klimathotsskeptiker stormar nu in i den tyska Bundestag!

  http://notrickszone.com/2018/04/01/climate-skepticism-storms-into-germanys-bundestag-as-parliamentarians-more-concerned-about-getting-out-of-town/#sthash.t26ucUp7.IQoLIAkj.dpbs

 36. Michael E

  Jag besökte precis Uppsala initiativets hemsida och såg då ett inlägg från november 2017 med titeln ”Kan det bli kallare under global uppvärmning”. Läser man vidare finns där en diskussion som refererar till en artikel av Hansen som hävdar att detta är möjligt och är kopplat till avsmältningen av främst inlandsisar på Grönland och shelfis och inlandsis i Antarktis och dess påverkan på havsvatten cirkulationen och dess temperatur.

  Att både ökande och minskande global medeltemperatur kan tas som intäkt för att en katastrofal uppvärmning av klotet är korrekt gör att klimatvetenskapen lämnat traditionell vetenskap bakom sig. Detta eftersom att när empiri inte längre anses kunna motbevisa en teori så har fältet förvandlats från vetenskap till försvaret av en religiös eller ideologisk tes. Kanske inte så underligt då att UI så sakteliga somnar in. Vi får hoppas att det blir en långvarig hiatus gränsande till evig insomning.

 37. Ingemar Nordin

  ThomasJ #33,

  ”Kan UIs hädanfärd månne bero på att de gått på värdegrund…?”

  Jag förstår vitsen (!), men jag tror mer att UI begått samma misstag som VoF. Nämligen att istället för att försöka argumentera sakligt och hålla sig till vetenskapen så har de föredragit att håna och smäda olika personer, däribland mig. Konsekvensen blir att de så småningom inte blir trodda eller tas på allvar av sådana som verkligen vill veta hur det ligger till med klimatet.

 38. Torbjörn

  #37 Ingemar
  Hur ska vi göra för att få våra politiker att förstå att koldioxiden inte är ett hot?

 39. Vilken skada att Uppsalainitiativet just somnat in. Idag annonseras en glädjande nyhet från Frankrike för dess läsare och för några av våra kommentatorer. Nämligen, att den franske vetenskapsmannen Monsieur Sklpizrakz utvecklat en elektronisk låda som hjälp till de elabonnenter som har ett känsligt ekologiskt samvete och därför enbart köper elektricitet från förnyelsebara källor. Problemet med dessa elleveranser är att kunden inte kan veta om elen verkligen är grön. Nu slipper kunderna att oroa sig. M. Sklpizrakzs låda kan avläsa elektronernas ursprung; kärnkraft, vind, sol, osv. På samma sätt som vattnet i homeopatiska preparat har ett minne av de molekyler som tidigare varit i kontakt med detta, har elektroner ett minne av hur de producerats, teorin om elektronminnet.

  M. Sklpizrakzs låda har en funktion som sållar bort elektroner med fel ursprung och lagrar dem i ett batteri som en gång om året byts ut gratis och tas om hand av elleverantören, för att upparbetas i La Hague. Trots denna eleganta lösning blir samvetsfriden ganska dyr för kunden, eftersom lådan monteras efter elmätaren och all el som passerar denna faktureras. Speciellt på vindfria nätter kan det kosta mycket, eftersom då nästan all el är ”smutsig” och andelen ”ren” el är liten.

  Hugade spekulanter kan köpa M. Sklpizrakzs låda från och med idag den 1 april.

  https://www.contrepoints.org/2018/04/01/313142-le-boitier-revolutionnaire-qui-elimine-lelectricite-nucleaire

 40. #39#
  Om länken inte går att läsa, tryck tangenten ”Escape” så blir texten klar.

 41. #38 Torbjörn#

  Var inte naiv. Politiker struntar fullständigt i om koldioxid är ett hot eller en välsignelse. Det är meningslöst att lägga fram vetenskapliga argument till dem. Det viktiga är att klimathotet underlättar genomförandet av en viss politisk agenda. Inte förrän val förloras på grund av klimatpolitiken, kan en ändring komma till stånd.

