Danmark ger upp!

Enligt TT har Danmarks premiärminister Lars Lökke Rasmussen kastat in klimathandduken. Det kommer inte att bli något nytt klimatavtal. Förhandlingarna kommer dock att fortsätta, fast i vilken form är osäkert. Vilken kalldusch för alla delegaterna! Nu kan man verkligen fråga sig om Obama behagar bege sig till Köpenhamn.
Danskarna anklagas dessutom för dålig organisation. Indiens miljöminister Jairam Ramesh säger att förhandlingarna varit dåligt skötta. ”Unfortunately, I feel that this entire conference, the entire process has been very, very badly handled.”
Pinsamt värre för Danmark. Och för Fredrik R.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Staffan Lindström

  Synd att delegaterna och demonstranterna inte var här i Solna
  Skytteholm vid 11.30-tiden idag…Sikt 50 m ca mkt tätt snöfall
  från hopbakade snöbyar sk. snökanoner… Ödets ironi att min
  granne heter ”Blizzard”…Sant!! Klass 3-varning eller, SMHI??

 2. Åke Rullgård

  Vädret i Danmark bjuder visst också på snöoväder och kyla.
  Det är kanske inte helt rätt att klandra Danmark för dålig hantering av konferensen. Det går inte att lyckas med luftprojekt  för såsmåningom tar sanningen över. Minns Shakespeare-citatet: ”Sanningen är tidens dotter.”

 3. Patrik

  Pinsamt för FN och Danmark, i den ordningen, ja…
  Men varför är det pinsamt för Fredrik R? Han har väl inget ansvar för denna tillställning?

 4. Patrik: Nej, kanske inte. Men han utlovade ju så mycket innan mötet.

 5. Åke Rullgård

  Det är pinsamt även för Reinfeldt därför att han borde ha haft förstånd och omdöme nog att motsätta sig koldioxidhysterin och därmed även COP15, speciellt som han fått råd från förnuftiga forskare och andra personer om att göra så.

 6. Patrik

  maggie>> Japp, men jag tror att han har ”ryggen fri” i och med att han faktiskt har lyckats ena EU om vissa åtaganden. När det gäller COP15 så kan han ju rycka på axlarna och säga:
  ”Jaja, vi inom EU drog vårt strå iaf…” 🙂

 7. Stig S

  Ja nog bör Fredrik R ta på sig dumstruten. Så småningom kan han väl få bli butler hos någon kinesisk medelklassfamilj. Det är ju den utvecklingen han eftersträvar.

 8. Glädje! \(^_^)/
  Men nu skjuter de bara på det och kommer gå hårder åt till nästa möte. Mer propaganda om massdöd pga +2 graders värme…

 9. Är det någon som förvånas över att Köpenhamn kollapsar? (Mötet alltså, inte staden. Själva staden är ju dejlig och den skall vi ha kvar och vörda!)
    Förutsättningarna var dåliga redan innan Climategate. Klimatet har blivit kallare, och den ekonomiska krisen har öppnat mångas ögon för slöseriet på ”klimatåtgärder”. Climategate har bara bidragit till att pusha i rätt riktning.
    Nu över jul/nyår kommer ett viktigt skede i debatten, som jag hoppas alla klimatkritiker ser till att ta för sig av:
    1. Alla delegater kommer hem. Efteranalysen och alla förklaringar/bortförklaringar kommer. I den analysen är det bra att vara med.
    2. Nu under kommande ledighet, kommer många ha tid att sitta och ta till sig info, på nätet, via andra medier.
    Och det är inte fel om det blir mycket snö och kyla och skyhöga elpriser när man skall sitta och prata uppvärmning och alternativa energikällor…
  –Ahrvid

 10. Mattias

  Nu hör det ju inte till ovanligheterna att såna här möten räddas i sista stund och att just dessa uttalanden av Rasmussen är ett taktiskt förhandlingsutspel. Det går säkert att komma överens om tillräckligt mycket för att kalla det ett fall framåt.

