Den nya paradoxen: ju varmare desto kallare

hot and cold
Jan Ericson (m) gjorde mig uppmärksam på ett inslag i torsdagens Rapport, där man bl.a. intervjuade Johan Rockström från SEI. Enligt Johan Rockström, som tar stöd i Vladimir Petoukhovs forskning, kan det vara fullt rimligt att den globala uppvärmningen leder till extremt kalla vintrar i Europa. Vi får ju komma ihåg att vårt kontinent bara utgör en liten del av jordklotets yta och att det som sker i Europa är inte signifikant för resten av världen. Så menar i varje fall de båda citerade herrarna.
Likväl ställer sig Rapports reporter frågan om man verkligen kan lita på exempelvis Naturvårdsverkets prognoser, när de för inte så länge sedan förutspådde mildare och gröna vintrar för Skandinaviens del. Svante Axelsson svingar som vanligt tungan i raketfart, men tycks ge intrycket av att det visst kommer att bli mildare och grönare och att den aktuella utvecklingen bara är tillfällig.
Många profeter, många bud. För mig är en sak säker. Att vi helt enkelt inte vet hur det globala klimatsystemet fungerar och vad som blir konsekvensen av en global uppvärmning respektive avkylning. Mer kritisk forskning efterfrågas, inte bara ömsesidigt ryggdunkande för att bekräfta vad någon redan har sagt.
Eller så kan man uttrycka sig som Jan Ericson avslutar:

”För egen del tycker jag att debatten om global uppvärmning borde läggas åt sidan i avvaktan på mer tillförlitlig forskning. I stället för att lägga all kraft, alla konferenser och allt för mycket pengar på att jaga koldioxidutsläpp borde världens ledare ta sig an den stora globala utmaningen – att skapa en miljövänlig och trygg framtida energiförsörjning.”

Uppdatering kl 9.00: Så sent som 2007 skrev Klimat- och sårbarhetsutredningen följande:
klimat och sårbarhetsutredningen 2007

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Strictly Norrland

  Lars Westermark, chef på Naturvårdsverkets klimatpolicyenhet ligger minsann inte på latsidan så här efter nyår, läget är minsann fortfarande lika kritiskt! Läs Westermarks insändare i alltid lika gammelalarmistiska Länstidningen från Östersund:
  http://ltz.se/ledaredebatt/debatt/1.2620893-jorden-blir-varmare-trots-kylan

 2. Nästa vinter när det är en ”ovanligt” mild vinter så  beror det också på ”Global warming”………..
  Hör de inte hur löjligt det låter med dessa cirkelresonemang.
   
   
   

 3. Labbibia

  God Morgon och God Fortsättning Maggie!
  Visst kan det vara rimligt att det blir varmare globalt samtidigt som det blir kallare lokalt. Det kan också vara  rimligt att anta att den 30 års period av uppvärmning vi haft globalt nu vänts i en kylande fas igen. Som skett så många ggr förr.
  Men att som ”Svamle” Axelsson med en dåres envishet påstå att vi visst framöver i huvudsak kommer att få vintrar utan snö, är ju minst sagt obegåvat. Därför att:
  1. Om det är som Rockström påstår, så har vi så länge den globala uppvärmningen fortgår, alltså att se fram emot kallare vintrar lokalt. Dvs här i Sverige, varför åtminstone någon av de båda herrarna garanterat har fel. Ändå förväntas vi tro dem båda när de gör sig breda i MSM.
  2. Även om klimatet globalt stiger med 3-4 grader så kommer vi lokalt i landet att ha temperaturer vintertid som ligger låååångt under noll grader. Varje gång NAO är negativ och ändrar de atlantiska lågtryckens banor.. Vilket den med ganska store sannolikhet kommer att vara med jämna intervaller även i framtiden.
  Stricktly Norrland
  Man kan inte låta bli att förundras över den svenska byråkratin…..Chef för klimatpolicyenheten.
  Vad i hela friden gör en sådan (förutom att skriva propagandistiska insändare i prasselmedia)
  Hur många byråkrater har ”Chefen för klimatpolicyenheten” anställda under sig? Och vad sysslar de med för att få dagarna att gå på ”arbetet”?
  Ledsen Maggie, men det kommer att bli svårt att hålla tand för tunga……men idag ska jag vara snäll! 😉 

 4. Heder åt Jan Ericson (M) som håller kritisk linje i riksdagen.

 5. Klimat och sårbarhetsutredningens text är intressant. Om inte annat språkligt och/eller filosofiskt. Stora förändringar över en lång tidsperiod behöver många ord. Eller?

