Civilisationers uppgång och fall

I spåren av den av vetenskapsmän, politiker och media påhejade skrämselkampanjen mot global uppvärmning har det dykt upp en liten sidodebatt som kan vara av intresse för den historiskt intresserade. AGW-alarmisterna har ju i studie efter studie fört fram tesen att värme är farligt; det kommer att bli ökad torka på vissa platser och översvämningar på andra. Än så länge har vi dock inte kunnat se något som avviker från det historiskt normala, vare sig i Ryssland, Pakistan, Australien eller Brasilien. Shit happens, när det gäller väder.
Nåväl, i samband med detta har fler och fler börjat fundera i termer av klimatförändringar som förklaring till olika civilisationers uppgång och fall. En omdiskuterad fråga är ju vad det kan ha varit som orsakade Romarrikets fall? Många förlag har getts, t.ex. var det ekonomiska och materiella faktorer som kollapsade? Eller var det korruption och omoral som ledde till en upplösning av styret? Osv. Men nu har en del också velat peka på att Romarrikets fall är samtida med ett kallare klimat i Europa. När skördar slår fel och mer resurser går åt bara till att överleva kylan, så blir det t.ex. svårt att upprätthålla stående arméer till imperiets försvar.
I en artikel i Science har några forskare lyckats rekonstruera temperaturskiftningarna i Europa under 2500 år. Och de finner att nästan alla civilisatoriska nedgångar hänger samman med att det blivit kallare. Varma perioder går tvärt om hand i hand med välstånd.
Rekonstruktionen är naturligtvis intressant i sig. Men kan man, som författarna gör, dra så långtgående slutsatser beträffande hur styrande klimatet är för civilisation och välstånd?
Benny Peiser varnar för en alltför långtgående klimatdeterminism i historieskrivningen. Han tröstar oss också genom att påpeka att den moderna världen, som inte längre är så beroende av de agrara näringarna i närområdet, delvis gör våra samhällen mindre sårbara än förr.
Fler kommentarer här och här.
Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. karlsson

  Bra och intressant – kallt klimat är inte bra för utvecklingen. Framförallt då man på den tiden inte hade tekniker att klara uppvärmning och kyla på samma sätt som idag.
  Det är både enklare och trevligare att leva när det är varmt.
  När byggdes alla kyrkor vi har på bladn annat Gotland och i Europa ?
  – de byggdes i en period av överflöd – under medeltiden var i stort sett att åkermark uppodlad och man hade mat på borden, rikedom ökar och överskott finns för att bygga alla de stora monument som skapas under medeltiden.

 2. Skogsmannen

  Ingemar!
  Du skriver bl.a:
  ”Varma perioder går tvärt om hand i hand med välstånd”
  Tänk efter! Är det inte ganska uppenbart varför de som tillhör vissa politiska grupperingar ej önskar ett varmare klimat.
  Ledning: Dessa hittas bland de som anser att jantelagen är av särskilt stor betydelse.

 3. Jan-Erik S.

  Samhällen börjar falla sönder när man får det för bra.
  Ett blomstrande samhälle börjar få later och skämmer bort människorna. När det sedan börjar gå neråt så uppträder den sk strutsmentaliteten, man vägrar helt enkelt se sanningen i vitögat och går på som vanligt.
  Tror, tyvärr, att USA kommit dithän. Svårt att bromsa deras ekonomiska tillbakagång. De har helt enkelt levt över sina tillgångar länge…

 4. Staffan D.

  Germanerna gick över isen på Rhen vid jul/nyår 406, vilket blev romarrikets undergång;  Gallien (och ’Spanien’) gick ju förlorat. 
  (Karl X Gustav gick med sin här, inklusive rytteri och artilleri, över Stora Bält till Själland 1658.  Lilla istiden, ser du.)

 5. vem

  Steffan D. # 4
  Och enligt lika tillförlitliga källor, gick Jesus på vattnet!
  Men ingen vet om han fanns?

