En solskenshistoria?

En solskenshistoria presenteras idag av Grön Ungdom på SvD Brännpunkt

Dagens SvD Brännpunkt

Ur artikeln:

”Efter valet 2006 satte klimatdebatten igång på allvar i Sverige. Al Gores klimatfilm visades runt hela landet, det lästes rapporter från FN:s klimatpanel IPCC och förberedelser satte igång för det avgörande klimattoppmötet COP15 i Köpenhamn. Allt tycktes möjligt.

Idag är läget det omvända. Det totala bakslag som vi sett för klimatfrågan globalt det senaste halvåret beror till stor del på fiaskot i Köpenhamn. Men det handlar också om att regeringar som tidigare varit klimatkämpar, som Sverige, nu i allt högre utsträckning fegat ur. I Sverige har samtliga regeringspartier under våren försökt vinna billiga poänger genom att håna oppositionens förslag till höjda klimatskatter och storsatsningar på höghastighetståg. Nu mer än någonsin behövs ledarskap både globalt och på hemmaplan.”

Jag tycker att det börjar gå åt rätt håll och att klimatfrågan nu börjar få mera riktiga proportioner i debatten. Det tycker naturligtvis inte Grön Ungdom.

Men man undrar förstås hur en medlem i Gröna studenter kan vara svensk ”delegat” i ett internationell förhandling. Lekstuga, enligt min mening!

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Inte med ett ord nämner man Climategate eller bråket om glaciärerna i Himalaya. Typiskt!

 2. Jonny, man ska inte underskatta ”ungdomar”.

  ”Men man undrar förstås hur en medlem i Gröna studenter kan vara svensk ”delegat” i ett internationell förhandling. Lekstuga, enligt min mening!”

  Jag tycker personligen att det är bra att ungdomar får vara med och uttrycka sig och lära sig och sprida vidare till sin egen generation.

  Det är inte alltid bäst för utveckling och kreativitet om vi försöker tala om för nästa generation vad som är rätt.

  Speciellt illa är det om vi utestänger engagerade och kloka ungdomar från diskussionerna i större internationella sammanhang.

  Och att håna företeelsen och kalla det ”Lekstuga” känns inte så potent.

 3. Håkan Bergman

  Uffeb du är ju mas, ett lite positivare förhållningssätt till elände en fredag kväll, dra upp volymen:
  http://www.youtube.com/watch?v=Cd3O9Pi2D0A&feature=related

 4. Man kan vara observatörsdelegat, akriditerad genom någon typ av NGO. 

  Eftersom ungdomar är den gruppen som kommer att drabbas av klimatkrisen i framtiden är det väl rimligt att de har något att säga till om?

 5. Håkan Bergman #3
  Jag är inte Mas.
  Jag är invandrad.
  Och har inget negativt förhållningssätt till en fredagskväll.
  Gillar Svenne Rubins roliga ”bjussa på töntrock” ända sedan jag hörde ”Highway 45” och ”Långa bollar på Bengt”.

  Ditt ”klotsvar” till Argus hade jag tänkt lägga mig i men avstod.

  Fungerar tankeöverföring över långa avstånd eftersom du plötsligt och helt opåkallat skrev en kommentar riktad till mig?

  😉

 6. Håkan Bergman

  Uffeb # 4
  Kan tillägga att jag inte heller är ståckhålmare, bor f.ö. på Södertörn, men nånstans måste man ju dra gränsen, invandrad jämte, via en del andra platser i ett långt land. Visst är Svenne Rubins härliga, lite anti här i storstan, känns fint. Jo klotet, inget av klotets massa försvinner, allt finns kvar bara lite mera utspritt! Du hade ju jobbat på IBM, visste du att hålkort är världens säkraste datamedia?

 7. Ulrik

  Jag läser på TextTV, att Försvaret förbjuder vindkraftverk  på flera mils avstånd från flygplatser. De kan störa JAS-planens elektronik. Således är det allvarligare att störa flygplan än människor. Eller hur Andreas Carlgren?

 8. Håkan Bergman #5

  Klotes massa? Den detaljen i Argus ursprungliga fråga missade jag. Jag läste det som att han frågade efter volym.

