Dagens plock, 3 maj 2011

Greenpeace-aktivister har stoppat bygget av ett nytt kärnkraftverk i Frankrike. 55 personer har blockerat ingången till byggplatsen och ockuperat de tre lyftkranar som finns. Bland aktivisterna finns en svensk. Martina Krüger, svenska Greenpeace taleskvinna i klimat- och energifrågor menar att den franska reaktorn, som skulle bli störst i världen, dras med en rad säkerhetsmässiga problem.
”I den svenska kärnkraftsdebatten har det höjts röster för att vi ska bygga ny kärnkraft för att åtgärda problemen med våra gamla reaktorer.  Men nu visar det sig att Frankrikes nya kärnreaktor i Flamanville, som anses vara den mest avancerade, har allvarliga säkerhetsbrister.  Kärnkraftverket som är under konstruktion i Olkiluoto, Finland, bygger dessvärre på samma bristfälliga teknik. Ett moratorium för byggande av EPR-reaktorer måste införas”, säger Krüger.
**
Malmöbor kan fram till och med onsdag beskåda ett ”klimatsmart” tåg som är på Europaturné med Hamburg som start och mål. Hela tåget består av containrar fyllda med idéer om hållbarhet och miljöfrågor, skriver Sydsvenskan. Idétåget står på spår 7 på Malmö central fram till och med onsdag. Sedan går tåget vidare till Göteborg. Stockholm kommer enligt SDS inte att besökas.
**
Organisationen Transparency International (TI) varnar för att de globala klimatåtgärderna hotas av korruption. De 20 länder som är mest sårbara för klimatförändringar, och som därmed kan räkna med stora ekonomiska stöd, bedöms vara bland de mest korrupta länderna i världen. Ett exempel som tas upp är att mer än tio procent av solkraftsparkerna i Sahara vid en kontroll visade sig vara felaktigt registrerade som operationella trots att de inte bidrog med någon energi till elnätet. Är vi förvånade?

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Staffan D.

  ”The Ten Inconvenient Truths that shape our new energy world order”: 1. The West’s long term ’swap agreement’ with the Middle East – repression in exchange for oil – is pretty much broken. …  7. The West is no longer willing, and the EU simply unable (beyond individual member states) to safeguard its immediate energy and geopolitical interests. …  10. If consuming countries really want to reduce inherently unsound dependence on OPEC production, they have little choice but to massively expand domestic output.   (European Energy Review, 26/4)
  http://www.europeanenergyreview.eu/site/pagina.php?id_mailing=173&toegang=f7e6c85504ce6e82442c770f7c8606f0&id=2929

 2. Helge

  OT
  Kunde inte låta bli att se en annan artikel i miljöaktuellt om Kungskrabbor i Antarktis på samma sida. Trodde att botten i haven alltid låg på runt 4 grader dvs om det inte finns vulkanisk aktivitet. Vatten är ju som tyngst runt 4 grader. Hur kan en global uppvärming, som dessutom stannat av, plötsligt ge andra förutsättningar längs botten på antarktis, som dessutom haft en trend av istillväxt de senaste decenierna? http://miljoaktuellt.idg.se/2.1845/1.383007/kungskrabbor-invaderar-antarktis

 3. EB

  Kärnkraftmotståndare tycker om att referera till ”problemen” vid bygget i Olkiluoto, Finland. Jag har dock fått berättat för mig att en stor del av förseningarna deror på att den Finska strålsäkerhetscentralen är så oerhört nitisk i jämförelse med andra länders motsvarande, så byggherren har tagits på sängen av de extremt höga kraven. Hade bygget funnits i t ex Frankrike hade el redan producerats.

 4. Toprunner

  EB #3 : Största problemet med bygget i Finland var att Areva som fått uppdraget att bygga verket inte förstod kraven på betonggjutning för nordiska/arktiska förhållanden och fick bila bort det fundament de redan gjutit för att göra om och göra rätt. Hade ett svenskt bolag fått göra bygget så hade problemet inte uppstått.. där i alla fall.
   
  Just på grund av den noggrannhet som råder vid byggen av kärnkraftverk med olika granskare så blir de också mycket säkra och hållbara.

 5. EB

  Tack för infon Toprunner!

 6. Håkan Bergman

  Helge #2
  Sötvatten har högst densitet vid +4 C, saltvatten har inte den ”egenheten”!

 7. Staffan D.

  Prince Charles is an “eco-hypocrite,” film-maker claims. Independent om en Youtube (2:14) om ’några av de inconsistencies som finns hos en mycket rik kunglighet som bor i flera palats, men som vill att undersåtarna ska ’leva på mindre”.’
  http://blogs.independent.co.uk/2011/05/03/prince-charles-is-an-eco-hypocrite-film-maker-claims/
  –  Det är väl ett blandat nöje att vara kunglighet.  Problematiken — att man själv naturligtvis är för betydelsefull i sammanhanget för att behöva snåla — finns på betydligt lägre nivåer.