Coca Cola och WWF

Ett känt marknadsföringsknep är att associera sin produkt med något ”gott” t.ex. Rosa bandet, Rädda barnen eller rädda isbjörnarna. Genom detta får den som köper produkten en känsla av att vara en ”god” människa vilket ökar försäljningen. Ett exempel på detta är Mekonomens satsning på Rosa Bandet [länk].

Gör Mekonomen detta för att det är ett ”gott” företag eller för att öka sin försäljning? Coca Cola är ett företag som säljer en känd dryck med mycket socker/sötningsmedel i sig. Hur skadlig Coca Cola är för hälsan ska vi inte diskutera nu utan titta på vad Coca Cola sponsrar. Coca Cola är ett av de starkaste varumärkena i världen.

white coca cola

I många år har Coca Cola sponsrat Världsnaturfonden WWF. Det är inga små belopp man satsar utan förra året satsade man ca 10.000.000 kronor på WWF-bidrag. I år ska man stasa på att rädda isbjörnarna i en ny kampanj [länk]. Istället för röda burkar kommer vita med små isbjörnar på.

Nu verkar isbjörnarna må alldelses utmärkt och stammen har ökat väsentligt sedan 1950-talet. Att fridlysa isbjörnen var ett viktigt steg i detta. Fast ett antal isbjörnar skjuts varje år pga av människan måste skydda sig själv.

WWF vill att vi inte ska flyga så mycket och vill ha skatter och restriktioner på flyget. Men lever man som man lär?  WWF-presidenten Carter Roberts (lön 2009 3 miljoner kronor) flyger en hel del. WWF spenderade över 30 miljoner kronor på resor 2009.

Kopplingarna till etablisemanget är tydlig. WWF:s chef för klimatförändringar var också analytiker och organisatör för Obamas presidentvalskampanj.

WWF är inte bara en organisation som vill rädda utrotningshotade djur. WWF är mycket aktivt i klimatfrågan och IPCC och förespråkar en drastig omställning av vårt samhälle [länk]. Hur WWF har infiltrerat IPCC har tidigare beskrivits här.

Coca Colas marknadsföringsknep fungerar säkert och försäljningen ökar när folk kan känna sig ”goda” och inbilla sig att de räddar isbjörnar. Att sälja på egna meriter är en förlegad syn. Går den inte att sälja på att drycken Coca Cola är nyttig, smakar gott och är hälsosam?  Speciellt för barn. Eller?

Titta på Postkodlotteriet för ett annat skräckexempel.

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Jan-Erik S.

  Ger begreppet ”nyttiga idioter” ett ansikte.
  Eller, eftersom Coca cola inte är nyttigt så borde de i detta fallet kanke kallas onyttiga idioter. 

 2. Ingemar Nordin

  Tack Per W,

  Nu vet jag vilken färg på Coca-Cola burken som jag skall undvika att köpa!

 3. Jan E M

  Isbjörnar har minskat något sedan 90-talet då det som mest var c:a 25 000 djur.

  Att stammen nu minskat något beror inte på jakt.

  På grund av att stammen minskar så fördes den år 2006 åter in på listan över sårbara djurarter av Internationella Naturvårdsunionen.

 4. Håkan Sjögren

  Jan E M # 3 : Det framgår väl tydligt och klart att djur som man jagar måste vara sårbara? Mvh, Håkan.

 5. L

  Jan E M, rödlistningen baseras på – ratatatatataa – klimatmodeller!

  http://www.iucnredlist.org/apps/redlist/details/22823/0 

 6. Christer Löfström

  Volvo och WWF.
  http://www.volvogroup.com/group/global/en-gb/responsibility/Pages/responsibility.aspx

  Lars Bern: I din kommentar #31 på Newsmill skriver du (Volvo CSR).  ”Jag råkar också ha viss information i det aktuella fallet. Den informationen håller jag för mig själv”. Berätta vad du vet!

 7. pekke

  L.
  Har Norge isbjörnar ???

  Presence uncertain:
  Iceland

  Sist det kom en isbjörn till Island sköts den omedelbart.

  De verkar ha lite dålig koll på var isbjörnar förekommer.