 6. Helge

  Etablerade medier och tyvärr även vetenskapen kommer att ta stryk av den skeva rapporteringen som numera är att betrakta som normal, dvs inte enbart inom klimatpolitiken. Redan idag avfärdar en stor del av ungdomen mainstream media som pålitlig källa. Många medelålders litar fortsatt på mainstream media, men efter alla uppenbara missar börjar även de känna tvekan och allt fler blir fundersamma över vad som egentligen är rätt. Och kan man inte lita på media finns det risk att det blir på känslan man går och inte fakta.

 7. Bim

  Maggie.
  Jag, liksom Labbibia, försöker  vara snäll och lydig och vill gärna lära mig att hålla en anständig ton. Men det är inte lätt när jag såg videon med Olle H och hans nya fina bok.
  Jag tycker Olle är en färdigfylld ballongliknade agronomkleptoman som blivit ovetenskapens ansikte utåt.
  Nu kliar det i mig för att få använda mitt eget språk, men idag, i alla fall just nu, skall jag var artigt elak precis som Olle.
  God fortsättning alla.

 8. L

  Det mest slående med Svante Axelsson är att han verkar inte kunna någonting själv, han framför bara mot överhetens påbud. Skulle IPCC svänga skulle också Axelsson omedelbart och okritiskt följa med.
   
  Det är väl så en tjänsteman ska vara, det gäller bara att vi tänker på det när vi lyssnar på honom. Han är bara en budbärare.

 9. L

  Det blev ett ”mot” för mycket i #8. Beroende på att jag lyfte ut ett stycke om Rockström, som inte heller verkar kunna så mycket om klimatfrågan. Men han har förstått att den finansierar hans verksamhet om han sköter korten rätt. Jag blir inte förvånad om också han snabbt kommer att ändra inställning när vinden vänder.

 10. Rolf

  Om man studerar jordens bana i vårt lilla solsystem och variationerna i den med tiden. Lägger till hur temperturen har varierat de senaste 1.000.000 åren, (enligt vad vi tror oss veta). Då råder det ingen tvekan om hurudana vintrar vi har framför oss, inte enbart i Sverige utan antagligen på hela globen. Det är en mycket troligare utveckling än någonting annat. Tidigare i historien har inte ens skyhöga CO2 halter kunnat vända detta, varför ska det hända nu ?
  Dessutom talar nu Piers Corbyn liknande scenarier, hoppas han fel denna gången ….
  Sammantaget kan vi helt säkert skrota allt tal om en hotande uppvärmning, många kommer istället att hoppas på en sådan framöver ! Alla politiker och forskare som arbetar, (argumenterar), för AGW borde faktiskt avskedas. Vi borde förbereda oss och vårt samhälle för det som är verkligt farligt, KYLA.

 11. L – det gäller väl inte bara Axelsson, utan hela AGW-hotsföljet

 12. Svend Hendriksen

  Hvor paradoksalt det end lyder i daglig tale, så er kulde faktisk varme, vel at mærke varme der er på vej væk fra os ved udstråling til rummet.

 13. L

  Jonas N, visst gäller det många, men nu handlade Maggies inlägg om ”experterna” Axelsson och Rockström. Som SVT ständigt visar upp.

 14. Mats Geijer

  Efter att i över ett halvt år dagligen ha läst allt här på TCS gör jag nu ett första försök att åtminstone lämna ett avtryck. Jag hoppas kunna återkomma och faktiskt även tycka något!

 15. Rockström är mer obegriplig ändå … han besitter ju någon slags förmåga trots allt, främst är han vältalig  … men saknar totalt omdöme (intresse?) av ämnena han engagerar sig i .. låter som en karriärbyråkrat och vindflöjel

 16. Mats G: Välkommen! Här på TCS tänker vi kanske inte alltid stort, men alltid fritt. 🙂

 17. Rockström är en politisk aktivist som egentligen inte hör hemma i en vetenskaplig diskussion, men tyvärr har dumma politiker satt honom i en position där han påverkar anslag till forskning vilket illustrerar hur ofri dagens forskning är. Därmed kan vi inte heller lita på vetenskapen på det sätt vi skulle vilja.
  Påståendet om lokal kyla i Europa är rent nonsens, precis som förra vintern gäller den extrema kylan hela norra halvklotet. Visserligen vinkar vissa politiskt aktiva forskare med påståenden om varmare väder i Arktis, men det kan ingen kontrollera eftersom där saknas väderstationer. De temperaturer man hänvisar till är beräknade med klimatforskarnas modeller, och de vet vi ju hur tillförlitliga de är …

 18. Lars C

  Härligt att in på det nya året upptäcka att sajten helt befriats från personangrepp, förstår att det frestar på. Ibland så bara måste man fläta till, sådan är människans natur.
   
