Öppen Tråd

cold

Majbrasa? Ja, efter en kall april så blev nog maj en besvikelse för många. Vi får hålla tummarna för att juni blir bättre. Här är veckans öppna tråd med fri diskussion av väder, klimat och energi.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Lars Thorén

  ” Alltnog, under flera år har vi nu i det offentliga samtalet diskuterat klimatförändringarna, eller snarare inte diskuterat, eftersom redaktioner brännmärks om de tar in artiklar som inte följer ortodoxin och folk riskerar att bli av med anställning, uppdrag och vänner om de diskuterar.” Bra Lena Andersson , SVD! Demokratin hotas pga klimathotshysterin.
  https://www.svd.se/infor-katastrofen-blir-manniskan-bara-ett-medel/av/lena-andersson

 2. Lysande krönika av Lena Andersson i SvD idag. Läs den och sprid den! (Länk i Lars Thoréns kommentar #1)

 3. foliehatt

  Lars Thorén, #1,
  Att demokratin skulle vara hotad tycker jag är att ta i för mycket. Vi har en sådan ordning att massmedia är i privat ägo och det är upp till ägarna att bestämma vilka nyheter som de vill sprida. Att de tid efter annan tar, och kommer att ta, dåliga beslut är ofrånkomligt. Men, det är knappast något hot för vår demokrati. Med detta sagt så håller jag med LA om att det är hög tid för massmedia att slå upp sina ögon för verkligheten och på allvar undersöka de tvivel på CAGW-teorin som många människor inom och utanför klimatforskarsamhället har.

 4. Ulf

  Parallellt har det varit förbjudet att skriva på Facebook om att viruset kom ifrån kinesiska labb. Det verkar som forskare hittat stora likheter mellan viruset och labb viruset. Andrahandsuppgifter men ska bli spännande att se vad som sker.
  När Biden vill utreda så är det ok på facebook men inte under Trump.
  Klara paralleller till klimatfrågan.

 5. Ann+Löfving-Henriksson

  Tack Lars Th. för länken till Lena Anderssons ledare, som i all sin tragik belyser klimathotsfrågan så klart att de som fastnat i the Carbon Cult kan vakna upp och med omedelbar verkan säga tack och adjö till denna farsot.
  TACK Lena Andersson!

 6. Magnus

  Nu gäller det att rädda det som räddas kan av elkraftsförsörjningen och i förlängningen ekonomin. Det kanske inte är populärt skriva om politik här men faktum är att MPs politik är helt känslostyrd och saknar verklighetsförankring. Och det är deras politik som styr energipolitiken.
  Jag är säker på att det finns ansvarsfulla företrädare i Sverige som kommer sätta stopp för galenskaperna när det gått tillräckligt långt. De har förhoppningsvis inte valts in i styrelser bara för att de är trevliga under fikat.
  Fler kommer sticka ut huvudet och ta risken att kritisera. Och där är vi nu. Nu har vi nått tipping point i klimatpolitiken.

 7. Ann+Löfving-Henriksson

  # 4 Ulf, Jacob N. har i ”Den Globala statskuppen” tittat på intressanta samband här.

 8. Sören+G

  Gotlands Allehanda skriver i dag på ledarplats om professorn i tillämpad kärnfysik Jan Blombergs artikel i tidskriften Smedjan som har rubriken: ”Fanatikerna förstörde Sveriges elförsörjning”. ”Vi har i dag tillgång till mindre el än för 40 år sedan, och den el vi har tillgång till är dessutom av sämre kvalitet än tidigiare. Krisen i den svenska energiförsörjningen är resultatet av en politik som styrts av inkompetens, önsketänkande och fanatism”.

 9. Simon

  Uppvaknandet måste vara nära. Dessa artiklar kan inte undgått att läsas av andra journalister. Skulle ju vara märkligt om man är så hjärntvättade att man inte åtminstone börjar tänka efter lite.