 8. István

  Vad finns det för anledning till att dricka CC överhuvud taget?
  Vidrig som måltidsdryck.
  Kranvatten fördärvar inte smaken på maten!
  Möjligen kan CC avnjutas i utspädd form. Cuba Libre! 

 9. Christopher E

  Äsch, detta ville jag egentligen inte veta… jag tycker Coca Cola är godare än de flesta kopior (Willys Eldorado är närmast) och dricker den gärna. Som nykterist oftare dessutom då öl inte är ett alternativ. Men jag undviker också varor med löjliga kampanjer som sponsrar propagandarörelser och liknande (Max är no-no pga av koldioxidskräck och löftet om endast vind-el).

  Vad ska jag nu göra?

 10. Christopher E

  Pekke #7

  Norge = Svalbard

  István #8

  För mig är Cuba Libre Virgin ett alternativ… 😉

 11. bom

  Det verkar som om WWF inte bara bränner sina miljarder på att bråka med japanerna i Antarktis. Jag snavade någonstans över en bild som visade en noshörning hängande upp och ner(på en höjd mellan femtio till etthundra meter!) under en helikopter någonstans i Afrika. Proceduren måste ha varit plågsam för det tunga djuret för den som kan en gnutta veterinär anatomi vet att djur som är byggda som noshörningen tar redigt illa upp och har ont av att hängas upp i frambenen (endast senor och muskler förbinder skulderbladen till resten av kroppen). Det hela verkade kvalificerat djurplågeri jämfört med att transportera i bur på lastbilsflak. Någon kanske kan träna djuren att plattstampa alla som bär på ett pandamärke? Helikopterliften är en indikation på att penningar>förstånd.
  Att våra Isländska bröder inte vill ha isbjörn bland sina fina hästar kan jag förstå. Tur att de inte kan hunsas av EU för då skulle det redan vara kört.
  UffeB varför inbillar Du Dig att jag hatar Dig? Det gör jag alltså inte! LK:s råd att tänka innan skriva finner jag dock tilltalande – men då skulle väl strömmen av inlägg sina?

 12. Per W

  Ja det hela är ju verkligen bara ett motbjudande försäljningstrick.

  Däremot kanske det inte framgår tillräckligt tydligt att man inte alls skjuter isbjörnar bara när man behöver skydda sig. Man utfärdar x antal jaktlicenser varje år och det rör sig alltså om flera hundra. Jag har sett siffran 700 men kan inte svära på att den är korrekt för i år. Ovanpå det skjuter man ca 300 isbjörnar svart s a s, tjuvskytte.

  Så nog är människan ibjörnens största problem och inte klimatet.

 13. Staffan D.

  Isbjörns-populationen (Wall Street J, 3 jan 2007):
  1950t……..5.000
  1965-70….8-10.000
  1984………25.000
  2005………20-25.000
  http://www.smalldeadanimals.com/archives/005307.html

  ”Canada’s growing polar bear population ’becoming a problem,’ locals say”.  T.ex.:  Harry Flaherty, Nunavut Wildlife Management Board, Iqaluit, säger att antalet fördubblats på de senaste 10 åren.  Examiner.com, 8 jan 2010
  http://www.examiner.com/seminole-county-environmental-news-in-orlando/canada-s-growing-polar-bear-population-becoming-a-problem-locals-say

 14. Staffan D.

  Den forskare sonm satte fart på global warming-rörelsen för sju år sedan med påståendet att isbjörnen höll på att dö ut, undersöks nu för vetenskapliga felsteg.  Undersökningen gäller hans artikel från 2004 — den gjorde isbjörnen till en symbol för AGW-rörelsen.  Al Gore hade med den i ’An Inconvenient Truth’.   I maj 2008 klassades isbjörnen som utrotningshotad pga AGW, första fallet med den motiveringen.  (NRO 28 juli 2011)
  http://www.nationalreview.com/corner/272998/nanudnik-north-michael-walsh

 15. pekke

  Christopher E, #10
  I landssammanställningen har man skiljt på Norge och Svalbard !

