Det viktigaste ur klimatperspektiv är att undvika att slänga ost

Ja, dessa avslutande visdomsord stod att finna på filmjölkspaketet från Arla, när jag i går morse sökte samla mig för att skriva ihop dagens inlägg. Sedan en tid bedriver ju någon form av gruppering på Arla försök till folkbildning och barnindoktrinering i form av djupsinniga texter på sina förpackningar.

Swiss Cheese 001sm2

De första tre meningarna på paketet var också stapplande – först användes ”(Kli)matsmart”, sen ”osmart” (avseende den egna plånboken), följt av ”matsmart”. Fler analoga allmänbildande koncept lär ska gå att finna på arla.se/matsvinn upplyses det. Man undrar vad man i tillägg tutas i på dagis, grundskolan och gymnasiet?

Ja, butiksinnehavaren Mr Wensleydale i Monty Pythonsketchen ”Cheeze Shop” måste ha varit en riktig klimatbov – eller kanske, i Arla’s synsätt, en klimatkämpe – han hade ju inte en enda ostbit i sin affär.

Märkligt också , allt detta – det verkar som om i allmänhetens föreställningsvärld allt som har med miljö, energi och ”klimat” är en total röra som passerat en matmixer. Undrar varför så få verkligen funderar om sammanhangen? Eller gör de det?

Personligen var irritation över direkt nonsensinformation i miljösammanhang inkörsporten till att jag själv år 2003 började engagera mig i den då relativt nya ”klimatfrågan” i samhället – fast då hette det ”den globala uppvärmningen”. Speciellt media saboterade ju allt det man sökt lära ut om fysik och kemi i den akademiska miljö där jag själv var verksam, och man spred ren rappakalja. Tyvärr är det inte bättre i dag härvidlag, och i tillägg är det nu genomgående systematisk desinformation det är fråga om. Eller begriper man inte bättre?

Även Högskolor och Universitet tycks alltmer förfalla till liknande tankebanor – naturvetenskap och teknik tas inte längre på allvar tycks det – nu är det utopiska visioner om ”Hållbarhet” som står i första rummet, ofta uppenbart absurda i sak och ”sila mygg och svälja kameler” vid närmare skärskådande.

KTH ska snart välja ny Rektor, och efter en remissrunda med hundratals kritiska synpunkter på ”kravspecifikationen” för tjänsten ändrades ingenting – det centrala blev fortsatt att personen ska vara bra på ”jämställdhet” – visioner, meritering och förmåga för bred forskningsstrategisk planering eller undervisning listas inte. Någon första kandidat ska lanseras i februari.

equalBilden är från personaltidskriften Campi – vars journalister tycks få styra lärosätet mer än forskarna och lärarna  – vad tycks om nedanstående artikeltitlar? Mycket få tycks våga eller orka knysta emot den utstakade politiskt korrekta korridoren.

camp

Häromkvällen grävde jag i min bokhylla, och hittade några exemplar av de årsskrifter som exempelvis IVA gav ut, under samlingstiteln ”Framsteg inom Forskning och Teknik” – de var så sent som på 1980-talet verkligen läsvärda och de spände över vida fält.

Jag undrade nu vart allt detta blivit av, och fann via Google att konceptet fortsatt existerade, men i numera i form av ett propagandaföredrag om – ja, just det – ”Hållbar utveckling” – av IVA’s VD Björn Nilsson (f.ö. troende klimatalarmist). Jag kunde inte hitta någon tryckt eller PDF’ad årsskrift på webbsidan – rätta mig om jag missuppfattat. Det skulle inte förvåna mig om förra årets eller förra decenniets hade likartad inriktning.

iva

Bläddrar man vidare på IVA’s sida kommer man exempelvis till Publikationer eller Rapporter, och själv blir jag närmast mörkrädd över ensidigheten – och åter noterar man den smala åsiktskorridoren.

Ack ja. läs själv, får Du se. Finns det något framtidshopp för den en gång urstarka svenska industrin?