 42. Torbjörn

  #41 Lars
  Nu tycker jag att du överdriver, politiker bryr sig nog, men kunskapen brister.

  Vi får se när nästa IPCC rapport kommer om den speglar verkligheten bättre än tidigare rapporter.

  Helt klart borde stå att koldioxidens roll är kraftigt överskattad

 43. Ingvar i Las Palmas

  Det svänger i Tyskland
  http://notrickszone.com/2018/04/01/climate-skepticism-storms-into-germanys-bundestag-as-parliamentarians-more-concerned-about-getting-out-of-town/#sthash.bxXMd9Om.dpbs

 44. Ingemar Nordin

  Tack Lars M #39.

  Jag skall genast beställa en elektronselektor från Monsieur Sklpizrakz. Den verkar minst lika seriös som UI, Al Gore och våra egna gröna politiker. Kanske kan man använda de överblivna elektronerna, efter upparbetning, som förnyelsebara och få det hela subventionerat av skattebetalarna? Eller kanske är det säkrast att gräva ned dem för slutförvaring…

 45. Håkan Bergman

  Men för att få full nytta av mackapären behöver man komplettera med mina patenterade transparenta elkablar. Endast så kan man förvissa sig om att elen verkligen är grön Och, ej att förglömma, besökare ser omedelbart att här bor en människa som tar ansvar för planetens framtid.

 46. #42 Torbjörn#

  Hur många svenska politiker tror du läser hela IPCC:s rapport och dessutom förstår den? Och, tror du att mer än ett dussin av hela svenska väljarkåren läser rapporten, vilken inte ens är oväldig?

  Politiker bryr sig, ja, om sitt eget personliga välbefinnande. Så är det och det måste vi leva med. Fransmännen kallar det att inte ha några illusioner.

 47. Robert N.

  #38 Torbjörn

  Ett första och viktigt steg, är att se till att MP åker ur riksdagen.

 48. #45 Håkan Bergman#

  Ja, men det förutsätter att dina transparanta kablar dras utomhus, synliga från gatan, och att transparensen inta med tiden skadas av solens UV-strålning. Har du en tioårsgaranti, eller är du en till grön profitör som räknar med att sälja ett set kablar per år?

 49. #44 Ingemar Nordin#

  Elleverantören skickar de fulla elektronbatterien till La Hague, franska motsvarigheten till engelska Sellafield (https://en.wikipedia.org/wiki/La_Hague_site) där elektronerna utvinnes och avstrålas. Batteriet hämtas gratis, men du får inget betalt för elektronerna. Dessa räknas efter upparbetningen som gröna kretsloppselektroner och du kan köpa dem tillbaka som grön el till gängse pris med bibehållet gott samvete, medveten om att du bidraget med din del i det kolfria samhället.

 50. Guy

  Sysemet med elektonerna är inte fullständigt. Ni kommer att behöva mina backslagsventiler så att inte dom felaktiga elektronerna kommer åt att smita tillbaks med kabeln till batteriet. Dessutom har jag batterier för enbart lagring vars kapacitet är större än i ett vanligt batteri.

  PS. Jag har också en butik som säljer färdigt laddade batterier till bilar och båtar.

 51. Håkan Bergman

  Jag tror att ett filter som klipper mellan 49,5-50,5 Hz, gränserna kan diskuteras, är enklast, efter ett sånt filter borde bara förnybar el komma fram. Blir kanske lite fladdrigt ljus och dator är inte att tänka på, men nåt får man väl offra för att rädda planeten.

 52. Rider

  De amerikanska städerna San Fransisco & Oakland har stämt 5 st oljebolag för att havsnivån stiger.

  ”Science is settled” trodde de.

  http://www.breitbart.com/big-government/2018/03/31/delingpole-finally-climate-change-gets-its-scopes-monkey-trial-and-the-bad-guys-are-gonna-lose/

 53. Sören G

  Enligt radionyheterna kommer det nya dystra klimatstudier som visar på dramatiskt höjda havsnivåer och estremväder. En halv miljard människor kommer att drabbas enligt påståendena.

