Demoskopenkäten i sin helhet

Jag är just åter från Visby, och lägger med vederbörligt tillstånd ut resultatet här. Det avser 21 frågor, och är sorterat i fyra delar på ålder/utbildning/inkomst etc, partisympati, bostadsort och fackförbund.  Det är alltså samma 21 frågor i alla 4 delarna. Jag återkommer troligen med mer intryck på lördag. Tyvärr hade jag ingen normal dator med mig, så det får bli så här.
Läs och begrunda det ganska märkliga utfallet…

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Ingemar Nordin

  Svenskar, världens dummaste folk? Eller bara en synnerligt desinformerande media (skolor, myndigheter, riksdagspolitiker)?

 2. Tålis

  Okunskapen och vanföreställningar är skrämmande. Propagandan har varit framgångsrik är slutsatsen.
  Värst var kanske svaren på: ”De ledande klimatforskarna är eniga om att klimatförändringarna accelererat de senaste tio åren”.
  62 % tror starkt (4 & 5) på att det sant. Vojne… Finns det ens någon ”klimatforskare” som påstår det? Skulle kanske vara den värste galningen, han som tror att haven kokar bort snart.
  Hade varit intressant att se en uppdelning i anställning; offantlig/privat tjänst. Min gissning är att de först nämnda är okunnigare och har fler andel troende.

 3. Slabadang

  Ingemar N!
  Snarare världens snällaste och samtidigt mest godtrogna folk som vill göra rätt. De gör dem till en perflet måltavla för manipulatörer och exploatörer.
  Jag får ge en eloge till dem som konstruerat frågorna till enkäten och även svrsalternativen.Kanske nån kan skicka SVT och SNF på kurs hur man gör till er?

 4. Ingemar N,
  Jag tror definitivt inte att Svenskar är dummare än andra folk, heller inte mindre bildade än västvärlden i övrigt. Men det kan påverka att vi har skyddats från konkurrens om vår informationstörst under ganska lång tid. Hela stora landet (med ett eget språk) bebos ju inte av fler än där finns i en normalstor världsstad. Här finns (’av brist på volym’-skäl)knappast utrymme för en mångfald av olika men konkurrerande toppcentra, vare sig inom media, politik eller mycket annat.
  Där har sällan funnits utrymme för mer än en fråga åt gången och där oftast med en önskvärd konsensusupffattning som helst alla andra borde sluta upp kring. Och det faktum har skickligt utnyttjats av den (länge enda framgångsrika) politiska eliten.
  Även bilden av genomsnittsamerikanen som obildad cheeseburger-frossande bibeltroende bonnläpp, som inte kan skilja på Sverige och Schweiz eller peka ut änder/huvudstäder i Europa har framgångsrikt upprepats i någon slags självhävdelse av internationell präktighet.
  Och kanske, under ett par decennier i mitten av förra århundradet, var detta ett framgångsrecept för att få landet att snabbt moderniseras och utnyttja och vidare utveckla ett försprång man hade haft och fått under efterkrigstiden.
  Men nu funkar ju inga av dessa åldrande recept längre så som då, och efterverkningarna, kostnaderna för alla enhetslösningar börjar bli mer synliga. 
  Jag tror att där är en generell attitydförändring pågåenbde, men dagens eliter, de som växte upp och fostrades förra århundradet kommer inte vara dom som leder eller ens begriper omställningarna och att helt nya vindar blåser och är avgörande …

 5. Tålis

  Jag råkar vara med i återkommande nätenkäter från ett institut. Flera gånger har jag klagat till dem att frågorna inte är tillräckligt precisa, så hur man svarar beror mycket på hur man uppfattar vad de frågar efter.
   
  I denna enkät ser jag vissa brister. Det första och värsta är kanske att enkäten i sig bekräftar tron på AGW/CAGW och att man bör/ska försöka göra något åt det. Hur kan sopsortering påverka klimatet?
  Fråga nr 9 & 10, tycker jag borde preciseras. Vad avses, välden eller Sverige? Jag antar det första.
   
