Ekonomer och klimatfrågan

En närapå namne till mig, Per Krusell, professor i nationalekonomi på Stockholms universitet, leder ett stort forskningsarbete om sambandet mellan klimat och ekonomi. Han ser inget behov av att begränsa den ekonomiska tillväxten för klimatets skull, däremot menar han att det behövs statlig reglering när mänsklig aktivitet skadar naturen. Lyssna på Per Krusell på Klotet.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Lars C

  Lite koll på vad man gör på andra sidan atlanten.
   
  http://www.washingtonpost.com/business/economy/president-obama-to-call-for-one-third-cut-to-oil-imports/2011/03/29/AFFy3O1B_story.html

 2. bom

  UI går till anfall genom Lindenfors i ”Lobbyism för rymliga samveten” se inlänkarna här bredvid. Stackars I Nordin befinnes passa in på alla standardanklagelserna i hela verktygslådan:
   
  ’Sponsrad av tobaksindustrin med litet olja därtill
  Det råder ju konsensus
  och hela raddan….
   
  Jag undrar varför man började på UI för att sedan flytta över till Lindenfors egen blogg? Misstyckte någon av kollegorna eller fann L mästerverket så bra att han likt Gollum greps av ägandets magi?

 3. Många äro kallade när världen ska räddas. Vem vill inte vara Stålmannen?
   
  Och den som säger något annat är en kättare. Förfölj! Bränn kättaren! Aaaaaargh!

 4. Björn

  Nu är ekonomerna tillbaka på banan. De har förstått att det är så många signaler från olika håll om att klimatproblemen är orsakade av människan”, säger Krusell. För den som vill få anslag till forskning, räcker det med att vilja vara med och lösa klimatproblemen, vilket då är underförstått att människan är dess orsak.
  SVD har idag en två sidors annons från Stockholms Universitet där man under rubriken Matematik, Naturkunskap och Lärande, inleder med; Hur förklarar man frågor om klimat, miljö och hälsa på ett sätt som är intressant för ungdomar? Det är analogt med att lektorerna vore tvungna att blanda in ”Gud” i allt som lärs ut för att få en lektorstjänst vi universitetet. Mycket betänkligt!

 5. Anders Mohlin

  Hörde det där radioinslaget. Verkar som om utgångspunkten för ekonomisk forskning är ”settled”: Klimatpåverkan är ledordet och grundbulten för nämnda forskning. Annars ryker anslagen? 

 6. Kent Forssgren

  Hans Rosling om befolkningsutvecklingen. Som vanligt oerhört initierat och lärorikt. Sen kommer han in på energi och den hemska koldioxiden. Berömmer Maria Wetterstrands kunskaper…. Trist avslutning. Menar han allvar eller är det ett knep för att behålla sina uppdrag från bl.a. FN? Eller är det brist på förståelse av ett kunskapsområde han inte behärskar? Han är ju ekonom. Jag tror det senare. 
  http://www.dn.se/sthlm/rosling-forelaser-om-fattigas-framtid

 7. Zeb Macahan

  Tycker sambandet mellan energiförbrukning, natur- och (eventuell) klimatpåverkan och ekonomisk tillväxt är mycket intressant.
   
  Vad jag vet finns ingen naturlag som säger att ekonomisk tillväxt *måste* innebära ökad energiåtgång eller ökad påverkan på natur och klimat. Även om det förstås gjort det historiskt. Jag vore tacksam för tips på läsning på området.
   

 8. Åke N

  Kent #6.
  Nä, som jag vet är Hans Rosling i botten läkare. Har fått en givande privatföreläsning av honom under en taxikörning från Uppsala till Bromma flygplats. Han finns numera på Karro i Sthlm.