 6. Inge

  Ber att få hålla med alla ovan utom sign. ”vem” som snurrat till det ordentligt.
  I klimatfilmen ”The great global warming swindle” berättar man i ett avsnitt hur de stora katedralerna i Europa byggdes under den medeltida värmeperioden och även våra Gotländska kyrkor och den rika handeln med östländerna skedde då. Många här har läst Fredrik Charpentier Ljungqvists utmärkta bok ”Global nedkylning” som berättar just detta budskap och det verkar som man med klimatförändringarna medtagna i historieskrivningen kommer mycket närmare en riktig bild.

 7. En sak att betänka angående ev nytta av varmare klimat är att jorden har mer mark på kalla och tempererade breddgrader än vid tropiska.
    Att USA skulle vara på någon permanent downslide är nog en överdrift. USA:s statsskuld är proportionellt mindre än t ex Sveriges när den var som värst under vår egenskapade bankkris under tidigt 90-tal och mindre än många av de EU-länder som just nu kämpar mot repet. Dessutom har den amerikanska ekonomin en betydande dynamik och har normalt sett högre tillväxt än t ex EU. Dessutom finns en stor fördel i att inneha världsvalutan, dollarn – det blir billigare att parera kriser genom släppa ut mer pengar.
    TIll det kan vi lägga att amerikanerna är uppfinningsrika, tekniskt och vetenskapligt världsledande och bär på en hög grad av entreprenörskap och djävlar anamma.
    Men framför allt tror jag att det på litet sikt blir irrelevant att betrakta världen i form av ett eller få politiskt sammanhållna ”imperier”. Inte i globaliseringens tidsålder när gränserna långsamt vittrar bort, vi har omfattande och växande världshandel, folk reser/turistar/migrerar som aldrig förr, vi har blixtsnabb kommunikation för allt över hela världen, osv. Länder och avskiljda politiska enheter kommer att få mindre betydelse. Själva *idén* om att det skulle finnas ett eller annat ”imperium” kommer att försjunka, och om själv föreställningen sjunker undan kan det inte finnas imperiers uppgångar och fall.
  –Ahrvid

 8. Labbibia

  Ingemar
  Tack. Mycket intressant.
  Du skriver:

  ”Men nu har en del också velat peka på att Romarrikets fall är samtida med ett kallare klimat i Europa. När skördar slår fel och mer resurser går åt bara till att överleva kylan, så blir det t.ex. svårt att upprätthålla stående arméer till imperiets försvar

  Kanske viktigare ändå……..vad satte igång folkvandringarna som blev Romarrikets undergång?
  Min gissning är att det hänger intimt ihop med just felslagna skördar, matbrist od. Olika folkslag bröt upp från sina boplatser för att söka sig/ erövra bättre åkermarker osv….

 9. vem

  Inge # 6
  Ber att få hålla med alla ovan utom sign. ”vem” som snurrat till det ordentligt.
  Och det, är säkra källor?
   

 10. vem

  Kanske dags att bli lite ödmjuk?
  Ingen vet något om morgondagen!
  Ingen inkomst nästa vecka är du hungrig!

 11. L

  signaturen vem använder nästan fler utropstecken än Slabadang! Hmm…

 12. Staffan D.

  ”Grönlands klimat håller på att bli lika varmt som det var den gången då vikingarna kom dit.  …  Vikingarna koloniserade Grönland under en period med ovanligt höga temperaturer. Omkring år 1300 blev det emellertid mycket kallare, och det blev en ännu större utmaning att bo där.”  (Nat. Geographic)  Biskopssätet besattes inte efter 1348, Västerbygden ödelades ca 1350, och den regelbundna seglationen upphörde 1369.  — En lång artikel i svenska National Geographic, från juli 2010:
  http://natgeo.se/natur/naturomraden/vikingavader

 13. Inge

  #vem 7
  ”Ingen vet något om morgondagen!”
  Källor?

 14. vem

  Inge # 13
  Du är verkligen kul du!
  Men fråga påven eller snickarn.
  En sak, SMHI vet inte!