  Vore kul om vi här kunde få svara på frågorna under säg en vecka och jämföra med originalet. Kanske svårt anordna, så ett mindre urval av frågor skulle vara rimligare?

 6. Jag hoppas att en av mig här postad kommentar/svar till Ingemar N #1 snart dyker upp. Den innhöll definitivt inte ’värre’ ord än #1 …

 7. L

  Tålis, det är just det att frågorna förefaller politiskt korrekta, som gör att svaren inte är konstruerade för att passa in. Mycket bra tycker jag.

 8. Jonas N
  Tyvärr har vi lite problem med att alltför mycket hamnar i filtret. Vi skyndar oss att släppa de som inte ska vara där men man är ju inte alltid på plats s a s (åka hem, handla ja du fattar).
  😀
    

 9. Lena det är OK, men det skulle vara bra att vet vad som orsakar detta. Det ’grövasta’ ordet är vad jag kan se: ”d*mmare” (här medvetet felstavat).

 10. Pehr Björnbom

  Jonas N,
   
  Bra kommentarer du har på Newsmill, tycker jag 🙂
   
  Sedan om kommentarer som fastnar. Kommentarsfiltret fungerar faktiskt ganska mystiskt. Jag har fått egna kommentarer klassificerade som spam utan att jag kunnat lura ut varför. Eftersom jag kan logga in som moderator kan jag själv åtgärda detta men det är märkligt.
   
  Det är förargligt när det händer att en kommentar fastnar på detta sätt, men vi hoppas på överseende. Vi går igenom kommentarerna för moderering ett par gånger per dag (i varje fall jag som modererar på fredagar) så det kan gå rätt lång tid innan en fastnad kommentar åtgärdas (vi jobbar ju som frivilliga av intresse för klimatfrågan).
   
  Ett tips till alla kommentatorer: Glöm inte att skriva in epostadressen. Kommentarer fastnar ibland och ibland inte om de saknar epostadress och i sådana fall kan endast bloggens ansvarige administratör åtgärda dem inte vi vanliga moderatorer.
   

 11. Gunnar Strandell

  Jonas N #6 och #9
  Vad tror du ett amerikanskt spamfilter får ut av din målande beskrivning av en genomsnittsamerikan i #4.
  Testa frasen i Google-translate vet ja! 😀
   
    

 12. Pelle L

  Testing testing
  Orden obildad cheeseburger-frossande bibeltroende bonnläpp som Jonas N använde i #4 kan troligen reta gallfeber på vilket webfilter som helst 😀
   
  Får se vad som händer med denna kommentar  😉

 13. Gunnar S
  Efter att ha bott i många år i flertalet olika länder, inkl sagda, är jag försiktig både med att fälla den typen av kollektiva etiketteringsförsök och nationalkaraktäriserningar. (Även om det kan vara kul). Oftast är sådana bara syftande till att bekräfta fördomar man redan har (dvs vill ha)!
  Den relevanta motfrågan är förstås: Hur skulle man i så fall målande beskriva en ’genomsnitts-Europe’?
  Min beskrivning, om något, var en karaktärisering av ’svenskheten’, eller iaf då en sådan fortfarande kunde tänkas ha ett lite mer allmängiltigt innehåll. Och dessutom med glimten i ögat .. av uppenbara skäl.

 14. Gunnar Strandell

  Jonas N #13
  Jag hade inga problem med din fras, men jag är inte spamfiltret.
  Lite kul blev det när du två gånger kommenterar och verkar ha missat en fras som kanske lyckades väcka anstöt i ett spamfilter.
  Att spamfilter skulle kunna förstå att det handlade om ”svenskheten” med glimten i ögat är nog för mycket begärt. 😉

 15. Ingemar Nordin

  Jonas #4,

  Jag tror att där är en generell attitydförändring pågåenbde, men dagens eliter, de som växte upp och fostrades förra århundradet kommer inte vara dom som leder eller ens begriper omställningarna…

  Som framgår av enkäten så är det inte ”eliten” som har den bästa kunskapen. Själv har jag en stark känsla av at den svenska journalistkåren (med vissa lysande undantag förstås) tillhör den minst kunniga.

