Du får förmodligen en sista chans

alarm

Vår planet måste ha haft mycket tur trots att den utsatts för ”sista chansen” i 30 år. Den ”sista chansen” som började redan 2001 när alla klimathysteriker samlades i Bonn, och Time rapporterade att det var: Ett globalt uppvärmningsavtals sista chans.

När de alla flyttade till Montreal 2005 fick länderna höra av Mark Lynas att: Montreal representerar en [sista] sista chans att rädda planeten.

De reste sedan alla till Bali 2007, där Tony Juniper från Friends of the Earth berättade för dem: Bali kan vara den [sista, sista] sista chansen att undvika de värsta effekterna av den globala uppvärmningen.

Tillbaka i Polen i Europa åkte de 2008 för att höra Tim Flannery berätta för dem: Denna förhandlingsrunda är förmodligen vår [sista, sista, sista] sista chans som art att ta itu med problemet.

De flög över Östersjön till Köpenhamn 2009, där 2-graderskrisen tänktes ut i ett kalkylblad och för att höra EU:s miljökommissionär Stavros Dimas säga: Detta gör Köpenhamn till världens sista [sista, sista, sista, sista] chans att stoppa klimatförändringarna innan den passerar no return.

Dags för en resa till Cancun i Amerika 2010 där Jairem Ramesh, den indiske miljöministern sa att han såg det som: Sista [sista, sista, sista, sista, sista] chansen för att klimatförhandlingarna ska lyckas.

Durban, Sydafrika var nästa anlöpningshamn 2011 där FN-konferensen beskrevs av många experter som: Mänsklighetens sista [sista, sista, sista, sista, sista, sista] chansen att avvärja de katastrofala effekterna av klimatförändringarna.

För att hålla trycket uppe flög de till Doha 2012 och 25 november-upplagan av The Examiner ställde frågan: Imorgon: Jordens sista [sista, sista, sista, sista, sista, sista, sista] chansen att stoppa klimatförändringarna?

Tillbaka till Europa och Warszawa för 2013 års sammankomst när vi fick frågan i Sustainable Mobility-numret den 14 november 2013: Är Warszawas klimatkonferens ett sista [sista, sista, sista, sista, sista, sista, sista, sista] toppmötet?

Sedan vidare till Lima 2014 där WWF deklarerade i en artikel: Sista [sista, sista, sista, sista, sista, sista, sista, sista, sista] chansen: Förändring krävs för klimatförhandlingarna i Lima 2014.

Men Paris ringde, då 2015 där varje lands politiskt bestämda klimatnedskärningar deklarerades och BBC rapporterade att: FN-mötet i december är ”sista [sista, sista, sista, sista, sista, sista, sista, sista, sista, sista] chansen” att avvärja farliga klimatförändringar, enligt Earth League.

Vi lyssnade tydligen inte, så FN släppte en rapport 2016. Sista [sista, sista, sista, sista, sista, sista, sista, sista, sista, sista, sista] chansen att begränsa den globala uppvärmningen till säkra nivåer, varnar FN-forskare

Asien kände sig något försummat, så en resa till Sydkorea var nödvändig 2018 där en internationell panel varnade oss för att det var: Sista [sista, sista, sista, sista, sista, sista, sista, sista, sista, sista, sista, sista] chansen att stävja utsläpp av växthusgaser och klimatförändringar för att begränsa katastrofala effekter.

Men det fanns tydligen fortfarande en sista chans. (Din också, eller hur?)

Så sa en studie i Leeds 2019: Det finns fortfarande en sista [sista, sista, sista, sista, sista, sista, sista, sista, sista, sista, sista, sista, sista, sista] chansen att undvika total klimatkatastrof.

Och, som rapporterades 2020, enligt Observer, var det vår sista chans att lyssna.

För trettio år sedan blev vi varnade. Nu är vår sista [sista, sista, sista, sista, sista, sista, sista, sista, sista, sista, sista, sista, sista, sista, sista] chansen att lyssna.

Och 2021 var det den absolut sista [sista, sista, sista, sista, sista, sista, sista, sista, sista, sista, sista, sista, sista, sista, sista, sista] chansen att rädda planeten.

Jag vet verkligen inte vad jag ska säga. Du har blivit varnad – men du lyssnar inte.