  Det var i går som det var 1:a april.

 54. Lennart Bengtsson

  Jag tycker det är progressivt av MP att varna för att flyga. Hur mycket man ändå måste beundra ett sådant framtids- och vetenskapligt orienterat parti! Samtidigt bör varningarna utsträckas till en mängd övriga aktiviteter som att ägna sig åt idrott och andra onödiga energikrävande verksamheter då dessa kräver extra tillskott av energi i form av onödiga extra kilokalorier=kWh, att sätta barn till världen, att som representanter för MP faktiskt redan föreslagit, reducera migrationen och därmed den svenska energiförbrukningen. Man kan vidare föreslå att man bör göra som fattiga pensionärer i Storbritannien , nämligen gå till sängs redan på eftermiddagen för att spara på el och gas som de inte har råd med. Med andra ord det är ingen brist på åtgärder som MP kan föreslå för att rädda jordens klimat.

 55. Ivar Andersson

  #53 Sören G
  För MSM är det 1:a april 365 dagar om året då det är tillåtet att luras och ljuga. Undantag är skottdagen. Luras eller ljuger man då kan man drabbas av ryggskott eller nackskott 🙂

 56. Olaus Petri

  Jag var inne på SMHI idag, på samma sida som tty länkade till där asterisker markerade att snödjupet var i en storleksordning som var oöverträffade, och nu var sagda asterisker borta.

  Det måste ju innebära att det har töat något alldeles förskräckligt sedan igår.

 57. Robert N.

  # 56 Olaus P
  Nja, jag vet inte riktigt var du har kollat.
  Sex stationer är markerade.
  Olika stationer mäts olika dagar och i topp ligger nog Klimppfjäll.
  Kallt är det också på morgonen med lägst i Vilhelmina -19,6 °C

  MÄTSTATION SNÖDJUP

  Olden 130 cm (*)
  Katterjåkk 130 cm
  Bastansjö 130 cm(*)
  Fjällsjönäs 127 cm(*)
  Talljärv 123 cm
  Sänningstjärn121 cm(*)
  Hattsjöbäcken 115 cm
  Sorsele 110 cm(*)
  Klöverträsk 107 cm(*)
  Åsarna 105 cm

 58. Robert N.

  Rättelse:

  Kittelfjäll är nog den station med mest snö drygt 150 cm

 59. Olaus Petri

  Lustigt, i min webläsare var de borta. Ryssarna plockar bort och sätter tillbaks hela tiden!

 60. Robert N.

  Mer forskningspengar i klimathotets namn, men känns som Fake nyheter.
  Blåmusslorna på väg att försvinna på Västkusten på grund av klimatförändringar.

  https://www.expressen.se/gt/blamusslorna-pa-vastkusten-hotade/

 61. Robert N.

  # 59 Olaus P.

  Ja, det mesta är Ryssens fel, ända sedan Stormaktstiden.
  Det var annorlunda på Vikingatiden

 62. Daniel Wiklund

  Klimatprofeterna på text-tv har inte somnat in. Snarare snöat in på den tilltagande värmeökningen. Idag larmas det om att tvågradersmålet inte räcker för att rädda planeten. Vi måste ta till ännu kraftfullare åtgärder, förmodligen är det koldioxidskatten som ska ökas, och nya klimatskatter kommer säkert till. Gissar att forskarna bakom denna ”sensationella” upptäckt får ökade anslag.

 63. Ingvar i Las Palmas

  #61 Robert

  Lite vikingar i riksdagen vore inte fel!! Om det nu finns några.
  Nån som kan kopiera Trumps ”Make America great again”. Så långt som det nu skulle vara möjligt

 64. Salasso

  Kyla och snö!

  http://notrickszone.com/2018/03/30/snow-cover-ice-volume-growth-show-global-climate-is-a-lot-more-than-just-surface-temperature/#sthash.dbMyOKMU.dpbs

 65. Lars-Eric Bjerke

  #24 Sören G,
  …..”their useful idiots in the press announce that Arctic sea ice is “near an all time low.””