  Så, vad sägs om följande: ”Svenska journalister – världens dummaste, okunnigaste och mest lättlurade.” Borde inte det kunna kablas ut över världen med hänvisning till SIs undersökning??

 16. Skogsmannen

  Ingemar!
  Kanske dags för att sno en ”affärsidé”?
  Vad sägs om att kabla ut budskapet med en jättebanderoll på DN-skrapan!
  🙂 🙂      

 17. Tålis

  Kommentar borttagen

 18. Staffan

  Uttrycket ”Mainstream Media” kom förstås i USA…  Storstadstidningarna, t.ex. NY Times.  Och framför allt TV.  Man har (liksom här) Obama som gullegris. 
  Och nationalekonomiskt tycker man Paul Krugman är jättebra – ”konsumera mera!  Staten ska låna ihop pengar så att ni kan göra det!  Det är konsumtionen som driver världen framåt!”   (Krugman är på DN:s ledarsida idag.)
  En gammal stöt som jag minns ju hur det var förr:  Alltid inflation 5-6-7% eller (mycket) mer.  Vart tredje eller fjärde år kris.  O.s.v.
  Sedan kom Reagan (och bakom honom Milton Friedman).  Och hos oss Göran Persson.  (Ni vet att vi svenskar har det verkligt bra idag?  Ingen euro.  Inga dollar-problem.  Inga akuta andra problem.)
  Men se på media idag!  41% av murvlarna (som svarat) röstar MP.  15% V.  14% S.  (Och 14% M.)
  På SVT/SR är det 80% som håller på de röd-gröna.
  Detta gällde 2012 enligt JMG vid Göteborgs Universitet, professor Kent Asp.

 19. Lars Jonsson

  Tålis  #5
  Jag vet exakt vad du syftar på angående oprecisa frågor. Trots detta har jag i samverkan med Demoskop försökt vara så precis som möjligt. Vi vägde frågorna ganska länge och delar av dem är kanske en kompromiss. Jag ville dock försäkra mig om att man inte skulle kunna identifiera huruvida frågorna var ställde utifrån en skeptisk eller alarmistisk vinkel, utan uppfattades som ”neutrala”, dvs att de som fick frågorna skulle svara ärligt utifrån sin övertygelse eller sina känslor. Ofta ställs ju frågor som börjar med ett påstående som leder folk in i det svar som man önskar. Det är dock riktigt att om man ställer frågor som Hur kan man bäst lindra effekterna av klimatförändringarna  så får man kanske oprecisa svar och tycks samtidigt bekräfta klimathotet. Men om man ställer alldeles för precisa frågor. Typ vilken åtgärd i Sverige tror du skulle på ett mätbart sätt minska utsläppen av koldioxid i Sverige, så kan man dels börja fråga sig vad vill dom egentligen med frågan, eller blir så fundersamma att det blir alltför många vet ej. Jag håller dock med dig att flera frågor blir så lösa i kanten att svaren ger föga information. Jag tror trots detta att vissa lite lösa frågor sammantaget ger en bild av vad människor tror och känner. 
   
   

 20. Gunbo

  Har modereringen slutat fungera? (Ang. Tålis #17). 

 21. Tålis

  Öh, Lars Jonsson, har svårt att förstå din kritik. Jag dum?

   Äähh Gunbo? ”Har modereringen slutat fungera? (Ang. Tålis #17).
   
  Vad var felet? Hade jag kunnat uttryckt mig tydligare?


