Göra rätt, tjäna pengar och rädda klimatet

Nätverket Business Leaders Initiative on Climate Change (BLICC) har just publicerat sin sjätte årliga rapport om företags klimatpåverkan. Årets utgåva har den spännande titeln ”Do the right thing, earn money and save our climate”. På framsidan figurerar boven i dramat.
BLICC:s nya rapport
Målet med rapporten är förstås att visa att klimatpåverkan kan minskas kostnadseffektivt, dvs. att företagen inte förlorar något på att rädda klimatet, som det så fint heter. Företagen i nätverket har minskat sina CO2-utsläpp med 5 procent i absoluta tal senaste året samtidigt som företagens omsättning har ökat.
I själva rapporten har Johan Rockström fått vara gästskribent och han skriver om ”The drama of climate change”. Några citat:

”New insights show that the risks of catastrophic change are increasing. (…) The situation is even more serious, and today all credible research shows that mankind must reduce emissions of greenhouse gases to zero or very near zero within 40 years.”

”Science is galloping ahead, and all new research only points in one direction, that the situation is getting worse. The source is no longer models and theories, but direct observations of what is happening in reality.”

”Global warming is unfortunately following the IPCC’s worst case scenario, that is we are following the graph of a 6 °C hotter planet, which is charting a course for the abyss. ”

”One advantage is that the climate change that we are seeing is mainly caused by ourselves. If it had been a natural development there would be no way of solving the problem. Now we are the problem and therefore we can solve it.”

Tala om dramatiska uttalanden. Så talar en bekymrad professor. Johan Rockström kommer att delta i ett internationellt möte i Lund nästa vecka. Temat är New Worlds – New Solutions och jag har fått möjligheten att kika in och se vad som händer bakom de annars lyckta dörrarna.
Förresten, jag blev lite nyfiken på hur mycket respektive företag hade förbättrat sin omsättning, men se där, det får man inte reda på i rapporten. 😉
Hela rapporten finns att ladda ner här.blicc-rapport-2009

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Peter Stilbs

  Problemet med Johan Rockström, som jag träffat och funnit vara en i grunden sympatisk person, är att han tycks tro mer på Hansen, Rahmsdorf och likasinnade än på IPCC. Han är inte ensam – vi har också exempelvis Anders Wijkman och Bo Ekman.
  Tillsammans utgör de en samling ”förvillare”, som hittills haft mycket större framgång än exempelvis Stockholmsinitiativet
  😉
  Man jag tror det vänder snart.  Läste just att Pachauiri’s hemland Indien säger blankt och kategoriskt NEJ till alla s.k. ”utsläpps”-begränsningar. 

 2. Apropå Rockström så hittade jag en kul liten notis om hur Rockström år 2006 propagerade för att vi skulle avskaffa WC:n. Kolla här.

 3. Gunnar Littmarck

  Peter Stils borde hjälpa maggie (som har kommunikationförmåga över det vanliga) att skriva en klimatvetenskap light för Rockstön (sorry Rockström) Thomas och alla andra som glömt eller aldrig ens lärt grundläggande funktioner och förutsättningar.
  Något för Stockholmsinitsiativet?

 4. S-E Sundman

   
  Kan hålla med att använda dricksvatten inte egentligen är så lyckat, det behöver inte hålla samma kvalitet. Rent allmänt, hur löses då problemet med alla de extra rör som behöver installeras parallellt med befintliga samt kostnaden för detta?
   
  Håller inte med om att näringsämnen går förlorade. Finns det någon kommun i Sverige som inte, på ett eller annat sätt, tar vara på slammet efter att reningsverken bearbetat innehållet från avloppen? I kommunen jag bor, hamnar det slutligen ute på en del av åkrarna, som just gödning.

 5. S-E Sundman

  Glömde…
  Innehållet på bilden påminner om vattenånga… 🙂

 6. Thomas

  S-E Sundman, vattenånga är genomskinlig för synligt ljus. Moln är vad det påminner om.

