Den brittiska opinionen svänger kraftigt

Tankesmedjan GWPF har låtit opinionsinstitutet YouGov genomföra en undersökning om vad som oroar britterna mest. Det har skett en kraftig svängning med en klart minskad oro för klimatet; från 45% i mars som är oroade för klimatet till 30% i maj.

Screenshot 2020 06 09 at 13.17.15

Samtidigt har oron för Coronaviruset ökat från 32% i mars till 54% i maj.

På frågan om vad regeringen skall prioritera efter corona så vill 42% att den skall prioritera både ekonomin och virusbekämpningen (låter inte detta väldigt typiskt svensk?)

Screenshot 2020 06 09 at 11.43.28

Men det är intressant att notera att endast 14% vill att man skall prioritera klimatet. 34% vill att man skall prioritera ekonomin.

I Sverige (och EU) så ropar man i högan sky för att vi tvärt om efter corona skall prioritera klimatet. Vi skall ta coronakrisen som ett tecken från Naturen att vi bör ställa om hela det ekonomiska systemet. Naturen – enligt dessa uttolkare – vill nämligen att vi skall ha ett nytt globalt, centralstyrt och cirkulärt system. 🙂

Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Håkan Bergman

  14 % vet inte vad prioritering betyder.

 2. Nu ska ju Sverige enligt regeringen ”prioritera upp klimatet” genom att bilda en klimatgrupp med åtta ministrar, med Stefan och Isabella i spetsen. Bäva månde klimatet.

 3. Lasse

  Tack Ingemar N
  Det är alltid något som oroar oss.
  Kanske kan vi lägga ett orosmoln till handlingarna idag kl 9:30.(Statsministermordet)
  I går försvann ett från din gamla vistelseort, Dubbelmordet i Linköping.

  Kommunerna oroas över sin placering på en lista för klimatåtgärder.
  De har i olika grader anpassat sig för framtida klimat där vissa parametrar kommer att ändras om teorierna stämmer.
  Ökad nederbördsintensitet behöver mötas med översvämningsskydd.
  SMHI visar på klimatvariabler-Har nederbördsintensiteten ökat?
  https://www.smhi.se/klimat/klimatet-da-och-nu/klimatindikatorer/klimatindikator-extrem-nederbord-1.29819
  Noll poäng till SMHI !

 4. Lasse

  #3 Forts
  Ang ouppklarade mord:
  Nja , det lär finnas utrymme för skepticism eller tom förnekelse fortfarande.

  Det är väl som med klimatet och CO2.

 5. Robert Norling

  #3 Lasse
  Att det är mycket som oroar kan man hålla med om.
  Ombyggnaden av Slussen beräknas bli 3,5 miljarder kronor dyrare, den totala kostnaden för bygget väntas nu landa på 15,8 miljarder.
  Förutom bussterminalen i Katarinaberget är det systemet som ska motverka risker för översvämning som blir betydligt dyrare än planerat.

  Att Saltsjön skulle stiga så mycket så att saltvatten tränger in i Mälaren är väl en av SMHI:s vilsna teorier.
  Kosta vad det kosta vill.
  Men Falsterbos mur är nog bara småpengar mot vad som ska offras på klimataltaret för Slussenbygget.

 6. Ulf

  Svar 4

  OT
  Det som levererades av åklagaren var inte bara tunt utan dessutom inte ens den troliga förklaringen. Efter att ha lyssnat gissar jag att Engström inte ens var där. Han ville bara ha uppmärksamhet. Oavsett så är utpekandet minst sagt magstarkt. Man blir bedrövad.
  Angående Linköping får man gratulera polisen även om en ny tragedi tycks gömma sig i detta fall i form av gärningsmannen.

 7. jensen

  Vad säger den senaste opionsundersökningen i Sverige, ( När? ) angående folks oro för diverse hot ? Där frågan om klimathot inte blandas in med oro för miljön?
  Och när kommer nästa gallup ? ( där man hoppas klargörande frågor ställes.)

 8. Björn

  Vi kanske inte skall påstå att ”vi” vill prioritera klimatet, utan att det är Miljöpartiet som vill det. De driver S framför sig och regeringen klarar sin existens så länge S låter sig dompteras av Miljöpartiet. Hur länge skall denna snedvridna maktordning få pågå?

