Diverse undringar

Jag har flera gånger nämnt Climate Explorer, där det går att hitta en mängd väder- och klimatdata, både från verkligheten och från klimatmodellernas fantasivärldar.

När jag tittade data för havsisen i Arktis, insåg jag att utvecklingen där ser lite märklig ut:

ihadisst2 ice 0 360E 67 90N n 1980 2023 a

iiceoi v2 0 360E 67 90N n a iice index n 0 360E 67 90N n a

De tre diagrammen visar anomalier, alltså avvikelse från ett medelvärde under en påstådd normalperiod.

Det översta diagrammet visar data från Hadley Center. Deras data går tillbaka till 1850, men jag visar bara tillbaka till 1980. Det kan inte finnas tillförlitliga data tillbaka till 1850. Före satelliteran, är de enda data sporadiska observationer från amerikanska U-båtar, vissa fartyg och kustbefolkning.

Det mellersta diagrammet är då från en sammanställning som kallas Reynolds och har en underlig ”spik” nedåt nyligen. En ”spik” som knappast kan vara verklig utan beror på något mätfel eller fel i analysmetod.

Det undre diagrammet visar data över iskoncentration från NSIDC.

Vad jag menar är märkligt är inte den långsamma nedgång som skedde från 80-talets början till mitten av 90-talet. Men sedan ökar minskningstakten, samtidigt som också årstidsvariationerna minskar. Det är årstidsvariationer i anomalier, och inte i faktiska värden, tänk på det. Sedan stannar minskningen av istäcket av, medan årstidsvariationerna går tillbaka till vad de var tidigare. Fast nu verkar topparna vara vända nedåt i stället för uppåt.

Vad betyder detta? Vad orsakade det? Jag vet då inte, men det vore intressant att undersöka och få en förklaring.

Så dags för en replik från en serie av brittiska humorprogram från för länge sedan, en serie som var så politiskt inkorrekt att den skulle vara omöjlig att göra och sända nu:

Nu över till någonting helt annat!

Det har i flera år varit torka i Kenya.

Påstår bland annat Expressen, Sydsvenskan, FN-organet UNRIC, DN och en del internationella källor, som en nyhetsförmedling från FN.

I och för sig är de flesta av dessa artiklar några månader gamla, men Kenya får mest regn i april, maj, oktober och november, så en torka då borde inte vara över än.

Climate Explorer har också nederbördsdata. Som registrerad användare går det att välja ett filter för ett område eller land, som Kenya:

igpcc 10 Kenya mean1 anom 30 icru4 pre 25 Kenya mean1 anom 30

Dessa data är från GPCC respektive CRU. De har vissa olikheter, men bägge två visar att Kenya inte har fått ovanligt lite regn de senaste åren. I och för sig slutar bägge dataserierna 2021, men vissa artiklar hävdar att Kenya har varit nästan utan regn i fyra år. Vilket uppenbarligen inte stämmer.

Torka kan bero på annat än utebliven nederbörd. IPCC anger att det finns tre olika typer av torka. Och det är klart: Om det regnar lika mycket som tidigare, men är ovanligt varmt, kommer avdunstningen att öka och det blir torrt.

Climate Explorer har även index för torka, index som tar hänsyn till även annat än mängden nederbörd. Exempelvis då ett som kallas scPDSI:

iscpdsi Kenya

Detta index är negativt under torrperioder och positivt när det inte är torrperiod. Diagrammet visar alltså att Kenya omkring år 2020 var längre ifrån torrperiod än vad landet någonsin har varit sedan indexet börjar år 1900. Dessutom visar det att torka är något normalt i Kenya, medan perioder utan torka är lite mindre vanliga.

Åter igen är det data som saknar de senaste åren, så det är möjligt att torka började efter att data tar slut. Men då kan torkan ha pågått i högst 2 år.

Hur är det med uppvärmningen av Kenya då? Har den kanske varit ovanligt stor? Dags för ett sista diagram, med CRU:s medeltemperaturer för Kenya:

icrutem5 Kenya mean1 anom 30

Visst har Kenya blivit varmare, men det verkar då inte vara någon alarmerande trend, särskilt inte jämfört med tidigare varma månader för många årtionden sedan. Vilket enligt förväntan. Kenya ligger i tropikerna, och där är klimatförändringarna mindre än det globala medelvärdet.

Så har vi det där med befolkningsökning. CIA har en sajt med mycket data för världens länder, bland annat Kenya. Där går det bland annat att se att Kenyas befolkning för närvarande växer i en takt av 2,12 % per år.

Vad betyder det då? Jo, till exempel att människorna där ökar sitt vattenanvändande med 2,12 % per år. Eller kanske mer. Om då nederbörden är den enda källan till sötvatten, behöver nederbörden öka med 2,12 % per år för att det inte förr eller senare ska bli problem med vattenförsörjningen. Någon sådan långsiktig ökning av nederbörden finns knappast i Kenya.

En befolkningsökning på 2,12 % per år, innebär att befolkningen kommer att fördubblas på knappt 33 år.

Kenya är heller inte ett undantag bland afrikanska länder. De flesta av dem har befolkningsökningar på 2-3 % per år.