  Teoretiskt kan värme leda till kyla, det är bara att öppna kylskåpsdörren och känna efter.
   
  Om stora mängder varmluft strömmar norrut till det mörka isbelagda havet så strålar värmen rakt ut i rymden och kall luft pressas ner nån annanstans. Så långt är jag med men sen blir det mer komplicerat. Har omsättningen av luft över Arktis ändrats, i så fall varför?  osv osv.

 19. Lars C

  >Forts #18
  Att kalla vindar sveper ner över stora delar av norra halvklotet och inte bara över Europa är så lätt att kontrollera att det är riktigt dumt att hävda något annat. Men samma mängd varmare luft måste ju strömma norrut i stråk mellan kalluftsutbrotten. Allt annat vore en sensation. Kan man kartlägga luftströmmarna så borde man kunna göra ett försök att beräkna energibalansen.

 20. Morgan

  Gällande Rockström så har jag svart på vitt att han inte uppskattas inom delar av klimatforskningen, kan tyvärr inte uppge namn (Känsligt tyvärr). Ses som en alarmist även inom dessa kretsar.

 21. EB

  Även indierna har fått känna på det (lokalt!) kalla vädret.
  http://timesofindia.indiatimes.com/city/mumbai/2010-ends-on-coldest-note-in-seven-years-at-128-C/articleshow/7202789.cms
  http://svenska.yle.fi/nyheter/artikel.php?id=204880

 22. Jan

  Agronomerna Axelsson och Rockström är 2 framgångsrika lobbyister som är duktiga på att med klimatlarm väcka uppmärksamhet och dra in pengar till sina organisationer. Mycket skulle varit vunnit om massmedia och politiker kunde se dessa herrar för vad de är istället för att betrakta dessa som sakliga oberoende klimatexperter.

 23. Välkommen Mats
  😉

 24. Patrik

  På nyårsnatten, när det plötsligt blev mycket varmare i Göteborg, så var det i alla fall mycket kallare att vara utomhus. 🙂

 25. Patrik

  Upprepar från annan tråd, eftersom det passar bättre i denna tråd:
  Intressant torde vara att ett av de tre främsta ”bevisen” för pågående klimatförändring (underförstått att det blir varmare) inte verkar hålla:
  Evidence of observed climate change includes the instrumental temperature record, rising sea levels, and decreased snow cover in the Northern Hemisphere.
  Har vi verkligen ett minskat snötäcke på norra halvklotet?
  Källa: http://en.wikipedia.org/wiki/Effects_of_global_warming#Definition_of_climate_change

 26. tty

  Patrik #25
  Har vi verkligen ett minskat snötäcke på norra halvklotet?
  Inte just nu i alla fall:
  http://www.natice.noaa.gov/pub/ims/ims_gif/DATA/cursnow.gif?session-id=092a1288f0e595b7ff71af514447947b
  Snö ned till norra Mexico i Nordamerika och till Medelhavet och Jangtsekiang i Gamla Världen. Dock är det faktiskt mindre snö än vanligt i nordvästre Kazakstan.

 27. Urban

  Väder och klimat…
  I somras fick vi veta av AGW-företrädare att bränderna i Ryssland orsakades av den pågående klimatförändringen.
  Nu är det kallare än vad varit på länge. Då framhåller samma personer att detta är väder inte klimat.

 28. Det är inte bara extra kallt i Europa, utan även i Nordamerika, Ryssland – över stora delar av norra halvklotet. Och den globala temperaturen har inte gått upp, snarare ned, på dussintalet år. Vissa kommer att tjattra om ”uppvärmning” tills inlandsisen lägger sig…
  –Ahrvid