 9. Kent Forssgren

  Åke N #8. Tack. När du skriver detta påminner jag mig också att så är det. Då borde han ha större förutsättning att förstå detta med koldioxien. På något sätt får jag en känsla av att han, för att få ut sina hedersvärda och viktiga budskap, inte vill att dessa skall drunkna om det i stället blir en debatt om klimatet och koldioxid.  Nu sticker han ut hakan väl långt i denna föreläsning för att denna min positiva förhoppning skall vara sannolik. Dock är han uppenbart positiv till kärnkraft. Men ändå en beundrare av Maria Wetterstrand! Han är stundom tvetydig, avsiktligt eller ej.
  Föreläsningen om befolkningsutvecklingen på jorden är en höjdare. Han övertygar. Synd då att han inte med sitt renomé inte förklarar detta med klimatlarmen, åtminstone den del som är uppenbar. Den globala uppvärmningen har peakat. Vi går nu mot en period av betydligt kallare klimat. Hur länge, om det blir en ny istid, vet vi inte. De som har visat sig vara trovärdiga i sina prognoser tidigare, förefaller alla fall vara ense om 20 år. 
  Nu borde vi därför börja förebreda oss på det kallare klimatet. Detta kan påverka Hans Roslings statistik på befolkningsutvecklingen.
  Många behöver planera för kallare tider. T.ex. jordbruket, SJ, SL och den nu omdöpta Sjöfartsverket, så att de inte hyr ut våra isbrytare. Kommunerna behöver också göra om sina snöröjningsbudgetar och myndigheterna bör inte klassa snö som farligt avfall, vilket tydligen är på gång!

 10. Kent Forssgren

  OT. Förändringar i regelverket för el och naturgas, från Regeringen.
  http://www.regeringen.se/sb/d/14220/a/165299
  Samt ett beslut om att Sverige skall delta i ett internationell samarbetsprogram som syftar till att främja smarta elnät.
  http://www.regeringen.se/sb/d/14479/a/165290

 11. Kent Forssgren #9
  Nu sticker han ut hakan väl långt i denna föreläsning för att denna min positiva förhoppning skall vara sannolik.”
   
  Och här sticker han ut hakan tillsammans med Johan Rockström och uttalar sig inom odling och att vi ska konstgödsla Afrika. Ett område som varken Rosling eller Rockström har några större kunskaper i:
  http://www.ecoprofile.se/thread-2209-Hans-Rosling-och-Johan-Rockstrom-konstgodsla-Afrika.html

 12. Kent Forssgren

  Börje Gustavsson #11. Tack för denna information. Och länken. Intressant att läsa kommentarerna. Jag måste tyvärr revidera min teori om varför han kör med klimatlarmsracet.

 13. Kristian Grönqvist

  Imponerande slutsatser av en samstämmig expertis i klimatfrågan på TCS. Förvånar mig verkligen att inte världsindustrin och FN står i kö för Era tjänster, eller att Ni inte föreläser för 100.000 kronor om dagen istället för Rosling

 14. Gunnar Strandell

  Börje Gustafsson #11
  Både Rosling och Rockström har erfarenhet av att jobba i utvecklingsländer.
  Om Rockström:
  ”He has twelve years of research and development work in developing countries, with more than 40 scientific publications in areas of water resource management, agricultural development, environmental management, systems research and resilience research.”
  Källa: http://www.earth.columbia.edu/sop2006/bios/rockstrom_j.html

 15. Kristian Grönqvist # 13
  Du börjar låta som en magsur gammal gubbe. Men det kanske inte är så konstigt, när det börjar bli uppenbart för till och med dig och dina gelikar att ”klimathotet” är stendött?

 16. Gunnar Strandell #14
  Både Rosling och Rockström har erfarenhet av att jobba i utvecklingsländer.”
   
  Tvivlar jag inte på, finns massvis med biståndsarbetare men jag har ännu inte träffat eller hört om någon som kan något om odling och som skulle vara värt att delge de svältande i u-länderna för att öka och förbättra avkastningen. Att konstgödsla Afrika som Rosling och Rockström föreslår kan väl inte betecknas som något banbrytande, det är väl mest som allt annat biståndsarbete en fråga om pengar istället för nytänkande och hjälp till självhjälp. Om jag vore en svältande i ett u-land och kände till Rockströms skrota plogen projekt så skulle jag se mycket mörkt på framtiden. Jag har varit inne på SEI’s hemsida och det är tyvärr mest snack och lite verkstad. Och varför uppskattar inte regeringen Rockströms ”more than 40 scientific publications utan säjer upp samarbetet med SEI. Jag har även försökt att kontaka SEI och få dessa intresserade av bl a jordisering, men utan resultat. De är väl som så många andra inom odling, trampade på tårna av att jag avslöjat vilket feltänk kompostering, ytgödsling och plöjningsfritt är. Vad gäller Rosling så har jag aldrig hört eller läst att han överhuvudtaget skulle ha det minsta lilla att tillföra inom odling.