Så när klimathotsreligiösa skyller vattenproblem på klimatförändringar, borde de egentligen skylla på bristen av klimatförändringar. Nederbörden skulle behöva öka 2-3 % per år i Afrika, för att hänga med i befolkningsökningen. Men det gör den inte. Den klimatförändringen finns inte, men skulle behövas.

Så varför funderar de klimathotsreligiösa aldrig över vad befolkningsökning kan ställa till med?

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Lasse

    Tack Lars K för dessa funderingar.
    Isens utbredning brukar jag följa med denna: http://polarportal.dk/havis-og-isbjerge/havisens-udbredelse/

    Där syns inte samma dramatik.

    Beträffande torka och möjlig koppling till våra vanor så är vi oskyldiga i alla fall om man får lita på forskare:
    https://notrickszone.com/2023/02/20/random-probability-analysis-of-global-drought-data-affirm-no-pattern-can-be-linked-to-human-activity/

    Så vi slipper skämmas 🙂

    Och skrämma!

  2. Redan 2013 hade man funnit enorma mängder vatten under norra Kenya. Kanske kunde man ha utnyttjat detta när nu Erika förmedlar sin enorma klimatångest till svenska TV-tittare?

    SVT 2013: ”Turkana i norra Kenya är en av världens varmaste, torraste och fattigaste regioner. Så sent som förra året drabbades det av en förödande torka. Med hjälp av satellitbilder och radar har nu forskare hittat reservoarer under marken. Vatten som kan hjälpa till att rädda skördar men också undvika dödliga konflikter.”
    https://www.svt.se/nyheter/utrikes/satelliter-hittade-enorma-mangder-vatten-i-kenya

    SvT/ Erika 2020: ”Analys ·

    Från Kina i öst till USA i väst rapporteras nu hur de stora floderna håller på att torka ut. Det är det senaste larmet efter sommarens obarmhärtiga värmeböljor och regnbrist.  Men hettan och oron för den globala energiförsörjningen har till ökad användning av fossila bränslen. I ett unikt upprop efterlyser nu desperata forskare politisk handling. ”
    https://www.svt.se/nyheter/utrikes/varldens-uttorkade-floder-vittnar-om-pagaende-klimatkatastrof

    Borde inte SVT hellre ägna sig åt saklig information än att ge Erika fritt alarmistiskt spelrum i sina kanaler? Hon har väl gjort sitt vid det här laget?

  3. Rune

    Kaffesumpskärring i modern tappning! 😉

    Varför har män, på kulturell nivå, slutat ta den gränssättande rollen man traditionellt gjort i kraft av sin manlighet? Vi har sannerligen en kris för det maskulina i vår tid!

    Numera är det mest bara gnällande i nätforum…

  4. Rune #3,

    Genusdebatten får du ta i ett annat forum. Klimatpolitiken berör oss alla, oavsett kön, etnicitet eller klass.

  5. Håkan Bergman

    Ingemar N. #4
    Men vänsterns skrotning av klassbegreppet kan man väl ändå få ventilera. T.o.m. en del personer inom vänstern börjar undra vad fan man håller på med, dom får inte klimatpolitiken att gå ihop med klasskampen och det kan man ju ha en viss förståelse för, det går liksom inte ihop.

  6. tty

    Index över torka är notoriskt opålitliga. Som de flesta nog har hört har det varit en extremt blöt vinter med omfattande översvämningar och undantagstillstånd i Kalifornien.

    Samtidigt visar torkindex att det är abnormt torrt/måttlig torka/svår torka i nästan hela delstaten:

    https://droughtmonitor.unl.edu/CurrentMap.aspx

    Hur kan det både vara svår torka och översvämning samtidigt? Enkelt, sådana index går även tillbaka i tiden när man räknar ut om det råder torka, och i ett område med medelhavsklimat behöver man aldrig gå tillbaka längre än till förra sommaren för att hitta ett intervall med ”extrem torka”.

    Som ett litet bonus kan man redan nu förutse att det blir extra omfattande buskbränder om ca 6 månader i Kalifornien. Det blir det nämligen alltid efter en blöt vinter/vår. Chaparallen växer nu så det knakar och när den fått mogna och torka ut brinner den som fnöske.

  7. Håkan B #5,

    OT: Ja, att använda klassbegreppet är lite provokativt numera. Det går inte ihop med wokeideologin längre. Det uppfattas säkert som exkluderande på något sätt. … ”Woke” förresten. På 70-talet hette det att man var ”politiskt medveten”. Samma maktspråk idag som då. 🙂

  8. Daniel Wiklund

    Nu är det dags att skämmas igen. Ikväll kan man se Klimatkampen på SVT 2. (ska gå i 6 avsnitt, eller i evigheters evighet) ) Läser I kuriren ” Fyra kändisar bekänner sina klimatsynder, för att i nästa skede påbörja en förändring mot ett mer klimatsmart liv”. Skådespelaren Julia Dufvenius är en av de medverkande. Hon säger ” Jag ville utmana mig själv och se vad jag kan bidra med-och svälja skammen”. Julia D ”var en större klimatsyndare än hon trodde”. Vilket dravel. I augusti 1867 var en biskop i Haparanda och sa att Herrens hemsökelse med hungersnöd berodde på att människorna syndat. Inget nytt under solen. Ska snart ut på min dagliga cykeltur. Lite kallt just nu, minus 19 grader. Vid närmare eftertanke så har jag nog syndat lite i mitt liv.