 29. Slabadang

  Det är så piiiiinsamt!
  Vilka lurendrejare! Vi kan faktiskt bara skratta åt hur så många blivit lögnens fångar och försöker försvara den och sina posititioner intill absurdum.De måste utgå ifrån att folk är helt befriade från förmågan att tänka själva.Ett genuint folkförakt!
  De försöker förtvivlat flytta målstolparna vartefter de gamla ramsorna avslöjats med att hitta på nya och tror samtidigt inte att groparna från den tidigare positionen syns.Det är definift inte HÅLLBART.
  Den där Westermark ska karläggas.Var kom han ifrån? Vem tillsatte honom ? På vilka grunder? Vad står det i hans befattningsbeskrivning? Vilket personligt ansvar har han för det sakliga innehållet i den skit han producerar? Vilka övriga engagemang har han?
  Tiden för de hårt kontrollerade klimattalibanska tältmötena är över.Den infantila propagandans tidevarv likaså.Nu är det bara den slutgiltiga sparken i arslet på alla de ”stakeholders” som placerats ut i den demokratiska apparaten som saknas.
  För att hamna på min svarta lista krävs följande kriterier.
  Grupp 1
  1.Haft stort inflytande över klimatfrågan.
  2 Sitter med ett direkt demokratiskt ansvar
  3 Har i uppgift att hålla koll på klimatvetenskapen eller hävdar att    
    man har det.
  4 Uppträtt med härkartekniker och förlöjligande av kritiker.
  Kategori 2 (Den allra värsta.)
  1 Haft stort inflytande
  2 Finansierats av skattemedel.
  3 Utan demokratiskt ansvar.
  4 Tjänat grova stålar och getts makt genom klimathotet.
  5 Infiltrerat den demokratiska statsapparaten.

 30. Apropå bränderna i Ryssland: Nu är det översvämning i Australien. Jag har bara väntat på att de troende ska säga eller antyda att det beror på AGW. Men kanske törs de inte, eftersom de skyllde de tragiska  bränderna i Australien härom året på AGW. Det kanske inte sas direkt av någon forskare, men det antyddes friskt av media, och ingen sa emot. Då var väder klimat.
   
  Skulle både våldsamma bränder och översvämningar i Australien bero på AGW? Ja, med det nya begreppet ”climate disruption” går det bra. Voilà! Allt ont som händer med vädret beror på AGW. Vilket skulle bevisas. Så länge vi har naturkatastrofer gäller AGW! Om de lyckas med det, och det har de delvis redan, då kommer denna religion att kunna behålla makten lika länge som katolska kyrkan behärskade Europa.

 31. magnus

  Är det inte jättekallt i Australien nu? Jag har en halmeter snö här!

 32. Helge

  Det var kallt i Sydamerika i somras också, fiskarna dog som flugor i det kalla vattnet. Med det skrevs det väldigt lite om.

 33. Håkan Sjögren

  Jan # 22 : En lärd granne informerade mig en gång om ett invektiv, som lär ha använts i Riksdagen på den tid det begav sig. Axelsson och Rockström gör verkligen skäl för invektivet ”brachiokataleps” som enligt min sagesman är ett utdött forntida versmått, som karaktäriseras av att det saknar en fot i ändan. Mvh, Håkan.

 34. Torsten Wedin

  Helge #32:
  Men kylan är ju lokal! Just nu lokal på norra halvklotet, i somras lokal på södra halvklotet 😉
  /Totte

 35. Göran Lysén

  Nu blir jag bara så trött på all dålig svenska! Titta på satsen, som finns ovan i huvudet för slingan:”Naturvårdsverkets prognoser, när de för …”! Hur ända in i fasen kan verket (det verket!) mutera till ”de”? Är det fråga om  någon jädrans spontan celldelning eller vad? Förökning alltså! Det heter bolaget ”det” eller verket ”det” eller styrelsen ”den”! Någon jävla ordning (för att travestera ett känt uttryck från en kommunist) måste det finnas även bland oss akademiker!

 36. Olaus Petri

  Håkan S, den sätter jag på kylskåpet!
   
  😀
   

 37. Olaus Petri

  Jag var tvungen att kolla i de lärda verken och det brachykatalektiska versmåttet saknar mycket riktigt en fot i ändan. Obetalbart! 🙂

 38. Göran Lysén

  Olaus! post # 37. Håkan S. var en stor litteraturvetare redan 1963 i Paris på bl.a. Le Dôme. Vi hade i sällskapet ett gäng upphöjda och besjälade från Lund i branschen alltså, men han sopade golvet med dem! Vilka tider! Någon annan som minns Paris från tidigt 1960-tal?

 39. Olaus Petri

  Göran, tyvärr var jag inte påtänkt förrän i slutet på 60-talet. 🙁

 40. Göran Lysén

  Olaus! Gör inget! Det som är kul med den här bloggen är ju bara det att åldersspridningen är stor förutom en bred kompetens! Var det inte Ingemar, som skrev på Newsmill härförleden om den höga utbildningsgraden eller kunskapen, som gjorde bloggen så spännande? Instämmer!

 41. Strictly Norrland

  9/9 kommentarer hitills på morgonens Länstidningen-insändare är klart skeptiska – oslagbart!