Men kanske är det bara att anpassa sig – Jag noterade vid lunchen i går att Unilever tagit steget fullt ut, och producerat för Sverige PISA-anpassad produktinformation på paketet med extrasaltat Flora smörgåsmargarin. Men I alla fall är texten mer relevant än den på Arla’s Filmjölksinformationsblad.

flora

Ja, jag associerar till ett TV-reportage för något år sedan, där man jämförde kunskaperna hos en svensk skolklass och en motsvarande kinesisk. De senare höll på att skratta på sig om mattefrågan ”vad är 800/100?”, medan de svenska ville slå det på räknaren. Men man kan också lösa det som Unilever gjort. Kanske är det del i den framtid vi har att anpassa oss till.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. latoba

    Mer om förfallet i universitetsvärlden skriver Dick Harrison i SvD idag.
    http://www.svd.se/dick-harrison-hogre-utbildning-ar-ett-haveri/om/debatt

  2. sibbe

    Läste nyss att nån har blandat ekokött med vanligt kött, var det på Gotland (?):
    Även bland ”ekologister” gäller business at usual

  3. Lasse

    Det är mycket man skall undvika att göra ändå-klimatsmart eller ej.

    Men klimatfrågan är överdriven vilket retar och manar till upplysning.
    Al Gores film hade titeln ”En obekväm sanning” och kom för 10 år sen med klara och tydliga ”sanningar”.
    http://wattsupwiththat.com/2016/01/25/state-of-the-climate-10-years-after-al-gore-declared-a-planetary-emergency-top-10-reasons-gore-was-wrong/
    Det är när dessa synas som det blir obekväma! 😉

  4. Ingvar i Las Palmas

    Vart tog ”Tekniska” i ”KTH” vägen???????????

  5. Lennart Bengtsson

    Sverige genomgår för tillfället något som man måste beteckna som en massiv och systematisk stupidifiering. Det återfinns inom ett antal områden men är särskilt framträdande när det gäller miljö- klimat- och energifrågor. Vad Dick Harrison idag beskriver i SvD gäller inte bara inom den humanistiska utbildningen utan även inom de naturvetenskapliga ämnesområdena. Det har blivit som Falstaff Fakir uttryckte det ”Var och en sin egen professor”. Grundliga kunskaper behövs inte och i vår Internetvärld är det bara att tycka till och om nödvändigt trycka till den som man anser tycker fel.
    Det är speciellt sorgligt att se förfallet inom KTH som förr i världen var den läroanstalt som krävde de högsta betygen i naturvetenskapliga ämnen. I de flesta länder erkänner man att ett land behöver en elitutbildning. Om inte detta finns så söker sig eliten någon annanstans. Inte heller har elitforskare utifrån någon lust att komma hit heller. Resultatet blir i bästa fall allmän medelmåttighet med studenter som engagerar sig i politiskt trams istället för krävande vetenskapligt och tekniskt arbete.
    Det remarkabla med Sverige är att man uppmuntrar och påskyndar en sådan förflackning i stället för att som sker vid flera ledande utländska lärosäten i västvärlden försöker att förhindra det. Varifrån detta perversa beteende kommer är mig obekant men det går inte att utesluta överlevande virus från 1968.

  6. Kjell Wållberg

    #5

    Det var nog den bästa kommentar jag läst på mycket länge. Både här och annorstädes. Tummen upp för den, Lennart.

  7. Lasse

    #6
    Bra Lennart-men det finns enskilda undantag.
    Forskningsledaren på Oden, geologi- professorn Martin Jakobsson intervjuades i gårdagens Vetandes värld.
    Han lyckades motstå alla försök från journalisten att måla upp katastrofscenarier.
    https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/667940?programid=412

  8. latobal

    #5 Lennart Bengtsson
    Lennart, tyvärr går det inte att kommentera Dick Harrisons debattinlägg i SvD , men det går ju alltid att skicka ett en kommentar som ett nytt inlägg. Skulle önska att att du med din tyngd kunde försöka få in din kommentar den vägen. Du är väl inte portförbjuden på SvD???

  9. Mats G

    Jag håller med. Mitt gamla lärosäte är numera ett skämt.

    Men det finns en intressant abrovinkel i allt det här. Trots vi säger att utbildningen i Sverige suger så har Stockholm utvecklats till en high-tech hub tillsammans med London och Berlin.

    Gamla Astra-Zenika marker(södertälje?) har nya företag poppat upp som svampar ur jorden effter froskningsavdelningen lades ned där. Fler nya läkemedel har tydligen redan tagits fram.

  10. Christer Löfström

    Som framgår av de tre länkarna under, så var jag på plats i svensk energiforskning, ,och protesterade, innan Peter Stilbs fattade vad som var på gång. Det jag skrev 2003 får man gå till Lunds Universitetsbibliotek för att läsa.

    https://www.klimatupplysningen.se/2013/04/22/fokusera-pa-elektricitet-och-rent-vatten-for-de-fattigaste/

    http://old.theclimatescam.se/2009/09/08/en-rejal-kanga-at-journalister/

    http://old.theclimatescam.se/2008/07/31/kritik-mot-erland-kallen/

    Var gång Peter har en post, eller Lennart Bengtsson yttrar sig, börjar adrenalinet pumpa.