 10. Robert Norling

  #3 Foliehatt
  ”Du skriver Att demokratin skulle vara hotad tycker jag är att ta i för mycket. Vi har en sådan ordning att massmedia är i privat ägo och det är upp till ägarna att bestämma vilka nyheter som de vill sprida”.
  Tycker nog att du är lite naiv i ditt synsätt vad gäller demokratin i landet.
  Du glömmer att vi har en statlig mediakonsern (SVT-SR) som formligen öser ut indoktrineringspropaganda över befolkningen.
  När sedan nästan alla myndigheter av betydelse är kapade med politiskt tillsatta chefspersoner så är demokratin satt under hård press.
  Sedan kan du bara se hur reklambranchen spelar med.
  Körde mitt näst yngsta barnbarn igår till en träning och blev smått förfärad då han plötsligt sa.
  – Farfar måste vi lära oss att protestera i skolan.
  Va, sa jag vad ska ni lära er att protestera mot?
  – Det där med Greta, blev svaret.
  Att lära sig protestera kan vara bra sa jag, men du kan säga att du inte tror på det Greta säger, hälsa lärarna att det har din farfar lärt dig.
  Barnet går i fyran och är tio år så frågan är om han vågar stå upp för demokratin, att ha en egen åsikt.
  Tycker dock att det är för dj.vligt att skolan försöker pracka på barn diverse befängda åsikter.
  Barn måste få vara barn och inte användas som brickor i politiska åsikter från ”gröna fanatiker”.

 11. jax

  Tyvärr måste jag konstatera att LA:s krönika nog ligger långt utanför de flesta alarmisters, politikers och journalisters referensramar. De kommer bara att avfärda den som oläsbart flum, och återigen framhålla att även de som betraktar sig som intelligenta varelser kan framföra svamliga åsikter. Att angripa problemet med alarmismen ovanifrån är nog dömt att misslyckas.

 12. Lennart Svanberg

  Vi må ha olika åsikter här i tråden fast uppenbarligen händer det saker under ytan av stor betydelse för Lenas krönika är huvudledare och det hade varit otänkbart i debattklimatet som rådde för 6 månader sedan.

  Nu är det dessutom en uppföljningsartikel från en vecka sedan så detta är inget ”hugskott” utan en strategi som leder rakt fram till valet år 2022. Nu samlas goda krafter i att vända på den heligaste av frågor, koldioxid, och vad skall motståndarsidan säga?

  Alarmisterna har fått stå oemotsagda i många år och nu är gemene man trötta på att höra s*iten (testade på ytterligare en kollega budskapet och han var ”all ears”) som Gretor och Rockströmmare har spridit såväl som Miljöpartister etc. INGET av det som sagts från Alarmisterna har visat sig stämma så nu får det vara nog.

  Vi har redan vår, nästan sommar, i Sverige och faktiskt tror jag på en vår och snart sommar i koldioxiddebatten också!

 13. Ivar Andersson

  Stöd för Vietnamflygplats får kritik: ”Skenhelighet”
  https://etidning.corren.se/1961/corren/414245/2021-05-26/20755707/stod-for-vietnamflygplats-far-kritik-skenhelighet
  Samtidigt som regeringen vill lägga ned Bromma flygplats öppnar statliga Exportkreditnämnden (EKN) för att stötta byggandet av en ny flygplats i Vietnam med 17 miljarder kronor.

 14. Ann+lh

  Proppen tycks ha gått ur.
  Dagens Smedjan :
  https://timbro.se/smedjan/nar-politiken-slutade-bry-sig-om-tillvaxten/
  … Slutord: ”Om detta talas det alldeles för lite”

 15. GoranA

  Det är väl bra att Lena Andersson har förstått åt vilket håll det barkar med med vår demokrati men jag har svårt att förstå berömmet som kommer till uttryck ovan.
  Hade hon kommit ut ur garderoben för en tio år sedan eller åtminstone efter Paris-”avtalet” när det var uppenbart för de flesta skeptiker vad som var på gång.
  Nu är det att slå in öppna dörrar, det hon skriver är ju bara en upprepning av vad som sagts och skrivets många gånger förr.
  Att vara tvåa på bollen imponerar inte.

