En kall Jul att vänta?

klimatprognos dec 2016

ECMWF projected geopotentials at 150 hPa (approx. 14 km altitude, lower stratosphere) of 7 December 2016 for 17 December 2016. The vortex over Canada is the stronger of the two. A powerful cold trough of the polar vortex (Rossby waves) lies across Eastern Europe, pumping in very cold polar air. A powerful high extends from the Azores all the way to the North Pole (+). Source: www.geo.fu-berlin.de/met/html. – See more at: http://notrickszone.com/#sthash.BBO1EEJT.dpuf

Hur kommer Julen att bli? Det är säkert många som undrar en del över den frågan. Hur blir väglaget? Hur blir det med uppvärmningen i vinterstugan? Skall vi komma fram till våra nära och kära i Jul? Kan barnen använda sina julklappskälkar?

Tyvärr finns det inte några vetenskapligt vederhäftiga svar på dessa frågor. Vi har bara vädermodeller som knappt klarar av en 3 dagars prognos någorlunda hyggligt.

Men låt oss se på vad vi har på väderfronten. Det har varit varma havsvattenströmmar på nordpolen i år. Istället så har den brutala kylan hamnat över Sibirien. Även amerikanarna rapporterar att kyla är på väg ned över Kanada och Alaska och man varnar för kalla polarvindar i norra USA för nästa vecka. Enligt en prognos så kan kallfronten över Nordamerika eventuellt delas upp i två, så att även vi i Europa kommer att drabbas. Hur kallt det blir är svårt att säga men chansen/risken är stor för att vi då får en vit Jul. I Sverige har vi ju redan drabbats av ett par tillfälliga köldperioder med snö långt ned i landet.

Den tyska vädertjänsten har tidigare sagt: ”Ett stort lågtryck som lägger sig över östra och södra Europa kan leda till att kall och fuktig polarluft kommer in över Europa med rikligt snöfall.”  Och nu ligger ett stort, kraftigt och blockerande högtryck och lurar över Atlanten:

väder 8 dec 2016

Så vad innebär detta? Ja, det enda som vi kan säga är att om lågtrycken drar sig ned över den östra sidan av Europa så att den kalla polarluften över Nordamerika även kommer att drabba oss så blir det troligtvis en kall och snörik vinter i år.

Källa: http://notrickszone.com/2016/12/10/polar-split-threatens-to-shock-freeze-europe-this-winter/#sthash.76PmmeHM.dpbs

I hopp om en varm och snöfri vinter – åtminstone i södra Sverige,

Eder

Ingemar Nordin

Inlägger uppdaterat med förtydliganden 15.10

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Salasso

  Brrr!
  https://www.yr.no/place/Russia/Sakha/Oymyakon~2122311/

 2. Lasse

  Hoppas ni följer Weatherbell. Dagliga och veckoförutsägelser långt fram i tiden.
  I veckoutgåvan så förutsäger han (Joe Bastardi -vem vill heta det?) att det blir en kall och snörik Jul i USA. Han har tydligen fått skäll av alla för att han inte är tillräckligt renlärig, dvs hänför alla väderhändelser till CO2 eller tvärt om. Detta bemöter han i veckoutgåvan. Därtill så ger han sig lite beröm för att hans månadsgamla förutsägelser verkar slå in.
  http://www.weatherbell.com/

 3. Blir det ett högtryck som lägger sig över norra Europa kan vi få problem. Hösten var ovanligt regnfattig och därför är vattenkraftsdammarna inte så välfyllda. Vindkraften står still i ett sådant scenario och alla kommer att slåss om energin. Slåss i det här fallet innebär höga elpriser. Alla har inte råd att betala.
  Men vi får hoppas att det inte blir så.

 4. Markus

  Vintern 2016-2017 blir mild i stora delar av Sverige..fins inget seriöst väderinstetut som stödjer att vintern i Europa eller Skandinavien skulle bli kall.Det är mycket mild Atlantluft som kommer o blockera högtrycken. Norrland får som.brukligt vinter med snö o minusgrader. Mvh.Markus

 5. Ingemar Nordin

  Lena K # 3,

  Jag tror att tanken är att högtrycket kommer att blockera lågtryckens vanliga bana från sydväst och norrut och att det istället kommer lågtryck norrifrån som går ned på östra sidan av Europa, men med snö och kalla vindar som sveper ned på den västra sidan.

  Markus #4,
  ”Vintern 2016-2017 blir mild i stora delar av Sverige” – Intressant. Har du några ”seriösa” väderinstitut som förutspår en sådan Jul?

 6. Markus #4
  ”European Winter Now Looks Colder than Originally Expected”. https://business.weather.com/news/european-seasonal-forecast-unusual-early-season-cold-a-sign-of-further-wintry-conditions

 7. Slabadang

  Fredman!

  Inte tvåla in seriösa väderleksprognoser i ögonen på våra djupt troende oseriösa klimatjihadister utan bedövning och en ”safe space” för dem tillhanda ! Klimathotslögnen kan få hjälp att stjälpas av en ny vinter ala 2014 . De e inte lätt att vara klimatdramatiker i dag! Ingen uppvärmning på snart 20 år och extremvädrena vägrar följa inskriptionen i IPCCs stentavlor. De bokstavstrogna djupt klimatreligiösa letar förtvivlat efter järtecken på undergången bland sönderhomogenisrad data men.. tji! De har det jobbigt nu och en kall vinter till blir nog mer än vad de stackarna klarar av att hantera?

 8. Lennart Bengtsson

  Hej

  Det svenska julvädret kan inte idag meningsfullt förutsägas. Det mest troliga som det ser ut från tillgängliga prognoser är att åtminstone upptakten till julen blir mildare än normalt. Mot slutet av innevarande vecka borde det vara möjligt att få en hygglig bedömning av det övergripande julvädret.
  De som vill ha garanterat kallväder bör resa till centrala eller östra Sibirien. Jakutsk bör vara OK. Med förväntad temperaturändring det kommande halvseklet och litet till bör Sibirien vara en god investering för vinterälskare. Dessutom gott om plats och säkert idag låga markpriser.

 9. Ingemar Nordin

  Lennart B #8,

  ”Det svenska julvädret kan inte idag meningsfullt förutsägas.”

  Du förstår inte spänningen kring det här att gissa på julvädret. Hur många lösnummer säljer inte Expressen och Aftonbladet på att svara på denna fråga? Hur mycket kan inte ”klimatforskaren” Rockström och ”experten” Holmgren skrämma svenska folket och befästa sin politiskt korrekta status bland politikerna?

  Eftersom det inte ens är hälften så sexigt att säga att det inte finns något klimathot och att julvädret varierar precis som vanligt, så kan det väl vara lite underhållande med en prognos som denna.

  Vad anser du om prognosen som sådan? Är den rimlig?

 10. Macke

  Det värsta ett dansk väderinstetut som.spådde att denna vinter skulle bli kall. Men ack vad fel.dom har skulle långtidsprognoser vara så värdelösa.så skulle ingen göra.dom. Men man ska nog tolka långtidsprognoserna rätt. Därför.är det en del väderinstetut som.tolkar långtidsprognoserna fel.dom tolkar att det blir.en kall vinter när det inte blir det . Bara norrland som får snö o kyla övriga Sverige blir det regn o.milt