    För Peter, därför han kramar kärnkraften, och tittar åt andra hållet, när företrädare för svenskt näringsliv motiverar kärnkraft med klimathot.
    För Lennart, därför han är en av dem, som då det var viktigt med motstånd åren 2000-2009 argumenterade för Breeders, med motiveringen att utsläppen av koldioxid skulle orsaka oreparerbara skador.

    Energi o miljö, och även begrepp som vetenskap och kunskap, växlade in på helt fel spår med början efter valet 1976. För mig är symbolen för dumhet (c) Torbjörn Fälldin.

    De flesta som häckar här uppfattar jag som ”åt höger”. Kolla dokumentären om Olof Palme, och notera så oförstående han är till Fälldins kärnkraftsmotstånd. 1976 var jag på plats i svensk kärnkraftindustri, och såg hur svensk industri lät Fälldin prata strunt, för att det var viktigare att bli av med Palme.

    Möget vi ser i dag är skapat av högern/girigheten och inte av vänstern. Så sent som förra veckan berättade en man, mitt i yrkeslivet, att hans pappa jublade då Olof Palme mördades.

    Framtiden?
    Allmänt finns hoppet att människorna i Afrika ber ”väst” fara och flyga, och att de själva bestämmer sin framtid! (Verkar var på gång)
    Här hemma är allt möjligt. Kanske går det åt helvete, men sannolikt inte.
    I vardagen träffar jag många högpresterande av olika sorter med riktig yrkesstolthet, och de är till antalet fler än de stolpskott som tar upp plats i parlament och media.

  11. latobal

    Man kan kommentera debattinlägg i SvD på Facebook. https://www.facebook.com/svdopinion/

  12. Lasse

    #10 Crister L Adrenalin är tydligen din drivkraft-samtidigt som du föraktar dem som , med pumpande adrenalin, jublar åt en plötslig död.
    Jag tror inte att hög adrenalinnivå hjälper någon nå en långsiktig vettig lösning.

  13. ces

    Passa på att lyssna på inslaget som nämns i #6. Det finns en risk att det kommer att tas bort eftersom professorn inte lämnar rätt svar på journalistens ängsliga frågor.

  14. Mats G

    10
    Christer Löfström
    ”för att det var viktigare att bli av med Palme. ”

    Och varför var det så. Din analys här verkar vara obefintlig. Du kanske fått för dig att man bara inte gilla Palme. Inget med politik att göra? Det här är var jag brukar kalla Palme trauma. Palme har blivit helgonförklarad och man kan inte se fel och brister.

    Efter 50 Sossarna styrt Sverige i decenier så var det dags. Socialdemokraterna ville föra Sverige ännu längre vänsterut. Det ville inte folket. Motståndet till kärnkraften gav politisk makt till C men, jag håller med dåligt för Sverige. Frågan om det var lika dåligt som att föra Sverige mer vänsterut med allt vad produktionsänkning mm som skulle följa med det. Det skulle definitivt skada Sveriges ekonomi.

    Man kan vända och vrida allt. Sossarna socialistiver drev oss i famnen på Fäldin och med det dålig energipolitik. Det är knappast att ta ansvar för Sverige.

    Arrogansen hos Palme vid den här tiden var mer än acceptabel.

    Och för balansens skull så ogilla jag Palme så mycket att jag mådde illa när jag såg honom på TV så jag var tvungen att stänga av eller lämna rummet. Så illa var det. Men, jag kände ändå chock och djup sorg när jag fick höra om hans död.

  15. Olav Gjelten

    Gällande den för tiden ”urstarka” svenska ekonomin begriper jag ingenting. Kan det möjligen vara som i fallet Kina att även vår exportindustri gynnas av en alldeles för låg kurs vå vår valuta? Kan ytterligare en faktor vara att våra konkurrenter, till exempel Tysklands industri, har fått ännu sämre villkor än det svensk industri har? Villkor som givetvis är kopplade till pseudovetenskap på områden som klimat och miljö.

  16. tty

    Christer L #10

    Det funkar inte. Jag är nog inte den ende här som minns ”den galna onsdagen” då Palme gjorde sin 180-graders om kärnkraften i hopp om att komma tillbaka till makten.