 11. hahn

  Åke Rullgård #5.
  Javisst, det kan man faktiskt kräva som väljare att vår statsminister är mer balanserad. När både verkliga observationer och en så tung församling av, åtminstone svenska vetenskapsmän och forskare uttrycker tvivel så är det faktiskt inte ok att bara avfärda det.

 12. UnoK

  Det är Fredrik Reinfeldt som får ta åt sig äran av att fått fram ett gemensamt EU-åtagande. Detta var ju tänkt att ”sätta press på” USA, Kina, Indien…
  Om denna press i stället slog bakut, så är det Reinfeldts sak att modifiera EU-förslaget, men eftersom all modifiering måste ske åt minskande åtaganden, så går ju inte detta.
  Friskt vågat, hälften förlorat.

 13. Jag måste nog ge Patriks förmodan lite stöd.
  Reinfeldt är inte dum, men hal är han. Han kan mycket väl (borde tom) varit medveten om att det troligen blir pannkaka av COP15-mötet, kanske med någon gemensam symbolisk överenskommelse på slutet. Och försökt spela med i det spelet så gått det nu gick. (Jag tror att han kallt räknar med att sådana som tycker att han pratar strunt om 2° C och andra hot (dvs vi här) inte är någon politisk kostnad eller risk. Och när han la upp det så hade han inte ens en aning om ClimateGate och allt elände som skulle drabba klimathysterin.
  På sätt och vis kanske det bästa som kunde hända honomk (kortsiktigt politiskt alltså)

 14. Claudius

  Åke R #5: Håller precis med dig. Men det är inte bara han som har gått ut för hårt.
  COP: Combat of Police.

 15. Erik

  Härligt med Shakespeare,
  Tack! ni svenska vakttorn  
  Med plutonium tvingar vi dansken på knä
  Här! Danmark, utskitet av kalk och vatten
  Och där! Sverige, hugget i granit
  Danskjävlar!
  Tycker den påminner lite om denna härliga patritism från Rikard II.
  This other Eden, demi-paradise, This fortress built by Nature for herself Against infection and the hand of war, This happy breed of men, this little world, This precious stone set in the silver sea, Which serves it in the office of a wall, Or as a moat defensive to a house, Against the envy of less happier lands, This blessed plot, this earth, this realm, this England
  Förresten så tonade väl Reinfeld ner förväntningarna innan mötet…
  Och de svenska vakttornen hade behövts idag

 16. Leo

  Om det tidigare var oljeindustrin som kunde beskyllas för lobbyism så har vi numera en mångmiljardindustri med ett klimatbudskap. Jag tror inte att vare sig Climate Gate eller ett misslyckat Köpenhamnsmöte kan sticka hål på detta. Idag är jag pessimist. 🙁

 17. Härligt, Maggie! Du har skapat ännu ett nytt ord, i den långa raden som AGW-arna redan försett oss med. Din innovation (?): ”Klimathandduken”. Den är lysande. Väl skrivet. Jag skrattade gott 🙂

 18. AOH

  http://www.berlingske.dk/klima/loekke-saetter-hedegaard-til-redde-cop15
   
  Løkke sætter Hedegaard til at redde COP15
  Tror ni verkligen att Danmark ger upp?. Och vilken blick hos Hedegaard, raka motsatsen till Andreas Carlgren rullande ögon.
  Denna blick borde varje AGW-are få att konvertera till TCS med vår egen glada”klimatförnekardrottning”

 19. Mikael: Ingen orsak. 🙂

 20. Brown, Clinton och Rudd kliver fram og bekräftar hele den koloniala ordningen. Brown låter cirkulera en text för statsledarna i paralell med förhandlingarna – mera anglocentriskt korkad  ska man leta länge efter.  Kineserna drog i bromsen först och synade bluffen.  De kommer inte låta sig diktera av frågan huruvida Barack skall få komme eller inte.  Se detta som ögonblicket hegemonin skiftade från USA till Östen.
  För norrmänn och svenskar borde inte det danska storhetsvansinne överraska.  Se Rasmussens totala spagat jfr med Sveriges mycket lyckade ordförandeskap. Det håller med en pidgeon-Rasmussen på världsscenen. Två s i rassen och två i mussen är en för mycket (ursäkta)

