COP26 i Glasgow blir fiasko

Jag lånar ett inlägg från Sture Åström på Klimatsans https://klimatsans.com/2021/08/05/cop26-i-glasgow-blir-fiasko/ som ger en bra sammanfattning av läget inför COP26 i Glasgow i november. Vägen dit tycks kantad med misslyckanden att få ihop världens nationer på den gröna agendan.

Glasgow COP26

I Glasgow förväntas världens länder träffa bindande avtal om minskade utsläpp

Men verkligheten håller på att komma ikapp drömmarna om att rädda världen. U-länderna skulle få dela på 100 miljarder US dollar om året i the Green Climate Fund, GCF, som skulle finansieras av I-länderna. Men i fjol fick fonden bara $ 8 miljarder

Det är bara två månader kvar till mötet, och alla förberedande förhandlingar har kört fast.

G20 i Neapel den 23/7

G20-ländernas energiministrar möttes i Neapel och lyckades då inte komma överens om ett datum för utfasning av kolkraft. Kina, Ryssland, Indien, Saudiarabien, Turkiet och några andra länder gick inte med på det.

50 länder i London den 25/7

Högst på förhoppningslistan: En global överenskommelse om utfasning av kolkraft. Men det blev en antiklimax. Brasilien, Kina, Australien, Ryssland och Indien stretar emot. Detta trots att de drabbats av extrema oväder. I FN:s kretsar inbillar man sig att kampen mot koldioxid skall stoppa klimatförändringarna med åtföljande extremväder.

Sydafrika: $ 750 miljarder per år

Den 30/7 förklarade Sydafrikas miljöminister Barbara Creecy att GCF behöver minst $ 750 miljarder per år. Hon hade ställt detta krav till ledande deltagare i Londonmötet. Det är vad som krävs för U-ländernas omställning till “grön el”. Hon kunde tänka sig att det började gälla från 2025, men först måste de redan gjorda åtagandena om $ 100 mia per år från och med 2020 honoreras.

Men finansieringen har gått trögt.

Jag har bara hittat en statusrapport från i fjol:

Där har USA bidragit med 1,0 mia och Sverige med en halv. Isabella har sedan plussat på med lika mycket. Totalt uppnåddes 8,3 mia, alltså 8 % av det planerade beloppet. Om jag minns rätt, förutsatte Obama vid COP15 i Köpenhamn att USA skulle bidra med $ 30 mia. Det förefaller osannolikt att Kongressen vill släppa till så mycket pengar i dagens läge.

Boris Johnson tycks inte heller få med sig sitt eget parti på större åtaganden än de $ 1,2 mia som noteras i statusrapporten från i fjol.

Ingen omställning utan pengar

U-ländernas attityd är självklar och logisk: Pengarna först och omställning sedan. Ingen omställning på löften om pengar. De har lärt sig att misstro sådana löften.

Från I-länderna vill man känna sig säkra på att pengarna verkligen används i konkreta projekt för att minska utsläppen. De har lärt sig att misstro många U-länders förmåga att sköta stora investeringar.

Ömsesidig misstro ger hög sannolikhet för ett fiasko på COP26, “mänsklighetens sista chans” att rädda världen.

Men verkligheten börjar krypa fram

Många av delegaterna i Glasgow kommer att vara medvetna om att Solen aviserar kallare klimat och att man redan noterat ett stort antal nya köldrekord samt ovanligt kallt väder runt hela södra halvklotet. Dessutom börjar ledande media som die Welt och Bild i Tysk-land ta upp de stora översvämningar som inträffat varje sekel innan människan brände kol. Om koldioxiden inte kunde vara orsak då, är det inte sannolikt att den är det nu.

Hela korthuset av datorsimuleringar och “klimatmodeller” håller på att rasa. Lägg till chansen att Glasgow får en köldknäpp under mötet. . .