Så 2022 reser det hycklande flygbränslegänget till Egypten i sina 400 privatjetplan för att fortsätta sitt politiska sluddriga tal. Och de cirka 35 000 deltagarna bodde garanterat i tält och åt hållbar mat. För att de uppmuntrar alla oss andra att leva nyktert och av insekter.

Jag har dock en smygande misstanke om att 2022 mycket väl kan visa sig vara din sista chans. Vet inte varför. Har bara en liten misstanke…

Odd Gunnar Dal

Odd Gunnar Dalen,

Omskolerte meg til IT faget fra 1987.

Høyskolelærer i informatikk, jobbet med dette i 8 år

Siste 22 årene vært IT leder ved to av Norsk Hydro’s bedrifter i Norge

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Magma

  Det låter som om klimatindustrin är en lukrativ bransch med tanke på hur många storfräsare som far runt i världen med sina affärsjet för att hålla grytan kokande.

 2. Karl Eider

  Vargen kommer…

  Här är några andra listor med fallerade klimatrelaterade förutspådda kollapser:
  https://www.aei.org/carpe-diem/50-years-of-failed-doomsday-eco-pocalyptic-predictions-the-so-called-experts-are-0-50/
  https://nypost.com/2021/11/12/50-years-of-predictions-that-the-climate-apocalypse-is-nigh/
  https://boards.fool.com/a-list-of-107-failed-climate-predictions-31194784.aspx

  Fast när Wikipedia ska sammanställa en lista med apokalyptiska händelser, så lyckas man helt utesluta de klimatrelaterade. Har man tvättat listan? Inte kan det väl vara så? Eller…
  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_dates_predicted_for_apocalyptic_events

 3. Ulf

  Det påminner starkt om fenomenet med väckelsepredikanter i USA. Även det en lukrativ bransch.
  Om något misslyckats i 30 år brukar man lägga ner det.

 4. UWB

  WUWT hade en genomgång av alla katastrofscenarios som utmålades vid Stockholmskonferensen 1972 – ingen hade inträffat.

  Tyvärr är det så att media – och tyvärr även läsarna – har större intresse i katastrofer än om det visar sig att katastrofen inte hände eller händer.

  Berglins serie (finns i SvD t.ex.) hade en strip för några år sedan där paret ser på TV.
  ”En helikopter har kraschat på taket till sjukhuset i Linköping” säger reportern ”men ingen dog eller skadades”.
  – En sådan tur säger kvinnan.
  – Attans tänker mannen

 5. Lasse

  COP är ett resade cirkusfölje som är vår tids väckelsemöte.
  Nästa år i Mecka?

  Allt baserat på en tro!
  Alla som vill se att det finns ett hopp och ett alternativ kallas för förnekare.

  En annan lustig betraktelse av COP:
  https://wattsupwiththat.com/2022/11/23/the-future-of-cops/

  OT WUWT har en artikel om svarta svanar-Moln!
  Det är inte CO2 utan moln. Detta är välbekant för Sverige men globalt?

 6. Ann Löfving-Henriksson

  Tack Odd G. Dalen för just en sådan påminnelse vi välkomnar. Det blir intressant att höra hur FN-chefen nästkommande gång förklarar hur hans värld kommer att rämna – om han inte får än mer bidrag till att fylla hans kassakistas svarta hål.

 7. Ulf

  Nu är jag inte SD are men jag kan konstatera att i denna intervjun prickas det rätt på punkt efter punkt. Jag tror att detta är SD s nya profilfråga, men man kommer gå försiktigt fram och kommer inte ifrågasätta det som anses vara vetenskap. Däremot ifrågasätta extrema överdrifter och nyttan av den svenska tagelskjortan. Den är som alla vet fullständigt meningslös.
  https://www.expressen.se/nyheter/sd-toppen-domer-ut-fns-klimatvarning-overdrivet/

 8. Sören G

  Vad menar insändaren i GA?: ”Såväl bristande vandel som paradigmskifte gav en SD-ledamot i riksdagen nyligen prov på. Genom att raljant ventilera sin totala okunskap inom miljö- och klimatområdet hånades även det miljöarbete och den forskning som bedrivits, och bedrivs i Sverige. Dessutom backades argumenten upp av SD:s partiledare. De uttalanden som gjordes borde åtminstone utgöra grund för förvisning ur riksdagen.”
  Ifrågasättande skall alltså medföra utvisning ur riksdagen. Och vem är det som är okunnig i denna ifråga? Insändarskribenten eller riksdagsledamoten.
  Jag fick förresten EW:s nya bok i går.

