En gotlänning som hejar på Al Gore

”Många anledningar att agera” är titeln på dagens ledare i Gotlands Folkblad och författaren, Lennart Lindgren, radar upp alla de vanliga AGW-argumenten och öser lovord över Al Gore. Naturkatastrofer, vattenbrist, hungersnöd och sjukdomar – allt är i Lennart Lindgrens ögon självförvållat.

”WHO listar ett antal frågor med flera aspekter som normalt inte kommer fram i den nu något nedtonade klimatdebatten.”

Ordet ”nedtonad” bedyder antagligen att det är alldeles för lite klimathot i media. Bra att Lennart Lindgren tar sitt ansvar och slår larm.

”Avsmältning av glaciärer, polarisar och Grönlandsisen höjer successivt havsnivån. Hälften av världens befolkning bor inom 60 kilometer från kustlinjen. Många kommer att påverkas i sitt boende och i sin odling, till exempel Ganges-Brahmaputradeltat i Bangladesh och Nildeltat i Egypten.”

Om ni scrollar ned på sidan så kan ni dock läsa om att Bangladesh ingalunda är hotat av stigande havsnivåer. I varje fall inte om man ska tro forskare i just Bangladesh. Om hälften av jordens befolkning lever inom 60 kilometer från kustlinjen låter jag vara osagt, men jag undrar naturligtvis om Lennart Lindgren inser att kustlinjen kan se väldigt olika ut. Höga kuster kan väl omöjligen hotas av smältande glaciärer? Fast det är klart, om hela Grönland och hela Antarktis smälter så…
Lennart Lindgren hoppas på Köpenhamnsmötet år 2009.

”Kan man skicka rymdfarkoster till månen, till Mars och till Jupiter så vore det väl märkligt om man inte skulle kunna ta sig samman och finna lösningar på de överlevnadsproblem som vår egen planet är utsatt för.

Låt vara att klimatdebatten kan upplevas som något nedtonad, men Al Gore kämpar oförtrutet och kreativt vidare. (…) Al Gore är verkligen värd sitt fredspris, nu förstärkt av hans uthållighet.”

Ta inte min sista kommentar på alltför stort allvar, men nog tycks det finnas en och annan fårskalle på Gotland.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Peter Stilbs

  Tack för upplysningarna, Maggie – aldrig tänkt på detta med landutvidgning i Bangladesh. Men det är ju ganska självklart när man väl gör det. Bedrövligt att AGW-debatten innehåller så mycket nonsens.
  Däremot är det ju förutsägbart att det låglänta Bangladeshs kustområde åter kommer att utsättas för stormöversvämmningar, liksom det regelbundet har gjort de senaste hundratalen år, med hundratusentals döda.
  Folk verkar bara gå på vadsomhelst. I morse var det en insändare i SvD från en bekymrad Stockholmsdam, som fann att toaletterna på Stora Karlsö aldrig tömdes, utan gick ut i havet (framgick inte om det var infiltration eller direktledning). Hon verkade tro att algbommningen runt Gotland kunde skyllas på dessa toaletter på Stora Karlsö.

 2. Peter

  ”klimatdebatten upplevs som nedtonad”…???
  Vilken planet är denna Lennart ifrån egentligen?

 3. C.C.

  Lite ”roligt” är att Lennart Lindgren sitter som ordförande för Stora Karlsö Jagt & Djurskyddsförening AB (som äger ön) sedan 8 år.