 15. Mr. G.


  Bra skrivet…och de avslutar med « Varför så bråttom med utbyggnaden, måste vi skynda oss på innan opinionen svänger?
  Opinionen svänger nu på “allra högsta nivå“ som framkommer av följande uttalande av Karl Schwab grundaren av World Economic Forum med de välkända Davos-konferenserna med världens politiska och ekonomiska grädda,.
  I en intervju i Le Temps idag här:
  <http://www.letemps.ch/Page/Uuid/837410ea-202e-11e0-b40d-ceae105774bf/Je_vois_venir_une_révolte_de_la_jeunesse_une_sorte_de_nouveau_mai_68>
  fokuserar han på tre mega-trender – nya verkligheter – där den tredje beskrivs så här: “Man talar mycket om klimatförändringar, men jag anser framför allt att vi nått en gräns för balansen mellan utnyttjandet och tillgången av naturresurser. Antingen så ändrar vi vårt beteende eller så får vi leva med ökande spänningar. Vi kommer inte bara att uppleva valutakrig men också krig om naturrresurser som vatten, energi, och födoämnen.
  ”Troisième nouvelle réalité: on parle beaucoup du changement climatique, mais je crois surtout que nous avons atteint un pic dans l’équilibre entre l’utilisation de ressources naturelles et leur disponibilité. Soit nous changeons notre mode de vie, soit nous allons vivre dans un monde avec beaucoup plus de tensions. Nous verrons non seulement des guerres des monnaies, mais aussi des guerres pour les ressources naturelles comme l’eau, l’énergie, la nourriture.”
  Detta kan inte tolkas annat än som en en avskrivning av fokus på AGW I de kretsar han frekventerar.
  Schwab fick också snabbt rätt om mega-trend nummer ett “risken för sociala kriser” …..intervjun gjordes före fredagens händelser i Tunisien.

 16. vem #5
  Personen (individen) Jesus existerande. Det vet man med säkerhet. Han var en av massor av kringströvande människor på den tiden höll tal om det ena eller andra och hoppades på att folk lyssnade. Filmen ’Life of Brian’ är inte helt missvisande därvidlag.
  Han lyckades också få så många människor att lyssna att detta uppfattades som hotfullt av det lokala styret och tom rapporterades hem till Rom. Han omnämns i Tacitus skrifter om samtiden då Tiberius styrde. Han kunde inte gå på vatten eftersom samma naturlagar gällde då …

 17. vem

  Staffan D. { 01.15.11 at 20:05 } ”Grönlands klimat håller på att bli lika varmt som det var den gången då vikingarna kom dit.  …  Vikingarna koloniserade Grönland under en period med ovanligt höga temperaturer. Omkring år 1300 blev det emellertid mycket kallare, och det blev en ännu större utmaning att bo där.”  (Nat. Geographic)  Biskopssätet besattes inte efter 1348, Västerbygden ödelades ca 1350, och den regelbundna seglationen upphörde 1369.  — En lång artikel i svenska National Geographic, från juli 2010:
   
  Är du på riktigt?
   

 18. AOH

  O T
  http://www.sydsvenskan.se/sverige/article1355342/Klimatchatt-med-Jonas-Akerman.html
   
  moderator: Hej! Välkomna till klimatchatten med Jonas Åkerman, forskare och lärare vid Lunds universitet. Chatten börjar nu.
  Är detta ett exempel på dagens utbildningsstandard då är det synd om människan som Strindberg säger.

 19. Thomas

  Jonas #16, får jag som vanligt rekommendera wikipedia:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Historicity_of_jesus#Tacitus
   

 20. Torsten Wedin

  THomas,
  Du får som vanligt rekommendera vem du vill!
  Du har ju inga egna åsikter!

 21. Thomas, jag konsulterade Wikipedia innan min förra postning. Det ’vanliga’ är att du inte vågar gå i clinch med mig. Om något. Men jag har långt djupare inblick i Tacitus skrifter än du kan få genom Wikipedia. Jag föreslår att du inte utmanar mig på den punkten heller, Thomas!
  Om du inte tror att där existerande en historisk person som sedemera blev känd som ’Jesus’ kan du ju skriva det rakt ut. Om du vågar!