  ” Native:
  Canada (Labrador, Manitoba, Newfoundland, Northwest Territories, Nunavut, Ontario, Québec, Yukon); Greenland; Norway; Russian Federation (Krasnoyarsk, North European Russia, West Siberia, Yakutiya); Svalbard and Jan Mayen; United States (Alaska)

  Presence uncertain:
  Iceland ”

  Min fetning.

 16. Staffan D.

  Det var USA som maj 2008 listade isbjörnen som utrotningshotad;  Canada aktade sig.  Guvernören för Alaska, Sarah Palin, protesterade i ett inlägg i NY Times 5 jan. ”Isbjörnen är talrikare nu än för 40 år sedan … Att lista ”a healthy species” som isbjörnen skulle bygga på osäkra modeller av tänkbara resultat.”

 17. Christer Löfström

  Bojkotta Volvo AB?
  http://www.volvogroup.com/GROUP/GLOBAL/EN-GB/RESPONSIBILITY/INFOCUS/EVENTS_PROJECTS/WWF/PAGES/CLIMATESAVERS.ASPX

   “The partnership with WWF means that we are raising our already ambitious goals in relation to cutting the CO2-emissions of our products. Our shared vision is that future transport will be CO2-neutral. It won’t be easy, but if anyone can do it – Volvo can”

  Statement made by Leif Johansson, former CEO Volvo Group 

   
   

 18. OT

  Men intressant.
  Det handlar om hur svenska skattemedel kastats i sjön när stora etanolsatsningar gått i stöpet.

  http://www.e24.se/entreprenor/produkter-och-innovationer/etanol-jesus-kom-till-byn_3164080.e24

 19. Ulrik

  bom #11. Det var kanske i Expressen som du såg den flygande noshörningen? Det ser verkligen ut som djurplågeri. Vad säger en veterinär? Anmäla?

  http://www.expressen.se/nyheter/1.2613230/titta-1-400-kilo-tunga-noshorningen-flyger

 20. Thomas

  Staffan #14, som framgår av den där artikeln är ingen som vet vad han egentligen är misstänkt för, han har stängts av från sitt jobb ändå. Ordet ’häxjakt’ tycks betydligt mer på sin plats än alla gånger AGW-förnekarna använder det här på sin blogg.

 21. Hello! Jag undrar så mycket varför CAGW-rörelsen är så sjukt fixerade vid CO2!! Denna livsnödvändiga ”spår”-gas på några 100 molekyler på miljonen. Varför inte vattenånga?? Eller metangas??

  Jag har följande två hyposeser:

  1 Det är en avfallsprodukt från vår kropp. Feses o urin är ju hemskt äckligt. CO2 i utandningsluften blir då på ett subtilt sätt hemskt och skall undvikas! En rent biologisk reaktion?

  2 Vårt behov av religion och skuld. Vi får inte leva gott då kommer syndafloden. De gamla synderna som t.ex. sex är inte så laddade längre. Jo vad har vi då? Jo åka bil och flyga, inte behöva slita för ”hand” i jordbruket mm . Vi usla och slappa syndare använder oljeprodukter för denna skörlevnad! OCH SLÄPPER UT CO2! FY! Och de värsta av alla företag oljebolagen bara pumpar och tjänar pengar och går med VINST.
  Om vi fortsätter på detta sätt kommer vi att straffas! Jorden går under, mänskligheten dör ut. Dock lite oklart hur – dränkas, brännas, svälta till döds, malaria osv. För säkerhetsskull drar man till med allt. Du får inte ifrågasätta detta! Då är du (klimat)fönekare! Thomas är dock ingen tvivlare.

  Det är nog en kombination av 1 och 2. Det är därfär känslorna svallar! Vad tror ni?

 22. Jan E M

  Staffan D #16

  Isbjörnen är talrikare i Kanada än tidigare, men det har minskat på nordpolsisen och utefter ryska ishavskusten.

  Det är fler isbjörnar nu än det var för 40 år sedan, men det är färre än för 20 år sedan.

  Isen vid Arktis har blivit mindre, det har gjort att isbjörnarna blivit färre. Att isen vid Arktis smälter beror på den varmare temperaturen i området. Globalt har temperaturen stigit med knappt en grad. Vid Norra Ishavet har temperaturen stigit mer och temperaturen i golfströmmen har ökat där den når Norra Ishavet.

