Tja, detta kanske inte är den mest kreativa och snitsiga rubrik som jag skrivit. Men jag tänkte att KU behöver hålla sig uppdaterad om vilka hyss dessa båda damer har haft för sig i veckan. Så här är det första tipset från veckan att se på. Ett sammandrag av Lenas nya krönika kommer i morgon, lördag, när det publicerats i SvD.
Först ut är Elsa Widdings senaste video. Hon tar upp flera olika ämnen och nämner inledningsvis även Lena Andersson krönika i SvD samt den upprörda debatt som hon har åstadkommit där.
”Varför har klimatjournalister så svårt att fatta?” Bra fråga som Elsa ställer! T.o.m. ett barn borde fatta att de ljuger. Elsa fortsätter med att berätta bland annat om sina och andras intressanta böcker, om Clintel, om produktionen av en musikvideo tillsammans med kanadensiska Friends of Science , samt om sina planer för framtiden. Enjoy.
https://youtu.be/dyCk9Nitsn8
Ingemar Nordin
Professor emeritus i filosofi. Forskningsinriktning är vetenskapsteori, teknikfilosofi och politisk filosofi. Huvudredaktör för Klimatupplysningen.
Verkligheten är hotad även på andra plan.
Peter Wennblad skriver i SvD om hur verkligheten och politiskt uttalade klimatplaner krockar vad gäller Sveriges elsystem.
https://www.svd.se/sveriges-klimatpolitik-ar-ett-korthus
Slutsatsen är at det är lätt för politiker att säga Tulipanaros, men om man verkligen ska få till en sådan så krävs både planering och hårt arbete (+det kommer att kosta).
Kärnkraften hade inte varit så dum att ha haft kvar.
Duktiga flickor som kan rädda världen.
Elsa är välinformerad och vältalig.
Men verkligheten är ändå det som kommer att vända debatten. Som gårdagens skräcksnö på Grönland!
Eller senaste årens kalla vårar.
Det håller i alla fall tyst på alarmisterna för ett tag.
#1
Gällande elsystemet: Vi får se hur denna dag utvecklas. Just nu håller det på att mojna i Norden, samtidigt som elförbrukningen ökar. Priserna på el är på väg uppåt. Det är Norge som just nu räddar oss, med en skyhög export (5.4 GW).
https://www.svk.se/om-kraftsystemet/kontrollrummet/
Tack Ingemar, Elsa och Lena A.!
Och, dessutom ”foliehatt” som förmedlat dagens ledare från Peter Wennblads penna i Svenska Dagbladet!
Följer man dessutom Joe Bidens (Obamaadministrationens) och Boris Johnsons (blivande hustruns!) stapplande framfart kan man undra om vi inte ser korthusets slutgiltiga sammanbrott här och där och nu!
Solen skiner, värmen är på väg, grönskan är frodigare än någonsin och både stannfåglarna och de nyanlända sommarfåglarna underhåller oss glatt och högljutt – och vi gamlingar har sedan länge fått ”andra sprutan”, snart får alla ni andra också njuta av friheten. Renässans!
”Så påverkas ’Röda rummet’ av klimatförändringarna”.
Så lyder rubriken på en kulturkrönika i dagens UNT. Skribenten skriver om att August strindberg i sin roman beskriver att snödropparna blommat över och ”saffransblommorna”, dvs krokusar, börjar blomma i Stockholms rabatter i maj. ”Borde det inte vara ’mars’?” frågar sig skribenten och konstaterar att forskare idag har stor hjälp av kulturen att kartlägga klimatförändringarna. Och vi vet ju alla ”den dystra bakgrunden” till dessa klimatförändringar slår skribenten fast.
Samtidigt beskrivs lite kort i krönikan den period under vilken A. Strindberg skrev sin klassiker:
”August Strindberg skrev romanen mellan februari och augusti 1879, men det framgår att boken inleds tio år tidigare, 1869. Omskrivna är numera de kalla åren i slutet av 1860-talet, särskilt det fruktansvärda nödåret 1867.”
Det kanske bara är jag, men om jag fick välja mellan att krokusarna slår ut lite tidigare eller att det blir nationell svält väljer jag nog hellre det första. Varför är det så svårt för människor i allmänhet, och media i synnerhet, att uppskatta att vi fått det så mycket bättre idag än för 150 år sedan? Och att att lite, lite mildare vintrar därför kanske är lite, lite positivt?
Jag avslutar med att citera en annan kulturprofil, Joakim Thåström, med en text som i alla fall jag tycker fortfarande är aktuell i dagens kamp för att kuva klimatet:
” Är det verkligen fred vi vill ha?
Till varje tänkbart pris
Är vi alldeles säkra på det?
Att det värsta av allt är krig
Med lag skall landet byggas om
och lagen kräver fred
Så att dom som äger makt och guld
skall kunna tjäna ännu mer
Så är det verkligen fred vi vill ha?
Till varje tänkbart pris
Är vi alldeles säkra på det?”