 21. Steve

  China Is Doubtful of Copenhagen Deal (New York Times)  —  22 minutes ago
  China says it can’t see reaching agreement on climate pact (Washington Post, topnews: A Billion Here, a Billion There)
  US to back $100bn climate aid fund (Financial Times) – 1 hour ago‎
  The US attempted to break the deadlock at the United Nations’ climate conference in Copenhagen on Thursday by publicly backing an offer from developed countries to provide poorer nations with $100bn per year …
  Clinton arrives in Copenhagen to stake US claim in deal of the century
  guardian.co.uk – ‎26 minutes ago‎
  US Secretary of State Hillary Rodham Clinton gives a press conference at the Bella Centre. ”It is no secret that we have lost time,” she told a press conference. ”In the time we have left here it can no longer …   [… stake a claim…?? ]
  Men Obama kommer ändå?

 22. Torbjörn

  Har ni läst denna
  http://www.yr.no/nyheter/1.6912801
   

 23. Patrik

  Torbjörn>> Tack! Den åkte direkt ut via mail till bekantskapskretsen! 🙂

 24. Göran Benedicks

  Mycket kan man belasta Reinfeldt för men vad har han med konferensen att göra? Han representerar en avmånga världsorganisationer vid mötet nämligen EU.Vad jag vet har EU framfört kritik mot både USA , Kina och ”vissa” u-ländertyp SUDAN,somförsökt torpedera mötet.
  Mötet sker i FN:s regi med Dansktvärdskap!

 25. Åke Rullgård

  COP15 har ju påhejats friskt av EU och därmed dras Reinfeldt in i ansvarsbilden eftersom han har hand om EU-ordförandeskapet under COP15-perioden. Om Reinfeldt hade lyssnat till fakta i klimatfrågan och dämpat klimathysterin, speciellt koldioxidhyterin, skulle ha gått till historien som den som visade både personligt och politiskt mod och inte minst förnuft i den upphetsade klimatdebatten. I sället valde Reinfeldt att lyssna på AGW-fanatikern Carlgren. Det enda tecknet på att Reinfeldt visat något lite av fönuft är att han, allteftersom COP15 närmade sig, började tona ned förväntningarna. Fast sådant agerande är enligt uppgifter som framförts i media typiskt taktist agerande inför stora konferenser så Reinfeldts nedtoning av förväntningarna behöver inte tyda på något förbättrat omdöme.

 26. Svempa

  Konciliet i Köpenhamn är ju ett enda stort spektakel så varken Reinfeld eller danske statsministern har haft någon lätt uppgift.
  En bevis på att klimatet (det intellektuella)  inte har ändrats mycket på 600 år är att det finns slående likheter mellan konciliet i Köpenhamn och konciliet i Konstanz 1414. På Wikipedia kan man läsa att förutom diverse ponentater, prelater och furstar :
  Konciliet i Köpenhamn 2009-12-17 17:22
  Det hela är ju ett grandiost spektakel från början till slut. En manipulerad vetenskap har givit diverse planhushållare ett lagom flummigt redskap och det hela har nu totalt transformerats till en religion.
  Konciliet i Köpenhamn påminner om konciliet i Konstanz 1414. Om detta kan man läsa på WIkipedia att förutom diverse prelater, furstar etc så :
  ”…hade dessutom infunnit sig i staden en massa människor av olika slag, som tänkte dra privata fördelar av mötet, såsom handelsmän och schackrare, fala kvinnor och skådespelare samt gycklare, så att man räknade över 50 000 främlingar i staden..”
  Inte mycket har ändrats på 600 år.
  Svemp
  … Dessutom hade infunnit sig i staden en massa människor av olika slag, som tänkte dra privata fördelar av mötet, såsom handelsmän och schackrare, fala kvinnor och skådespelare samt gycklare, så att man räknade över 50 000 främlingar i staden..”