 9. Sören G

  Underskriften till insändaren i #7: Marie Blomé,
  Pensionär, f d utredare inom miljö/energi/klimat och hållbar utveckling

  Som alltså anser sig kunnig

 10. Daniel Wiklund

  Såg ett intressant program om svarta hål på kunskapskanalen igår. Vill man skrämmas ordentligt kan man berätta om vad som händer med det svarta hål som finns i Vintergatan. Förra veckan fick man i samma programserie om universum veta att Andromeda är på väg mot Vintergatan med en hastighet av 400000 km/h. Om ca 3,5 miljarder år krockar den med Vintergatan. Här handlar det inte om tio år innan katastrofen inträffar utan miljarders år. Innan svarta hålet gör slut på oss är det biljoners biljoner år. Universum är en farlig plats att leva i.

 11. Ivar Andersson

  #8 Sören
  Marie Blomé gläder sig idag när elen kostar 295 euro per MWh i hela landet. Energipolitiken har hon misslyckats med totalt. Den är inte hållbar. Ingen kan få ekonomi i alla gröna projekt i Norrland med detta energipris.
  Vindkraften producerar bara 1319 MW dvs 10% av installerad effekt och är knappast lönsam. Låg elproduktion när priset är högt och hög produktion när priset är lågt. Klart att subventioner behövs till grön olönsam verksamhet.

 12. Jisonbetzel

  https://climateknowledgeportal.worldbank.org/country/somalia/climate-data-historical
  Igår nämndes att Somalia lider av krig och sjörövare?, nej av klimatförändringarna. Folk svälter till döds på grund av klimatförändringarna. Det har inte regnat under de senaste 3 åren. Om man faktagranskar i länken ovan ser det inte alls ut så.

 13. Ann Löfving-Henriksson

  Intervjun med SDs Mikael K. i dagens Expressen bådar gott! Han har koll och smyger försiktigt fram.
  I dagarna kommer Elsas bok med posten, men jag efterlyser den Pod som Jessica S. och Elsa flaggat för.
  Spännande tider!

 14. Lars Kamél

  När det gäller regnandet i Somalia, så kollade jag nyligen upp det. Det har visst regnat där de senaste åren. Dock har det varit mindre än ”normalt” (alltså än genomsnittet för en trettioårsperiod). Det är inte första gången som det regnar mindre än normalt under flera år. Det är inget nytt alls. Den verkliga trenden är befolkningsökningen, som gör att allt fler människor drabbas av de torrperioder som gång på gång inträffar.

 15. Lasse

  #12 Intressant sammanställning.

  Noterar att den snabbaste temperaturökningen som går från min till max skedde 1912 till 1924.
  Det är också väldigt lite variation +25,75 (1912) till +27,6 (1924)
  Det verkar vara behagligt året runt där.

 16. L

  Södra Sveriges temperatur har ökat 1,9 gr. Enl. SMHI så nu blir det svettigt.

 17. Berra

  https://extinctionclock.org/

  Säger allt…

 18. Rossmore

  Sansat inlägg om ”tipping points” på WUWT som jag tycker matchar artikeln ovan bra:

  https://wattsupwiththat.com/2022/11/23/climate-tipping-points-real-threats-or-misinformation/

  Speciellt slutklämmen är bra:

  De som hävdar tipping points utför arbete åt Satan. De vet att effekterna av mänskligt orsakade klimatförändringar är relativt blygsamma. Folk i gemen är dock inte villiga att vidta de åtgärder aktivisterna önskar. Så de har bestämt sig för att skrämma allmänheten med en förestående klimatkatastrof.

  Oetiskt och grundar sig inte på vetenskap. Orsakar människor psykisk skada och pressar regeringar att fatta dåliga beslut.

  (Min övers)

 19. Matz Hedman

  #15 Lasse
  OT, ditt mantra är ofta att solinstrålningen har ökat. Jag kan glädja med att enligt (för mig) nya ERA data har solinstrålningen över Europa sedan 1979 konstant ökat med 3.13W/m2 per dekad. Samtidigt har växthuseffekten ökat med 1.82W/m2 under samma period. Tyvärr upplever vi den samlade effekten men det står nog ganska klart att CO2 inte är ensam dominant. Ville bara dela med mig.