 22. Labbibia

  En liten intressant detalj i religionssammanhang , är ju att Jesus även inom Islam anses som en stor profet. Men Guds son var han inte, enligt Islam.
  (om nu någon skulle ha missat det)

 23. Jag tycker att artikeln har en mycket intressant vinkling av historiens gång. Att rejäla kallperioder gjorde att väsentliga delar av befolkning dog måste naturligtvis ha en väsentlig inverkan på samhället. IFS kanske artikelförfattarna övertolkar en del men det är en bra motbild mot historiebeskrivningar som gjorts av segrare i krig som säkert förhärligat sin egen insats. Jag skulle vilja lägga till en komponent som får åtminstone regeringar att falla och det är när maktstrukturen blir nästan uppochnedvänd pyramid och och topparna har flera skikt till ”folket”. Och speciella privilegier. Om sedan media sedan  lierar sig med makten har vi fått en grogrund för revolution. Hur den revolutionen kommer att se ut vet man inte. Öst-Tyskland var ett exempel. Vad vi ser i USA nu är en reaktion mot ”Big Goverment” och det är i grunden samma sak. En micro-revolution har redan inträffat där och det skall bli spännande att se hur det går. och jag håller med Ahrvid att:
  TIll det kan vi lägga att amerikanerna är uppfinningsrika, tekniskt och vetenskapligt världsledande och bär på en hög grad av entreprenörskap och djävlar anamma

 24. vem

  Labbidia # 22
  Var han inte Marias son? Hur det nu gick till?’
  Snickarn, Josef var tydligen inte medveten om hur det gick till!
  Den helige anden var en filur. 😉

 25. Toprunner

  AOH #18:
   
  Jag tycker han påminner mest om Beppe Wolgers när han satt med nattmössan i sängen och skulle natta alla dockor.

 26. Den där ”vem” är en lustig figur eller vill bara försöka göra sig lustig genom att ställa dumma frågor. Och de flesta personliga. Och inte bidragit med något till diskussionen.

 27. vem

  Thomas # 19
  Jonas #16, får jag som vanligt rekommendera wikipedia:
  Nej, gör inte det!
  Du får tro vad du vill själv!

 28. Lena Krantz

  Jonas
  Det finns inget historiskt bevis för att Jesus någonsin har existerat. Detta är ett faktum som man får förhålla sig till på ett personligt lämpligt vis.
  Inget, nada

 29. Labbibia

  vem # 23
  http://www.youtube.com/watch?v=vZrf0PbAGSk

 30. Thomas

  Jonas N, Tacitus föddes decennier efter det att Jesus anses ha dött och i en annan del av världen. Allt han haft att gå på var hörsägen och vad han kan vittna om var att det fanns en grupp i Rom som kallade sig kristna och ansåg att det funnits en person som hette Jesus.
  Huruvida Jesus existerat eller inte vet jag inte. Det förefaller troligt, men bevisen är väldigt tunna. Många av myterna om honom är i alla fall knappast autentiska. Det där med ”Guds son” hade inte mycket med judendom att göra, mer med hellenistiska religioner, och att förvandla vatten till vin, det var det Bacchus som gjort tidigare, slakten av spädbarn är ett plagiat från gamla testamentet osv. Kanske fanns det en person som inspirerade det hela, kanske var det en sammanblandning av flera individer, eller kanske var det bara en helt uppdiktad person. Vem kan idag veta? Talmud nämner en Jesus som levde hundra år tidigare och stenades. Samma person?

