Domedagsklockan på Ledarplats

xml

Maria har tydligen tagit sig tid att studera Domedagsklockan och myten om Jordens ständiga undergång, och kanske hon också var på boksläppet förra veckan. Välgörande att se något på ledarplats, där man gett sig tid att tänka efter.

Länken till SvD finns här (artikeln är kommenterbar), och jag vill samtidigt be Lars Bern om ursäkt över att så snabbt behöva lägga in ett nytt inlägg utöver hans.

De som är intressade av att studera boken finner en länk i slutet av det tidigare inlägget här på bloggen.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. kopernikus

  Bra skrivet av Maria Ludvigsson på SVD . Törs man hoppas på en vändning i medias rapportering av klimatfrågor ? Det skulle verkligen vara på tiden att det blir en balanserad debatt .

 2. Lasse

  Balanserad debatt-här behövs en enorm utbildningsinsats!
  Så inpräntad har klimatlobbyn gjort klimatförändringen beroende på CO2 till en sanning.
  Var gång nån påstår att vi måste… annars.. får vi vända oss till institutet för falsk marknadsföring!

 3. Ann L-H

  Håller med Peter S. Maria Ludvigsson har tagit del OCH förstått. Hon skriver dock så lågmält att man måste läsa eftertänksamt för verkligen se vad det står i ledaren. Det ska bli intressant att följa upp hur hon kommenterar Lars Berns bok som efter de två aptitretarna här på bloggen verkligen är efterlängtad.

 4. ThomasJ

  Ja, det kan verkligen kallas ’Kors-i-taket’… Geez, och med kommentarer oxo, WUWT???
  Tack Peter! 😀

  Tallbloke har fått tag på intressant stuff:

  http://tallbloke.files.wordpress.com/2013/12/pre-fod-syr03122013-fin.pdf

  Mvh/TJ

 5. bom

  #3 Du har rätt som vanligt. Maria Ludvigson har både hängslen och livrem och hon tassar runt väldigt försiktigt som om på bågnande riktigt tunn nyis. Det är bara vi förhärdade här som förstår vad hon åsyftar. För klimatskojarna är det biz as usual!

 6. Astrid Å

  Äntligen, kanske det kan bli en seriös debatt i allafall, jublar jag lite försiktigt.

 7. Björn

  En bra ledare i SVD! Den ger hopp för framtiden och gör att man trots allt kan överväga att behålla prenumerationen. Klimatdebattens ensidighet får väl till sist journalisterna att tröttna. Om klimatutvecklingen blir motsägande mot tjatet om global uppvärmning, så lär väl det också fungera som väckarklocka. Bra Maria Ludvigsson, att du har tagit dig tid att läsa publikationer med annan sakframställan än det som serveras av PK-industrin.

 8. Leif Ahrgren

  Maria är en lysande ledarskribent. Läser alltid hennes artiklar med glädje. Hon är alltid lika klartänkt och väjer inte för att framföra obekväma åsikter. Tror att hon i det här fallet har sträckt sig så långt som möjligt utan att bli refuserad av de rättrogna i ledningen. Hoppas att detta är ett första ”vårtecken” när det gäller SVD:s klimatpolicy.
  Leif

 9. Det ska bli intressant att se hur Svantesson, Rockström, Wijkman och Väder Per hanterar detta och miljöpartiet förstås. Det slår onekligen hårt mot deras strävan till att öka alarmismen även om artikeln är lågmäld i tonen.

 10. Håkan Bergman

  Vi tar en repris från i somras på Maria.
  http://www.youtube.com/watch?v=xcGfLegzRKM

 11. Niklas L

  ”Historiens enda Nobelprisbelönade powerpointpresentation” tycker jag var ganska vass i alla fall. Ett gott skratt på måndagsmorgonen förkortar arbetsveckan…

 12. Japp Niklas …

  Det var ett nålstick som satt bra. Tyvärr är det felaktigt i sak: Al Gores var nämligen en Keynote presentation.

 13. Bäckström

  Jonas N
  ”Tyvärr är det felaktigt i sak: Al Gores var nämligen en Keynote presentation.”
  Hehe… Gore satt ju i Apples styrelse vid den tiden så antagligen har du rätt.

  Nu väntar vi bara på att TP ska använda den grova felaktigheten för att avfärda hela artikeln 😉

 14. Perfekt

  Nu har kommentarer börjat försvinna och det är inga uppseendeväckande saker som skrivits. Det märkliga är att även VoFenskapsmannen Nides kommentarer försvinner.

 15. Pär Green

  Och glädjande är att MP backar i samtliga opinionsmätningar!

  Måtte MP försvinna i god tid före valet!

 16. Glasklar

  Klockren tajming inför nobelfesten med anledning av att reducera Al Gore till en *.ppt-fil. Något som rubriksättaren otroligt nog hängde på. Maria Larssons skriverier är de bästa i svensk gammel-nyhetsmedia idag. Och hon har ett par kollegor som vågar sig ut på PK-hal is också.

  De är ju pro-borgerlighet, även om de ägnar sin mesta energi åt att kritisera faktiskt genomförd borgerlig politik. Det har väl gått upp för dem att ”global standstill” kan användas som en murbräcka mot MP på ett sätt som kan avgöra valet blockbalans. Inte för att Svenska Dagbladet ensamt har den kraften, men det kan räcka med att börja viska om att kejsaren är naken, för att även kejsaren själv ska bli orolig och dra sig tillbaka…

 17. Sigvard E

  Glasklar 16# Du menar väl Maria Ludvigsson? Annars håller jag med.