 17. Kristian #13
  Och vad bidrar du med här  förutom näbbiga kommentarer?

 18. I går skrev jag nedanstående kommentar på Saltå Kvarns blogg angående att någon hade hört att plogen skulle vara omodern. Eftersom min kommentar tydligen inte har passerat bloggens nålsöga och blivit publicerad, så kan den ju passa här med tanke på Rockströms planer på att ”skrota plogen”.
   
   
  Jag hörde igår att plogen var omodern att de nya rönen säger att bruka jorden mest effektiv så skall den vara orörd. Den skall alltså inte plöjas och rotas runt i precis som i de flesta biotoper.”
   
  Min kommentar:
  Vad har biotoper med att göra om vi ska plöja eller inte. Biotoperna räcker väl inte långt för att ge mat åt jordens befolkning så det är verkligen inget att efterlikna. Däremot ger åkermarken mat till en stor del av mänskligheten. Slutar vi att ”plöja och rota runt” för att efterlikna biotoperna så är det lika intelligent som att såga av den gren man sitter på. Det var tack vare järnplogens tillkomst på 1800-talet som matproduktionen på jorden kom igång på riktigt och de ständigt återkommande nödåren äntligen kunde minska.
  Det skulle vara intressant att höra kommentarerna från mina kolleger i EGVGA (European Giant Vegetable Growers Association) om jag föreslagit dem plöjningsfritt och att inte rota runt i jorden för att vi ska kunna odla ännu bättre och större grönsaker. Jordisering dvs gräva, borra eller plöja ner stora mängder färskt organiskt material till stort djup är ju precis vad vi rekordodlare gör för att kunna odla maximalt. Kolla här: http://www.bigpumpkins.com/Diary/DiaryViewOne.asp?eid=57250 och här: http://www.bigpumpkins.com/Diary/DiaryViewOne.asp?eid=127167
  Matjordsbildningen i naturen är bara någon enstaka millimeter per århundrade, inte mycket att odla i för att försörja allt fler människor på jorden.
  Ni som vill lära er att odla på ”riktigt” och hur man bygger upp ett djupt och näringsrikt matjordslager är välkomna att besöka mig: http://www.skurup.se/normal/Product.aspx?lang=sv&id=256399&doc=1248
  I miljö- och klimatets namn står feltänken som spön i backen som t.ex. kompostering, ytgödsling, plöjningsfritt, tillverka biogas av naturgödsel och skörderester, elda halm i värmeverk m.m. Och tyvärr, detta innebär som vanligt att åren går men svälten består.
   
  Jag hoppas att det går att få oss finna bättre sätt att utvinna kraft ur solen än idag
   
  Enklast och billigast:
  Sluta kompostera börja jordisera! Dessutom inga näringsförluster eller för människor och miljö skadliga gaser och mögel som vid kompostering och ytgödsling. Och som bonus är jordisering också en kolsänka.

 19. Kristian Grönqvist

  Ingenting bidrar jag med. Jag försöker bara få en del av de självutnämnda genierna att förstå, att så länge man vistas här så är det ett bevis av något slag. Förvisso trevligt att Strandell i alla fall försöker ta reda på vad folk egentligen kan och inte kan. Skulle han googla på klientelet här, skulle han inte få särskilt innehållsrika svar.
  Kommentarerna om Rosling och Rockström är typiska. Man vet inte ens vad dom har för yrke. Men säkert är de ju dumma i huvudet i alla fall. Maken till upplysningsfientlighet kan man bara skåda i våra fängelser.
  Alldeles uppenbart har bildningen inte samlats här. 

 20. Toprunner

  Kristian Grönqvist #19: ”Alldeles uppenbart har bildningen inte samlats här.”
   
  Som jag förstått har majoriteten av de som kommenterar här knappt 200 akademiska poäng och många har mycket mer än det. Några av de som skriver artiklar har även proffesors titel.
  Kanske du kan utveckla vad du menar med bildning och vidare ange var du isåfall hittar ett forum som har den eftersom du dömer ut det här forumet?
   
  Med såna kommentarer gör du dig mest löjlig.. men det kanske var det du eftersträvar… att förlöjliga? Det är ett tveeggat vapen som lätt slår tillbaka… vilket du tydligt visar!
   