  Enligt NSIDC är ”sea ice extent” nu det näst lägsta sedan satellitmätningarna började för 39 år sedan och rejält lägre än 2012 som var ett svagt isår i Arktis.
  http://nsidc.org/arcticseaicenews/

 66. Sören G

  #65
  2:a april 2012 låg isutbredningen nära medianen för 1981-2010. Det var sommarminimum 2012 som var extremt lågt, men det berodde på kraftiga stormar som skjutit i hop isen. Alla följande år har sommarminimum varit en god bit över 2012.
  Sommarminimum 2007 var lägre än 2017.
  Den 2:a april i år är isutbredningen något större än vad den var 2:a april 2017 och på samma nivå som 2007.

 67. Lars-Eric Bjerke

  #66 Sören G,
  ”Den 2:a april i år är isutbredningen något större än vad den var 2:a april 2017 och på samma nivå som 2007.”
  Visst var isutbredningarna i början av april låga både år 2007 och 2017 och långt under medianvärdet för åren 1981 till 2000. Det hindrar inte att 2018 är det näst lägsta på 39 år. ”Government climate scientists and their useful idiots” har alltså rätt och du fel.

 68. Sören G

  #67
  Isutbredningen har alltså ökat under den senaste 10-årsperioden.

 69. Lars-Eric Bjerke

  # 68 Sören G
  ”Isutbredningen har alltså ökat under den senaste 10-årsperioden.”
  Också detta påstående är felaktigt, som framgår av denna graf också från NSIDC.
  https://nsidc.org/arcticseaicenews/charctic-interactive-sea-ice-graph/

 70. Gunnar Strandell

  Håkan Bergman #25
  Den här typen av problem kommer att prova Teslas affärsmodell. De säljer över nätet och har ingen egen serviceorganisation utan förlitar sig på fria kontraktsverkstäder. De ska nu ta hand om de återkallade bilarna och får betalt från fabriken för jobbet. Jag gissar att kommer att dimpa ned räkningar för fejkade reparationer på huvudkontoret.
  Eller med din formulering: ”.. ett inte hållbart koncept helt enkelt.”

 71. Sören G

  #69
  1/4 2017 var det 14 167 000 km2 is.
  1/4 2018 var det 14 257 000 km2 is. Alltså större än året innan.
  1/4 2007 var det 14 283 000 km2 is. Alltså bara 26 000 km2 större än i år.

  Men isminimum 2007 var på 4 200 00 km2, och 2017 var isminimum 4 649 000 km2. Dv.s. 449 000 km2 större 2017 än 2007.

 72. Lars-Eric Bjerke

  #71 Sören G,
  Om man vill veta om isutbredningen i arktis ökar eller minskar måste man naturligtvis studera trender. Här ser du, också från NSIDC, trender för isutbredningen i arktis. De är tydligt neråtgående sedan 70-talet.
  http://nsidc.org/cryosphere/sotc/sea_ice.html

 73. Sören G

  #72
  De kontinuerliga satellitmätningarna började1979 när isutbredningen var som störst. Den hade varit mindre tidigare också, det finns satellitmätningar tidigare också. Det finns också rapporter från sjöfarare om låg isutbredning sommartid i Arktis.
  Isutbredningen varierar uppenbarligen med havsströmmarna. Isutbredningen runt Antarktis nådde sin största uppmätta area för ett par år sedan. När isen ökar runt Antarktis minskar den den i Arktis och tvärt om. Trenden i Arktis har vänt och isutbredningen minskar inte längre.

 74. karlp

  Msn får ju nästan intrycket här att vi har vunnit. Sanningen är ju att det är mer snedvridet en någonsin i MSM. Själv jobbar jag i ett av Sveriges större exportföretag med kollegor som har 5+ år på universitet. Det hjälper inte ,man tror på vad som sägs i media. Alla är lika korkade. Det kommer att krävas en ny istid för att folk ska vakna upp.