Då kan man sätta en bra slant på att COP 26 blir ett spektakulärt fiasko.

Sture Åström

+ – + – + – +

Här är några rubriker från GWPF (5/8) som understryker det som Åke nämner ovan:

1) COP26: China warns it won’t accept changes to the Paris Agreement
AFP, 3 August 2021

2) India pushes back on calls to set Net Zero target ahead of COP26
S&P Global Platts,  3 August 2021

3) Europe faces an energy shock after gas and power prices rocket
Bloomberg, 5 August 2021

4) As COP flop looms, Boris Johnson offers Nicola Sturgeon a ’huge’ role at COP26 climate conference 
Daily Mail, 5 August 2021

5) Tory rebels vow to fight 2030 ban on new petrol and diesel cars
The Sun, 5 August 2021

6) Benny Peiser: How YOU are going to pay for Boris’s Net Zero dream
Daily Express, 5 August 2021

7) Power grid expert warns: “Signs being ignored” as Europe’s grid teeters on the brink
NoTricks Zone, 3 August 2021

8) Stephen Glover: Boris Johnson’s green guru Allegra Stratton and the hypocrisy of her sermons about our dishwashers
Daily Mail, 5 August 2021
9) Ross Clark: Want to enjoy foreign travel? Join the green elite
The Daily Telegraph, 5 August 2021
Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Ann Löfving-Henriksson

  Tack, tack, tack! Det här började synas i och med BASIC-länderna käftsmäll mot väst vid Köpenhamnskonferensen 2009 och sedan dess har den geopolitiska maktbalansen kraftigt förändrats när vi i här väst sakta men säkert låter oss kvävas i ett grönt självmord, som medierna vägrar att se och än mindre beskriva.

 2. Bim

  På pricken Ann.
  Och tack Ingemar.
  Ser ljusare ut än på länge.

 3. Tack, bra med lite fakta även från den politiska verkligheten. Jag känner mig rätt lugn själv ang de grönas långsiktiga framgångsmöjligheter att lura folk med sin konserverade gröt. Diskrepansen mellan verklighet och saga kommer att vidgas vartefter tiden går. Därtill kommer det mycket sannolikt att komma världsekonomiska smällar och energibrister av kännbar kaliber framöver, vilket kommer vara ytterligare väckarklockor från verkligheten. För att inte tala om framtida köldknäppar och köldkatastrofer inte ens politiker och journalister kommer att kunna smita ifrån.

 4. Ivar Andersson

  Inför 2015-års klimatmöte i Paris (COP21) deklarerade Kina, Indien och 11 likasinnade utvecklingsländer att de hade för avsikt att motsätta sig legalt bindande överenskommelser som begränsade deras användning av fossila bränslen. Detta resulterade i att den så kallade Parisöverenskommelsen erkände alla länders rätt att själva bestämma i vilken takt och utsträckning de avsåg att begränsa sin användning av fossila bränslen.
  https://klimatupplysningen.se/politikernas-tvagradersmal/
  Av Parisöverenskommelsens undertecknare är det 23 länder som lovat betala till fonden. Det är samma länder som måste skydda sig mot (koldioxid) illojal konkurrens från de övriga.

  Världsledarna kunde enas om att övergången till fossilfria bilar ska ”snabbas upp” – men målsättningen om år 2030 togs bort.
  https://www.vibilagare.se/nyheter/g7-landerna-backar-fran-mal-om-fossilfria-bilar-till-2030

 5. jensen

  Angående antiklimat-mötet, Glasgow.
  Hur många framstående vetenskapliga klimatforskare kommer att bidraga med seriösa diskussioner. och vilka? Och hur lång tid kommer de att tilldelas.
  Kostnader, fondtilldelning, 750 miljarder dollar / År eller högre? Ekonomiskt och politiskt samt differentierande tidsperspektiv kommer nog att tilldela sig störst käbbeltid.
  K(L)orthus , där allt fler kladdiga kort sakas.