 21. Kristian G, jag ser att du är igång med önskteänkandet igen. Det verkar tyvärr vara vanligt på ’din sida’ och inte sällan också det främsta redskapet.
  Har du fö någonsin bidragit själv i någon sakdiskussion här? Eller bara deltagit? Jag har mest bara sett kommentarer av samma slag som ovan …

 22. Dan

  Kristian Grönkvist:
  Vi får tacka för informationen om hur det är ställt på våra fängelser. Ingen av ”klientelet” här har någon egen erfarenhet.

 23. Torsten Wedin

  Dan #22:
  🙂  🙂  🙂 
  Totte

 24. Dan

  Totte:
  Lämnar man så vidöppet mål får man skylla sig själv.

 25. Torsten Wedin

  Dan #24:
  Du fick in en smasch tidigare idag också, om man måste vara specialist för att yttra sig. Den kulan visste vart den tog 😉
  Totte

 26. Dan

  Äsch då…

 27. ThomasJ

  Lite OT, intessanta ’grävningar’ från E24:
  http://www.e24.se/pengar24/din-ekonomi/el-och-varme/el-juntan-darfor-ar-din-el-sa-dyr_2716161.e24?utm_source=apsis&utm_medium=email&utm_campaign=E24+Nyhetsbrev
  Mvh/TJ

 28. Thomas J #27
  Intressant läsning. I den branschen finns inga möjliga förluster, däremot kan vinsterna variera, och investeringarna…
  Marknaden avgör ju vad man är beredd att betala. 🙂
  Ungefär som att alla besökare på Mc Donalds skulle tvingas att för överskådlig framtid alltid äta på Mc Donalds genom ett tvingande avtal och noll tillgång till annan föda.
  Mycket långsökt exempel eftersom man inte behöver bygga egna distributionsvägar till Mc Donalds, men så är det när det gäller två hål i väggen.

 29. Kristian Grönqvist #19
   
  På SVT:s blogg Ställ Om och inslaget med rubriken ”Lösningar för framtiden: Skrota plogen!”, säger Johan Rockström bl a följande:
   
  När man slutar plöja vad händer då, jo då får mikroorganismer i marken och allt det gröna materialet som man lämnar kvar en mycket.. mycket större möjlighet att byggas upp till mull i marken och kol i marken och då får du en helt annan mull och annan skördenivå i systemet.”
   
  Och Rockströms ”genialiska”  lösning:
  För att lösa det här måste vi ”på något vänster” få ner mer kol i marken
   
  Det är möjligt att det står i någon av hans ”40 scientific publications” om hur det går till när kolet ”på något vänster” kommer ner i jorden. Fast för mig är det fortfarande en gåta hur han tänkt sig? Jag ställde även frågan och uppmaningen till redaktionen för Ställ Om och Rockström att om de inte kan besvara frågan om hur det gröna materialet/kolet på ytan kommer ner i marken så bör hela inslaget om att skrota plogen utgå!
  För min egen del är problemet inget problem för lösningen är ju hur enkel som helst dvs jordisering.
  Här kan du/ni se inslaget: http://stallom.se/2009/11/27/losningar-for-framtiden-skrota-plogen/

 30. Kristian Grönqvist #13
  eller att Ni inte föreläser för 100.000 kronor om dagen istället för Rosling
   
  Och du reagerar inte alls på att Roslings föreläsning kostar och kan vara värd 100.000 kronor om dagen?

 31. Kent Forssgren

  Börje Gustavsson #30. Hans Rosling erkände själv, i en av filmerna vi har länkat till, att hans sätt att presentera statistik har varit hans lycka. Om det handlar om 100.000 kr per dag, hakar han på de taxor som Al Gore och Bill Clinton har. Inte förtroendeskapande anser jag. Förklarar än mer Hans Roslings flirtande med klimatalarmisterna. Sorgligt om det verkligen är så.  

 32. Nisse

  Kent: Så du skulle tacka nej om någon erbjöd dig 100.000 för en föreläsning?

 33. Börje Gustavsson #30
  ”Och du reagerar inte alls på att Roslings föreläsning kostar och kan vara värd 100.000 kronor om dagen?”

