Boktips – speciellt för dem som funderat över strålning, molekyler och deras växthuseffekt

Bkcoves

Jag köpte häromdagen denna bok i e-bokform för Kindle (man kan med fördel använda gratisprogram för Mac, PC eller läsplattor också).

E-boken finns att få från exempelvis Amazon (vi i Sverige måste formellt beställa från USA), för ca 6-7 dollar. Boken är i denna form inte helproffsig vad gäller layout och liknande, men det får man ju stå ut med i Kindle-världen.

Jag har inte hunnit mer än skumma, men vill vidarebefordra tipset.

I övrigt finns en massa relaterad information på den informationsblogg som drivs av Barrett och Bellamy.

På vår egen blogg återkommer med jämna mellanrum diskussioner om vad jag sammanfattat i ovanstående inläggstitel – boken är speciellt lämplig läsning för dem som undrar och spånar – nivån borde vara OK för de allra flesta.

Någon kommer kanske ihåg Jack Barrett från en diskussionsomgång han hade i början av 2000-talet med IPCC’s Sir John Houghton i Spectrochimica Acta (se slutreferenserna i denna diskussion), och ett senare arbete som redovisar modellkörningar med MODTRAN avseende relativa bidrag från olika ”växthusgaser”. 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Björn

  Går man till Barrett´s blogg så tycker jag att den är rörig och diffus. Vad är deras verkliga uppfattning i klimatfrågan? Undrar om jag skulle bli klokare av att läsa boken. Ger den en objektiv betraktelse?

 2. Peter Stilbs

  Björn #1 – jag tror de är objektiva efter bästa förmåga – och framför en annan syn än såväl vissa alarmister och vissa ”skeptiker”.

 3. OT.

  Stötte på den här på webben
  LameStream Media

  ha ha.

 4. Mats

  Barrett och Bellamy tror på IPCC isotop evidens dvs. att ökning i CO2 är antropogen.
  http://barrettbellamyclimate.com/page37.htm

  Coe i sin analys av IPCC kommer till den motsatta ståndpunkten:
  http://www.bishop-hill.net/blog/2013/7/30/a-new-look-at-the-carbon-dioxide-budget.html
  (Övriga pdf dokument av Coe är:
  http://www.bishop-hill.net/blog/2013/8/1/a-new-look-at-the-carbon-dioxide-budget-part-2.html
  http://www.bishop-hill.net/blog/2013/8/6/a-new-look-at-the-carbon-dioxide-budget-part-3.html
  http://www.bishop-hill.net/blog/2013/8/12/a-new-look-at-the-carbon-dioxide-budget-part-4.html)

  Barett och Co verkar behärska strålningsfysik et. och verkar skeptiska mot MODTRAN mm dvs. man tycks inte ta hänsyn till kovektion etc. Coe tycks begripa en hel del om kolcykeln och fotosyntes.

  Gösta Pettersson borde kunna utreda frågan!

 5. Rosenhane

  kan vara av intresse:

  http://us2.campaign-archive2.com/?u=7f909b0fcc123f1d590d0a2c3&id=6037c1c2a1&e=6184c4b049

 6. Rosenhane

  Vid närmare granskning av den första artikeln som handlar om riksrevisionens i Timbros nyhetsbrev läste jag detta. Hjälp!!!

  http://www.riksrevisionen.se/sv/OM-RIKSREVISIONEN/Pressrum1/Nyheter1/2013/Risk-for-onodigt-dyra-och-otillrackliga-klimatinsatser-/

  Bakgrund
  Riksdagen beskriver klimatförändringarna som en av vår tids stora utmaningar och regeringen uppger att det är den högst prioriterade miljöfrågan. Utgångspunkten för Sveriges klimatpolitik är miljökvalitetsmålet Begränsad klimatpåverkan, som utgår från FN:s tvågradersmål.

  Presskontakt: Pernilla Eldblom, telefon: 08-5171 42 00, mobil: 073-445 22 00

 7. Salasso

  OT.
  Med anledning av de senaste dagarnas stränga kyla, här uppe i norr, startas nu ett nytt föräldravrålsinitiativ för att uppmärksamma den skenande globala avkylningen!

 8. Perfekt

  OT
  draft AR5 synthesis report ute nu.

  OBS! Hemlig, sprid ej. 😀
  http://tallbloke.files.wordpress.com/2013/12/pre-fod-syr03122013-fin.pdf

 9. Börje S.

  OT

  Greenpeace är den självutnämnda världsräddarorganisationen som menar att det värsta som tänkas kan är att energi blir så billigt att till och med den fattigaste kan njuta av dess välsignelser., Som nr 2 på listan över det värsta som kan drabba oss är genmodifierade grödor, speciellt de som eventuellt skulle kunna rädda till och med den fattigastes barn från livslång blindhet. Här en liten film om vad det är för någonting som de ledande hjältarna inom organisationen Greenpeace vill förhindra, för mänsklighetens bästa, naturligtvis:

  http://www.youtube.com/watch?v=RN4OSpVnSsg#t=185