Bra att ha en syndabock

Ikväll råkade jag läsa en artikel om det första årsmötet av Global Humanitarian Forum i Genève, Schweiz. Unga människor fick vittna inför de församlade om hur klimatförändringarna påverkat deras liv.
Jesse Mike, från Baffin Island i Canada berättade om sin vän som gick ut för att jaga men aldrig kom tillbaka. ”He never returned because he fell through thin ice, ice that should never have been thin at that time of year”. Bad, bad global warming.
James Bing, en artonåring från Marshallöarna i Stilla havet, gav utlopp för sin växande ilska genom att framföra en krigsdans. ”This is how my people show their anger. That is how angry I am right now. My ancestors ate food they grew themselves. I am eating American canned food as we have no soil. I want my soil back.” Bad, bad global warming.
Grundaren av GHF är ingen mindre än Kofi Annan, FN:s förre generalsekreterare. Enligt honom är den humanitära effekten av klimatförändring den mest destruktiva kraft vi någonsin ställts inför. ”We must have climate justice. As an international community we must recognize that the polluter must pay.”
Vilken tur för Sverige. Vi är faktiskt väldigt duktiga på att INTE förorena. Dessutom har den svenska industrin under senare år lyckats begränsa sina utsläpp av koldioxid. Kan vi få ett pris för det, månne?
Men det mest intressanta är väl ändå hur man lyckats göra klimatet till syndabock för i princip allting från jordbävningar till håravfall. Det finns redan en diger lista på konsekvenserna av AGW och den växer fortfarande. Visst är det skönt att ha något att skylla på? Något som dessutom inte har ett mänskligt ansikte, som Hitlers judeförföljelse. Koldioxidkriget är så genialt uträknat. Det omfattar alla och det kräver en insats av alla. Och det spelar på en av våra känsligaste strängar – vetskapen om att människosläktet är skyldigt och måste sona sina brott.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. L

  År 1876 invigde Alexander Graham Bell världens första telefonväxel i Connecticut. Måste man då år 2008 FLYGA in folk från hela jorden för att prata om hur dom tror att koldioxidutsläpp påverkar klimatet?

 2. fogge

  Varför får jag associationen till barn som angav oskyldiga kvinnor som häxor..
  Som genomn kyrkans försorg ställdes in för ”rätta” och avrättades.
  Full konsensus rådde givetvis bland kyrkans vise män och den tigande församlingen vågade inte annat än just tiga still.
  Historien tycks upprepa sig..
  Men vi har vapen i form av Internet, och förhoppningsvis en smula större insikt.

 3. Mats Frick

  Jag tycker att det är lågt av dig Maggie att håna dessa människors uttryck för vanmakt. Kommer du be dem om ursäkt om du råkar ha fel? För övrigt tycker jag att din ton blivit raljant och cynisk på sistonde. Om du hellre vill att detta forum ska vara en manege för ylande ”sanningsägare” så fine by me, då drar jag någon annanstans, men du får du komma på en mer passande undertitel.

 4. Mats F: Det är definitivt inte min mening att håna dem som tror sig vara drabbade av AGW. Jag tycker synd om dem. De är oskyldiga. Men lika tragiskt är det att media, politiker och organisationer som detta forum tutar i dessa människor att bara vi lyckas begränsa CO2-utsläppen så kommer allting att bli bra. Varför inte försöka göra något åt deras situation?
  Som sagt, det är inte ”offren” för AGW jag hånar. Det är dem som överdriver och exploaterar begreppet på ett högst opassande och osmakligt sätt.
  Det är tråkigt att du uppfattar mig som cynisk och raljant. Det är heller inte meningen. Jag uppskattar att du säger vad du tycker.

 5. Mats L

  Jag blir faktiskt full av skratt när jag läser hur detta hjärntvätteri fortsätter! Man kan ju fråga sig när och hur ska detta sluta?? Och att vara skeptisk till hela hysterin är närmast ett brottsligt beteende idag! Huuuja…

 6. Mats Frick

  Peace Maggie. Att du lyssnar är ett styrketecken. För övrigt är det övertoner i en del av det skrivna jag ryggar inför, inte dig: det är viktigt att skilja på. Jag kommer att tänka på en annan tid av tankeförvirring. Baruch Spinoza var en filosof i Holland på sextonhundratalet vars judiska föräldrar förföljdes och fördrevs från Portugal. Senare fjärmade sig den unge Spinoza från den judiska ortodoxin, han uteslöts från synagogan och utsattes sedan för ett mordförsök av en judisk fanatiker. Han dog i lungsot vid 45 års ålder. Trots goda skäl för cynism skrev han ändå:
  ”I strive not to laugh at human actions, not to weep at them or to hate them, but to understand them”
  Visdom minsann…

 7. Mats F: Tack, Mats. Och verkligen ett bra citat. Det vore skönt om vi alla kunde tänka och agera på det sättet.
  Apropå inlägget grundtanke, att alldeles för mycket förklaras bort med GW. Här försöker man t.ex. beskylla GW för att djuren blir sjukare (artikel på Norden.org). Men man nämner ingenting om eventuella positiva effekter – gräset växer bättre, mer mat till kossorna, betesmarker längre norrut etc.
  Enligt min åsikt finns det alltid för- och nackdelar med allt. Varför inte väga dem mot varandra?