 9. Jonas

  Av nån mystisk anledning verkar våra politiker väldigt lyhörda för marginalgrupper. De verkar tro att några protestanter + SVT + DN/SvD = svenska folket.
  Förra gången Yougov gjorde en stor internationell undersökning så hamnade ju Sverige bland de länder som var minst bekymrade över klimatet. Jag tror att det var bara ca 35 % som tyckte det var en viktig fråga. 65 % tyckte inte det. Ändå lägger vi miljarder på symbolhandlingar.

  Förr var ju facken (och arbetsgivarna) en tung röst för ”svenska folket”, men de verkar mer eller mindre ha försvunnit. Det brukade ju vara facken (och arbetsgivarföreningar) som stod för nån slags realpolitik (arbete, vård, levnadsstandard). Ibland tror jag att det faktum att arbetsmarknadens parter inte har en central politisk roll är det som har öppnat upp för aktivisterna.

 10. Joachim Andersson

  ”2”
  Du förstår väl vad som ska finansiera coronakostnaderna.
  Nya skatter för att göra MP glada eller snarare kompensera när det är stopp med fri invandring.
  Landsbygden ska betala så innerstadscyklisterna kan glassa vidare

 11. Evert Andersson

  Krister Petersson verkade så självsäker när han släppte lite på sin plan i vintras. Lägg ihop det med Suhonens ’avslöjande’ att mordvapnet hittats och hör hur Petersson förklarar varför inte NFC kan knyta kulorna till ett vapen. Petersson är omvittnat duktig och hederlig person. Han trodde han hade det här nu. De hade ju hämtat ett vapen hos Engströms vapensamlande granne för provskjutning. Sedan höll det inte. NFC resultatet kunde varken bekräfta eller avföra det provskjutna vapnet. Förklarar detta hur en erfaren och omvittnat skicklig jurist målat in sig i hörnet så här? NFC:s nollresultat kanske räcker för att han själv ska vara övertygad.

 12. Lasse

  Vi kan vara stolta-vi ligger först:
  https://www.climate-change-performance-index.org/
  Tills det vänder!

  #5 Slussenbygget föregicks av SMHIutredning som leddes av Sten Bergström, vill jag minnas.
  10 år sen så lite av accelerationen som krävs bör väl kunna visas upp!
  Vore kul om någon kunde göra den granskningen! 2,6 miljarder att vinna!

 13. Lars Lundqvist

  #4
  Svenskarna borde efter dagens presentation om Palmemordet och dagens Corona siffror bekymrar sig över våra ansvariga myndigheters kompetens;

  Krister Petersson gjorde en övertygande presentation av det nu 34 år gamla materialet. Avskrivning av Engström på Holme`rs begäran att köra Engström-uppslaget i botten innan någon åklagare fick tag i det, var ju häpnadsväckande. Jag blev övertygad att närmare sanningen än så här kommer vi inte. Och att leta efter ett vapen är helt meningslöst. Bra jobbat och bra presenterat.

  Dagens Corona siffror talar väl sitt tydliga språk att Sverige och Skåne, har en mycket lång väg för att komma ifatt resten av EU;

  Sverige 756 nya infekterade och 78 döda, 35 genomsnitt senaste veckan
  Skåne 50 nya infekterade och 5 döda, genomsnitt 2.3 senaste veckan
  Danmark 15 och 0 döda
  Norge 12 och 0 döda
  Finland 15 och 0 döda

  Det är idag minst 100 gånger större risk att bli smittad i Sverige än i Spanien. Det blir en lång isolerad sommar för svenska 70+

 14. Ingemar Nordin

  Lars L #13,

  Det är inte bara myndigheterna som ställer till det. Det har varit två demonstrationer i Malmö och en jättestor i Oslo. Men redan i veckan som gått så har man fått en tredubbling av smittade i Norge:

  https://www.nrk.no/osloogviken/81-nye-koronasmittede-i-oslo-sist-uke-1.15048325

  Som tur är så har Norge en mycket bättre sjukvård och äldreomsorg än Sverige så förhoppningsvis kan de hålla dödstalen nere.