 42. Slabadang

  De e mycke nu!!
  I bruset av alla och i ökande takt publicerade artiklar som sågar i AGW grenen så kan det vara svårt att värdera vilka som är viktigast.
  Min topplista.
  Alternativa förklaringar till den moderna uppvärmningen:
  Krivova Solanki Viera. Lyfter fram en mycket enkel och konkret förklaring till tempökningen sedan 1850.

  “We now find a value of about 1.25 W/m-2 as our best estimate for the 11-yr averaged increase in the TSI between the end of the Maunder minimum and the end of the 20th century”

  According to a calculation done at The Hockey Schtick, this would account for around 0.44C of warming from 1850 (don’t know if this includes the usual divide by 4), but this is not the whole story. Because the model is also able to reconstruct spectral irradiance, the Authors have been able to determine that the extreme and of the Ultra Violet part of the spectrum has increased much more radically, by around 50%.
  http://tallbloke.wordpress.com/2010/12/27/solanki-krivova-vieira-crucial-new-solar-paper/
  En bredare förklaring till att tempökningen 
  är naturlig Akasufu.
  http://people.iarc.uaf.edu/~sakasofu/
  Soares tar itu med sambandet mellan värmeökning och CO2 och visar att värme driver CO2 halten och inte tvärtom.Ytterligare en studie som påvisar det omvända sambandet mellanb värme och CO2 halt nu i kortare tidsperspektiv men med en mycket tydlig direkt korrelation.
  http://www.scirp.org/Journal/PaperInformation.aspx?paperID=3447&utm_source=newsletter&utm_medium=ijg13&utm_campaign=01
  Klimatkänsligheten.
  Spencer och Braswells artikel.
  http://wattsupwiththat.com/2010/08/28/congratulations-finally-to-spencer-and-braswell-on-getting-their-new-paper-published/
  Artiklar som tar itu med´AGWkyrkans historieförfalskning av Arktis.(ej ny men står sig lysande).Allt babbel om ”unik” uppvärmning och ”värre än forskarna trott” faller ihop.
  http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=10783
  Fredrik Carpentier
  s artikel om Arktis historiska isutbrednings förändringar följer och stämmer med Eastbrooks.
  Avslöjande om amatörmässighet och cherrypicking av  redan taskig undermålig proxidata i kombination med usel tillämpning av statistik inom ”hockey teamet”.
  McIntyre McShane och Wyner fler utvärderingar har signalerats.se även (Koutsuyannis).
  Vad har hockeygänget presterat?
  Modellkörningar som ”bevisar” att co2 ”is the main driver
   of  climate” (Mann).
  Dresslers moteld till S&B artikel om molnens feedbacks.
  Man behöver inte var annat än läskunnig för att inse att IPCC är ett sönderpolitiserat missfoster bemannat av aktivister utan heder och vetenskapliga metoder.
  Med en tjock svans av opportunister klimathotsprofitörer och gröna fanatiker.

 43. Slabadang

  Håkan Sjögren!
  🙂 🙂 🙂 🙂

 44. ”…vad som blir konsekvensen av en global uppvärmning respektive avkylning.”
  Min hypotes lyder att: En global uppvärmning gör att det blir varmare, medan en global avkylning gör att det blir kallare. Jag emotser med tacksamhet empiriska belägg som motbevisar min hypotes 😉

 45. Staffan D.

  Översvämningen i Queensland, Australien, är den värsta sedan 1954, enligt TT.   Så det behöver väl inte särskilt påpekas att den beror på den globala upphettsningen.

 46. Jonas

  hej,
  hittade din blogg för första gången idag och jag har en två frågor till dig maggie:
  1. hur kommer det sig att det inte finns någon skribent på din blogg som har erfarenhet av forskning inom meteriologi eller annan relevant bakgrund?
  2. är du mentalt handikappad/underbegåvad?
  i allra största välmening
  Jonas

 47. Jonas: Hej, Jonas. Det är helt riktigt att ingen av dem som skriver på TCS är utbildad i just meteorologi. Däremot omfattar klimatvetenskapen betydligt fler forskningsfält än bara detta. Den vet även de underbegåvade. 🙂 På fråga 2 kan jag svara att jag i varje fall lyckats skaffa ett fast och välbetalt arbete, så helt underbegåvad kan jag nog inte vara. Men tack för din omtanke. 🙂

 48. Patrik

  Jonas #46>> Helt utan högskoleutbildning i för ändamålet relevant ämne så predikterar jag att detta ditt första inlägg här är ett som du kommer att skämmas oändligt mycket för någon gång i framtiden.