  ”Jo klotet, inget av klotets massa försvinner, allt finns kvar bara lite mera utspritt! Du hade ju jobbat på IBM, visste du att hålkort är världens säkraste datamedia?”

  När det gäller hålkorten så var jag faktiskt med på den tiden.
  Jag skrev programkoden på ett papper, och ett gäng (oftast 100% tjejer) producerade hålkorten.

  Jag tvivlarpå att hålkortsdäcken från den tiden finns kvar.
  Eller fanns det en dold och rolig gåta i ditt påstående om hålkorten?  🙂
   

 9. Håkan Bergman

  Uffeb # 7
  Läste om frågan, han frågar hur mycket som återstår av klotet, jag fortsätter att hävda hela!
  Hålkorten, brinner dom upp har du iallafal kvar hålen!

 10. magnus

  Håkan Bergman

  Hålkorten, brinner dom upp har du iallafall kvar hålen!

  🙂

  Om du etsar in hålen på ytan av en granitskiva som du sedan kapslar in väl så lär det väl hålla i miljarder år.

 11. Håkan Bergman # 8

  Det är fredagskväll och bara kul.

  Om hålkorten brinner upp så har man i alla fall kvar hålen… Den var rolig. Men det kan bli knepigt att återtälla var dom fanns från början….

  Om klotet.

  Läste du inte mitt enkla svar på frågan?

  Med ett klot med 1 cm i diameter blir hela rubbet kvar förutom ett oändligt smalt hål. D v s inte hela klotet, men bra närapå. 
  Med ett oändligt stort klot så blir det inget kvar förutom ett pyttetunt skal runt det oändligt breda borrhålet.

  Men inte vet jag. Oändligheten kanske har volymen av en sfär med diametern 1 cm.  😉

 12. tty

  Ulrik #7
  Vindkraftverk stör radar kraftigt. Utan radar ingen trafikledning. Utan trafikledning inga flygplatser, vare sig civila eller militära.
  Så enkelt är det.

 13. Gunnar Strandell

  Uffeb #11
  Jag tror att du är på rätt spår och att oändligheten finns i ett svart hål. Där står tiden stilla och där finns evigheten.
  Om vi möts vill jag att du har med ”en liten kula med bara Dalarna på”. 

 14. Jan Lindblom

  #7 Ulrik
  Vilken faktoid, vinkraftverk som stör Gripen elektronik. Flygplanet är designat för att klara av värre saker än vad ett vindkraftverk kan åstadkomma i elektrisk hänseende.  Så det är inte elektronik som störs.

 15. Jan Lindblom

  Ops, ser att tty redan svarat.

 16. Red Hansen

  Alla former av radar som ska se rörliga föremål lär väl få hicka av rotorsvepet i en vindsnurra.

 17. Håkan Bergman

  Red Hansen # 16
  Jo just, fick mig att minnas en grej från nån gång på 90-talet, jänkarna tog fram ett helautomatiskt lv-system, Bofors levererade väl bössan om jag inte minns fel. Nu är ju jänkarna lite sofistikerade i fält och kör inte med latringrop och pinne, som åtminstone var standard i svenska armén när jag gjorde lumpen, nej fältbajamaja komplett med fläkt i taket skulle det vara. Gick visst inte bättre än att radarn vid fälttest misstog bajamajan för en helikopter och pulvriserade den!

 18. Håkan Bergman

  Det var tydligen redan på 80-talet, här hittade jag det:
  ”As early production examples started rolling off the production line, the problems proved to be just as serious. One of the early models is reported to have locked onto a latrine fan, mistaking its return for a moving target of low-priority. Reporting on the incident in another article on the vehicle’s woes, Easterbrook reported that ”During a test one DIVAD locked on to a latrine fan. Michael Duffy, a reporter for the industry publication Defense Week, who broke this aspect of the story, received a conference call in which Ford officials asked him to describe the target as a ’building fan’ or ’exhaust fan’ instead.”[16]
  Påden här sidan:
  http://en.wikipedia.org/wiki/M247_Sergeant_York

 19. Lars C

  Klart att vi ska avveckla oljan så snart det är ekonomiskt möjligt men inte till vilket pris som helst .
   