 15. Ingemar Nordin

  Att engelsmännen inte längre vill prioritera klimatbekämpning utan föredrar en satsning på ekonomin är nog en klar indikation på att folk insett att ”klimatsatsningar” inte är så lönsamma som politiker och media vill göra gällande. Det blir liksom ingen fart på ekonomin och nya jobb om politikerna ständigt satsar människors pengar på förlustbringande energiproduktion och dyra transporter.

  Fortfarande är det dock 42% som lever i villfarelsen att det går att prioritera båda. Önsketänkande är alltid populärt – tills bubblan spricker.

 16. OT Stefan L blev avbruten av klimataktivister idag under partiledardebatten. Han skulle just berätta om att det samtidigt var en presskonferens om mordet på Palme. Bra timing av planeträddarna. Om utredningen håller jag med Leif GW. Den var väldigt dålig, och kommer förmodligen att leda till en stämning om förtal av en avliden. En rättsskandal.

 17. Lars Lundqvist

  #14,
  I Sverige reagerar MSM på små utbrott i t.ex. Norge och Sydkorea. Det blir stora rubriker om man tillfälligt stänger nattklubbarna i Soul efter att man spårat ett lite utbrott dit.
  Att Sverige samtidigt har 1000 gånger fler nya infekterade räknat per invånare observeras inte.
  Trots små utbrott, så räknar Norge de dagliga nya fallen till 10-20, medan Sverige har upp mot tusen och ännu inte har resurser för att smittspåra och isolera virusbärarna. FHM rekommendera fortfarande istället att isolerar 2.5 million i riskgruppen och lamslå sjukvården på obestämd tid.
  Spännande semestertider när smittan kommer till Öland och Gotland.

 18. Lars Lundqvist

  #14, 16
  Tegnell och Holme`r, myndighetspersoner med vissa likheter. Kört Sverigebilden i botten. Holme’r blev avsatt, men först 34 år senare öppnas ögonen för de som lyssnade på Krister Petersson idag, hur illa Palmemordet utreddes. Löfven vill väl helst vänta lika länge innan Coronastrategin utreds.

  Mycket bra sammanfattning av Lena Melin i dagens AB
  https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/g7b3e1/lallande-idioter-utredde-mordet

 19. Daniel Wiklund

  Enligt Leif GW var dagens uppvisning av åklagaren i Thomas Quick klass. Kan bara hålla med.

 20. Ann lh

  Ingemar!
  Plötsligt rör det på sig överallt. Corona, gamla mord och den grönas försök att kidnappa postpandemin dvs hur återfå ett väl fungerande samhälle.
  GWPF levererar dagligen gediget, intressant och mycket. En guldgruva för media om de var intresserade, men nej. Du är på alerten och orkar förmedla till oss här på bloggen! Här hos mej rinner dagarna iväg och när en ide’ dyker upp blir det strax dags för nästa och så blir det ena ofullbordade uppslaget efter det andra liggande samtidigt som ogräset tar för sig i trädgården.
  Villa bara säga att jag hoppas att de som ännu inte hittat GWPF har mycket att upptäcka och att det är tur för bloggen att Du Ingemar orkar!
  / Ann

