Det var en gång en isbjörn

Idag fick jag ett mail från en smått irriterad förälder som i det nya utskicket från Barnens Bokklubb hittade inget mindre än en liten propagandabok för kidsen.
barnens bokklubb
Boken heter ”Cykla, panta och rädda en isbjörn” och är skriven av journalisten Jörn Spolander med förflutet på bl.a. SVT:s Hjärnkontoret.
I beskrivningen av boken kan vi läsa följande:

”En bok om vad du kan göra för att påverka miljön runt omkring dig. Har du till exempel tänkt på att det inte är så bra att ladda mobiltelefonen under natten? Egentligen behöver telefonen bara några timmar för att bli fulladdad, en hel natt är slöseri med el. Eller att det faktiskt kan vara FÖR kallt i en frysbox? Varje onödig extra minusgrad slösar tre resväskor fulla med koldioxid i veckan!”

Maggies kommentar: Av ovanstående framgår inte om det i boken anges vilken typ och storlek av resväska det rör sig om. Utan tvekan en detalj som varje barn skulle vilja veta.
I den engelskspråkiga barnlitteraturen hittar vi (dessvärre) liknande exempel. Se till exempel boken om Winston of Churchill, en isbjörn från Manitoba som oroar sig för att polarisen smälter.
winston the bear
”Brave and fearless Winston mobilizes the others to march with picket signs in front of the tourists who have come to look at them.”
Och nedan två exempel till.
ice caps melting
warming alert
Så vitt jag kan se inte en enda bok som talar mot AGW. Inte en bok som förklarar att klimatet brukar förändras. Bara skrämsel och tomma löften om att barnen själva kan rädda jorden genom att höja temperaturen i familjens frysbox. Ja, varför ska man ha en frysbox överhuvudtaget?
Intressant nog anses det vara fel att marknadsföra bikinis till lågstadiebarn men rätt att mata dem med ensidig och dessutom felaktig propaganda. Pingvinerna, som ju lever på södra halvklotet, kan knappast anses vara hotade, med tanke på att mängden is på Antarktis bara växer. Risken är väl snarare att de fryser ihjäl.
Sonen till en av mina bekanta kan inte sova på nätterna eftersom han är rädd att jorden går under medan han sover. Han är nio år.
Jag kan förstå att de som tror på klimatlarmen oroar sig för sina barns framtid. Men varför oroar de sig inte för att deras barn matas med skrämselscenarion?

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. L

  Jag har inte läst Jörn Spolanders bok, men det låter som om han inte vet så mycket om varken mobiltelefoner eller frysboxar. Snart kommer väl kraven att vi ska släcka ner gatubelysningen igen…
  Man kan ju undra hur Spolander ser på elbilar?

 2. Lennart

  Sett liknande exempel i skolan där förskolebarn har typ förslagsprojekt för att rädda världen. Och alla dagistanter lika entusiastiska i att hjälpa barnen med nya skräckvisioner. Inte en enda kritisk tanke.
  Kritiskt tänkande uppmuntras inte tvärtom.

 3. Peter

  En snabb reflektion på idiotin om mobiltelefoner och laddning nattetid…
  Grejen är att alla våra kärnkraftsverk går dygnet runt oavsett belastning. Av den el som produceras under lågtrafik, dvs på natten, går den mesta till spillo så det är alltså BÄTTRE att använda elen på natten. Dessutom drar inte mobiltelefonen mer ström när batteriet väl är laddat.
  ”Hjärnkontoret”…ja, Spolander verkar ha lämnat detta kontor.. på alla sätt och vis… 🙂

 4. karlsson

  Jag tycker det är både märkligt och tragiskt att en hypotes, ett obevisat påstående som inte har relevans i verkligheten utan endast har utgångspunkt från datamodeller hela tiden används som en sanning och något farligt som vi måste motverka. Här har faktiskt miljörörelesen lyckats övertyga politiker så mycket att det är politiskt inkorrekt att ifrågasätta hela tankemodellen.
  Att det finns andra trovärdiga förklaringar som du Maggie lyfter fram , tex att klimatet alltid har förändrats över årtusenden, tex att solen har en dominerande påverkan och att dessa inte kommer fram i tidningar och TV visar också på att media inte tar sin roll som undersökande på allvar. Snart lär vi få förslag på förbud mot att utandas CO2.
  Den enda faktiskt uppmätta temperaturökningen på jorden är ca 0,6 grader fram till -80talet. Den fortsatta globala uppvärmningen existerar bara i datamodeller.