 7. Peter Stilbs

  Jag har för mig att detta med vattenklosetter var Stefan Edman’s och någon annans vision – urinseparering etc.
  Häftig kostnad bara att bygga om hus och hantera flödena
  ( 😉  ). Sen kan man ju tänka på smittspridning etc – urin & mänskliga fekalier förvaras lämpligast i en buffer ett bra tid innan det är lämpligt att sprida dem på åkrar – har jag för mig att SLU-folk svarade.

 8. Ingemar

  När man läser Rockströms uttalanden om hur klimatet blir mycket varmare än IPCC: s värsta scenarios undrar man om den mannen har någon som helst kontakt med modern klimatforskning. Eller också bor han på en annan planet. Eller också (hemska tanke) är han en simpel bonfångare.

 9. Gunnar Littmarck

  Thomas
  Hur är det med tunga moln?
  Förekommer det en total energitransport i form av konvektion eller motverkar de gravitationskrafter som verka på vattendroppar så en termisk isolation uppnås?
  Är moln på natten varmare på undersidan en översidan jämfört med omliggande lufthav?
  Om inte, hur kan de hållas uppe trots var droppes tyngdkraft?
  Vatten har normalt massa ca. 1000kg/kbm luft på marknivå 1,4kg/kbm.
  Som din namne brukar avsluta.
  Go figure.

 10. S-E Sundman

  Thomas!
  Är inte moln kondenserad vattenånga här på jorden ?

 11. Thomas

  Sundman, jo moln består av kondenserad vattenånga, dvs små vattendroppar eller iskristaller.
  Gunnar, jag har försökt förklara hur moln fungerar för dig förut, men eftersom du ändå vägrar tro på något jag säger så undrar jag varför du frågar.

 12. Arcane Halls

  jag blir så trött på klimateländesnissarna. Dom överdriver så förbannat samtidigt som dom kallar andra för lögnare. Är det seriöst?
  http://allvarligt-alltsa.blogspot.com/2009/07/klimatnissarna-ljuger.html

 13. Gunnar Littmarck

  Thomas om du studerar irbilder från molns undersida och översida till samman med omgivande atmosfär finner du att jag har rätt och du fel..
   
  Visst är det enkelt då man kan kolla enskilda teorier med verkliga observationer?
   
  Moln har viss termis isolering och återstrålar liknade en svartkropp eller byggnadsmaterial från undersidan, de har en viss energitransport och strålar lägre energi (under natt) mot rymden än de mottar från jorden.
   
  Moln fungerar en aning som isolering till skillnad mot växthusgasen koldioxid, som bara kan återstråle en mycket svag ir-våglängd.
   
  Eller hur?
   

 14. Kjell_A Jönsson

  Att företag vill minska kostnaderna genom att vara ”klimatsmarta” är en del av marknasdsekonomin.
  Att bankerna låter bli att sända konturdrag på papper via posten är ett exempel. Då blir man ”klimatsmart” men glömmer att det finns många gamla människor som inte har någon PC.
  Vi kan inte förvänta oss att företagsledare skall ta politiska risker genom att fokusera på förnuft så länge inga politiker gör det.
  Kjell-A Jönsson

 15. Ja man suckar.
  Det finns snart inga företag kvar utan klimatvänliga eller klimatsmarta produkter. Oavsett hur bra dom fungerar.
  Inte konstigt att arbetslösheten blir enorm när vi snart inte kan konsumera eller använda någonting som är tillverkat av människor …

 16. Tillägg till #15
  Vi är ju för sjutton fler att försörja nu än när vi kunde leva på jakt, fiske och jordbruk för eget behov. Och ibland plundra andra på deras framsteg.

 17. Labbibia

  Kjell A # 14
  Ett annat kul exempel är ju hotellkedjan Scandics policy att inte byta ut handdukarna i hotellrummen lika ofta som förr.
  Motivering? Gissa en gång. 🙂