Domedagsklockan

Nu tror ni kanske att jag bara hittar på, men jag lovar er, det finns en Domedagsklocka. Den kan beskådas i Chicago, på ett kontor som tillhör Bulletin of the Atomic Scientists. På organisationens hemsida anges följande:

”The Bulletin of the Atomic Scientists informs the public about threats to the survival and development of humanity from nuclear weapons, climate change, and emerging technologies in the life sciences.”

För närvarande är klockan fem minuter i tolv, där tolv naturligtvis står för totalkatastrof.

Tidigare styrdes den prognostiserade undergångstiden bara av hotet om ett kärnvapenkrig eller terrorism. Nu har man dock lagt till klimatförändring som en potentiell katastrofutlösande faktor.

Nu till det intressanta. På torsdag, kl 10.00 EST (dvs. kl 16 svensk tid) kommer Domedagsklockan att uppdateras. Det är okänt om minutvisaren flyttas framåt eller bakåt, men det hela kan faktiskt beskådas live. Nedan ser ni en liten teaser om denna fantastiska händelse. Missa inte det, för allt i världen! 😉

DOOMSDAY CLOCK ANNOUNCEMENT from TurnBackTheClock.org on Vimeo.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Alvin Stoltz

  oh dear!
  Is it time for a cup of tea before disaster??

 2. Tege Tornvall

  Mene, mene tekel!

 3. Jonas B

  Det verkar vara en fiffig klocka. Tänk att kunna flytta fram domedagen lite varteftersom den vägrar att infinna sig…

 4. Slabadang!

  Va trött man blir på dessa dödgrävare!

 5. Urban

  Att förutspå en undergång som sedan har mage att inte infinna sig brukar inte leda till varaktig framgång för den ansvarige spåmannen, men som Jonas B påpekar ovan: om man kan flytta fram smällen varje gång den uteblir är det ju riskfritt att måla den lede på väggen lite då och då för egen vinnings skull. Människan är verkligen uppfinningsrik! Jag har upphört att förvånas.

 6. FcH

  Enligt den gamla bondepraktikan kommer ju jorden att gå under 2012. I alla fall enligt amerikansk filmindustri. Håll i er gott folk!

 7. Gunnar E

  T.O.M. i denna artikel i F&F måste det klämmas in ett katastrofhot. Med reservationer men ändå…
  http://www.fof.se/tidning/2010/1/strangteorins-boljande-landskap

 8. En sådan där ”domedagsklocka” är ren propaganda. Jag har för mig attman började laborera med sådana under Kalla kriget, då risken för ett tredje världskrig alltid hängde över mänskligheten. Men inte ens under den hetaste tiden av det kalla kriget fanns något skäl att ställa en domedagsklocka på mer än tjugo i tolv – ty det är ungefär tjugo minuter en ICBM tar på sig för att flyga mellan kontinenter.
    Vad har man för rimligt skäl att ställa klockan femton minuter längre fram än för det mest *allvarliga* hot som funnits? (Ett storskaligt atomkrig är med rätta att betrakta som ett allvarligt hot!) ”Domedagsklockan” är trams, idioti, dumheter.

  –Ahrvid

 9. Red Hansen

  Den där domedagsklockan var väl symbolen för en föregångare till CO2 i masspsykos. Nångång när folk hade atomkrig som stora skräcken. Vill minnas att allt sas vara USAs och västvärldens fel då också

 10. ces

  Den här klockan är mer skrämmande: http://www.usdebtclock.org/

 11. ces: Nej, det var minsann ingen rolig syn.

 12. Enligt WUWT ställdes ”domedagsklockan” tydligen tillbaka sex minuter. Det är vad man kan kalla en ”taktiskt reträtt”. Man kan inte hålla på att ställa fram den oavbrutet, utan att propagandaknepet blir allt för uppenbart – utan man måste ställa tillbaka den ibland när ingen tittar så noga, så man kan ställa fram den igen senare och trumpeta att undergången ånyo är nära.

  –Ahrvid

 13. Ahrvid E: Nej, inte sex minuter, utan bara en. Den var tidigare fem i tolv. Nu är den sex minuter i tolv. 🙂