 5. micke

  Antar att det då skulle vara bättre om elever först bestämmer sig för vad som är rätt enligt dem själva (även om det är fel), sedan leta upp närmaste hobbybloggare som tycker likadant men inte har någon verklig kunskap i området för att hämta ”obestridliga bevis” för sin tes?
  Med hjälp av detta kan man sedan lätt förkasta och förakta allt som vetenskapen kommer fram till.

 6. Håkan

  Micke, med tanke på att barn i 9-10 års åldern saknar förmåga till kritiskt tänkande och accepterar vad vuxna säger till dem som sanning, är detta förfarande inte att betrakta som information utan om indoktrinering.
  En skrämmande parallell från gångna tider:
  ”A chilling essay, written by a 10-year-old schoolboy praising the Nazis, is to be auctioned in Britain. The rare essay was written by German pupil Gunther Himpfel as a gift for Adolf Hitler on his 50th birthday in 1939.
  The 20-page booklet entitled ’Der 50 Gerburtsag des Fuhrers’ which translates as ’The Fiftieth Birthday of the Fuhrer’, was discovered at a flea market in Berlin and is now set to fetch 150 pounds at auction in Shropshire.
  The pupil received top marks for the essay in which he pays tribute to ”greatest leader Germany have ever had” and says he hopes Hitler will live for many years to come. Experts say the booklet serves as a chilling reminder of how the Nazi propaganda machine even extended to vulnerable schoolchildren.
  Richard Westwood-Brookes, a historical documents expert at Mullocks auctioneers who will sell the booklet at Ludlow Racecourse next Wednesday, said: ”You never cease to be amazed at depths the Nazi propaganda machine plunged in the years leading up to the outbreak of World War II. ”Here you have a ten-year-old schoolboy who should be involving himself with childhood things, instead being used as a political pawn in the Nazis’ evil game.” ”

 7. micke: Jag tycker att man bör vara mycket försiktig med vad man lär ut till barn. Som Håkan så riktigt påpekar kan inte barn tänka kritiskt när de är 9-10 år. De litar på oss vuxna. Att då servera dem ett avkok på katastroftänkande känns väldigt fel. Vi skyddar dem t.ex. från att se våld på tv just för att det kan påverka dem negativt.

 8. Lars

  maggie!
  Om det är så att barn utsätts för sådan propaganda i skolan så borde SÖ fås att förstå att vi riskerar få en generation med större antal psykiskt störda barn. Här vilar ett tungt ansvar på föräldrarna som modererande kraft liksom på min tid när kärnvapenkriget kunde utlösas när som helst medan man sov och vara slut innan man vaknade till den kväljande röken från brinnande skogar och städer och höll på att kvävas innan den 50 gradiga kylan gjorde slut på en. Sådan var min barndom. Var generation ska tydligen bära sin ångest i onödan. Att sen massenergisamhället är på väg att ta slut eller i alla fall göra en paus och att barnen ska lära sig släcka ljuset och att vara allmänt sparsamma är en annan sak. De som använder skräcken som verktyg förstår inte vad de gör, den fungerar inte i längden, människor blir avtrubbade och budskapet når en punkt där verkan blir den rakt motsatta. Man struntar i det.
  Budskapet till de unga bör vara. Världen står inför en förändring, det är möjligt att vi kommer kanske att få backa en del i standard men det finns andra värden än pengar och prylar. Exakt hur det blir kan vi inte veta, men det är en spännande tid vi har framför oss, tekniken kommer att utvecklas mer än vi kan drömma om, du har tur som kommer att få uppleva allt detta.
  Det är ju faktiskt så, att vad jag kan komma på så har ingen katastrof i världshistorien har varit förutsedd av breda grupper i konsensus utan i bästa fall av någon enstaka domedagsprofet som råkat få rätt just den gången. De flesta stora katastrofer kommer oanmälda.

 9. Lars

  Kom just på att SÖ ändrades till skolverket i början av 90 talet.

 10. Bra artikel. Precis som med barnspelet ”planetslaktaren” som du skrev om tidigare så är de här böckerna och skolprojekten skrämmande. Ska en hel generation ungar växa upp i skuld för att klimatet förändras så kan det bara gå åt ett håll…

 11. micke

  Om man informerar eleverna i skolan vad vetenskapen kommit fram till är det inget fel. Om en lärare däremot går ut till en klass med att IPCC endast består av felaktig propaganda begås tjänstefel. Ungefär som i ID debatten.
  Man ska givetvis vara öppen med att det finns osäkerheter, men i vilket skolämne finns det inte sådana? Och i vilka andra skolämnen ska skolan tillåtas bortse från den vetenskapliga verkligheten och vem avgör detta?
  Man behöver också vara ärlig när barn ställer frågor om saker de undrar över och då förklara på barnets nivå. Går man och utan omsvep säger att allt IPCC står för är en bluff begår man just det brottet som skolan anklagas göra sig skyldig till här.