 6. Jan

  I dagens Express kan vi alla läsa vad som händer om COP26 i Glasgow blir fiasko https://www.expressen.se/nyheter/klimat/varningen-tecken-pa-att-golfstrommen-kollapsar/

 7. Ulf

  Tror det blir jättesucce för klimathotarna i Glasgow. Sydeuropa får som de vill och EU inför klimattullar mot omvärlden. Det kommer medföra ännu sämre tillväxt inom EU. Ännu mer bidrag till Sydeuropa.
  Vi står inför stora ingrepp i frihandeln och marknadsekonomin, det har alltid varit syftet med klimathotet. En planekonomisk kontrollerad värld med låg frihetsgrad för vanliga människor. Så nog blir det en succé för dessa mörkermänniskor. Samhällsmodell klimattalibaner.

 8. Peter Svensson

  En köldknäpp i Glasgow i november är ingen omöjlighet. Hade varit kul om det blev lite snö och is där när klimatkatastroferna skall diskuteras! 🙂

 9. Lennart Svanberg

  Verkligheten är verkligen en tuff motståndare för dessa svartrockar som vill förstöra vår gemensamma framtid allt i syfte att ’när allt är förstört (fungerade energisystem)’, ja då uppstår Nirvana som genom ett mirakel.

 10. Björn

  Ja, verkligheten är murbräckan. Kommentarer från tysk media är intressant, ” Om koldioxiden inte kunde vara orsak då, är det inte sannolikt att den är det nu”. Vi kommer att få se fler och fler ifrågasättanden av den hysteriska klimatpropagandan. Det är bara att vänta på spiken i kistan.

 11. Lars Kamél

  Ett klimatmöte som slutar utan överenskommelser och avtal är en framgång, inte ett fiasko! Det är ett möte som innebär att världen inte kommer att gå under i en ekonomisk katastrof, orsakad av vansinnigt dyra men verkningslösa klimatåtgärder!
  Vi utanför klimahotssekten, ska inte acceptera deras orwellska nyspråk!

 12. Ivar Andersson

  #11 Lars K
  För de klimathotsreligiösa är överenskommelser utan bindande avtal ett fiasko men en vinst för realisterna.

 13. En annan

  Ledtråd: leta efter Kinesiska namn i denna hysteri som gör väst till ett nytt lydrike till KKP, eller som man så PK säger PRC…USA har kört sin sedelpress isank, nu kommer snart omsvängningen, förvisso vill WEF ha ett ett finger med i spelet, men kineserna kommer framöver att sätta dagordningen.
  Ju mer vi slösar bort skattebetalarnas pengar på rena idiot-projekt, ju större blir flinet på Kineserna, dessutom ökar deras välfärd medans vår bara försvinner…Heja MP

 14. laco

  #13 enannan.
  Vad betyder alla dessa förkortningar?

 15. tty

  #6

  Det finns bara två saker som kan stoppa Golfströmmen:

  1. Panamanäset sjunker

  2. Jorden börjar rotera åt andra hållet.

  Det här gäller förresten inte Golfströmmen som sådan utan AMOC, de grenar av Golfströmmen som sjunker utanför Norge och södra Grönland och bildar NADW.

 16. Simon

  Jag är övertygad om att det enda som sjunker är MP, åtminstone är förhoppningen att vi för evigt slipper MP efter nästa val. Tyvärr verkar L gå samma väg, jag närde ett tag förhoppningar om att opinionssiffrorna skulle börja gå åt rätt håll men det verkar som att man måste hitta en egen väg för att klara sig kvar. Varför inte börja ägna sig åt politik förankrad i verkligheten igen. Något man förut stundtals gjorde så bra. Annars blir man ju bara ett i mängden av verklighetsfrånvända partier.

 17. En annan

  @14 Iaco
  Att du kommer att bli väldigt fattig om dom får som dom vill !