  Livsbetingelserna för isbjörnarna försämras, då blir det färre björnar som kan överleva. Det är bara att konstatera att det är så. Istället för att låta en massa isbjörnar dö av svält så borde jakt tillåtas för att minska stammen så att den når en storlek där björnarna kan leva bra utan att svälta.

  Om det förut i ett landområde levde 50 isbjörar i 4 månader när isen var borta så kan det bara leva 40 st om isen är borta i 5 månader för att maten skall räcka. Ungefär så får man räkna och då få fram hur mycket isbjörn som behöver skjutas av.

  Jag tycker det är vansinnigt att ha jaktskydd på ett djurslag som dör av svält för att maten inte räcker till.

 23. Ingemar Nordin

  Vad gör egentligen WWF för att hjälpa isbjörnarna? Lägger de ut konstfrusen is? Matar de dem med något? Eller handlar det bara om ”kampanjande” – dvs man påstår att man gör något för att dra in ännu mera pengar?

  Hur är det med Pepsi? De verkar stödja vettiga alternativ, som att få fram rent vatten till fattiga Indiska byar:

  http://www.seattlepi.com/business/article/PepsiCo-gives-8M-to-support-clean-water-in-India-2238844.php

  Inget skojeri med isbjörnar eller andra direkt klimathotsaktiviteter som jag kan se vid en hastig titt på deras hemsida …

 24. István

  Christopher E. #9
  Jag vet smak skall inte diskuteras, men att dricka typ sockerdricka till maten förefaller mig som barnsligt.
  Mitt tipps, eftersom Du frågar: Drick vatten! 

 25. Resonemanget att isbjörnarna är utrotningshotad på grund av AGW måste ju gå att utveckla betydligt……..

  Får man tro de allra värsta ”klimathotsskräckisarna” (häpp,bra ord en dag som denna?), så är vi ju i stort sett redan ”rökta”, hela bunten!

  Mao, rödlista ALLT liv på planeten! 😉 

 26. # 23 Ingemar.

  Jag har också undrat hur WWF hjälper isbjörnarna! De förklarar inte!
  Kan det vara så att WWF tror sig stoppa GW? Sic! Precis som politikerna  inte kommer att tillåta mer än 2 graders uppvärmning. Det är väl på denna nivå!?

 27. L

  Ingemar, vad WWF gör för isbjörnarna är att jaga dom med helikopter, skjuta dom med bedövningspilar och montera radiosändare på dom. Hur många dom stressar ihjäl framgår inte, men det är till sånt pengarna går om du blir ”isbjörnsfadder” kunde man tidigare läsa på deras hemsida. Nu kunde jag av någon anledning inte längre hitta den texten…

 28. Maths

  Tja, Ingemar och M.Sc.Eng. informationen är ju inte speciellt svår att få tag i…

  WWF håller på med att stödja terrorverksamhet som forskning mm mm. Man frågar ju sig varför de inte istället skickar in en fråga till alla alarmister (om vi inte ökar fossilförbränningen så går halva mänskligheten under…) här här på TCS, här finns ju alla svar inom i princip alla områden.

 29. Staffan D.

  #22:   Biologen Mitch Taylor, Nunavut, sade i Nunatsiaq News (feb 2007) att ”inuiterna hade rätt.  Det är inte bara lite fler björnar nu.  Det är en dj-a massa mer björnar nu.  There are a hell of a lot more bears.”   (Canada.com 6/3 2007)
  http://www.canada.com/nationalpost/news/story.html?id=1ea8233f-14da-4a44-b839-b71a9e5df868&k=5287

 30. L

  Här hittade jag en sida där man kan följa ett dussin isbjörnar i arktis;
  http://wwf.panda.org/what_we_do/where_we_work/arctic/area/species/polarbear/polar_bear/ 

  Och här kan man läsa vidare om hur isbjörnen hotas av klimatmodeller;
  http://wwf.panda.org/what_we_do/where_we_work/arctic/area/species/polarbear/population/ 