 12. SD

  Två isbjörnar dödades ju nyligen på Island, till miljövännernas fasa. Att de hamnat där berodde på uppvärmningen, slog media fast. DN 16/6: ”Det är ytterst sällan som isbjörnar söker sig till Island. Men Tom Arnbom tror att det blir allt vanligare på grund av klimatförändringen. – Det sker en extremt snabb avsmältning av havsisen i Arktisområdet, betydligt snabbare än vad alla experter förutspått.”
  Det känns då upppiggande att läsa vad expertisen på SeaWorld säger om isbjörnarnas vanor: ”3. Isbjörnarnas utbredning söderut avgörs av hur mycket havsis som bildas på vintern. … Under år med mycket is har isbjörnar nått så långt söderut som till Kamchatka, Newfoundland och Island.”
  http://www.seaworld.org/infobooks/PolarBears/pbhabitat.html
  Statistik från samma källa: ”Antalet isbjörnar i världen beräknas nu till mellan 21 och 28 tusen. (Wiig, 1993/94). Inskränkningar i jakträtten gjorde att antalet ökade från ca 10 tusen år 1968. (Stirling, 1988).”

 13. L

  Micke säger: ”Går man och utan omsvep säger att allt IPCC står för är en bluff begår man just det brottet som skolan anklagas göra sig skyldig till här.”
  Var får du allt ifrån?

 14. Janne

  I Astrids klokbok (med citat från A. Lindgren) kan man läsa följande ”man ska inte skrämma barn till ångest, men de behöver lika väl som vuxna uppröras av konst”. Bort med poltiskt korrekt skrämslepropaganda i skolan och in med än mer av Astrid Lindgren. Vi behöver glada, kreativa ungar som i framtiden kan ta tag i den tidens komplexa problem utan att fastna i miljöaktivismens trånga svart-vita värld.

 15. micke

  Janne, jag tror inte det fanns någon större miljöaktivist än Astrid Lindgren så det blir lite motsägelsefullt… 😉

 16. Janne

  Micke!
  Astrid Lindgren tänkte själv och agerade självständigt dvs hon var varken politiskt korrekt eller miljöaktivist – hon brydde sig om både barn och grisar.

 17. Mats Frick

  Jag mår illa när jag ser den där skiten. Förr i tiden uppfostrade man barn att hålla sig i ledet därför att man trodde att samhället skulle förbli oföränderligt. Idag krävs det kreativitet och nytänkande i en föränderlig värld och detta inte bara som svar på AGW. Mer Pippi!

 18. Goda nyheter!
  Nu har även Bonnier Carlsen en egen klimatbok. Titeln är ”Global uppvärmning” och boken handlar om just global uppvärmning, växthusgaser, glaciärer som smälter, havsnivåer som stiger, översvämningar och orkaner, torka och ökenspridning.
  ”Vad betyder alla de här orden? Här finns massor av svar, förklaringar och bilder. Man får veta hur den globala uppvärmningen går till och vad den beror på. Man får läsa om ozonhålet, växthusgaser, utrotningshotade djur, förnyelsebar energi, framtidens bilar och hus, och om koldioxidutsläppen som får värmen på jorden att öka och vad det betyder för naturen och för vårt dagliga liv nu och i framtiden.”
  Perfekt som födelsedagspresent eller kommande julklapp!

 19. L

  Samma författare skrev förra året barnboken ”Varför är snor grönt?”. Där finns en passage som det var ett tag sen jag hörde senast i debatten:
  ”This whole farting thing gets quite interesting, actually. Apparently, termites are the top farters on Earth. The combined farts of termites produce more methane – a greenhouse gas, in case you didn’t know – than cars, planes and factories all put together. Cattle burps have a pretty shocking effect on global warming too”
  Lite svårt att beskatta termiters utsläpp kanske…?

 20. micke

  Tja, fast vi får ju ha något att säga när vi ska förklara för barnen varför tomtens nordpol inte längre består av is och snö. Han får väl byta in sin släde mot en 18 hjulare eller något…

 21. micke: Ska vi vara ärliga om klimatet så kan vi lika gärna tala om för barnen att tomten är bara bluff och båg. 🙂