 75. Lars-Eric Bjerke

  #73 Sören G,
  ”De kontinuerliga satellitmätningarna började 1979 när isutbredningen var som störst. Den hade varit mindre tidigare också, det finns satellit mätningar tidigare också.”
  Fel om isutbredningen: Detta framgår av tidigare refererade diagram. http://nsidc.org/cryosphere/sotc/sea_ice.html

  ” Isutbredningen runt Antarktis nådde sin största uppmätta area för ett par år sedan.”
  Fel: Enligt samma diagram.

  ”När isen ökar runt Antarktis minskar den den i Arktis och tvärt om.”
  Rätt: Men det var inte det vi diskuterade.

  ”Trenden i Arktis har vänt och isutbredningen minskar inte längre.”
  Bara en gissning av intet värde: Det finns inget i NSIDC´s kurvor som stöder detta.

 76. Christopher E

  Vilka hårklyverier om hur mycket havsis det är i Arktis. Debatterandet om ”rekord” hit och dit på en mycket kort tidsperiod då vi har någorlunda data är verkligen akademiskt.

  I själva verket är isutbredningen alldeles normal i det tidsperspektivet, och det finns verkligen inget att larma om:

  http://nsidc.org/data/seaice_index/images/daily_images/N_daily_extent.png

  Tja, isen hade nästan precis samma utbredning igår som snittet 1981-2010. Endast vid Berings sund är det lite mindre, men det har nog inte värme som förklaring, utan vind.

  Sedan kan man undra, om vi nu hypotetiserar att isen verkligen skulle minska, vad är problemet? Hur hade rubrikerna låtit om isarean istället ökar?

 77. PJ

  Man brukar ju säga; ”Gud bevare oss för utbildade idioter”. Jag tycker att det ligger rätt mycket i det uttrycket. När jag läste till civilingenjör hade jag ganska många kurskamrater som gjorde bra ifrån sig på tentorna men som absolut inte förstod ett dugg av det som de lärt sig! För dem var utbildning att klara kursen! Att faktiskt *förstå* vad de läst var – för dem – sekundärt.

  Och, om det är ett problem med utbildningsnivån i Sverige idag, så ska vi inte ens börja att diskutera bildningsnivån. Människors kunskaper om sammanhang och om historiska händelser som format mänskligheten är skrämmande låg! Kunskaper om moralfilosofiska grunder verkar överhuvudtaget inte existera! Befolkningen serveras färdigtuggade uppfattningar som de aningslöst accepterar och sedan sprider vidare i en ängslig jakt på gillanden i sociala medier och tillhörighet till någon ansedd grupp!

  Detta är ett stort problem!

  Frågan är vad vi ska göra när dammet lagt sig i klimatfrågan och när vetenskapen återigen tillåts verka enligt ”the scientific approach” istället för postmodernistiskt tyckande och förtryckande?
  Ska vi svälja förtreten och gå vidare med våra liv samtidigt som de som förlorat frågan låtsas som ingenting och förnöjt läser sina kontoutdrag? Ska vi acceptera att människor förlorat sina karriärer och sitt anseende bara för att de hävdat att man bör använda vetenskaplig metodik när man diskuterar vetenskapliga frågor? Ska vi acceptera att politiker och media inte ens tillåter folk att deltaga i konferenser och diskussioner utan att de ska frysas ut och ”tas avstånd” ifrån?

  Eller, ska vi utkräva ansvar av de som förföljt och förlöjligat meningsmotståndare, de som dragit människors anseende i smutsen, som uppviglat andra till att deltaga i mobbing och utfrysning av folk? Jag tycker det! It’s payback time!

 78. Sören F

  PJ#77
  Jag lutar åt att det som står till buds blir mest naming-och-shaming, och ser tillbaks på och jämför med typ Per Ahlmarks arga uppgörelser med alla som hade anledning skämmas efter kalla kriget. Att vi har internet idag gör kanske denna omgång mer effektiv och på så vis intressant, kanske bittrare också bara därför.