  Ja hur värderar man en föreläsning menar du?
  Som jag förstår det så är det en fråga om vad åhörarna är beredda att betala. Visserligen är det oftast åhörare som är där för att deras arbetsgivare betalar, men ändå…
  Roslings föredrag är stor underhållning och dessutom handlar det om tankeväckande insikter. För att inte tala om det suveräna grafikprogrammet.
  Det är ju i Roslings val av ämnen och grafikprogrammet som poängen finns. Att han sedan kan krydda med sig själv är ju bara helt underbart.
  Värdet av en föreläsning kan ingen räkna ut.
  Hur värderar man en positiv upplevelse och nya tankar om världen runt oss?
  Hur värderar man en aha-upplevelse?
  När det gäller försäljning ab jordborrar så vill man gärna räkna i kronor, men det är något helt annat.
  Upplevelser och nya insikter betalar sig bra om det ger tilllfällen till skratt och nya insikter. Och tillgång och efterfrågan sätter priset. 

 34. Torsten Wedin

  Vart tog Kristian Grönqvist vägen?
  Är permissionen slut?

 35. ThomasJ

  Kent F. #31: Det är [tyvärr] sant – Rosling från att vara en rejält duktig & kompetent medicinare har funnit ’the gravy train’ och likt övriga i ’branschen’ sett nollornas [på sin konton, asså] fördelar. With money you can buy anything/anyone. Period.
  Mr. Gore, Clinton, Blair etCons’ taxametrar ’snurrar’ i takt med ~ 100 tusen $$$ per timmes framträdande +++ en helsickes massa övrigt; resor (1st class, always, of course!), boende (minst max-stjärnigt) etc. och detta inte enbart för personerna själva utan även inkluderande deras ’följen’.
  Inte riktigt så illa är det när nu Andreas, max-stolpskottet, Carlgren åker till SA för snackande med sina polare i WWF. För hans del ’räcker’ det med ~ 2 livvakter, >= 1 sekreterare, dito handläggare medföljande. Dock sitter ju stolpskottet med en fast månadslön om ~ 110TKR. 
  Och i samma veva åker ju hans chef, Maud O., till konfererande i Abu Dahbi (eller var det nu var..) De ska där ’prata’ om hållbar/förnybar energi… pust!
  Nisse #32: Tror inte du skulle tacka nej till 100 tkr för en föreläsning, men frågan är om Du har moral att avstå på grund av att temat är helt åt hum-hum i sig &/e per se?  :mrgreen:
  F.ö. så är min prislista bra mycket lägre…  😉
  Mvh/TJ

 36. OT
  Lite vetenskapsrap!
  Albert Einstein versus Stephen Hawkings.
  Formatet kanske inte passar alla, men det är rätt fyndigt, medge det!
  http://www.youtube.com/watch?v=zn7-fVtT16k&feature=topvideos&vintage=1911

 37. Kent Forsgren #31
  Vad menar du:
  ”Hans Rosling erkände själv, i en av filmerna vi har länkat till, att hans sätt att presentera statistik har varit hans lycka.”

  Det är väl få som inte fattat att det är hans sätt att presentera ststistik som gjort honom berömd och förmögen.
  Är du en sån där jantegubbe som missubbar andra framgång, eller har du placerat Hans Rosling i någon sorts motståndarläger för att han har råkat nämna klimat och koldioxid någon gång.
  Det är nog inte i klimatsammanhang som Hans Rosling blivit hörd, sedd och efterfrågad. Det handlar mer om att hans unika grafikprogram har bidragit till att ge de som tagit del en tydligare bild av värden utanför husknuten.

 38. Nisse

  TomasJ: Jag föreläser bara, med eller utan betalning, om sådant jag kan, och står alltid för det jag säger. Och visst, det finns organisationer som jag inte skulle ta emot pengar ifrån. Men vad jag vet så har Rosling inte heller föreläst för någon av dessa.

 39. ThomasJ

  Labbibia #36: Den vá bra! Tack!  😀
  Phasiken vá kul att uppleva ’rap’ kring slikt komplext tema! Lovely!
  Var hittar du alla dessa yu-tubare?  😉
  Mvh/TJ

 40. Torsten Wedin

  Nisse:
  Vad kan du då? Det är bara en fråga. Jag har inte förstått det av dina inlägg.
  Totte

 41. ThomasJ

  Nisse #38: På TED har Rosling med rejält eftertryck propagerat FÖR cAGW-teorin.
  När Du föreläser ’med betalning’; vad är då din taxa?
  Och inom vilka teman föreläser Du?
  Mvh/TJ

 42. Nisse

  ThomasJ: Och jag gissar att Rosling i så fall har argumenterat för cAGW eftersom han tror på det han säger, och inte säger det för att någon betalar honom för att säga just det. Dvs. folk betalar Rosling för att höra hans åsikt. Och skulle jag vara i samma situation så skulle jag också gladeligen acceptera pengarna, på samma sätt som kända idrottssjärnor tar betalt bara för att visa upp sig. Jag ser inget fel eller moraliskt förkastligt i detta.
   