 22. Tålis

  Förlåt fel Lars Jonsson. Ditt inlägg gick mig helt förbi…

 23. Tålis
  Nu skriver du märkliga kommentarer som ingen förstår. Kanske dags att sova?
  😉

    

 24. Gunbo

  Tålis #21,
  Könsord passar inte på en blogg som säger sig vara seriös!

 25. Tålis

  Lena? Din önskan förefaller konstig. Tror du jag är idiot?
   
  Jo, jag blev sårad… Överväger att sluta skriva här, men….

 26. Gunbo

  Staffan #18,
  ”Men se på media idag! 41% av murvlarna (som svarat) röstar MP. 15% V. 14% S. (Och 14% M.)”
  Har det undgått dig att Sverige är en demokrati?

 27. Jag måste sova nu eftersom jag har ett jobb att sköta imorgon.
  Jag kanske skall upprepa att vi gör det här på vår fritid. För alla oss som driver TCS och skriver här gäller samma sak, vi gör det på vår fritid.
  Om modereringen ”fungerar” eller inte beror på om den personen som skall kontrollera saken är på plats just i den stunden. Vi har efterhandsmoderering på den här bloggen så det kan vänta några timmar utan att på något vis vara olagligt.
  Godnatt
  och
  Behave!

 28. Gunbo

  Lena #27,
  ”Jag måste sova nu eftersom jag har ett jobb att sköta imorgon.”
  Sov gott!

 29. Gunbo #26
  Det där var väl ändå en ganska dumdryg och onödig kommentar. Som redan påpekats är en fungerande demokrati beroende av både engagerande och upplysta medborgare. Och att de kan skaffa sig korrekt infomation om sådant de engagerar sig i.
  Som vi alla vet är ’informationen’ man matas med som passiv medie- och nyhetskonsument allt annat än högkvalitativ, neutral, eller fri från både agendor och (de lite mildare) underliggande önskeföreställningar.
  Det är då väldigt bra att vara väldigt medveten om att journalister generellt har en mycket tydlig annan sammansättning än både befolkningen  och att den skevheten är ännu mera skev på vissa redaktioner.
  Konsumentupplysning helt enkelt. Innehållsdeklaration. När det gäller kommersiella produkter är sådant tom lagstadgat ganska detaljerat. När det gäller information tycks det plötsligt bli både kittsligt och lite upprört indignerat, och (hävdas det) inte alls ngt att bry sig om. Men dessutom precis som det skall vara, ’som motvikt’ säger somliga.
  Eller bara föranleda larvigt poserande kommentarer från dem som lutar åt samma håll …

 30. Odon Falk

  Ja med tanke på svaren i denna enkät som visar bildningsläget i den svenska befolkningen är det klart att man bör överväga om allmän rösträtt inte bör tas bort i detta land.

 31. Labbibia

  Odon Falk # 30
  Nej, snarare borde de som svikit sitt uppdrag så flagrant, statliga SR/SVT fråntas sin ”rösträtt”…..dvs, lägg ner skräpet. Alternativet är att någon (varför inte regeringen?) ser till så att de sköter sitt uppdrag enligt de regler de är satta att följa.
  Som nu är, har SR/SVT ju bokstavligt talat bevisligen ”ockuperats” av en rödgrön röra med journailster som inte ens kan stava till ”objektivitet, balans och opartiskhet”! 

 32. Adolf Goreing

  #31 ..för att inte tala om ”klimatsensitivitet” !

 33. Labbibia

  OT
  Avdelningen ”upp så går det ner så går det upp så går det ner”…..
  Oljepriset har tydligen fallit med en hel dollar……ett fat amerikansk råolja kostar nu 86:33 USD.
  ”What a bargain!” 😀
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15081648.ab

 34. Det är ju många akademiker som kommenterar på detta forum. Men ingen har ännu kommenterat att gruppen akademiker (SACO-anslutna) verkar ha överlägset sämst koll på sant och falskt om klimatet.
  Det är skrämmande på mer än ett sätt. 