 31. Lena Krantz

  För den religiöst undrande vill jag rekommendera den här serien;
  http://www.youtube.com/results?search_query=the+truth+about+religion+part+1&aq=1

 32. pekke

  I.E. 22
  USA kommer nog att klara sig eftersom de är en federation av stater där varje stat har egna lagar och bestämmanderätt före Washington DC.
  Varje medborgare och även illegala invandrare i USA vet att de måste själva ta egna initiativ för att klara sig, de litar inte på att staten skall hjälpa dem.
  Världens tredje största land kommer nog att klara sig eftersom de flesta i det landet vet att det bara är att jobba på som gäller.
   
  EU där i mot har fastnat i nån ” staten-hjälper-oss-om-det-går-åt-pipan-situation ”.
   
  I Kina och övriga Asien jobbar man som skållade råttor eftersom det inte finns nån staten-hjälper-oss, kan tänka mig att många kineser inte bryr sig om att de lever i en politisk diktatur eftersom de flesta kineser i dag har chansen att få det ekonomiskt bättre än deras förfäder haft det tusen år tillbaks !
   
  Sverige låter ineffektiva vindsnurror byggas i massor och allt fler fjärrvärme-och el-verk byggas som eldar upp skogen i stället för att göra virke och pappersmassa av skogen.
   
  Svensken kommer personifiera dumhet i framtida ordböcker.

 33. AOH

  Topprunner # 24
  Håller med om det bara med den skillnaden att Beppe Wolgers hade mer substans i sina svar till dockorna än vad denne lärare och forskare Jonas Åkerman bidra med.
  Undras bara vad han forskar i ?
  Kanske han tillhör den s.k. ”Konsensus” ?

 34. vem

  Lena Krantz # 27
  Nu har du skitit i det blå skåpet!
  Du är nu mer bannlyst av påven och alla andra fjollor!

 35. Torsten Wedin

  Vem #33:
  DNA-analys kommer att visa vemj som skitit!
  Torsten

 36. pekke #31
  Håller med. Det är ju det synsättet som präglar amerikanen. Och som på något sätt motarbetas av dagens regering (big goverment)

 37. vem

  Torsten Wedin # 34
  Gör något nyttigt istället för att skriva skit!

 38. Torsten Wedin

  Vem #36:
  Att försöka rensa denna blogg från löss tycker jag är nyttigt.
  Adjö, hoppas jag!

 39. Pär Green

  Torsten Wedin # 37
  Vi börjar med dig!
  Varför övertyga en idiot om väder?
  När du kan hoppa på våra kära politiker som straffbeskatta oss?

 40. Torsten Wedin

  Vem #36:
  Tala gärna om vad du heter i ”verkliga livet” så får du skämmas för allt du skrivit.
  Torsten (Totte skriver jag bara till dem jag respekterar)

 41. Lena Krantz

  För att hålla sig till ämnet så absolut, människor har i alla tider så länge som det har funnits människor tvingats förhålla sig till ett mycket skiftande klimat. Kanske är det själva urspunget till att människan fått så stort genomslag, dvs vi kan anpassa oss snabbt, mycket mycket snabbare än man kan genetiskt, efterson vi kan göra kulturella anspassningar.
  Nu står vi här med en stor hjärna men vår perseptionsförmåga och våra känslor är kvar i en värld som inte längre är vår. Vi är utvecklade genom evolutionen att bo i små grupper, äta mycket fisk, kött, grönsaker och frukt. Vi är extremt sociala varelser men i dessa tider och som det har blivit lever alltför många ett alltför ensamt liv.
  Klimatförändingar har dock alltid varit en del av vår tid och kommer att så fortsätta.
  De är också en stor del i hur civilationer har uppkommit och dykt ner i ett historiskt djup och mer eller mindre glömst bort.

 42. Pär Green

  Lena Krantz # 39
  Med vita pro blir du som ny!
  Med mördande reklam osv……
   

 43. Pär Green

  Sluta nu med inbördes beundran och smäll på våra sk politiker istället!
  Thomas och UI är bara fjanteri!