 27. Olaus Petri

  Svempa! 😀

 28. Åke Rullgård

  Re#26 Svempa:
  Intressant jämförelse mellan konciliet i Konstanz 1414 och COP15. Likheterna är skrämmande.

 29. Svempa # 26
  Klockrent!
  Det gäller nog i alla tider, vid alla stora sammankomster?

 30. Johnny

  Reinfeldt är en politiker och agerar på ett sådant sätt vi vant oss att politiker brukar agera. Råder det klimathysteri i landet och vare sig politikern själv tror på det eller inte kommer denna tala om vikten att göra något med hänvisning till vad forskarna och FN säger. När den dagen kommer och det står klart att vetenskapen var manipulerad och väldigt politiserad kan Reinfeldt och övriga politiker att de enbart agerade utifrån vad vetenskapen rekommenderade och att själva inte har möjlighet att analysera all forskning, vilket iofs är sant.
  .
  Men om världens ledare, Reinfeldt inkluderad, var 100% övertygade om AGW och den hotbild som beskrivs i media skulle vi haft ett klimatavtal för länge sedan. Allt de gör nu är att ta redan öronmärkte biståndspengar och märker om dem. Investerar i forskning för teknikomställning inför kommande energikris vilket de skulle gjort ändå men lägger de till ordet ”klimat” lite här och där så de stillar opinionen som kräver att de agerar med åtgärder de tänkt att göra ändå.
  .
  Nu lovar USA att tillsammans med resten av den rika världen ge $100m varje år i klimatbistånd med tillägget att dessa bidrag ska ske med transparens vilket är en viktig detalj med tanke på att stor del av mottagarländerna  är diktaturer som ger blanka fan i sin egen befolkning och som inte kommer att acceptera några transparenta transaktioner och inte heller observatörer som ska granska dessa.
  .
  Tänk tanken att hela världen ska försöka enas om att uppnå världsfred och de mäktigaste nationerna med de största ekonomierna och de som i slutändan är de som bestämmer också är världens största vapenproducenter och exportörer… oj vi har redan en sådan situation där FN´s säkerhetsråd agerar stoppblock gång efter annan i varje konflikt.
  .
  Krig är ändå något som kostar oerhörda belopp (när någon betalar är det någon som tjänar…) och människors liv årligen, dagligen och inte ens det kan de göra något åt. Nu förväntar man sig att samma nationer ska lamslå sina industrier och ekonomier för att stoppa en klimatförändring som om den nu inte sker helt naturligt lika gärna kunde gjort så med tanke på att klimatet ändå alltid skiftar.
  .
  Jag håller inte andan för en för miljörörelsen tillfredsställande uppgörelse i Köpenhamn (även om man snart kanske måste göra det för att inte spy ut för mycket CO2).

 31. Morgan

  Det slår mig att jag måste fråga dig Johnny, om du har en son som tjänstgjorde i Bosnien 1996?, Heter han sedan också Jerker så har jag tjänstgjort med honom…i fredbevarande uppgifter givetvis.

 32. Johnny

  Nä, 1996 hade jag ett år kvar tills jag själv skulle göra min militärtjänst här hemma i Sverige så någon son till mig kan det nog inte vara. 🙂
  .
  Vad var det som fick dig att fråga om jag får fråga?

 33. Per Welander

  COP15 handlar om pengar och inte vetenskap. Reinfeldt och Carlgren är förlorare men kan ändå i medias och indoktrinerade svenskar ögon ses som  en kämpe som försökte ”rädda jorden”  men inte lyckades. Innerst inne vet Reinfeldt och Carlgren att det hela är en möjlig klimatbluff. AGW-hypotesen är vetenskapligt mycket svagt underbyggd. Men i politikernas värld är sanningen inget att bry sig om. Sen kan man alltid skylla på IPCC när luftslottet kollapsar. Carlgren får väl återgå att propagera för att vi ska använda giftiga kvicksilverlampor istället för de vanliga glödlaporna. Sverige – landet som går före (mot ättestupan).  -3 grader och snö i Köpenhamn när de stora ledarna samlas. Tillåt mig att le.

