Dags för Plan B

Plan B är per definition en nödutgång när det brinner i trapphuset. Enligt Lester Brown brinner det för fullt i Jordens trapphus och business-as-usual är inte längre att tänka på. Lester Brown är enligt Nya Miljöaktuellt chef för Earth Policy Institute, hedersdoktor vid 23 universitet och högskolor, expertvittne i Sveriges riksdag med mera. Dessutom är han författare till boken Plan B 3.0. Uppdrag: Rädda Jorden!

Plan B handlar om en mobilisering likt den som tidigare ägde rum i USA under andra världskriget. ”Det är en kapplöpning mellan naturens och politiska system, menar Lester Brown och visar upp en plan bestående av tre kompontenter: att kontinuerligt öka effektiviteten i energin, göra en massiv satstning på att utveckla förnybara energikällor samt att stoppa all avskogning och plantera träd.”

Förutom boken erbjuds även en webbplats – www.planb3.se
Om Lesters Plan B är något att ha kan jag inte uttala mig om då jag inte läst boken. Webbplatsen är däremot halvtaskig. Besökaren blir informerad om att Plan B har fyra huvudmål. Förutom att stabilisera klimatet handlar det naturligtvis om att stabilisera folkmängden. Argumentet ”överbefolkning” dyker allt oftare upp i klimatdebatten, vilket får mig att undra om kriget mot koldioxid i själva verket inte är en vidareutveckling av Paul Ehrlichs lära.
Enligt webbplatsen är klimatmålet i Plan B satt utifrån den aktuellaste forskningen och alla åtgärder är dessutom kostnadsberäknade. De kräver sammanlagt en sjättedel av världens militärbudget, 190 miljarder dollar. I en pdf hittar man mer information om planen.

”Ingen kan idag påstå att vi inte har resurserna att utrota fattigdomen, stabilisera folkmängden och skydda jordens grundläggande naturtillgångar. Vi kan befria världen från hunger, analfabetism, sjukdomar och fattigdom. Vi kan också återställa vår planets matjordar, skogar och fiskbestånd. En överföring av en sjättedel av världens militära budget till Plan B-budgeten skulle vara mer än tillräckligt för att uppnå detta mål”, säger Lester Brown, som föreslår att vi ska ställa en fråga till våra politiker:

”Fråga dem om 190 miljarder dollar är en orimlig utgift för att rädda vår jord. Fråga dem om en
omläggning av en sjättedel av världens militära budget till att rädda civilisationen är för mycket.”

Jag skulle vilja fråga Lester Brown: Är du verkligen alldeles säker på att vår jord och civilisationen är i behov av räddning? Om inte, är du fortfarande villig att satsa 190 miljarder dollar?Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Jo, befolkningsbegränsing har hela tiden funnits med i bakgrunden på klimatdiskussionen. Det har funnits i all miljödebatt som fört fram begreppet om att jordens resurser för alltid är begränsade för människan. Det bygger på människosysnen att jämställa oss med djuren som inte har förmågan att upptäcka och förstå naturen på nya sätt så att nya resurser ständigt kan tillgodogöras för naturens , inkl. människan, tillväxt. Hellre än att tänka ut hur naturen fungerar väljer man då att begränsa befolkningen. Anders Wikman talar t.ex om att jorden endast kan bära en halv miljard människor, ett drastiskt tal, som om det genomdrivs på något sätt skulle fått folkmördare som Hitler och Djingis Khan att blekna.
  Mer kortfattat: Stänger man av hjärnan blir alltid resurserna begränsade.

 2. Bob Fleming

  Lester brown är en undergångsprofet som gång på gång hävdat att vissa resurser ska ta slut, att hundrats miljoner ska svälta ihjäl med mera med mera. Varenda gång har han inte bara haft fel, utan utvecklingen har varit den rakt motsatta.
  Belöningen han fått för detta? Doktorstitlar och priser haglar över karln.
  Det säljer att skrämmas. Det verkar inte ha någon betydelse om du har rätt eller inte.

 3. Grattis maggie! Med Ulf Sandmark har EAP upptäckt din blogg. Du kan räkna med stöd från samtliga 83 personer som röstade på EAP senaste riksdagsvalet.

 4. ErikS: Mitt mål är uppnått! 😉

 5. Hmmm

  Inte för att jag är något fan av EAP, men du argumenterade inte ens emot frågan, Maggie Thauersköld?