 16. Ivar Andersson

  Sveriges klimatpolitik är ett korthus
  Petter Wennblad refererar en rapport från Svenska Kraftnät, SVK. Den visar att “Sveriges klimatpolitiska strategi är ett korthus byggt på ett enbent bord.”
  https://klimatsans.com/2021/05/28/tva-stora-sprickor-i-muren/

 17. foliehatt

  Robert Norling, #10,
  visst förekommer det en massa propaganda. Men det har det ju alltid gjort och det har påverkat vad vi tycker en tid. Men i Sverige idag har vi rätt att bilda oss en egen uppfattning, argumentera för den och låta den ge utslag i vilka representanter vi väljer att styra landet. Jämför med valfri diktatur.

  Att public service har en egensatt dagordning är inte konstigt. Det får man acceptera. Däremot är det förkastligt att vi förvägras möjligheten att rösta med fötterna. Och ditt barnbarns erfarenhet i skolan har nog mer med lärarens personliga åsikter att göra än något systematiskt försök till påverkan från myndigheterna. Tag med fördel upp det med läraren. Meddela att ni inte uppskattar hens försök till åsiktsplantering.

 18. Hej jax, tror du är för pessimistisk.
  Hon skriver ”Alltnog, under flera år har vi nu i det offentliga samtalet diskuterat klimatförändringarna, eller snarare inte diskuterat, eftersom redaktioner brännmärks om de tar in artiklar som inte följer ortodoxin och folk riskerar att bli av med anställning, uppdrag och vänner om de diskuterar.”
  Det är en mycket stark kritik från en av höjdarna i svensk intellektuell samhällsdebatt. Det räcker långt.
  Konstruktivister mot aristoteliker är inte lättsmält men den som inte vill behöver inte läsa så noga. Själv tycker jag hon för fram nåt mycket viktigt.

 19. Lars Kamél

  Demokrati kräver en rad saker för att kunna fungera. En av dessa saker är att medborgarna/väljarna är välinformerade. Medierna har sett till att medborgarna är kraftigt felinformerade när det gäller klimatfrågor (och kanske andra frågor). Då fungerar inte demokratin och kommer att gradvis avvecklas om medierna inte ändrar sin policy.

 20. foliehatt

  Ivar Andersson, #13,
  Mp anser sig ju har en högre moral än andra (lägg ned Bromma). Då måste ju dubbelmoral vara dubbelt så bra – därav stöd till flygplatser i diktaturer.

 21. Lasse

  Kanske är Lenas ledare ett vaknande i sista minuten:
  https://www.expressen.se/nyheter/odesmanad-for-mps-forslag-kontroversiella/

  SVD var sannerligen fullt läsbar i morse.

 22. jax

  #18
  Hej Eilif,
  Håller med dig i sak, men intelligenta kommentarer hör aldrig till de populäraste. De riskerar alltid att blottlägga mottagarnas mindervärdeskomplex vilket då leder till avståndstagande, eller ingnorerande.

 23. Lars Thorén

  #3 Krav på världsregering och ekodiktatur för att rädda klimatet är dock inte helt ovanligt. ”Jag har en granne (välutbildad, progressiv), som vill ersätta demokratin med en global ekodiktatur.”
  https://www.dn.se/kultur/maciej-zaremba-lat-oss-vara-radda-om-skeptikerna-de-ar-ju-sa-sallsynta/

 24. Lasse

  En videodebatt:
  https://www.youtube.com/watch?v=zq0IjvbVjlc

  Hårda menings utbyten men de förtjänar det!