  Vi måste acceptera att ha den extra kärnkraft som behövs för att slippa förstöra vårt land med vindkraft. Någonstans finns den gräns där turistnäringen tar skada. Den kommer att få karaktären av en tipping point med enbart återkopplingar åt negativt håll. Sverige kommer att mista sin attraktionskraft som ett relativt tyst och rofyllt land.
   
  Höghastighetståg. Visst det kostar men varför inte? På lång sikt är det rätt, sunt bondförnuft säger det. De skulle kunna lägga grunden för en helt ny infrastruktur där daglig pendling på 10 mil kunde bli mer regel än undantag. Vi skulle kunna utnyttja vår till folkmängden enorma yta på ett sätt som skapar livskvalitet i lagom stora tätorter. En dubbelspårig järnvägslinje är vida effektivare än två flygplatser när det gäller att flytta X antal människor mellan två stadskärnor. I vårt land bör det kunna bli en halvering av flygandet och en fördubbling av resandet inom överskådlig tid.
   
  Vi ska givetvis spara på energi så långt det går. Men den bakomliggande tanken måste vara att vi ska ha all den energi vi behöver.
  Idag när eurons framtid inte på något sätt är huggen i sten så är det av största vikt att vi arbetar mot ökat oberoende på alla plan.
  Jag fruktar inte en rödgrön regering, det brukar ske en uppstramning av den värsta retoriken när man kommer i regeringsställning och verkligheten knackar på.
   

 20. Peter

  Lars C: Jag fruktar en rödgrön regering:
  http://farm5.static.flickr.com/4052/4692997938_1ed8e44c37_b.jpg

 21. Peter
   
  Kanonbra manipulation av Carl-Gustav Hellqvists ”Waldemar Atterdag brandskattar Visby” för brandskattning är precis vad det kommer att bli fråga om om ohlyckan är framme i september.
  Var har du hittat den?

 22. Lorentz #4
  Hur ska de unga veta hur klimatet kommer ändras här under deras liv?
   
  Att de ska få uppleva det underbara klimat som rådde på bronsåldern, är mycket osannolikt.
   
  Troligast blir det kallare, och då ska de flytta söder ut, men tänka på då nederbörden kommer minska om det blir än kallare ( vi lever ju i en istid mycket nära de lägsta temperaturerna de sista 600miljoner åren).
   
  Nu ser jag att du har rätt:
  Klimatkrisen är ju skapad av politiker och saknar vetenskapliga stöd.
   
  Ungdomen ska välja ut det land de ska leva och verka i utifrån hur politikerna där hanterat det ovetenskapliga CO2-hotet.
  Jag skulle fundera på Indien ( följa med utvecklingen i USA och Kanada) Brasilien eller som högoddsare som Shanghai.
   
  För du menade väl klimatkrisen som ett fenomen som har med styrning och kontroll av medborgarna, under täckmantel av att ha vetenskapligt stöd, men i verkligheten sakna alla former av vetenskapligt stöd?
   
  Klimatkrisen, kan ses i naturen genom ett gigantiskt antal kraftigt subventionerade propellrar.
   
  Klimatkrisen kan upplevas genom att resurserna för välfärd, miljövård och fredsbevarande arbete, trängs undan.
   
  Ja är det inte en kris, så vet inte jag…
   
  Ledarskapets verklighetsförankringskris, är nog ett bättre uttryck för fenomenet?
   
  Eller vad anser du?

 23. Peter

  Rosenhane: Den har jag gjort själv. Hjälp till att sprida, en bild säger mer än tusen ord!! 😉

 24. Hansson

  Maken till hyckleri har sällan skådats!
  Det som MP propagerar för, efter sol och vind, är biobränsle. Biobränsle innebär skog, massor med skog som behöver fällas och eldas eftersom de skall ersätta kärnkraften med det. Hur tänkte de nu??? Skall du bevara skogen eller elda den???
  Nu spelar det faktiskt ingen som helst roll om man låter skogen stå och självdö, göra papper av den eller elda den. Allt ingår i det stora biologiska kolkretsloppet. Det påverkar inte atmosfärens koldioxid. Alls. Punkt. Slut.

