Danskarna får skulden – igen

Danskarna

Danmark sköt klimatmötet i sank. Det är andemeningen i ett mejl från FN:s klimatchef som publiceras i en ny bok som kommer ut i morgon och som återges i Jyllands-Posten på söndagen

Nu kommer alltså förnyad kritik mot Danmark och det sätt som klimatmötet i Köpenhamn 2009 sköttes. I boken ”Kampen om klimaet” av klimatredakören på tidningen Måndag Morgon Per Meilstrup som publiceras på måndagen avslöjas ett mejl från FN:s klimatchef Yvo de Boer där han till sina medarbetare riktar hård kritik mot det danska ordförandeskapet.

Min fråga är: Kan man verkligen skylla danskarna för det vetenskapliga, politiska och moraliska moras som utgör klimatfrågan?

Svaret är naturligtvis nej. Svaret står i stället att finna i det vetenskapliga förfallet som avslöjats i bla ”Climategate”. Andra frågor som finanskrisen, kostnaderna och den förljugna propagandan från AGW-rörelsen har helt klart haft större betydelse. Den mer sansade inställning som vissa ”utvecklingsländer” såsom Kina och Indien haft har givetvis också spelat en stor roll. Men att skylla på danskarna, nja……Men om så skulle vara fallet: Grattis Danmark! Listigt!

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Elling Disen

  Kim Larsen hadde en gång ett band som het Gasolin. De mest populæra smash hits var ”Østre Gasværk” och ”Rabalderstædet”. En orgie i CO2 mao   …  Ah, vilken herlig dejavu

 2. Olaus Petri

  On topic!  😉 Kommer ni ihåg varifrån följande dialog kommer?:
   

  [Far sitter vid köksbordet och stirrar ut genom fönstret. Mor sitter i sin gungstol och stickar.]
  Far:
  Det ser ut att bli en tidig vinter. Rönnbären är redan mogna. Och isen har börjat lägga sig nere vid bryggan. Det är dåliga tecken, mor. Hösten har inte varit sig lik.
  Mor:
  Jag förstår inte varför Hannes dröjer.
  Far:
  Jag ser… Jag ser att Elof borta i granngården har börjat elda i spisen. Jag tror inte han har ved så det räcker över vintern. Där ser jag ett fågelstreck dra mot söder. Jo. Jag såg igår hur tranorna flyttade från sjön. Hösten har inte varit sig lik.
  Mor: 
  Jag förstår inte varför Hannes dröjer.
  Far:
  Minns du, mor när vi flyttade hit? Det var på hösten för 50 år sen. Träden stod i brandröda färger. Och luften var fylld av skog.. Och jorden har under alla år fött oss. Men nu är det förändringens tid. Hösten har inte varit sig lik.
  Mor:
  Jag förstår inte varför Hannes dröjer.
  Far:
  Nu ser jag någon komma springande över berget. Han genar över åkern bort mot Elof i granngården. Det är Hannes, mor! Jag ser att det är Hannes!
  [(Mor ser förskräckt ut i sin gungstol]
  Far:
  Nu kommer Elof utspringande på gården. Hannes skriker och pekar ner mot byn. Det är väl inte så att…
  [fiolmusiken i bakgrunden blir dramatiskt starkare och starkare]
  Far:
  Nu ser jag Hannes på väg hit. Han springer över åkern. Leran skvätter runt hans nakna fötter. Han hoppar över grinden. Och rusar över gårdsplanen och…
  [Ytterdörren slits upp och Hannes rusar in. Far har ställt sig upp och stirrar skräckslaget framför sig.]
  Hannes:
  Far, far, det är danskar i affären!
  Far:
  Det är danskar i affären?
  [Hannes nickar]
  Far:
  Det är danskar i affären.
  [Hannes springer fram till mor och gömmer sitt ansikte i hennes knä. Hon klappar honom försiktigt på huvudet.]
  Far:
  Det är dags att ge sig av, min son. Packa din väska medan tid finnes. Mor och jag stannar här. Vi lämnar inte gården. Vi är för gamla för att ge oss av. Adjö, min son.
  [Hannes kramar om sin far]
  Far:
  Glöm aldrig mor och far. Du är vårt kött och blod.
  [Hannes stannar upp och tittar på sina föräldrar en sista gång. Sen rusar han ut]
  Far:
  Nu har helvetet kommit till byn.
   