 44. Pär Green

  Torsten Wedin
  Gäller det det övriga skummisar oxå?
  Labbidia osv……

  Puss

 45. Lena Krantz

  Om något inte är möjligt så är det bara så det tills någon har gjort det. För ungefär 2 miljoner år sedan utrotade vi vår egen naturliga fiende, Dino Felix, en svart storvuxen leopard specialiserad på homo.
  Djävulen är död
  En, hos mig gammal tanke, och delvis gammal text men den är så djävulskt omgjord så…spelar roll;
   
   
   
  Vi darrar i natten
  odjuret kan komma när som helst
  ”We’d better get back, ’cause it’ll be dark soon, and they mostly come at night… mostly. ”
   
  Svart som natten som omger den 
  besten, djävulen
   
  du kommer smygande 
  knappt hörbar
  att smaka blod och krossa ben 
  attacken kommer
   
  men sedan, sedan
  sedan
  det vansinniga raseriet
   
  -En galning här ibland oss rusar fram med sin kärnyxa av flinta och slår hårt, så hårt som hon kan mellan ögonen.
   
  hädanefter tystnad
  tystare än tyst
  inte ens fåglar eller spindlar vågar låta inför detta
   
   
  odjuret, djävulen är död
  något otänkbart är gjort
   
  and the rest is history

   vem #33
  Snälla
  Farväl, ha det så gott och ett bra liv!
  *vink*
   
   

 46. Pär Green

  Lena Krantz # 42
  Kul kommentar, du brukar göra bättre ifrån dig!
  Har läst ett antal från övriga sidor!
  Hjälpte det att starta om datorn?
  Ett tips, sluta med inbördes beundran och smäll på de som har ett så kallat ansvar!
   
  Häls
   
  Pär Green

 47. Pär Green

  Finansman i 35-årsåldern i New York
  NEW YORK. Mannen på de uppmärksammade bilderna heter Chris och jobbar inom finanssektorn.
  Han och prinsessan Madeleine har dejtat i hemlighet.
  Verkliga nyheter!
  Lena och övriga skärp er,
   
  Pär Green

 48. Pär Green

  Prins Daniels granne sköt länets första varg Familjen Westlings granne sköt Gävleborgs första varg i dagens jakt Bo Englund räddade rådjur: ”Turen på vår sida.”

  Vilka problem vi har?
  Pär Green

 49. Pär Green

  Tur att att ett rådjur räddades!
  Maggie din sida är mer än trög!
  Kanske som alla andra som inte vågar visa sitt namn?
   

 50. Pär Green

  Till alla modiga!
  Vad gör ni för nytta med inbördes beundran?
  Vem är ansvarig för alla stollaprov i detta land?
  Kanske ”prins av honungen” eller jesus!
  Som tidigare sagt, vänd er till de som beslutar!
  Men ni har kanske tillräckligt med stake för det?
  (Lena, ursäkta mig)
   
  Pär Green

 51. Rosenhane

  Arfvid#7
   
  Du är klok som alltid,
   
  Myten om USA:s förestående ekonomiska undergång är granne med myterna om löneskillnaderna mellan män och kvinnor i Sverige och myten om 2 x plasttexas i Stilla Havet;
  Planterade lögner från extremvänstern,  papegojade av main streem media.
  Som vanligt mao.

 52. Vet inte om ni sett/läst nedanstående. Kan ju ha missat att länken redan visats. Det är bara så utomordentligt väl skrivet!!  Och läsare uppmanas faktiskt att sprida det helt fritt!.
  Jag skall i alla fall skicka det här till riksdagsledamöterna.
  Unequivocal Equivocation – an open letter to Dr. Kevin Trenberth
  by Willis Eschenbach
  http://wattsupwiththat.com/
  Wow!!!!
   
   

 53. Pär Green

  Ingvar Engelbrecht # 49
  Och vad gör det nytta att missat länken?
  Varför inte skicka till jonen i regeringen?
  Eller gäller det bara inbördes beundran?
   
  Pär Green

 54. Thomas, det låter som om du delar min uppfattning då …
  Min poäng var just den att historieskrivningen på en helt annan plats men i närtid omnämner hans existens som en befintlighet …
  Tacitus kunde omöjligen då veta vad kristendomen skulle utvecka sig till, dvs kunde inte vara påverkad av det vi idag vet eller ’vet’ om historien …
  Lena K – se ovan!