 25. Labbibia

  Peter # 20
  tack för den! Klockren bild…..nästan
  Jag saknar Peter Eriksson, MP?
  Eller är det bara jag som inte hittar honom?

 26. Peter,
   
  Det var det bästa jag har sett, den borde bli alliansens valafisch nr 1! 🙂
   

 27. Peter

  Kul att ni gillar den.
  Eriksson (mp) står och smilar snett till vänster under sossarnas valskylt i bakgrunden, strax bakom Östros.

 28. Ja jävlar det gör han, och Östros, genialt, den här ska spridas! 🙂

 29. tty

  Håkan Bergman #17-18
  En roterande metallfläkt ger upphov till en mycket karaktäristisk modulerad radarreflex vars frekvens bestäms av antalet blad och rotationshastigheten. I en stridszon kommer denna typ av reflexer typiskt från flygplanspropellrar, helikopterrotorer och -stjärtrotorer samt från kompressorer i turbinmotorer så det förvånar mig inte det minsta att DIVAD låste på bajamajan om man varit oförsiktig nog att välja en fläktmodell som hade ”rätt” modulationsfrekvens.
  Sensmoral: undvik metallblad på fläktar till fältbajamajor, eller skärma dem med ett metallnät som fungerar som en faradaybur.

 30. Peter Stilbs

  Klimatsäkert semester/kollotips för den intresserade:

  http://klimatlager.wordpress.com/program/

  Ack ja…

 31. Lars C

  Peter!
  Fin bild men kanske ett snäpp för vågad som valaffisch för alliansen.
   
  Jag önskar mig inte en rödgrön valseger. Men jag anser inte heller att Alliansen är det bästa som kan hända Sverige. Det bästa alternativet finns inte. Men eftersom Fredrik är bättre än Mona. Klart är att MP parasiterar på S och kommer att få stort inflytande på en rödgrön regering. Nödvändig anpassning till verkligheten kommer att ske även vid en sådan valseger, lika bra att inse att bara ett under kan rädda alliansen nu. Tacka BP för det. För var dag som den där oljeläckan består så ökar stödet för miljöpartiet. Det kommer att bli ett nytt ”Döda säl” val.

 32. Lars C

  De sista månaderna så har jag inte kunnat se minsta antydan till intresse för klimatet hos de ”vanliga” människor som finns omkring mig, de festa äldre som minns är inställda på några år med lite svalare väder. Just nu är det som jag minns 60 talet.
  Även det internationella politikeretablissemanget tycks ha en rätt avslappnad inställning.
   

 33. Peter
  Det skulle vara intressant att se om någon av huvudarrangörerna eller medarrangörerna, enbart finansieras med medlemsavgifter.
   
  Knappast folkhögskolan eller studiefrämjandet, men någon…
   
  Vad med folkkampanjen mot kärkraft och kärnvapen?
  Kärkraft…hm…. är det den kraft som förälskade dras samman med?
   
  En riksrevisor med sting och makt, skulle behöva utvärdera underlaget för alla verksamheters inriktning.
   
  Privat får alla såklart gå med i och eller stödja en rörelse mot både kärlkramp och kärkraft… skulle bara fattas.

 34. Kanske vi ska stödja ett klyvande av kära och utvinna den kraften som energi?
   
  Men vinner samhället på fler kärfamiljsklyvningar?
   
  Vad med kärvapen?
   
  Vi spränger bindningskrafter mellan förälskade, så att de lossprängda individerna spränger flera förhållanden och vi uppnår en superkritikalitet då allt fler sprängs…
   
  I fredliga sammanhang styr vi kärsprängningen så att det statistiskt uppstår blott en ny sprängning av vart par, hälften missar och får ökenvandra utan kontakt med andra kära.
   
  Vi kan ju styra genom att många samtida klyvningar skapar ett ökat anstånd mellan klyvbara kärlekspar, så träffchansen minskar.
   
  Det känns bättre än styrstavar.
   
  Ja, en självreglerande kärreaktor.
   
  För att det inte ska finnas någon chans till kärsmälta, ska kärreaktorn ha en utgång till paradiset som vaktas av Amor.