   

  🙂

 3. Svempa

  Elling#1. Vi aer roede vi aer vide.

  En annan Gasolin låt som passar IPCC bra efter Hopenhagen är :
  Va goer vi nu lille du?

 4. Elling Disen

  En toriumreaktor i varje Øresundsbrofeste : Kalla de Horatio  och Kalle etter Admiral Nelson och Carl 10 – lirare som vey hur man hanskas med Køpenhamn : bomba først och fråga sen.

 5. Elling: Det er en kold tid som vi lever i. Alle går rundt og fryser.
   
  Så börjar Østra Gasværk. En rätt kul början med tanke på vad man snackar om idag.

 6. Christopher E

  Jonny och övriga!
   
  Ursäkta att gå off-topic, Jonny, men du gillar detta. Ikväll firas det storligen i mina trakter. Högsta domstolen har idag slutligen stoppat vindkraftsprojektet i havet härutanför (genom att inte ta upp överklagan mot miljööverdomstolens nej till prövning).
   
  Nu är det klart. Inga 30 blinkande vindsnurror blott 7 km från hallandskusten, vilket hade förstört naturupplevelsen utmed miltals av kust och hackat de flyttande ejdersträcken i bitar. Vi kan andas ut. Heder åt alla dem som på olika arbetat för att stoppa detta projekt, och framför allt kammarkollegiet, som överklagade miljödomstolens ursprungliga ja till projektet. Bra gjort.
   
  Känslan av lättnad här är obeskrivlig. En delseger i en mörk tid. Jag gick en lång promenad i solnedgången idag bland vadare, blommande trift, gravänder med ungar, dykande tärnor och bara njöt av att skönheten nu kommer att bestå.
   
  Nu ska bara eländessnurrorna i inlandets skogar stoppas också!

 7. Christopher E

  Olaus Petri;
   
  Jag minns den där sketchen. Riktigt kul men snäll parodi på äldre filmkonst med hjärtat på rätta stället. Drama- och spänningsuppbyggnaden är lysande.

 8. #6
  Grattis till dig, alla svenska elkonsumenter och skattebetalare (faktiskt tjänar alla socialbidragstagare med i längden på detta i sanning miljövänliga beslut).
   
  Hipp Hipp Hurra!
   
  Fortsätt mot den ljusnande framtiden genom att avskaffa alla märkliga straffskatter och förbud mot kärnreaktorer, sen ler fru fortuna mot hela kungariket.
   
  Med tanke på valet i höst, fråga era politiker hur de ska få fru fortuna att le mot andra än de själva.

 9. Lena Krantz

  Christopher E
  Fantastiskt, vad kul!
  Grattis får man säga då både till er och till naturen och inte minst till fåglarna.

 10. Christopher E

  Gunnar L;
   
  Jag bor ju inte så långt från Ringhals och är en inbiten kärnkraftsvän, både nuvarande och kommande. Vi behöver inte en enda dyr och onödig vindsnurra. Jag brukar se Sigyn passera längs kusten här utanför. Jag är inte bekymrad över avfall och liknande, det är ju bara bränsle till nästa generation. Gräv inte ner det!
   
  Lena;
   
  Tack, tack! Detta är ju som Gunnar säger också en seger för alla skattebetalare. Att miljööverdomstolen bedömde att nettomiljöpåverkan från vindkraftsprojektet var negativ kan ju också bli prejudicerande i andra fall.

 11. ThomasJ

  Christopher E. #6: Jösses! Vilken härlig nyhet! 😛
  Förhoppningsvis kan detta vara övriga ’kämpande’ tjänligt, one-way or another…  😉

  Måste bara ’dra’ denna ståry:
  På en myndighet har fem kannibaler anställts som handläggare.
  Första arbetsdagen säger chefen: – Ni har nu fast arbete, tjänar bra och kan äta i vår matsal, så låt de andra vara ifred, OK?
  Kannibalerna lovar att inte röra kollegorna.
  Efter fyra veckor kommer chefen igen och säger: – Det saknas en städerska. Är det någon av er som vet var det blivit av henne?
  Alla kannibaler skakar på huvudena och svär på att de inte har med saken att göra.
  När chefen har gått vänder sig en av kannibalerna om till de andra:
  – Okej, vem av er miffon har käkat upp städtanten? – Den bakersta kannibalen svarar med låg röst och skuld i blicken: – Det var jag…
  – IDIOT! säger den förste, – De sista fyra veckorna har vi ätit avdelningsdirektörer, sektionschefer, teamleaders, projektledare och konsulter utan att någon har märkt det, och så skulle du prompt sätta i dig städkärringen!!!!