 18. Ingemar Nordin

  Med tanke på hur nyheterna och Brännpunkt domineras av grönvänstern så gissar jag att ledarredaktionen har en tung uppförsbacke inom de egna redaktionerna. Det lär dröja innan det händer något av avgörande betydelse för att öppna upp debatten och rapporteringen inom SvD …

 19. Slabadang

  OT Uppsalainhängnaden!

  Ja hur ska man analysera Häggström och övriga i redaktionens läge och öde? Är det inte det Jan Myrdalska ödet som går dem till mötes? PolPot – analysen har Myrdahl liksom aldrig riktigt utvecklat eller förändrat trots miljoner döskallar och vittnesmål om vad ideologin stod för. Den rabiata attityden till sin fundamentalistiska övertygelse kan gå över löjesgränsen och blir nog endast synlig för betraktaren och inte för utövaren själv. Nu plockar Häggström in Cook som ”faktamaterial” en kille som borde sitta på kåken för att vilseleda allmäheten om klimatvetenskapen och bästis med ”Lew”andowskis med sina begagnade dasspapper till artiklar. Stackars karlar … vilket öde de valt åt sig själva!! Hälsa Myrdahl i ert ”Hall of fame/shame”.

  PS man kanske ska fråga Häggström om Polpot?Han kanske redan är medlem i den Myrdahlska skolan? Det skulle ju kunna förklara åtminstone en del av avskärmningen?

 20. Maria Ludvigsson skrev också:

  “I ”Domedagsklockan och myten om jordens ständiga undergång” (Ekerlids) beskrivs bland annat det klimatindustriella komplexets omfång.”

  Jag tycker att ”det klimatindustriella komplexet” är en utmärkt beskrivning som det finns anledning att ta efter. Det är också ett fint erkännande av Jacob Nordangårds forskning.

  Tillsammans med Johannes Åmans ledarartikel i DN för några dagar sedan innebär detta att boken redan satt ordentliga spår i våra tyngsta MSM och i den svenska klimatdebatten.

  Grattis, Svenolof Karlsson, Jacob Nordangård och Marian Radeztki! Bra jobbat!

 21. Perfekt

  På Inhägnaden pågår nu jakten på påstådda konspirationsteoretiker för fullt. Jag får intrycket att man inte fattat att detta är en parodi:
  http://uppsalainitiativet.blogspot.se/2013/12/the-onion-slow-witted-conspiracy.html

  Det ligger i så fall väl i linje med de Aspergersymptom som många VoFenskapsmän uppvisar.

 22. Björn-Ola J

  En annan intressant artikel som handlar om skolhaveriet.
  Den beskriver något som jag tycker även gäller klimatdebatten.
  http://www.dn.se/nyheter/sverige/maciej-zaremba-hur-kunde-sverige-utarma-sin-lararkar/

 23. AOH

  Perfek # 21

  Ett exempel på ”fredagsmys med fördröjning”

  Först tre dagar efter finns en första kommentar, förmodligen enbart p.g.a. att du påminde oss att ”Utan Insikt” fortfarande lever. 🙂

 24. Perfekt

  AOH #23
  Förvånande att min kommentar kom med. Det gör de aldrig när jag inte kommenterar anonymt.

  Nu är det ju åtminstone två som har läst UI på sistone så det går framåt för dem.

 25. Pelle L

  Jag tänkte direkt att det där måste Perfekt själv ha skrivit 😀

  Vad f-n skall de göra nu? Det är ju för sent att ta bort kommentaren.

 26. Perfekt

  Den vanliga metoden när ett ämne blivit för pinsamt för inhägnaden är att fylla på med snabbt hopkokade inlägg så att ämnet försvinner från förstasidan, jfr deras pinsamma ”bevis” för AGW:
  http://uppsalainitiativet.blogspot.se/2013/08/klimatvetenskaplig-grundkurs-med-bill.html

  det är jag som ligger bakom många av de anonyma inläggen där, men hade jag skyltat med det hade de inte kommit med. heder dock till TP som på ett föredömligt sätt förklarade grunderna i experimenterande för dem.

  Apropå den videon, nu har man tydligen gått in för att posta roliga filmklipp. Förmågan att förstå skämten förefaller dock begränsad, ett socialt handikapp som säkert har någon bokstavskombination.
  http://uppsalainitiativet.blogspot.se/2013/12/sa-dumt-att-det-blir-kul.html

 27. ThomasJ

  Lite OT dock av intresse, som evtl. kan ge ledarskribenter lite att fundera kring…;) , rapporteras från Moskva och den där nyss avhållna konferensen om isbjörnar. De som ofta skriker/skrikit om att bli isbjörnafadder uteslöts, tillsammans med andra NGO:s, länk:

  http://www.thegwpf.org/wwf-green-ngos-barred-moscow-polar-bear-forum/

  Mvh/TJ

 28. KF

  Vad säger man om det här då?

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17992820.ab

 29. Pär Green

  28 KF 2013/12/10 kl. 06:28

  ”Vad säger man om det här då?”

  Det är en varning och exempel på vad MP vill göra!

  Som väl är backar MP i alla opinions-mätningar!

 30. Niklas L

  #28
  Tänker på reklamen; ”Jag har i alla fall fyllt på bensin.”
  ”Du menar diesel?”
  ”Ja!? Bensin!?”
  På den nivån är det hela. Inte ett smack kunskap om hur vardagslivet ter sig runt om i vårt avlånga land. Tunnelbanevagnarna kör var tredje minut, vad ÄR problemet???

 31. Pefekt #21,

  Jag kunde hålla mig för skratt. Jag upplever ditt skämt som taktlöst och känner mig faktiskt själv träffad av det.