 43. ThomasJ

  Nisse #42: Tack för svar. Det handlar m.a.o. en ’viss’ form av prostitution – if you pay me enough, I’ll do anything you ask…
  Idrottsstjärnors framträdanden är helt utanför temat – men bra att Du meddelar Din moraliska nivå. Tack för det.
  Mvh/TJ

 44. Nisse

  TomasJ: Om detta är prostitution, så är i så fall all försäljning av tjänster prostitution. Det taxichaufförer, servitriser, frisörer, etc. gör är precis samma sak. (Jag kanske inte behöver nämna att jag inte håller med om denna klassificering av hela servicesektorn?)

 45. Nisse

  ThomasJ: Och jag glömde att påpeka att du grovt missuppfattar vad jag skrev. Jag gör bara en sak, nämligen säger det jag själv kan stå för. Det finns inga pengar i världen som kan få mig att stå upp och säga något jag inte tror på. Dvs. raka motsatsen till det du ville få det att framstå som.
   
  ”If you pay me or not, I will do exactly the same thing. But its nice if you want to pay me, I’ll not say no to that.” är närmare min inställning.

 46. ThomasJ

  #44: Sure. Skillnaden är emellertid att mellan en frisör, charkuterist, blomförsäljare… oder wat.. gäller / gäller ej / ett avtal mellan mig & den andre, emedan Din semantik (och troligen ’göranden’..) ger, rättare sagt kräver, ett konformt tänke/tänkande/uppfattning – det senare att därtill pådyvlas annorlunda uppfattningar… Stop the f*ing semantiska BS:en and get real… !  För det är väl inte så, att Du sitter på en offentlig löneposition av s.a.s. PK-känslig art, oder? (typ inom regerinsgskansliet, myndighet, departement, handläggeriet…)
  Mvh/TJ

 47. Nisse

  ThomasJ: Nu hänger jag inte med, det förligger ett avtal när jag håller föreläsningar mot ersättning, självklart. Som typiskt reglerar tid, plats, längd och kostnad.

 48. ThomasJ

  #47: Tack. Vänligen då ange Dina villkor för föreläsning/tema/datum, dvs. helt enkelt en offert, till:
  tjthomasj[at]gmail.com
  Tack på 4-hand! 🙂
  Mvh/TJ

 49. Nisse

  ThomasJ: Jag har ingen katalog över föreläsningar, det är inte på det sättet jag arbetar. Utan jag ger föreläsningar på förfrågan, då man är intresserad av mitt ämnesområde. Så jag får tyvärr lov att avböja denna offertförfrågan.

 50. ThomasJ

  #49: OK. Vänligen då angiv på vilket ’sätt’ en föreläsningsförfrågan till Dig ska formuleras för att bli besvarad. Tack på 4-hand.
  Mvh/TJ

 51. Nisse

  ThomasJ: Vad har en eventuell offert från mig på en föreläsning (i ett ämne som du inte har en aning om vad det skulle kunna vara) för bäring på den här diskussionen? Jag kan tyvärr inte se det, utan undrar över dina motiv till denna envishet i detta?

 52. Kent Forssgren

  Nisse #32. Det kan du ge dig en på att jag skulle kunna göra. Jag lever en gång. Jag avskyr att bli lurad och jag avskyr korruption. Så givetvis skulle jag tacka ja till en föreläsning kring något som jag tror på. Så jag har jag också gjort. Men jag skulle aldrig ställa upp, inte ens för 100.000 dollar, för att propagera för något som jag anser är just det jag avskyr. Vid mitt livs slut kommer jag inte ångra detta ställningstagande.