 20. Karl Eider

  Greta anser iaf att det finns tid kvar. Annars hade inte hon och 600 andra hjärntvättade ungdomar stämt svenska staten. Så som man nu gör.

  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/greta-thunberg-och-hundratals-unga-stammer-staten

 21. Lars Kamél

  Om det hade funnits ”tipping points”, tröskeleffekter, i klimatsystemet, skulle de för länge sedan ha slagit till och endera gjort den här planeten för kall eller för varm för liv. De som hävdar existensen av tröskeleffekter låtsas aldrig om att det problemet finns för deras larmande.

 22. foliehatt

  Karl Eider, #20
  jag är så ledsen över detta. Jag är också otroligt ledsen över vår lata och odugliga journalistkår.

  I sin egen beskrivning är Aurora en ideell förening av unga människor i en platt organisation. I nyheterna påpekas att stämningen som lämnas in i dag har förberetts under två år. De två utsagorna går inte ihop. Tonåringar och juridikstuderande har helt enkelt inte den kapaciteten.

  ”Follow the money” är en devis som journalister i andra länder använder för att ta reda på hur den verkliga maktstrukturen ser ut bakom allehanda kulisser – men här får vi hålla tillgodo med till varje bokstav kopierade återgivande av TT-utskicken med sammanfattning av allehanda pressmeddelanden.

  Usch – säger jag bara. Vore jag journalist i Sverige skulle jag skämma ögonen ur mig.

  PS. Mer än 400 personer har nu donerat till Aurora. Sorgligt att se hur lätt vissa ger demokrati fingret

 23. Eva Hagen

  – och det finns SJU år gamla barn inblandade i detta spektakel om vilket vi har informerats om en gång varje halvtimme denna morgon i SR.
  – Vad säger BO om detta ?

 24. Christian H

  #22 Foliehatt

  Självfallet har du helt rätt, Foliehatt. Greta Tunberg och Aurora har fått många miljoner av de stora ekonomiska intressen som ligger bakom hela klimatspektaklet. De liksom hela den politiska vänstern är köpta av den internationella storfinansen. Inte minst är det klanerna Rockefeller och Rotschild som ligger bakom. De har tjänat sina förmögenheter på olja och nu omplacerar de sina enorma tillgångar till den gröna sektorn. Syftet är att omkullkasta demokratin och ersätta den med en global FN-ledd diktatur. Detta borde verkligen uppmärksammas av journalistkåren.

 25. foliehatt

  Christian H, #23,
  jag skulle nöja mig med ett noggrant journalistgräv in i Auroras bakgrund.

 26. Christian H

  #Foliehatt

  Ja, man kan börja där. Det borde inte vara alltför svårt. Greta har forslats runt i elbilar och lyxbåtar av såväl det nederländska som det monegaskiska kungahuset och fått över 10 miljoner av en miljardär, samt erhållit omfattande experthjälp från många gröna organisationer.

 27. Munin

  # 20
  Detta kan skapa ett gyllene tillfälle att visa att det finns vetenskapligt underlag, som inte stöder att koldioxiden är ett hot mot klimatet. Domstolen, som ska avgöra en sådan fråga, måste rimligen ta in expertutlåtanden av olika slag. Om det blir svenska staten, som är på den anklagades bänk, har de ingen anledning att vara mjuka utan ta in toppvetenskapsmänniskor, som med stöd av strålningsfysiken visar att det brister i klimathotets teoretiska grunder. Varför inte börja med William Happer, Richard Lindzen m.fl.

  Jag skulle vilja se de domare, som är dumma nog att ta på sig rollen att döma i ett sådant mål!

 28. Benny

  Det är så komiskt med alla dessa domedagsprofeter som funnits i alla tider. Jorden kommer att fortsätta att existera och mycket mer katastrofala klimatomställningar har denna planet varit med om genom sin långa historia. Det är bara okunniga människor som tror på klimatbluffen och de flesta verkar inte särskilt pålästa om hur klimatet växlat genom årmiljonerna.

 29. Ulf

  Den här typen av stämningar kommer väl ifrån USA. Men där förlorade väl klimathotarna? Däremot vann de i Holland om jag inte missminner mig. Hur det nu är möjligt?