 34. Per W.
  Hur är fördelningen demokratiska stater/ugga-duggaländer dvs diktaturer i Köpenhamn, har du eller någon annan en siffra på det?

 35. Åke Rullgård

  Obama ska visst landa i Köpenhamn på fredag och det skulle vara en ödets ironi om vädret inte tillåter någon flygtrafik på Kastrup. Man kan alltid hoppas.

 36. Inge

  Per W.
  En ev. kommande skandal inom Sverige där politikerna kan vara inblandade, är väl hur forskningsanslagen fördelats i klimatfrågan. Det borde gå att rekonstruera vilka avhandlingar som fått anslag och vilka inte och hur ansökan formulerats. Kanske något för den som vill gräva så småningom?

 37. Åke Rullgård

  Re#36 Inge:
  Bra idé med att någon skulle gräva i vad som skett i klimatsammanhang, t.ex. anslagsfördelning. Klimatfrågan tycks dock inte locka några grävare. Jag har försökt sätta några kända grävare på klimatspåret men inte sett eller hört några reaktioner trots att det borde finnas stora scoop att göra. Inte ens Climategate har gett några reaktioner. Har någon någon hypotes om varför ingen, främst journalister, vill gräva i klimatträsket?

 38. Steve

  Varning:  Øresundsbroen lukker fredag morgen kl. 8.20-8.50, når Obama ankommer til Københavns Lufthavn. (Jyllands-Posten kl 22)
  Just nu -2ºC, vind ONO 35 km/h (9,8 m/s).  I morgon -3ºC, vind NO 27 km/h (7,5 m/s)   (AccuWeather)

 39. Claudius

  http://www.nytimes.com/2009/12/19/science/earth/19climate.html?hp
  I artikeln: Senator James M. Inhofe, Republican of Oklahoma and Congress’s most vocal climate change skeptic, showed up in the press area of the Bella Center early on Thursday to deliver what he called a reality check to the proceedings here.
  “There is going to be no cap and trade or binding legislation in the United States,” he said. “It’s dead. It’s not going to happen.”

 40. Claudius

  Svempa #26: Konsilium är den rätta termen.
  Nu gick det ju ganska bra till slut, dvs om dom inte lyckas hitta på något katastrofalt i natt, det är ju utsträckt tid.
  Ett politiskt uttalande, utan alltför mycket garantier och därtill knutna kostnader, är det minst skadliga resultatet som kunde uppnås i Köpenhamn. Men snart står nästa konsilium för dörren. 

 41. Oj, ytterligare en Svempa (inlägg 26). Men jag skriver gärna under på det han skriver oxå!

 42. Åke Rullgård

  Det känns förskräckligt/bisarrt/hemskt/frustrerande, det är svårt att hitta ett enda ord, att se och höra COP15-jippot när det alltmer framstår att allt detta ståhej har sin grund i hockey- stick-kurvan som är baserad på manipulerade data och förment vetenskap. Den skuldbeläggning, som främst EU-politikerna skapat med koldioxidhyterin som grund och som gör att vissa länder nu försöker få del av alla miljarder som man talar om att fördela, kommer dessa tänkta  mottagarländer att haka fast vid och fortsätta att kräva även om Reinfeldt och andra politiker så småningom kommer att förstå att koldioxidspåret är en bluff. Men det finns risk för, att enormt stora ekonomiska satsningar till ingen nytta kommer att göras innan politikerna inser koldioxidbluffen.

 43. Åke 42.
  Kommentar.
  Det är den enorma mängd pengar som handeln med utsläppsrätter skulle(skall?) omsätta (trillioner dollar) som är en av de starka drivkrafterna här och som har skapat många oheliga alliansr! Nästa viktiga fokus är att få stopp på det! För det är inte en handel med substantiella värden utan en syntetisk handel till stor del finansierad med skattemedel!!