 53. Torsten Wedin

  Nisse:
  Jag skulle aldrig köpa ett föredrag av dig.
  Eftersom du dunklar vad du kan och kanske ännu mer vad du inte kan.
  Totte

 54. Nisse

  Kent: Då är vi helt överens. Och jag skulle gissa att även Roslund håller med dig i det du skrev. Sedan är det en helt annan sak att du och Roslund nog inte är överens i sak vad det gäller den globala uppvärmningen, men det har mindre med den etiska dimensionen av denna diskussion att göra.

 55. Torsten Wedin

  Mig själv #53:
  För jag är ganska säker på att av intressanta föredrag så skulle jag nog hålla dem bättre själv.
  Totte

 56. Torsten Wedin

  Nisse #54:
  Snömos!

 57. ThomasJ

  Nisse #51: ”i ett ämne som du inte har en aning om vad det skulle kunna vara”

  Sorry för min begränsade ’kunskaper’… Frågan gällde emellertid inom vilket tema och till vilken taxa Du kan tänka Dig till hålla ’föredrag’ om.
  Trevligt vore svar på detta, dvs en offert – specificerad, please.
  Mvh/TJ

 58. Nisse

  ThomasJ: Som sagt, jag avböjer att inkomma med en offert i dagsläget.

 59. Nisse, om det är så, alltså om du menar att du aldrig tänker säga ngt du inte menar, då finner jag det behjärtansvärt, värt att uppmuntra. Då har du dessutom kommit till rätt ställe

 60. Gunnar Strandell

  Börje Gustafsson #16
  Jag ber om ursäkt  om jag trampat dig på tårna, men i en positiv vision kan jag se hur Rockström, Rosling, och Du förenar era krafter och gör en samlad insats inom era specialområden, vatten, hygien och odlingsmetoder. 
  Jag ser deras rop om hjälp med konstgödning som en utsträckt hand, kanske riktad mot dig.

 61. ThomasJ

  N #58: Ej sagt egentligen… Rejält låg nivå att ”… jag avböjer att inkomma med en offert i dagsläget.”
  Nu var det inte ’dagsläget’ det handalde om, utan rent generellt vilken taxa Du har i offerterna för Dina ’föredrag’. Rätt enkla data att svara på, oder,,, ? 
  Mvh/TJ

 62. Nisse

  ThomasJ: Du frågade direkt efter en sepcificerad offert. Jag avböjde denna förfrågan.
  Min taxa är varken offentlig eller fast, utan öppen för förhandling. Och jag förstår verkligen inte vad detta har med något av ovanstående diskussion att göra, vad är du egentligen ute och fiskar efter?

 63. Nisse #62
  Bra svar.
  Det finns en del som har lite svårt att fatta hur affärsverksamhet fungerar, Ibland är dom politiker.

 64. Gunnar Strandell

  Kristian Grönqvist #19
  Självklart är du uppskattad här!
  Vi mår alla bra av att veta att det finns människor som läser bloggen och kommer till slutsatsen att vi som skriver här nog inte är riktigt kloka. Du är inte ensam. Min sambo håller med dig, fullt ut!
  Men jag känner också tillfredställelse av att anses vara lika ”dum” som de professorer som skriver här.
  Du bjöd in till ett gammalt skämt om svensken som flyttade till Norge, eller om det var tvärtom, härom dagen.
  Min reptilhjärna reagerade och jag ber om ursäkt om jag gick över gränsen. 

 65. AOH

  Gunnars Trandell # 64
   
  Kristian Grönqvist #19Självklart är du uppskattad här!
  ….Vi mår alla bra av att veta att det finns människor som läser bloggen och kommer till slutsatsen att vi som skriver här nog inte är riktigt kloka. Du är inte ensam. Min sambo håller med dig, fullt ut!” …..
  Mitt i prick – Mitt i prick –  men jag undrar om KG   verkligen förstâr det.

 66. AOH

  Sorry # 65 — skulle förstâs vara  Gunnar Strandell

 67. Uffeb #33
  Roslings föredrag är stor underhållning
   
  Anser du att Roslings föredrag är underhållning så är det ju fel forum att diskutera vad hans underhållande föreläsning är värd. Han kanske tom är underbetald i jämförelse med t.ex. Zlatan? Själv har jag aldrig tagit mer betalt för ett föredrag än för omkostnader och för förlorad arbetsinkomst. Liksom fallskärmar och bonusar i miljonklassen och upphaussade föredragsarvoden så är få, om ens någon, värd dessa fantasisummor.
   