 55. För er som diskuterar Jesus eventuella historicitet kan jag rekommendera Lena Einhorns bok ”Vad hände på vägen till Damaskus?”. Det är en plausibel hypotes hon presenterar och den passar faktiskt in på mycket av den tidens händelser, bara i fel ände av det seklet.
   
  För övrigt gick egentligen inte det antika Rom under pga några ”barbarers” invasioner. De ville ju bevara det romerska mer än någon annan och det Odovakar, Teoderik och andra härskare av germanskt påbrå gjorde var inget annat än att se till att romersk kultur fördes vidare. Att de hatades av sina undersåtar var för att de tillhörde en annan gren av kristendomen än romarna. Så enkelt var det. För övrigt gick Rom under vid tiden för den östromerske kejsaren Justinianus regenttid på 540-talet. En pest, minst lika kraftig som den 700 år senare, drog fram över Europa och Asien vid den här tiden i spåren på en köldperiod utan dess like. Läs mer här:
   
  http://www.ees1.lanl.gov/Wohletz/Krakatau.htm

 56. Pär Green

  Carl # 52
  Du har med all säkerhet inget rekommendera!
  Vem var och när fanns jesus?

 57. Skrev fel. Det ska vara 800 år senare vad gäller skillnaden i tid mellan de båda pestperioderna.

 58. Pär Green

  Maggie!
  Din sida går otroligt segt!
  Liksom många av övriga kommentarer här!

 59. Björn Ola

  Hej! Om du är intresserad i klimat så kan du nu läsa om hur kallt det kommer att bli i framtiden här! Nästa Vinter kommer at bli ännu värre en den här vintern.

 60. Staffan D.

  Det definitiva slutet för den antika, romerska civilisationen kom på 600-talet, med muslimerna.  Ännu Justinianus, mot 500-talets slut, hade ett rike som sträckte sig från Armenien till Cadiz.  Men sedan kom muslimerna:  638 Jerusalem,  647 Libyen,  697 Tunisien, 711 Malaga,  721 Toulouse.   Därmed bröts kontakten mellan ’norr’ och ’söder’ i medelhavsområdet.  Öarna — från Kreta till Balearerna — togs på 800-talet.  Att bo nära kusten blev farligt.  Kulturen gick under.
  –  Klimat?  Nja.  Men ’Europas kornbod’ Tunisien försvann med invandrarna, beduinerna, som förstörde det uråldriga bevattningssystemet.

 61. Thomas

  Jonas N, du förstod uppenbarligen inte vad jag skrev, men det är inte mycket att göra åt det, du brukar vara sådan.

 62. Staffan D.

  Romanserien av Stig Strömholn, Dalen, Fälten och Skogen, om tiden efter år 451 när romarriket föll i Gallien, är fortfarande väl värd att läsa.  Dalen kom 1975, när den europeiska kulturen såg ut att falla.

 63. Jag har ingen aning om vad vissa kommentatorer ägnat sig åt igår kväll, medan jag var på opera, men jag föreslår att vi återgår till att diskutera de väsentliga sakfrågorna. Tack på förhand!

 64. D Lundqvist

  Jag är skeptisk. Den bästa förklaringen til just Romarrikets långsamma upplösning (att säga ”fall” är alldeles för dramatiskt) kan man få en uppfattning om i böckerna om Caesar och Augustus. Den långsamma upplösningen berodde INTE på nån klimatförändring, var sä säkra. En av de stora orsakerna var ett groende missnöje hos de enorma horder av soldater som hade för vana att av sin konsul tilldelas jordförläningar efter sin tjänstgörings slut nånstans ute i privinsen, där de kunde bruka jorden och försörja sig. Ekonomin och korruption är en stor orsak till imperiets uppluckring. Romarriket var en enormt kostnadskrävande kravmaskin och det blev allt svårare att upprätthålla detta korrupta system. Där varje politisk ledare stod sig själv närmast och de han betalade (för lånade pengar oftast). Den tredje och sista etappen mot imperiets upplösning blir till slut den diktatoriska Kejsartiden. Ett sista desperat försök över några århundraden av en maktelit att hålla ihop allt mer lösa spillror av Den Eviga Staden Rom och Riket runt omkring. Kostnaderna bara ökar, kraven på rättigheter bara ökar. Makten distanserar sig allt mer och dekandensen tilltar. Slutligen delas riket i Öst-rom och Väst-rom. Resten är liksom historia.