 21. Ingemar Nordin

  Ann LH #20,

  Tack! Du håller bra koll själv! 🙂

 22. Ulf

  Svar 13
  Jag antar att du driver med oss? Danmark har precis öppnat upp igen och skillnaden är inte större mot Skåne. Talen är så små vad gäller smittade så ingen har en aning om vem som har flest eller inte, Skåne eller Danmark. Det gäller även antal döda där skillnaden är obefintlig rent statistiskt. Du förstår väl i alla fall att du pratar om områden med så låga siffror så allra minsta räknemiss skulle göra att Danmark går om Skåne? Det blir ett löjes skimmer över detta. Ta och vänta några månader så får vi se om öppnade länder lyckas hålla sig till noll dödsoffer per vecka.
  Men jag får hoppas att din optimism är befogad. Att de länder som öppnar upp nu kommer att vara smittfria fortsättningsvis med guds försyn. Att alla tusentals danskar som åker fram och tillbaka till Sverige är immuna mot svenska virusbaciller i Sverige. Tydligen är de inte det i Danmark för där är svenskar plötsligt mycket farliga hur det nu är möjligt. Låt oss hoppas att solen i Spanien håller viruset i schack för spanjorerna lär inte göra det. För några nya nedstängningar är inte möjliga. Ja utom i Norge förstås. Jag åker inte till Spanien som redan slarvat friskt med att räkna både döda och smittade.
  Angående Palme och Petersson så ligger utpekandet av Engström fullt i klass med tidigare utredningsmissar. Petersson kunde nöjt sig med att konstatera att utredningen är nedlagd. Att peka ut någon för att han inte är hörd är otroligt. Det finns dessutom ögonvittne som säger att det inte var Engström de såg. Utöver det säger Petersson att det är möjligt att Engström ljuger för att väcka uppmärksamhet och sedan kan han inte bevisa alls att så inte var fallet. Inga vittne placerar Engström på platsen. Han kanske inte ens var där.
  Som GW Persson sa, allt vi fick var ytterligare ett brott, denna gång mot Engström.

 23. Ulf

  En intressant intervju med FHM där bl a sportlovsmyten och alperna avlivas. Det är onekligen ett knepigt virus ur spridnings synvinkel.
  https://www.dn.se/nyheter/sverige/johan-carlsson-smittan-kom-in-fran-lander-som-gick-under-var-radar/

 24. Eilif Hensvold

  #22 Halmgubbe
  Hej Ulf, du skriver ”Ta och vänta några månader så får vi se om öppnade länder lyckas hålla sig till noll dödsoffer per vecka. Men jag får hoppas att din optimism är befogad. Att de länder som öppnar upp nu kommer att vara smittfria fortsättningsvis med guds försyn.”
  Halmgubbe, att pådyvla motståndaren en ståndpunkt han aldrig hävdat. Här, ”noll dödsoffer och smittfri fortsättning”. En vanlig teknik mot oss klimatrealister. Motsatsen till en god debattregel, ta din motståndares bästa ståndpunkt och försök argumentera mot den.
  Här ljust ännu, 00.00 norr Luleå, kornas svansar är igång ute (insekter), sommaren är här.

 25. Lars Cornell

  Temat är opinioner. Vad skall man då säga om SVTs artikel om orkaner?
  https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/orkaner-blir-allt-starkare
  Det framgår att NOAA plockat bort en del material i underlaget. På det viset har man fått ”stärkande bevis” som givetvis påverkar opinionen vilket sannolikt var avsikten med SVTs artikel.

  Vad säger andra studier om samma sak?

 26. Lars Lundqvist

  #22
  Danmark öppnade upp för 3 veckor sedan, ökad smittad bör märkas inom 1 vecka.
  Skånes antal ska multipliceras med 4 för jämföras med Danmarks som har 4 gånger fler invånare.

  Danskar som besöker Sverige under kortare tid, bör relativt enkelt kunna hålla sig isolerade från svenskarna under kortare besök till t.ex sina fritidshus i Sverige.

  Det är inte trovärdigt att trolla bort återvändande skidåkande Stockholmare från alpländerna. Smittspårning som lägligt avbröts i mitten av mars då smittan i Stockholm exploderade, två veckor efter deras återkomst och en vecka efter melodifestivalen med 29,000 åskådare, var besvärande.

  Sista publicerade smittspårningen visade på 60% internt smittade och 37% från alpländerna.
  3% kom med smittan från ett 20 tal andra länder.
  FHM lät med berått mod folk åka till alperna utan att utfärda någon varning, lät dem återvända utan karantän och tillät Melodifestivalen en vecka senare.
  Jag tycker Tegnell/Carlssons agerande påminner om Holmers med Palmeutredning. De kör sitt spår till varje pris. Om några dagar har Sverige 5,000 döda. Norge har 240.
  När ska Carlsson/Tegnell och deras trogna följare lämna detta enkelspår.