 68. Gunnar Strandell #60
   
  Tack för ditt svar! Tänk om fler vore lika insiktsfulla som du.

 69. Börje Gustavsson #67
  Måste jag förklara? Nej jag tror nog att du fattade.
  ”Anser du att Roslings föredrag är underhållning så är det ju fel forum att diskutera vad hans underhållande föreläsning är värd. Han kanske tom är underbetald i jämförelse med t.ex. Zlatan?”

  Jo du fattade ser jag. Men du gillar inte hur marknaden fungerar.
  Hans Rosling har ett suveränt redskap för att förmedla kunskap. Hans Rosling som person är en del av det han erbjuder och får betalt för,
  Du kanske skulle kunna ta betalt för att presentera dina jordborrar, men jag vet inte hur.
  Ett exempel som jag känner väl är ”Dalenskaparna” från Värmland.
  Republiken Klarävdalens marknadsavdelning. En marknadsavdelning som går med vinst.
  Det kanske vore något för dig, men att sjunga och spexa med kloka ord räcker nog inte för att inspirera någon till att köpa en jordborr.

 70. Jan E M

  Kristian Grönqvist
  Du har rätt. Det mesta som skrivs här är förtal och smutskastning av seriös klimatforskning.

 71. Håkan Sjögren

  Jan E M # 70 Det är väl ett mycket litet fåtal om ens någon på AGW-sidan, som ägnar sig åt seriös klimatforskning. Mvh, Håkan.

 72. ThomasJ

  Håkan S. #71 (& för den delen även Jan E M):
  Här en nyligen publicerad rapport (’paper’) som tar upp en rad frågeställning, inkl. de av ekonomisk karaktär:
  http://www.mdpi.com/1660-4601/8/4/985/pdf
  Mvh/TJ

 73. Håkan Sjögren

  ThomasJ # 72 : Tack för länken. Tänk,att det ska vara så svårt att uttrycka sig kort och komprimerat! Efter att ha skummat igenom artikeln kan jag konstatera 1) Det blir dyrt att med overksamma medel reducera uppvärmningen till 2 grader när vi uppenbarligen är på väg in i en ”liten” eller stor istid. 2)  Författaren avvisar befintligheten av en ”hot spot i tropikerna och därmed hela AGW-tron. 3) Författaren instämmer i att CO2 bara stannar omkring 5 år i atmosfören,helt i motsats till AGW-lögnen att det är fråga om hundratals år. Egentligen spelar inte vistelsetiden någon roll då ju CO2 inte spelar någon roll i klimatsammanhang. Låt oss sluta med kosmetiska,dyra och verkningslösa åtgärder. Mvh, Håkan. 

 74.  Uffeb #69
  Hans Rosling har ett suveränt redskap för att förmedla kunskap. Hans Rosling som person är en del av det han erbjuder och får betalt för
   
  Tack för att du öppnade ögonen på mig ytterligare, angående vilken pratmakare Rosling är. Han har inte mycket konstruktivt att tillföra de fattiga och svältande i u-länderna. Det är en mängd statistik och animeringar om hur det varit och kommer att bli i framtiden. Jag googlade och valde på måfå ett föredrag och det handlade om hur mycket tvättmaskinen har betytt för mänskligheten. Och kring detta spexade han och fick publiken att skratta. Vad det föredraget hade för ”kunskap” att tillföra människorna i u-länderna är för mig obegripligt. Att tvättmaskinen är en av många bra uppfinningar är ju inget jag skulle betala för att få höra.
   
  Vad gäller min jordborr så förstår jag inte varför du nämner den? Jag är pensionär och har sedan länge slutat att marknadsföra den. Den lever sitt eget liv och säljer sig själv. Dessutom har jag har fullt upp med nya ideér och projekt. När jag skriver inlägg på diverse bloggar så är det för att marknadsföra jordiseringsmetoden samt för att avslöja kompostbluffen, inte för att marknadsföra jordborren.
   
  ”Det kanske vore något för dig, men att sjunga och spexa med kloka ord räcker nog inte för att inspirera någon till att köpa en jordborr.”
   
  Jag behöver inte sjunga och spexa folk köper den ändå:
  http://www.ystadsallehanda.se/skurup/article1412348/Borren-goumlr-succ%C3%A9-i-Robinson.html