  Häpp så dé kan bli… 😉

  Mvh/TJ

 12. ”Tack danskar, det gjorde ni bra!” får vi väl säga om FN:s klimatchef har rätt. Fast det är nog många andras förtjänst också. Skuld är definitivt fel ord att använda i det här fallet.
  Grattis till att ett vindkraftsvansinne har stoppats i alla fall! Hur länge dröjer det nu innan vindkraftsföretagen och deras anhängare drar till med snyftvalser på debattsidorna?

 13. AOH

  Kan det tänkas vara Sveriges blivande finansminister som kommenterar i DN ?
  ” Det var Alliansens fel att mötet havererade.

  T. Östros, 13:48, 31 maj 2010. ”

 14. UnoK

  Christopher E #6
  Inte blott Kammarkollegiet bör berömmas – även den förtänksamhet som Karl X visade då han införlivade Halland i Sverige. Utan detta hade vi förmodligen kunnat jumpa över hela Kattegatt på stillastående vindsnurror. Och än värre: även danskarna ända in i handelsboden.

 15. AOH

  Apropå det aktuella  Bonn-möte:

  http://www.wir-klimaretter.de/hintergruende/51-politik/5982-neuer-anlauf-in-bonn

  „Erstmals seit Jahren haben die fast 5.000 Diplomaten, die sich ab heute in Bonn versammeln, aber auch keine gewohnte Routine mehr abzuarbeiten………

  …….Erstmals seit 2005 treffen die Diplomaten nun zu ihrem Frühjahrsgipfel zusammen ohne das Ziel zu bekräftigen, die Verhandlungen zu einem Erfolg zu bringen.

  Ej exakt översättning men andemeningen är:

  ”För första gången sedan många år behöver de nära 5000 diplomater ( Ha Ha – egen synpunkt ) i Bonn inte följa de vanliga klimatmöte-rutinerna …… d.v.s behöva bekräfta att mötet skall leda till framgång…”

  Tysken säger ” Nichts gewesen ausser Spesen – inget annat har åstadskommits förutom traktamente”

  Kan vi gissa att minst 30 eller fler svenska deltagare finns i Bonn denna gången?

   

 16. Ulrik

  Jag snappade på avstånd från en radio, att man trots misslyckandet(!?) i Köpenhamn betalat ut massor med miljarder till fattiga länder; det gällde inte Grekland. För att göra vad? EU (med våra pengar) skulle vara bäst i klassen med flest miljarder, som aldrig tycks ta slut.  Hoppas jag missuppfattade nyheten. Någon som vet?

 17. Ingemar

  Att Köpenhamnsmötet ”misslyckades” kan inte nog överskattas. Hade det gått enligt planen hade vi suttit med bindande åtaganden decennier framhöver. De gav ett litet fönster i det politiska maskineriet för vetenskap och sunt förnuft. Det gäller att ta till vara på den chansen!

 18. ThomasJ

  AOH #15, [m.fl.]: Månne det snart vara tyskarnas ’tur’ att få ’skulden’…?   😉

  http://www.spiegel.de/wissenschaft/natur/0,1518,697844,00.html

  Mvh/TJ

 19. Förbaskade danskar, nu har de ställt till de på Hons rev 1…
   
  Det är ingen bra reklam….. Jag tror de trots allt borde byggt några reaktorer…
  Det kommer ska ni se, om 10 år kommer alla inkl. dagens rödgrönaröra påstå att de alltid varit för modern kärnkraft…
  Danmark kommer nog bli stort inom vindmølleskrotning.

 20. ThomasJ

  Från Yale, lite massage… kan tänkas…, oder? 😉

  http://www.yaleclimatemediaforum.org/2010/05/massaging-the-climate-message/

  Mvh/TJ