 44. Åke Rullgård

  Re#43 Ingvar Engelbrecht: Jag håller helt med i vad du säger. Ju fortare utsläppsrättskarusellen kan stoppas desto bättre. Men det är starka krafter som ska övervinnas.

 45. Åke 44
  Ja, men det gäller att få samma engagemang här som tidigare i detta race. Jaga fakta, peka på samband, peka på lögner, påverka. Och jag tycker faktiskt att det borde gå.  Nu gäller det ju att få stopp på en handel som kommer att göra många stormrika på vår bekostnad! Dammit!!

 46. Åke Rullgård

  RE#45:
  Helt rätt, så det gäller att fortsätta i Maggies anda.

 47. UnoK

  Åke Rullgård #42 och Ingvar Engelbrecht #45
  Inte bara att hela ”jippot” hade sin grund i bl.a. hockey-klubban utan jag frågar mig vad man hade för intresse av att få fram denna. Varför få fram en människoinitierad global uppvärmning?
  Vad jag vet gick ju inte vi vanliga människor omkring och ojade oss över hur varmt det blivit, hur lite snö det är eller undrandes över hur det går med Nordpolen.
  Jag undrar om inte kombinationen FN och vetenskapare gick blodad tand efter Montrealprotokollet – ett problem med ozonhålet över polerna som ingen vanlig människa påverkades av men där man fick till en ”världsöverenskommelse” i slutet på 80-talet. (Och som sen aldrig har utvärderats – ozonhålet slog rekord 2006, nästan 20 år efter det vi slutat CFC:a.)
  Som vi sett från COP15 var vetenskapen långt från diskussionerna – ”the debate was settled”. Det var inget tvivel om uppvärmningens orsaker som havererade avtalet, snarare pengar och politik. I den meningen kom COP15 turligt, mitt i en ekonomisk kris.
  Risken är dock att vi oavsett den vetenskapliga grunden kör vidare med utsläppsrätter och/eller kolskatt, och sen rullar det på. Ju större det hinner växa sig, desto omöjligare att få bort, hur ogrundat denna företeelse än visar sig vara.
  Så jag håller med: ifrågasätt grunden för dessa skatter kontinuerligt – de skall inte vara där för att ”döva samvetet”.

 48. Åke Rullgård

  Re#47 OnoK:
  Jag instämmer i det mesta av vad du säger men när det gäller ”I den meningen kom COP15 turligt, mitt i en ekonomisk kris” vill jag påstå att den ekonomiska krisen till en stor del är en följd av klimathysterin. Hur då, frågar du kanske? Jo, genom koldioxidhysterin uppstod ett motstånd mot bilåkning specellt med de SUV-modeller som biltillverkarna börjat tillverka i stor skala eftersom marknaden före klimathysterin ville ha sådana, dvs. marknadskrafterna som anses vara så bra drev fram SUV. När innehav av SUV och andra stora bilar blev stigmatiserande fick bilindustrin naturligtvis problem med neddragningar och konkurser som följd.  Sedan kom fastighetsbubblan och förvärrade saken och då skapade undergångsprofetiorna från klimathotet en ond spiral som gjorde att den ekonomiska krisen blev än värre. 
  Kommentarer?

 49. UnoK

  Åke Rullgård #48
  Nej, den kedjan blir för krystad.
  I botten på finanskrisen ligger väldigt låga räntor och ett oförberett regelverk.

 50. Åke Rullgård

  Re # 49 UnoK:
  De faktorer som du anger har också bidragit till finanskrisen. När det gäller regelverk: vad säger du om en regel att banker måste låna ut pengar till privatpersoner bara i det lands valuta där låntagaren är bosatt? Den regeln lägger valutariskerna på bankerna som bör ha den största möjligheten att hantera sådana risker. Och det skulle hindra katastrofer av det slag som drabbat Island och de baltiska staterna.