  När får vi reda på att solen värmer och skiner allt mer från en molnfri himmel? 😉

 25. Adepten

  Som Ni vet ökar växthuseffekten logaritmisk med CO2 koncentrationen och våra natur resurser minskar linjärt. Nu har de smarta kommit på att växthuseffekten och världens kommande utmaning, bristen på råvaror och fossil energi kan bekämpas med exponentiella teknologier. De som förespråkar dessa teknologier är Ray Kurzweil, amerikansk uppfinnare och futurolog, som skrivit boken ”The singularity is near”. Det kännetecknande för Ray Kurzweil är att han förutser att människa och maskin kommer att växa ihop. Han är den mest kände talesmannen för vad som kallas för transhumanism. Den andre är Peter Diamandis, mannen bakom de första privata rymdfärderna, är initiativtagaren till Singularity University som backas upp av amerikanska rymdflygstyrelsen Nasa och Google. Han fick idén när han läste ”The singularity is near”.
  Singularity University vid Nasa Ames Research Center i Silicon Valley, USA, utbildar entreprenörer, forskare och beslutsfattare i hur man kan använda så kallade exponentiella teknologier för att ta sig an världens största utmaningar, ex. klimatförändringen. Deltagare bör vara på doktorandnivå eller högre.
  Sverige har Rebecka Carlsson som gått utbildningen på Singularity University. Hon betecknas som en grön aktivist och har skrivit boken ”Exponentiell klimatomställning”.
  Hon föddes samma år som begreppet ”hållbar utveckling” myntades. När hon går i pension, några år efter 2050, ska världens klimatutsläpp vara noll m.h.a. exponentiell teknologi och exponentiella beteendeförändringar.
  Ja, tillika vill hon leva ett bekymmerlöst liv typ Saltkråkan eller Bullerbyn fast med en laptop.
  Ett sätt att nå dit är genom så kallad generativdesign. Det är en form av AI där man riggar algoritmer och låter dem generera, optimera och testa i en virtuell miljö. Man kan sätta upp kriterier för designen. Lite som att snabbspola evolution. Du kan rigga algoritmerna på fredag eftermiddag och låta dem testa 4 000 designvarianter tills du kommer tillbaka på måndag morgon. Det andra är att recycla utan att downcycla och designa varenda pryl i hela världen smartare.
  Ja som Ni förstår det pågår utveckling på många fronter för närvarande ex. batterier typ ”With Noon’s ultra-low-cost, long-duration, energy-dense battery” som inte behöver sällsynta jordartsmetaller utan endast tillgång till CO2. Om det är de ovanstående som kommer att rädda oss låter jag vara osagt.
  Men jag tror att framtiden ser ljus ut, demokratin och den kollektiva intelligensen styr till sist, varken människor eller djur behöver oroa sig för klimatförändringar inom de närmaste 10 000 åren. Eller har jag helt fel?

 26. Björn

  Priserna på grönsaker och exempelvis jordgubbar är astronomiska i delar av EU på grund av kyla och nattfrost i de odlande länderna söderut. Detta är nog vad vi har att vänta oss om vi nu går in i en mindre istid på grund av den reducerade solaktiviteten. Odlingar måste flytta in i stora växthus, men då krävs mycket mer energi och tillskott av CO2. Då duger inte vindkraft, utan vi kommer att behöva ett nät av både små och större kärnkraftverk. Men det börjar bli bråttom.

 27. Monodemon

  Antarktis is vägrar att smälta i enlighet med alarmisternas modeller.

  https://www.tv2.no/a/13960869/

  ”Nå har man gode resultater fra 1980 og frem til i dag, og målingene de siste 40 årene er nok overraskende for mange.

  – I enkelte områder ser vi sterk smelting, men i det området vi har fokus på og som vi tenker er noe av de viktigste områdene å studere, er det dønn stabilt, sier Østerhus.

  – Du snakker litt mot dommedagesprofetiene nå?

  – Ja, og jeg håper at jeg har rett, men det kan vi ikke ta for gitt, sier forskeren.

  – Klimamodellene viser at det kommer til skje noe i de områdene vi måler, men så langt har vi altså ikke sett noen endringer av betydning. Den is-bremmen vi studerer er ikke blitt noe tynnere, snarere tvert imot, sier Østerhus.

  – Mange snakker om at Antarktis vil smelte, tar de feil?

  – Det er rett at det i enkelte områder er issmelting. I nord smelter sjøisen. Det gjør den på Grønland og i deler av Antarktis også, men det som virkelig betyr noe når det gjelder økning i havnivået, ja der skjer det heldigvis veldig lite, påpeker forskeren.

