Dags för Sverige att leda världen

Idag blir Sverige ordförandeland i EU och de inhemska förväntningarna verkar stora. I dagens Sydsvenskan skriver Mikael Karlsson, ordförande för European Environmental Bureau, och Matthias Duwe, generalsekreterare för Climate Action Network Europe, att det är dags för Sverige att ta tag i klimatfrågan.
”I nuläget verkar världen blunda för det faktum att klimatkonferensen i Köpenhamn i december ser ut att bli ett nederlag”, skriver de två herrarna. ”Diskussionerna inom ramen för FN:s klimatkonvention befinner sig just nu i ett dödläge. Det beror framför allt på att industriländerna inte levt upp till sina löften om att minska sina egna utsläpp och om att bidra med resurser för att hjälpa utvecklingsländer att hantera klimatförändringen.”
Recept för framgång innehåller ett finansieringspaket för att skaka fram de 2 miljarder dollar som behövs för anpassningsåtgärder i de minst utvecklade länderna, ett extra klimatmöte i början på september, långsiktig klimatfinansiering från EU:s sida för att hjälpa utvecklingsländerna att nå sina klimatmål och mer ambitiösa utsläppsminskningar på hemmaplan.
Jag stödjer den s.k. klimathjälpen, för visst behöver utvecklingsländerna hjälp att få igång sin tillväxt och samtidigt hantera de miljöproblem som finns. Och så länge tekniköverföring inte handlar om att prångla ut en massa vindkraftverk till Afrika är jag med på noterna. Men varför denna fixering vid inhemska utsläppsbegränsningar?

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. L

  Köpenhamn blir väl som Bali, en sista-minuten-deal för att rädda ansiktena på de som satsat all prestige på ett kort.
   
  Om man istället flyttade fokus från den obevisade CO2-hypotesen och pratade energi och miljö skulle man sannolikt komma långt.

 2. Torsten Wedin

  Reinfeldt kommer säkert att visa att han är ”Bror Duktig” och ”bäst i klassen” och ta fram en agenda ”som inget land har råd att följa”. Det sista citatet var exakt vad Bob Carter sa till mig på Maggies mingelparty.
  Lite ”off toppic”. Jag har nu börjat läsa ”Chill-Out”. Det jag hittills läst föranleder endast en kommentar: ”Lysande”.
  Såna som Thomas m.fl. borde läsa den boken innan de yppar ett enda ord i denna blogg. Boken handlar ju till viss del om dem. Men de läser ju inte boken ”av princip”.
  Det för tankarna till ett gammalt citat: ”I have already made up my mind. Don´t confuse me with the facts”.

 3. Torsten Wedin

  För att ni inte ska förledas att tro att den globala uppvärmingen tagit fart igen postar jag denna länk:
  https://www.klimatupplysningen.se/2009/07/01/dags-for-sverige-att-leda-varlden/#comment-45001
  I korthet handlar artikeln om att Arktis temperatur ännu inte tagit sig över nollgradersstrecket (Celsius) i år. Det är det senaste
  man noterat sedan man började registrera för femtio år sedan.
  Den globala uppvärmningen upphörde ju 1998.

 4. Torsten Wedin

  Länken blev fel.
  Det skulle varit denna:
  http://wattsupwiththat.com/2009/06/25/arctic-temperature-is-still-not-above-0%c2%b0c-the-latest-date-in-fifty-years-of-record-keeping%e2%80%a6%e2%80%9d/

 5. Peter Stilbs

  Maud Olofsson yrade visst något om ”hemska avtryck i Antarktis” om jag var helt vaken vid morgon-TV’n i morse.
  Var får dom allt ifrån ?

 6. Ulrik

  Vad jag kunde se på TV, så började ordförandeskapet med att de gröna övermänniskorna från Greenpeace körde runt på Riddarfjärden med sina racerbåtar för att kräva att vi vanliga knegare ska äta grönsaker och använda roddbåt.

 7. Inge

  Torsten
  Skulle det alltså kunna betyda att Skinnarmo inte kan klara sin Passageresa?

 8. Satirisk kommentar
  http://www.kallestrokirk.se/09jul01.htm

 9. Torsten Wedin

  Inge #7:
  Han (Skinnarmo) borde gjort sin resa för två år sedan!

 10. S-E Sundman

  Med tanke på flera av de uttalanden som gjorts bl.a. Olofsson och Salin senaste dagarna, ger mig intryck av att Almedalsveckan har utvecklats till att bli politikens Hultsfred/Woodstock… ;o)
  (Syftar inte till musiken, utan det som händer runt omkring…)

 11. Per Welander

  Om Skinnarmo klarar sin resa beror mest på tur eller otur. Pressar vinden och isen på mot Sibirien kan det bli svårt. Om han klarar det eller inte beror inte så mycket på om totala isarean är lägre eller högre än 2007/2008 utan lokala isförhållanden. Men Skinnarmo har säkert tillgång till satellitbilder vilket kan hjälpa honom välja bästa rutt.
  För övrigt är isarean i  Arktis 2009 ganska lika 2008. Men det är nu i juli/augusti som avsmältningen varit markant högre 2007 och även 2008 jämfört med senaste 30 åren. Beror till stor del på ändrad cirkulation. Fram t.o.m. juni har det inte varit några stora skillnader mellan åren.
  Att medeltemperaturen i Arktis inte överskridit noll grader C ska vi nog inte hänga upp oss för mycket på.  Fryspunkten ligger under noll då vattnet är salt samt isen kan också smälta underifrån via varma strömmar.

 12. Steve

  Man kan ju undra om Skinnarmo skulle kunna lägga sig i kölvattnet på en rysk isbrytare, förutsatt förstås att hans motor orkar.  Men det är inte säkert att det finns några isbrytare där idag.  Enligt Wikipedia finns det idag regelbunden sjöfart endast (från Murmansk) fram till Dudinka, i Jenisej-flodens mynning.  Österifrån seglar man bara (från Vladivostok etc) fram till Pevek, ca 1000 km väster om Berings sund.  —  Dudinka är sedan 2001 en stängd stad;  i princip inga utlänningar där, och ryssar bara med tillstånd.  Inget problem dock för Skinnarmo;  om allt går som det ska, kommer han inte ens i närheten av staden, där den ligger, långt inne i flodmynningen.
  Men den långa sträcken från Jenisej (85ºO) till Pevek (170ºO) kan nog bli lite ensam för Skinnarmo.  Om han kommer så långt, alltså.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Northern_Sea_Route

 13. Steve

  Re Skinnarmo:  Usch så dum jag var.  Skulle det vara svårt att komma fram i norr idag?  Inte, då!  COP15, UN Climate Change Conference Dec 7 – Dec 18 2009 vet bättre:  ”På kryss genom ett smältande Arktis. För 130 år sedan kämpade Nordenskiöld sig fram under två år; nu ska en expedition visa att det här fixar man på några veckor.”  Ty:  ”Klimatförändringen (förändringenuppvärmningen heter det ju!) gör att Skinnarmos expedition kan se fram mot en problemfri resa, och det utan hjälp av isbrytare.”
  http://en.cop15.dk/news/view+news?newsid=1632

 14. Steve

  I måndags (29 juni) började ”Väderkanalen” sändas i TV4 kl 18:45. ”Varje torsdag kommer Ola Skinnarmo att berätta om sin strapats.”
  http://www.kvp.se/Nyheter/1.1623509/premiar-for-vaderkanalen-i-tv4