Jag är övertygad om att Elsa’s inlägg och alla andra som är engagerade i frågan nu håller på att ändra riktningen för Svensk politik.
Alarmisterna har under pandemin skrikit sig alltmer hesa och verkligheten är som den är så trovärdigheten hos oss, dvs vi som ifrågasätter Rockström/Greta/Galaz, är total och Alarmisternas är numera nästintill negativ.
Vi sköljs ju fortfarande över av besked om investeringar i fossilfri kraft med mera fast detta bygger på processer som startade för länge sedan. Tror att just nu, när exempelvis 11 Socialdemokrater gått ut med att dem kräver ny kärnkraft, börjar i tysthet dem stora partierna inse att klimatalarmet är en lögn från början till slut.
”De globala livsmedelspriserna har i genomsnitt ökat 31 procent det senaste året, enligt FN-organisationen FAO:s matprisindex, och ligger nu på den högsta nivån sedan 2014.
”Prisökningarna, som i april hade pågått i elva månader i rad, inleddes när meteorologer gick ut och varnade för väderfenomenet ENSO, bestående av El Niño och La Niña, som påverkar odlingsförhållandena i stora delar av världen.” (SVD näring)
Kallare väder ger dyrare mat!
Men det TT inte nämner är viktigt-klimatförändring på grund av utsläpp utan på grund av naturliga variationer.
Kan man ana något här?
Ann L H # 4
Håller helt med. Det är bara en tidsfråga innan dumheten tar kål på sig själv. Vilket den i och för sig redan gjort. Det skall bara sjunka in på rätta stället.
Förr eller senare måste det komma kritik från de med kunnande och inflytande över elkraftssystemet. De kan i längden inte bara huka när elkraftsförsörjningen för att uttrycka det milt äventyras. Det är mycket som man inte tänker på som att det behövs nya 400 kV ledningar från Norrland. Man inser att SMR kärnkraft är en bra ide att producera där det behövs.
Flyget i Norrland har bokat in luftrummet så ledningar till Hybrit är inte bara att börja bygga.
Ledtiden för ledningar är 10 år men Hybrit ska vara igång före. Hybrit är ett frågetecken med deras tidsplan.
https://second-opinion.se/stoppomraden-hindrar-utbyggnad-av-kraftledningar/
https://second-opinion.se/elkunderna-i-sodra-sverige-fortjanar-battre-an-adhoc-losningar/#comment-162140
https://second-opinion.se/damma-av-800-kv-projektet/?unapproved=162158&moderation-hash=9b2d89d385cf8d914f19d88ce819fe98#comment-162158
Klimatförnekelsens sista dödsryckningar!
Ha hahaha!
Tack Elsa!
En religiös trosuppfattning vänder vi inte på i loppet av några år ens om vi kan belägga att tron vilar på falska grunder.
Utöver begreppen ”sant vs falskt” bygger klimatreligionen även på ”försiktighetsprincipen”. I mångas ögon innebär det att sanning och lögn inte spelar någon större roll om målsättningen är att ”rädda” vår planet!
Att Tellus inte alls är i behov av att räddas strider mot allt vad skolan lärt ut sedan 1960-talet någon gång – d v s innan miljöpsykosen slog till!
#5 Johan, Uppsala
Du kanske kan tipsa UNT om att de borde läsa Svälten, av Magnus Västerbro.
1867 var kallt och ledde till svält i Norrland.
1868 var extremt varmt och torrt (troligen som 2018). Det ledde till utbredd svält i Mellansverige.
Det var framförallt värmeåret 1868 som kickade igång massutvandringen till USA.
Med dagens språkbruk så skulle Mobergs roman ha hetat ”Klimatflyktingarna” istället för Utvandrarna.
Verkligen bra intryck och framställning av klimatproblematiken, av Elsa Widding. Problemet angår oss alla och därför måste även kvinnor engageras och då är Elsa en utmärkt kunnig ambassadör och kapten för att kunna vrida den politiskt förvrängda och nedtyngda klimatskutan mot en rationell gryning. Lycka till!
Avslöjande om klimatjournalistiken:
https://naringslivets-medieinstitut.se/klimathotet-ett-test-pa-den-granskande-journalistiken/
Tack ces # 14 för denna artikel!
Tack! bra jobbat!
Känns som ett uppvaknande åtminstone börjar närma sig. Verkligheten går ju inte att förneka hur länge som helst kan man tycka. Nu får vi hoppas det finns fler journalister med lite civilkurage att våga ifrågasätta.
#14 Ces, stort tack för länken. Exakt så som beskrivs i artikeln har jag förstått hur klimathysterin har uppstått. Det var 3 år sedan mitt uppvaknande började och har stor respekt för att allmänheten behöver minst lika lång tid för att byta åsikter fast verkligheten kommer att övervinna modellerna, garanterat!
Mycket bra Elsa !
I en hel vecka nu, och alldeles nyss, har det varit så att när jag kissar blir jag våt i håret.
kommentaren modererad
Kan det ha med klimatet att göra?