  Han er forsiktig når det gjelder all skremselspropaganda om klimaet.

  – Som forsker er jeg forsiktig med å komme med slike påstander uten å ha skikkelig god dekning for det. Det tror jeg kan slå kraftig tilbake på oss hvis vi fremstiller det som om at det skjer dramatisk store endringer, sier Østerhus.”

 28. Ulf

  Jax, Eilif,

  Här ställer jag mig på Eilif sida. Klimatreligionen är mycket utbredd på kultursidorna. Dess representanter har också stort inflytande i frågan, fast de inget begriper om saken.
  Andersson är fruktad av kulturnissarna, just för att de verkligen får anstränga samtliga av sina inte alltför många hjärnceller. Men de vet att Andersson är en briljant författare med briljant intellekt och de kan inte bara avfärda henne som irrelevant. De vet att hennes intellekt är dem överlägsna. Jag tror detta har mycket stor effekt. Texten är inte riktad till folket den är riktad direkt mot klimatreligionens överstepräster och svansen av småpåvar. Många journalister vet att de gör ett undermåligt jobb, eftersom de är så djupt förälskade i klimatreligionen. Om någon kan plocka ”kejsarens kläder” så är det hon.
  Några kallare år på det och klimatreligionen kommer skaka på riktigt. Första gången på många år jag ser något ljus i frågan i Sverige.
  Andersson är en sådan som kan ge mod åt andra att stiga fram. Hoppas något händer denna gång. Helt klart har ledarsidan i Svd tagit ställning emot klimatreligionen. Ytterst viktigt.

 29. Hej Ulf, roligt att du utvecklar vad jag far efter. Tror förresten att jax är på samma linje. Lena Andersson är, farlig, mycket farlig i kultursverige. Som nån skrev, metoden mot henne är att inte gå i svaromål. Men de mest troende kan inte hålla sig. Det är bra. Märkligt hur vi, du, jax och många andra här konsumerar kultursidor. Vi tekniknördar. Nåt för klimatpsykologen att ta fasta på. En ny irregularitet. Dock, frun, leg psykolog, menar att det är uteslutning ur förbundet om diagnoser sätts på distans. Det var väl förr. Annars leker livet här uppe. Sommar. Gäddan och abborren har lekt färdigt, det går inte att ha näten ute längre. För mycket braxen, mört och id. Smakliga men inte i stora mängder. Man vill inte ha file varje dag.

 30. jax

  #28, #29
  Vid närmare eftertanke får jag nog hålla med er. Ni har nog rätt i att krönikan är riktad till de s.k. Intellektuella på kultursidorna och de är förstås rädda för riktig intelligens. Där gör hon nytta. De jag tänkte var de som inte läser de sidorna och inte heller är naturvetenskapligt bildade. Där tror jag hon skjuter över målet.
  Tyvärr framstår ju alla dessa ”intellektuella” som stollar så vi får hoppas att det fungerar. Är väl iofs så att de flesta intellektuella som inte är alarmister håller tyst för att inte bli hudflängda av Wiman m.fl.

 31. Simon

  ”Rädda” klimatet genom att flytta produktionen till Australien:

  https://www.di.se/nyheter/gasellveteranen-laddar-for-dubblering-med-klimatkompenserade-skyltar/

  Det blir bara dummare och dummare i allt snabbare takt.

 32. Simon

  Ska vi gissa att de företag ”Rockis” hyllar är samma företag som bidrar till hans inkomst:

  https://www.di.se/nyheter/johan-rockstrom-hyllar-kreativa-foretag/

  Dags att säga bort Netflix tror jag

 33. Anders

  #32 Simon. Hur många går på den artikelns påstående om att Rockan medverkar ”motvilligt” i filmprojektet? När tror Ni denne ”klimatöverstepräst” erkänner hur stor yta tidigare tyst och ostörd natur deras eländiga ”gröna omställning” ödelägger eller hur många landsbygdsbor som den deprimerar? Follow The Money…