 65. Pär Green #53
  1. Tack för positiv kommentar. Hm
  2. Jag skickade till samtliga riksdagsledamöter i går
  3. På vad sätt bidrar din kommentar med något?
   

 66. Labbibia

  Per Green
  Jag förstod ju redan vid 20-tiden i går kväll att det var du som ”var i farten” under nicket ”vem”.
  Av hänsyn till dig behöll jag det för mig själv.
  Du tackar genom att kalla mig ”skummis”?
  Tack, det var ju vänligt….
  Jag skriver konsekvent under mitt ”nick”.
  Jag är som jag så många ggr tidigare påpekat en helt vanlig ”mannen på gatan”,hårt arbetande i det privata näringslivet, som det så tjusigt heter. 

 67. bom

  Mr G – omnämnandet av Schwab.
  Ständigt dessa 68 och deras längtan tillbaka till de stora dagarna. Finns det någon /några annan/andra generationer som så skadat världen?. Den revolution vi skulle behöva är deras avlägsnande från makten och köttgrytorna. Börje kanske kan snabbjordisera de värsta exemplaren och få 1000kg-pumpor? Nä Maggie jag är nykter just nu. Till Totte: Visst måste Per Green stämma få höras här också – även om han just fått ett anfall av irritans maximus?

 68. bom

  Tillfoga slash och genitivt s där så behöves!

 69. Lena Krantz

  Pär Green
  Jaha, var det du som var ”vem”? Men jag fattar inte mer idag än igår måste jag erkänna.
  Förklara gärna hur du tänkte?

 70. Ingemar

  P. Gosselin följer upp hur media reagerat på Science artikeln. Eftersom de under åratal predikat att varmt är dåligt och kallt är bra, så har de svårt att explicit säga det artikeln klart och tydligt uttrycker, nämligen att kalla perioder skapar dåliga skördar, svält och sjukdomar. Istället gör de omskrivningar av de kalla perioderna och talar om ”torra tider” eller ”tider med instabilt klimat”. Vilket hyckleri!

   

  http://notrickszone.com/2011/01/15/media-jackasses-warm-is-unstable-warm-is-stable/

 71. Lena Krantz

  Jonas N #54
  Vad jag förstår finns det ingen historiker som verkade på Jesu tid som har omnämnt honom vilket är rätt märkligt om han nu hade ett så stort genomslag som man får intrycket av i NT. Därför anser jag att det inte finns några bevis för att just han har funnits. Men det är ingen stor sak för mig, alla får tro vad de själva vill.

 72. Labbibia

  OT, men inte ändå…
  Först Tunisien, och nu Algeriet?
  Galopperande matpriser orsakar upplopp i Algeriet.
  http://www.youtube.com/watch?v=ken372mUpNo
  Egypten nästa?

 73. Håkan Sjögren

  Carl # 55 : Nedgång och fall-historerna, som de presenterats för mig är:Den grekiska kulturens nedgång berodde på det sedeslösa levernet, Den romerska kulturens nedgång berodde på att vattenledningarna var av bly. Den svenska kulturens nedgång startade i och med den eldrivna stensilapparaten, för då kunde skräp mångfaldigas i sådan mängd att informationskanalerna blockerades. Mvh, Håkan.

 74. Pingback

  […] TCS har vi tidigare rapporterat om en studie som hävdade att en del tidiga, västliga civilisationers undergång kan bero på […]