 27. Ulf

  Apropå klimatpolitik och opinion så skulle nog detta faktum vara mycket besvärande i debatten. Klimatpolitiken har satt svensk industri i strypkoppel. Den har slutat växa ifrån 2010 och industrin försvinner till andra länder pga av Sveriges klimatpolitik. Detta är exakt varför jag är engagerad mot MPs klimatpolitik.
  https://www.fplus.se/forskare-klimatpolitiken-sanker-industrin-ett-strypkoppel/a/vQak0p?utm_term=fplus_morgonkoll&utm_medium=email&utm_source=newsletter&utm_campaign=fplus_morgonkoll

 28. Ulf

  Svar 24 Eilif

  Halmgubben står du för när du pådyvlar mig försvar för FHM. Jag har upprepade gånger kritiserat FHM för att vara försena med åtgärderna. Däremot upprepade gånger menat att strategin fungerar man behöver inte stänga ner. Till bevis har jag visat på södra regionerna. Nu påstår Lars att situationen är mycket värre i Skåne än Danmark trots att statistiskt är skillnaderna knappt mätbara. Om Skåne ska ha bättre siffror måste de ner till noll. Om Danmark ska ha bättre siffror än Skåne måste de i princip ligga på noll dödsoffer och i princip smittfri fortsättning. Så var någonstans har jag pådyvlat någon en åsikt? För att hävda att situationen är mycket bättre i Danmark än Skåne så måste Danmark fortsättningsvis ligga på noll annars går man om Skåne i ett nafs. Nej jag har inte gjort någon halmgubbe, men det gör du dig mycket skyldig till.

 29. Ulf

  Svar 26

  Jo Lars jag kan räkna och det är fortfarande statistiskt insignifikant. För att Danmark som nyligen har öppnat ska ligga bättre till än Skåne måste de ligga kvar i princip på noll. Är det realistiskt? I alla länder med utbredd smitta kom smittan långt tidigare än man trodde först. Tre veckor i sammanhanget är extremt kort tid. Jag kan dessutom meddela dig att det är danskar precis överallt i Malmö. Jag har bekanta där nere. Folk är rejält förbannade över att danskar reser fritt och sprider smitta i Skåne emedan svenskar inte får åka till Danmark. Sedan gammalt vet man att det ör si och så med dansk redovisning.
  Läs artikeln istället om man bara smittspårar skidåkare ifrån Italien så hittar man bara skidåkare ifrån Italien. Sportloven förklarar inte skillnaden mellan Skåne och Stockholm, det finns inte längre en enda expert som hävdar det.

 30. Ulf

  Svar 26
  Bara ett klargörande. Siffrorna är så små så att om du gått in en annan vecka kanske de varit noll i Skåne. Dina ögonblicksbilder är helt meningslösa och säger inget när du jämför områden med så liten skillnad.
  Sveriges siffror som helhet är något helt annat här finns signifikanta skillnader.
  Allt jag hävdar är att smittan kan hanteras utan nedstängning och med en svensk strategi, men man måste också genomföra den i tid. Så gjordes i södra regionerna och det fungerar. Det har även fungerat väl i länder i Asien utan total nedstängning av hela landet. Att stänga ner länder är och förblir vansinne för ett virus som detta. Det är en ekonomisk omöjlighet. Nedstängningar får vi spara till sjukdomar som pesten etc.
  Men att ha noll döda till vilket pris som helst är inte möjligt. Jag tror nedstängningspolitikerna fattat detta nu. De flesta lär vara nöjda om de kan hålla nere smitta och döda på de södra regionernas nivå.

 31. Jan

  #27 Ulf

  Vem bryr sig om att industrin försvinner till andra länder? Dessa arbetstillfällena försvinner ju inte från Stockholms innerstad där ledande politiker och opinionsbildare verkar och har sina referensramar.

 32. Lars Lundqvidt

  #30
  Korrekt att grannländerna till Kina; Sydkorea, Taiwan, Singapore, Vietnam och Japan har lyckats hålla tillbaka smittan och dödstalen genom aggressiv smittspårning och isolering av smittade och misstänkta som de har träffat.
  Dessa länder slog också till direkt och stängde sina gränser för resenärer från Kina efter att WHO rapporterade om utbrottet i Wuhan 23/1. Japan flög hem sina medborgare från Wuhan och satte dem i karantän innan de stängde gränsen.

  Idag har Sverige ett större antal döda än Wuhan så om våra grannländer ska följa den hittills lyckosamma strategi som länderna i fjärran östern, bör gränserna mot Sverige förbli stängda tills smittan i Sverige är nedslagen.