 35. Peter F

  Mats J #34
  Som jurist och tidigare SACO-ansluten är jag inte ett dugg förvånad. På mina arbetsplatser tyckte SACO-kollektivet att frågan var fullständigt ointressant och mina många debattförsök på luncher och fikapauser mottogs vanligen med mer eller mindre dåliga  skämt. Så när en avdelningschef stolt berättade att han minsann blivit andelsägare i ett vindkraftverk för att rädda klimatet och jag ställde en skur av besväliga frågor till honom, slutade det med att jag i hårda ordalag ombads lämna fikarummet.

 36. Christer Löfström

  Peter Stilbs.
  Du och SI har misslyckats!
  En orsak till att ”klimnathotet” fått så starkt fäste i Sverige är att företrädare för svenskt näringsliv och andra, t.ex. metereologen Lennart Bengtsson, använder ”hotet” för att få bygga nya kärnkraftverk.
  SI och många som kommenterar på TCS gör samma sak. Det saknas tydlig avfärande av ”klimathot” som argument för kärnkraft. (IEA argumenterar för kk motiverat med 2-gr målet, suuuck)
  För den intresserade så finns det en ny kk rapport.
  ” The National Diet of Japan The official report of The Fukushima Nuclear Accident Independent Investigation Commission Executive summary ”
  Ett klipp.
  ” Although triggered by these cataclysmic events, the subse- quent accident at the Fukushima Daiichi Nuclear Power Plant cannot be regarded as a natural disaster. It was a profoundly manmade disaster – that could and should have been foreseen and prevented. And its effects could have been mitigated by a more effective human response. How could such an accident occur in Japan, a nation that takes such great pride in its global reputation for excellence in engineering and technology? ”
  Sedan O1 startades för 40 år sedan finns det många exempel på slafsigt ingenjörsarbete och slappt säkerhetstänkande inom svensk kk industri, inte minst i Barsebäck.  
   
   
   

 37. ThomasJ

  #36: I vilken värld/rymd/tro befinner Du Dig i ???  🙂
  Mvh/TJ
  PS: där finns mängder av slafsiga arbeten(?) inte minst inom de politiska områdena…  Go, please, figure a bit!  😉  /DS

 38. ThomasJ

  #36: Excuse me, please, men Du C.L. snackar/uttrycker ren & skär Bullshit! Period!
  Om någon ’slafsig’ så är Du en stark kandidat… be happy?  :scoll:
  Mvh/TJ

 39. ThomasJ

  :scroll:
  Ska det vara – of course…
  Sorry/TJ

 40. ThomasJ

  Ber tusen ++++ gånger om ursäkt för missarna med ’smileys’ – som deFacto har problem med diverse bloggar, bl.a. World-Press [typ.: McIntyre etCons]
  Ibland (oftast) funkar ’smileys’ (- or not?) ibland ej. Tror samtliga på denna suveräna blogg (Tack, varmt, till Maggie T. !!! 😀 ) har – borde åtminstone ha/fått ?! – insikt/-er i och kring ’The Climate Scam’.
  Just, ’cause its a [fuc***g] Scam, Ponzi-/Madoff-/Fiatmoney/-scheme.
  Just det. Just så! Just håll truten! Just håll den politiska, almedaliskt politiska korrekheten…
  Visst, kör = köp vilka ’opinionsundersökninger’ som helst – du betalar, du bestämmer resultat.¨
  ”Die dummen Schweden” är ingen faktiod.
  Mvh/TJ 

 41. ThomasJ

  Fortsatt läsning här:
  http://www.regeringen.se/sb/d/16347/a/196469
  Arma Land!
  Mvh/TJ

 42. Pingback

  […] svenskarnas kunskaper om klimatet. Demoskop har på Stockholmsinitiativets  uppdrag gjort en undersökning betitlad “Lurar media allmänheten om klimatkrisen?” som redovisar en mycket intressant […]