 31. För övrigt hittade jag faktiskt filmbevis på Youtube om sambandet Isbjörn/Coke………Men burken är blå!

  http://www.youtube.com/watch?v=XjygqHOj_o0

 32. hahn

  Intressekonflikt detected….
  Jag kan inte avstå från Coca Cola. Även om det betyder att jag blir tvungen att ansluta mig till alarmismen 😉
  (även jag har ett pris)

 33. Labbibia #18: Redan 2008 larmades det om etanol-Jesus Per Carstedt och kommande fiasko, se http://blog.moderna-myter.se/2008/04/begr-andreas-carlgrens-ett-brott-mot.html

  Etanol-Jesus var Maud Olofssons rådgivare. Skattepengar i sjön som ofta när politiker ska leka företagare med andras pengar.

 34. Ingemar Nordin

  Labbibia och Per W,

  Här är ännu en artikel om hur biobränsle (palmolja) skadar mänskligheten och naturen:

  http://wattsupwiththat.com/2011/11/04/study-green-biofuels-could-be-costing-the-earth/

  Man undrar när makthavarna skall vakna upp från detta vansinne att subventionera s.k. ”miljöbilar”.

 35. Per Welander # 33
  Tack för länken! Mycket intressant. Du kände alltså redan år 2008 till att etanolsatsningen var på väg åt helv-e.

  Dessutom tycks ju de berörda kommunerna brutit mot lagen då de satsat skattebetalarnas pengar utomlands…..

  Vilket osökt ( 🙂 ) för mig över till signaturen Maths # 28…..

  Just det Maths, kolla in Per Welanders länk….

  På skeptikerbloggarna hittar du relevant information som i framtiden kommer att få allmänheten att undra vad i h-vete våra politiker håller på med, oavsett om det gäller etanolen eller ”klimathotet”.

  Vi skeptiker tror inte….. vi vet! 

 36. Åke N

  Per, du hade tidigare en länksida på Moderna Myter, som jag inte kan finna numera. Där fanns bla en inlägg om Bert Bohlin, som påstod att LIA var en lokal fenomen över Bälten i Danmark (lite tillspetsat). Varför har du tagit bort den? Den va en stor orsak att jag blev skeptiker.

 37. Christopher E

  #32
  Vi får smyga med vår Coke i bruna papperspåsar så ingen ser att vi stödjer skojarna i WWF*. István, jodå dricker vatten ibland, men enformigt i längden. Fast särskilt barnsligt är nu Cola inte. Jag ser dock noga till att även mitt vatten är koldioxidberikat!

  *som tur är gör WWF några bra saker också. Inte helt svart och vitt.

 38. Christopher E

  pekke #15;

  Aha, missade det, då hade jag fel. Vad tror du om Björnöya istället? Enligt faunastycket på Wikipedia kommer där dit isbjörnar med vinterisen, och enstaka kan bli kvarlämnade sommartid.

 39. Åke N #36: När Google köpt Blogger så förbjöds egna servrar. Vid den obligatoriska konverteringen till Googles servrar sabbades en hel del. Har inte lyckas återställa allt. Så jag har inte tagit bort något men en del har tappats.

 40. Åke N

  Per, tackar för svaret. Upplevt samma sak i samband med byte av ägare till internetleverantör (Bahnhof).

 41. Labbabia #35: Att etanolsatsningen var ohållbar kan enkel matematik visa. Vi kan hugga ner all regnskog och använda all mat för etanolproduktion och ändå räcker det inte för att ersätta fossila bränslen. Tyvärr finns det många etanol-Jesus i Sverige däribland Maud Olofsson, Andreas Carlgren, Naturskyddsföreningen, Miljöpartiet m.fl.

 42. Gunnar Strandell

  L #27
  Hittills har ingen officiell siffra presenterats över hur många isbjörnar som hinner kasta sig i havet efter att ha blivit träffade av bedövningspilen…

  Men det kanske aldrig händer?

 43. Ivh

  Gunnar Strandell
   
  Eftersom jag är jägare så antar jag att de som skjuter bedövningspilar håller inne med skottet om det finns misstänksamhet att djuret skall hinna kasta sig i havet.
   
  Det är nog väldigt sällsynt att isbjörnarna hinner att slänga sig i havet när de träffats av bedövningspil.