  FHM övergav smittspårning och isolerings strategin i mitten av mars då smittan kom in i stor omfattning från alpländerna och gränsen har förblivit öppen hela Coronaperioden. Det enda landet inom Eu som tillåter fritt inresande från andra medlemsländer. Inom någon vecka kommer de flesta gränser inom EU att öpppnas. Spanien öppnar mot Portugal och Frankrike 22/6.

  Andalusien som har ungefär samma invånarantal som Sverige har idag bara 94 Covid19-sjuka på sjukhus. Sverige har 1428. Skåne har 72..

  Jag har kollat på rullande 7dagars medelvärden för Skåne och Danmark och de bekräftar att smittspridning i Skåne är c. 10 gånger högre i Skåne om man ser till upptäckta nya infekterade.

  FHM strategi faller på det felaktiga antagande att smittbärande kan avgöra genom sina sjukdomssymtom om de utgör en smittrisk

  En bidragande orsak till det lyckosamma utfallet i fjärran östern kan vara utbredd användning av ansiktsmask, vilket nu också rekommenderat av WHO och införts i de flesta Europeiska länder med undantag av Sverige. Ansiktsmask mask skyddar effektivt infekterade personer utan symtom att sprida smittan.

 33. Ulf

  Svar 32

  Ok jag ser att du fortfarande håller kvar vid den redan konstaterade felaktiga bilden av att smittan i huvudsak kom ifrån alpländerna. Ingen idé att diskutera med någon som inte vill ta till sig fakta. Jag förstår inte vad du är ute efter men det är inte fakta som intresserar dig i alla fall.
  Mitt intresse i detta är att hitta en hållbar strategi. Att stänga ner samhället och sedan be andra betala kanske du tycker är en hållbar strategi, men det gör inte jag.
  Att då undersöka varför de södra regionerna lyckats tycker jag är en självklarhet. Att som nu FHM gör nästan avfärda det med slumpen är inte vettigt. Visst det kan vara slumpen, men varför inte undersöka när man inte vet? Därför vill jag ha en oberoende kommission.
  Lycka till i Spanien.

 34. Ulf

  Svar 31

  Ett jättebekymmer som ingen uppmärksammar. Regeringen går dessutom in och bryter mot grundlagen när man tar över ärende som Preem och ansökningar inom gruvnäringen. Sedan läggs dessa i malpåse och inget görs tills vederbörande inte kan vänta längre utan går utanför landet.

 35. Ingemar Nordin

  #31 # 34
  Den svenska MP+C strategin är att avindustrialisera Sverige och minska konsumtionen. S och V verkar hålla med. De ser ut att lyckas rätt väl. Bara några stolleprojekt till, som t.ex. höghastighetsbana, elektrifierade vägar, förbud för fossildrivna bilar, havsbaserad vindkraft, vätebaserad stålproduktion så har vi snart slut på både industri, skatteintäkter och pensionsfonder.

 36. Ingemar Nordin

  #35 forts,

  Jag ser att vi är olydiga här i Ängelholm: Flygplatsen Ängelholm-Helsingborg skall öppna igen till hösten med hjälp av sju kommuner omkring oss som ändå tror på en framtid. Klimathotarna rasar https://www.hd.se/2020-06-09/att-kopa-en-olonsam-flygplats-ar-sa-2011

 37. Ulf

  Skåne fortsätter vara proaktiva. FHM som bromsat? Men nu är avtal på plats. Gratulerar där nere.

  ”Region Skåne börjar med smittspårning

  Det meddelar man under en presskonferens i Malmö under torsdagen, rapporterar TT. Skåne, som varit relativt förskonat från det nya coronaviruset, har ingått ett avtal med Folkhälsomyndigheten om detta. Mer specifikt handlar det om att man genom avtalet ska kunna öka sin laboratoriekapacitet för analyser.
  – Självklart fokuserar vi på att minska smittspridningen för att få bort viruset. Det handlar om att jaga bort viruset från Skåne, säger Skånes regiondirektör Alf Jönsson under presskonferensen.
  Alla med symtom kan för närvarande testa sig för smitta på sin vårdcentral, och målet är att invånare ska kunna göra provtagning hemma”